2024-06-09 585 浏览
我同太太兩個人, 六點半左右 入座。 起初相揀埋邊位, 個侍應(睇衣著應該係經理) 叫住我返出嚟, 佢話嗰啲係四人枱,要我坐中間枱, 當時店內得兩台客人, 而我亦都坐咗埋去😠。。。 算啦!諗住都唔好阻人做生意就坐返出黎。但過咗40分鐘左右,一對情侶入嚟, 又係坐我想坐嗰個位,但比佢哋坐喎, 可能因為晚市時段了,人流比預期少,所以照樣比佢哋坐(但我中間左右隔離仲系有2人枱)。响我個感覺好差囉, 你一係就繼續叫佢地坐中間位,我條氣都順啲吖😠。。之後都唔想再幫襯佢, 反正嗰度咁多食肆, 無謂激氣🙂

之後都唔想再幫襯佢, 反正嗰度咁多食肆, 無謂激氣🙂
2024-02-09 853 浏览
今日lunch4個朋友去食lunch,叫左酸菜魚米線,酸菜魚米線,雞翼米線等4個餐,然後黎左5個米線。點餐落單系統有問題,出錯單叫職員幫手,佢就話我地屈佢,然後叫佢取消又話“得,你屈我地,我請你地”。 我地4個人叫左4個餐,佢出左5個,仲要出4杯嘢飲,個系統有問題又唔跟進。。。一味喺度行黎行去話“有人屈佢出錯單”
2024-01-12 963 浏览
午餐必食🌶️🌶️🌶️如果想食十二味,但又覺得有啲貴?!午餐時段去食就岩啦🫶🏻午餐時段唔單止無咩人,唔洗排隊,價錢仲好抵架! 一人餐 60~80蚊就有找,都咪話唔抵。麻辣香鍋先72蚊,可以簡唔同辣度架🤪
午餐必食🌶️🌶️🌶️
如果想食十二味,但又覺得有啲貴?!午餐時段去食就岩啦🫶🏻

午餐時段唔單止無咩人,唔洗排隊,價錢仲好抵架!

一人餐 60~80蚊就有找,都咪話唔抵。

麻辣香鍋先72蚊,可以簡唔同辣度架🤪

雞翼麻辣香鍋
雞翼麻辣香鍋
2023-09-14 1598 浏览
認識《十二味》這一個飲食品牌已經有好多個年頭了。據我所知,這是由好幾位"港瓢"學生,默默地先在尖沙咀做麻辣香窩起家,都現在做到全港九新界都有分店的川菜小館。這次的 team lunch,同事提議去吃點辣,於是,我們就拉大隊去石門的《十二味》分店,嚐辣。 《十二味》有午市套餐,而且可以說是經濟抵食的。我們一行5人,就一於一人叫一個客飯式既套餐,包飯也包飲品,然後當係叫5個小菜,一圍檯食飯咁食。一坐低,我就看中了川式口水雞。辣辣的醬,配合了嫩滑的雞肉。在麻辣與香滑口感的沖激下,直接令到雞肉份外地香。也帶出了與別不同的雞香味。《十二味》的主角,自選麻辣香鍋。我們一共叫了兩個,其中的一個是肥腸豬頸肉。這是一個又麻又辣的乾炒食品。全部的醬香味都附在菜、豆及肉的身上,味道又麻,又辣,又香口,非常之惹味。另一個麻辣香鍋,我們選了肥腸牛肉。大家都感覺到,豬腸配上這麻辣香鍋是一流中之一流,所以我們覺得不夠喉,再要加點時,就來了一份淨肥豬腸的麻辣香鍋。亦即係,我地一行人,吃了三個麻辣香鍋加三個小菜。小菜中,最為老少咸宜的,就是極品麻婆豆腐。同事要求了減辣,所以吃起來更合大家的胃口。香口而帶有足夠辣勁的醬,

小菜中,最為老少咸宜的,就是極品麻婆豆腐。同事要求了減辣,所以吃起來更合大家的胃口。香口而帶有足夠辣勁的醬,配合那香滑的豆腐粒,伴隨米飯一起吃,美味既感覺,可以給滿分。
宮保雞丁,是香港人最喜歡既川菜式之一。香辣的雞肉粒,香辣的花生,又是一個不配白飯不滿足的美味川菜。有這一個東西,大家都添多碗白飯。
近來,香港人越來越吃得辣,令到正宗的湘菜、川菜越開越多。雖然,好多人會話,這只是就新移民的口味。但諗深一層,多了外省菜,直接令香港的中菜,變得多采多姿。
2023-09-10 1137 浏览
石門這家十二味好像開了不夠一年,他的午巿套餐真的很抵食,連星期六日都也有供應。川式口水雞口水雞醬汁十分惹味,又麻又辣,超級適合餸飯。底下墊了一些青瓜,連青瓜也入味了,很好吃。而且這個是涼菜,夠凍,不像有些餐廳的口水雞是溫的。酸菜魚配粉條爭扎了很久叫粉條還是米線,因為發現這家可以配米線,但朋友比較喜歡粉條,所以米線要待下次了。份量一如既往的多,一直很喜歡十二味的魚片,個人喜歡比偏淋的口感。乾煸四季豆散叫了一個四季豆,因為散叫不用配飯,份量亦比較多。如果吃素的,更可以轉全素。紅糖糍粑這個是第一次吃!糍粑很夠熱且煙韌,愈嚼愈有糯米香。黃豆粉很香甜,沾在一起吃超好吃。如果想更甜,可以點紅糖。其實這家分店我發現有小龍蝦和烤魚!兩款都想試,但午巿套餐實在划算很多,唯有等下次晚巿再去了。

川式口水雞

酸菜魚配粉條

乾煸四季豆

紅糖糍粑

2023-08-29 782 浏览
原來醬香鍋都可以叫唔辣,🍹friend想食中菜,所以dinner time嚟十二味的石門店試下。仲可以少油,🐮牛百葉口感爽口,而且多層的質感非常爽脆,食落好脆身。美國肥牛,當然要食牛肉啦,🥩肥美肉片牛肉味濃,而且有牛脂口感甘香。土豆,年糕,🫓主食飽肚,而且可以吸收醬汁精華,年糕變軟之後煙韌可口,🥢有咬口。萵筍,花菜,蔬菜🥬新鮮,而且選擇都幾多。呢兩款比較清爽,不膩。蘇打水可以走冰,🍸解渴。

蘇打水可以走冰,🍸解渴。
2023-08-23 527 浏览
幫襯左好多次,近呢2個月每次食lunch 食左一陣就會keep住提你用餐時間仲剩幾多,每10分鐘提一次,食緊碟餸未放低筷子就問你食完未,食完幫你收左佢。見到你食得慢就keep住提你用餐時間。態度勁差,又大聲,最後用餐時間明明60分鐘,50分鐘都未夠就趕走左我地。唔會再食,真係背脊骨落,尤其係戴眼鏡位姐姐,一邊食一邊催我地,勁趕客,唔該檢討下,就算野食幾好都冇用,服務態度非差,從來未見過催人食飯既餐廳。仲要冷氣勁熱,真係唔會再食。

2023-08-15 455 浏览
平時返大陸最鐘意食酸菜魚,係香港好難搵一間好食嘅酸菜魚,直到我試完十二味之後我就愛上左佢😍唔講唔知原來佢有25間分店,遍佈香港九龍新界,想食酸菜魚既時候總有一間係你左近😁人見人愛酸菜魚🐟 $258雖然係招牌既經典份量,不過一上枱都覺得佢好大盤,張枱都擺唔落其他餸😂除左個盤大,入面魚同配料都好夠份量,魚用左我最鐘意既鱸魚,夠嫩滑又夠大片,最緊要係無骨無魚鱗,食魚最怕食到呢啲野好唔爽🤮魚片之外佢仲有好多配料,酸菜夠多唔會太酸,萵筍片同白蘿蔔片好淋又無根,雞髀菇切開一片片夠入味岩哂我呢個菇控🍄。我今次唔想食咁辣叫左小辣,吊到癮之餘又唔會太辣🔥。蔥油拌麵 $38次次食酸菜魚都配飯🍚,今次就試下佢個蔥油拌麵,份量係夠兩個人share。一上菜就見到顏色好深好上色,開頭仲驚佢太咸太濃味,點知一食落口味道好好,最緊要係完全唔油啊!用黎送濃味既菜都唔唔搶哂味。

人見人愛酸菜魚🐟 $258

蔥油拌麵 $38
蔥油拌麵
2023-08-11
蔥油拌麵
2023-08-15 277 浏览
今日要同大家分享一個超級受歡迎嘅餐廳,就係十二味餐廳!佢嘅「人見人愛酸菜魚」🐟同蔥油拌麵真係無得挑!首先,我要講下佢嘅酸菜魚。酸菜魚嘅湯底入邊有啲萵筍、蘿蔔🥕、雞髀菇🍄同埋酸菜,真係令味道更加豐富!而酸菜魚嘅魚肉就用鱸魚,鮮嫩多汁,每一口都係一個驚喜!同埋酸菜嘅酸味同魚肉嘅鮮味完美結合,真係令人食得停唔住!😍而蔥油拌麵係入面有大量嘅蔥油,味道香濃,令人食到一陣陣嘅幸福感!麵條口感彈牙🍜,配上啲蔥油同埋調味料,真係好開胃!呢個蔥油拌麵係一個絕對令人滿足嘅選擇!👍🏻十二味餐廳嘅「人見人愛酸菜魚」同蔥油拌麵絕對係一對黃金組合!💯不論你係酸菜魚嘅愛好者,定係蔥油拌麵嘅追隨者,呢度絕對可以滿足你嘅胃!餐廳環境舒適,服務態度親切,令你感到好似喺屋企嘅舒適感覺!😌

2023-08-11
2023-08-08 283 浏览
夏天天氣太熱 就會想食香辣重水口味食物 經過石門見到有十二味 就決定好午餐要食什麼好了 由於時間尚早 十二點不用等位 就可以直接坐低 午餐十分抵食 午餐包主菜 白飯 飲品 小食一坐低就上了爽脆帶酸的土豆絲 味道開胃爽口主菜比起酸菜魚 我更喜歡十二味的水煮牛肉 夠辣夠麻 今次選擇了中辣 上菜可以見到水煮牛肉大大盤 份量十足 牛肉都有超過十片 除了同作調味的大量香料同乾辣椒 還有大量芽菜 西芹 青瓜 牛肉同蔬菜一起食 增加了爽口的口感 跟餐的白飯大大碗 食食下不自覺地就清空

一坐低就上了爽脆帶酸的土豆絲 味道開胃爽口

水煮牛肉
2023-08-02
水煮牛肉
2023-07-31 252 浏览
燒椒皮蛋是四川傳統小吃,🥚可作為開胃菜或配酒小點,由切碎的辣椒和皮蛋混合而成,味道略帶微辣,🌶口感鮮美。川香回鍋肉是四川傳統名菜之一,🐷以豬肉為主要食材,加入豆瓣醬、香蔥等調味料,高溫快炒後烹製而成。🥘這道菜香辣可口,是川菜裡的經典之作。蔥油拌麵,是中式麵食中的🤓一道簡單美味之選。它由捏製成綿韌口感的🍝麵條,加入炸好的蔥花和蔥油,再加入適量的醬油、醋和芝麻醬等調料,🥢拌勻後香氣撲鼻。

2023-07-13 381 浏览
我最近到十二味石門分店品嚐了午市套餐中的酸菜魚米線和武隆尖椒雞配白飯,還有他們的甜品冰粉,並且點了兩杯熱柚子蜜。以下是我對這次用餐的評論。首先,讓我來談談酸菜魚米線。這碗米線的湯底以湖南酸菜為基礎,加入鮮嫩的魚塊和各種蔬菜。湯底的酸味恰到好處,而且微辣的口感讓人食欲大開。魚塊的鮮美和米線的彈牙口感讓我非常滿意。整體而言,這碗酸菜魚米線很美味,而且能夠讓人感到滿足。接著是武隆尖椒雞配白飯。這道菜主要以香辣口味為主,搭配著嫩滑的雞肉和四季豆。尖椒的辣度適中,稍微有一點麻感,帶給這道菜一些獨特的風味。白飯搭配著熱騰騰的雞肉,吃下感覺滿足。至於飲品,我點了兩杯熱柚子蜜。這杯飲品柚子的酸甜味平衡了蜂蜜的甜味,口感也不錯。總而言之,我對於十二味石門分店的午市套餐表示滿意。食物的味道與口感都很不錯,而且價格也很實惠。大家可以去來這裡嚐嚐,特別是酸菜魚和武隆尖椒雞是我個人的最愛,幾乎每次都會點寫兩道菜。

2023-06-23 393 浏览
石門開了一間吃川菜 – 十二味,星期六日竟然都提供市套餐,而且價錢都好吸引,所以我地就去試下喇,套價平均價七十幾元,而且仲包基本飲品,真心抵呀! 我地2個人點了2份餐,分別係酸菜魚同口水雞酸菜魚份量都幾大,每件魚片都已經去骨,而且點餐時可以揀唔 辣, ,小辣, 定大辣等等就算吃不到辣的也可以嘗試,合適所有人口味我第一次吃所以揀了小辣,味道還好份量真係幾多下,都幾多魚片丫至於一直很喜歡吃口水雞賣相很好啊,不過一入口就難免有點失望,因為雞骨比雞肉多…. 感覺整件事都好”碎濕濕” 由於石門店新開,所以整體都好乾淨,坐位也算舒適,以七十多元吃一個午餐包飲品,勝價比很高了沙田石門安群街一號,京瑞廣場二期地下

我地2個人點了2份餐,分別係酸菜魚同口水雞

就算吃不到辣的也可以嘗試,合適所有人口味

我第一次吃所以揀了小辣,味道還好
份量真係幾多下,都幾多魚片丫
沙田石門安群街一號,京瑞廣場二期地下
2023-06-17
  • 酸菜魚
食物份量ok, 味道太咸。上菜速度快,值得一讚。食材就一般,杏仁蝦只有炸粉同source, 買相可以。經理黑口黑臉,找數都冇一句多謝。大家樂收銀員的禮貌做比他好,沒有興趣再去。
2023-05-17 493 浏览
辣癮起,特意等到過咗午餐尖峰時間,入去食個午餐。叫咗個 $63 全素的大盆花菜,諗住鹹鹹辣辣好送飯,點知碟餸一嚟到,個餸疏疏落落,份量好少,除了幾條椰菜花,真係乜都無,超搵笨。我幫趁過好幾次了,次次份量都算OK,今次係少到有點離譜,椰菜花得十來粒,成碟餸的份量仲少過隔籬檯叫 $48 麻辣香鍋。Well,餐廳多人幫襯,唔愁生意,就求求其其搵客笨,我短期內唔會再幫襯。
辣癮起,特意等到過咗午餐尖峰時間,入去食個午餐。

题外话/补充资料: $63大盆花菜,出品份量與價錢嚴重不成比例,拎起筷子嗰陣,我突然心諗:「妖,早知去大快活叫個咖喱牛腩飯好過!」
2023-05-17
  • 63