2012-07-14 11 浏览
尖沙咀美食多, 放工食飯選擇特別多, 但要找尋.....又要好食, 又要抵食, 又要環境好, 又要價錢合理, 還要侍應有禮貎真係難上加難....睇完Openricer嘅最高評分排行榜, 見到這店的評分是第一位, 所以上嚟試試.在H8大樓下, 已被派傳單的員工熱誠打動, Lift門一開, 我地都未出聲, 已有員工熱情介紹餐廳的食物.....(其實我真係好想同佢講, 我係專誠嚟幫襯, 你唔講, 我都會坐低架!!!)侍應不停介紹店舖的推介食品和特價美食, 真係難選擇. 望見其他客人, 有幾枱都有叫魚, 一問之下原來就係雜誌介紹日本深海魚喜知次, 這裡只賣三百幾咋, 我地當然唔執輸要叫返條啦!! 賣哂?! 怪叫我地勤奮遲放工咩!!!!!!前菜牛肉他他燒一到,好味, 牛肉半生熟又唔係生到血淋淋, 又唔係熟到咬唔入口, 我們這群餓鬼立即清碟 (連相都未影咁快食哂????) 再嚟大家喜歡的壽司睇到就想食, 食最鮮艷嘅海膽壽司先,好多海膽呀!! 好味, 鮮甜!! 再食帶子壽司和魚子夀司, 帶子又厚又大, 魚子大大粒, 好新鮮呀!! 爽!! 還有店員推介的荆軻刺秦皇和鰻里長城, 實際上係黑

在H8大樓下, 已被派傳單的員工熱誠打動

, 我地當然唔執輸要叫返條啦!!
賣哂?! 怪叫我地勤奮遲放工咩!!!!!!

(連相都未影
咁快食哂????) 再嚟大家喜歡的壽司
睇到就想食
, 食最鮮艷嘅海膽壽司先,
還有店員推介的荆軻刺秦皇和鰻里長城, 實際上係黑椒焼劍魚剌身和海鰻箱押, 兩樣都咁好味, 劍魚剌身完全食唔出係剌身, 好滑好有口感, 同事們都話其他壽司都一樣新鮮好味!!!

經過多人推介活鰻魚飯, 當然都要一試啦!!
就咁睇個鼎都夠, 好靚呀!!
原來鼎的圖案係店子LOGO, 店主真係細心呢!!....好嘞, 好嘞, 睇完個鼎, 開始食嘞!! 鰻魚好厚肉呀, 啲鰻魚汁好好味, 甜甜地, 撈埋啲飯YUMMY YUMMY!!!

......實在太滿足嘞!!!
2012-07-07 11 浏览
放工同同事來到厚福街H8飲食大廈! 之前係Openrice見過千江雪既介紹, 已經覺得好有特色.. 好想一試! 係無訂座既情況下, 直上16/F, 一入去就有2個兵馬俑係門口, 入到去諗住睇吓個Menu先坐低, 係一位熱誠員工極力推廌之下我哋就咁入咗嚟.. 呢位員工好詳盡咁介紹佢哋餐廳既Menu (主要分Hotpot 同埋 日本料理)我哋點咗以下食物: 荊柯刺秦皇 – 燒劍魚刺生, 燒到外面熱熱地, 裡面超爽口, 配埋個汁超汁! 呢個值得推介! 黑豚肉烏東 –黑豚肉又薄又硬.. 但D烏東好滑好好味 吉列炸蠔 – 2粒一客, 炸得鬆化, OK!饅魚飯 – 呢個$19x既饅魚飯, 新解活饅, 即點即煮.. 拎咗出嚟就要等4分鐘先可以開蓋! 魚有鮮味, 無平時係出面食既饅魚咁濃味.. 必點菜式! 仲點咗炸海膽, 炸蝦卷, 三文魚刺生.. 普通無乜特別!餐廳算幾特別,但食物都係得饅魚飯係值得一試.. 其他同平時D日本餐廳一樣..

我哋點咗以下食物:

黑豚肉烏東 –黑豚肉又薄又硬..
但D烏東好滑好好味
吉列炸蠔 – 2粒一客, 炸得鬆化, OK!

仲點咗炸海膽, 炸蝦卷, 三文魚刺生.. 普通無乜特別!

秦始皇擺設
饅魚飯
炸蝦卷
三文魚刺生
2012-06-25
尖沙咀午飯時間總是人頭湧湧,在午膳的一小時內,等位、等餐花卻很多時間,分秒必爭的打工仔真的為這煩惱。這餐廳午飯時間, 眼見多是OL光顧,相信是店舖裝修不錯,而價錢在這區算是平了10%-15%左右,如果人數多的話,職員更會安排到另一層VIP房,真是貼心呢!餐牌內有十多款set lunch供選擇,食足三星期也不會重複。 Set lunch除了刺身、壽司、烏冬set外,還有咖喱飯、日式海鮮炒飯等,每個餐還附上湯、前菜、沙律和飲品,抵食!在說說幾款set:1)壽司拼烏冬:壽司和烏冬份量適中,適合女孩子,壽司的魚生新鮮外,更是厚切,飯圑微暖,但不吃芥末的人必須先通知,因壽司內已有小量芥末,烏冬彈口,口感十足。2)雜錦刺身:刺生除生鮮外,竟是一片片的,意想不到,因平常吃開的雜錦刺身,刺身多是碎如粒粒的。所以吃得特別滿足,但略厭飯太多,女孩子一定會吃剩。3)咖啡飯:男孩子適合,因份量較大,咖喱味道適中,不是太甜,混合飯一起吃,超讚!餐飲竟有咖啡、奶茶和朱古力等,想不到日式食品會配上這些餐飲選擇,慣了食飯時間總要飲杯奶茶的人,並不一定要到茶餐廳或吃西餐,和食也可以呢!甜品方面,可另加$12能夠享用原

餐牌內有十多款set lunch供選擇
,食足三星期也不會重複。
Set lunch除了刺身壽司、烏冬set外,還有咖喱飯、日式海鮮炒飯等,每個餐還附上湯、前菜、沙律和飲品,抵食!

在說說幾款set:

2)雜錦刺身:刺生除生鮮外,竟是一片片的
,意想不到,因平常吃開的雜錦刺身刺身多是碎如粒粒的。所以吃得特別滿足,但略厭飯太多,女孩子一定會吃剩。
3)咖啡飯:男孩子適合,因份量較大
,咖喱味道適中,不是太甜,混合飯一起吃,超讚!

甜品方面,可另加$12能夠享用原價$32的芝麻雪糕和柚子雪糕一客。雖然飽飽,但一聽到來自日本的雪糕,必須吃埋才叫完美。
我吃了柚子雪糕,內裡有柚子粒粒,又是一個超讚呢!

因今次人數不多,不能一次過品嚐所有set,下次必會光顧再試其他款式。

用餐优惠
信用卡優惠
  • 刺身,雪糕
遲咗一星期先有時間寫呢個食評上個禮拜日提早同屋企人黎千江雪慶祝父親節。首先一出lift門就見到兩尊兵馬俑迎接我們。看來裝修有花心思。原來今趟我們被安排在16樓的vip房。房間門前又見到另一尊比較大的兵馬俑。好有中日fusion feel。回到食物方面,因怪住食嘅關係唔記得影相。而家都係靠記憶回想食過啲乜。小吃: 日本牛旁條: 好香, 好夠味, 啲豉油又不會過濃頭盤:牛肉他他燒: 連不是太食牛的媽咪都有食, 即係味道唔錯牛油果豆腐: 幾夾,清淡豆腐配牛油果雞胞魚干: 父親大人超鍾意吃魚生:雜錦魚生: 有吞拿魚魚腩 (超讚), 池魚, 螺肉, 甜蝦, 仲有其他不知名的魚刺生。 可以食得出好新鮮燒劍魚刺身: 呢個醬有少少辣,但好野味壽司:海膽: my favourite 呀..好鮮甜牡丹蝦: 好大隻又彈牙帶子: 又係好大隻好鮮甜熟食:活鰻魚燒: 好得,好厚肉燒廣島蠔: 雖然比較細隻但都好食燒銀杏: 唔苦,有時出面食果啲會苦 燒雞翼: 燒雞翼,我鍾意食~~燒羊扒: 我無食但媽咪話好食唔”so”鍋物:3.6牛奶鍋: 好香滑,連唔太好牛奶嘅我都飲咗一碗~魚湯鍋: 記得係用好多唔同嘅魚煲出黎,好甜唔

遲咗一星期先有時間寫呢個食評
係lift門迎接我們的兵馬俑
秦始皇~

小吃:
日本牛旁條: 好香, 好夠味, 啲豉油又不會過濃

頭盤:
牛肉他他燒: 連不是太食牛的媽咪都有食, 即係味道唔錯
牛油果豆腐: 幾夾,清淡豆腐配牛油果
雞胞魚干: 父親大人超鍾意吃

魚生:
燒劍魚刺身: 呢個醬有少少辣,但好野味

壽司:
海膽: my favourite 呀..好鮮甜

牡丹蝦: 好大隻又彈牙
帶子: 又係好大隻好鮮甜

熟食:
活鰻魚燒: 好得,好厚肉

燒廣島蠔: 雖然比較細隻但都好食
燒銀杏: 唔苦,有時出面食果啲會苦
燒雞翼: 燒雞翼,我鍾意食~~
燒羊扒: 我無食但媽咪話好食唔”so”

鍋物:
3.6牛奶鍋: 好香滑,連唔太好牛奶嘅我都飲咗一碗~
魚湯鍋: 記得係用好多唔同嘅魚煲出黎,好甜唔腥。之後可以試下落喜瑪拉雅出的鹽,仲更加清甜。

A4和牛: 嘩呢個好好食,雪花均勻,要ENCORE多一蝶

A5和牛: 呢個比A4貴同埋肥啲,我覺得A4好食啲
讚岐烏冬:我勁鍾意食,又滑又煙"un"
A4和牛
A5和牛
甜品:
柚子雪糕: Ichiban,清新有果肉。如果唔係一陣仲要食蛋糕,我肯定會ENCORE

今餐食到好飽好滿足,最緊要係父親大人都好滿意。

2012-06-17
  • 3.6牛奶鍋
  • 讚岐烏冬
  • 柚子雪糕
2012-06-12 1 浏览
看了今期的<味道>雜誌後,致電訂坐,發現電話刊登錯誤,好彩有openrice這平台,立即搜尋得到。接聽電話員工友善,原來我已不是第一個客人發現錯誤了。到達店子,得到員工熱情款代,並教導我們品嚐各種美食的先後次序。首先上了前菜,我也是第一次這樣吃蒜頭和其他前菜,味道特別。前菜名字真的太多,名字也記不起,但我請員工推介。之後就吃了新鮮的刺身盛和我的至愛海膽壽司和鵝肝壽司,海膽鮮甜,飯團還微暖。再來數款串燒,燒鰻魚又脆又肥美,多春魚串燒沒特別,燒羊架好味,燒了仍能保存肉汁。再來個火鍋,選了小辣的湯底。來個皇帝牛肉船,內有安格斯肉眼扒、西冷、牛舌根、牛百葉等口味濃郁,再來個A5和牛,入口感覺不同,入口即溶,好食到不想停。是日海鮮是象拔蚌、帶子、鮮蝦和聖子,難得日式餐廳也有如此新鮮的海鮮。火鍋後再來個新鮮鰻魚飯,鰻魚肥美,鰻魚汁甜而不溜,好吃。最後甜品時間,柚子和芝麻雪糕,柚子雪糕竟有柚子粒,芝麻雪糕充滿芝麻味,飯後必食。
接聽電話員工友善,原來我已不是第一個客人發現錯誤了。
火鍋後再來個新鮮鰻魚飯,鰻魚肥美,鰻魚汁甜而不溜,好吃。
题外话/补充资料: 正確訂座電話:27238855
2012-06-08 6 浏览
讀過先前幾個好評覺得這間餐廳不錯於是我與友人同行結果大失所望!壽司的刺身十分小$120的銀雪魚咸得很,我們只吃了三分一烏冬很咸,差過自己煮所謂廣島蠔串燒實際只不過係一粒粒蜆肉size的蠔粒只有天婦羅比較正常侍應落單又混亂用紙仔寫number落錯兩次單
讀過先前幾個好評覺得這間餐廳不錯於是我與友人同行結果大失所望!壽司刺身十分小$120的銀雪魚咸得很,我們只吃了三分一烏冬很咸,差過自己煮所謂廣島蠔串燒實際只不過係一粒粒蜆肉size的蠔粒只有天婦羅比較正常侍應落單又混亂用紙仔寫number落錯兩次單
2012-06-07
2012-05-24 13 浏览
為補祝母親節, 一家人經朋友介紹來一試日本菜, 先來一客加州卷, 劍魚刺身, 招牌菜活魚鰻魚燒一流, 問老闆何謂活鰻魚? 原來佢地嘅鰻魚不是空運, 而係新鮮游水鰻魚, 再來一客活鰻魚壽司, 好好味, 3.6牛乳火鍋內已有什菜, A4和牛灼一灼, 入口即溶好好味, $288一百克真係唔貴!讚岐烏冬好食, 仲有VIP ROOM可以一家人一間房坐得好舒服, 環境舒適..值得推薦!
加州卷
劍魚刺身
小吃: 日本牛旁
3.6牛乳火鍋
活鰻魚燒, 好正好正!
A4和牛, 入口即溶!
讚岐烏冬冷食
2012-05-23
母亲节
加州卷
劍魚刺身
小吃: 日本牛旁
3.6牛乳火鍋
活鰻魚燒, 好正好正!
A4和牛, 入口即溶!
讚岐烏冬冷食
  • 活鰻魚燒
  • 讚岐烏冬
(非会员)
平時都鐘意試新野 今次係第一間真係令到我會決心寫係openrice有一次經過厚福街見到佢個名仲以為係中國菜點知打上去BOOK先發覺係日本野 已經覺得呢間野好特別一上到去就見到有兩個乒馬俑係到之後有人帶左我地落一層 原來呢層全部都係房 又一次驚喜坐得舒舒服服叫野食仲叫左好多不同種類海鮮同活鰻魚串燒同飯等等 放唔晒上黎 物有所值的呢~~~最印象深刻係個北海道3.6牛奶煱 個個人都未打邊爐前已經先飲兩碗牛奶另外值得一提既係裝修一流, D櫈都有特別既設計 就連裝牙籤個筒都唔同過人睇得出老闆好花心思 就算去食環境都抵晒

有一次經過厚福街見到佢個名仲以為係中國菜

點知打上去BOOK先發覺係日本野 已經覺得呢間野好特別

一上到去就見到有兩個乒馬俑係到
之後有人帶左我地落一層 原來呢層全部都係房 又一次驚喜

坐得舒舒服服叫野食
串燒羊扒
雖然唔記得係咩魚,但係入面生外面熟口感好好!好味!!
魚生sushi
雜錦魚生
雞泡魚干

3.6牛奶煱 影得唔係好靚但非一般的好味!!

睇得出老闆好花心思 就算去食環境都抵晒

2012-05-19
生日
串燒羊扒
雖然唔記得係咩魚,但係入面生外面熟口感好好!好味!!
魚生sushi
雜錦魚生
3.6牛奶煱 影得唔係好靚但非一般的好味!!
雞泡魚干
  • 北海道3.6牛奶煱,活鰻魚,不同種類前菜
2012-05-11 56 浏览
在尖沙咀工作, 午飯時間總是人頭擁, 到處要等位, 食物如快餐店. 今天和同事到我們常去的H8大樓, 意外發現新開的中國式的日本餐廳, 可能新開緣故, 不用等位, 我們立即坐下.看見Memu, 種類繁多, 眼花撩亂, 為了快, 當然選擇了Set Lunch啦!!我們傾了一會, 食物已到,....好似好好味呀!! 烏冬入口竟是彈牙的, 和我平常午餐吃到的, 有點不同; 煎魚沒有油膩的感覺, 而魚又能保持魚油的香, 好味!! 但相信配飯會更好呀!! 雖然是Set, 我和同事都有交換吃, 因為我看著她的壽司和刺身, 實在流哂口水. 真的估不到, 午市用這樣價錢, 也可品嚐得到如此新鮮的壽司, 哈哈!! 我下次一定要order有壽司的lunch set 我們離開時, 店員還說, 這店另一層設有VIP房 可作商務午餐,叫我們下次可與大伙兒同事一起幫襯, 但需先電話預約留房.

我們傾了一會, 食物已到
雖然是Set, 我和同事都有交換吃, 因為我看著她的壽司刺身, 實在流哂口水

• 壽司
  • 刺身
環境: 店的裝修而秦朝作主題, 放了秦始皇銅像和兵馬俑, 全店共兩層, 其中一層全是VIP房, 我們選擇了塔塔米VIP房, 女孩子的我, 超喜歡!!! 食物: 看了雜誌介紹, 專程試試海鰻箱押( 鰻里長城)和黑椒燒劍魚刺身 (荊軻刺秦皇), 海鰻箱押除了有鳗魚外,壽司中間有青瓜絲, 面層又有天婦羅碎, 入口的感覺好特別; 黑椒燒劍魚刺身燒後不油膩, 醬汁有小辣, 有別於傳統的壽司; 而刺身好新鮮, 特別是海膽和赤貝刺身很鮮甜, 魚子又大大粒, 自家製玉子壽司充滿蛋味, 值得一試. 服務: 侍應熱情招待, 介紹的食物又非常好吃.
自家製玉子壽司
大大粒的魚子, 鮮甜的海膽
赤貝刺身
黑椒燒劍魚刺身 (荊軻刺秦皇),
塔塔米VIP房

食物: 看了雜誌介紹, 專程試試海鰻箱押( 鰻里長城)
海鰻箱押( 鰻里長城)
海膽刺身

服務: 侍應熱情招待, 介紹的食物又非常好吃.
2012-05-05
塔塔米VIP房
海鰻箱押( 鰻里長城)
黑椒燒劍魚刺身 (荊軻刺秦皇),
海膽刺身
赤貝刺身
大大粒的魚子, 鮮甜的海膽
自家製玉子壽司
今日第一次寫食評,多多指教~~~原本今日係想去樓下d日本料理,不過太多人,於是就去左樓上嘅16樓千江雪 ,我7點半左右到達可能由於早到關係店舖食野既人唔多,完全唔使等位可能新開關係,三個人一坐就有得食...侍應嘅熱情招待介紹,我哋一睇到餐牌十五十六樣樣都想試,後來佢哋提議三個人叫d 咩嘢係最好又飽 ,於是就俾佢哋手揸注意一試。Good...只係安排咗五款菜色,估唔到勁新鮮口感勁正[刺身壽司勁正 ] 其他食物完全唔油膩,三人都超飽!!我哋覺得最緊要食物要夠新鮮,完全唔油膩環境ok,咁就值回票價。
今日第一次寫食評,多多指教~~~
原本今日係想去樓下d日本料理,不過太多人,於是就去左樓上嘅16樓千江雪 [因為之前睇到飲食男女及新假期介紹],我7點半左右到達可能由於早到關係店舖食野既人唔多,完全唔使等位可能新開關係,三個人一坐就有得食...侍應嘅熱情招待介紹,我哋一睇到餐牌十五十六樣樣都想試,後來佢哋提議三個人叫d 咩嘢係最好又飽 [佢哋會問什麼鍾意食什麼唔鍾意食先
] ,於是就俾佢哋手揸注意一試。Good
!!
超正松刺身
[小食]牛肉他他燒
新鮮的壽司
雜錦天婦羅
活鰻魚炒飯底
一出電梯就見到7呎高的仿製秦始皇銅像
15/f 全層房
题外话/补充资料: [b]感覺良好,一定會下次再試其他...特別係北海道3.6牛奶火鍋[/b]
2012-05-08
超正松刺身