2020-12-14 300 浏览
呢到嘅茄牛通真係keep到水準牛肉係鮮牛 唔會太硬 又唔會太咸味道剛好 每次食我都會飲哂啲湯😂今次都唔例外我有選擇困難症永遠都唔能夠喺 檸蜜豬 同咖吔豬 之間二揀一😂😂😂即叫即整 啲醬查到滿滿 一條邊都冇漏係無敵😎所以我會選擇要哂兩款(因為佢地真係各有千秋)然後逼朋友陪我食😂結果呢⋯ 每次黎到都只能叫相同嘅食物😂永遠都食唔到其他野😂我時時都諗食埋今次唔知下次黎呢間餐廳仲喺唔喺到唔知會唔會突然冇得食大家有得食好盡情食喇🙃
呢到嘅茄牛通

😂😂😂
即叫即整 啲醬查到滿滿 一條邊都冇漏
係無敵😎

所以我會選擇要哂兩款
(因為佢地真係各有千秋)
然後逼朋友陪我食😂

結果呢⋯ 每次黎到
都只能叫相同嘅食物😂
永遠都食唔到其他野😂

我時時都諗食埋今次
唔知下次黎呢間餐廳仲喺唔喺到
唔知會唔會突然冇得食

大家有得食好盡情食喇🙃
自己一直好fancy港式茶餐廳 尤其是係果種懷舊嘅味道 飲啖奶茶 食啖沙嗲牛肉麵 真係特別愜意😌不過因為自己控制體重同埋女朋友唔太鍾意食茶餐廳嘢食 所以呢一兩年食茶餐廳嘅次數都真係十隻手指數得哂😥一直都知中環有兩間岀名嘅大排檔式茶記 不過亦無的起心肝特登過去試 咁啱今過星期六下晝想去上環果頭嘅咖啡店cafe hopping 所以就決定同女朋友去勝香園食完嘢再岀發😋係中環站行過去其實都好快 大概十五分鐘路程 一行到去歌賦街無耐就已經見到人排緊隊 不過因為去嘅時候係一點左右所以我哋都預咗要等 最後等左十五分鐘到就有位嚕😁一坐低我哋就係度研究食咩好 最後因為好肚餓所以就叫左四樣野📝1. 蕃茄鮮牛肉豬扒蛋通粉 $42 - 👑👑👑👑2. 蕃茄雙腸餐肉蛋通粉 $37 - 👑👑👑👑3. 奶油咖央脆脆 $21 - 👑👑👑👑👑4. 混醬脆脆 $21 - 👑👑👑👑蕃茄鮮牛肉豬扒蛋通粉勝香園最出名嘅蕃茄湯底果然名不虛傳 一嚟到嘅時候見到個湯紅卜卜就忍唔住馬上要飲啖湯 酸酸甜甜 蕃茄味濃郁 每啖都有蕃茄蓉 真係會忍唔住係咁飲😂 鮮牛肉同蕃茄好夾 豬扒亦醃得好入味 煎蛋佢都唔馬虎係荷包蛋 一咀落去蛋黃爆哂漿 勁

1. 蕃茄鮮牛肉豬扒蛋通粉 $42 - 👑👑👑👑
2. 蕃茄雙腸餐肉蛋通粉 $37 - 👑👑👑👑
3. 奶油咖央脆脆 $21 - 👑👑👑👑👑
4. 混醬脆脆 $21 - 👑👑👑👑

蕃茄鮮牛肉豬扒蛋通粉
勝香園最出名嘅蕃茄湯底果然名不虛傳 一嚟到嘅時候見到個湯紅卜卜就忍唔住馬上要飲啖湯 酸酸甜甜 蕃茄味濃郁 每啖都有蕃茄蓉 真係會忍唔住係咁飲😂 鮮牛肉同蕃茄好夾 豬扒亦醃得好入味 煎蛋佢都唔馬虎係荷包蛋 一咀落去蛋黃爆哂漿 勁滿足

蕃茄雙腸餐肉蛋通粉
同樣有着鮮甜濃郁嘅蕃茄湯底 換上傳統茶餐廳早餐嘅香腸餐肉同埋煎蛋 亦別有一番風味 唯獨是係餐肉嘅刀工十分好 切到好薄 如果可以厚啲口感會好好多😂

奶油咖央脆脆
勝香園嘅脆脆係佢哋嘅另一樣名物 不過我哋無叫好多人推薦嘅檸蜜脆脆 反而叫左自己鍾意嘅咖央 脆脆係即叫即焗嘅 需時大概15分鐘 一嚟到嘅時候見到上邊搽滿哂煉奶就知道十分邪惡 一口咬落去 HOLY! 真係無愧對佢個名 外面十分鬆脆而包入面就黏黏地有小小煙韌 好有口感 而且每啖都食到濃濃嘅牛油咖央同煉奶味 真係超級推薦!🤤

混醬脆脆
混醬其實就係即係奶醬 不過換做搽係豬仔包上邊在拎去焗 變成混帳脆脆 又比平時嘅奶醬多好食好多 醬嘅比例亦好好 唔會太甜 每一啖都食到濃濃嘅花生醬味🤤
混醬脆脆

食完我哋見到出邊仲大排長龍所以都係馬上埋單走人 兩個人百幾蚊以呢度嘅食物質素嚟講真係物超所值 最重要嘅係喺呢度除左食到岀色嘅茶餐廳食物外 仲要食到逐漸消失嘅老香港味道

P.S. 因為佢始終係大排檔無冷氣 所以推薦大家襯而加係秋冬嘅時候去食 涼風之下食碗暖笠笠嘅湯麵絕對係一大享受 夏天去嘅話就要有汗流浹背嘅心理準備嚕😅
2020-12-11 448 浏览
生日的午餐來到大名鼎鼎的勝香園果然名不虛傳星期六下午兩點居然也要排隊,而且還排了不到半個小時蕃茄湯底非常濃稠,可以看得出真的很良心,酸酸甜甜很好吃!同樣推薦的還有奶油脆脆!多士烘得脆pupu,非常香因為這間小店是路邊擺攤,所以想去的朋友一定要白天去,做好排隊的心理準備唷!
生日的午餐來到大名鼎鼎的勝香園
果然名不虛傳
星期六下午兩點居然也要排隊,而且還排了不到半個小時
茄牛通
茄牛通
*DISCLAIMER: THIS IS NOT A SPONSORED POST. I JUST REALLY LOVE THE FOOD THERE!What more can you request for a tea time alone?SING HEUNG YUEN IS YOUR ONLY ANSWER!!!My go-to order: Tomato soup noodles with beef & egg with Cold Milk TeaWhy noodles - it soaks up the tomato soup which makes the whole thing taste so much betterWhy beef & egg - because nothing goes wrong with beef soup noodles > adds up the taste with meat, and tomato & egg is the answer to everything!*Fun Fact - Sing Heung Yuen in

*Fun Fact - Sing Heung Yuen in this weather is even better, sweat-free & heat-free
2020-11-26
  • tomato soup
  • noodles
  • crispy bun
2020-11-28 303 浏览
今日難得過到中環, 下午好想食蕃茄麵, 所以就行上去, 離遠已經見到人龍, 不過都值得排下既. 大約15分鐘到就可以入座.我地叫左:  檸蜜脆豬,焗得好香脆, 又有甜甜酸酸既檸蜜味! 必食之選!蕃茄碎牛炒蛋午餐肉麵蕃茄湯底真係好味到不得了, 超濃郁蕃茄味, 餐肉厚切, 碎牛炒蛋同樣好味! 蕃茄雞扒鮮牛通粉雞扒醃得好好味、鮮牛好軟滑!, 而且好體貼咁幫我地碎上!仔仔飲蕃茄湯, 飲過不停!  另外叫埋咸檸7 , 凍Mocha, 杯啡原來都好得架喎!!!
我地叫左:
 檸蜜脆豬,
焗得好香脆, 又有甜甜酸酸既檸蜜味! 必食之選!

蕃茄碎牛炒蛋午餐肉麵

蕃茄雞扒鮮牛通粉
雞扒醃得好好味、鮮牛好軟滑!, 而且好體貼咁幫我地碎上!

仔仔飲蕃茄湯, 飲過不停!

2020-10-24
2020-11-27 222 浏览
📌招牌牛油檸檬汁蜜糖脆脆Lime & Honey Toast HKD$20即叫即烘!麵包口感酥酥脆脆! 咬落每一啖都chop chop聲🤣脆度係我目前係香港食過既豬仔包中最高😍 表層刷左牛油烤過,再淋上煉奶同蜜糖檸檬醬,檸檬味極為鮮明,酸酸甜甜咁,好清新開胃!食完一碟仲想再encore🤤.📌豬扒通粉 Pork Chop Macaroni HKD$25個賣相係真係爭D既😂 姐姐仲預先提醒我普通通粉無咁好食🤣 我話ok ga la😅 因為我唔係好中意食番茄湯,尤其個啲超濃郁蕃茄湯,所以就食普通豬扒通粉!唔知係咪因為姐姐預先同我講左好普通,我食落又覺得ok,可以接受,無想像中咁差!不過就係普通通粉,哈哈🤣🤣🤣.📌蕃茄蛋鮮牛肉通粉Beef & Tomato Macaroni HKD$31成碗通粉紅樸樸,係超濃郁即蕃茄湯,湯入面有勁多蕃茄蓉,每一啖都係充滿濃郁嘅蕃茄香味,酸酸甜甜既口感!雖然牛肉份量唔算多,但都算幾滑!番茄控🍅必叫🤭 (利申: 姐唔係番茄控,所以我覺得太酸!).📌凍咖啡 $15 太甜, #一定係因為我係度 🤫 .Overall,唔錯,可以再回頭!尤其係為左個牛油檸檬汁蜜糖脆脆🤤😍
📌招牌牛油檸檬汁蜜糖脆脆
Lime & Honey Toast HKD$20

食完一碟仲想再encore🤤

我食落又覺得ok,可以接受,無想像中咁差!
不過就係普通通粉,哈哈🤣🤣🤣
📌蕃茄蛋鮮牛肉通粉
Beef & Tomato Macaroni HKD$31

番茄控🍅必叫🤭
(利申: 姐唔係番茄控,所以我覺得太酸!)
📌凍咖啡 $15
太甜, #一定係因為我係度 🤫
Overall,唔錯,可以再回頭!
尤其係為左個牛油檸檬汁蜜糖脆脆🤤😍

🙋🏻‍♀️🥢: sikdord
🙋🏻‍♀️🍷: yumdord
午餐
2020-11-20 193 浏览
90後既你地一定認得呢碗蕃茄湯底呢到既一枱一凳。坐落於中環尾近上環既路邊攤檔就有間好多人都認識既勝香園。呢日同朋友一齊黎回憶一下。呢到長期都有人龍,夏天等位都有啲熱。一坐下,餐牌都唔洗睇就叫左份腸仔,炒蛋,餐肉通粉。叫3款送一啲都唔貴,食得既滿足又飽肚。食完碗麵之後仲加左檸蜜脆脆,係呢到既振店之寶。雖然佢只係一碗蕃茄湯底加上茶餐廳都叫到既餐蛋麵,但係呢啲店舖往往其實唔係賣佢地既午餐肉有幾特別,牛肉有啲幾咁有牛味而係賣緊佢地既歷史同埋人情味。這些老字號買小見小,唔知幾時就會成為歷史,所以得閒經過就會想黎探訪一下。

2020-11-13
2020-11-08 307 浏览
聽過勝香園的大名好耐,但係一直都未食過,今次終於試到啦! 一走到勝香園,就感受到鐵皮屋大排檔的懷舊。在這裏吃的不只是食物的味道, 還有港式的風味。❣️🍅蕃茄碎牛蛋麵 配 凍檸茶 🍹 成碗都係濃濃的蕃茄,令人驚訝. 碎牛炒蛋煎到小小燶邊,好香口! 這裏的檸檬茶很貼心, 不用自已篤檸檬🍋,餐廳已經篤好了! (餐牌上有提示食客不用篤檸檬🤭)❣️混醬脆脆一入口食到花生醬同煉奶味,然後再滲出果醬的味道,再配埋脆朱, 好有層次感,食完好滿足😆😆

❣️🍅蕃茄碎牛蛋麵 配 凍檸茶 🍹

❣️混醬脆脆

• 混醬脆脆
2020-11-06 541 浏览
而家入秋天意涼涼,最啱就係食大排檔,排得隊黎又唔會太熱,唔會食到個人㷫烚烚。今次特登去咗做出名食蕃茄湯麵嘅勝香園🤩———————首先第一啖當然要試一試勝香園最出名嘅蕃茄湯底,飲落口已經feel到好濃濃嘅蕃茄味,師傅調味得比較酸,湯裏面有好多舊蕃茄,真材實料😝豬扒都好入味同好林,腸仔就唔係好似平時食開嘅廚師腸😇同樣有好濃嘅蕃茄湯底,配上新鮮滑牛肉,感覺出奇地夾,愈食愈想食🤣🤣師傅將個包烘到好鬼脆!食落口好似食緊厚餅乾甘😋檸檬蜜糖汁偏酸,各花入各眼,不過整體食起嚟都好夾🥰🥰

———————

蕃茄豬扒腸蛋麵

蕃茄鮮牛蛋通粉

牛油檸檬汁蜜糖脆脆

蕃茄豬扒腸蛋麵
蕃茄鮮牛蛋通粉
牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2020-11-05 295 浏览
今日我生日我大哂😆老公今日帶我周圍食第一站去勝香園傳聞呢間D蕃茄湯好正仲有個蜜糖脆脆成日睇電影睇得多,第一次親身嚟感覺有啲大排檔不過好明顯係啲六老字號嘅舖頭我當然就係嗌最出名嘅蕃茄蛋牛肉通粉老公就話想試其他所以嗌左個蕃茄豬扒公仔麵不過對我來講蕃茄湯都係襯通心粉多啲個蛋係流心蛋嚟嘅不過個番茄湯又唔覺得傳聞講得咁好食如果要排隊我就覺得唔值囉另外就嗌左蜜糖脆脆,反而我覺得唔好食可能脆得滯,太餅乾嘅感覺我同老公都覺得唔係話真係一定要食後記:雖然環境麻麻地,不過啲姐姐嘅服務態度好好👍🏻真係等我哋食晒先來收野㗎仲好好心提我一定要帶返走自家消毒液👏🏻
今日我生日我大哂😆
老公今日帶我周圍食
第一站去勝香園
傳聞呢間D蕃茄湯好正
仲有個蜜糖脆脆
成日睇電影睇得多,第一次親身嚟
感覺有啲大排檔
不過好明顯係啲六老字號嘅舖頭
我當然就係嗌最出名嘅蕃茄蛋牛肉通粉
老公就話想試其他所以嗌左個蕃茄豬扒公仔麵
不過對我來講蕃茄湯都係襯通心粉多啲
個蛋係流心蛋嚟嘅
不過個番茄湯又唔覺得傳聞講得咁好食
如果要排隊我就覺得唔值囉
另外就嗌左蜜糖脆脆,反而我覺得唔好食
可能脆得滯,太餅乾嘅感覺
我同老公都覺得唔係話真係一定要食
仲好好心提我一定要帶返走自家消毒液👏🏻

2020-11-04
庆祝纪念
生日
2020-11-04 145 浏览
勝香園老字號,以往都好多遊客都會慕名而來。而家因為疫情,少咗遊客,相對排隊嘅人少咗,加上而家天氣轉涼,黎食返個午餐,正黎到除咗蕃茄通必食之外,檸檬蜜糖脆脆都係必食,脆卜卜,甜度剛剛好!又好味又抵食

午餐
2020-10-31 193 浏览
勝香園一直都聽過呢個大名,但估唔到係完全唔好食,好難明白點解咁多人話好食仲要咁多人排隊由於,安排既座位好近廚房見到佢地用既蕃茄都係罐頭直接倒入湯底連個罐頭跌左落湯底都徒手撈返出黎見到已經唔開胃,點知味道真係唔得味道淡淡,面質偏淋,好似入晒風咁無彈性牛肉都係一般貨色,只係普通醃料味[檸檬脆脆]唯一比較好食就係呢個,面包比較脆口檸檬酸酸甜甜都還不錯!

[茄牛腸仔面]

勝香園一直都聽過呢個大名,
但估唔到係完全唔好食,好難明白點解咁多人話好食
仲要咁多人排隊
由於,安排既座位好近廚房
見到佢地用既蕃茄都係罐頭直接倒入湯底
連個罐頭跌左落湯底都徒手撈返出黎
見到已經唔開胃,點知味道真係唔得
味道淡淡,面質偏淋,好似入晒風咁無彈性
牛肉都係一般貨色,只係普通醃料味

[檸檬脆脆]
唯一比較好食就係呢個,面包比較脆口
檸檬酸酸甜甜都還不錯!
2020-10-23
2020-10-20 314 浏览
好耐無食過啦,以前返工間唔中都會黎食.呢度嘅蕃茄通無人唔識啊! .真係好出名架,平日假期都排長龍,好多旅客拎住旅遊書黎食架~~!!.疫情既關係,已經少咗好多好多人啦,旅客已經無哂!.我哋3個人坐喺一張長枱,不約而同咁話以前呢張枱應該係坐1x個人,而家就坐得好舒服😌.霸氣姐姐都變得霸氣不再,換來的是友善與幽默.蕃茄碎牛肉炒蛋麵 ($34)牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ($20).檸蜜脆脆即叫即製,非常香口同脆,甜甜地又帶點酸帶比人一種好fresh嘅感覺.蕃茄湯底非常濃郁,用料十足,每一碗都有好多大大舊蕃茄,鍾意蕃茄嘅朋友仔唔可以錯過啦~~!!.P.S.咁耐無食,味道依然出色!推介呀!
好耐無食過啦,以前返工間唔中都會黎食
呢度嘅蕃茄通無人唔識啊!
疫情既關係,已經少咗好多好多人啦,旅客已經無哂!
霸氣姐姐都變得霸氣不再,換來的是友善與幽默
蕃茄碎牛肉炒蛋麵 ($34)
牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)
P.S.咁耐無食,味道依然出色!推介呀!

2020-10-03
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2020-09-23 403 浏览
下午又是到吃午飯的時候,突然想起勝香園馳名的蕃茄牛肉通粉,所以就走上來光顧,剛好來到的時候有空位不用排隊,就坐下叫了一碗蕃茄牛肉通粉,一份餐飛三文治和一杯凍朱古力,蕃茄牛肉通粉湯底有濃郁的羅宋湯味道,牛肉夠淋容易入口,份量也足夠味道也不錯,而且餐蛋三文治和凍朱古力也製作得很有水準,凍朱古力甜度適中,餐蛋三文治也焙烘得夠香脆和香口有口感,下次再來光臨
2020-09-17 385 浏览
怕熱從來冇光顧原來錯過了,一杯有水準奶茶超贊👍🏻👍🏻濃濃蕃茄鹹牛肉蛋通粉連通粉都好口感👍🏻👍🏻👍🏻咖咉有淡淡椰香👍🏻👍🏻姐姐有禮親切
怕熱從來冇光顧原來錯過了,
一杯有水準奶茶超贊👍🏻👍🏻
濃濃蕃茄鹹牛肉蛋通粉