1個月前已經book左檯食團年飯,2個星期前左親身去confirm菜單,因為個套餐唔岩食 (我地又老人家﹑又大肚婆﹑又BB仔係多戒口野),1個星期之後又再親身去confirm可以到時散叫。點知到左當日,預約時間1個鐘前收到佢地電話,話今晚有婚宴, 只做套餐,我話: 你地事前承諾既唔算數?佢話: 當時係d新仔答錯你囉!我話: 新人又好舊人又好,總之係你公司既人承諾我架喎。佢話: 係呀,咁你自己決定食唔食啦,總之呢個係公司決定。真係好無奈......服務態度差成咁,高高在上當你地d客人求佢比飯你食咁,Blacklisted!
1個月前已經book左檯食團年飯,
2個星期前左親身去confirm菜單,
1個星期之後又再親身去confirm可以到時散叫。

點知到左當日,
預約時間1個鐘前收到佢地電話,
話今晚有婚宴, 只做套餐,
我話: 你地事前承諾既唔算數?
佢話: 當時係d新仔答錯你囉!
我話: 新人又好舊人又好,總之係你公司既人承諾我架喎。
佢話: 係呀,咁你自己決定食唔食啦,總之呢個係公司決定。

真係好無奈......
服務態度差成咁,
高高在上當你地d客人求佢比飯你食咁,
Blacklisted!
2011-01-03 94 浏览
我早幾日都有同 jimmytse 一樣o既經驗!話說,屋企人4日前已經打電話去book檯(book 1月1日7:00pm 8位),酒樓知客1月1日下午仲打電話o黎comfirm booking. 咁我地當晚6:50去到攞位,門口個知客話要等一等,我當時見到有人o係度擺酒,都心知不妙ga喇! 因為e間野每次間開半間酒樓o黎擺酒,我地坐另一邊o既散客就慘喇,坐得勁迫、出菜勁耐、連埋單都要等九年........ 奈何當日係假期,度度都無位,想去第2間食都有難度!!!!唉......等左十幾廿分鐘,有幾個"熟客"行埋去同個知客講"我姓x,之前同黎小姐book左 7點鐘 7位",跟住個知客睇下張訂檯list,之後即刻俾位佢地...... 我地見狀當然即刻出聲嘈啦,我地話"佢地訂7點,我地又訂7點,但點解我地等左咁耐都未有位,佢地一o黎到話向邊個訂位就唔駛等?",個知客話"因為係佢地訂位先!", 聽完真係火都o黎呀,我地即刻指住佢張訂檯list話"你張list都寫住係我地訂檯先,點樣佢地訂先呀?",之後個知客入返酒樓搵救兵,有個高級小小o既部長出o黎話"唔好意思,其實係訂檯o既同事疏忽,原本今晚晚
我早幾日都有同 jimmytse 一樣o既經驗!

唉......等左十幾廿分鐘,有幾個"熟客"行埋去同個知客講"我姓x,之前同黎小姐book左 7點鐘 7位",跟住個知客睇下張訂檯list,之後即刻俾位佢地...... 我地見狀當然即刻出聲嘈啦,我地話"佢地訂7點,我地又訂7點,但點解我地等左咁耐都未有位,佢地一o黎到話向邊個訂位就唔駛等?",個知客話"因為係佢地訂位先!", 聽完真係火都o黎呀,我地即刻指住佢張訂檯list話"你張list都寫住係我地訂檯先,點樣佢地訂先呀?",之後個知客入返酒樓搵救兵,有個高級小小o既部長出o黎話"唔好意思,其實係訂檯o既同事疏忽,原本今晚晚飯應該分兩輪時段,6:30及8:30,但同事無事先講清楚.........",咁我地話"你地下午打o黎confirm果陣都唔講??咁你即係將d檯俾晒d熟客啦? 咁訂位o黎有咩用呀?" 個部長無解釋,只係話唔好意思........(當時我地已經企左接近30分鐘,有老有嫩一齊罰企......) 當時門口仲有一大班訂左檯又無檯o既人,其中有d人話佢早一星期已經訂左檯喇..........個個都媽媽聲!!!!!!!!

之後,我阿叔行左入酒樓入邊睇,佢出o黎之後話檯檯都係o岩o岩開始食,都唔知等到幾時.......(果陣已經7點8喇! 老人家又唔餓得ga嘛!!)

跟住我唯有行返去海富"花園"睇睇,等左5分鐘就有位,於是全家就去返"花園"食lu!

真係唔明白,間利寶閣都開左成10年啦,但每次無論飲茶定食飯,訂左檯都要等起碼半個鐘或以上,真係點管理ga???????
2011-01-01
2010-12-31 121 浏览
I have already booked the book seveal days before. When my family and I arrived on time ( 8:00 PM ), the receptionist ask me to wait and say the table is clearing now...Then, we wait wait la... But the receptionist called oher booking which is booked 8:15 and 8:30pm, etc... I become angry coz my family'd already waited over 30 minutes... Since my family has elderly and baby, i am angry and ask the receptionist, and she replied she has a small table, do you want to try...! but we have 7 people, w

But the receptionist called oher booking which is booked 8:15 and 8:30pm, etc... I become angry coz my family'd already waited over 30 minutes... Since my family has elderly and baby, i am angry and ask the receptionist, and she replied she has a small table, do you want to try...! but we have 7 people, we refused and decieded to choose another restarant...

If possible, don't choose such a poor services restarant!!!
2010-12-22
团年饭
2010-09-23 62 浏览
今日中秋節, 成班同事去飲茶, 食物麻麻, 幸好氣氛不錯。之前在這裡吃過幾次飯, 都覺得不錯, 但今次好像沒有之前那麼好食。 叉燒酥 - 不夠鬆脆, 而且有點凍 燒腩仔 - 肉的部份OK, 但個皮有D膿 海蜇 - OK 蝦餃 - OK 椒鹽豆腐 - 幾好, 不過有D膩, 不宜多吃
今日中秋節, 成班同事去飲茶, 食物麻麻, 幸好氣氛不錯。

叉燒酥 - 不夠鬆脆, 而且有點凍
燒腩仔 - 肉的部份OK, 但個皮有D膿
海蜇 - OK
蝦餃 - OK
椒鹽豆腐 - 幾好, 不過有D膩, 不宜多吃
2010-09-22
2010-07-06 89 浏览
really bad service!!!Weekend 亲戚gathering. 訂左檯八點. 十四位。(我打了2 次去confirm!)   on time 去到那里,  那waitress 居然说“ ok, 我地试试安排“!!? 訂左檯啊!sorry 都没有!等到八點三十有位. 然后入到去, 居然那桌子不够大!那waiter 要 我地十多人 (有老人家,有BB, 有大肚婆) 站在桌子旁等他换一张大D 的桌面。。。 足足又等了 15 minutes! ok.. ordered 了 set dinner.. 12 dishes.. 终于厨房missed 了2 道菜!等到BB 睡着, 老人家打啊欠。。。 Actually D 食物 ok 好吃的, 那炒牛肉粒是好香好lum 。 但等得太久,很多uncles 都没有食。 那蒸石斑是ok 的。但比D waiter, waitress 激死。。。 no mood to eat! 好不容易跟D uncles aunties 吃饭。。。bad experience at the restaurant! no next time
really bad service!!!

2010-07-04
纪念日
  • 炒牛肉粒
2010-06-20 70 浏览
11.30am去攞位 父親節關係 酒樓特別爆棚二人枱 等左15mins左右啦!枱與枱之間一d都唔迫 d坐位仲幾舒服添!陳設簡潔 唔似而家好多茶樓咁"富麗堂皇"...兩人叫左5個點心香橙馬拉糕有少少橙味 不過我都係鐘意傳統d馬拉糕多d呢度既 略嫌太實淨脆皮叉燒餐包好好味呀!! 新鮮出爐!!足料 唔會一味得汁 & 肥膏!個面係脆脆地 甜甜地xo醬炒腸粉好香口! 但比想像中辣左d...我本身係食得辣既 所以合曬我口味 但係我既另一半就猛咁飲茶解辣咯!羅白絲酥 咁多個點心中, 都算係最唔特出果個!但仍然相當ok!叉燒酥仍然足料!唯中美中不足係... 凍既! 茶錢$10/位再加一... 埋單 $185! 我會再來!
11.30am去攞位 父親節關係 酒樓特別爆棚
二人枱 等左15mins左右啦!
枱與枱之間一d都唔迫 d坐位仲幾舒服添!
陳設簡潔 唔似而家好多茶樓咁"富麗堂皇"...

兩人叫左5個點心

香橙馬拉糕
有少少橙味 不過我都係鐘意傳統d馬拉糕多d
呢度既 略嫌太實淨

脆皮叉燒餐包
好好味呀!! 新鮮出爐!!
足料 唔會一味得汁 & 肥膏!
個面係脆脆地 甜甜地

xo醬炒腸粉
好香口! 但比想像中辣左d...

羅白絲酥
咁多個點心中, 都算係最唔特出果個!
但仍然相當ok!

叉燒酥
仍然足料!
唯中美中不足係... 凍既!

茶錢$10/位
再加一... 埋單 $185!

我會再來!
xo醬炒腸粉, 羅白絲酥, 叉燒酥
2010-06-20
$92.5 (午餐)
xo醬炒腸粉, 羅白絲酥, 叉燒酥
2010-05-08 63 浏览
因為母親節關係, 是日的套餐埋單大約$3500, 足夠12位用餐.(但不包酒水)菜式大概如下:1. 燒味拼盤2. 鮑魚仔拼冬菇3. 菜燉翅 (略咸, 但很足料)4. 煮雜菜 (不錯, 菜很新鮮)5. 西芹腰果炒帶子6. 黃金蝦 (味道很好, 幾乎只有殼沒有肉)7. 蒸大魚8. 炸子雞 (皮夠脆, 雞肉很滑)9. 荷葉飯10. 乾燒伊麵 (味道剛剛好)11. 雪耳木瓜糖水 (太甜)12. 壽包13. 果盆Sorry, 時間太緊逼, 沒有機會拍照片..食物非常好, 不太咸!但唯一不好的就是侍應生的態度, 有點惡劣... 我們明白節日多人外出吃飯, 但半小時上5道菜真的太快..上第5道菜時, 我們根本不夠時間吃, 唯有請侍應生上菜不要太急, 但侍應生和另一名部長強行幫我們分菜..最後僵持了差不多兩分鐘, 才能說服部長和侍應生停止.侍應生接著還大聲說了一句: 分了菜就夠位放多一道菜啦..還有, 侍應生分菜換碟是傳到你手上, 你不接, 她們就等你接為止, 此舉極為騷擾!侍應生極為衝忙, 多次碰到客人的座位, 傳菜倒瀉野, 竟然哈哈大笑的跟客人道歉!總結: 出來食飯求開心! 這裡的菜, 味道是滿分
(但不包酒水)
菜式大概如下:
1. 燒味拼盤
2. 鮑魚仔拼冬菇
3. 菜燉翅 (略咸, 但很足料)
4. 煮雜菜 (不錯, 菜很新鮮)
5. 西芹腰果炒帶子
6. 黃金蝦 (味道很好, 幾乎只有殼沒有肉)
7. 蒸大魚
8. 炸子雞 (皮夠脆, 雞肉很滑)
9. 荷葉飯
10. 乾燒伊麵 (味道剛剛好)
11. 雪耳木瓜糖水 (太甜)
12. 壽包
13. 果盆
Sorry, 時間太緊逼, 沒有機會拍照片..
食物非常好, 不太咸!

但唯一不好的就是侍應生的態度, 有點惡劣...
我們明白節日多人外出吃飯, 但半小時上5道菜真的太快..
侍應生和另一名部長強行幫我們分菜..
最後僵持了差不多兩分鐘, 才能說服部長侍應生停止.
侍應生接著還大聲說了一句: 分了菜就夠位放多一道菜啦..

總結: 出來食飯求開心! 這裡的菜, 味道是滿分, 份量很足! 但希望他們改善服務!
2010-05-08
母亲节
  • 炸子雞
  • 乾燒伊麵
2010-04-17 54 浏览
胃食妹同三位好朋友到奧海城利寶閣食晚飯,起初胃食妹有D担心,因地點係胃食妹揀而利寶閣係"開飯食評"又俾人話佢服務態度唔好,今次親身體驗可以同大家分享下。當晚叫咗個套餐和瑤柱蛋白炒飯以下係菜式及胃食妹食後感:-白灼蝦 (好霉,好唔新鮮!)-生拆順德魚雲羹 (味道O.K.)-羊城太爺雞 (即"豉油雞"味道一般,不過最失敗係用"微波爐"叮熱嘅,因部份雞皮叮到又硬又乾!)-菠蘿咕嚕肉 (味道O.K.)-家鄉煎藕餅 (當晚最好味嘅餸菜)-瑤柱蛋白炒飯 (炒得幾香及幾乾身)至於服務態度我覺得係可以。
-白灼蝦 (好霉,好唔新鮮
!)
-生拆順德魚雲羹 (味道O.K.)
!)
-菠蘿咕嚕肉 (味道O.K.)
-家鄉煎藕餅 (當晚最好味嘅餸菜

-瑤柱蛋白炒飯 (炒得幾香及幾乾身
至於服務態度我覺得係可以。

套餐List
2010-04-08
生日
2010-01-18 36 浏览
第一次去奧海城二期 .原因下午茶時段, 門口有個牌寫住: 下午茶點心$9.8 咁咪入去食囉. 坐低先發覺, $9.8 點心, 只得 5 樣野. 裡面有3 樣我地唔食的........我地覺得咁樣有 D 取巧傘.後來發覺 $9.8 後面有個 '起' 字. 其他下午茶點心是$14.5 算啦入左來, 試下囉.叫左:1. 腐皮卷~ 當日最好食的食物. 唔會油淋淋. 有味道.2. 北菰雞包仔~ 表皮ok . 但入面好怪. 無雞, 只有蝦粒.3. 咖喱土尤~ 一般啦.4. 牛肉卷~ 炸的. 都好味, 幾特別. 5. 燒賣~ 一般啦.6. 鮑汁鳳爪~ 好差! 鮑汁無味, 鳳爪又有點腥味. 好差!7. 錦鹵雲吞~ 隔離枱只有 2 個人. 但每人叫左一個錦鹵雲吞來食! 唔通系招牌菜, 咪叫左一個囉. ($38) 雲吞裡面有包豬肉, 但雲吞不太'翠'. 而錦鹵汁好重鎮江醋味, 但不會太酸. 不錯. 尤魚, 廋肉,
第一次去奧海城二期 [利寶閣].
原因下午茶時段, 門口有個牌寫住: 下午茶點心$9.8
咁咪入去食囉.
坐低先發覺, $9.8 點心, 只得 5 樣野.
裡面有3 樣我地唔食的........
我地覺得咁樣有 D 取巧傘.
後來發覺 $9.8 後面有個 '起' 字.
其他下午茶點心是$14.5

算啦入左來, 試下囉.
叫左:
1. 腐皮卷~ 當日最好食的食物. 唔會油淋淋.
有味道.

3. 咖喱土尤~ 一般啦.
4. 牛肉卷~ 炸的. 都好味, 幾特別.

5. 燒賣~ 一般啦.
6. 鮑汁鳳爪~ 好差! 鮑汁無味, 鳳爪又有點腥味.
好差!
唔通系招牌菜, 咪叫左一個囉.
($38)
雲吞裡面有包豬肉, 但雲吞不太'翠'.
而錦鹵汁好重鎮江醋味, 但不會太酸. 不錯.
尤魚, 廋肉, 差燒, 青紅椒.....各有1,2件. 算系忠於原著.
至於招呼, 普通囉. 笑容就欠奉 ga la.

無雞
差! $9.8 得5 樣野
2010-01-15
  • 腐皮卷
  • 牛肉卷
2010-01-11 34 浏览
今日與家人在這裡飲酒,叫了箭豬奶黃飽、煎堆、馬拉糕及魚湯魚麵。箭豬奶黃飽的賣相真是很有趣,不過味道卻一般,炸完後很重油味,不過相信是沒有辦法的,另外馬拉糕是我最喜愛的,因為它是比較像傳統的馬拉糕,雖然不是一大個那一種,但味道像我小時候吃的,不像現在那些馬拉糕那麼多款,所以比較得我喜愛,最後魚湯魚麵及煎堆都不過不失,可以一試......利寶閣比附近的酒樓貴,但我覺得她是值得的,所以真是一分錢一分貨。
箭豬奶黃飽
煎堆
魚湯魚麵
2010-01-11
箭豬奶黃飽
2010-01-08 22 浏览
同媽咪去佐飲下午茶 星期1-5 2點開始 星期六、日、ph就2:30開始由於係weekday所以去到完全唔洗等仲要冇咩人果到有好多電視 基本上大部份位都cover到下午茶大、中、小點都係$15點心紙from time to time都會轉一轉 唔會咁沉悶 good叫佐 奶皇西米tart、咖哩魷魚、棉花雞、奶皇馬拉糕 同埋蒸羅白糕奶皇西米tart- 好正 推介 熱辣辣 好重牛油味 正yooh咖哩魷魚- 個咖哩汁做得好好 睇得出係新鮮蒸唔似其他茶樓興住 你落單佢就拎出泥果d魷魚份量幾多 又大件 彈牙 正棉花雞- 好多魚肚 d雞好有雞味加上又冇骨 yummy!奶皇馬拉糕- 奶皇少佐d 但係勝在夠熱補返數蒸羅白糕- d soya sauce係絕配 羅白糕好足料好大條白羅白兩條友埋單連加一、茶錢都係一百三十蚊唔洗 翠園外另一選擇!
由於係weekday所以去到完全唔洗等仲要冇咩人
果到有好多電視 基本上大部份位都cover到

下午茶大、中、小點都係$15

奶皇西米tart

- 好正 推介 熱辣辣 好重牛油味 正yooh

咖哩魷魚

魷魚份量幾多 又大件 彈牙 正

棉花雞

- 好多魚肚 d雞好有雞味加上又冇骨 yummy!

奶皇馬拉糕

- 奶皇少佐d 但係勝在夠熱補返數

蒸羅白糕

兩條友埋單連加一、茶錢都係一百三十蚊唔洗 翠園外另一選擇!
強烈推介:奶皇西米tart !
2010-01-07
強烈推介:奶皇西米tart !
  • 奶皇西米tart
2009-09-26 23 浏览
今日下午,同家人去了食下午茶,本來想叫點心,點知有特價的雙拼,包括金銀蛋浸菜同埋一款炒飯or麵.我地叫了我至愛的福建炒飯,唔算迷你,一共有7-8碗.炒得幾好味,個獻汁唔會多,飯唔太濕.不過個菜就普通d,因為本身以為係莧菜,點知攞到來才知道是白菜,所以唔係好鍾意.之後,就來了一個錦滷雲吞,都幾好味,又唔係太酸.最後仲有一個點心,叫做鮑魚綿花雞,不過上面只有一塊鮑貝而不是鮑魚,為什麼要改這個名?好難明丫,不過味道都唔錯!環境幾好,唔迫, 坐得幾舒服.
之後,就來了一個錦滷雲吞,都幾好味,又唔係太酸.
環境幾好,唔迫, 坐得幾舒服.
2009-09-26
  • 福建炒飯
2009-05-21 18 浏览
腸粉: 叫了帶子腸及牛肉腸, 腸粉好薄好滑. 好!!乳鴒: $48一隻, 叫了2隻, 都算大隻, 一隻開六件, 人人有份雞包仔: 我無試, 其他人話好好食乾蒸牛肉: 無咩味, 一般
腸粉: 叫了帶子腸及牛肉腸, 腸粉好薄好滑. 好!!
雞包仔: 我無試, 其他人話好好食
乾蒸牛肉: 無咩味, 一般
2009-05-20
2009-03-28 17 浏览
呢個係一個Special既專篇@@"講同同事食飯實錄既@@"今年@新公司除左自由到可以隨時上網打BLOG(其實好多間都係咁Ga la.....)最緊要係識左一個同我咁愛食既同事......好,講返食物質素。蛋撻曲奇皮讓我地小失望.....而且蛋味都算淡,但蘿蔔品種既食物係OK以上Wor@@"蘿蔔餅饅頭包底圍住蘿蔔茸新鮮好食*(我同事以為係蓮藕餅Tim....ORZ)另外一隻風沙蘿蔔糕用左金蒜同炸米粉做雀巢效果,好睇、惹味又好食=)反而餃類好一般,隻豆苗帶子餃仲要唔熱><"最後係瑤柱唔差、髮菜OK但鮑魚稍似帆立貝既四寶燒賣@@"節日限定Gar@@"其實呢間都幾常去,因為老師少@呢度飲茶(擺明避靜),你預左係量少而食味ok那種@@"
呢個係一個Special既專篇@@"
講同同事食飯實錄既@@"

最緊要係識左一個同我咁愛食既同事......

好,講返食物質素。
蛋撻曲奇皮讓我地小失望.....而且蛋味都算淡,
但蘿蔔品種既食物係OK以上Wor@@"

蘿蔔餅饅頭包底圍住蘿蔔茸新鮮好食*
(我同事以為係蓮藕餅Tim....ORZ)
另外一隻風沙蘿蔔糕用左金蒜同炸米粉做雀巢效果,
好睇、惹味又好食=)

反而餃類好一般,隻豆苗帶子餃仲要唔熱><"
最後係瑤柱唔差、髮菜OK但鮑魚稍似帆立貝既四寶燒賣@@"
節日限定Gar@@"

其實呢間都幾常去,因為老師少@呢度飲茶(擺明避靜),
你預左係量少而食味ok那種@@"
2009-02-04
(非会员)
2009-03-28 54 浏览
時下一般婚宴難得注重菜式質素, 利寶閣是少有的令人滿意.是晚按時序上菜如下:燒乳豬(附餅) - 非全體而放燈係第一次見. 皮稍肥, 還可以炒帶子蜜核桃西芹度 - 個人喜愛核桃, 惟西芹粗根太多蒜子髮菜瑤柱甫 - 蒜子甚甜, 芡勾得好紅燒翅(附白菜膽) - 好久沒有在筵席嚐到一整梳牙揀翅, 惟上湯太稀鮑魚拼芥菜膽 - 鮑魚炆夠火侯蒸東星班 - 可以脆皮雞 - 一般乾燒伊麵 - 沒試蟹子炒飯 - 沒怎樣炒過*甜品最欣賞, 十間酒樓筵席九間半做不好紅棗百合蓮子湯 - 好, 蓮子可處理得再化一點笑口棗拼合桃酥 - 水準甚高, 供食時仍暖這家廚子有一兩下, 下次必再幫襯.

時下一般婚宴難得注重菜式質素, 利寶閣是少有的令人滿意.

是晚按時序上菜如下:

炒帶子蜜核桃西芹度 - 個人喜愛核桃, 惟西芹粗根太多
蒜子髮菜瑤柱甫 - 蒜子甚甜, 芡勾得好
鮑魚拼芥菜膽 - 鮑魚炆夠火侯
蒸東星班 - 可以
脆皮雞 - 一般
乾燒伊麵 - 沒試
蟹子炒飯 - 沒怎樣炒過

*甜品最欣賞, 十間酒樓筵席九間半做不好

紅棗百合蓮子湯 - 好, 蓮子可處理得再化一點
笑口棗拼合桃酥 - 水準甚高, 供食時仍暖

這家廚子有一兩下, 下次必再幫襯.