2015-12-06
經過這小店好多次,聞到好香嘅蝦醬味,好想去試一試。但小妹喜歡坐卡位,加上天氣熱,每次都經過而未入。但原來後面有間冷氣房,完全睇吾到。由於附近食事已食到吾想再食,又約吾到人食飯,膽粗粗去試一試。叫左個我每間必食嘅鮮茄班腩飯加熱奶茶共$35。老板娘好好人問我要不要少甜。茶很有茶味,同一般茶餐廳吾同。飯來了,有一股糖醋魚味,胃口大開!一試班腩,嘩!非一般快餐!班腩入口無疏打粉味(好多其他店好多疏打粉),炸粉好薄(有D食店炸粉硬到好似法包咁,或者厚到好似綿胎),夾起吾碎,班腩非常柔軟有汁,肉地吾鞋,好好味!蕃茄汁又好味,係我食過最好味嘅蕃茄班腩飯!我竟然全部飯都食完!店不可貌相。 第二日又再去食多一次鮮茄班腩飯,班腩一様咁好味,老板娘仲問我飯夠吾夠,係小店嘅人情味。感覺現在集圑式的食店,工作人員都機械化,無話問夠吾夠la,未食完都收你野。 走嘅時候買左兩只炸雞亦,老板娘仲幫我剪埋雞亦,仲多謝前多謝後,店主三個人都做到背彎曲,今時今天租金貴,隔離又開多間,希望小店能夠繼續生存下去。