2025-05-16
今年復活節假期選擇留港消費,去左呢間位於觀塘工廈,以抹茶為主打既cafe「初緣」為我既假期展開序幕Matcha Dirty揀左碧翠園 - 大極高腳杯加入牛奶,淋上濃厚薄茶,呢款抹茶飲落帶鮮味、回甘、奶油、茶感、輕糯米,抹茶同奶既密度,令到成杯dirty放左好耐都唔會話變得好污糟Matcha Latte揀左西条園 - 最萌之香呢款抹茶味帶微苦、回甘,茶感,抹茶和燕麥奶既組合,以少量糖引出香氣,柔和而香甜焙茶麻糬配自家製焙茶醬Bagel烘返熱後帶脆身,入面既麻糬煙煙韌韌,再搽埋自家製焙茶醬,成個bagel都有著香濃焙茶味八女抹茶卷抹茶味濃郁,卷蛋入面既抹茶cream亦都唔會話好甜好膩環境舒適,揀左榻榻米既座位,日系既風格係我最愛😍,店員都很親切,價錢雖然一d都唔平,但可以品嘗到高質既抹茶,出面cafe真係較少遇到,除左抹茶呢度都有咖啡,抹茶控同咖啡控真係唔可以錯過
Matcha Dirty
揀左碧翠園 - 大極
Matcha Dirty
Matcha Latte
揀左西条園 - 最萌之香
Matcha Latte
焙茶麻糬配自家製焙茶醬
八女抹茶卷
抹茶味濃郁,卷蛋入面既抹茶cream亦都唔會話好甜好膩