2025-07-02 0 浏览
農耕記喺唔同地方都有分店,今次揀咗沙田分店作為我哋第一次嘅嘗試。叫咗酸菜魚,鮮炒黃牛肉,糖醋酥肉同埋鮑魚辣椒炒肉鮮炒黃牛肉味道好濃,夠晒辣,用嚟配飯一流。酸菜魚嘅湯酸辣適中,我哋最後都有飲晒,10分惹味。鮑魚辣椒炒肉都好正,冇鮮炒黃牛肉咁辣,但係一樣咁好味。第一次食啲咁細粒嘅鮑魚,都覺得幾新奇,鮑魚嘅份量佢都比得多,唔會覺得太少。最欣賞嘅係糖醋酥肉,炸得卜卜脆。我哋仲叫咗四杯飲品,估唔到上到枱係咁大杯,好滿足。
叫咗酸菜魚,鮮炒黃牛肉,糖醋酥肉同埋鮑魚辣椒炒肉

鮮炒黃牛肉味道好濃,夠晒辣,用嚟配飯一流。
酸菜魚嘅湯酸辣適中,我哋最後都有飲晒,10分惹味。
最欣賞嘅係糖醋酥肉,炸得卜卜脆。

我哋仲叫咗四杯飲品,估唔到上到枱係咁大杯,好滿足。
2025-01-23
  • 糖醋酥肉
粉丝虾仁🍤上桌先煮的!不用担心很久才能吃上大概十分钟就能开锅啦!关火闷了更香诶 粉丝很入味虾仁上的蒜蓉一起吃那叫一个🉐劲吃着🍤口感也是QQ弹弹的🌶️辣椒炒肉‼️推荐推荐‼️开胃菜🔥咸香辣的爽劲冲击味蕾就好像是饭桌上的爱x仕妈妈再也不用担心我不吃饭!新出还有鲍鱼登场!🔥擂辣椒皮蛋开始还不接受这样的搭配辣椒皮蛋捣碎后才叫惊艳黏糊的劲算是一道凉菜啦臭豆腐!没去湖南都能吃到正宗臭豆腐啦咬下去还有响脆声。上头又带感咸香爽口外酥里嫩咬下一口还biu汁
粉丝虾仁🍤
上桌先煮的!不用担心很久才能吃上
大概十分钟就能开锅啦!
关火闷了更香诶 粉丝很入味
虾仁上的蒜蓉一起吃那叫一个🉐劲
吃着🍤口感也是QQ弹弹的
🌶️辣椒炒肉
‼️推荐推荐‼️
开胃菜🔥咸香辣的爽劲冲击味蕾
就好像是饭桌上的爱x仕
妈妈再也不用担心我不吃饭!
新出还有鲍鱼登场!
🔥擂辣椒皮蛋
开始还不接受这样的搭配
辣椒皮蛋捣碎后才叫惊艳
黏糊的劲算是一道凉菜啦
臭豆腐!
没去湖南都能吃到正宗臭豆腐啦
咬下去还有响脆声。上头又带感
咸香爽口外酥里嫩咬下一口还biu汁
用餐优惠
試食活動
2025-03-23 360 浏览
鮑魚辣椒炒肉這道菜絕對是整桌的靈魂所在!鮑魚的鮮美與湖南辣椒的香辣完美結合,入口香氣濃郁,肉質鮮嫩有彈性,辣而不嗆,特別下飯。鮑魚吸收了辣椒與醬汁的精華,鮮味層層疊加,每一口都是味蕾的享受!🤤🤤蒜蓉粉絲** 這道菜看似簡單,卻是細膩的匠心所在。粉絲吸滿了蒜蓉和醬汁的香氣,口感滑嫩而不黏牙,蒜蓉的香氣濃厚卻不嗆鼻,搭配一點小米椒點綴,微微的辣味讓味道更加有層次感。這道菜無論是配菜還是單吃,都非常滿足🤩
鮑魚辣椒炒肉

蒜蓉粉絲**
第一次在这个app上点评呵呵,招牌小炒黄牛肉都这么难吃,牛肉做成这个味道牛真的白死了,还有松茸鸡汤,一股脚臭味闻着就想吐,松茸、鸡肉和汤各有各的臭哈,煮在一起发烂发臭真是绝了,收的服务费也不知道服务了什么,餐具还有茶水都是我自己弄的呵呵,内地的味道没学会倒是学着向别的餐厅一样收服务费了,收的服务费都够我去深圳吃一顿了,总之很恶心很恶心很恶心的一顿饭呢,吃完下午鼻子还开始冒血了哈哈哈哈,我会向所有人避雷🤣🤣🤣
2025-01-25 739 浏览
香港食嘢都唔敢講要求服務好唔西面都是五星級,呢檔嘢不單止西面,叫咗半隻雞來到枱面,簡直令人價值觀震驚,問一問樓面點解半隻雞係咁定係半份雞呢?個大佬好似黑社會咁係咁㗎啦我哋,咁點啊?使唔使換過?有啲嘢試過一次之後就唔會再有。香港市道差到一半都歸咎於這種質素及服務怨不得人。

個大佬好似黑社會咁係咁㗎啦我哋,咁點啊?使唔使換過?

有啲嘢試過一次之後就唔會再有。

香港市道差到一半都歸咎於這種質素及服務怨不得人。
2024-12-31 734 浏览
中午時段,一個人的午餐!嗌咗兩個餸(梅菜扣肉,酸辣雞雜,加一個白飯,同埋一個燉湯)兩個餸同埋個湯都出得好快!(香港生活節奏比較快,得一個鐘頭午飯時間)好滿意,唯獨是個白飯真係需要改善 兩個餸都嚟晒,個白飯竟然要等25分鐘!每一間食肆白飯應該常備白飯,差唔多用完白飯,就應該要預早準備定,要個客叫先至蒸!點樣等25分鐘啊,其他飯餸都凍晒啦,食飯時候都差唔多過埋😔呢個係值得改善嘅地方

2024-12-27 677 浏览
我点了蒜苔腊肉,汤底香辣浓郁,食材新鲜,辣味恰到好处。特别推荐他们的鱼片,滑嫩可口,绝对是绝佳搭配。此外,开背虾的口感也棒。餐厅环境舒适,服务员热情周到,让人倍感亲切。总之,这是一顿让人心满意足的盛宴,期待下次再来!
2024-12-22 744 浏览
完全灾难级别的就餐体验。我吃了这么多年餐馆,就没有遇到这么垃圾的叫号员,私自故意不叫1-2位的号,叫号叫一半把两位的位置给不知道有没有拿号的3位客,明明空出来两人位也不愿意继续叫号,操纵叫号顺序,完全按照她自己的好恶。进去吃了之后更是差劲,本来还想缓缓口味吃个湘菜,没想到这小炒肉也是预制菜,辣椒软的,小炒肉是水的,油有股很重的氧化味道,不好吃。烟笋也不太新鲜,感觉保存了很久,以后不会再来了。完全就是垃圾餐厅。
2024-12-22
2024-11-06 1181 浏览
味道好野味色香味俱全推介鮑魚辣椒炒肉👍🏻 交通方便喺沙田好運中心鄉里蒸扣肉都好味招牌蝴蝶魚必食我哋之前喺大陸食過香港可以再食返真係咩都唔錯食完飯仲有糖水嗌碗桂花冰粉完美
味道好野味
色香味俱全
推介鮑魚
辣椒炒肉👍🏻
交通方便喺沙田好運中心
鄉里蒸扣肉都好味
招牌蝴蝶魚必食
2024-10-31 1149 浏览
嘢食幾香 價錢睇落去都正常 對於一個鍾意重口味嘅人黎講好合適 我地叫左辣椒炒蛋 個賣相幾唔差 睇落去都好吸引人 之後我地仲有胡蘿蔔炒肉 係我會鍾意食嘅樣 味道都係辣辣地 好送飯 下次會再黎
2024-10-28 1031 浏览
今日食農耕記服務到位,食物新鮮,環境舒適,今人開懷,今日食了先炒黃牛肉非常美味,而且還可以走辣非常好,還點了砂鍋酸菜肥腸非常好味辣味適中,酸菜爽脆辣度適中非常好味。
2024-10-28 879 浏览
今日和家人到這家店食飯,吃了糖醋小蘇肉,鮑魚辣椒炒肉,土豆絲和鹹蛋黃燒賣,所有食品尚算不錯,家人說小蘇肉最出色,下次再來試炒黃牛,價錢當然比內地貴,不過尚可接受。
2024-10-12 945 浏览
啲蝦同粉絲好入味啲蝦好新鮮啲牛肉好惹味,唔會太辣,兩個人啱啱好下次可以約多啲人嚟食唔同種類嘅嘢選擇好多好多人下次會同屋企再嚟試多啲嘢啲嘢食好好飲,鮮甜好香下次再嚟過
啲蝦同粉絲好入味啲蝦好新鮮
啲牛肉好惹味,唔會太辣,兩個人啱啱好
下次可以約多啲人嚟食唔同種類嘅嘢
選擇好多好多人
下次會同屋企再嚟試多啲嘢
啲嘢食好好飲,鮮甜好香下次再嚟過
2024-10-12 858 浏览
昨晚18:00已到店,門口已有一大堆人已拎飛等位,我等了45分鐘,看見有一個遲來的大嬸大搖大擺走入店內找一個應該係店長的女人拎位,之後店長叫她去門口搵店員拎飛,我清楚看見她的籌號是34號5位,當時叫號是28號,大嬸之後跟朋友說下一張就到他們,拎飛只係扮吓嘢。呢個插隊情況在我用膳期間不斷出現,而當我老公付款時,話見到有人找店員輕易已經可以拎位,簡直離譜,仲差過大陸。至於食物方面,鮮炒黃牛肉,完全一個字「差」,完全不是黃牛肉,同平時出去打邊爐食嘅肥牛冇分別,而且份量少得恐怖,同餐牌相片完全好大出入。呢間餐廳未食都已經一肚氣,一定冇下次。

呢間餐廳未食都已經一肚氣,一定冇下次。

第一次食好運中心呢間農耕記,但真心覺得性價比唔高,上菜速度超慢,同埋服務質素好一般。真係好失望!今日雖然假期,不過好彩都好快有位。但係對上菜速度好失望,仲耐過我等位。我哋一共叫咗四個餸,叫咗鮮炒黃牛肉,乾鍋酸菜肥腸,魚湯白豆腐同條根白炒油渣。菜同魚湯白豆腐嘅上菜速度都算係正常,大概落單後10分鐘內就上咗,但之後碟黃牛肉係兩碟餸都上咗15分鐘後先上。最離譜係碟乾鍋酸菜肥腸,係等到我哋食完三碟餸先上。我哋食完三碟餸見乾鍋酸菜肥腸仲未上,就叫店員去催下,因為我哋其他餸都食曬。店員催完就同我哋講係因為廚房漏單,要我哋等多15分鐘,依家炒緊。我哋就同店員講我哋落單到依家都等咗差唔多半個鐘,而且落單之後仲有店員同我哋confirm過可唔可以改小辣,因為我落單時寫咗免辣但佢哋做唔到免辣,只可以小辣,咁我哋都接受咗話Ok。但點解到頭來居然會漏咗張單呢?店員小姐就同我哋講話佢哋廚房經常性會漏單,好難避免。咁即係代表漏單係你哋餐廳經常性會發生嘅問題,點解你哋唔去改善呢個問題,反而會要求客人去接受你哋嘅問題呢? 我唔理解囉!最後我哋碟酸菜炒肥腸係距離落單時間差唔多40分鐘先上,真係太誇張!飯亦都係好遲先上。

我唔理解囉!

飯亦都係好遲先上。飯係已經煲好,照計黎講應該可以好快上,結果我哋叫咗兩次店員先可以上兩碗飯,個服務態度同速度真係一般。而且個飯仲有異味,似係有up味

埋單嘅時候,我仲同收銀嘅店員講咗下佢哋上菜速度都幾慢,佢都只係「哦,係咩?」完全無任何覺得唔好意思或者抱歉嘅態度,更加無諗住改善呢個問題
服務態度真係好一般

不過如果唔提上菜速度同埋服務態度嘅話,其實食物本身都幾好食
。黃牛肉,酸菜肥腸同魚湯滑豆腐味道都唔錯,特別係酸菜肥腸好送飯

但係總體黎講,性價比真係唔高,上菜速度實在係太慢啦!又無乜服務態度!試過一次就夠啦,唔會再有下次!

魚湯滑豆腐
黃牛肉