2023-01-08 884 浏览
💁‍♀️🙎‍♀️🙎‍♀️🙎‍♀️🙎‍♀️🙎‍♀️🙎‍♀️30/12/2022(Fri), Dinner🍽因為疫情~又大家都有小朋友👶🏻👧🏼🧒🏻👦🏻照顧既關係~今晚勁難得約到6個中同姐妹去 @prince12hotpot 到聚聚舊🥰~由於野食太多😆~顧住吹水顧住食~都影唔切🤣🤣🤣~今次簡單介紹下💁‍♀️~今晚我地order左:超特大既湯底:椰青椰漿雞鍋🐔🍲 $238古法老壇酸菜魚鍋🥘 $168主要想特別講下個~椰青椰漿雞鍋🐔🍲~呢個鍋本身已經有椰肉🥥、粟米🌽、紅蘿蔔🥕等等~店員會再另上碟椰汁雞🐔同2個椰青🥥~店員會將2個椰青既椰青水🥥即場倒入個鍋到🍲~確保新鮮👍👍👍~我地其中一個姐妹👩🏼之前黎過~佢推介呢個椰青椰漿雞鍋亦建議我地先飲個湯🍲再之後加湯先去打邊爐~果然無介紹錯👍👍~個鍋底椰香味清甜🤤🤤🤤~雞亦非常嫰滑🐔~飲一碗真係唔夠皮😆😆😆~果然無介紹錯👍👍~而古法老壇酸菜魚鍋🥘~都有勁多既魚肉🐟🐟🐟~配料亦相當多😱~一整鍋酸酸辣辣夠晒開胃😋😋😋🔆 極品雪花霜降牛 (🌟必試) $288🔆 頂級雪花牛粒 $168🔆 流心芝士魚卷 $38🔆 美國桶蠔 $138🔆 台式蜜巢豆腐 $38🔆 珊瑚蚌 $118🔆 鮮

由於野食太多😆~顧住吹水顧住食~都影唔切🤣🤣🤣~
今次簡單介紹下💁‍♀️~

今晚我地order左:

另外叫左飲品:
咸檸七 $38
紅酒 $198
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
整體食材都新鮮😋😋😋~
價錢尚算合理💵💵💵👍
地方亦都相當寬敞👍👍👧~
下次必定會再回訪既火鍋店❤
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2022-12-30
2022-11-17 657 浏览
環境雅致🪑呢到既座位夠晒闊落,冷氣夠大,唔會焗促。卡位、房間都有,我最喜歡食野有屬於自己既空間,坐得好舒服,傾計盡興!食材高質🍽十二少食物選擇有好多,樣樣都好出色。火鍋 Omakase由頭到尾,無一樣野係陪跑,樣樣都係主角🤤!🍣首先黎既係刺身拼盤,本身對火鍋店刺身都唔會有咩特別期望,點知一食落先知十二少既刺身同我平時出去壽司鋪頭既水準一樣咁高,一樣咁鮮甜!🦀然後就係海鮮拼盤,有💛肉蟹💛聖子💛卜卜蜆💛基圍蝦💛大連鮑魚💛貴妃蚌。樣樣都好鮮,而我特別鍾意食肉蟹,真係好厚肉,拎黎打邊爐索晒d湯汁,👍🏻超好食!🐮跟住就係我最期待嘅肉類拼盤,新鮮手切牛頸脊、牛胸爽口感超好,牛味濃郁,好食到我地好想追加添呀!另外必提就係🐥雞件,食落就知雞肉嫩滑,口感又不失彈性,雞味重,同平時出面街買到既雞好唔同架,睇番menu先知佢係農場雞件,梗係同我地平時食開既唔同級數啦。🥟呢款Omakase仲包埋十二少既四寶丸同自家制手工四寶餃。各式手工丸同埋餃子都好高質。性價比高👛$298/位
環境雅致🪑

食材高質🍽

🍣首先黎既係刺身拼盤,本身對火鍋刺身都唔會有咩特別期望,點知一食落先知十二少既刺身同我平時出去壽司鋪頭既水準一樣咁高,一樣咁鮮甜!

性價比高👛
$298/位
2022-10-13
2022-11-01 646 浏览
大圍新開火鍋店、見個名咁得意、即管吹雞約朋友試吓!餐牌有Omakase海鮮火鍋、$298/位、有九款當日海鮮拼盤、刺身、手切牛頸脊、其他鮮肉、手工丸類及餃子、還有蔬菜及包湯底….果然吾錯值得推介
值得推介
2022-10-31
2022-10-07 535 浏览
難得放低大少喺朋友度,兩公婆梗係出去撐枱腳啦,諗住去大圍食雞粥,經過見到呢間新開嘅火鍋店,太座話不如入去試吓!班職員態度好友善,又有禮貌,印象良好,已經加分!點咗最穩陣嘅“皮蛋芫荽湯底”,都幾足料唔係例水咁,唔錯!第一次食“牛薄頸”,牛味濃郁,脂肪均勻,口感又好,真係好食到難以形容,下次一定再食!“30年花彫浸海花螺”,酒香四溢,花螺好爽口彈牙,平時食蒸嘅多,原來酒浸係咁美味!“黑毛肚”都幾爽,但千萬唔好淥咁耐,一耐咁就會韌!“餃餃震拼盤”同“手工四寶丸”各有四款唔同口味嘅餃子同肉丸,啱哂我地呢種樣樣都想食嘅人,哈哈!其他配料好似鵝腸、花甲、炸嚮鈴都唔錯,唔係任食火鍋嗰D行貨!呢間火鍋絕對物超所值,一定會返轉頭再食嘅!
班職員態度好友善,又有禮貌,印象良好,已經加分!
點咗最穩陣嘅“皮蛋芫荽湯底”,都幾足料唔係例水咁,唔錯!
“黑毛肚”都幾爽,但千萬唔好淥咁耐,一耐咁就會韌!
呢間火鍋絕對物超所值,一定會返轉頭再食嘅!
牛薄頸
30年花彫浸海花螺
餃餃震拼盤
手工四寶丸
黑毛肚
  • 30年花彫浸海花螺
  • 牛薄頸
2022-10-06 255 浏览
好難得放低到個仔兩公婆去打邊爐,梗係揀間近近地又就腳,最重要係坐得舒服,啲嘢又好食😋最近聽朋友推介#十二少 做咗佢哋飯堂,梗係要去試吓🤣上下兩層闊落卡位👍🏻 我哋叫咗個芫荽皮蛋湯底⭐️四寶丸爽口彈牙有肉味⭐️牛薄頸呢個店主推介👍🏻果然肉質鮮嫩有肉汁,肉味香濃⭐️30年花雕浸海花螺真心推介❤️呢個唔講得笑,真係好好食,花雕味香濃帶有甜味😋😋花螺唔韌有咬口⭐️搞搞震拼盤好明顯係餃子拼盤🤣新鮮⭐️黑毛肚呢個唔係度度有,建議唔好落咁耐,因為會靭⭐️花甲最重要係乾淨冇沙,又新鮮仲有叫咗其他菜啊魚皮淮山食到真係好飽啊😋😋乾淨又舒服下次會再去
上下兩層闊落卡位👍🏻 我哋叫咗個芫荽皮蛋湯底

⭐️四寶丸
爽口彈牙有肉味

⭐️牛薄頸
呢個店主推介👍🏻果然肉質鮮嫩有肉汁,肉味香濃

⭐️30年花雕浸海花螺

⭐️搞搞震拼盤
好明顯係餃子拼盤🤣新鮮

⭐️黑毛肚
呢個唔係度度有,建議唔好落咁耐,因為會靭

⭐️花甲
最重要係乾淨冇沙,又新鮮
仲有叫咗其他菜啊魚皮淮山食到真係好飽啊😋😋
乾淨又舒服下次會再去
2022-10-03 226 浏览
大圍私坊菜多的是我都試過唔小,最近有間打邊爐omakase廚師發板比你去打邊爐好得意就同朋友去試試佢湯底唔係廚師話事,係你自己揀嘅番茄薯仔湯,正路野自己調味醬,多過出面廚師發板d 牛你新鮮切,所以要等耐小小d 牛好新鮮,肉味好濃。份量夠又可以試好多唔同野餃同丸就正正常常唔食芫茜嘅要同廚師講定有刺身幾得意唔係打邊爐的魚皮有加料重口味海鮮迷一定滿意個個都打卡好多海鮮,食依盤野都飽仲有菜同雞睇下d 蟹d 膏幾多,好多係個湯到環境唔錯小店要book 檯幾full,的
大圍私坊菜多的是
我都試過唔小,最近有間打邊爐omakase
廚師發板比你去打邊爐
好得意就同朋友去試試佢

番茄湯

湯底唔係廚師話事,係你自己揀嘅
番茄薯仔湯,正路野

調味醬

自己調味醬,多過出面

廚師發板d 牛你

新鮮切,所以要等耐小小

d 牛好新鮮,肉味好濃。
份量夠又可以試好多唔同野

有加料
重口味

海鮮迷一定滿意
個個都打卡
好多海鮮,食依盤野都飽

仲有菜同雞

睇下d 蟹
d 膏幾多,好多係個湯到

環境唔錯

小店

要book 檯
幾full,的
2022-09-05
等候时间
40 分钟 (堂食)
番茄湯
調味醬
2022-10-02 149 浏览
今日同朋友踩完單車去咗大圍玩嘢食,嚟到依家好多人推介話係高質嘅火鍋店,見到佢裝修到非常之靚而且佢有冷氣,就對佢充滿期待😚我哋今次叫咗個椰青椰漿雞鍋,個雞鍋嚟到嘅時候非常有驚喜,佢嘅配料好多,而且滾起嘅時候個湯底非常香🤤除咗打邊爐配料之外我哋仲叫咗桂花蚌、白鱔片和蠔等。佢每個海鮮嘅份量都好多,而且非常新鮮👍🏻除咗海鮮我哋仲叫咗牛,牛挽手肉質都非常好,色澤亦都非常之靚🤭😍加埋佢個湯底非常入味😻嘢飲方面我哋每人叫咗一個椰青,非常解油膩令到我哋可以繼續食落去👍🏻

2022-10-02 120 浏览
The daily Omakase set hot pot is delicious. You can taste a variety of delicacies at the price of 298. The ingredients are imported by the chef on the same day, including the sashimi seafood platter. The veteran is very polite and considerateSashimi Platter: The fish fillets are so beautiful and fresh. The thickness is just right. The prawns were so fresh, so sweet, and surprisingly goodSpicy Soup Base + Coriander Preserved Egg Soup Base: Both soups are super rich and aromatic. Even if you add t

Spicy Soup Base + Coriander Preserved Egg Soup Base: Both soups are super rich and aromatic. Even if you add the soup twice, it will keep the soup thick. There are a lot of bean sprouts and tofu in the spicy pot, and there are a lot of coriander in the preserved egg pot with coriander, so good

Seafood platter: Highlights include crab, shrimp, abalone, and shellfish, each of which can lightly taste the taste of fresh seawater, abalone sashimi is easy to bite, crab meat and shrimp are fresh and sweet, other seafood is well handled, no sand problem

Meat: So fresh, super smooth

Balls: white shrimp balls, hand-made cuttlefish balls, hand-made beef nine, shrimp and dace balls, twelve handmade balls, so refreshing and delicious.
2022-10-01 128 浏览
鍾意食海鮮又鍾意食牛肉去大圍十二少就啱晒啦一次過滿足晒兩個願望今次試一試omakase每人只需$298 性價比好高!由於係新開張嘅關係環境同衛生都好不過要等野食嘅時間就相對比較耐唯有食住小食慢慢等個人對果乾麻麻哋 杏仁就食晒等咗一段時間終於有刺生食得出都係新鮮每人兩塊打開個底先後尾嘢食都陸續送上湯底今次揀咗蕃茄湯感覺上比較健康 不過都略嫌清淡牛肉有牛舌牛頸脊牛胸爽仲有豬肉肉味濃唔錯魚皮香脆加埋蒜味幾好主角當然係海鮮呢度數一數都有九款唔同嘅海鮮聖子 海蝦 貴妃蚌 蟹 青口 刀背 帶子 蠔 花甲一次過可以滿足晒九個願望而我最鍾意食嘅就係蟹因為呢隻蟹有好多膏仲有魚皮餃同埋六隻芫荽餃不過我唔食芫荽至於丸就有四款唔同種類最鍾意就係食蟹子丸仲要有一大兜菜正呀仲有一碟雞肉都好食不過如果可以用鹽醃一醃味道會再好啲整體來講呢個價錢食到咁多嘢絕對係抵食!
鍾意食海鮮又鍾意食牛肉
去大圍十二少就啱晒啦
一次過滿足晒兩個願望

今次試一試omakase
每人只需$298 性價比好高!
由於係新開張嘅關係

最鍾意就係食蟹子丸

仲要有一大兜菜正呀

仲有一碟雞肉都好食
不過如果可以用鹽醃一醃味道會再好啲

整體來講呢個價錢食到咁多嘢絕對係抵食!
2022-10-01 125 浏览
呢幾年好興廚師發辦,大圍呢間海鮮刺身牛肉火鍋店發展到而家打邊爐都有廚師發板套餐,有齊多款刺身、各類海鮮🦞價錢唔使$300一位,性價比幾高餐廳有兩層,亦有獨立房間,好適合一班朋友聚會,座位同枱都非常闊落,打邊爐好方便,可以放滿一枱食物刺身有三文魚,生蝦等,尚算新鮮店員話啲海鮮係落單時即刻新鮮拎起,再逐隻沖洗,所以會比較新鮮,都要預少少等嘅時間。有生蠔🦪象拔蚌、蝦蟹、帶子青口等,好豐富同足料湯底方面,我揀咗個蕃茄湯底,估唔到同魚皮非常夾,好好味😋牛拼盤擺設非常靚,另外仲有雞件、餃子🥟丸類等,份量一定食得飽,$298/位呢個價錢非常超值!

刺身有三文魚,生蝦等,尚算新鮮

湯底方面,我揀咗個蕃茄湯底,估唔到同魚皮非常夾,好好味😋

2022-09-26 143 浏览
今次黎到大圍覓食,就係聽到朋友仔講大圍有間火鍋店都搞Omakase,仲要$298一位,深深吸引左我黎試!特濃蕃茄湯底超濃郁既蕃茄湯底,而且有啲薯仔粒一齊煲,粒粒薯仔都好好食!刺身拼盤三文魚、希靈魚、虎蝦估唔到都有刺身食,正正常常都夠新鮮!海鮮拼盤原隻大蟹,都幾多肉!然後有好多貝殼類海產同埋生蝦,份量都好多夠曬抵食!肉類拼盤牛頸脊、黑毛豚腩肉、雞件、牛胸爽、金錢展肉類都非常多選擇,而且款款一淥之下非常嫩口。十二少四寶丸、手工四寶餃每款餃子同丸都係手工製,最驚喜有款餃子係有辣椒好醒胃!再送一盤生菜,整體黎講298食到咁多海鮮同肉類都算係非常抵食,另外需要加一同埋醬油費每位$10。

特濃蕃茄湯底
超濃郁既蕃茄湯底,而且有啲薯仔粒一齊煲,粒粒薯仔都好好食!

刺身拼盤
三文魚、希靈魚、虎蝦
估唔到都有刺身食,正正常常都夠新鮮!

海鮮拼盤

肉類拼盤
牛頸脊、黑毛豚腩肉、雞件、牛胸爽、金錢展
肉類都非常多選擇,而且款款一淥之下非常嫩口。

十二少四寶丸、手工四寶餃
每款餃子同丸都係手工製,最驚喜有款餃子係有辣椒好醒胃!

大圍🚇近年多咗唔少食肆🍴,呢間十二少🦀海鮮🦐刺身🐟牛肉🐂火鍋🍲專門店就以👍高質本地🇭🇰牛取悅唔少🤤食客嘅芳心。呢度裝修☺️雅致,感覺都幾🤩高級,而且座位🪑都好闊落。佢哋只提供💁‍♀️基本嘅醬油,不過個醬油架都幾靚🥰。呢度亦都有多款🐟刺身供應,都幾新鮮😋肥美,仲有泰式蝦🍤刺身添!佢哋嘅🦀海鮮🦐好新鮮又肥美🥰,而且洗得好乾浄👍。主打嘅🤩新鮮手切🔪本地牛🐂十分之吸引🤤,而且有多個🐂部位可供選擇,絕對係唔可以😋放過!蕃咖🍅濃湯底🥣味道好香濃,入面仲有唔少🥔薯仔粒,而且好入味添🥰。農場🐓雞件嫩滑又有雞味🤤。各式手工丸🦑同埋餃子🥟都好高質👍,我尤其鍾意❤️麻辣牛肉餃子🥟,味道層次豐富又惹味😋。🔥熱辣辣即炸響鈴🔔十分之鬆化😍,可以沾芝麻醬就咁食🤤,沾少少蕃咖🍅濃湯亦都好好食👍!

呢度裝修☺️雅致,感覺都幾🤩高級,而且座位🪑都好闊落。

佢哋只提供💁‍♀️基本嘅醬油,不過個醬油架都幾靚🥰。

佢哋嘅🦀海鮮🦐好新鮮又肥美🥰,而且洗得好乾浄👍。

農場🐓雞件嫩滑又有雞味🤤。

用餐时段
2022-09-21 92 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑又想食刺身,又想叫埋海鮮同牛肉?呢間餐廳一次滿足你三個願望🧞‍♂️叫咗個廚師發板火鍋套餐,都只係$298位,有3款刺身同9款海鮮仲有各式火鍋配料,真係幾平!✅刺身拼盤今次係三文魚、希靈魚同虎蝦,虎蝦係拆埋殼添相當細心✅皮蛋芫荽湯底食牛同海鮮就要個清淡啲嘅湯底先食到佢哋嘅鮮味,而作為芫荽控嘅我梗係揀呢個湯底啦😋✅海鮮拼盤見到個拼盤就覺得豐盛,有生蠔、鮮蝦、蟹、青口、蜆肉、魚肉等,🦀啲蝦係仲識郁添㗎,放落湯底滾一陣就食得,彈牙又爽口🦐✅肉類有新鮮牛頸脊、黑毛豚腩片、農場雞件、新鮮牛胸爽同新鮮金錢展,種類繁多🐔🐷我自己鍾意牛頸脊,入口軟嫩牛味濃郁,多多都食到🐮✅翠綠拼盆有娃娃菜同生菜,呢度啲菜幾鮮甜,我好似落肉之前已經食咗大半💁🏼‍♀️✅丸類有十二少四寶丸同自家制手工四寶餃,鍾意每樣都有少少乜都試吓嘅感覺🙆🏼‍♀️✅炸魚皮等嘢食滾嘅時候又點少得小食呢,炸魚皮就咁食又得浸下湯食又得,得咗

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

刺身拼盤
今次係三文魚、希靈魚同虎蝦,虎蝦係拆埋殼添相當細心

✅皮蛋芫荽湯底

✅海鮮拼盤

✅肉類

✅翠綠拼盆

✅丸類

✅炸魚皮
2022-09-20 84 浏览
早前朋友黎到大圍周圍搵食野,重打算食埋晚餐先返屋企,見依間火鍋店外觀不錯,座位又夠寬敞,所以晚餐就交俾佢地廚師發辦。廚師發辦套餐裡面有刺身拼盤,有三文魚、希靈魚和虎蝦,虎蝦沾泰式醬汁,爽彈得黎更提昇鮮味。我地揀左番茄濃湯鍋,湯底夠濃,薯仔好味。海鮮拼盤有鮮蝦、蟹、青口、帶子、花甲、象拔蚌等等,材料新鮮,鮮蝦肉質爽彈,花甲、象拔蚌入口清甜無沙。牛肉拼盤裡面有牛頸脊、黑毛豚腩片、新鮮牛胸爽、牛舌,牛肉配番茄湯真係好夾,牛頸脊肉味夠濃,牛胸爽入口爽脆。食火鍋點少得炸魚皮,加一點炸蒜,勁香脆。十二少四寶丸粒粒新鮮,墨丸爽口彈牙,自家制手工四寶餃件件,餡料十足,雲吞有驚喜,蝦味夠濃。農場雞件唔算太肥,雞肉滑嫰。

我地揀左番茄濃湯鍋,湯底夠濃,薯仔好味。

火鍋點少得炸魚皮,加一點炸蒜,勁香脆。

2022-09-19 78 浏览
知道大圍新開左開火鍋店,見評價都唔錯呢日就同朋友過黎試下餐廳以卡位為主,座位夠闊落坐得舒服刺身拼盤分別有三文魚、希靈魚和虎蝦質素都唔錯海鮮拼盤海鮮盤非常豐富,新鮮生猛,賣相亦唔錯有多款海鮮,鮮蝦,蟹,青口,帶子、花甲、象拔蚌等等湯底揀左番茄濃湯鍋,用上新鮮番茄熬製,裡面更有唔少薯仔粒用黎配牛肉一流牛肉拼盤有新鮮牛頸脊、黑毛豚腩片、新鮮牛胸爽,牛舌牛頸脊軟腍而油香十足,牛舌爽嫩彈牙炸魚皮,炸得香脆另外有十二少四寶丸手打丸好彈牙,而且真材實料同自家制手工四寶餃雲吞入面有大大隻蝦,鮮甜!
知道大圍新開左開火鍋店,見評價都唔錯
呢日就同朋友過黎試下

餐廳以卡位為主,座位夠闊落坐得舒服

刺身拼盤
分別有三文魚、希靈魚和虎蝦
質素都唔錯

海鮮拼盤
海鮮盤非常豐富,新鮮生猛,賣相亦唔錯
有多款海鮮,鮮蝦,蟹,青口,帶子、花甲、象拔蚌等等

湯底揀左番茄濃湯鍋,用上新鮮番茄熬製,裡面更有唔少薯仔粒
用黎配牛肉一流

牛肉拼盤有新鮮牛頸脊、黑毛豚腩片、新鮮牛胸爽,牛舌
牛頸脊軟腍而油香十足,牛舌爽嫩彈牙

炸魚皮,炸得香脆

另外有十二少四寶丸
手打丸好彈牙,而且真材實料

同自家制手工四寶餃
雲吞入面有大大隻蝦,鮮甜!