2021-11-20 29 浏览
呢間公車泰國餐廳我覺得係少有元朗市中心性價比幾高嘅泰國餐廳,款式多之餘味道都唔差。泰式炒金邊粉有平價版同貴價版,分別在於有蝦同冇蝦嘅分別(呢個都係店員講我先知),我諗味道兩者應該相差不大,而價格就相差$30 。泰式炒粉絲調味調得唔錯,而材料亦都好多,炒亦唔會炒得一PAT PAT。沙嗲串燒我就叫左豬同雞,相比之下雞肉比較嫩滑我個人就覺得比較好,而沙嗲汁濃而不辣亦非常岩我口味。蝦餅春卷雙併兩樣都係新鮮炸起熱辣辣,蝦餅肉質彈牙唔錯。香茅冰甜度好足,岩晒鐘意甜野嘅我。泰式奶茶顏色睇同聞都同港式奶茶有出入,朋友飲完都話覺得幾好味。

泰式炒粉絲

蝦餅春卷雙併
兩樣都係新鮮炸起熱辣辣,蝦餅肉質彈牙唔錯。

香茅冰甜度好足,岩晒鐘意甜野嘅我。

2021-11-18 22 浏览
元朗真係有好多好嘢食去完錦上路影相打卡夜晚再去元朗市中心呢間餐廳主打正宗🇹🇭泰國菜Menu嘅菜式選擇多每日仲有唔同嘅特價菜式🔸泰式燒豬頸肉 $88絕對係抵食之選!份量比平時喺其他餐廳食嘅豬頸肉多左成倍🤣本來以為得面頭一層,點知原來疊住左有兩層。豬頸肉燒得十分香脆,肉質厚身啖啖肉😋附送嘅醬汁酸酸甜甜,十分開胃!🔸泰式炒金邊粉 $88呢道pad thai炒得相當有水準,唔會太濕或太乾身,金邊粉十分彈牙。味道方面,酸、甜、鹹都恰到好處👍🏼配埋蝦、蛋、芽菜、硬豆腐及花生碎嘅配料,好正🤩🔸泰式明爐烏頭魚 $148色香味俱全!剛上菜時已香氣撲鼻,烏頭大大條,十分好肉!肉質好嫩滑,仲要完全唔腥🤩重點係爐火不斷幫條魚加熱,keep住熱辣辣嘅同時亦可以保持鮮味!同配送嘅酸辣醬汁好夾,點醬食十分美味😋🔸椰汁冰 $28有濃郁椰汁味,甜度適中。啱晒食完酸辣野後飲呀👍
元朗真係有好多好嘢食

🔸泰式燒豬頸肉 $88

🔸泰式炒金邊粉 $88

🔸泰式明爐烏頭魚 $148

🔸椰汁冰 $28
有濃郁椰汁味,甜度適中。啱晒食完酸辣野後飲呀👍
2021-11-13
最近心思思成日想食泰國菜,所以就同老公落元朗搵食。元朗餐廳好多,今次食呢間公車泰國餐廳,門面好光猛,入到去仲有唔少卡位,卡位仲要好闊落,坐得夠舒服。我倆兩個都不算大食,所以點了四樣野,分別去大蝦冬陰功湯、馬拉盞炒通菜、泰式炒金邊粉和明爐烏頭魚。先上菜的是泰式炒金邊粉,酸酸甜甜,擠上青檸汁,極之開胃,而且份量好大,好彩我們兩個沒有眼闊肚窄,要不然就浪費了。再來馬拉盞炒通菜,通菜十分掛汁,醬汁沾滿每一條菜,但又不會覺得太鹹太辣。全晚最欣賞是這個明爐烏頭魚,烏頭魚肉滑,肉質不會太實,湯底不會搶味,吃得出魚本來就十分新鮮。最後便是這個大蝦冬陰功上菜。幾欣賞這個湯有小火爐暖住,那就不怕吃到最後湯已經變冷了。值得一提,這間店有一個年青男店員十分有禮貌,說話溫柔,而且態度極好,他看見我們有一杯水用來浸餐具,再加水的時候便主動再提供多一杯水給我們, 細心度值得加許。

• 冬蔭大頭蝦湯
今天週未,郊外下,相約了朋友出元朗影相同飯聚,我們前一天Search看去那兒吃,朋友看到了這間泰國餐廳,大家覺得不錯,下午茶決定在這兒吃,環境好有寧靜神廣神怡感,今次叫了幾樣野食泰式生蝦蝦大片同好有泰國蝦海水味,好有鮮蝦味泰式炒金邊粉泰式醬好香,金邊粉幼身,炒得乾身同爽椰青椰青大個,特別甜椰青水,椰青肉厚身,好有咬口感菠蘿雞絲炒飯大碟,菠蘿好甜,飯配菠蘿,炒得好有菠蘿香,雞絲絲滑泰式香茅雞亦雞肉嫩滑,好香香茅味燒豬串豬肉霖,濃燒汁味椰汁糕杯仔糕,好香椰奶味
泰式生蝦
蝦大片同好有泰國蝦海水味,好有鮮蝦味
泰式炒金邊粉
泰式醬好香,金邊粉幼身,炒得乾身同爽
椰青
椰青大個,特別甜椰青水,椰青肉厚身,好有咬口感
菠蘿雞絲炒飯
大碟,菠蘿好甜,飯配菠蘿,炒得好有菠蘿香,雞絲絲滑
泰式香茅雞亦
雞肉嫩滑,好香香茅味
燒豬串
豬肉霖,濃燒汁味
椰汁糕
杯仔糕,好香椰奶味

2021-07-31
  • 椰青
  • 泰式生蝦
2021-11-10 85 浏览
泰國菜集合酸、辣、鹹、甜、苦五味所以很多愛吃辣或不愛吃辣的人,都會喜歡泰菜。今日來到元朗西菁街「公車秦國餐廳」吃我喜歡的泰國菜。餐廳地方寬敞,坐位舒服😌食物也不錯👍這裏的串燒(雞、牛、雞翼)燒得剛剛好,肉質不會乾身,入口嫩滑,配上它的沙爹醬汁,味道香濃惹味😋泰式炒粉絲,配料(有:青椒🫑洋蔥🧅雞蛋🥚鮮姑、芽菜、芹菜等)炒得十分香口,好好味😋泰式黃咖喱海鮮,材料(有:青口、魷魚🦑薯仔🥔青椒🫑蝦)咖喱汁微辣,加上香濃奶香,配飯簡直絕配。大沙白,其實是白蜆,它的煮法與其他店舖略有分別,它採用了像五層塔的香葉及辣椒🌶️切碎混合於微甜的調味汁中,配合大沙白蜆同吃,味道特別,有清新之感😋

泰國菜集合酸、辣、鹹、甜、苦五味

餐廳地方寬敞,坐位舒服😌食物也不錯👍

2021-11-04 640 浏览
今日放假,入元朗搵朋友們食下午茶,佢地帶左我黎西菁街呢間「公車泰國餐廳」,話係佢地係元朗首選食泰菜既地方餐廳地方幾大,都幾多枱,地方乾淨,環境光猛又坐得舒服,幾唔錯下午茶時段真係超級抵食,價錢平,一個炒粉/飯先$42,包熱飲,話就話Q版下午茶,但一d都唔Q版,份量明明就係晚市正價d份量,所以絕對超值!蒜蓉包連熱飲$35:色澤靚又好夠脆!泰式炒金邊粉$42炒得好靚,色澤同味道都好均勻,金邊粉好夠彈牙,好好味泰式火車炒飯$42好夠鑊氣又好夠味,飯又多餸又多,每啖入口都好充實好豐富串燒$35/2串(豬+雞)呢個串燒真係大大推,超好食大大串,雞肉好嫩滑,好juicy,一d都唔乾,個沙嗲醬充滿花生香及椰香,完美之作豬係豬頸肉黎,非常爽口,一樣咁芒果糯米飯$68芒果酸了一點,中和返椰汁既甜也剛好,糯米飯軟綿香滑整體好滿意,好食得黎又抵食

下午茶時段真係超級抵食

蒜蓉包連熱飲$35:色澤靚又好夠脆!

泰式炒金邊粉$42

炒得好靚,色澤同味道都好均勻,金邊粉好夠彈牙,好好味

泰式火車炒飯$42

好夠鑊氣又好夠味,飯又多餸又多,每啖入口都好充實好豐富

串燒$35/2串(豬+雞)
呢個串燒真係大大推,超好食

豬係豬頸肉黎,非常爽口,一樣咁

芒果糯米飯$68
芒果酸了一點,中和返椰汁既甜也剛好,糯米飯軟綿香滑

整體好滿意,好食得黎又抵食
下午茶
2021-11-03 41 浏览
下午嗰陣想搵泰國菜食,見附近就有公車泰國餐廳,都幾多人食就過嚟試吓泰式串燒呢個簡直係超厚串,啖啖肉,沙嗲雞翼都好正,仲要俾咗勁多沙嗲,食唔停黃咖喱牛肉鍾意佢唔太辣,好易入口,牛肉都好林,加埋菠蘿好清新嘅感覺炒金邊粉佢個金邊粉蕃茄味好濃,我出面都未試過咁勁嘅蕃茄味,酸酸地好開胃,最緊要係超足料基本上去泰國餐廳我都一定嗌泰式飲品,珍多冰一定唔少得,泰國奶茶都係必選同埋佢坐嘅位好舒服,夠晒大,唔怪之得咁多人幫襯

泰式串燒

黃咖喱牛肉
鍾意佢唔太辣,好易入口,牛肉都好林,加埋菠蘿好清新嘅感覺

炒金邊粉

同埋佢坐嘅位好舒服,夠晒大,唔怪之得咁多人幫襯
2021-11-02 36 浏览
平日嚟到元朗國探朋友,唔知食乜好然後朋友推薦試吓呢間泰國菜,估唔到好有驚喜。肉碎生菜包肉碎炒得好香,香料味亦好足,生菜都俾咗好多塊,食晒d 菜之後老細好主動問我哋要唔要加多啲生菜,我食唔想食得太飽所以冇要到泰式火車炒飯見到Menu呢個係推介就叫咗黎試吓,雞肉好大塊,火候亦都好夠,朋友兩三下已經將成碟炒飯食晒泰式咖喱大頭蝦啲大頭蝦成隻手掌咁大,成個頭都係蝦膏,蝦肉又超彈牙,咖喱汁都好好食,專登叫咗個蒜蓉包黎點汁食埋佢珍多冰&青檸梳打去泰國餐廳基本一定要點嘅飲品,真多冰椰汁味好夠,青檸梳打亦都好refreshing

肉碎生菜包

泰式火車炒飯

泰式咖喱大頭蝦

珍多冰&青檸梳打
2021-10-28
  • 蒜蓉包
  • 泰式火車炒飯
2021-10-31 32 浏览
今日在元朗工作,經過西菁街附近,順便在這裡吃晚飯。西菁街食店選擇很多,見<公車泰國餐廳>門面光亮, 便不再猶豫。餐廳內座位闊落,還有綠色植物作座位間格,有園林feel,很舒適。點了半隻泰式海南雞,份量很足,98元很可以啊!雞肉是全熟的,但入口依然軟嫩,雞皮爽口,皮下一層雞汁凝結成啫喱狀; 還有原粒脆口花生伴碟。附上泰式醬汁,酸酸辣辣的,很刺激味蕾。青咖喱牛肉,牛肉很鬆軟,青咖喱味濃,少少辣。除了有很多片牛肉外,還有豆角,青豆,紅椒等配菜,配白飯應該一流。(我已點了炒飯,所以沒再點白飯)泰式火車炒飯,炒飯中有 雞肉,切粒芥蘭,蛋,蕃茄肉,飯粒不濕不黏,乾爽不太油膩,我最愛。今晚餸菜較濃味,這杯咸檸梳打正好,清熱,解辣。
今日在元朗工作,經過西菁街附近,順便在這裡吃晚飯。

點了半隻泰式海南雞,份量很足,98元很可以啊!

今晚餸菜較濃味,這杯咸檸梳打正好,清熱,解辣。

2021-10-31
2021-10-30 28 浏览
心血來潮入元朗逛街食晚飯﹐教育路西菁街是元朗食街之一﹐有一間燈火光明的公車泰國餐廳吸引了我們﹐抱著不妨嚐嚐﹐餐廳內食客也不少﹐店內主要以2人及4人卡位為主﹐可能要配合限聚令關係﹐店內中心有一個大電視不停播放餐廳內食物的介紹﹐非常吸引增加不少食慾﹐很多菜式也想嘗試﹐可惜只有老公和我2人﹐可嘗的款式不多﹐只能選了泰式生蝦、馬拉盞炒通菜、泰式濕炒冬蔭河和肉碎生菜包這幾款。泰式生蝦一碟有7大隻﹐入口爽甜新鮮配上秘制海鮮汁一定能滿足到喜愛食生蝦的人﹐馬拉盞炒通菜微辣帶濕濕地好惹味, 泰式濕炒冬蔭公河夠 juicy﹐河粉又滑﹐肉碎生菜包帶微酸辣酗配上爽口生菜令口感一點都不會有肥膩感覺。而這間份量都比一般泰國餐館多﹐因此我倆最終要剩餘的泰式濕炒冬蔭公河打包。
2021-10-17
  • 泰式生蝦;
  • 馬拉盞炒通菜
  • 肉碎生菜包
2021-10-29 480 浏览
好掛住泰國呀不過好彩香港食泰菜都好高質,可以解下鄉愁今晚一家三口食泰菜無book枱等左一陣入得有卡位坐,而且環境唔會太逼餐牌上嘅lunch同tea set都好吸引下次可以黎食店員推介左今日嘅前菜係泰式海哲頭見佢誠意推介就試下啦飲番杯青檸梳打先 大大杯夠解渴個泰式海蜇頭一上枱,嘩!勁大碟個汁係似生蝦嘅汁,酸度比較高辣味較少好惹味,不過我就覺得大舊左少少如果細舊d會比較容易咬每次食泰菜必點燒豬頸肉呢度份量夠多又燒得好味一d都唔乾個汁都好夾,我哋三兩下清左串燒可以一串串叫,唔一定一叫叫半打和牛串賣晒,叫左豬同雞串同雞翼雞肉串最好食熱辣辣又滑滑 沙嗲汁比得好大方炒飯叫左呢個火車頭炒飯入面有雞肉同蔬菜粒炒得粒粒分明,我仔食左一大碗食泰菜一定要叫咖哩點左個黃咖哩牛肉,以為係牛腩原來係牛肉片 不過佢唔鞋口夠滑入面仲有蔬菜同炸過嘅薯仔,好香口叫咖哩主要係點蒜茸包蒜蓉包好脆口又夠蒜茸 正!因為太耐無飲冬蔭公湯喇又見到隔離枱個大頭蝦冬蔭公湯好吸引果然無失望我唔食得太辣點左少辣,酸度同辣度都啱啱好隻大頭蝦好大大大隻呀而且爆膏同埋肉質爽脆夠新鮮值得推薦總括服務態度好 食物上菜快 環境舒服下次會再嚟
好掛住泰國呀
不過好彩香港食泰菜都好高質,可以解下鄉愁

今晚一家三口食泰菜

無book枱等左一陣入得
有卡位坐,而且環境唔會太逼

餐牌上嘅lunch同tea set都好吸引
下次可以黎食

店員推介左今日嘅前菜係泰式海哲頭
見佢誠意推介就試下啦

飲番杯青檸梳打先 大大杯夠解渴

個泰式海蜇頭一上枱,嘩!勁大碟
個汁係似生蝦嘅汁,酸度比較高辣味較少
好惹味,不過我就覺得大舊左少少
如果細舊d會比較容易咬

每次食泰菜必點燒豬頸肉
呢度份量夠多又燒得好味一d都唔乾

個汁都好夾,我哋三兩下清左

串燒可以一串串叫,唔一定一叫叫半打
和牛串賣晒,叫左豬同雞串同雞翼
雞肉串最好食
熱辣辣又滑滑 沙嗲汁比得好大方

炒飯叫左呢個火車頭炒飯
入面有雞肉同蔬菜粒
炒得粒粒分明,我仔食左一大碗

食泰菜一定要叫咖哩
點左個黃咖哩牛肉,以為係牛腩

原來係牛肉片 不過佢唔鞋口夠滑
入面仲有蔬菜同炸過嘅薯仔,好香口
叫咖哩主要係點蒜茸包
蒜蓉包好脆口又夠蒜茸 正!

因為太耐無飲冬蔭公湯喇
又見到隔離枱個大頭蝦冬蔭公湯好吸引
果然無失望
我唔食得太辣點左少辣,酸度同辣度都啱啱好
隻大頭蝦好大大大隻呀

• 蒜蓉包
  • 泰式火車炒飯
  • 燒豬頸肉
2021-10-24 28 浏览
以後食泰國菜唔使去到九龍城,元朗都有一間地道又抵食嘅泰菜餐廳!今日無意中喺元朗發掘到一間高質泰國菜,價錢又大眾化,非常推介泰式炒金邊粉呢個橙紅色嘅炒金邊粉,真係同我喺泰國旅行時食到嘅味道好相似,酸酸甜甜味道好好海南雞飯油飯調味得非常好,配上脆片,多一分口感。雞亦都非常出色,有雞胸肉,又有雞髀肉,配上醬汁,好好味!串燒 豬+雞串燒係大大串,比較鍾意食雞肉,雞肉比較嫩滑同juicy。沙嗲醬好香好好食,而且分量毫不吝嗇。椒鹽鮮海蝦非常香口,幾乎連殼都可以食埋。蝦肉亦好厚實,共有六大隻,價錢都OK。泰式香茅雞全翼雞翼啱啱烤好,熱辣辣,香噴噴,配上美味沙嗲醬,好好食!泰式椰汁燕窩比較少見嘅泰式甜品,所以試一試。可能泰式嘅甜品都係偏甜,呢個對我來講甜咗啲。泰式香茅茶泰式青檸茶

泰式炒金邊粉

海南雞飯

串燒 豬+雞

椒鹽鮮海蝦

泰式香茅雞全翼
雞翼啱啱烤好,熱辣辣,香噴噴,配上美味沙嗲醬,好好食!

泰式椰汁燕窩

泰式香茅茶

泰式青檸茶
2021-10-24
下午茶
  • 泰式炒金邊粉
朋友說千色店附近開了一間泰國餐廳,午市食客相當多,相信水準也不俗,提議到那裡用餐~甫到餐廳大約2pm,最繁忙的午市剛過去,可以坐到舒適的卡座. 餐廳以清新的綠色為主調,全間餐廳大部份餐廳都是卡座,座位濶落舒適. 原來餐廳2pm已開始供應下午茶餐,店員姐姐好好客,向我們表示雖然茶餐食物寫着Q版炒飯/ 炒河,但份量與午餐是一樣的,只是價格更為相宜~泰式火車炒飯 (下午茶餐) (奉送熱飲,也可加$轉配特飲) ($42)炒飯即叫即炒,熱辣辣,相當吸引~ 內裡有番茄、雞蛋、菜粒配雞肉等,材料豐富又美味! 泰式炒金邊粉 (下午茶餐) (奉送熱飲,也可加$轉配特飲) ($42)同樣是即炒的金邊粉,份量也是相當多. 櫻花蝦乾配以雞肉及香口花生混和的金邊粉,香口惹味,略嫌金邊粉偏硬身,如果軟身一點更為好吃~泰式小食拼盤 ($128)下單後店員說蝦餅剛好缺貨,可改為魚餅/ 春卷,我們選擇了前者. 小食拼盤包括: 炸魚餅、春卷、雞肉串燒及炸蝦片. 炸魚餅相當厚身大件,內裡有香茅且相當彈牙; 春卷以蔬菜為主,香口惹味; 雞肉串燒相當嫩滑,配上沙嗲汁更錦上添花; 炸蝦片香口亦不油膩,我們全部吃清光,哈哈! 馬拉

泰式小食拼盤 ($128)

馬拉盞炒椰菜苗 ($88)

我們要求少辣及少鹽也做得到. 大大碟的椰菜苗炒得很夠火喉,爽脆且嫩綠的椰菜苗配上惹味馬拉盞,是吃泰菜必選的蔬菜菜式~

椰青 (跟餐加$25)

椰青相當冰凍及清甜,喝後可解膩,很不錯.

很有水準的泰菜,而且份量十足且定價相宜,值得一試~

元朗西菁街2號興旺樓地下2-3號舖

2021-10-17 30 浏览
今天難得嚟到元朗 突然間很想吃泰國嘢 就來到這間泰國餐廳 有別於一般的泰國餐廳裝修這裏的格局比較新穎 環境開揚 坐得比較舒服夏日炎炎首先來兩杯凍飲分別是龍眼冰給椰汁冰 龍眼冰非常多龍眼肉 而且不是很甜 非常消暑 椰汁冰則比較甜 如果少甜就更好再來就是招牌的公車炒飯火侯十足用料充足 味道更加是良好他是屬於濕炒飯那類 吃來不會好乾 很有泰國風味去到泰國餐館必點的就是炒金邊粉 這間的炒金邊粉亦非常不錯 能吃得出是即炒 鑊氣夠 沒有太多的配料但味道出色 很滿意另外還叫了小食拼盤 串燒稍為乾了一點 但其他都很不錯包括蝦餅魚餅另外還有蝦片 總括嚟講是非常豐盛的一餐

2021-10-06 33 浏览
元朗出名多嘢食 咩國家嘅嘢食都有 今日同朋友揀咗食泰菜"公車泰國餐廳"流心榴槤炸彈 一定要試下 因為全元朗僅限此店出售 榴槤波波即叫即炸 外皮香脆 中間軟糯 煙煙靭靭 幾好拗口 食到裏面是香濃的榴槤蓉 一粒波波球有多重口感明爐烏頭 星期一做特價所以試一試 價錢好似差唔多平一半 但係條魚嘅size完全冇縮水 超巨型 啖啖肉 鮮甜又美味 爐火在底下不停加熱 極具風味 而且可以減低魚腥味 最鍾意食熱辣辣嘅嘢泰式生菜包 肉碎炒得夠乾身 肥瘦均稱 而且很香口 食得出加咗檸檬葉在內 香味很突出 感覺清新 生菜新鮮爽脆清甜 整體非常高質素無骨海南雞飯 雞飯充滿雞油香味 雖然邪惡但飯很香 飯粒粒粒分明 帶有米香海南雞已經去骨 啖啖肉 雞件沒有多餘脂肪 雞皮很爽脆 雞皮和雞肉之間有一層啫喱是雞的骨膠原 雞肉緊緊熟 所以肉質很嫩食泰國菜不能沒有象啤 邊食邊飲 很爽

食泰國菜不能沒有象啤 邊食邊飲 很爽