📍 創作割烹 Stella📍 尖沙咀 •  彌敦道100號The ONE 3樓L308號舖-朋友有開心事慶祝,特地選了在這家新開的高檔割烹料理餐廳,享受一頓揉合了意式跟日式烹調手法和食材的夢幻晚餐💫-這家《創作割烹 Stella》是上環扒房《肉料理とワイン CARVING》的姐妹店,牛肉料理自然有質素保證;而這晚也的確是「牛舌」跟「A5和牛」最深得我心呢!-晚餐時段,餐廳提供單點菜單和八道菜套餐我們最喜歡「樣樣試少少」,那當然是點八道菜套餐,而且價錢還較划算呢!另外,現凡出示即日電影戲票,皆贈送免費酒跟佐酒小吃,還有全單八折!-風の森什麼都不用多說,先碰個杯吧🍶•Amuse Bouche開胃小吃三小碟~分別是「帆立貝青瓜凍湯」、「赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士」跟「巴馬火腿、哈密瓜、出汁啫喱」三者都是冷盤,可以想像得到十分清涼開胃赤海蝦配上昆布醬汁、水牛芝士,意想不到的配;再加上鮮蝦的爽滑口感跟脆米餅的香脆口感,整體層次十分豐富•Entrée明太子釀意大利黃瓜花天婦羅和牛舌酢漬姬菇前菜兩道~有天婦羅跟和牛舌意大利黃瓜做成炸物實在少見,而且裡面還釀入了明太子醬,非常特別另外還有一道「和牛
📍 創作割烹 Stella
這家《創作割烹 Stella》是上環扒房《肉料理とワイン CARVING》的姐妹店,牛肉料理自然有質素保證;而這晚也的確是「牛舌」「A5和牛」最深得我心呢!
晚餐時段,餐廳提供單點菜單八道菜套餐
風の森
什麼都不用多說,先碰個杯吧🍶
風の森

帆立貝青瓜凍湯
開胃小吃三小碟~分別是「帆立貝青瓜凍湯」「赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士」「巴馬火腿、哈密瓜、出汁啫喱」
三者都是冷盤,可以想像得到十分清涼開胃

Entrée
前菜兩道~有天婦羅跟和牛舌
明太子釀意大利黃瓜花天婦羅
另外還有一道「和牛舌酢漬姬菇」~和牛舌軟腍無比,牛味還十分濃郁,恨不得多吃幾件

Main
日本A5和牛配味噌大根
主食有三道,三道都十分好吃;要說最愛的話,就是油脂豐富、幾乎入口即化的A5和牛
第一道「鮑魚意大利飯」用上日本富山縣優質大米;每一口都吃到蜆肉,鮮味濃濃的
鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯
第二道是「燒白鱔」,配上惹味的意大利辣肉醬,不知不覺就完食了
利沃內塞式烤穴子
最後的「日本A5和牛配味噌大根」入口帶豐富油香;配上味道偏濃的蠔豉醬,沒有遮蓋牛香之餘,其鮮味更令整道菜更上一層樓
牛肉的份量雖然很慷慨,但再多吃一點都可以啦!

Dessert
里科塔奶酪小倉紅豆カステラ
不知不覺就來到了甜品環節,主甜品之後還有數道一口甜品,令我們帶著滿足的心情離開餐廳!
首先有紅豆castella蛋糕,濕潤綿密的蛋糕內夾著帶微甜的紅豆

Petit fours
然後來到「四小味甜品」 ,有栗子canele、焙茶Yorkshire pudding、草莓撻、朱古力brownie,實在太滿足❤️

Menu:
2023-10-18 37 浏览
Amuse Bouche 🍽️巴馬火腿甜瓜出汁啫喱帆立貝青瓜凍湯赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士彷若日式庭園既造型固然精緻,味道都唔錯。個人最中意個青瓜凍湯,味道好濃厚。Main🐟味噌芥末甘鯛立鱗燒+魚湯拉麵口味清新,鹹度控制得剛剛好,不過芥末味道就唔多覺。魚湯清甜且無腥味,飲曬。過後無口渴情況,所以應該無味精。Dessert🍮焙茶杏仁若瑟布甸若瑟布甸原來系=泡芙😂長知識了。應該系我食過焙茶味最濃厚既焙茶甜品。味道不俗💪🏻午市套餐性價比算高,唯獨餐牌主菜只有一個選擇是不用加錢,而五個選擇系需要加錢;感覺就系焗你加錢食🤔 個人認為呢點美中不足。
Amuse Bouche 🍽️
帆立貝青瓜凍湯
赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士

Main🐟
味噌芥末甘鯛立鱗燒+魚湯拉麵

Dessert🍮
焙茶杏仁若瑟布甸

2023-10-17 42 浏览
今年生日同屋企人嚟咗The ONE呢一間慶祝生日🤩 食個意日fusion嘅割烹料理😋 我哋坐咗喺戶外半圓形嘅透明屋 非常有氣氛又浪漫! 食物配搭創新又有水準,而且擺碟有講究及心思🩷✨8-course Dinner $788✨Amuse Bouche帆立具青瓜凍湯赤海城昆市の個煮意大利水牛芝士巴馬火腿甜瓜出汁啫喱Entrée明太子釀意大利黃瓜花天婦羅or 廚師發辦即日海鮮 +$90⭐️和牛舌酢漬姬菇: 有被驚豔嘅感覺😆 和牛舌入口即溶 令我更期待接下來嘅菜式!Main鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯⭐️利天內塞式烤穴子: 慢烤鰻魚45分鐘 外層非常香脆😋 鰻魚魚油豐盛 魚肉鮮嫩👍🏼 伴意式辣蕃茄醬龍解膩🍅⭐️日本A5和牛配味噌大根: A5和牛唔洗講 真係爆曬牛脂😝 有4片食完飽曬😚 味噌大根好淋而且香甜無渣👍🏼👍🏼 一試難忘🥰Dessert里科塔奶酪 小倉紅豆力四小味甜品Ichigo TartHojicha Almond PuddingKuri Canelé
✨8-course Dinner $788✨
Dessert
里科塔奶酪 小倉紅豆力
Kuri Canelé
2023-10-17 23 浏览
好朋友又帶我吃好東西😍😋係意日fusion菜😚💞晚餐8 Course Tasting Menu $788一位,食物非常豐富。餐廳還提供各款酒類,我們點了日本🍶龜齡香葉,味道清爽芳香。😍😚開胃小菜:巴馬火腿甜瓜出汁啫喱冰涼清爽,帆立貝青瓜凍湯清新開胃,赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士,蝦肉非常新鮮爽口。😍😋前菜:明太子釀意大利黃瓜花天婦羅🏵️第一次食黃瓜花天婦羅,非常脆口,裡面釀了明太子忌廉芝士,增添味道層次👏🐃和牛舌酢漬姬菇牛舌非常軟霖,酢漬姬菇中和油膩感。💗主菜:鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯用上日本米,以意大利煮法炮製,本地鮑魚同蜆肉非常新鮮。 🐟利沃内塞式烤穴子烤足45分鐘,特別香脆, 🍅意大利蕃茄醬少少辣,面頭有新鮮柚子皮,醬汁好開胃❤️🐂日本A5和牛配味噌大根選擇後腰部位,伴有日本水菜,加上昆布蠔豉醬,而底下大根用高湯浸過好入味。🥧甜品:里科塔奶酪小倉紅豆Castella不會太甜,口感鬆軟,還有淡淡梅酒香氣。四小味甜品精美的甜品拼盤,最鍾意焙茶杏仁碎泡芙,鬆軟輕盈,栗子Canelé都好喜歡😍🍓仲有可愛嘅士多啤梨他同 🍫brownie。
好朋友又帶我吃好東西😍😋係意日fusion菜😚

😚開胃小菜:

😋前菜:

🐃和牛舌酢漬姬菇
牛舌非常軟霖,酢漬姬菇中和油膩感。

💗主菜:
鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯
用上日本米,以意大利煮法炮製,本地鮑魚同蜆肉非常新鮮。

🐟利沃内塞式烤穴子

🐂日本A5和牛配味噌大根

🥧甜品
里科塔奶酪小倉紅豆Castella
不會太甜,口感鬆軟,還有淡淡梅酒香氣。

四小味甜品
🍓仲有可愛嘅士多啤梨他同 🍫brownie。

-創作割烹Stella 🔥冇去The One 一排 都唔知道原來有間新割烹開左特別之處在於係主打意日創意Fusion 割烹料理 每道菜既擺碟都係相當精緻 好味得黎又岩晒打卡📷可能因為餐廳取名為Stella 室外設有多個透明觀星帳篷圓拱形帳篷可以冇死角睇星星 邊食邊睇星好有氣氛🌟✨ 8 Course Tasting Menu ($788/pp)𝐀𝐦𝐮𝐬𝐞 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞 🥒 帆立貝青瓜凍湯 青瓜凍湯都係第一次飲 好清甜又refreshing 入面有半片半生熟既新鮮帆立貝 仲有蔥油作調味🦐 赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士用昆布汁煮既赤海蝦肉質較為軟腍 香味濃郁 提升鮮甜味配埋意大行水牛芝士呢個組合都好新鮮 係意料之外地夾🍈 巴馬火腿甜瓜出汁啫喱巴馬火腿同甜瓜一齊食 永遠唔會出錯 鹹鹹甜甜加埋出汁啫喱 同紫蘇花 令整體更為清新 好開胃𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐞🐟 廚師發辦即日海鮮(+$90)當日係拖羅蓉厚多士 - 鋪上三文魚籽 + 拖羅 + 即刨木魚花 + 芝麻 + 黑松露醬 + 青蔥 = 口感層次豐富 🤌🤌🤌🤌🤌黑松露味極為香濃 加埋魚籽 拖羅同木魚更為鮮味 滿足呢🥩 和牛舌酢漬姫菇慢煮牛舌質感軟腍 配搭
創作割烹Stella 🔥

🍈 巴馬火腿甜瓜出汁啫喱
巴馬火腿同甜瓜一齊食 永遠唔會出錯 鹹鹹甜甜
加埋出汁啫喱 同紫蘇花 令整體更為清新 好開胃

𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞𝐞
🐟 廚師發辦即日海鮮(+$90)
黑松露味極為香濃 加埋魚籽 拖羅同木魚更為鮮味 滿足呢

🥩 和牛舌酢漬姫菇
慢煮牛舌質感軟腍 配搭酢漬姫菇 炸大蒜 紅蔥
同炸脆絲 食落酸酸甜甜的 味道層次豐富~

𝐌𝐚𝐢𝐧

🥩 日本A5 和牛配味噌大根
切成大大件塊狀既A5和牛後腰 雖然未至於入口即溶
但係油香味極重 火侯都控制得好好 入面依然有血水滲出
用埋miso mayo醬去烤 所以唔洗額外調味都已經足夠
肉質仲好柔嫰 另外想講配搭味噌大根真係好夾!
因為係用左日本高湯黎煮 好軟腍引入味 中和和牛油膩感

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
🫘 里科塔奶酪小倉紅豆
係用左梅酒汁同紅豆整既紅豆夾層蛋糕
中間係有忌廉芝士同紅豆忌廉 多重口感 唔會太甜

🍰 四小味甜品 - 一共有4款甜品既拼盤
+ 可麗露 食落外脆內濕軟 中意外層有陣陣焦香味
+ 草莓撻 食落酸酸甜甜 新鮮草莓果醬唔係化學甜~
+ 布朗尼 朱古力相當濃郁 中間會有少少脆脆係度
+ 焙茶杏仁布丁 其實係酥脆包入面有焙茶杏仁忌廉 滿足呢
2023-10-05
用餐时段
2023-10-14 1176 浏览
這次跟朋友去了吃意日料理,店舖位於The One 3樓,環境裝修時尚特別。另有戶外用餐區,用植物配透明小屋裝修,晚上去環境浪漫寫意☺️。晚餐是8道菜套餐,價格為HKD$788/位🙈。-▪︎Amuse Bouche小木盒裝著賣相精緻食物,仿佛是一幅有藝術感的畫。用紅豆取代沙粒,顏色鮮豔挺美🙈。每一道菜也很特別,前菜吸引開胃。.▪︎帆立貝青瓜凍湯用豆乳製成的凍湯,感覺創新der口味。這個味道酸中帶甜,感覺開胃的湯品。面頭有橄欖油做點綴,混合來飲挺香口。.赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士這個味道較有層次感,海蝦味道鮮甜質感爽口,配水牛芝士多了份咸香味😚。芝士微咸有嚼感,整體口感豐富。.巴馬火腿甜瓜出汁啫喱晶瑩剔透的啫喱,用透明杯裝著感覺美觀。啫喱味道開胃,配微咸巴馬火腿感覺惹味。面層配紫蘇花,加來吃增加了香味。-明太子釀意大利黃瓜花天婦羅 這個配木魚花和紫蘇葉,脆漿薄透口感酥脆。明太子暗藏在天婦羅裡,有爆漿的口感。黃瓜味道香甜,整體味道吸引🤩。-和牛舌酢漬姬菇牛舌切粒賣相厚身,肉質腍身牛味重,配酸汁開胃解油膩感。面層牛蒡絲惹味,酢漬姬菇味特別。-鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯用了本地新鮮鮑魚及蜆肉,味道鮮

▪︎Amuse Bouche
▪︎帆立貝青瓜凍湯
赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士

鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯
用了本地新鮮鮑魚及蜆肉,味道鮮甜爽口🤩。意大利飯質感煙韌,配鮑魚肝醬味道濃郁微咸,挺好下飯的感覺。

利沃內塞式烤穴子
經過45分鐘烘烤而成,有皮脆肉嫰的口感。魚肉肉質嫰滑,吃起來有爆汁的口感🤤。醬汁是意大利蕃茄醬和新鮮柚子皮製,酸酸辣辣的味道挺惹味🤩。

日本A5和牛配味噌大根 +HKD$90
用和牛後腰部位,色澤紅潤肉質嫰滑🤤。醬汁是昆布蠔豉醬,味道濃郁惹味😏。大根用日式高湯浸,味道鮮甜入味。面層有炙燒沙律醬,所以味道挺吸引😚。

里科塔奶酪小倉紅豆力タチーズ
賣相像千層蛋糕,用了小倉紅豆醬及梅酒製製。蛋糕質感鬆軟,奶酪質感軟滑🤤。味道香甜口感豐富,散發著梅酒香味。

Torta della Nonna
朱古力布朗尼蛋糕,朱古力味道濃郁,蛋糕質感札實。裡有杏仁,較有嚼感的甜品
Ichigo Tart
士多啤梨撻細細件挺可愛🤩,挺方便吃der小撻。醬汁酸酸甜甜,撻皮口感鬆化。
Hojicha Almond Pudding
焙茶忌廉味道濃厚,味道微甜質感幼滑,這個有點像泡芙的質感,酥脆口感味道挺香。
Kuri Canelé
上層是焦糖栗子,多了份香甜口感。配著微脆的可麗露吃,味道香甜質感鬆軟。
2023-10-12
用餐时段
2023-10-12 33 浏览
今日試左一間同平時唔同嘅Omakase 平時主要壽司同魚生多 但係呢間主要主打割烹料理隊嘅烹調嘅技巧要求較高 同時加入意大利菜混合嘅風格 比起平時既Omakase 有點特色 特別配左杯白酒 清澈但帶醇香頭盤有三道分別係帆立貝青瓜凍湯 赤海蝦意大利水牛芝士同巴馬火腿蜜瓜出汁啫喱 整體鮮味濃同好融洽 前菜有意大利黃瓜花天婦羅同埋和牛舌 和牛舌好有驚喜好淋 而黃瓜調味好特別主菜有鮮鮑魚意大利飯 烤穴子 同埋 日本A5和牛 用咗日本嘅海鮮同埋牛肉食材加上義大利式烹調手法例如番茄肉醬去煮 或者意大利飯既手法有驚喜但同食材嘅配搭有好處最好既甜品都好有亮點 紅豆蛋糕好Creamy 而最好既甜點擺盤好有藝術感又有秋日既氣息

2023-10-11 39 浏览
割烹喺一種圍住開放廚房,欣賞師傅將一份份材料,製作成為一道道嘅菜式。除咗欣賞師傅的手藝,亦都足以令到客人充分咁見證食材既新鮮程度,同埋喺烹調過程之中所產生的變化。賞心樂事。哩度有八道菜式,單單食已經需要兩個小時。但食既時候完全唔覺得時間原來覺得咁快。🍖 創作割烹,我自己理解就係,用割烹嘅手法處理食材,但係食材本身就作出革命性嘅改動同配合。前菜嘅三樣食物,都有傳統日本食物嘅影子,但係又用西式既烹調方法。凡立貝同埋海老仲有甜瓜都係傳統日式食物,配合左西式既凍湯,水牛芝士同火腿,味道又天衣無縫。🍖蟹肉三文魚籽沙律,又係非常傳統嘅食材,但個沙律原來係牛油果做底,再加青瓜凍湯,清新得黎,蟹肉同埋三文魚子本身嘅鮮味又完全冇被覆蓋。🍖鮑魚Risotto 又係西日合璧。今次就九成材料都係日本野。最印象深刻就係個米飯原來都係用富山米造。但係出奇地可以做到Al dente既口感。而且呢種口感,又令上面既鮑魚顯得特別冧滑。🍖全晚我最鍾意就係哩個烤穴子魚。師傅唔知點做,可以做到個皮中間脹起,兩邊唔離肉,所以就好似台式胡椒餅,因為中空所以皮脆肉嫩。個底係西式醬汁加左啲山椒。師傅初頭同我講麻麻地,我仲以為佢冇乜信

🍖全晚我最鍾意就係哩個烤穴子魚。師傅唔知點做,可以做到個皮中間脹起,兩邊唔離肉,所以就好似台式胡椒餅,因為中空所以皮脆肉嫩。個底係西式醬汁加左啲山椒。師傅初頭同我講麻麻地,我仲以為佢冇乜信心,原來黎種令口唇產生麻麻地既味道,特別可以帶出魚既鮮味!

🍖和牛肉同牛舌都非常出色,而我反而更加鍾意黎兩道菜嘅配菜,酢漬姬菇同味噌大根,兩樣都需要好有心機同時間嘅前處理。

🍺由於大部份嘅餸菜都係海鮮為主,而且醬汁唔喺太濃味,配合埋白酒,一啖食物一啖酒,樂趣無窮。

✨️食物,手法,擺盤不停咁遊走於西式同日式之間。創作力果然係將食物昇華到另一個層次嘅最好方法。

2023-10-09 48 浏览
The One嘅創作割烹Stella,係一家標榜採用日本食材同埋日本嘅烹調手法嘅意大利餐廳!室內係吧位同埋Table枱,室外設數個觀星營,提供無獨一無二嘅用餐體驗!8 Course Tasting Menu $788Hatate - Kyuuri - Tounyu西式嘅青瓜凍湯,遇上鮮甜嘅日本帶子,perfect match!Akaebi - Burrata - Tsukudani軟綿嘅意式布拉塔芝士,配日式赤海蝦刺身,仲有少少日式漬物,帶來意想不到嘅美味!Parma Ham - Musk Melon - DashiHam & Melon配搭日式高湯啫喱,全部切成小粒,鮮甜可口!Omakase Fresh Seafood of the Day是日嘅海鮮係水母,配酸汁啫喱,爽口又開胃!Wagyu Tongue - Shimeji - Shallot好似牛扒咁嘅和牛舌,以日式漬物作調味,效果一流!Awabi - Asari - FuFuFu Risotto將日本富山米當係意大利飯咁去煮,都幾al dente幾夾!鮑魚肝醬嘅調味啱啱好,撈埋一齊好好食!Livornese - Anguilla

8 Course Tasting Menu $788

Hatate - Kyuuri - Tounyu

Akaebi - Burrata - Tsukudani

是日嘅海鮮係水母,配酸汁啫喱,爽口又開胃!

好似牛扒咁嘅和牛舌,以日式漬物作調味,效果一流!

Livornese - Anguilla Eel - Nduja

Livornese醬汁加入帶辣味嘅Nduja,令鰻魚更加惹味!

A5 Wagyu - Daikon - Asparagus

嫩紅嘅A5和牛,帶筋位嘅肉味愈嚼愈出,並且充滿油香!

Adzuki - Ricotta - Castella

紅豆長崎蛋糕,鬆軟美味!

Torta Della Nonna
Kuri Cenele

最後嚟個甜品四小拼,同樣充滿Fusion元素!

Grillo Sicilia "Luma" IGT 2021 $88

來自意大利嘅白酒,清爽,簡單,直接!

Mineral Water - Still $48
2023-10-08 40 浏览
我去過尖沙咀the one新開嘅Stella呢間餐廳,試過佢哋嘅Dinner Tasting Menu,覺得好有驚喜,食物質素亦好好- 前菜:明太子日本青瓜凍湯,味道清新爽口,明太子多士,鹹香嘅味道同青瓜嘅甘甜好搭配,仲可以增加口感。- 赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士,海蝦肉質彈牙,昆布佃煮醬汁香濃,配上水牛芝士好開胃。- 紫菜巴馬臣芝士薄切牛柳,牛柳薄切得好均勻,紫菜同巴馬臣芝士嘅香氣同牛肉嘅鮮味相互襯托。- 沙律:牛仔舌姬菇沙律,牛仔舌煮得好軟滑,姬菇有彈性,沙律醬汁清爽不油膩。- 主菜:利沃內塞式烤白穴子,白穴子烤得外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,入口即化嘅口感。- 托斯卡納炆牛肚,牛肚炆得好入味,軟而不爛,湯汁濃郁,有紅酒同番茄嘅香氣。- 鮮黑松露日本南瓜富山米意大利飯,意大利飯飯粒分明,南瓜令飯變得黃黃地好吸引,黑松露嘅香氣撲鼻而來,令人垂涎三尺。- A5和牛牛柳配大根蘆筍,牛柳煎至五分熟,肉汁豐富,肉質柔軟多汁,大根蘆筍清甜爽口,平衡咗肉嘅油膩感。- Dessert:自家製開心果意大利雪糕配日本至多威士忌,雪糕幼滑細緻,開心果嘅香氣同甜度啱啱好,加上一啖威士忌令雪糕更出色。- 四小

- 四小味甜品入面包括咗
- Semifreddo - Borghetti - Tiramisu:半凍甜品配上意大利濃縮咖啡同提拉米蘇,層次豐富,甜而不膩。
- Caprese - Chocolate - Walnut:巧克力核桃蛋糕配上卡普里式起司蛋糕(一種用杏仁粉做成嘅無麵粉蛋糕),口感細緻乾爽。
- Hojicha - Yorkshire Pudding - Almond:焙茶味嘅約克夏布丁配上杏仁,香氣四溢,鬆軟可口。
- Cannele - Kuri - Rum:法式蜂巢蛋糕配上栗子同朗姆酒,外脆內軟,栗子嘅甘甜同朗姆酒嘅濃郁好夾。
2023-10-07 34 浏览
一路都聽人講割烹係好正,亦都對師傅嘅水準要求好高,今次有識食朋友帶路,就嚟試試係the one 嘅呢間餐廳。門面帶住神秘嘅感覺。入到去裡面別有洞天,分別有室內bar 枱位同戶外空間,我地揀左室內,因為可以睇住師傅煮野食。上菜前餐廳推介左呢款米酒,入口偏清甜,好順滑容易入口。前菜由3款菜式組成,賣相非常之吸睛。左上嘅係用Parma ham 高湯煮成嘅啫喱,配埋甜瓜好開胃。右上嘅係帆立貝青瓜凍湯,味道好fresh好清新,帆立貝好新鮮爽口。中間嘅係赤蝦水牛芝士,赤蝦香甜軟濡,配埋芝士同脆片一啖擺入口,口感好豐富。明太子釀意大利黃瓜花天婦羅師傅現場即炸嘅天婦羅,外層好香脆而且帶有淡淡嘅青瓜味,上面鋪左現刨嘅木魚花。內層填滿左明太子,非常正。和牛舌酢漬姬菇牛舌外皮輕輕帶焦脆,內裡嫩滑入口即溶,調味恰道好處,大推。鮮鮑魚淺蜊富山米意大利飯鮑魚預先醃製過再拎去烤,好惹味。意大飯用左富山米去整,粒粒米都好飽滿,亦都唔會過熟,啱啱好內層仲有粒心。on side 有鮑魚肝醬,平時出街食都好少會食得到。利沃內塞式烤穴子穴子烤製左一段時間,外層好crisp,但魚肉仍然好juicy 多汁。底層用左辣肉醬,面層落

門面帶住神秘嘅感覺。

上菜前餐廳推介左呢款米酒,入口偏清甜,好順滑容易入口。

前菜由3款菜式組成,賣相非常之吸睛。

明太子釀意大利黃瓜花天婦羅

內層填滿左明太子,非常正。

和牛舌酢漬姬菇

牛舌外皮輕輕帶焦脆,內裡嫩滑入口即溶,調味恰道好處,大推。

鮮鮑魚淺蜊富山米意大利飯

利沃內塞式烤穴子

穴子烤製左一段時間,外層好crisp,但魚肉仍然好juicy 多汁。底層用左辣肉醬,面層落左麻椒,味道香麻得嚟好過癮。

日本A5和牛配味噌大根

和牛嘅味道同日本食到嘅一樣,油脂香滑豐盈,而且份量唔少,食得好開心。而大根有味噌同火炙烤過,味噌食得出有蟹醬味道。

里科塔奶酪小倉紅豆

塔入面有不同嘅紅豆夾心,最鐘意係佢紅豆夾層連埋薄荷葉一齊食,味道好夾。

四小味甜品

粟子可麗露整得唔錯,係香港難得有嘅水準。布朗尼連同食用花一齊食香甜得嚟唔會膩。草莓撻成個擺入口,係口腔爆開嘅口感好正。最後泡芙真係好好食,口感外脆內軟,處理得好好。

總結:

每一道菜都好有驚喜同質素,每食完一道菜都會期待下一款菜式,係令人想會細心去品嘗嘅食物。絕對推薦慶祝/紀念日去食。

今日嚟到商場見到呢間餐廳門口好低調有點不起眼😅 打開門原來別有洞天😍 自成一角得來有一張Bar Table 室外仲有一個個透明帳篷🏕️原來餐廳主題Stella就係意大利文嘅星星可以食住晚餐觀星🌟 餐廳主打意日Fusion既割烹料理🍴個人覺得Fusion既技巧同味道都好完美非常推薦🇯🇵⭐️ Amuse Bouche 🍱三道開胃前菜嘅擺設好有秋日既氣氛🍁Parma Ham配上高湯啫喱令到鹹香變得更溫和🥓 赤海蝦配上Burrata Cheese既鮮味好濃郁🧀 帆立貝青瓜凍湯既口感就好清新🥒⭐️ Zucchini Flower 🌼意大利黃瓜釀入明太子同芝士🫛 天婦羅炸得溫度岩岩好🔥 明太子鮮味濃郁❤️⭐️ Omakase Fresh Seafood 🐠今日嘅時令海鮮魔鬼魚肉質好鮮嫩😈配上Pesto 既清爽感又有另一種感覺💚⭐️ Wagyu Tongue 👅和牛牛舌煮得非常淋同保留著肉汁🤪 配上姬松茸帶點Earthy的口味🍄⭐️ Awabi 🐚意大利飯用上富山特產FuFuFu米🌾特別帶米香 鮑魚同蛤蜊既鮮味融入到每一粒飯粒都係海洋既精華🌊⭐️ Anguilla Eel 🐟烤穴子外皮脆卜卜而肉質帶豐富既油香😚 係
⭐️ Amuse Bouche 🍱
Awabi
⭐️ Awabi 🐚
Anguilla Eel
⭐️ Anguilla Eel 🐟
烤穴子外皮脆卜卜而肉質帶豐富既油香😚 係試過最好食嘅穴子不誇張🥹 本身以為配上番茄醬同Nduja會格格不入 但係番茄醬同意式香腸平衡了油脂感🍅
A5 Wagyu
⭐️ A5 Wagyu 🥩
和牛既火候控制得好完美🥰特別在配菜都好有亮點配合秋日主題🤎 大根配上味噌醬烹調🥕 清甜得黎帶上濃郁既點綴
Adzuki
⭐️ Adzuki 🫘
蛋糕本體非常鬆軟🎂 配上小倉紅豆同埋Ricotta Cheese口感好綿密🍼 Fusion混合感好有創意🎨
Petit Fours
⭐️ Petit Fours 🍪
每次食高級餐廳我都好期待Petit Fours環節😜係一塊木頭上面Present總結返秋日感覺🍂草莓同檸檬撻就比較有酸酸的清新感 🍋但配上果仁既口感🥜 焙茶撻就帶比較厚實既茶味好有層次🍵 最驚艷既係栗子Canele🌰 外焦內軟黏糯既口感完全不熟法式Pastry Chef的技巧🇫🇷
Ayakiku Sanuki Olive
⭐️ Ayakiku Sanuki Olive 🍶
叫咗一杯清酒醇香無論配海鮮同埋肉都好夾👍🏻 低調帶淡淡既橄欖香🫒
Zucchini Flower
Adzuki
Petit Fours
Ayakiku Sanuki Olive
2023-10-05 28 浏览
黎到尖沙咀朋友介紹一間食割烹既餐廳。呢間餐廳係位於尖沙咀the one去到門口都睇到裝修好高級好有style入面環境好有格調,仲設有室外位置,十分有氣氛。呢間餐廳既菜色係結合左意大利同日式。我坐既位置係對住廚房,可以睇到廚師製作每一道菜。成個menu 有8道菜式。首先黎左一杯清酒,清酒味道唔會太難入口,香香地既米味帶少少甜味。第一道Amuse Bouche 係一set菜式,擺盤十分靚,好有意境,好有藝術感入面有帆立貝青瓜凍湯,赤海蝦昆布佃煮意大利水牛芝士,巴馬火腿甜瓜出汁啫喱。首先食左啫喱,巴緊火腿夾埋甜瓜鹹鹹地有少少甜味,好特別,啫喱味到清清地少少鹹味,成個感覺十分清新。之後食左赤海蝦昆布佃煮意大利水牛芝士,底部有個脆片夾埋赤蝦2種口感。赤蝦肉十分新鮮,配埋芝士十分好味。帆立貝青瓜凍湯係加入左豆乳去製成,成個湯好creamy ,好重青瓜味好清新帶少少酸,帆立貝煎得岩岩好,食得出好新鮮,上面配埋香草帶一d香味。第二part菜式有2款,第一款明太子釀意大利黃瓜花天婦羅。表面元有新鮮刨製既木魚絲好香,入口散開。黃瓜花咬開入面滿滿明太子醬,入面保持到溫度,d煙仲慢慢飄出黎,但又唔會燙口。明太
黎到尖沙咀朋友介紹一間食割烹既餐廳。
呢間餐廳係位於尖沙咀the one
去到門口都睇到裝修好高級好有style

我坐既位置係對住廚房,可以睇到廚師製作每一道菜。

成個menu 有8道菜式。

第二part菜式有2款,第一款明太子釀意大利黃瓜花天婦羅。表面元有新鮮刨製既木魚絲好香,入口散開。黃瓜花咬開入面滿滿明太子醬,入面保持到溫度,d煙仲慢慢飄出黎,但又唔會燙口。明太子好cream唔會好鹹,天婦羅炸得香脆不油膩。

和牛舌酢漬姫菇,食到呢個菜開始感覺到廚師既手藝。表面既配菜好香,漬姫菇酸酸地好開胃,和牛舌煎得十分出色,表面好輕既脆面之後好軟綿,入口即溶,和牛味香。係食過牛舌之中整得最好食。配左酸酸地既菇中和個油膩感,呢個菜式十分難忘。

去到主菜有3款
鮮鮑魚淺蜊富山米意大利飯
佢呢道菜用左富山米去做,食落口外軟入面保持左意大利飯既口感。飯入面有淺蜊十分鮮甜。鮑魚口感適中,調味都做得好好。另外仲配左鮑魚肝醬,味道濃厚,鮮味十足,配埋飯加多一點層次。
利沃內塞式烤穴子
呢度菜都係十分特別,用左白鱔,表面烤得十分香脆,保留到魚既肉汁,肉質十分滑嫩,佢個醬都好香番茄味同埋食落佢會有少少麻既感覺好得意。

日本A5和牛配味噌大根
味噌大根十分出色同好特別,口感軟軟,表面加左醬再灸燒,成個食落去好香好滑,從未食過既味道。和牛份量好多,表面睇到d油花,食落口好香油脂味,牛味重,生熟度亦到煮得岩岩好

去到甜品既部份
提供左焙茶可以清一清主菜既油膩感。
第一道甜品係里科塔奶酪小倉紅豆castella
蛋糕食落濕潤唔乾,紅豆醬香濃。奶酪做得好creamy入面有紅豆粒,蛋糕係偏向甜 ,夾埋薄荷葉調較翻成個味道好清新。

最後就係四小味甜品
擺盤十分靚好精緻,入面有粟子可麗露,brownie,ichigo tart同 hojicha almond pudding。
可麗露做得十分出色,呢個甜品要做得好食都唔易,佢做到外脆入面軟,食到淡淡酒香味,同由雲尼那配塔已出黎既吉士味。完全做到可麗露要有既要求。

brownie都比一般既做得好食,朱力味係真朱古力既味道,濕潤得黎又唔會黏口,食落都好似食緊半朱古力半蛋糕咁,做得十分好

ichigo tart好清新,tart皮做得脆口,呢個甜品偏向酸,同岩岩偏向甜味既甜品中和翻。

最後hojicha almond pudding,都係出色既甜品之一,焙茶味十分出,好香焙茶味亦有茶既苦味唔太甜,個泡芙皮香脆,十分出色。

成個環境服務都好高級好專業,廚師手藝十分出色,同平時食其他料理十分唔同,食得出廚師既手藝,菜式既設計配搭心思,樣樣都做到極緻,一生人點都一定要試一次割烹。
2023-09-27 45 浏览
香港日本餐廳好多,但Fusion意大利菜同日式菜式就係好新穎嘅嘗試,所以決定星期五晚同男朋友試下呢間新開張主打意日Fusion菜嘅Stella🤍 今次試左佢哋嘅8 course testing menu,同男朋友都點左白酒,一路食一路淺酌🍸今晚我地坐左bar枱,環境好似日本高級omakase格局,可以睇住主廚精心準備每一道菜,尤其望住主菜🤍烤穴子🤍由前菜開始慢火烤製,真係好吸引!今次個testing menu 根據manager 講,會每幾個月更替,但保留最受歡迎嘅菜式;不過今晚每一道菜我都覺得非常岀色!餐前點心🤍 Amuse Bouche好似日本盆景咁精緻,三款小菜由淡到濃味,分別係巴馬火腿甜瓜出汁啫喱 》帆立貝青瓜凍湯》赤海蝦民布の個煮意大利水牛芝士意式嘅Parma Ham、凍湯、水牛芝士mousse等元素同日式食材配搭得非常和諧,兩者令菜式味道層次更加豐富,非常驚喜!係非常好嘅開場,令我哋更加期待之後嘅菜式✨前菜🤍Entree我加左$90試左廚師發辨即日海鮮,係嫩滑多汁嘅魔鬼魚~炸粉非常輕薄,魚肉保持非常多汁、油香豐富!第二道✨牛舌酢漬姬菇✨ 採用和牛牛舌本身都好濃肉味,有咬口又

餐前點心🤍 Amuse Bouche

前菜🤍Entree

第二道✨牛舌酢漬姬菇✨
採用和牛牛舌本身都好濃肉味,有咬口又冇筋;漬菇同小葱頭係畫龍點睛之舉,令菜式即刻冇左油膩感,酸味平衡返和牛嘅厚重,驚喜🤍

主菜🤍 Main

前菜已經非常好食,令我更加期待由開始已經喺爐上燒緊嘅穴子~的確冇令我失望!

✨利沃内密式烤穴子✨
意大利傳統蕃茄醬,既濃味又有少許辛辣味,味道非常正宗,令我好意外一間主打日本菜嘅餐廳竟然做到。 穴子經過超過半小時慢火烤製,外皮非常香脆,魚肉富有油香又彈牙,令人回味無窮🤍

✨日本A5和牛配味噌大根✨
睇住大廚精彩嘅烹飪表演,就知呢道和牛火候啱啱好,Medium Rare 非常多汁又重牛味,配上自家製鮑魚醬,多一重鮮香!

✨鮮鮑魚浅蜊富山米意大利飯✨
呢款米有一個非常可愛嘅名字:富富富~
雖然係用日本米整,但完全不亞於意大利米嘅煙靭!火候啱啱好,保持米粒中心有少少生,但完全吸收上湯嘅鮮甜味道,眨吓眼就食晒🥹

甜品🤍 Dessert

食完咁多到濃味嘅菜式已經非常飽,但仍然好期待甜品嘅水準! 果然冇失望!
✨里科塔奶酪小倉红豆蛋糕✨
芝士同埋紅豆嘅香味結合得非常好,海綿蛋糕非常輕盈,整體一啲都唔會過於甜膩。食埋最後一道四小味,為呢一餐畫上咗完美句號🥹🤍

今次整體餐廳水準令我喜出望外,意日風情兩者兼備,餐廳環境更加非常舒服,互愛更加有幾個觀星營造型嘅小屋,好適合情侶同朋友聚餐🤍 期待下次再試過新嘅menu!🤍
一場融合了意大利與日本風味的盛宴,位於尖沙咀The One新張不久的 「創作割烹stella」意日創意料理,廚師以創新嘅手法和理念烹調出賣相精緻和味道一流的料理,Menu主要以Tasting Menu 為主,另外當然有散叫,有多款不同嘅酒類,可以配合美味的菜餚😋餐廳設於商場內,門口低調得很,使用自動開關門設計,餐廳環境首先是吧枱設計,客人可以完全欣賞廚師烹調的手藝,最特別設有outdoor,每張枱採用將透明帳篷式設計,私隱度高,午餐可以和陽光玩遊戲,晚餐可以欣賞星空的夜景,非常正嘅環境👍🏻👍🏻🌟3 Course Executive Lunch Menu $ 188 ▪️Amuse Bouche視覺首先享受咗先,3款前菜放在一個放滿紅豆、石春、小木頭、樹葉的木Tray 內,非常型格和特別✨Hotate - Kyuuri - Tounyu帆立貝青瓜凍湯~面層是滴滴紫蘇油非常香,凍湯滿滿清瓜味,口感濃調、味道清新、煎香過的帶子味道一流✨Akaebi - Burrata - Tsukudani赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士~脆脆的蝦片放上奶化了的水牛芝士,彈牙的海蝦配上醬油糖醬,口感豐富,相當美

▪️Amuse Bouche

✨Hotate - Kyuuri - Tounyu

✨Akaebi - Burrata - Tsukudani
赤海蝦昆布の佃煮意大利水牛芝士~脆脆的蝦片放上奶化了的水牛芝士,彈牙的海蝦配上醬油糖醬,口感豐富,相當美味

✨Parma Ham - Musk Melon - Dashi
巴馬火腿甜瓜出汁啫喱~巴馬火腿卷成粒狀,肥美鹹香,口感一流配上清甜既蜜瓜,最特別係淡蜜瓜味的啫喱,清新又開胃

▪️Main
✨A5 Wagyu - Daikon - Gohan + $ 200
日本A5和牛配味噌大根~睇埋相就知道呢個和牛不得了,用上A5和牛煎至半熟,入口滿滿牛脂香,軟腍Juicy,好味到呢,再配上用鮮蠔做成香濃蠔味嘅醬汁,味道更香鮮,另外大根非常甜味入味,面層鋪上一層烤過的芝士 ,好精彩

如此精彩的主菜配上一碗上盛既 「富富富」白米飯,出產自日本富山,用上富山的水、富山的大地、富山的人所培植富山米,顆粒大小均勻,入口香甜可口,充滿米香,配合濃味既和牛尤其美味,好吃得一粒也沒剩

▪️Dessert
✨Hoiicha Almond Yorkshire Pudding
焙茶杏仁若瑟布甸~原來是一個煙韌的空心泡芙,放滿Creamy的手打焙茶杏仁忌廉,再放上大量杏仁碎,唔太甜口感滿分

▪️Wine $ 68
✨ Lumà Grillo Sicilia DOC
這麼好的美食當然要配一杯美酒,這杯白酒口感帶Creamy ,充滿果香,配任何美食均可

• 日本A5和牛配味噌大根
  • 焙茶杏仁若瑟布甸