2020-07-04 1255 浏览
星期六既中午係銅鑼灣大開「食」界🤩🤩ko一間bookmark多時既餐廳,聽條佬講開左好多年,細細個就聽聞過凡高😳咁厲害!?一於試試佢!一點令鐘黎到,只有一枱客人,餐廳裝修別具特色😌相信用左唔少錢😂😂Waitress都只有一位,不過人流唔多,所以佢唔算好忙。特別欣賞餐牌,部分係行健康路線,計算埋卡路里😌😌價錢以銅鑼灣黎講,都算親民價😂😂包野飲沙津餐包甜品。🥖餐包一人一塊,烘到熱辣辣脆卜卜。🍝A.香蒜白酒煙三文魚意粉可選餐湯或沙津😅條佬揀左湯,是日係蘑菇湯,完全比個貌相同嗅覺呃到😂😂😂飲落好水好水,無咩蘑菇味,麻麻地😢至於意粉軟硬適中,蒜味的確幾香,煙三文魚分量都慷慨😂意粉量就好似少啲,好彩有個湯同甜品墊墊底,否則男士未必飽🤭🐟HD.烤加州鱸魚柳血橙蜂蜜汁伴意式雜菜呢個set原來有沙津我都唔知🤣新鮮既沙津菜,仲有幾片酸酸甜甜蘋果👍🏻加啲醋加啲橄欖油,係好唔錯既前菜😆真心!鱸魚柳我係幾期待既😳但係食落係幾失望!以我印象食過唔係咁稔既肉質🥺呢個真係好似平時屋企食開既蒸魚,而且魚好乾身,食完條利好鞋😢😢底下既瓜有烤過,非常juicy🥺好食過條魚!!最後送上甜品😋分別係士多啤梨奶凍及焦糖燉蛋。奶凍

🥖餐包一人一塊,烘到熱辣辣脆卜卜。

🍝A.香蒜白酒煙三文魚意粉

🐟HD.烤加州鱸魚柳血橙蜂蜜汁伴意式雜菜

最後送上甜品😋分別係士多啤梨奶凍及焦糖燉蛋。奶凍既奶味十足😌加埋啲草莓呀藍莓呀,酸酸咪咪可以平衡返!至於我既燉蛋,甜度適中👍🏻蛋味幾濃,細細杯岩岩好☺️☺️

凡高既野食,比一般餐廳要等得耐少少🤨waitress既態度都好有禮同殷勤。質素方面,鱸魚柳真係令我覺得唔開心唔滿意架😖😖食完好空虛😂😂😂或者係我地太有期望,覺得一定有返咁上下水準,先屹立到今時今日😢食物非常一般,真係大失所望!唔怪得我地食左個半鐘到,計埋我地都只有三枱客⋯⋯⋯⋯

最近想食健康啲,知道呢間銅鑼灣嘅樓上西餐廳有營養師推介嘅健康餐,就同朋友嚟食個lunch傾吓計~佢個午餐價錢都幾抵食,除咗普通嘅午餐餐牌,呢個推介嘅健康餐其實都有好多款式去食,但係價錢適中,已經食到好豐富而且卡路里合適嘅食品!蘋果田園沙律🥗內有各式各樣嘅蔬菜,非常豐富,加上有機橄欖油和黑醋,健康又美味。蕃茄羅勒意式烤法包表面香脆,加上蕃茄味道更加豐富。牛肉蒜蓉片意大利粉(有機橄欖油)$78西班牙紅椒粉無皮雞肉串伴意式傳統炒雜菜$ 98食lunch當然唔少得主菜,以上兩個都好抵食,健康又飽肚,朋友嗰個就轉左牛肉,佢個意大利粉剛剛好,而且用咗有機橄欖油感覺冇咁邪惡,都幾香。我嗰個冇皮嘅雞肉串同樣香滑,而且有好多唔同嘅雜菜和椒,所以食落一啲都唔dry,非常豐富嘅!法式番茄清湯+$10加$10飲到呢個湯都係覺得好抵飲,蕃茄味好濃郁而且係清湯!Crème Brûlée 表面香脆,而且蛋香十足,口感香滑!洋甘菊三高茶/玫瑰三高茶我就揀咗洋甘菊三高茶,分量豐富,味道清香。嚟呢度同朋友食個lunch或者同人傾野嘆個下午茶時段都係不錯之選,仲好健康!食唔晒要打包返屋企,估唔到佢用啲環保嘅即棄餐具,係可以

蘋果田園沙律🥗

蕃茄羅勒意式烤法包
表面香脆,加上蕃茄味道更加豐富。

牛肉蒜蓉片意大利粉(有機橄欖油)$78
西班牙紅椒粉無皮雞肉串伴意式傳統炒雜菜$ 98

法式番茄清湯+$10
加$10飲到呢個湯都係覺得好抵飲,蕃茄味好濃郁而且係清湯!

Crème Brûlée
表面香脆,而且蛋香十足,口感香滑!

洋甘菊三高茶/玫瑰三高茶
我就揀咗洋甘菊三高茶,分量豐富,味道清香。

食唔晒要打包返屋企,估唔到佢用啲環保嘅即棄餐具,係可以自然分解,以我所知呢種餐具環保而且成本較高,睇得出餐廳真係好用心!
2020-06-23 582 浏览
朋友一行12人,約定限聚令當日一齊解禁。想來凡高厨房,用行動支持一下小店。餐廳氣氛非常浪漫,柔和音樂,裝飾擺設都配合尤如在畫廊中用餐。提前兩日特意叫總廚為我哋安排手製菜單,想食啲特別啲嘢。頭盤廚師精選沙律,芝士焗生蠔非常正。香煎法國鵝肝伴菠蘿amazing配搭清新,重頭戲海鮮塔,底層係燴銀雪魚,中間係鮑魚,仲有Cocktail蝦,魚子。海鮮非常新鮮,汁底做到非常有心思,真係食到連汁都撈埋。多人聚會去凡高有保證,唔會令客人失望。
芝士焗生蠔
香煎法國鵝肝
芝士焗生蠔
香煎法國鵝肝
  • 招牌澳洲頂級和羊 配 蒜蓉香草醬薯角
2020-05-30 1033 浏览
限聚令解除之後的第一次聚會選擇了梵高廚房,因為上年試過一次午餐,各方面都頗為滿意,當時就想找機會再來試埋晚餐。 店家貼心的為我們的聚會準備了屏風,既避免打擾別人又為我們預留了私人空間,細節決定品質,店家的服務意思抵贊。 綜合了老闆的推薦我們點了炭燒大虎蝦、廚師精選沙律丶澳洲和羊架丶美國極黑豬架夾黑松露芝士、招牌蘑菇湯以及一個pizza和一份risotto 。菜式出品保持水準,我個人最愛和羊架以及焗鮮蠔。不要小看了羊架旁的配菜薯角,外皮酥脆內裏軟綿,配上店家秘製醬汁,讓人一試傾心,簡直是意外的驚喜,不要錯過。 店家服務也很周到,從一落座的主動倒水到就餐過程中的布餐、換碟,還主動幫我們影了大合照,實在是太明白我們這些女人的需求了哈哈。 話咁快今年已經過去了大半年,大家都頗有些辛苦,和朋友食下傾下開心了好多,最重要都是調整好心態重新出發,就像那句話說的:沒有什麼煩惱是一餐美食解決不了的,如果有,那麽就吃兩餐吧!
和羊架配薯角
  • 美國極黑豬架夾黑松露芝士
  • 廚師精選沙律
  • 澳洲焗活蠔
2020-05-19 810 浏览
疫情終於緩和少少,可以約吓好朋友食個Dinner,不過,話哂都仲係抗疫期間,所以揀咗食西餐。之前我都有同老公嚟過食,覺得環境好好,食物質素一流,今次就約埋好朋友一齊食,雖然係閒日,但係都好full,所以建議大家如果想試嘅話,訂檯會好啲👍🏻我哋三個女人仔,一人叫咗一個餐,有沙律,包,主菜,飲品同甜品,一人餐大部份價錢由大概$200- $300,食物質素好,所以我覺得價錢尚算合理😸因為掛住食,所以淨係記得影低自己個餐😅呢份煎三文魚,真係好好味😋,因為我喜歡吃全熟,老闆都幫我處理得好好,件魚雖然全熟,但係都好juicy 😍,魚皮仲好脆添🥰,個餐後甜品係tiramisu ,可惜我無影到,因為賣相都好靚,唔太甜,但又係好好食😂。
因為掛住食,所以淨係記得影低自己個餐😅
煎三文魚
煎三文魚
2020-05-17 587 浏览
哈哈,今日又來到,凡高廚房。識我嘅人知道我正職係做紅酒🙂🙂食評價家只不過係我10年以來嘅興趣事業!今次不得不提及這間銅鑼灣隱世餐廳!今次來到行政午餐,大家看看圖片,我唔講大家睇,都知道非常好食,能夠屹立喺銅鑼灣10多年隱世餐廳係一定有佢嘅原因!老細Vincent非常好人,交遊廣闊,是一位難得的和非常之需要認識的人,餐廳環境旺中帶靜又方便,經開銅鑼灣一定要試吓。遲啲佢仲有紅酒推廣,作為客人嘅,千祈唔好錯過!咁抵嘅優惠,大家梗係唔會錯過啦!呢間我推介嘅@causeway_bay_eat_god@hk_wine_market順便按讚🙏🏻🙏🏻(看得到喲👀~) #causeway_bay_eat_god#hk_wine_market
哈哈,今日又來到,凡高廚房。

識我嘅人知道我正職係做紅酒🙂🙂
食評價家只不過係我10年以來嘅興趣事業!

今次不得不提及這間銅鑼灣隱世餐廳!

遲啲佢仲有紅酒推廣,作為客人嘅,千祈唔好錯過!

咁抵嘅優惠,大家梗係唔會錯過啦!

呢間我推介嘅

@causeway_bay_eat_god

@hk_wine_market

順便按讚🙏🏻🙏🏻
(看得到喲👀~)

#causeway_bay_eat_god

#hk_wine_market

2020-05-05 709 浏览
仰慕已久,惜未有機會,今次放假lunch本想揀間貴,但要慳的預備來臨假期,揀此處。用openrice 訂枱,來到只有一枱客。廚師侍應好似得一個人。現實環境跟相片擺設一樣,但枱殘,櫈用布包住,好似中式酒樓,好多裝飾品花花草草舊,中間布簾,好似無清潔,猶其紅色羽毛牆。本來聽音樂,該侍應開咗部42寸電視機睇新聞,破壞藝術氣氛,還有張波枱, 礙眼,都不配合環境,如果有人玩,就卜卜聲,我個人意見,如放些畫具,畫紙,做裝飾,投影網上音樂影片vincent歌~描術凡高,畫面全部是他的畫,或且介紹如何欣賞他的畫作……,都帶起藝術氛圍。雜菜湯,合格,正如Delifrance, 餐包不堪提。法國邊豆白菌墨西哥烤餅,薄餅好香吸引,餡為幾條長豆,白菌,生菜,白色沙律醬,味道可口,厭較空虚,如加薯仔,蕃茄,登籠椒絲,那就有實在感。燒美國豬肋骨配薯蓉,俾多1粒星在薯蓉,肉質少預在,鬆化欠奉,肉味不留痕,味道唔難食。甜品尚可,賣相比分。相片用新手機影,幫佢粉飾。想吓,自己儍,自以為用此價可以嘆高質嘢!

雜菜湯,合格,正如Delifrance, 餐包不堪提。

甜品尚可,賣相比分。

相片用新手機影,幫佢粉飾。

想吓,自己儍,自以為用此價可以嘆高質嘢!
邊豆墨西哥烤餅
2020-04-27
午餐
2020-04-13 637 浏览
老闆揀左喺銅鑼灣著名嘅梵高廚房請客,三個人order左海鮮拼盤套餐絕對冇令人失望。最先上黎係煙三文魚忌廉卷,個芝士波波好清新,唔會漏。第一次試呢度嘅特色由八種唔同菌類打成嘅野菌忌廉湯,果然出色。個海鮮拼盤非常吸晴,主菜揀左羊扒,八成熟煮得啱啱好,最後奉上精緻甜品。呢間餐廳仲有免費會員制,下次光顧可獲九折優惠👍🏻
2020-03-29 571 浏览
Book mark左好耐但係見呢間店鬼鬼地,所以都係留返有特別日子先去食,呢度唔單止環境同食物靚,而且食物都超高質!呢度嘅味噌鱈銀鱈魚係我食過最好味嘅銀鱈魚,外脆內滑,充滿油脂香,喺香港已經好耐冇食過咁靚嘅鱈魚。自製芝士番茄沙律~ 水牛芝士好清新,最特別係旁邊嘅啫喱,有好濃嘅蕃茄味,而且入口即溶,連埋沙律一齊食係超好嘅享受!向日葵蛋糕,外表好靚,食落去都OK嘅,不過唔好再encore,可以再試吓其他蛋糕嘅!

2020-01-17 889 浏览
因為朋友的推介,今年公司dinner 就決定去試位於銅鑼彎Soho附近的凡高廚房!一進餐廳就被入面的裝修吸引了,歐美古典風,環境浪漫,喜歡拍照打咭的人,一定要來!因為可以吃完晚飯後拍靚相😉因為我們早到(6:00) 所以餐廳人客還沒有到,我們可以瘋狂地拍照,人潮大約7:00pm就到🙈經過老闆的推薦,我就決定叫。龍蝦餐😋 餐包括2款前菜,湯,和一杯飲品☺️前菜是大蝦煙三文魚帶子,大蝦帶子鮮甜👍🏻另外還有田螺薯蓉十分驚喜的是蘑菇湯內有八款蘑菇製成!因為是用人手打,每一啖都可以感受到到一粒粒的蘑菇🤤🤤主角龍蝦,份量十足,啖啖肉,芝士亦不會蓋過龍蝦的鮮甜😋😋😋最後再吃埋甜品,就為完美的一餐劃上句號😍

前菜是大蝦煙三文魚帶子,大蝦帶子鮮甜👍🏻

另外還有田螺薯蓉

主角龍蝦,份量十足,啖啖肉,芝士亦不會蓋過龍蝦的鮮甜😋😋😋

最後再吃埋甜品,就為完美的一餐劃上句號😍
  • 98%野菌忌廉湯
2020-01-10 3343 浏览
有朋友自外國回來,暫住銅鑼灣,相約午膳,於是就選了區內一間樓上餐廳。餐廳以一位著名藝術家的名字命名的,店內裝潢頗有特色,牆上放了一些油畫,舒適清雅,藝術氣氛濃厚。有一點與店內藝術氣氛不同的是放了一張桌球枱。座位擺設整齊,高背椅坐得舒服。我們最早到,其他客人也魚貫到來。店內樓面雖然只得一位女店員,但也招呼得頗為順暢。打開餐牌,發覺精選午餐相當吸引,有餐湯連麵包、主菜、甜品及餐飲,價錢又不貴,於是我們三人就分別要了三份不同主菜的精選午餐。是日餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,上面放了少許蕃茜,附上的麵包也鬆軟可口。一位朋友要的是米蘭式雞柳櫻桃蕃茄汁意粉,看樣子都不錯。另一位朋友則要了煙肉蘑菇芝士忌廉汁意大利飯。我則選了特別些的法國邊豆白菌墨西哥炸餅,雖然全是素食,但味道與賣相都不俗。烤餅做得煙韌,邊豆、白菌與沙律菜都爽口。餐飲就我們三人都不約而同的要了咖啡,咖啡味道不錯,還有一個頗有特色的瓶子盛著忌廉奶。是日甜品亦頗有驚喜,在軟芝士餅上放著一些水果,如西瓜及芒果等。不到一百元的午餐,有這樣的質素,是值得再來的。

是日餐湯南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,上面放了少許蕃茜,附上的麵包也鬆軟可口。
是日餐湯 - 南瓜忍廉湯

麵包

一位朋友要的是米蘭式雞柳櫻桃蕃茄汁意粉,看樣子都不錯。
米蘭式雞柳櫻桃蕃茄汁意粉

另一位朋友則要了煙肉蘑菇芝士忌廉汁意大利飯
煙肉蘑菇芝士忌廉汁意大利飯

法國邊豆白菌墨西哥炸餅

咖啡

是日甜品

不到一百元的午餐,有這樣的質素,是值得再來的。
是日餐湯 - 南瓜忍廉湯
麵包
法國邊豆白菌墨西哥炸餅
是日甜品
2019-12-15 916 浏览
This Van Gogh themed restaurant serves western fare. We got the four course dinner set, we got to select the mains. The pasta is a little on the soft side. And the ribs, though not falling of the bones, packs great flavors. Funny the most memorable dish for me is the bread served with Anchor butter. I think the flavors of all the dishes are fine, there though the execution falls a little short. The decor is cute, service is attentive, menu is comprehensive, but bathroom needs some attention.All

Pasta with mussels

BBQ baby back ribs

All in all, a satisfactory visit.

• Pastawithmussels
2019-12-13 757 浏览
🍴<凡高廚房>🍽 燒美國豬肋骨💰268- 豬肋骨烹調得剛好,肉質軟腍入味,入口還汁豐惹味,滋味沛然-秘製的燒烤汁酸酸甜甜,十分惹味,滲透整塊豬肋排-薯蓉軟綿而帶牛油香味,十分特別.🌟食物質素:7.5/10🌟性價比:7/10🌟餐廳環境:8/10🌟服務態度:6.5/10———————————————凡高廚房銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
🍴
<凡高廚房>
🍽 燒美國豬肋骨
💰268
-秘製的燒烤汁酸酸甜甜,十分惹味,滲透整塊豬肋排
-薯蓉軟綿而帶牛油香味,十分特別
🌟食物質素:7.5/10
🌟性價比:7/10
🌟餐廳環境:8/10
🌟服務態度:6.5/10
———————————————
凡高廚房
銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
2019-12-02 867 浏览
巳經第二次到訪lunch, 店子细细, 但環境舒適, 午餐選擇多款式。 每款都很精明, 用心製作, 價錢都相宜, 最緊要清静嘅 環境下,食一頓好嘅午餐。 身心舒暢。,待應和經理都招呼很好。 下次會再光顧
,待應和經理都招呼很好
。 下次會再光顧
2019-10-19 1136 浏览
推開就門見到張波枱😲唔知有無人打過呢😊,坐底細心睇下餐廳地方唔算大,見到四周掛滿畫,環境優美好適合三五知己靜靜地食飯傾吓計飲洒😍👍🏻, 我哋點咗3份餐,巳包括頭盤、餐湯、麵包、主菜、甜品及飲品,食物唔錯加埋環境價錢算合理👍🏻頭盤~ 炸芝士頭盤~ 煙三文魚芝士美國豬肋骨~厚肉,唔乾身juicy肉眼扒 ~炭燒美國頂級牛肉眼, order7成熟做到,肉質好好意式海鮮焗飯 ~意大利米偏大粒無咁喜歡,但海鮮豐富,味道唔錯甜品~拿破崙甜品~焦糖燉蛋

頭盤~ 炸芝士

頭盤~ 煙三文魚芝士

美國豬肋骨~
厚肉,唔乾身juicy

肉眼扒 ~
炭燒美國頂級牛肉眼, order7成熟做到,肉質好好

意式海鮮焗飯 ~
意大利米偏大粒無咁喜歡,但海鮮豐富,味道唔錯

甜品~拿破崙

甜品~焦糖燉蛋