2018-02-01 810 浏览
先講賣相。肥兩舊鮪魚刺生切到好似街市20蚊未免治既豬肉,雖然有入口即溶 不過多筋「食之無味 棄之可惜」每次必點的三文魚鮫 今次冇燒香個陣魚油味同埋size細左壽司飯好乾,其實仲左其他壽司 但真係吸引吾到我去相機食先了⋯
先講賣相。

「食之無味 棄之可惜」

每次必點的三文魚鮫 今次冇燒香個陣魚油味
同埋size細左

2018-01-16 589 浏览
今天午餐點了燒汁雞扒飯定食雞扒外皮燒得燶,於是走皮齋食肉只食到一陣雪味沒有腌、加上燒汁就上菜跟褻送了個北海道三文魚湯好淡味、加上少少腥奉送青瓜蟹柳絲蟹子沙律,味道一般加埋一$55唔好食,下次午餐唔會來
今天午餐點了燒汁雞扒飯定食
跟褻送了個北海道三文魚湯好淡味、加上少少腥
奉送青瓜蟹柳絲蟹子沙律,味道一般
加埋一$55
唔好食,下次午餐唔會來
题外话/补充资料: 經理勤快態度好
2018-01-16
  • 不向各位推介
2017-12-21 754 浏览
突然想吃壽司,性價比較高的壽司店就是這間。所以放工就到這間壽司店。點了十件三文魚壽司、東味西味三文魚壽司、辣味八爪魚壽司、左口魚壽司、劍魚腩刺身、八爪魚。只需二百二十元。而且不差。環境裝修都很好!今天的服務人員態度也很好!
而且不差。

環境裝修都很好!
今天的服務人員態度也很好!
2017-11-24 691 浏览
約左朋友食壽司, 偶爾發現呢間壽司店;好多款, 基本上我喜歡的都有, 7點左右到, 本身以為要等, 但是出奇地, 食飯時間, 仲要食壽司唔使等 (Lucky!)一次過點左16碟, 打算食完再叫, 因為佢仲有D熟食小食的~~先上左熟既野, 如蟹棒, 腐皮, 鰻魚...上得都幾快下, 我地食食下都飽了,  本身想再追加芥末八爪魚都食唔落;咁既價格, 期望不要過份高;不過下次唔會再叫的:瀨尿蝦同腐皮整體來說, 挺滿意的;有下次的。
約左朋友食壽司, 偶爾發現呢間壽司店;
好多款, 基本上我喜歡的都有,
7點左右到, 本身以為要等,
咁既價格, 期望不要過份高;
不過下次唔會再叫的:瀨尿蝦同腐皮

整體來說, 挺滿意的;
有下次的。

• 火炙芝士三文
  • 帶子
  • 芥末八爪魚
  • 3色(香蔥吞拿+海膽+魚籽)軍艦
壽司師傅快手有禮貌,侍應經理服務也恰到好處。吃了數次無論是上菜速度服務味道也是一致的,從來沒有漏單。火炙系列軍艦十分好吃,推介鵝肝,拖羅,芝士鰻魚,各式三文魚,海膽,食物很新鮮賣相佳日式裝修及服務,旺角行街休息一流選擇,性價比高壽司選擇多,晚上十時半後還有八折,營業至深夜時份,OT下班後或行完夜街還有新鮮壽司吃,試過夜晚十一點去食,沒有因為快關門而味道不再新鮮,下午茶時間去食空間更鬆動,場內也放著日本音樂,十分滿意,上次吃到如此高水準壽司已是在名古屋某高級餐廳,當然價錢是貴得多。最後要一讚是壽司握得很結實,最欣賞是壽司上時是有溫度的!
2017-10-17
  • 三文魚壽司
  • 鰻魚壽司
2017-11-13 364 浏览
旺角比較多日本式放題餐廳除了放題,我在旺角會選擇吃北海道活壽司每次我都會點火炙三文魚海膽卷和海膽甜蝦三文魚卷 這兩個卷都非常大嚿 我個Tummy都非常滿足呀而我亦點了赤貝壽司、海老壽司、凡立貝壽司等等。賣相和味道都on average!這間餐廳鄰近地鐵站 八點後都比較多人 如果唔想等就早點到啦
旺角比較多日本式放題餐廳
除了放題,我在旺角會選擇吃北海道活壽司

每次我都會點火炙三文魚海膽卷和海膽甜蝦三文魚卷
這兩個卷都非常大嚿 我個Tummy都非常滿足呀

而我亦點了赤貝壽司、海老壽司、凡立貝壽司等等。
賣相和味道都on average!

這間餐廳鄰近地鐵站 八點後都比較多人 如果唔想等就早點到啦
2017-11-09
今晚突然掛住鵝肝扒壽司,就馬上去回味一番。去到店裏,只見長長嘅俾錢人龍。而我等了10分鐘,都沒有人來問我幾位(無奈😓)。見到職員只顧自己收拾枱面,即使有空位也沒有安排入座。終於可以入咗啦!便馬上order期待已久嘅鵝肝扒壽司。可是相比上次,這次的壽司沒有那麼juicy,幸而也燒得幾香。好彩,肥鮪魚腩壽司仍保持水準,入口有溶化的感覺。至於火灸帆立貝壽司,燒得太乾,吃不到鮮味。而板壓鯖魚壽司,樣子跟我認知的有點不一樣😂。整體來說:食物質素一般,服務質素有待提升。我點嘅壽司,算是壽司款式中獲推介及價錢較高的,然而質素一般,自覺性價比不高。

鵝肝扒壽司
肥鮪魚腩
火灸帆立(大)
酢鯖魚板壓壽司
2017-11-10
肥鮪魚腩
好耐之前,活壽司仲有好多分店時,我就同我男朋友成日去食,果陣我地講好左,長大後愈食會愈高級,但當我地試過大大小小既壽司店後,始終都覺得活壽司係款式,味道,性價比上係最出色的。亦成為我同男朋友 7 年間的最愛。唔知點解好似好多人覺得活壽司馬馬地,因為我成日叫朋友去試,但係唔夠一半既人覺得好食??!我諗唔通,係我唔識食定係大家要求高?我真心覺得活壽司係用個心去做壽司,壽司材料之一係 heart, 哈哈哈 好多 crossover 都係出面食唔到的。眼見佢愈汁愈多間,直到依家得返旺角地牢一間,我好擔心最後一間都會無埋,以後就少左一間又平又正既壽司店,好希望可以令多 d 人欣賞活壽司!當中令我最深刻既係醬燒魷魚,珍寶蟹柳,芝士玉子蝦壽司,三文魚鬆玉子壽司,芝士火灸三文魚壽司。醬燒魷魚既口感好好,岩岩好,唔會 un 唔會硬,加埋個汁同埋 d 蛋黃醬,勁 perfect, 出面更貴的燒魷魚我都食過,但都無一間比活壽司做得更有水準。每次食,都有種幸福的感覺!珍寶蟹棒係必食,因為$14成大舊好抵食,之前有 d 朋友覺得加泰式醬好怪雞,但我反而覺得好 match, 有種新鮮感,蟹棒好厚身,令人覺得食
好耐之前,活壽司仲有好多分店時,
我就同我男朋友成日去食,
果陣我地講好左,長大後愈食會愈高級,
但當我地試過大大小小既壽司店後,
始終都覺得活壽司係款式,味道,性價比上係最出色的。

亦成為我同男朋友 7 年間的最愛。
唔知點解好似好多人覺得活壽司馬馬地,
因為我成日叫朋友去試,但係唔夠一半既人覺得好食??!
我諗唔通,係我唔識食定係大家要求高?
我真心覺得活壽司係用個心去做壽司
壽司材料之一係 heart, 哈哈哈

好多 crossover 都係出面食唔到的。
眼見佢愈汁愈多間,直到依家得返旺角地牢一間,
我好擔心最後一間都會無埋,
以後就少左一間又平又正既壽司店,
好希望可以令多 d 人欣賞活壽司

珍寶蟹棒係必食,因為$14成大舊好抵食,之前有 d 朋友覺得加泰式醬好怪雞,但我反而覺得好 match, 有種新鮮感,蟹棒好厚身,令人覺得食緊雞比咁,好滿足!

芝士玉子類既野都勁出色,特別有一款係混左三文魚鬆同埋應該係"九"菜,味道我好喜歡,應該係新野?感覺之前無見到過,menu 都無,我係迴轉度拎的。$18有兩舊,除左抵食就係勁抵食!!

芝士火灸三文魚已經唔需要再介紹,芝士同三文魚既油脂夾埋一齊係好完美

另外,有款三文魚上面放左海膽的壽司,好似係$38, 唔記得左,d 海膽出奇地新鮮,夠曬海水味!不過成舊食就會覺得味道好複雜,好似單叫海膽食會正常 d @@

芝士明太子豆腐我覺得明太子係令成個豆腐出色既地方,因為芝士味唔夠,淨係食到明太子,加埋豆腐,就會覺得清清地,唔會流。

今晚,我同一個朋友黎食左 $269, 飽到頂上頭頂。
呢個水準呢個份量,相當之划算,不過我有88折,因為我係 member , 哈哈哈!

食到合埋眼,慢慢感受到幸福感 up up

如果活壽司老闆見到我呢個 comment, 我好希望你可以努力將僅存的一間活壽司做得更加好!!
多謝你將活壽司帶到世上

2017-10-17
  • 芝士火灸三文魚壽司
  • 芝士玉子蝦壽司
  • 醬燒魷魚
2017-10-09 487 浏览
對上一次食北海道活壽司已經是N年前,屯門分店結業當天,本以為已經全線結業;今天離開朗豪坊找地方吃晚飯時,剛好看到北海道活壽司的招牌,一開始看錯全線$8,原來是有部分$8件的壽司;好,就決定再試一次,店在地庫,走進去,店內位置不多,大約8成滿,不過冷氣稍為弱了點,但坐椅也舒服,位子也很大,不會與旁邊的人手撞手;看看menu, $8 的壽司有11款,而且也是合大眾口味的,不錯👍不會只有一兩款又奇怪的口味。花之戀 -- 普通三文魚腩 -- 普通蟹棒 -- 正常,不會是一舊粉火灸牛肉 -- 牛肉偏薄火灸燒三文魚 -- 普通玉子燒 -- 不錯,上面有很多三文魚子燒三文魚手卷 -- 不錯,只需$8帆立貝 -- 夠厚身甘蝦,白吞拿魚腩,劍魚腩,油甘魚 -- 正常吃了超多又加了罐麒麟啤,兩人只要$350其實算不過不失啦
對上一次食北海道活壽司已經是N年前,
屯門分店結業當天,本以為已經全線結業;
今天離開朗豪坊找地方吃晚飯時,
剛好看到北海道活壽司的招牌,
一開始看錯全線$8,原來是有部分$8件的壽司
好,就決定再試一次,
店在地庫,走進去,店內位置不多,
大約8成滿,不過冷氣稍為弱了點,
但坐椅也舒服,位子也很大,
不會與旁邊的人手撞手;

看看menu, $8 的壽司有11款,
而且也是合大眾口味的,不錯👍
不會只有一兩款又奇怪的口味。

花之戀 -- 普通
三文魚腩 -- 普通
蟹棒 -- 正常,不會是一舊粉
火灸牛肉 -- 牛肉偏薄
火灸燒三文魚 -- 普通
玉子燒 -- 不錯,上面有很多三文魚子
燒三文魚手卷 -- 不錯,只需$8
帆立貝 -- 夠厚身
甘蝦,白吞拿魚腩,劍魚腩,油甘魚 -- 正常

吃了超多又加了罐麒麟啤,兩人只要$350
其實算不過不失啦
拖羅夾海膽同三文魚籽又幾好味😲一啖擺曬落口好有滿足感🤑火炙海膽牡丹蝦,燒完之後蝦既味蓋左海膽帶子分左大同中 我地嗌左中都咁大舊😲😂火炙三文魚海膽 三文魚好肥美🤤👍🏼熱食— 怕油但又想食魚既朋友建議嗌秋刀魚😀*最後就係黎呢到食嗌三文魚壽司真係傻豬!🤣是次消費:$384 @2人
拖羅夾海膽同三文魚籽又幾好味😲一啖擺曬落口好有滿足感🤑
火炙海膽牡丹蝦,燒完之後蝦既味蓋左海膽
帶子分左大同中 我地嗌左中都咁大舊😲😂
火炙三文魚海膽 三文魚好肥美🤤👍🏼
熱食—
怕油但又想食魚既朋友建議嗌秋刀魚😀

*最後就係黎呢到食嗌三文魚壽司真係傻豬!🤣
是次消費:$384 @2人
2017-08-26 594 浏览
每星期來旺角上堂....未夠鐘都會來呢間壽司店食吓下午茶....坦白講真係勁抵食...最重要係質素唔差...下午茶啲三文魚魚腩刺身抵到你唔信我每次來都會食積咁食叫到一枱都係每一樣壽司都叫小小嚟食佢個門面都幾多選擇....好多壽司都係$8一件.....食足10件都係$80呢個巨大蟹樓壽司真係不得了....有隻手掌咁大架呢個三文魚腩壽司係我每次來都必食嘅....因為實在太肥美啦呢個只燒魚背都好好味食到飽一飽都唔使$100低我兩個星期來一次...食極都唔厭
我每次來都會食積咁食
叫到一枱都係
每一樣壽司都叫小小嚟食
佢個門面都幾多選擇....
好多壽司都係$8一件.....食足10件都係$80
呢個巨大蟹樓壽司真係不得了....有隻手掌咁大架
呢個三文魚腩壽司係我每次來都必食嘅....因為實在太肥美啦
呢個只燒魚背都好好味
食到飽一飽都唔使$100
低我兩個星期來一次...食極都唔厭
2017-08-10 530 浏览
雅蘭對面一間不起眼的壽司店⋯牡丹蝦超級好食極新鮮🤤由於壽司既種類太多 所以食既時候都吾知邊款打邊款🤣北寄貝麻麻地 但生牛肉真係要encore😋!!!!海膽壽司本身係有塊青瓜 但我同店員講走左佢 上碟既時候一啲都吾孤寒仲好滿😍好似吾知幾多錢$xx就有8-10件三文魚壽司 我覺得黎得呢到食就緊係試多d吾同款既壽司 所以三文魚刺身我都冇嗌😅去既時候好早 冇乜人所以啲野黎得好快會翻兜!😎👍🏼
雅蘭對面一間不起眼的壽司店⋯
牡丹蝦超級好食極新鮮🤤
由於壽司既種類太多 所以食既時候都吾知邊款打邊款🤣
北寄貝麻麻地 但生牛肉真係要encore😋!!!!
去既時候好早 冇乜人所以啲野黎得好快
會翻兜!😎👍🏼
2017-07-30 406 浏览
門口唔吸引同行既人唔想入,但其實內裡裝修不錯 又幾靚 日本feel 刺身好新鮮 性價比好高!價值超值 其他壽司鋪貴d都無咁好味 又好多款式特別個帆立貝壽司 超甜三文魚刺身又是厚切下次會再去既壽司鋪!
門口唔吸引
同行既人唔想入
,但其實內裡裝修不錯 又幾靚 日本feel
刺身好新鮮 性價比好高
!價值超值 其他壽司鋪貴d都無咁好味 又好多款式
特別個帆立貝壽司 超甜
三文魚刺身又是厚切
下次會再去既壽司鋪!
  • 三文魚壽司
2017-07-28 426 浏览
和妹妹在旺角中心行完街,差不多七點鐘食晚飯。路經呢間壽司鋪,門口細細,原來重要落去地下店舖不大,平日人不多,開始也怕自己中伏隨便點了幾樣壽司。價錢跟元x壽司差不多,但這裡款式比較新穎,有串燒,小食⋯⋯火炙三文魚有東味同西味,原來是沙律醬同鹽燒嘅分別,我覺得沒有沙律醬比較好吃連舊飯都有炙燒過的香味,難忘到這個雞肉串,好鞋,中伏了,又冇味,隨便給點豉油就話係汁燒,失望甜蝦刺身和三文魚刺身很驚喜!三文魚厚切,啖啖肉,好滿足好肥美!價錢也合理,下次還會再去的

店舖不大,平日人不多,開始也怕自己中伏
連舊飯都有炙燒過的香味,難忘

香芒花之戀
三文魚刺身,甜蝦刺身

甜蝦刺身和三文魚刺身很驚喜!
香芒花之戀
三文魚刺身,甜蝦刺身
2017-07-17 353 浏览
今日去旺角濕平就近近地係朗豪坊附近食活壽司雖然係星期日七八點 但係人唔係好多因為我地兩個都好肚餓 所以叫左好多壽司個珍寶蟹柳 超級大條 有平隻等以筷子甘長而且好好食👍🏼👍🏼👍🏼另外我地叫左個鱆紅魚同油甘魚腩 但係兩樣都無咩魚味 一般呑拿魚三味幾好食 唔好睇佢個外觀麻麻地個腩係非常之油 我地仲叫左生蠔同埋海膽壽司生蠔超級鮮味 仲帶有海水既味道 值得一試但要38蚊一隻 性價比不高葱粒呑拿魚無魚味 失望😭我地最後仲叫左個特長海鰻汁有點兒多 但骨好細好軟唔會好似出面d鰻魚甘要吐翻d骨出黎Overall 幾好食 而且有心做好舊壽司
今日去旺角濕平
就近近地係朗豪坊附近食活壽司