2019-03-18 67 浏览
凡直友里與同一集團旗下其他餐廳佈局有點不同,外觀似西餐廳,牆上的畫卻有著西方及日本元素,似是暗示餐廳提供fusion菜式。餐廳環境氣氛舒適寫意,可消除一整天工作後的疲累。餐牌食品款式很多,可散叫或叫上set dinner。鮮鮑魚,臘味,焗西班牙飯此菜色結合港式煲仔飯與西班牙海鮮飯的元素,切片臘腸、中式菜心及原隻鮮鮑放在意大利飯上焗熟,臘腸油脂香味滲入米飯中,與煲仔飯有著異曲同工之妙。雞肉意式水牛芝士蕃茄肉丸伴多士肉丸彈牙肉味濃,伴上甜酸有致的番茄及水牛芝士增添口感,配上多士或沙律菜,非常滋味。肉丸如果份量較多會更佳。美國特級安格斯肉眼牛扒12安士安格斯肉眼肉質鮮嫩,配上特製的香草蛋黃醬及經典芥末醬更是美味。肉眼底下的薯條及車厘茄配菜都很入味,相信是經過精心烹調而成。PINE’ART’PLE此杯為無酒精飲品,菠蘿汁混上青檸汁、蜜糖糖漿及雪碧,有氣甜甜的很易入口。White Sangria此杯Sangria混合了多種果汁,以白酒為底,加入冧酒、菠蘿汁、蘋果汁、桃汁、接骨花、芒果汁及梳打,甜味令人容易入口。

餐牌食品款式很多,可散叫或叫上set dinner。

鮮鮑魚,臘味,焗西班牙飯

雞肉意式水牛芝士蕃茄肉丸伴多士

美國特級安格斯肉眼牛扒12安士

PINE’ART’PLE

White Sangria
2019-03-06
2019-03-16 727 浏览
上星期喺元朗收工,同事話想去飲返杯,就去有得飲又食既凡直友里就最好不過!作為常客既我,我發現原來轉左餐牌!問問待應,佢哋話都係剛剛3月份先轉!估唔到9點嚟到都仲咁多人,不過呢度都係越夜越精彩,我有時10點後有特價小食都同朋友嚟飲返杯!呢度飲野選擇多,紅白酒,cocktail, 各式beer都有選擇,今晚我同同事就叫左兩杯cocktail邊食邊飲!我叫左杯無酒精既pine'art'ple, 菠蘿味突出,有少少蜜糖香味,唔會太甜,幾清新!同事叫左杯以白酒為主既White Sangria, 有多種果汁喺入面,包括桃,橙汁,檸檬汁等,我同事話果味幾重,易入口,帶少少冧酒味!同我哋叫左份晚餐,有一客香甜既南瓜湯,我哋share左嚟飲,酸酸甜甜幾開胃!頭盤有個新菜式,黑毛豬火腿蜜瓜沙律配紅桑子乳酪醬,黑毛豬火腿就咁食都幾咸,加埋件蜜瓜就啱啱好,咸咸甜甜咁,唔會覺得「漏」,可以好好享受一下火腿既咸香味!沙律用上紅桑子乳酪醬酸酸甜甜幾fresh! 跟住出場既小食係炭烤雞中翼,香噴噴既炭烤味送到檯上,非常惹味! 食完小食,就到左主食暴龍pizza 出場,香脆既餅底,加上勁濃郁既芝士味搭上蕃茄醬,熱辣辣

作為常客既我,我發現原來轉左餐牌!

問問待應,佢哋話都係剛剛3月份先轉!

食完小食,就到左主食暴龍pizza 出場,香脆既餅底,加上勁濃郁既芝士味搭上蕃茄醬,熱辣辣送到檯上!pizza一定要趁熱食,勁易拉到一條條既芝士絲~~~

最後出場既係晚餐烤羊扒配迷逸香紅酒燒汁,5成熟,肉汁豐富,賣相非常吸引,鮮味十足!非常嫩滑!已經唔駛點汁都已經非常好食,陣陣焦香,薯條夠晒香脆!

今晚除左美食外,仲有幾次生日歌聽,呢度既侍應每次都落力送上祝福! 令餐廳氣氛非常歡樂!呢度除左美食外,仲有一份人情味!

• 暴龍pizza
  • 烤羊扒
  • 黑毛豬火腿蜜瓜沙律配紅桑子乳酪醬
2019-03-15 62 浏览
兩個人黎度附近呢頭食嘢 野食超級高水準!首先講下自己落咗啲咩嘢食啦,叫咗個蝦,羊架,青口意粉~我最鍾意就係食蝦啦,因為啲蝦甜甜地,啲醬油超級正,啲蝦仲要好鮮甜,兩個人食份量都算啱啱好。另外就係羊架,我朋友食到返尋味,一啲都唔so,特別嘅就係啲羊架出邊外層係開心果嘅碎,十分之香口同脆,呢個菜式認真特別!不過就要等耐啲,要等25分鐘先有得上。最後就係青口意粉,啲青口好新鮮,意粉食得出應該係溝左白酒,味道唔錯。
兩個人黎度附近呢頭食嘢

2019-03-12 194 浏览
凡直友里呢個名一D都唔似酒吧,我地一大班人去食飯消遣,環境音樂都好大聲下,正常酒吧既風格。我地叫左好多野食,等左半個鐘,第一個小食終於到!松露菌油帕馬臣芝士薯條 $68松露味聞落好香但食落冇味,唯一就係薯條夠脆。香辣椒鹽雞中翼 $78雞翼好熱辣辣,新鮮出爐,因為太熱,所以食咗5分鐘先食完一隻,味道不錯👍🏻過咗無耐正餐終於到,輕煎北海道帶子、鮮魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、法邊豆 配 鹹蛋黃汁意大利飯$178鹹蛋黃汁勝在夠特別但蛋黃味唔重,食落南瓜味比較重,帶子同魷魚味道普通,整體感覺失望。另一個飯係 鮮海膽、手拆蟹肉、蟹粉、嫩菠菜配鮮蟹汁意大利飯 $218海膽冇腥味,個意大利飯好重蟹味!食落又好有驚喜喎!煙三文魚pizza 個底脆卜卜,煙三文魚唔腥,中上水平既比薩🍕普普通通黎完主菜之後就等的扒,等到天荒地老都仲未到,傾計傾到口水乾,所以叫左2杯特色啤酒🍻蜜桃味同柚子味既啤酒$66/杯又再等左成個鐘,個羊架終於到桌上!等待時間實在太耐!烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇 $298羊架冇騷味,有的開心果粒粒係表皮,口感過癮。美國1855極佳級黑安格斯肉眼牛扒 10oz $298美國特級安格斯肉眼牛扒

我地叫左好多野食,等左半個鐘,第一個小食終於到!
松露菌油帕馬臣芝士薯條 $68
松露味聞落好香但食落冇味,唯一就係薯條夠脆。

香辣椒鹽雞中翼 $78

過咗無耐正餐終於到,

海膽冇腥味,個意大利飯好重蟹味!食落又好有驚喜喎!

煙三文魚pizza
個底脆卜卜,煙三文魚唔腥,中上水平既比薩🍕普普通通

又再等左成個鐘,個羊架終於到桌上!等待時間實在太耐!
烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇 $298
羊架冇騷味,有的開心果粒粒係表皮,口感過癮。

美國1855極佳級黑安格斯肉眼牛扒 10oz $298
美國特級安格斯肉眼牛扒 16oz $398

兩個牛扒都一般,16oz個個肉眼牛扒煙熏味較重但肉質比較硬,完全比唔到高分。

等待時間實在太耐,有待改善。
2019-03-02
$200 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2019-03-12 31 浏览
每次經過都見到好多人,今次就入去試下先🤔環境幾有feel,不過坐近門口就慘小小,因為會吸到坐出面啲人嘅二手煙😂夜晚都幾多人,等食物嚟大概等咗9個字😭#香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果配多士 ($138)鵝肝都幾大舊咖,煎得好香🤤配埋焦糖蘋果,酸酸甜甜咁,感覺上冇咁油膩😙#酥皮龍蝦濃湯 ($188 for two persons)等咗好耐😭原來佢地用麵包裝住龍蝦湯,上面就有層酥皮,不過個酥皮粒咗……😚要小心啲唔好吉穿麵包呀😅入面都有小小肉,不過2人份量嚟講湯真係算小😩#威靈頓美國特級黑安格斯牛柳 ($348)呢個真係麻麻地,酥皮唔夠脆,牛肉過熟,又太咸😞不過咗個價錢我諗都算係咁🤣最後我地嗌咗#PlunLady (NH$78) 同 #WhiteAangria (NH$88) 飲落去都唔差呀😆.我諗係到嗌pizza同意粉會好啲🤔
每次經過都見到好多人,今次就入去試下先🤔
夜晚都幾多人,等食物嚟大概等咗9個字😭

#香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果配多士 ($138)

等咗好耐😭

#威靈頓美國特級黑安格斯牛柳 ($348)

我諗係到嗌pizza同意粉會好啲🤔
2019-03-10 46 浏览
最近朋友介紹有一間西餐,西餐不是間間都好好食,這間味道也有特別的口感,我覺得個 Pizza 也可以不妨試吓,還有個 Burger 也不錯,大家又想食西餐也可以去常回味一下也無妨。
2019-01-26
2019-03-09 36 浏览
平時最鍾意同三五知己嚟到呢間餐廳放鬆一下,雖然店舖唔係好大,但係勝在坐落夠晒寬闊,而且舒服,聽住流行嘅音樂,頓時覺得生活冇晒壓力。烤焗雞扒卷釀火腿,真係書我孤陋寡聞,你個咁特別嘅菜式,我真係第一次食咋,唔食由自可,一食真係充滿驚喜呀,估唔到原來呢個菜可以咁好味,裏面總會有海虎大蝦,蝦夠晒大隻又爽口,而且配上車打芝士,配埋特有嘅黑椒燒汁,入口果然夠晒滋味呀嗰舊雞肉完全係雞俾肉,入口鮮嫩,好滋味。 特級西冷牛扒,牛扒煮至七成熟,裏面嘅肉仲係好鮮紅,但係已經冇血水流出啦,肉質好林,而且夠晒厚身,入口肉汁散發口內每一個細胞,好香濃,而且味道夠晒突出,至於薯條方便,新鮮炸起,入口脆身,真係好夾呀。撒丁尼亞珍珠面,睇落去一粒粒,以為係返嚟嘅,原來唔係呀,係意大利粉嘅一種,呢道菜首先會有一個龍蝦味,龍蝦味爽口又彈牙,而且配上鮮嫩嘅菠菜同埋車厘茄,入口份外滋味,而且味道適中唔會太鹹,最特別嘅係呢個珍珠面,佢係意粉嘅一種,入口好有咬口,而且朔左特有嘅汁,當飯咁食,真係好好味架。

2019-03-07 592 浏览
經過上次在凡直友里這間餐廳吃過晚餐後,前日我又帶好友來品嚐一下這裡的美食,因為覺得這間的西餐很特色。餐廳外設有户外座位,而內裡地方雖然不是很大,但裝修簡約時尚,帶歐美風格,氣氛親切,感覺舒適悠閒。酒吧裡有多款酒類飲品已供選擇。餐牌上有晚市套餐,還有多款單點菜色,扒類、海鮮、烤牛扒、意大利粉、意大利飯、前菜、小食、漢堡、湯品、甜點等,款式多樣化,很不錯。我們點了一個 Set Dinner 及海鮮西班牙焗飯。Set Dinner 先來蕃茄忌廉湯配蒜蓉多士,香濃蕃茄味道,口感幼滑,香甜美味,伴著蒜蓉多士一起吃,鬆脆可口,很好吃。我叫的套餐另加了 $48 一份香煎法國鵝肝,香脆可口的法國鵝肝,熱辣辣,煎得香噴噴,入口即化,充滿豐富的油香,與鬆脆的多士一起吃,非常惹味!晚餐主菜有 7 款選擇,我點了烤焗雞扒卷釀火腿、海虎大蝦、車打芝士配黑椒燒汁伴意大利粉  $138。這個雞扒卷以長圓形多層設計,看起來感覺神袐,我們異口同聲說雞扒卷裡面是怎麼樣子的,當切開後帶給了驚喜,很有層次感,別具特色的主菜,讚 👍最上層是烤過的車打芝士,芝味香濃。然後是雞扒包著火腿和海虎大蝦,雞扒肉質嫩滑鮮美,而啖啖肉的海虎

酒吧裡有多款酒類飲品已供選擇。

我們點了一個 Set Dinner 及海鮮西班牙焗飯。

蕃茄忌廉湯配蒜蓉多士

香煎法國鵝肝

最上層是烤過的車打芝士,芝味香濃。然後是雞扒包著火腿和海虎大蝦,雞扒肉質嫩滑鮮美,而啖啖肉的海虎大蝦,爽口彈牙,鮮甜美味。這個雞扒卷口感豐富,伴著翠綠爽口的時蔬,加上濃濃香蒜幼條意大利粉,意粉爽滑,煮得不會過淋,煙煙韌韌,這個晚餐的確滋味無比!

烤焗雞扒卷釀火腿、海虎大蝦、車打芝士配黑椒燒汁伴意大利粉

Peach Sour     $54

這杯 MOCKTAIL 色澤漂亮,味道酸酸甜甜,材料有 Peach Syrup、Mint、Cranberry Juice、Soda Water,口感清新,不錯。
Peach Sour

PineArtPle      $54

看起來似菠蘿冰,材料有 Pineapple Juice、Lime Juice、Honey Syrup、Sprite、Pineapple Grain,杯裡有粒粒菠蘿肉,香甜可口,好飲。

PineArtPle

海鮮西班牙焗飯     $338

滿滿豐盛的海鮮,賣相已經相當吸引。海鮮焗飯材料有好多,虎蝦、三文魚、青口、大蜆、帶子、魷魚、豆角、蕃茄等。多款海鮮好爽口,鮮甜多汁,口感彈牙,美味可口。飯底帶有陣陣蕃茄味,香噴噴,味道只是少少酸,好開胃,飯裡加入蝦肉、火腿肉、蕃茄等,整煱海鮮西班牙焗飯材料非常豐富,而海鮮都是大大個,味道鮮甜無比,大滿足!
海鮮西班牙焗飯
2019-03-06
蕃茄忌廉湯配蒜蓉多士
香煎法國鵝肝
烤焗雞扒卷釀火腿、海虎大蝦、車打芝士配黑椒燒汁伴意大利粉
海鮮西班牙焗飯
2019-03-07 61 浏览
元朗係好多野食架,高級又有,大眾化都有,今次我又食好好味西餐。坐底睇下有咩好食先。香煎Rougle法國鵝肝伴蕉糖蘋果配多士,賣相靚仔之餘,juicy 既鵝肝配爽脆熟蘋果,清新得黎又降低鵝肝既膩口感,正!香煎海爐魚柳,魚皮煎到脆一脆,魚肉依然嫩滑,最特別係配左個辣芒果咖哩醬,味道好特別,同個魚非常夾。藍青口藍芝士忌廉汁意大利粉,有好多大大隻青口,而每條意粉都啱啱好掛滿汁,不多不少,一d都唔漏。焗蘋果撻伴雪糕,非一般既蘋果撻,裡面有好多蘋果茸,唔太甜,仲有烤到好香既脆皮,好好味,配埋薄荷碎朱古力雪糕,爽!唔飲酒可以飲Mocktail,好好飲!
坐底睇下有咩好食先。

唔飲酒可以飲Mocktail,好好飲!
2019-03-06 37 浏览
平時都鍾意去一啲有情調嘅餐廳度飲下酒食下扒,今日嚟到元朗既凡直有里同三五知己傾吓計,食飯見吓嘆下先,一班八婆坐落就真係要幾個鐘先走得啦。服務員都係後生仔後生女,令到成間餐廳充滿活力,而且服務細心,我哋一坐低,就同我地介紹咗啲新嘅菜式,果然抵讚啦。烤羊扒,一上枱真係俾佢嚇咗一跳,因為真係超大件超大件啦,好少見羊扒可以有咁大件,真係好抵食啊,而且剪得唔錯,入面嘅肉質好鮮嫩,食落口充滿好濃郁嘅洋味,十分之出色,味道又香,配上薄荷醬簡直一流。餐湯,夠晒熱辣辣,而且仲有忌廉做拉花,分外覺得香滑,配上蒜蓉法式包,法式包新鮮熱辣,而且充滿濃濃嘅牛油同蒜蓉香氣,唔會烤到好燶,入口又脆,真係想食多兩件啦。而且叫晚餐,仲可以加錢,叫一份鵝肝多士,鵝肝入口即溶,充滿濃濃嘅鵝肝香氣,又香又滑,入口真係要慢慢品嚐,多士脆口一脆一滑入口滋味無窮。黑毛豬火腿Pizza, Pizza個底勁趣,夠薄,上面鋪滿濃濃嘅芝士,同埋黑毛豬火腿,仲加咗啲火箭菜,芝士香滑,仲可以拉到絲,黑毛豬入口香濃,充滿肉味,火箭菜又爽口,呢幾種食物配埋一齊,真係覺得好夾呀。飲品方面,分量夠晒大杯,又夠晒冰凍,甜美充足,飲落口分外覺得清新,而且

飲品方面,分量夠晒大杯,又夠晒冰凍,甜美充足,飲落口分外覺得清新,而且餐廳嘅格調好有外國嘅氣氛,三五知己嚟到呢度真係坐到唔捨得走啊。
同舊同事約食飯去左元朗又新街一間餐廳,都唔錯,所以打算推介俾大家😎呢間餐廳好多人去架,我地訂左八點,我個日早左放工,早左啲到,但因為全場爆滿了,要夠鐘先入到座。不過店員超熱心,好好咁搬左張椅子我坐,真係好貼心。到左八點,入座了。呢間餐廳有indoor同outdoor給大家選擇,因為都係冬天怕大風,所以都係坐入面。餐牌中食物同飲品都選擇多多,最後我地叫左一個黑松露菌醬野菌pizza同煎北海道帶子魷魚燒南瓜粟米法邊豆黃金意大利飯。飲品方面就叫左red sangria 同 柚子啤酒。先嚟左兩杯飲品。我試飲了朋友的柚子啤酒🍻本來以為是泡泡有柚子味,原來係個底都有柚子粒粒,味道同啤酒都幾夾。我自己個杯red sangria呢,好大杯,都有好多果粒。不過我自己偏好酒味重啲,呢度就果味重啲🤣,如果酒味再重多少少就好啦。再等多一陣,黃金意大利飯上菜了。有三粒大大的帶子,好吸引。帶子趁熱食,特別鮮味。其他材料都溶入了意大利飯入面,每食一啖口感都好豐富。之後黑松露pizza登場了,有勁多芝士同野菌,搭配埋火箭菜,真係勁好味。雖然係薄批,兩個人食的份量好足夠。聽住歌,飲下酒,食好味的菜式,為我個blue M

門口

柚子啤酒
Red  sangria

煎帶子黃金意大利飯

黑松露pizza

聽住歌,飲下酒,食好味的菜式,為我個blue Monday添了點色彩!下次選個周末再來享受。

2019-02-25
門口
柚子啤酒
Red  sangria
煎帶子黃金意大利飯
黑松露pizza
2019-02-20 69 浏览
今日揸車入大棠探朋友,之後提議去元朗凡直有里。 我開聽個名嘅時候覺得好特別, 去到現場先知道原來係一間咁有特色嘅酒吧餐廳,門口仲有水煙。 餐廳入面嘅枱比較高,所以大家係要坐高凳。 我哋一個五個大人, 所以叫左扒,飯,pizza,薯條。食物比我想像之中好味, 每人夾咗200蚊。 價錢中規中矩。
食物比我想像之中好味, 每人夾咗200蚊。 價錢中規中矩。
2019-02-08
呢間Bar & Restaurant除左有野食有酒飲仲有水煙食,岩曬中意Shisha嘅朋友仔👍🏻同朋友叫左2碟意粉2個burger,但就覺得意粉比較遜色🙈個蕃茄蟹粉天使麵$198,煮得太淋太多汁,食落似米粉😂而帶子煙肉蒜汁扁意粉$168就太乾無咩汁😅不過burger反而平啲份量幾大又幾好食🤫雙重芝士安格斯牛肉漢堡$138,牛肉好厚好juicy🍔而香辣炸雞芝士漢堡$118都唔差,塊炸雞都好大🖐🏻總括而言係唔好到食意粉,食個burger叫番杯酒就岩架喇🍻
2019-02-07
2019-02-04 293 浏览
我係facebook成日見到有人推薦依間西餐🤔 今次慶祝中同生日就終於有機會試下佢😃 位置係係雞地、B仔對面~整體上食物係好食,食得出係心機之作🤤 👍🏻 慶祝生日的話,仲可以寫字係個甜品上,同埋有煙花🎆😂 係幾好氣氛😆 不過環境方面,由於佢係酒吧style,所以大部分都係bar枱、高櫈,唔算好好坐,同埋都唔係靜😂 如果唔係十分介意環境,還是值得去試啊🤣 ⭐️ Set Dinner Set |主菜 + 餐湯(+$30 法式龍蝦湯)⭐️🔸推薦😍👉🏻 烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁 | $188🔸烤雞扒 | ~$160 (唔記得實際價錢😂)以上均配 薯菜/白飯/意粉。牛扒🥩7成熟,煮得岩岩好、好淋😋 雞扒都大塊,又嫩滑😀 不過從性價比黎講,牛扒會抵啲😆 兩份餐分別揀左薯菜同意粉,推薦揀意粉🍝!😆 意粉係應該用牛油炒過,上菜時熱辣辣,好有心機,一啲都唔hea😎 但薯菜🥔唔算好多,唔會好飽😅 而餐湯係忌廉番茄湯,都幾好飲。另一個加咗錢轉龍蝦湯,係有料的,好飲~ 🔹芝士蕃茄Pizza | $138芝士係可以拉絲既☺️ pizza底薄又脆~🔹推薦😍👉🏻 啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬 | $98墨魚圈大大舊

🔸推薦😍👉🏻 烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁 | $188
🔸烤雞扒 | ~$160 (唔記得實際價錢😂)
以上均配 薯菜/白飯/意粉。

烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁

烤雞扒

🔹芝士蕃茄Pizza | $138
芝士係可以拉絲既☺️ pizza底薄又脆~
芝士蕃茄Pizza

🔹推薦😍👉🏻 啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬 | $98
墨魚圈大大舊,炸得好脆,脆漿唔厚😄 點埋個醬,好match👍🏻
啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬

🔹甜品 | 香蕉酥皮卷🍌伴雪糕🍦| $62
香蕉酥皮卷🍌伴雪糕

题外话/补充资料: 建議BOOK位~
烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁
芝士蕃茄Pizza
啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬
香蕉酥皮卷🍌伴雪糕
2019-01-18 88 浏览
係元朗有唔少好好食既餐廳,亦都有唔少飲野既地方,但結合呢兩個元素而不錯既餐廳真係唔多,呢間係其中一間。雖然餐廳略細(廚房佔左一半),但環境好chill好舒服,音樂一時播快歌一時播英文歌,配合飲酒既氣氛👍🏻(抱歉無影低環境相🙈)雖然食唔出入面既釀料😂,但會感受到個種爽口彈牙,加埋自家製辣醬,味道不錯。乳豬皮好脆,入面塊肉好juice,略嫌肥膏多左少少有d溜,要加醬汁食叫左3成熟,但黎到切落有5成熟(估計😂)肉質都嫩既,有血水,唔沾醬食會好味d正常無特別,份量少左d全晚覺得最好食,有蘋果係中間,令鵝肝既油膩感無晒,再加埋多士底,一啖咬落去好rich👍🏻😋飲品/酒類選擇都多既,價錢唔算貴,食晚飯/happy hour都係個唔錯既選擇

原隻魷魚筒釀蟹肉及辣肉腸

低溫慢煮乳豬

Black  Angus  Prime  Beef  Rib-eye

Risotto

正常無特別,份量少左d

鵝肝伴焦糖蘋果配多士

原隻魷魚筒釀蟹肉及辣肉腸