2015-10-19 681 浏览
第一次食大堂很大,一進餐廳有張大枱,放滿board games ,坐底後,發現cafe內設計非常韓風feelTotal叫左三樣野食,卡幫尼意粉,多汁,多煙肉,意粉軟硬適中,不過份量轉少,兩個女仔share吾夠食第二,芝士蒜香年糕多士,好特別,未食完有年糕夾餡的toast,我個人夠得比較膩,看似咸點,食落有年糕的甜味,幾特別,不過相對份量黎講,價錢頗貴 第三,我地為左呢個黎食既popcorn ice cream,估都估吾到佢係拖肥味,我係個拖肥痴,一食落去已經不能自拔,但對於有d吾食甜既朋友會有d太甜,但佢個雪糕底係較淡,可以中和少少甜度一定再去食!!!
第一次食

卡幫尼意粉
芝士蒜香年糕多士

Popcorn icecream

一定再去食!!!
芝士蒜香年糕多士
Popcorn icecream
2015-10-18 746 浏览
之前黎食冰雪公主睇menu見到個巨型雪花冰都幾有興趣,但奈何個次得兩個人一定食唔哂,終於等到今次有gethering,4個人可以挑戰下啦!!仲可以試埋其他野tim~一坐底就有侍應埋黎比杯水我地,而且環境裝修得幾靚幾新,所以朋友都話幾鐘意呢到~爆谷雪糕($42):呢個亦係今次想試既其中一樣野,估唔到都幾大杯幾高,面層鋪滿哂脆卜卜既爆谷仲要淋左好多焦糖漿,裏面係牛奶雪糕,比想像中結實同無咁易溶,差唔多食哂個陣d雪糕先溶溶地,所以唔怕d爆谷同雪糕會跌哂落黎,焦糖爆谷好香口,雪糕仲可以中和番焦糖既流,所以真係食唔停口,好邪惡但又好正草莓巴非($58):上次食過朱古力巴非覺得麻麻,但同行班fd話好有興趣,所以叫左個草莓巴非,比上次好食左喎上面係cream,之後係呍尼拿雪糕,草莓乳酪,粟米片,原味乳酪,其實主要都係食d乳酪溝粟米片,所以都好難唔好食,不過酸酸甜甜咁都幾開胃,大家一啖接一啖好快就食哂lu~城堡雪花冰($88):重頭戲黎啦!係遠處望到已經有d淆底,黎到真係不得了,勁大兜,張相都表達唔哂!其實成個雪花冰1d都唔寡,面層有兩球雪糕,威化餅,oreo,粟米片同爆谷,中間就係超多牛奶雪花冰,底
城堡雪花冰($88):重頭戲黎啦!係遠處望到已經有d淆底,黎到真係不得了,勁大兜,張相都表達唔哂!其實成個雪花冰1d都唔寡,面層有兩球雪糕,威化餅,oreo,粟米片同爆谷,中間就係超多牛奶雪花冰,底仲有d粟米片同oreo碎,本身牛奶冰已經好幼滑同幾香奶味,再加埋有咁多配料所以幾易入口,同埋真係好抵$88咁大兜!食完係覺得好滿足而唔係濟^^
食左咁多野埋單$188,$200都唔使真係好抵食,而且全部都好大份味道都好好食,名符其實既大件夾抵食
2015-10-18 2026 浏览
在享和街一眾車房/獸醫診所及米線店中看到這位冰雪公主時,不禁又重覆一次:在附近工作時總沒有那麼多有興趣的店開業!冰雪公主位處好彩酒家旁,在整條不算很長的享和街中,無論店面或路線也跟其他店舖不一樣,公主選了這個只有停車場景觀的位置落腳,這位公主也頗為勇敢。    按開電動門之後,少女店員一句"歡迎"便開始一親公主芳澤的體驗,少女雖可人只是自己卻被蛋糕櫃吸引視線,多款蛋糕中又以最完整(新鮮?!)的玫瑰雜莓最漂亮,朵朵深淺粉紅色的忌廉玫瑰很有少女風,可惜卻沒有隨餐優惠哩。採用先付款後送餐的快餐流程,客人坐下後小男生店員主動送來一杯冰水,可惜用上塑膠杯稍欠得體,換上玻璃杯不是更環保也更好看嗎?飲品及食物先後以托盤送上,放上桌上很有快餐feel,還是我自己把公主錯誤地定位為餐廳呢??凍蜂蜜檸檬茶($40),點菜後看到店員即時拿出黃色品牌茶包泡茶,我將會喝到一杯新鮮泡好的紅茶了!剛剛才泡好的紅茶有著淡淡的熟識味道,加冰後將紅茶略為沖淡更合檸檬茶的要求,輕柔蜂蜜甜味完全符合現今少甜的飲食潮流,所用檸檬片也新鮮清香,只是每片檸檬皆厚切在杯子裡較為難篤了。這杯自行製作也可以的檸檬茶取價有點進取,個人覺得

凍蜂蜜檸檬茶

這杯自行製作也可以的檸檬茶取價有點進取,個人覺得在店裡選其他飲品可能更好。
卡邦尼意粉
那天突然不想吃全日早餐而選了卡邦尼意粉($68)外型對眼,可是份量超足的意粉煮得未夠Q,煮粉時間稍稍長了一點,不然口感更佳;肥瘦相間的五花煙肉只是煮熟並沒有煎香,當中脂肪仍原片出現,肉香當然也沒有帶出嚕;有加入雞蛋的意粉汁調得較稀,未能緊貼在意粉之上,以致有點吃湯意粉的感覺,意粉汁也沒有嚐出什麼芝士味,只靠灑在表面的少量黑椒帶出香辣,這盤意粉絕對可以飽肚但味道卻不出色。

本打算飯後才點蛋糕,不知道是自己胃口變細了還是意粉實在太有份量,最後還是跟漂亮玫瑰蛋糕無緣。
小店不停播放我不熟識的韓語歌曲,加上餐廳有點應聲,雖然這裡好多遊戲玩,我還是跟公主道別,打道回府好了!!
2015-10-17 997 浏览
眼見這甜品鋪最近大肆宣傳,周圍可見它的廣告,而且Openrice的好評直線上升,便於生日當日晚飯後前來一試,誰知一肚火離開 差不多十點的時候,店內已經坐滿差不多8成的食客,鋪面侍應只有三四人,而且十分混亂,水吧只有一個在製作雪糕,周圍都在催單還有埋怨等的時間過長,心知不妙,但洗濕了頭唯有繼續。落單點了焦糖薄脆雪糕和韓國年糕芭菲,店員告知芭菲製作時間需要較長時間,OK!沒有問題。十五分鐘過後,隔離桌比我們遲來,催單後的甜品已經到齊,我唯有問店員催催單,店員回覆【正在做,稍等,很快】。唯有再等,其實一個雪糕需要製作這麼長時間?!再過十分鐘後,再問另一店員,得到的回覆居然是【不好意思,沒有落單?現在幫你落單!】實在生氣!!第一次問又說製作中,現在又說沒有單。請問第一個侍應追單追到什麼?到底有沒有跟單?其實第一次發現沒有落單可以如實告知,或馬上補做,不應該敷衍或應付式回答。足足等了25分鐘才說沒有?!浪費我時間 最後沒有消費就一肚火離開!!看見周圍的食客這麼多差評和埋怨,實在難以相信Openrice的好評是真的

2015-10-11
宵夜
庆祝纪念
生日
2015-10-13 1563 浏览
荃灣法院對面街開了家新的甜品舖, 主打韓式甜品當晚去的時間7 點左右, 所以還不是太多人來吃甜品la, 不過入到去有好多不同的棋類玩具, 可以俾客人攞嚟玩, 我見去到的時候都仲有D 學生係度玩緊雖說專為甜品, 但也有意粉熱食, 我就點了泡菜豬肉意粉( HKD68), 上菜時已經聞到香噴噴的泡菜味呢豬肉鬆加上泡菜的辣來煮意粉, 配搭新鮮, 而且喜愛吃辣的人來說非常野味 (不過對於不太吃辣的人來說就可能太辣了呢), 所以話咁快就成碟清了~ yummy~但這個意粉由order 到我枱上要成25分鐘, 有點久的說 ==叫了杯熱蜂蜜檸茶 (HKD36), 有點甜, 不過有檸檬可以中和一下甜度主角來了~ 我就叫了爆谷雪糕 (HKD42), 嘩, 原來都好大杯的呢~雲呢拿軟雪糕 (雖然是‘軟’ 雪糕, 但要夠力放滿焦糖爆谷都會比較挺身一點) 外面鋪滿了焦糖爆谷, 一啖脆脆的焦糖爆谷, 一啖雲呢拿軟滑雪糕, 正! 唯一不好就是我一個人吃, 所以食的速度比不上雪糕融的速度, 所以要快快地吃呢!這裏還有其他甜品於韓國沙冰, cake…等等, 下次都係叫一班女仔一齊吃, 一齊玩先(今次一個人吃的關係, 總覺
荃灣法院對面街開了家新的甜品舖, 主打韓式甜品
這裏還有其他甜品於韓國沙冰, cake…等等, 下次都係叫一班女仔一齊吃, 一齊玩先(今次一個人吃的關係, 總覺得上菜的時間有點久的說><)~
2015-10-08
  • 爆谷雪糕
  • 泡菜豬肉意粉
2015-10-11 2193 浏览
韓風吹不斷。。。近日發現荃灣一條修理車的街道出現了突出嘅藍色招牌,環境寬敞岩晒三五知己約會一番!本身以為只有甜食。。。。但原來都有三四款熱食,下午茶食個意粉share 個甜品就剛好但由於太餓嘅關係,意粉未影先食了!而今餐跑贏嘅亦竟然係意粉,今次點了卡邦尼意粉,其實都好難會整得唔好食,但我最鍾意係佢汁夠多!因為對冰點無興趣就點了其他甜品,不過眼見隔離枱都會食淨好多的。。。大家可自行評論 甜品我就點左杯抹茶XXX,可能對佢有太高期望,結果上面嗰兩個麻糬就已經好失望,除左苦我唔知可以講咩!至於飲品係碎朱古力曲奇。。。。啫係oreo,咁亦都係好難唔好飲的。。。。而三樣嘢多謝$150!!但我覺得唔值的,不過行街攰去坐下或者一大班人去玩係ok的,因為都有提供少量card game!!

2015-10-03
2015-10-09 2866 浏览
釜山之旅結束。無阻韓風繼續吹。見識過釜山的10步之內一家cafe,回到香港,仍然沉醉在他們的生活態度。3號風球不但害我們的航班取消(雖然多留一天吃多3餐,令人回味),回來後滂沱大雨更影響心情。撐著雨傘,來到冰雪公主門外。除了套上塑膠袋把雨傘帶入內,亦可以放在遮架上。看似平常不過,細看之下,才發現遮架上有鎖匙!保證吃飽後不用冒雨離開,吃得更放心。環境寛敞,氣氛悠閒。牆邊掛著盆栽,舒適的梳化和椅子都用上綠色,讓人不自覺地放鬆。稱得上Cafe,當然要好hea。不可或缺的,是洗手間。又大又企理,值得一讚,唯獨向著用餐位置的設計,有點兒不習慣。另外,有不同的玩具供應,消磨時間一流。$50-$60的午餐包飲品,價錢尚算親民。選好後,自行到櫃枱點餐,順道看看甜品櫃。士多啤梨汁其實是沙冰。都幾大杯,士多啤梨十分濃,真材實料,而且都是天然的甜味。Oreo曲奇沙冰甜度控制得宜,oreo味夠重,牛奶沙冰裡滿佈曲奇碎,整杯都變黑了,用料毫不吝嗇。綠茶鮮奶三杯之中,最值得一試。泡泡做成的面層入口輕盈,嚡嚡的口感,茶味香濃,就像吃著甘香的綠茶粉般。泡泡之下,茶香夾著奶香,較滑,沒有多餘的甜。喝到最後,底部有此未沉
釜山之旅結束。無阻韓風繼續吹。

士多啤梨汁
Oreo曲奇沙冰
綠茶鮮奶
三杯之中,最值得一試。泡泡做成的面層入口輕盈,嚡嚡的口感,茶味香濃,就像吃著甘香的綠茶粉般。泡泡之下,茶香夾著奶香,較滑,沒有多餘的甜。喝到最後,底部有此未沉澱了的綠茶粉,證明落足綠茶粉,最後一口,特別香濃。
泡菜牛肉炒韓式粉絲
粉絲炒得不太油膩,牛肉、冬菇、蘿蔔絲,十分足料,口感豐富。牛肉夠嫩,有肉味。粉絲尚算彈牙,味道剛好。偶爾吃到泡菜的酸味,驚喜又開胃。
泡菜豬肉意粉
賣相偏乾的意粉,有意想不到的味道。透過泡菜,把韓國特色加到意粉,有Fusion的效果。泡菜混在意粉裡,一爽一彈牙,一酸辣一咸,還有豬肉調味,很特別。雖然是炒意粉,但沒有嚇人的油膩,意粉乾身,又不致於乾得令人口渴,而且泡菜的酸有助刺激口水分泌,也增加濕度。
蒜蓉芝士年糕多士
多士烘得很脆,年糕煙韌。單靠上面的芝士和最後灑上的蒜蓉粉作調味,沒想到會如此夠味。芝士頗香,蒜蓉亦很突出,加上3層不同口感,吃得滋味。美中不足,是四邊沒有餡料的地方偏乾,讓人想放棄麵包皮。
蜜糖牛油年糕多士
從釜山回來,裝滿一袋,都是黃色包裝。所有手信都是蜜糖牛油味。這個近期最紅的味道,以蜜糖的甜 配搭牛油的咸,兩者相撞,又互相突出,予人矛盾的感覺。

多士吸滿了蜜糖和牛油,既咸又甜。雪糕慢慢融掉,被多士吸收,增加濕度。微濕變軟的多士,夾著煙韌的年糕,跟上一款有不同效果。蜜糖不夠突出,反被雪糕的甜蓋過,有點可惜,喜歡蜜糖天然的甜多於雪糕來自砂糖的甜。最後撒上的黃豆粉,添上輕輕的豆味,錦上添花。
黑芝麻雪花
小的雪花冰都幾大,是韓冰的正常大小。雪花冰上加了一球雪糕,外觀精緻,但味道上有點格格不入。紅豆蓉不太甜,沙沙的,值得一讚。糯米糍偏硬,雪花冰不夠綿。芝麻粉不夠香,頭幾口覺得牛奶味和芝麻味都不明顯,有點迷惘。

底下融得很快。融掉的反而更有奶味,但偏甜。吃到一半,中間竟有紅豆和糯米糍,貫徹冰雪公主用料的慷慨,有點驚喜。
爆谷雪糕
出乎意料的巨大!在韓國拜訪了Sweet Monster。這是Sweet Monster高度的兩倍,以我們吃得9成飽的狀態,實在無能為力把它完成⋯⋯

軟雪糕的牛奶味都幾重,是帶甜的牛奶味。不算超滑,是冰涼輕盈的口感。焦糖味的爆谷跟雪糕幾夾,但其實都是噱頭成份居多。
甜品櫃中看中了芝士撻,可惜,我們吃得太慢,售光了。選了其他兩款。甜品杯放在黑色炭板上,店員用朱古力和焦糖醬畫上花紋和HELLO,賣相精美。呈上來的一刻,很窩心。
宇治金時綠茶杯
糯米糍跟雪花冰上的是同一口感,只是外層換上甘香的抹茶粉。綠茶杯主要有兩層,有綠茶啫喱和奶凍。兩層都有清香的綠茶味,啫喱偏硬,爽爽的,口感有趣。

奶凍像綠茶鮮奶般,毫無添加的甜味,展現綠茶和奶的完美配搭。偏稠偏硬,卻在咀嚼時,可慢慢享受濃郁的茶香。
士多啤梨慕絲杯
小小的甜品杯,有士多啤梨、藍莓、芝士蛋糕、馬卡龍,慕絲和玉米片,何其足料,何其豐富。士多啤梨慕絲很輕身,入口即融。很自然的士多啤梨味,配輕輕的忌廉味,不會溜。整體感覺清新。
這絕對是去cafe hea的不錯之選。環境、氣氛和服務都一流,而且到cafe一定會點的飲品,試了3款都不錯。食物有西式、有韓式,也有fusion。熱食選擇不多,只有數款,但貴精不貴多。甜品或未盡完美,可是以cafe的標凖來說,算做得幾好,也欣賞它的足料。
2015-10-07
  • 綠茶鮮奶
  • 泡菜豬肉意粉
  • 蜜糖牛油年糕多士
2015-10-06 1611 浏览
例牌飲完茶行街買野食下午茶,呀妹話搵間cafe 坐下hea下,哎呀真係諗大我個頭,荃灣好少cafe啵~Openrice下發現有呢間甜品cafe,都幾多野揀,就突登行過去。甜品店做主打,配以熟食為輔,店内第一張長枱放有大家玩開既Boardgame、Cardgame、兒時玩具,裝修顏色鮮明偏活潑同年輕化。間店係睇完Menu,去櫃枱落Order俾錢,店員會係甜品或者野食整完後送去你張枱。呀妹囉見野食未到就話要玩,拎左層層疊,鱷魚夾一路玩一路等野食。呀妹叫左個爆谷雪糕同我一齊食,係正宗韓式七圈半雪糕,都幾高整體又冇歪到,視覺上有suprise。我試過單食雪糕,都試過雪糕加爆谷一齊食。雪糕係雲呢拿味,食落冇乜空氣感,雪糕打得好均勻滑身,好d偏向乳酪質地般挺身,奶味濃,好味。焦糖爆谷依然脆口冇淋度又唔太硬,睇黎間店鋪存放爆谷方式應該唔錯。焦糖爆谷比一般超市買既冇咁甜,同奶味重既雪糕配合,刺激你食慾同味蕾。口味偏甜既朋友可以食一口雪糕時配多粒爆谷,正常口味就一口一至兩粒啱啱好。食到入面發覺甜品師父加左焦糖係底,照顧到底部雪糕冇痴到焦糖爆谷既口味分別,令整體口感統一,食者能從一而終。我自己就叫左白朱古
爆谷雪糕
我試過單食雪糕,都試過雪糕加爆谷一齊食。
白朱古力脆皮蛋糕
我自己就叫左白朱古力脆皮蛋糕,因為一到蛋糕櫃見到,整左靚到佢都叫我揀佢(* ̄︶ ̄*)
蛋糕賣相好靚,黑木碟伴底,用煉奶拉花加士多啤梨伴碟,整體好典雅别致。
白朱古力脆皮外層都幾硬難切開得靚,白朱古力好甜但唔膩,厚度入口唔會即溶,食嗰時含一陣可以感受白朱古力帶黎絲絲甜味,唔錯。
不過中間係朱古力海綿蛋糕層,夾層同Cream同少少碎啫喱,感覺雖唔heavy但有點普通,我仲以為係慕絲底,不過脆皮特點用落慕絲度…好似都難成形得靚。值得一提蛋糕上既同伴碟既士多啤梨都甜而新鮮,冇失手,唔錯。
同呀妹一路玩UNO,一路打發時間,又一餐悠閒下午茶。
2015-09-30
爆谷雪糕
有人說,女人其實是有兩個胃的,一個胃是正餐,一個胃是甜品,那當然是誇張啦!不過就証明了女人真是好喜歡食甜品㗎!開心又食,不開心又食,食完心情真是會好開心的!就算簡單一碗豆腐花都樂此不疲。今日朋友帶我來的呢間冰雪公主,我單是看那㕑窗已經流曬口水了!蛋糕花款其實不算多,但羅利控的我見到這些好靚的cake,就是按耐不住了!也沒有理會其他甜食呀棉花冰呀等,一心就是想要蛋糕!意大利朱古力芝士蛋糕軟滑到輕輕一就切開的意大利芝士朱古力蛋糕,那軟綿綿的柔滑忌廉,夾着不温不火的芝士奶香,再加上鬆軟的朱古力味蛋糕餅心,頂層那如初春的踏雪的意大利咖啡粉,oh ,整個人都不經意溶化了(≧∇≦)♡♡Such a soft soft italian cheese coco cake with melty cream and coco flavoured cake,the must beautiful part is that coffee powder as soft as the early spring snow,just killing me softy♡♡朱古力芝士蛋糕另一款完全不一樣的口感,質地實在

意大利朱古力芝士蛋糕

朱古力芝士蛋糕
另一款完全不一樣的口感,質地實在到好似肌肉男的結實質感,朱古力味較淡,反倒那芝士味卻濃得很,好似把整個嘴巴都填滿了那化不開的感覺!質感非常豐盈,芝士迷不能錯過!

在整個嘴巴都充斥了芝士味的時候還真有點口喝,來一杯mocha正好吧!
看到沒有泡沫沒有拉花的咖啡,其實也對它沒舍期望,雖然看見那櫃臺小姐已經是很用心地冲調,也抱歉只能說是不過不失啦!質感尚可略為薄了點,味道正常比即溶還是好小小的!

士多啤梨朱古力脆皮蛋糕
那薄脆的朱古力皮包住的是白忌簾和原味的蛋糕,一接觸那cake,外脆的朱古力脆皮立刻“卜“一聲裂開,那軟綿綿的忌簾又滑又甜,吃起來好似食緊“脆皮樂“蛋糕版那樣的感覺,滿有趣又好食!而且蛋糕好輕盈,又鬆軟,配合那忌簾的滑和甜,味道好討好!頂層那裝飾用的白朱古力都好好食架!

冰雪公主 (荃灣)
地址 : 荃灣享和街57A號都城大廈地下A舖
電話 : 2812 2981,2812 2121
網址 : http://www.openrice.com/hongkong/restaurant/荃灣-冰雪公主/463314
2015-10-24
2015-10-03 1193 浏览
終於到了星期五,放工後 一大班舊同事去食飯。 佢哋班友真係好鬼悶次次食飯離不開荃灣,冇辦法啦睇下有冇咩新餐廳好食嘅。之後就比我搵到依一間新開嘅冰雪公主,啲人嘅評語都唔錯又有意粉食, 一班為食既人又去試新野。 門口嘅位置見到有啲放左係到既蛋糕比人買。選擇都幾多喎!睇完個餐牌之後,甜品為主嘅。意粉嘅選擇唔係話好多,但有個全日早餐。全日早餐而家開到成行成市,四圍嘅餐廳都有得食,所以就決定試試呢到嘅全日早餐好唔好食啦。當個全日早餐上到嚟嘅時候, 我都幾欣賞因為個份量都幾多,望落去都將好。多士整得脆,三文魚同菜好夠新鮮,蛋好香滑,玉米好甜,而其他嘅都唔錯。另叫左海洋檸檬梳打,士多啤梨芭菲,個嘢飲個味道唔係話好甜,梳打味就真係好重,職員話藍色嗰啲係餐廳特製嘅糖漿,杯野又真係幾好味而且又幾靚。另外同條友仔叫左個士多啤梨芭菲share, 幾多俾你有揀得幾好係好甜唔酸。芭菲比較淡味,岩我唔鍾意食甜野嘅人。 底下有啲麥片直到最後都依然可以脆。 利害利害。
全日早餐
2015-09-25
全日早餐
2015-10-02 954 浏览
今日喳車去享和街修理,師父話要放底部車修理,大约1小時先可以拎返部車,甘我咪去食午餐lo...行過冰雪公主,企門口服務員!話今天出了午餐,甘咪入去試下!我點左脆香板燒雞腿包餐!薯條炸得好脆口,有薯仔味wor...用料幾好!而雞腿包食落美味,雞肉有咖哩味,和自家制調味醬汁,配合得好好,再加法式包,食落齒甲留香,下次黎開這邊,又可以多個地方食午餐!
行過冰雪公主,企門口服務員!話今天出了午餐,甘咪入去試下!
我點左脆香板燒雞腿包餐!
薯條炸得好脆口,有薯仔味wor...用料幾好!
而雞腿包食落美味,雞肉有咖哩味,和自家制調味醬汁,
配合得好好,再加法式包,食落齒甲留香,
下次黎開這邊,又可以多個地方食午餐!
2015-09-30 883 浏览
超驚人份量,碗野大到嚇親人,諗下平時Oreo既正常Size對比下就會知佢有幾大碗城堡雪花($88),叫呢個果時覺得佢個Size應該會係普通雪花冰咁樣,點個原來係勁大碗,呢個份量對得住個價錢,佢個樣係邪惡到爆但某程度上又好似幾健康,根本係一份雀巢穀類早餐,佢個份量真係幾個人先食得哂,但現場見到有人一個人食到3/4,簡直係大挑戰。講下碗野既結構先,中間係用朱古力威化餅搭左個架黎擺兩球雪糕,雪糕分別係Vanilla同朱古力味,正常雪糕味啦,圍繞住既係粟米片、美祿可可球、Oreo、朱古力威化餅、焦糖爆谷,面頭再淋朱古力醬。拎起一羹食下,味道十足十細個食既早餐,全因為佢個雪冰係純牛奶味,完全無淋其他甜野,溶少少既牛奶加埋粟米片,就係一個穀類早餐食真d,原來底層唔止牛奶冰咁簡單,中間夾有Oreo碎同朱古力醬,真係啖啖都好有罪惡感,但又好想食。除左野食,呢度仲有好多野玩比大家一路食一路玩,有細細個就玩既玩具、Mastermind、猜猜畫畫⋯岩哂同朋友仔黎玩下吹下水,又多一個hea既地方啦!窮遊指數:7/10好味指數:7/10

窮遊指數:7/10
好味指數:7/10
2015-09-30 880 浏览
約定了去荃灣接我家那位下班,沒想到這天突然會下起雨來呢幸好約的餐廳荃灣西鐵站也不算太遠(´∀') 除了甜品之外,還有熟食的喔~而且是韓式來的想好吃什麼後出去點餐和付錢。店員會給您一個牌子,回位置坐著等就可以了喔另外這裡也有水供應~而且是凍水!我家那位點了 - 泡菜豬肉意粉 ($68)意粉很大一碟!(*≧▽≦) 因為有泡菜的關係,意粉的謂味會偏辣了一點豬肉碎還滿多的~增加了口感綠茶沙冰 ($46)看到不少綠茶的飲品,最後因為天氣比較焗熱的關係選了沙冰別看顏色很淺就誤以為茶味很淡,其實每啖也能嚐到綠茶的味道喔~而且冰也弄得夠碎蜜糖牛油年糕 ($45)本來有考慮過點全日早餐,但最後還是覺得要試點特別的就放棄了這個香脆多士特別在於中間夾著的是一塊煙韌的年糕(=´∇`=)口感有趣之外,多士面上有濃郁的牛油香和甜膩的蜜糖再配上2個雪糕球真是超甜!!是說我對年糕的食品都好像沒有抵抗力似的 (●´∀`●)韓國年糕芭菲 ($58)好大的一杯,滿滿的年糕很開心!另外中間的部份也有年糕的喔還有粟米片~這個吃起來很飽肚 !上邊的比較甜,下邊的是乳酪則酸酸的食物頗有特色 (≧∀≦) ♪ 還有一堆玩具可以拿回位置
約定了去荃灣接我家那位下班,沒想到這天突然會下起雨來呢
幸好約的餐廳荃灣西鐵站也不算太遠
(´∀') 除了甜品之外,還有熟食的喔~而且是韓式來的
另外這裡也有水供應~而且是凍水!
我家那位點了 - 泡菜豬肉意粉 ($68)
豬肉碎還滿多的~增加了口感
泡菜豬肉意粉
綠茶沙冰 ($46)
看到不少綠茶的飲品,最後因為天氣比較焗熱的關係選了沙冰
綠茶沙冰
蜜糖牛油年糕 ($45)
本來有考慮過點全日早餐,但最後還是覺得要試點特別的就放棄了
這個香脆多士特別在於中間夾著的是一塊煙韌的年糕
再配上2個雪糕球真是超甜!!
蜜糖牛油年糕
是說我對年糕的食品都好像沒有抵抗力似的 (●´∀`●)
韓國年糕芭菲 ($58)
好大的一杯,滿滿的年糕很開心!另外中間的部份也有年糕的喔
韓國年糕芭菲
食物頗有特色 (≧∀≦) ♪ 還有一堆玩具可以拿回位置玩的喔
而且大部份都是梳化位置~整體的環境很舒服
2015-09-26
$108.5 (午餐)
綠茶沙冰
蜜糖牛油年糕
韓國年糕芭菲
2015-09-30 532 浏览
例牌星期日出黎荃灣飲早茶,今日更適逢中秋節,飲完茶後幾姐妹去行街街。行完勁多人既吉之島&荃灣廣場後,見到有呢間冰雪公主,腦海立即響起let it go~let it go~~~行近睇原來係韓式甜品,就食返個下午茶先!店員同我地講呢度係俾錢買野後會俾個牌你,職員會送上野食,同euro gogo一樣。先點左一杯橙汁,好大的一杯,聞到好香既橙味,更有少許橙皮增添其香味。飲得出係鮮榨既,溝左少量水(唔係糖水),所以淡左d,但起碼夠健康。卡邦尼意粉,意粉汁十分香濃,更有少許洋蔥粒增添其香味。最欣賞的是意粉煮得剛剛好,入口軟硬適中,實在like爆。蜜糖牛油多士外觀普通,最上有兩球雲尼拿雪糕球。多士焗到十分香脆,中間夾住的年糕既柔軟又煙韌,口感一流!食落去又有香甜的蜂蜜味,實在美味。另外將雪糕放在多士上面一齊食,味道更香甜,又可感受到冷熱交溶的體驗,實在新奇。最欣賞係佢地有數款遊戲可供玩樂,食下玩下傾下計,又一個悠閒的下午,實在開心!P.S. 阿豬好讚賞佢地既洗手間,乾淨又整潔,希望可以保持到!

行近睇原來係韓式甜品,就食返個下午茶先!
橙汁
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉,意粉汁十分香濃,更有少許洋蔥粒增添其香味。
最欣賞的是意粉煮得剛剛好,入口軟硬適中,實在like爆。
蜜糖牛油多士
蜜糖牛油多士外觀普通,最上有兩球雲尼拿雪糕球。
多士焗到十分香脆,中間夾住的年糕既柔軟又煙韌,口感一流!
食落去又有香甜的蜂蜜味,實在美味。

2015-09-27
蜜糖牛油多士
2015-09-29 387 浏览
舅父新居入伙是大事,就特登去慶賀,早上搞掂D什麼拜神儀式,就超級無敵肚餓,他帶左我們去家附近的CAFE坐坐,起初我以為他帶我們係咪去錯糖水舗,但他話係髮型師介紹他黎食既新野,係間CAFE黎,唔止有甜品食,都有咸野食既!餐牌就簡單一塊黑色既,簡單而清楚講明每樣的菜名,其實我一開始以為餐廳叫冰雪公主,他們的菜名也會有童話成份,例如:雪上老人、雪之戀..乜乜乜椅軟林林,坐得幾舒服,但係太高了,吃麵有點困難,但吃甜品就剛剛好,還有傾計也剛好的高度和距離每一個客人都有一杯水有我最愛的電視,不過只播韓國的MTV太肚餓了,點了卡邦尼意粉醫肚子,味道上有點奶香味,味道不算濃,可能是用既意粉問題,因為用圓幼的意粉鎖汁不夠濃烈,建議用扁意粉會比較好,但煙肉的咸香就能中和這個問題,份量都夠多。因為舅父請客,就點了想吃很久的芭菲,我的是綠茶口味,有一點驚喜的是綠茶一般都是配紅豆,但這家是配芒果,芒果酸酸甜甜的,加上綠茶味濃的雪糕,很有新鮮感,還有底底的乳酪加粟米片吃到最後也不會"林",增加整杯的咬口。最後我吃掉了不知道是誰的蛋糕,味道不錯呢,不算太甜,就算已經很飽也吃得下,CREAM很難得吃下去也不甜膩,加了
他們的菜名也會有童話成份,例如:雪上老人、雪之戀..乜乜乜
椅軟林林,坐得幾舒服,但係太高了,吃麵有點困難,
但吃甜品就剛剛好,還有傾計也剛好的高度和距離
每一個客人都有一杯水
有我最愛的電視,不過只播韓國的MTV
綠茶芭菲
最後我吃掉了不知道是誰的蛋糕,味道不錯呢,不算太甜,就算已經很飽也吃得下,CREAM很難得吃下去也不甜膩,加了士多啤梨醬令蛋糕味道更融合。
2015-09-18