2022-08-13 323 浏览
見佢又拍TVB又咁多人讚,不仿去試一次,點知,食物好失望!唯一可讚既係佢個景,坐位舒適,氣氛好既。如果你多人去飲下紅酒傾下計,叫番d正常穩陣野食,吾駛貴,我諗係okay既,但如果你想係佢度食fusion菜,建議吾好試,以免失望而回!
题外话/补充资料: 海鮮吾值得試,真係搵笨!但隻雞係吾錯的。
2022-08-10
  • 茶葉薰雞
^ↀᴥↀ^ 山葵海蜇頭 $128✨最令我驚喜既一道菜式!海蜇頭平時係撈蒜泥、醬油、白醋、黑醋、糖、麻油...而呢碟係撈wasabi!呢個爽脆既口感加上微微wasabi既味道,好似赤背咁,好得意😋^ↀᴥↀ^ 日本百合胡麻拌山藥 $128冰涼頭盤,消暑解熱,食落口感好清爽~^ↀᴥↀ^ 酸菜魚湯鮮竹蝦卷 $88呢個十分有驚喜✨個酸菜魚湯比起出面食既可以比美出面正中食酸菜魚餐廳既湯,直頭飲到見底😂裡面仲有好新鮮既蕃茄仔🍅酸菜魚湯同個鮮竹卷好夾!一d都唔膩,而且好開胃!唔好睇佢細細碗裡面其實有三大個鮮竹卷😂^ↀᴥↀ^ 水晶蝦餃 $ 78蝦餃遜色,呢個價錢以為會係晶莹透亮,軟韌而爽,但呢個皮有dd厚,一般水準~^ↀᴥↀ^ 三文魚子燒賣 $72平時酒樓食既豬肉燒賣上面係配蟹子,而六公館豬肉燒賣係配魚子,味道更顯鮮甜^ↀᴥↀ^ 羊肚菌素餃 $62望落似粉粿,水晶皮彈牙唔係淋曬個種,裡面包裹住素菜(紅蘿蔔、西芹、菇菌)^ↀᴥↀ^ 公館小籠包 $68皮薄多汁,沒有驚喜,正常^ↀᴥↀ^ 窩夫蝦春卷 $78配上有芒果調配既醬,外脆內爽口彈牙,裡面似蝦滑,幾好食但不過不失咁^ↀᴥↀ^ 竹炭流沙包 $62係黃金流
^ↀᴥↀ^ 山葵海蜇頭 $128

山葵海蜇頭

^ↀᴥↀ^ 日本百合胡麻拌山藥 $128
冰涼頭盤,消暑解熱,食落口感好清爽~
日本百合胡麻拌山藥

三文魚子燒賣

^ↀᴥↀ^ 羊肚菌素餃 $62
羊肚菌素餃

^ↀᴥↀ^ 公館小籠包 $68
皮薄多汁,沒有驚喜,正常

^ↀᴥↀ^ 窩夫蝦春卷 $78
窩夫蝦春卷

^ↀᴥↀ^ 竹炭流沙包 $62
係黃金流沙(鹹蛋黃)包,有驚喜✨真係好似湯汁咁流出黎🤤,係點做到裡面滾燙又流質既湯汁又唔會令外面個包淋左😂係一個濕潤唔會食完覺得口乾既又頂胃既包~
竹炭流沙包

^ↀᴥↀ^ 雪山叉燒包 $78
叉燒包熱辣辣,小小一個,但是咬開卻肉汁四溢,皮脆餡靚令人食指大動(≧∇≦)
雪山叉燒包

^ↀᴥↀ^ 八味金磚豆腐 $138
炸豆腐面層加上八味粉調味~豆腐外皮炸得好香脆!第一次食到外脆內嫩既炸豆腐~
百味金磚豆腐

^ↀᴥↀ^ 紅米帶子雞蓯菌腸粉 $88
有少少煙un既腸粉,糯米感比較重~裡面既帶子都唔敷衍👍
紅米帶子雞蓯菌腸粉

^ↀᴥↀ^ 師傅棗皇糕 $68
紅棗味好香濃~
師傅紅棗糕

💜💜💜: 3ppl
🧾$1136 + $113.6 (10% service charge)
💰Avg. spending: $417
雪山叉燒包
百味金磚豆腐
師傅紅棗糕
2022-08-04 2018 浏览
今晚的飯局,一行 7 人,平時聽人講六公館話好食就聽得多,今次都係第一次到訪。一到步,見到餐館的裝橫很別緻,有一種新舊融合的感覺。席間我地請員工幫忙影大合照,員工還很專業地拿打光燈出來幫我們拍照,服務高水準,待客以誠!而且外面望著維港美景,真是很好的享受~菜色方面,真係每一味都好好味,有傳統的中菜口感,卻又有創意的新派煮法,這種Fusion 不是每一個地方都有,有好一些菜式我們直情要點 2 碟,吃完之後大家還想再吃!陳年花雕醉鴿,$228 。配上花雕味道很夾,肉質鮮嫩龍井燻樟茶鴨,$298 。很香濃的茶味,鴨皮烤得很香很脆八味金磚豆腐,$138 。豆腐外層脆口,內裡卻很滑,有咬感之餘,入口後卻很快溶化,讚!班片肉鬆脆米魚湯泡飯,$298 。用魚去泡的湯很甜,配以肉鬆脆米時,更為香口,好味!龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒,$328 。不愧是這裡的招牌菜之一,肥瘦差半,很香,平時我不太喜歡吃肥叉的,但呢一碟,我吃得下而且還覺得好味!松茸羊肚菌海膽燴飯,$328 。海膽味很香,汁夠濃,但又不會太結,飯粒口感很好,呢一碟我地都係要叫 2 碟先夠!鮮茨實濃雞湯浸菜苗,$228 。菜苗索了雞湯後,配搭起來

陳年花雕醉鴿,$228 。配上花雕味道很夾,肉質鮮嫩
陳年花雕醉鴿

龍井燻樟茶鴨,$298 。很香濃的茶味,鴨皮烤得很香很脆
龍井燻樟茶鴨

八味金磚豆腐

班片肉鬆脆米魚湯泡飯

松茸羊肚菌海膽燴飯

鮮茨實濃雞湯浸菜苗,$228 。菜苗索了雞湯後,配搭起來很美味
鮮茨實濃雞湯浸菜苗

四川辣子三黃雞,$348 。全晚其中一碟最喜愛的,非常香口野味,雞肉脆得來不會鞋,肉質仍然很嫩!
四川辣子三黃雞

蘇薑蟹肉蛋白東星斑件,$438 。魚肉很有份量,呢個配飯真係一流
蘇薑蟹肉蛋白東星斑件

日本金柚手撕脆皮雞,$238 。很讚的前菜,雞皮很香脆,又不會太油膩,很開胃!
日本金柚手撕脆皮雞

岩鹽48小時慢煮牛肋骨,$638 。不得了,牛肉質地很嫩,肉汁好香,要點 2 碟先夠!
岩鹽48小時慢煮牛肋骨

薑糖芥蘭,$188 。雖然份量細細,不過咁樣煮嘅芥蘭都好特吃,有薑糖味,好食!
薑糖芥蘭

最後 7 個人總共埋單食左 $5478,係頗貴,但成餐都好好味食得很高興,值!
2022-07-15
蘇薑蟹肉蛋白東星斑件
日本金柚手撕脆皮雞
岩鹽48小時慢煮牛肋骨
薑糖芥蘭
餐廳坐落於尖沙咀海旁,裝潢設計富麗堂皇,樓底高配合落地大玻璃,加上擁有醉人維港景致,令人醉心。佳餚用上高級食材入饌,享受美景同時又能大快朵頤。選擇困難症的我們選擇食午市套餐,價位不貴,平均HKD 388 一人。另外可散叫點心。羊肚菌燒賣:內餡好豐富,羊肚菌是天然滋補佳品,帶著淡淡清香,不似香菇咁濃味,做前菜點心不錯。蘆菔千絲酥:餡料是清甜蘿蔔絲,外表酥脆輕盈,做到千絲效果,食落吾油膩,伴碟用上脆薏米,有趣的配搭。川貝烏雞燉鱷魚肉:用上爉燭保持湯溫度,搖柱大大粒,烏雞肉清晰可見,鱷魚肉偏厚實,湯頭濃厚清甜,帶有適量雞油,調味適中,飲得出係真材實料。拍蒜黑醋炒日本帶子:帶子兩面煎香鎖緊水份,肉質鮮嫩,大大隻影相好睇又好食,用上椰菜花🥦墊底部,好夠鑊氣。茨實雞湯浸菜苗:雞湯好濃郁,呈奶黃色,菠菜苗好嫩口,仲有茨實補補,簡單清空腔一碟菜。紅菜頭蝦腰米形意:用上大蝦做裝飾,配上蝦米🦐同腰米形意,食落好有咬口, 紅菜頭成功上色但不深,加上蔥粒同蛋絲增加口感,有趣但略嫌吾夠鑊氣。甜品: 小偏至愛楊枝甘露♥️用上中式花紋瓦碗呈上,整體濃稠,大量芒果粒同柚子絲好有口感🤓吾算太甜,完美作結😋公館小籠包可以吾

羊肚菌燒賣:

蘆菔千絲酥:

川貝烏雞燉鱷魚肉:

拍蒜黑醋炒日本帶子:

茨實雞湯浸菜苗:

紅菜頭蝦腰米形意:

甜品

公館小籠包可以吾叫,凍左食更加麻麻。

秘制鮑汁雞汁:
鮑汁味香濃,唯雞腳醃得不夠焾,有待改善,花椒粒做裝飾但不太夾。

總結:
點心質素可以更好 中菜精緻有質素

2022-07-30 587 浏览
老婆最近受到粤德居劇集影響,介紹去哩間六公館食,環境,食物都不錯,但係有幾樣想食既,當日就冇,可以再去食,當日最好食既係脆皮蘿蔔糕,,唔知叫乜野脆豬亦都好吃,整體好味
2022-07-16 658 浏览
Celebrated my mom’s birthday at HEXA because we heard many positive comments from our friends on this restaurant. 龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $328Made with Spanish pork shoulder butt and chopped in thick slices. The fat to meat ratio was about 3:7 which was perfect and the texture was very tender. The glaze was light and not charred at all. I personally prefer crispy caramelized edges.龍井燻太爺雞 Smoked Chicken with Longjing Tea Leaves $338Made with yellow hair chicken. Pleasant Longjing and apple wood aroma which d

龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $328

Made with yellow hair chicken. Pleasant Longjing and apple wood aroma which did not overwhelm the original chicken taste. The chicken skin was not greasy at all after being smoked and had become a thin delicious layer. The meat was tender too.

Dark dining environment, amazing harbor view. Outstanding food quality. Service was okay. Worth visiting again.
2022-06-29 717 浏览
人手不夠,出菜慢到要取消。菜色不多,音樂好似落咗club。比較对面中菜,真的比下去。其實只要分佈人手精明啲便可。我哋坐的小廳比較静,亦可算是優点吧。唯有海景非凡,乃是打咭聖地。到此一遊便可。

到此一遊便可。
2022-06-29 583 浏览
對呢間餐廳非常之失望完全吾明白點解有資格去收呢個價錢之前試過幾次都book吾到位 Walk-in 都冇位 今次終於試到 試完之後我可以講係我係香港食過最難食嘅點心全部點心都好難食 吾好講師傅手勢同技術 根本完全冇用心機去整小籠包有一半都係皮 未食過咁厚皮嘅小籠包70幾蚊個燒賣竟然可以有蝦殼其他都完全不予置評服務態度好差 去當時明明全間餐廳都冇人 被安排了坐到最入的位置完全叫來叫去都冇人理叫人加水加茶 每次都要叫好多次先有人理真係完全吾明白點解有資格去收呢個價錢
對呢間餐廳非常之失望

完全叫來叫去都冇人理
叫人加水加茶 每次都要叫好多次先有人理

真係完全吾明白點解有資格去收呢個價錢
2022-06-25 831 浏览
今日嚟到位於海港城嘅六公館品酒食飯,望住呢個無敵大海景食物飯,感覺相當有格調。藍花白碟襯上雲石枱,帶點藝術色彩。睇睇佢哋其中一張menu先,我哋今日寫咗菜單俾佢,所以菜式上同menu有唔同。嚟品酒,今晚就當然要準備酒水。同佢現場開咗兩支酒,一支New Zealand Riesling $688 同一支Italy Chianti $788,其他自備。進入菜式部份,第一道,首先係龍井燻太爺鷄。上枱嘅時候佢連埋陣煙一齊,即場上枱再打開,煙霧彌漫之中太爺鷄登場。有好大嘅煙燻味,鷄肉滑身,個人認為配上今晚我哋自備嘅 Côtes du Rhône Village 就相當之夾,能夠令兩者互相提升。第二味係法國邊豆欖菜金柱炒飯,普普通通,亦唔覺配邊支酒適合。第三道,龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒,配手上嘅紅酒好似未去到最夾,可能配白酒會好啲。第四道,意大利番茄燴牛尾。茄粒味道出色,可惜菜式醬汁味道豐富,反而減少咗牛尾嘅突出。本來今晚最期待嘅Sena紅酒,配搭起上來亦無特別加乘,還是淨飲更好。第五道,原個日本南瓜燴蛋白。南瓜溝上蛋白成茸,配搭上Off Dry Riesling酒,添加上了一份清新。第六道,黑金流

藍花白碟襯上雲石枱,帶點藝術色彩。
龍井燻太爺鷄
邊豆欖菜金柱炒飯
意大利番茄燴牛尾
原個日本南瓜燴蛋白
第六道,黑金流沙奶皇包賣相唔錯,亦唔會話太甜。今次就咁配上我哋嘅德國甜Riesling,令兩者得以提升。
黑金流沙奶皇包
最後一道,甜品桂花杞子配桃膠,配合上我哋嘅Tokaji 5度甜酒,甜甜對決,兩者將對方嘅甜抵銷咗,返而嚟得清淡,清新。
桂花杞子配桃膠
最後坐到12點埋單,平均每位$916。總結今餐,環境地理相當出色,過嚟約會氣氛一流。嘢食方面不過不失,價錢佔大部份都係場租。服務方面有求必應,亦可以因應客人要求而改變菜單,呢個方面係欣賞嘅。
2022-06-09
  • 黑金流沙包
  • 原個日本南瓜燴蛋白
  • 龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒
2022-06-25 452 浏览
一直都好想食六公館, 今日終於同朋友食到啦六公館嘅嘢食真係超貴, 但超好食<咕嚕鬈毛豬脆>就連普通嘅咕嚕肉都可以做得非同凡響鬈毛豬脆已經事先去咗骨, 豬肉外脆內爽口, 外面好似包裹住一層嘅焦糖咁, 超級好食<黑虎掌京燒板豆腐>黑虎掌京燒板豆腐係素食, 主要係豆腐混合左啲菇菌類, 食落好香好健康<野生竹笙蟹皇羹>近排對中式湯有莫名嘅熱愛, 試左呢個野生竹笙蟹皇羹蟹皇羹質感濃稠, 帶有少許嘅鮮味<松茸羊肚菌海膽燴飯>最後試咗呢個期待已久嘅松茸羊肚菌海膽燴飯海膽味道有啲苦澀, 少少失望但松茸羊肚菌燴飯濃郁好食
一直都好想食六公館, 今日終於同朋友食到啦
六公館嘅嘢食真係超貴, 但超好食
<咕嚕鬈毛豬脆>
就連普通嘅咕嚕肉都可以做得非同凡響
<黑虎掌京燒板豆腐>
<野生竹笙蟹皇羹>
近排對中式湯有莫名嘅熱愛, 試左呢個野生竹笙蟹皇羹
蟹皇羹質感濃稠, 帶有少許嘅鮮味
<松茸羊肚菌海膽燴飯>
最後試咗呢個期待已久嘅松茸羊肚菌海膽燴飯
海膽味道有啲苦澀, 少少失望
但松茸羊肚菌燴飯濃郁好食
  • 松茸羊肚菌海膽燴飯
  • 咕嚕鬈毛豬脆
2022-06-23 341 浏览
朋友第三次嚟食,今次帶埋我一齊。估唔到星期六walk in 都有位,環境服務好好。前菜柚子手撕雞,雞皮好香脆,夾埋雞肉柚子青瓜好清新,份量亦夠。朋友話叉燒係必食,的確肉質好好,略甜,兩個人分嚟食有啲太漏。白雲帶子炒飯味道柔和,無乜味蕾上嘅衝擊但又幾好食,如果我再嚟應嚟會叫多次,叉燒反而未必會再叫。桂花烏龍非常香,桂花味好突出。本身想試埋cocktail ,見佢啲signature cocktail 都幾特別,但食得太飽,唯有下次再試。
朋友第三次嚟食,今次帶埋我一齊。
估唔到星期六walk in 都有位,環境服務好好。
桂花烏龍非常香,桂花味好突出。
2022-06-18
2022-06-22 459 浏览
由於生日,朋友搵到呢間食飯慶祝。啲食物嘅賣相係ok,但牛肋肉啲肥膏多到食完好膩,想嘔。辣子雞炸得太乾身,雞肉入面唔入味,只係外面有辣味。重點嚟啦!一間餐廳竟然唔會主動提供飲用水,每瓶都要收$90😨,一開始時真係唔知,waiter都冇講要收錢。埋單後,大家都唔夠水飲,想問waiter要多瓶水時先知要收錢。跟住waiter再攞多瓶嚟,佢仲自己講話呢瓶當送俾我哋(唔收錢)。跟住朋友買咗蛋糕,吹完蠟燭後,一個著住西裝嘅waiter(相信係經理),主動話幫我哋切埋蛋糕。以為呢間餐廳嘅service咁好,點知大家要走時話另外仲有費用要俾,切個蛋糕要收$290?! 仲有頭先話送嗰瓶水要收$90?! WHAT THE FXXK!你間餐廳係開係Harbour City,唔係IFC! 啲食物同個價錢已經唔值,扮好service但係唔先講明要收錢呢樣真係好討厭!咪當自己米芝連餐廳先啦!唔係介意又唔係俾唔起呢啲service錢,但起碼要先講明囉!去ICC食高級啲嘅牛排、海鮮俾幾千蚊仲享受!呢間六公館完全blacklist!
咪當自己米芝連餐廳先啦!
2022-06-16
2022-06-20 401 浏览
相隔兩個禮拜再次嚟食,水準依然。因為有選擇困難,面對餐牌上樣樣都想食,最好嘅方法就是品嚐佢哋recommend嘅lunch set。唔好睇佢樣樣精緻,其實份量十足,尤其喜愛係川貝烏雞燉鱷魚肉湯,飲完立刻覺得滋潤晒,另一驚喜就是楊枝甘露甜品,因為我本身唔係fans of楊枝甘露, 但都覺得好好食,可以用Rich and smooth去形容, 另點了signature 甜品黑金流沙球,熱辣辣的端上,外脆內流心,超正!下次同一班friend去食一定要叫松茸羊肚菌海膽燴飯!!!無敵海景的用膳環境不用多講,加上fusion的裝修,靚靚的杯杯碟碟,最有趣嘅係呢啲tableware set喺大館的一間舖頭內有售呀!俾我一眼就認出了!Nice~
2022-06-18
  • 松茸羊肚菌海膽燴飯
  • 鮮茨實濃雞湯浸菜苗
  • 川貝烏雞燉鱷魚肉湯
  • 黑金流沙球
  • 楊枝甘露
2022-06-18 351 浏览
訂了五位但一上來就硬要安排八九人的大桌子,問他餐廳另外一側有沒有位子還要騙我們說是只有十幾人的大檯,後來吃完過去看根本不是。另外一位waitress上來說了一句可不可以先幫你開支水,沒等回覆就直接開了steel water,一支水收98塊還只裝了三杯,讓人觀感很差。東西是好吃的,但一直有種把人當盤子的感覺,茶也是沒有什麼特別的,還要我們一直提醒加水才過來,結果茶位一人140,真的無言。花這個錢不如去吃夏宮、逸東軒
  • 龍井燻太爺雞
2022-06-14 415 浏览
環境舒適 個境好靚食物質素中上 同屋企人過來食飯必定要來試下👍🏻樓面招呼好👍🏻美中不足的是食物不夠熱雖然食物味道可以 但係熱d會更加好食👍🏻提提大家 黎之前記得要book定位
環境舒適 個境好靚
食物質素中上