2021-05-22 1222 浏览
這家「割烹」店賣的是九州(熊本)料理,口碑不俗,且來試一下他們的會席。吃這一頓飯已是個多月前的事,當時仍還未發生各種風波,尚可準時下班去享用美食。店在尖沙咀 iSquare 廿八樓,景觀不錯,餐廳玄關前有個小型展場,可另購來自熊本的各式蔬菜。吃會席料理總是要有點酒精才可,先來一杯生啤。要了中價的「楓」會席。打頭陣的是前菜五種:螺、栗子、蜆及兩款漬菜。向付亦是五款:金目鲷、太刀、深海池魚、左口及黑鮪,十分新鮮。蒸物是鮑魚,簡單的烹調,突顯出鮑魚的原味。最怕那些濃稠的芡汁,而偏偏很多時在日本吃蒸/煮物時都會加上。燒物在餐單寫的是炭燒蟹腳,豈料侍應說當天缺貨,改以鱈魚代替!雖然此鱈魚肉質幼細,烤得亦夠火候,但總覺不足。揚物是天婦羅:魚、椒、菇、茄;粉漿薄,炸得脆而不硬。順帶一提,此店食材及烹調雖佳,但服務尚有很多改善安間,侍應對食材幾近無知,放下便走,完全沒有介紹的意圖,故吃了也不知是什麼魚製的天婦羅。鍋物出場,先擺好陣。每人有三片阿蘇和牛,肉味甚足,唯一要彈是切得薄了點,一涮之下便縮了起來!共有三款調味。這些都是來自熊本的蔬菜。最後的食事是壽司五款:左口魚邊、魷魚、牡丹蝦、炙鱸魚及鮪腹。壽

吃會席料理總是要有點酒精才可,先來一杯生啤。

鍋物出場,先擺好陣。

共有三款調味。

這些都是來自熊本的蔬菜。

最後的食事是壽司五款:左口魚邊、魷魚、牡丹蝦、炙鱸魚及鮪腹。壽司握得,甚有水平。下次可來專吃壽司

吸物是蜆清湯。

甜品柚子啫喱,用柚肉製的啫喱放回柚身之內,帶微甘不過甜。

總結仍是食物好但服務不足,壽司有驚喜,下次再來試清楚。
2021-05-20 1032 浏览
維港高清景色的晚餐 💐。預訂晚餐窗口位😋iSquare 28樓。天公造美雖然最近熱到人都傻,一時太陽一時下雨,這天下午都沒下雨,所以雲層雖灰,但還算能看。。第一次從高處看維港夜景吃飯,看著天色轉暗,海旁商業大廈燈光映射在漆黑大海,船在海港來回移動,卻有種大學宿舍的懷念感😼。餐廳服務周到,有耐心地溫柔擺枱不會太急令人不適/危機感。侍應說話細心友善每菜都介紹菜色和醬料用法有去了日本的感覺🌹。飯菜是很好吃,跟價格是正比💫。刺身新鮮💐炸牛香脆又軟肉🌟(之前元朗某炸牛店會咬不斷)蒸牛好吃😋侍應問要比較生還是比熟時不懂答😹(未吃過生)吃完才知道應該是比較熟會易吃😼除了蒸牛的青菜太多2個女仔吃不完,其他都很好😹。買單後才來一杯綠茶,可能是結帳後才上?還是太快吃飽,所以才後上😹(大部份青菜吃不下,所以不知道我們會突然買單?)。綠茶也不錯,熱熱清新feel解了最後肉類的油感。。其實本身想點梅酒,不過怕醉掉後面去不了購物,所以就有緣再飲啦💐
維港高清景色的晚餐 💐

預訂晚餐窗口位😋
iSquare 28樓

天公造美
雖然最近熱到人都傻,
一時太陽一時下雨,
這天下午都沒下雨,
所以雲層雖灰,
但還算能看。

第一次從高處看維港夜景吃飯,
看著天色轉暗,
海旁商業大廈燈光映射在漆黑大海,
船在海港來回移動,
卻有種大學宿舍的懷念感😼

餐廳服務周到,
有耐心地溫柔擺枱
不會太急令人不適/危機感。
侍應說話細心友善
每菜都介紹菜色和醬料用法
有去了日本的感覺🌹

飯菜是很好吃,
跟價格是正比💫

刺身新鮮💐
炸牛香脆又軟肉🌟
(之前元朗某炸牛店會咬不斷)
蒸牛好吃😋
侍應問要比較生還是比熟時不懂答😹
(未吃過生)
吃完才知道應該是比較熟會易吃😼
除了蒸牛的青菜太多2個女仔吃不完,
其他都很好😹

買單後才來一杯綠茶,
可能是結帳後才上?
還是太快吃飽,
所以才後上😹
(大部份青菜吃不下,
所以不知道我們會突然買單?)

綠茶也不錯,
熱熱清新feel
解了最後肉類的油感。

其實本身想點梅酒,
不過怕醉掉後面去不了購物,
所以就有緣再飲啦💐
2021-05-18
庆祝纪念
生日
2021-05-17 671 浏览
📍割烹 櫓杏 (iSQUARE國際廣場), 尖沙咀 Tsim Sha Tsui位於isquare 嘅高層日式餐廳, 入座發現仲有海景可以睇到😯午餐款式非常之多 真係睇到選擇困難😂😂最後揀左一個餐可以滿足3 種味道嘅三色丼🍚🐟🍚 Lunch Set - 三色丼 $248分別有三碗唔同嘅細碗飯。雜錦角切魚生飯 , 非常新鮮!簡直入口即溶😍 玉子粒都超滑!蔥吞拿魚飯, 蔥同吞拿魚嘅比例配搭得好好, 唔會太膩👍🏻👍🏻鰻魚飯, 條鰻魚都唔細份😳 好滑唔硬/ 鞋口。雖然話細碗飯 , 但食落發現份量一啲都唔少 !!仲其實幾飽😂😂仲配埋蒸蛋, 麵豉湯,漬物 非常滿足同好味!!好想再黎試埋其他款式!!
午餐款式非常之多 真係睇到選擇困難😂😂
最後揀左一個餐可以滿足3 種味道嘅三色丼🍚

🐟🍚 Lunch Set - 三色丼 $248
分別有三碗唔同嘅細碗飯。
鰻魚飯, 條鰻魚都唔細份😳 好滑唔硬/ 鞋口。
仲配埋蒸蛋, 麵豉湯,漬物 非常滿足同好味!!
好想再黎試埋其他款式!!
三色丼
三色丼
2021-04-20 1410 浏览
今晚好友又帶我試新野未黎之前都略略睇過餐牌價錢都不算誇張貴那種, 睇相仲有夜景的日本餐廳超讚👍🏻👏🏻十分期待☺️可惜!!!因為太遲(早一天)訂台訂唔到窗邊位置🥲不過其實整間餐廳的環境感覺也很好很舒服,所以其實也不大關係。癈話不多就來重點!這個「熊本和牛和王」有原味 蠔葉味 海膽味我試的蠔葉味首先侍應會因應你需要係你面前拎枝光劍燒好, 呢個時候會見到和牛啲油流出黎, 怕肥既朋友會有一刻猶豫, 但當你放入口之後...好好味雖然佢係薄薄一片,但係好肥美好濃味包埋飯食剛剛好,之前未試過什麼蠔葉心想有咩特別呢一塊小葉又出奇地真係有好重蠔味喎同片和牛也無違和非常推介👍🏻我估計件海膽味應該係更痴線所以讓左比好友佢個樣話我知無估錯😆另外叫左個豬都係上枱後先煮因為本身麻麻地豬所以只係試左一件但係都好味既最後叫左啲小食要講一講呢個熊本蕃茄叫既時候係抱住$80係咩蕃茄咁緊要😅可能見識少無想過呢個份量不過,係好似甜啲既😅但呢個魔鬼魚干都非常推介比平時食既雞泡魚干真係脆身啲香啲最後呢個叫黑枝豆就同普通枝豆一樣啦總結係小食貴左啲但整體都係下次黎要試埋佢個鍋或者omakase 先得😊
今晚好友又帶我試新野

可惜!!!因為太遲(早一天)訂台訂唔到窗邊位置🥲

癈話不多就來重點!

這個「熊本和牛和王」
有原味 蠔葉味 海膽味

熊本和牛和王

我試的蠔葉味

熊本和牛和王蠔葉口味

好好味

雖然佢係薄薄一片,但係好肥美好濃味
包埋飯食剛剛好,

要講一講呢個熊本蕃茄
叫既時候係抱住$80係咩蕃茄咁緊要😅
可能見識少
無想過呢個份量
不過,係好似甜啲既😅

但呢個魔鬼魚干

下次黎要試埋佢個鍋或者omakase 先得😊
熊本和牛和王
熊本和牛和王蠔葉口味
2021-04-08 1344 浏览
踏進餐廳已被寬敞的大廳所吸引 採光度高之餘更可遠眺維港景色 環境相當悠閒舒適☀️這兒的午餐性價比相對晚餐為高 若想在此輕鬆氛圍下品嚐熊本料理 櫓杏會是不錯的選擇💆🏻‍♀️.這次點了的是每日只供應五份的黑毛和牛鐵板燒 和牛油脂分佈平均 牛味濃郁且肉質軟腍鮮嫩 配上海鹽或醬油同樣美味🤤值得留意的是和牛在燒的過程中會釋出不少油份 故需多加留意和控制火的強度 以免被彈出的油濺傷 過多的油亦可叫侍應幫忙倒掉💁🏻‍♀️
  • 吉列免治熊本黑毛和牛
2021-03-27 1107 浏览
朋友生日,當然要食餐好啦~朋友想試依間餐廳,就嗱嗱聲book 定位🥴一入去個環節勁有feel 😆勁好服務,你睇下師傅幾投入佢既藝術品🥴其實仲有好多都未影相🤣因爲顧住食野同傾計,最好既係,師傅會向你講解每道菜☺️而每款食材都係空運黎,勁新鮮😆個拖羅真心好正,入口即溶😍2件唔夠喉呀,心諗可唔可以整多2件🤣因為佢枝清酒售罄,所以佢地幫我地upgraded左個甜品,係柚子既雪糕😆同埋勁多勁新鮮又甜既水果👍🏻
朋友生日,當然要食餐好啦~
朋友想試依間餐廳,就嗱嗱聲book 定位🥴

而每款食材都係空運黎,勁新鮮😆
2021-03-27 660 浏览
This is my go-to for casual quality Japanese in HK. I have been here so many times for their Lunch Menu and almost never been disappointed.If it's your first time, go for the Grilled Kumamoto Wagyu Sirloin Steak Rice Bowl - the beef with sauce is so great, highly recommend!If you want a classic, Fresh Kumamoto Amakusa Fish Sashimi Rice Bowl is an awesome chirashi bowl selection - very fresh!My only disappointing visit was the one time I ordered the Wagyu Sukiyaki Set - even though this was just

My only disappointing visit was the one time I ordered the Wagyu Sukiyaki Set - even though this was just as good, the portion of beef was way too small, so maybe skip ordering this if you're hungry.
2021-03-25 604 浏览
因為有商場優優劵,所以決定試一下這間評價什高的日式餐廳。由於早前已致電訂座,所以可以安排窗口座位。和朋友都是極愛天婦羅,所以兩人都點選了,一個是配烏冬,一個是壽司定食。天婦羅非常香脆,但不會有油膩的感覺,蝦也是新鮮的。一直不太吃魚生的我,看到魚生色澤鮮艷,也試了,味道非常新鮮,難得地在香港都吃到這麼好味的魚生。餐廳服務員也十分有禮,加上明媚風景,非常值得一去。兩個人大概吃了$500-600,午餐來說有一點貴,但整體體驗極好,值得一試。

2021-03-24 757 浏览
屋企人生日,指定要食日本料理,就嚟試下大受好評嘅割烹櫓杏,訂座時已經講左預留窗口位,睇住夜景食特別有味道。店內設計令人覺得好似去咗日本咁啊!首先叫左🍣檜杏特製 海鮮太卷(海膽、三文魚籽)(八件) $338海膽同三文魚籽都十分新鮮,唔腥。海膽甘甜,大家都大讚好食!咬開一半,原來仲有其他魚刺身包入太卷內,好足料!推薦!🐖熟成火之本豚肩肉鐵板燒 $188睇外觀以為厚切肉質會韌,但入口後輕易咬開,肉質柔軟。鐵板燒底部係洋蔥同醬汁,上面再鋪上豚肩肉,邊燒邊吸收洋蔥嘅甜味,既juicy又惹味。🍤芦北産足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合 $348賣相好靚,金菇擺放到好似花咁🌼足赤海老肉質鮮甜,其他野菜都帶有天然甜味,薄薄嘅天麩羅皮好脆又唔油膩,蘸少少鹽已經好好食。🐖火之本豚蒸籠料理 $898壽星女最鐘意食日本嘅蒸籠料理,無得去日本後終於喺香港發現到!分別有兩層,蒸時會將載有火之本豚嘅蒸籠放係上層,下層係各種新鮮野菜,於是野菜就可以吸收埋豚肉嘅精華啦!豚肉有兩個種類,雖然唔記得詳細但毎款蒸完都十分嫩滑,唔洗咬就可以滑落喉嚨一樣。野菜顏色鮮艷,而且份量好多!三個人食都差啲食唔晒。熊本冷麵(牛蒡麵)食到依道菜其實

店內設計令人覺得好似去咗日本咁啊!

首先叫左
🍣檜杏特製 海鮮太卷(海膽、三文魚籽)(八件) $338
檜杏特製 海鮮太卷(海膽、三文魚籽)(八件)

海膽同三文魚籽都十分新鮮,唔腥。海膽甘甜,大家都大讚好食!
咬開一半,原來仲有其他魚刺身包入太卷內,好足料!推薦!

🐖熟成火之本豚肩肉鐵板燒 $188
熟成火之本豚肩肉鐵板燒

睇外觀以為厚切肉質會韌,但入口後輕易咬開,肉質柔軟。

🍤芦北産足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合 $348
芦北産足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合

賣相好靚,金菇擺放到好似花咁🌼

🐖火之本豚蒸籠料理 $898

火之本豚蒸籠料理

野菜顏色鮮艷,而且份量好多!三個人食都差啲食唔晒。

熊本冷麵(牛蒡麵)

食到依道菜其實已經好飽,但依個冷麵太吸引,所以都係忍唔住要追加一品。
第一次食牛蒡麵,口感比一般冷麵彈牙,掛埋汁好好食!
冷麵配菜有泡菜、豚肉等,十分開胃!

熊本特色抹茶奶凍 $58
熊本特色抹茶奶凍

既然係生日,當然唔少得驚喜,訂座時已經訂埋依個抹茶奶凍!
除左會喺碟上寫字外,上枱時更會用音樂盒播生日歌,好浪漫呢!
熊本特色抹茶奶凍

奶凍好滑,重抹茶味而唔會偏甜,抹茶控們會滿足嘅甜點。

十分滿意嘅一餐,坐得舒適、服務又好、食物質素高,已經約好朋友下次再嚟!
芦北産足赤蝦配時令蔬菜天婦羅盛合
2021-03-15 806 浏览
來過這間餐廳食午飯,喜歡那種和式簡潔舒適的裝修,整篇大窗對著維港美景,室內空間感十足,卡位私隱度高。入座時接近黃昏,灰色的維港陸續華燈初上。晚餐有套餐,也有單點,主打都是熊本食材。服務人員主動推薦即日剛到貨的魚,可以魚生或熟食,選擇了烤新鮮池魚。餐牌上的熊本和牛始終很難抗拒,點了黑毛和牛和王西冷。叫了梅酒來陪襯黃昏的天空,小吃山葵漬魷魚。炸腐皮炸牛蒡沙拉,口感特別,酸酸的柚子醬鮮甜開胃。和王西冷上台時為半熟,已經可以即食。如果想再熟的可以自己調節火候。池魚燒成S狀,魚肉細緻。最後是高菜飯糰和牛蒡冷面。份量十足,調味出色。100%強力推薦。不知不覺中天色漸暗,美麗的夜景打動人心。

叫了梅酒來陪襯黃昏的天空,小吃山葵漬魷魚。

梅酒

炸腐皮炸牛蒡沙拉,口感特別,酸酸的柚子醬鮮甜開胃。
熊本蔬菜沙拉

池魚燒成S狀,魚肉細緻。
和王西冷
燒池魚

熊本牛蒡冷面

不知不覺中天色漸暗,美麗的夜景打動人心。
2021-03-15
梅酒
熊本蔬菜沙拉
和王西冷
燒池魚
熊本牛蒡冷面
  • 熊本黑毛和牛和王西冷
2021-03-03 1073 浏览
依家無得去日本旅行,於是約埋朋友一齊食日本高級餐廳感受下「旅行」嘅氣氛。 一入餐廳好似置身日本咁,我地坐係窗邊卡位,私隱高之餘,仲可以享受無敵維港景色。本身諗住同朋友嗌一個lunch set,但係見到熊本Fair Menu好似好吸引所以就散嗌左幾款菜式試吓。 第一道菜色係櫓杏特製 海鮮太卷飯券入面有吞拿魚,青瓜,用日本連續4年第一既海苔捲起,上面鋪左海膽同三文魚籽。海膽好鮮甜,加埋三文魚籽已經好有鮮味,可以話係今餐既第一名。 火炙燻製鰹魚刺身,依個係香港比較少識到,外面係少少燒燶而入邊仲係刺身嘅狀態,食落去爽口清新。 新鮮處女生蠔盛合,新鮮但無海水重鹹味,一d腥味都無! 鹽燒天草大王雞全翼,即叫即燒,可以全隻上或者剪開都可以,黎到「嘩」一聲,好大隻!外皮非常香硊,雞肉好juicy,值得一試! 叫左一份刺身lunch set,跟左面豉湯,茶碗蒸,茄子冷盤,蕨餅,刺身好新鮮,有係日本食既味道,蕨餅嘅忌廉有好香嘅奶味,有d驚喜。 最後我哋點左甜品焦糖燉蛋,上面焦糖非常香脆,有濃濃嘅蛋香味,質感軟滑,入邊仲有雲呢拿籽!係一個完美嘅作結!總括黎講,餐廳食品高質,服務態度非常好,下次會再嚟

第一道菜色係櫓杏特製 海鮮太卷

新鮮處女生蠔盛合,新鮮但無海水重鹹味,一d腥味都無!

總括黎講,餐廳食品高質,服務態度非常好,下次會再嚟過!
成年無飛過,已經就嚟忘記咗搭飛機既感覺,更加唔記得咗返家鄉日本吃喝玩樂既旅程。見呢排得閒啲,又唔想淨係食放題同壽司咁普通,於是搵左間熊本餐廳relax下,咁啱呢排做緊熊本縣應援 Fair@香港,我見好多都係直送過嚟嘅新鮮食材!有熊本巨型雞「天草大王」,同埋無時無刻都好想食嘅生蠔,愈諗就愈掛住兩年前熊本之旅~好好彩安排坐靠窗位,建議Book枱果陣最好講明想坐窗邊位,係iSquare 28樓望出去就係尖沙咀維港景,但食緊嘅係高質日本食物,感覺好奇妙。座位其實私隱度都幾好高,因為每枱客人都有個布簾隔開,可以叫杯酒盡情傾計放鬆下處女生蠔盛合首先送到嚟嘅係「處女生蠔盛合」($258/4隻),一個盛合有四隻肥美飽滿、嚟自天草海域新鮮處女生蠔,加埋放係上面嘅一小片檸檬,望到口水即刻湧曬出嚟。蠔身顏色望落去好似比較淡口,但放入口個下就覺得恰到好處,海水味咸度剛剛好,帶出蠔嘅鮮甜但完全無一絲重金屬嘅味,而且完全唔腥,可能因為日本直送嘅關係,鮮甜到好似係個海度即係捉上嚟就開嚟食咁!(好味到我地食完曬全部野再encore多次😋)櫓杏特製海鮮太卷上網睇到食評果陣,對「特製海鮮太卷」($188/4貫)充滿期待,
成年無飛過,已經就嚟忘記咗搭飛機既感覺,更加唔記得咗返家鄉日本吃喝玩樂既旅程。見呢排得閒啲,又唔想淨係食放題壽司咁普通,於是搵左間熊本餐廳relax下,咁啱呢排做緊熊本縣應援 Fair@香港,我見好多都係直送過嚟嘅新鮮食材!有熊本巨型雞「天草大王」,同埋無時無刻都好想食嘅生蠔,愈諗就愈掛住兩年前熊本之旅~

處女生蠔盛合

櫓杏特製海鮮太卷

上網睇到食評果陣,對「特製海鮮太卷」($188/4貫)充滿期待,為咗食呢個太卷驚太飽,就連最鍾意嘅八貫壽司都放棄咗,留返個胃嚟試呢個海鮮太卷。一上枱已經覺得好吸引,飯卷上面舖滿飽滿魚子同埋海膽,入面係唔同既刺身粒,女仔一口一件會食得好辛苦,但分開食又無咁滋味,所以最好都係同好朋友一齊去,大家可以無儀態咁一口食晒,唔同既海鮮鮮味好夾咁係口腔內湧出黎,一路食一路哇哇聲,真係好鮮甜呀大佬!

天草直送新鮮刺身盛合

為咗留返個肚食海鮮太卷,今次無叫到其他壽司,淨係叫咗個二人合刺身盛合($348),有帶子、油甘魚、金目鯛同埋吞拿魚各樣兩件。平時食帶子好多都係好Creamy,但因為係產地直送,呢度係食到帶子啲肉一梳梳咁好誇張,口感係結實有咬口,食得出好新鮮感覺。至於金目鯛係日本人心目中最高層次嘅魚種之一,魚肉結實、肥美爽甜,鍾意食啲有咬口刺身嘅朋友一定唔可以錯過~
阿蘇名店”花菱”名物 究極吉列熊本黑毛和牛

本身我地對吉列嘅野無乜興趣,不過見係推介嘅菜式就諗住試吓,點知呢個「 阿蘇名店”花菱”名物 究極吉列熊本黑毛和牛」($548)成為咗今次午餐嘅最大驚喜!!熊本縣產嘅黑毛和牛相當矜貴,肉質結實、牛味香濃且肉身多汁,用吉列嘅整法令口感外脆內軟,入面嘅肉汁滲返落層脆皮度,口感豐富而味道香酥。呢個吉列牛令我地都對吉列嘅野食改曬觀~🤣

炭燒「天草大王」雞肉

最後登場嘅係炭燒「天草大王」雞肉($198)~呢隻號稱「日本最大地雞」嘅雞認真巴閉,曾經係1930絕咗種,後來係又俾專家復育成功。將雞肉放入明火燒熱嘅鐵鍋,雞油即刻發出滋滋聲,稍稍煎煮後就可以加埋青檸落特製醬油點嚟食,雞味好濃好香,軟嫩多汁、非常鮮味!!

我地2個人叫咗3杯燒酎(每杯$58)試下,分別係口感淡麗嘅はなてばこ (Hanatebako), 極楽 しず玲 (Gokuraku Sizure) 同埋比較濃厚嘅 極楽 しず馴 (Gokuraku Sizuna),2杯淡麗清清地,用嚟送日本野食啱啱好,最後叫咗杯濃厚嘅伴雞肉同埋吉列黑毛和牛,濃郁得嚟唔辣口,同埋夠晒餘韻,如果鍾意飲酒嘅朋友,建議淡麗同濃厚各試一杯。
2021-02-23
庆祝纪念
纪念日
  • 阿蘇名店”花菱”名物 究極吉列熊本黑毛和牛
  • 櫓杏特製海鮮太卷
  • 處女生蠔盛合
  • 天草直送新鮮刺身盛合
2021-03-02 9390 浏览
未有得去日本,先給味蕾來個熊本之旅。期間限定的熊本menu 有多款熊本食材,能夠滿足你的味蕾。YUKIYAGI 幼冷素麵配新鮮海鮮海膽,三文魚籽,大蝦,帆立貝已經是一個吸引的陣容,冷素麵幼滑纖細,清爽可口,加上有心思的賣相,人見人愛。新鮮處女生蠔生蠔好多人都食過,但處女蠔就未必太多人了解。滑脫脫的口感,海水鹹鮮味恰到好處,雖然唔係大大隻,但就夠飽滿,一試難忘。吉列處女蠔處女蠔外層加上香脆的吉列口感,不得不提跟配的沙律醬,並非一般醬汁咁簡單,就咁食都會清晒碟。炭燒天草大王雞肉雞肉口感就是”彈”,如果你對雞肉有要求,這個一定不會令你失望。小肌棒壽司給你鯖魚的感覺,魚味較重,但又未去到鯖魚般的濃,大家的口感也相若。海鮮太卷用上顏色,味道都討好的海膽和三文魚籽,太卷又大又豐富。香濃魚味噌湯鮮甜魚湯順口細緻,加上一大片魚肉絕對值回票價。
未有得去日本,先給味蕾來個熊本之旅。
期間限定的熊本menu 有多款熊本食材,能夠滿足你的味蕾。
YUKIYAGI 幼冷素麵配新鮮海鮮
新鮮處女生蠔
吉列處女蠔
炭燒天草大王雞肉
小肌棒壽司
海鮮太卷
用上顏色,味道都討好的海膽和三文魚籽,太卷又大又豐富。
香濃魚味噌湯
鮮甜魚湯順口細緻,加上一大片魚肉絕對值回票價。
2021-02-25
位於尖沙咀 𝙞𝙎𝙌𝙐𝘼𝙍𝙀 28 樓的「割烹櫓杏」一直以熊本縣料理最為要名,食材每天新鮮直送。熊本,可能大家只會諗起熊本熊,但其實仲有好多食材,包括天草的雞肉、天草的處女蠔、熊本士多啤梨等。食材珍貴,供應期到3月15日。迷人的夜景配上美味的食物就最好不過,首先有慢煮豚肉沙律,沙律新鮮爽脆配上慢煮豚肉好軟淋,前菜來說相當開胃,唔錯。今次主題的重點環節一定係—【處女蠔】,係熊本一直是罕有之物。一上桌相當吸晴,肥美又飽滿的蠔肉,有邊個會抗拒得到呢?新鮮的生蠔,新鮮又爽口而且價位實屬大眾化,完全想來多一口生蠔。被喻為全日本第一幼素麵,可想最幼的程度。顏色上的擺盤相當吸引,有海膽、三文魚籽、鮮蝦等食材。海膽新鮮又香甜,鮮蝦飽滿又結實,三文魚籽入口能夠有爆口的感覺,幼素麵連同特製的昆布汁同吃,真心一流。刺身特別在火灸燻製鰹魚刺身,面層經過燒過後有少少口感並帶足魚油有提鮮的感覺,厚切的程度刺身連同生磨的𝒘𝒂𝒔𝒃𝒊,相當滋味。日本講求細緻度,多數有麵豉湯或茶碗蒸。今次有黑松露茶碗蒸,茶碗有少少偏大,不過其黑松露相當之多並有濃郁的蛋香,相當滑溜。熊本的美食又點少得—【炭燒天草大王雞肉】,還記得去過熊本天

熊本的美食又點少得—【炭燒天草大王雞肉】,還記得去過熊本天草必食之作。日本最大沒有雞肉的腥味,今次以炭火燒能夠保持肉質富有彈性有口感。若然放入高湯,肉質更加鮮嫩多汁,原汁原味。

之前吃過新鮮的處女蠔,估不到會有吉列處女蠔的出現。炸漿超!薄身,炸得沒有半點油膩感。輕輕一咬,蠔肉飽滿又鮮美,值得一吃。

櫓杏特製壽司
櫓杏特製壽司一直最為有名,海鮮太卷配上三文魚籽及海膽在頂層,相當吸晴,原來內有乾坤。內裡有碎魚生相當豐富而且味道突出美味。小肌棒壽司加入細碎的香蔥及 #紫蘇葉,#小鰭魚 的鮮香全因灑鹽和醋醃,味道已經相當豐富。

吃過那麼多的刺身壽司等美食,來一碗魚味之湯暖身就最好不過。魚湯魚味什濃,煲出滑溜滿滿滑溜感,暖笠笠。

最後來到甜品,久等的確有心思。晚白柚雪葩伴熊本士多啤梨,香甜的士多啤梨配上雪葩可以清一清味蕾,的確劃上完美的句號。餐廳無論環境及食物都相當唔錯,值得與友歡聚的好地方。

2021-02-25
2021-02-28 6363 浏览
近來疫情緩和,政府重開晚市堂食,這間餐廳我一直都好想去,所以今晚就相約好友一聚。餐廳環境舒適,座位寬躺,每枱都有適當的私隱,今晚我們就在廳房內,可以看到維港的景色。看到餐廳內的Kumamoto Menu好吸引,食材每天新鮮從熊本直送,供應期到3月15號,全部都是限定食品。火炙燻製鰹魚刺身味道令人有驚喜,魚油豐富而且很香,吃到燻的味道~慢煮烤豚臂肉 豚臂肉慢煮後好腍身,配上酸酸的汁,及野菜沙律味道清新,令人好開胃。新鮮處女生蠔 第一次接觸呢種生蠔,原來好矜貴,處女生蠔係未產過卵,Size會比較細,但係就比一般生蠔更加鮮甜,處女生蠔入口好新鮮又creamy,口感清爽。幼冷素麵配新鮮海鮮 全日本第一幼麵,麵條真的很幼細,冷麵入口清涼,配上三文魚籽,海膽以及大蝦,新鮮的海鮮配搭麵條吉列處女蠔處女蠔的另一種食法~ 炸得酥香,吃到香濃的蠔味,配上沙律蛋醬,令到吉列的油膩感減低。小肌棒壽司好特別的一款壽司,魚味香濃, 成棒棒狀,紫蘇葉的味道,小鰭魚的鮮香好出眾,還有香蔥和飯素,必試呢~櫓杏特製海鮮太卷內有海膽、魚生及三文魚籽,賣相吸引,很大件材料豐富,海膽味道鮮甜,還有在口內爆漿的三文魚籽,回味無窮

火炙燻製鰹魚刺身
味道令人有驚喜,魚油豐富而且很香,吃到燻的味道~

慢煮烤豚臂肉

新鮮處女生蠔