2020-02-27 581 浏览
呢間嘢個名真係夠哂奇怪,但又幾搶眼,好容易被記住 👍🏻室內裝修以車為主題,好用心黯然銷魂飯堡 📍$108薯條係即叫即炸,好熱好香口; 而主菜呢,就用咗煎香咗嘅飯代替漢堡嘅包,入邊種方有荷包蛋同埋叉燒日式麻醬秋葵雞肉沙律 📍$82原來我都幾鍾意食呢隻日式麻醬架喎,每次撈沙律/冷麵都覺得唔錯63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉 📍$88幾creamy, 煙肉同火腿份量都唔少土耳其番茄乾大啡菇意粉 📍$88多汁嘅大啡菇加埋清新嘅蕃茄乾同埋炒返咗嘅蒜頭,令到成個意粉一啲都唔乾身

黯然銷魂飯堡 📍$108

日式麻醬秋葵雞肉沙律 📍$82

63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉 📍$88
幾creamy, 煙肉同火腿份量都唔少

土耳其番茄乾大啡菇意粉 📍$88
63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉
日式麻醬秋葵雞肉沙律
土耳其番茄乾大啡菇意粉
63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉
日式麻醬秋葵雞肉沙律
土耳其番茄乾大啡菇意粉
2020-02-25 316 浏览
夜晚經過見到餐廳個名好特別就決定試下。假期夜晚不是太多客,不用等就可以直接入。叫咗個全日早餐、飯堡同咖啡,等咗大概20分鐘就有。啱啱好全日早餐份量同個名一樣,真係剛好。沙律配黑醋十分開胃,最愛都係芝士啡菇,除咗上面層芝士外,還有cream cheese在中間,口感好夾。炒蛋略略過熟,不過都好香蛋味。焦糖香蕉外脆內軟帶小小甜招牌黯然銷魂飯堡飯堡是漢堡的外型,中間夾住叉燒、煎蛋同菜,外型同漢堡十分似。上下飯蓋帶小小煙韌口感,不易散開。一入口係叉燒蛋飯味道,叉燒半肥瘦很腍花生咖啡杯邊貼滿花生碎,不算太多奶泡。沒有特別選擇甜度,花生味好香,全個口都充滿花生醬味,同咖啡好夾不過略嫌冰塊太多和太大。賣相 4/5口感 4/5味道 4/5番食率 4/5

叫咗個全日早餐、飯堡同咖啡,等咗大概20分鐘就有。

花生咖啡
不過略嫌冰塊太多和太大。

賣相 4/5
口感 4/5
味道 4/5
番食率 4/5
花生咖啡
冚棒唥,呢句咁親切嘅廣東話,其實係一間餐廳名😁食物和飲品方面屬於泰西fusion,餐廳空間唔算大,店鋪座位不多,但有特色同懷舊嘅裝飾 🌅 打卡影相正泰正冬陰公意大利粉: 辣辣地非常惹味,會一啖一啖不停咁食,真係好鍾意冬陰公💛啱啱好全日早餐: 最特別係香蕉,面層有脆焦糖,個蛋都煮得好好Tiramisu都唔錯,味道啱啱好📍 佐敦西貢街3-5號昌華商業大廈地下2號舖
冚棒唥,呢句咁親切嘅廣東話,其實係一間餐廳名😁

Tiramisu都唔錯,味道啱啱好

📍 佐敦西貢街3-5號昌華商業大廈地下2號舖
本身讀語言嘅我,一見到呢間個名係用正宗粵拼拼出嚟嘅泰式fusion餐廳就已經覺得好搞鬼好想試🤪啱啱呢個weekend終於去試咗~估唔到餐廳無論食物同環境都相當有驚喜😉Mr C杯花生咖啡味道好香同裏面有一粒粒嘅花生碎🤩仲有有少少朱古力味~簡直好似一杯飲得嘅朱古力花生醬~邪惡但好好味😋我杯mocha 都好朱古力🍫個土耳其番茄乾大啡菇意粉亦相當有驚喜,本來我鍾意有少少汁嘅意粉,但係呢個意粉又真係幾好味喎~大啡菇好juicy加埋蒜香同埋蕃茄乾嘅鹹香,加埋少少羅勒葉,正😋溫泉蛋卡邦尼亦好有水準,creamy得嚟唔漏👍🏻除咗啲嘢好食,間餐廳仲幾舒服,幾啱打卡~角落頭擺咗張古董車梳化,牆上面亦掛咗店主親自畫嘅畫作,店員話佢地有時仲會喺度開畫班🤩如果下次可以嚟一邊嘆住手工啤,一邊畫下畫就好喇😉As a linguistics major, I was fascinated when I first spotted this Thai fusion restaurant named “haam6baang6laang6” and have always wanted to come to try~bef

溫泉蛋卡邦尼亦好有水準,creamy得嚟唔漏👍🏻

As a linguistics major, I was fascinated when I first spotted this Thai fusion restaurant named “haam6baang6laang6” and have always wanted to come to try~before even knowing what to expect😅 We finally paid a visit this weekend and everything ended up surprisingly good😉

It’s signature peanut coffee is definitely a must-try here! Mr C said it tasted very peanut-buttery~like drinkable crunchy peanut butter🤩 They’d also added a bit of chocolate sauce as well~ sounds sinfully divine right?

I usually like my pasta with sauce but the sun-dried tomato and portobello mushroom pasta was delicious beyond expectations~It was garlicky, rich and savory with the sundried tomatoes. I guess the basil did the trick as well😉

Other than great food, this small and cozy restaurant itself is quite instagramable ~there’s a sofa made from an antique car, unique artworks painted by the owner....We were told that they sometimes run painting classes too. Would be fun if we could come to paint while sipping their crafted beers next time😉

💚Peanut butter coffee 花生咖啡 $58
💚Mocha 莫卡咖啡 (vegan w oat milk) $45+$6
💚 Spaghetti with sun-dried tomato and portobello mushroom 土耳其番茄乾大啡菇意大利粉 (vegan without cheese) $88
💚 Spaghetti Carbonara 63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $88
呢間個名咁易記嘅café,阿叔之前下晝幫襯過,今次夜晚去開佐敦,唔係好諗到食咩,突然諗起佢嘅招牌飯堡🍔,就推介畀朋友一齊去食。🤤.黯然銷魂飯堡($108),將叉燒飯變成漢堡包🍔,非常有創意嘅做法,今次再嚟食,飯比上次煎得更香更脆。金黃色嘅外表,好吸引!飯入邊包住叉燒、煎蛋🍳同菜芯🥬,醬汁夠晒多,食嘅時候小心滴到周圍都係。如果醬汁味道更濃,叉燒係半肥瘦就更prefect。😘.南瓜甘荀忌廉汁蟹肉燉飯 ($118),首先,值得一讚係好難得係小店中見到咁靚嘅畫花,睇得出大廚好有心機煮👍🏼。南瓜甘荀忌廉汁,甜甜地,配上啖啖蟹肉,黏稠度剛剛好嘅燉飯,好好味。一個人食會可能太膩,同朋友分享就最好不過。😊.椰奶泰式紅茶冰 ($68),賣相好可愛嘅飲品🥤!好似網球咁大嘅冰粒原來係泰式紅茶,有別於傳統奶茶,佢哋將椰奶取代牛奶🥛,相對味道更香濃,而且事先煮熱,客人只要將椰奶倒進冰粒上邊,冰粒慢慢融化後,就會自己混合出非一般嘅泰式奶茶,時間越耐,茶味越濃。🤤
來到這間佐敦有特色的小店,店裡以車子為主題,處處可見店主裝飾的用心,餐點也蠻特別的,尤其是多款的特製飲料,點主食還有半價優惠也有啤酒🍻可以小酌一下!風乾火腿牛油果厚切烤多士牛油果醬冰冰涼涼的,還有加入洋蔥調味,蔬菜多很健康不想吃太飽可以點這一道泰正冬蔭公意粉滿滿南洋風情的海鮮意粉,冬陰公的香氣十足,配上意粉很有創意先擠上一點青檸汁提味,每根麵條吸附冬蔭公的醬汁,味道香辣惹味蝦仁、帶子和淡菜都很大顆,蝦仁很有彈性,還能吃到一片片的蘑菇,好好食!椰奶泰式紅茶冰有gimmick的泰式奶茶,杯子造型特別!一大顆冰球是濃縮的手標紅茶冰🧊,圓圓的一顆很可愛,再倒入熱騰騰的椰奶,就融化混合成泰式奶茶,椰奶香甜濃郁,冰球要等一下才會融的比較多,茶味越來越香,整體好喝又好玩!
也有啤酒🍻可以小酌一下!

泰正冬蔭公意粉

2020-01-14
泰正冬蔭公意粉
2020-01-01 129 浏览
佐敦有幾間Coffee Shop我成日去,自從黃色經濟抬頭,同區黃店成日爆得好勁,咁我就多左來懲罰呢間。人生就是充滿了矛盾,出色的Café 自然想佢地生意好,但當有日爆到唔清唔楚,心中就有一點交雜。冚棒唥&Revol係少數可以不斷俾到我驚喜的地方。一入到去,裝修已經睇得出幾別出心裁。店員都會俾你覺得,十分熱誠,我呢種冰冷慢熱的人最初不太習慣,但後來又十分舒服。這個Carbonara 十分出色!唔洗食,只係睇佢的煙肉已經覺得一種對顧客同食物的passion!係我食過最好味的卡邦尼,但如果想al dente可能要同店員講😳有點可惜係,這裡中午先開,就沒有機會做morning coffee了。最特別推介係(無影相)他們最近推出的花生醬咖啡,真係好味到有驚喜,要俾11分!Btw, 呢道仲有得賣多款手工啤, 晚上都幾有情調, 值得一去
佐敦有幾間Coffee Shop我成日去,

冚棒唥&Revol係少數可以不斷俾到我驚喜的地方。

一入到去,裝修已經睇得出幾別出心裁。

這個Carbonara 十分出色!
Carbonara

蜂巢咖啡

2019-12-27
Carbonara
蜂巢咖啡
  • 63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉
依間Cafe好有西方藝術氣息,入面嘅店員全部都好年輕,仲好親民😇入面啲畫係店主自己畫!👏又有咖啡又有手工啤,嘢食仲好高質添❣️➖1️⃣ 蟹肉南瓜甘筍忌廉汁燉飯 $108食咗第一啖真係O哂嘴,唔係誇張因為真係太好食🥺超足料嘅南瓜,唔會剩係得cream味,配埋蟹肉真係一流!十分推薦呢個「今期流行」👍!➖2️⃣ 紅酒牛肋骨配意粉價錢我已經唔記得咗,都係「今期流行」個Menu度亦都係好好味,煮得好入味,牛肋骨肉好林好Juicy啊😋意粉勁多食到飽一飽~依煲野好有誠意啊🤤➖3️⃣ 碟豆花椰香凍咖啡$58顏色好有層次,奶泡綿滑!碟豆花只係一個顏色嘅點綴冇味道,但係椰子加咖啡真係好香,幾驚喜!下次一定會再嚟試吓其他嘢食同手工啤☺️

1️⃣ 蟹肉南瓜甘筍忌廉汁燉飯 $108
食咗第一啖真係O哂嘴,唔係誇張因為真係太好食🥺

2️⃣ 紅酒牛肋骨配意粉

3️⃣ 碟豆花椰香凍咖啡$58

下次一定會再嚟試吓其他嘢食同手工啤☺️
2019-12-17 81 浏览
2019年10月27日。晴。佐敦。話說呢日有兩個傻瓜盲中中咁諗住walk-in去食壽司郎喺排咗一個鐘頭隊之後,呢兩個傻瓜毅然決定喺附近行下打發時間於是就嚟到呢間個名咁得意嘅coffee shop嘞~門面睇落風格十分簡約,個名改得非常出色!門口呢個位好靚~無論係幅畫定係張凳都show到舖頭嘅品味所有嘢都好精緻同好有特色~包括枱面~枱上面有好多本地啤酒樽個玻璃櫃入面就擺咗好多車仔~再影番門口嘅優雅角落先~個咖啡杯都好靚㗎!好似石製咁,唔知真正係咩物料嘞嗌咗一杯Latte、一杯Mocha,咁就坐咗成個鐘然後就夠鐘食壽司喇~呵呵!
2019年10月27日。晴。佐敦。
話說呢日有兩個傻瓜盲中中咁諗住walk-in去食壽司
喺排咗一個鐘頭隊之後,呢兩個傻瓜毅然決定喺附近行下打發時間
於是就嚟到呢間個名咁得意嘅coffee shop嘞~

門面睇落風格十分簡約,個名改得非常出色!

門口呢個位好靚~無論係幅畫定係張凳都show到舖頭嘅品味

所有嘢都好精緻同好有特色~

包括枱面~枱上面有好多本地啤酒樽
個玻璃櫃入面就擺咗好多車仔~

再影番門口嘅優雅角落先~

個咖啡杯都好靚㗎!好似石製咁,唔知真正係咩物料嘞

嗌咗一杯Latte、一杯Mocha,咁就坐咗成個鐘
然後就夠鐘食壽司喇~呵呵!
2019-10-27
下午茶
2019-12-03 99 浏览
其實每次經過佐敦見到呢間"冚棒唥"都好想入去試, 今日終於有機會試啦~入到去已經係下午茶時間~所以都無乜人~我就係趁呢個無乜人的時間嘆下咖啡, 食下野~所以就咁叫左杯咖啡, 叫左碟雞翼!香草蜜糖雞翼食落香口, 而且焦甜焦甜~已經唔記得左咖啡叫咩名~係濃濃的especial, 所以飲一啖配一啖凍水~如果飲唔慣especial, 一定要試其他咖啡一邊嘆咖啡, 一邊睇餐廳內的畫, 畫內的小人兒令我身同感受,覺得自己真係好渺小如果行過真係可以黎休息下~環境幾舒服~
香草蜜糖雞翼食落香口, 而且焦甜焦甜~
如果飲唔慣especial, 一定要試其他咖啡

如果行過真係可以黎休息下~環境幾舒服~
2019-11-26 86 浏览
冚棒唥。Craft beer- Lamma island、黯然銷魂飯堡、香草蜜糖雞翼、玫瑰荔枝碟豆花soda ($78, $106, $78, $52).小店位於鬧市既轉角位👹,令人有種"識路先會識嚟"既感覺👺。鋪頭入面播住香港人熟悉既音樂🎶同餐牌上面既所有菜色都充滿本土味🔶,放工叫左支Lamma island🍺,麥味重得嚟又有啲果香,終於可以relax下😀黯然銷魂飯堡係日式叉燒同菜心做,真係可以一啖咬到曬叉蛋飯既所有料🤲🏿soda咁靚比女神打卡就一流啦😍🍹

soda咁靚比女神打卡就一流啦😍🍹

2019-10-15
  • 黯然銷魂飯堡
2019-11-24 177 浏览
是日於哥哥及M小姐到佐敦配眼鏡;前一晚挑選了幾間在附近的小店給予M小姐決定。原本那間她們先到覺得食物不太合適;臨時改了這小店吃午餐 - 冚棒唥點餐方式以半自助,自行去收銀處點餐及付款,稍後服務員送上食物!很美的賣相;可惜味道似梳打水加了糖水的甜味及一些玫瑰食用花M小姐話:比茶餐廳茶底偏清淡;弄了那三片青檸後,很一般!哥哥話:紅茶冰完全沒有茶味;微暖椰奶…似常溫多一些,倒入杯中完全不能融化一點兒的紅茶冰意粉煮到剛好;煙韌彈牙醬汁調教恰當;不膩!叉燒蛋飯變成飯堡味道太混亂…焦香外層內裡飯粒帶軟,叉燒一般,蛋又過熟,菜太腍,甜豉油太多;吃到一半,飯堡散了包裝紙被豉油弄穿了粗薯條炸得香脆又軟!豬肋條肉質軟綿綿;似慢煮口感!三人也感得好味套餐奉送飲品…折扣是飲品的!冚唪唥 總結:還可一試!

玫瑰荔枝蝶豆花梳打

很美的賣相;可惜味道似梳打水加了糖水的甜味及一些玫瑰食用花

泰式青檸紅茶

M小姐話:比茶餐廳茶底偏清淡;弄了那三片青檸後,很一般!

63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉

意粉煮到剛好;煙韌彈牙
醬汁調教恰當;不膩!
暗然銷魂飯堡,粗薯,雜菜沙律

包裝紙被豉油弄穿了
粗薯條炸得香脆又軟!
五香肉桂紅酒汁燴豬肋條配意大利粉

豬肋條肉質軟綿綿;似慢煮口感!三人也感得好味

套餐奉送飲品…折扣是飲品的!

冚唪唥 總結:還可一試!
2019-08-17
63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉
五香肉桂紅酒汁燴豬肋條配意大利粉
2019-11-23 233 浏览
🍙:黯然銷魂飯堡配粗薯&雜菜沙律食飯tastic唔洗等老麥出🤪 唔係好有米氣嘅我都心郁郁去左食 真係完全將黯然銷魂飯嘅元素改塑為飯堡形式呈現 由帶少少飯嘅飯做外皮 內裡叉燒 菜 煎蛋 豉油而成 好港式🤟🏼但因為豉汁好多而掛唔到係食物本身 所以不停流曬落包紙底層 食到成手都係好狼狽👻雖然selling point係港式但如果係日式燒汁我會鐘意多啲 其實味道唔錯的 但唔知係咪因為由碟頭飯變成個包 個人覺得有啲奇怪 可能只係本身都唔係特別好飯🤣 🥪:煙三文魚他他烤酸麵包配雜菜沙律Sourdough bread味道帶酸幾得意嫁 主要有半熟煙三文魚 青瓜 蕃茄 火箭菜 sourdough bread略嫌唔夠香脆 整體正常🐥:香草蜜糖雞翼好蜜呀 真蜜糖嗰種蜜 醬汁非常夠 雞翼厚肉又juicy 熱辣辣食一流 比起主食我更推介呢個👍🏼📝冚棒唥食物水準🆗 擺設裝修都幾有特色 好有港式味道 但座位較少可能會坐得冇咁舒服 佢哋除咗暗然銷魂飯堡 其實仲有泰式飯堡同埋素飯堡嫁 有飯tastic情意結嘅朋友仔可以去嗰度過下口癮
🍙:黯然銷魂飯堡配粗薯&雜菜沙律

黯然銷魂飯堡配粗薯&雜菜沙律

🥪:煙三文魚他他烤酸麵包配雜菜沙律
煙三文魚他他烤酸麵包配雜菜沙律

🐥:香草蜜糖雞翼

2019-11-15 69 浏览
因為果間過江龍壽司店多人到喊,結果試咗在他側邊的冚棒唥,驚喜!叫左佢的今期流行「蟹肉南瓜燉飯」,另外叫了「黯然銷魂飯堡」,兩者皆有驚喜。前者無論味道、香氣還是質地都係高級餐廳質素,唯一係望落去有啲一pat,但大佬呀,燉飯來的,好食就夠。至於「黯然銷魂飯堡」的飯煎得好香脆,真心讚賞!夾住日本叉燒加蛋加菜心都好得意。味道冇話超好食,但整個組合不俗。值得一提的是杯咖啡都好香,猶其啲奶泡好香滑,個杯仲好靚添🤣
值得一提的是杯咖啡都好香,猶其啲奶泡好香滑,個杯仲好靚添🤣
這間餐廳令人覺得很新穎及特別!首先是他們家的名字,是我們常常用廣東話講但不常常用書面語寫的字。🤪餐廳空間不算大,店鋪座位不多,但有特色及懷舊的裝飾,感覺特別!🤩餐牌的菜色也很有特色!例如有飯堡、意粉、乳鴿、甜品等黯然銷魂飯堡配粗薯及雜菜見到菜式名已經很吸引!上菜時熱哄哄的!首先是我最愛的粗薯條,是即叫即炸的!再來是這個黯然銷魂飯堡,令我想起麥記的飯tastic! 煎得香脆,再加上厚厚的一片荷包蛋及叉燒,以及甜豉油做調味,感覺很特別,味道不錯!土耳其蕃茄乾大啡菇意大利粉這個也是即叫即炒的!上菜時香味撲鼻,大啡菇十分juicy! 意粉炒得乾身,而且十分彈牙,口感很不錯!再配上微酸的番茄乾及芝士,味道清新! Americano沒想過跟餐的Americano是這麼大杯!而且是十分易入口。平時我很少會喝Americano,但我竟然喝完這杯!有咖啡的苦味、一點點的酸,附帶一點點的甜,很滿足!整體來說,這間餐廳很有特色,而且食物及飲品的質素也不錯,店員也十分有善,值得再來!

餐牌的菜色也很有特色!例如有飯堡、意粉、乳鴿、甜品

黯然銷魂飯堡配粗薯及雜菜

2019-10-26