2024-01-18 1140 浏览
朋友曾經提及這間餐廳,加上係FB 睇到、咁就去試吓。位置okay 方便,搭地鐵容易去、尖東方向去快啲。環境簡約乾淨,一啲都唔嘈。店舖細細地、但舒服呀。吧枱闊落、但吧櫈比較高咗少少(因為我腳短)🤪店員及吧枱廚師嘅服務態度非常好及認真。食物質素好及美味😋第一次食,揀左個中價Omakasa ..12 款手握🍣, 新鮮美味。蒸蛋🥚好滑好食。甜品係芝士雪糕🍧👍🏻👍🏻👍🏻唯一個湯比較鹹,可能我本身係食得淡一點嘅。下次有機會試埋晚餐。Open rice 有優惠及店舖也有生日優惠🥰
朋友曾經提及這間餐廳,加上係FB 睇到、咁就去試吓。
位置okay 方便,搭地鐵容易去、尖東方向去快啲。

店員及吧枱廚師嘅服務態度非常好及認真。
食物質素好及美味😋

第一次食,揀左個中價Omakasa ..
12 款手握🍣, 新鮮美味。
蒸蛋🥚好滑好食。
甜品係芝士雪糕🍧👍🏻👍🏻👍🏻
唯一個湯比較鹹,可能我本身係食得淡一點嘅。

下次有機會試埋晚餐。
Open rice 有優惠及店舖也有生日優惠🥰
2024-01-08 1137 浏览
話說喺KKday度搶到券,可以用一個優惠價去食佢哋嘅午市。2個人連加一都只不過係$600內,對於喺Omakase嚟講價值係非常之抵食添!一入去店員都會問咗你有冇啲咩敏感啊或者唔食嘅嘢先嘅。你可以同店員溝通~第二步佢哋就會幫你斟上一杯熱茶,跟住師傅就會出咗嚟準備呢一round嘅材料!菜式一共有12品,當中仲包括左有甜品同埋前菜,刺身食得出好新鮮~ 個海膽壽司師傅亦都比得好疏爽,我見到佢係一班擺咗落去嘅😽🫶🏻另外值得讚賞一下嘅係店員會keep住幫你refill茶,確保你飲嘅茶係暖暖的~ 唔單止當中仲有個環節,配上日本音樂然後面前仲有櫻花擺設,個感覺就好似自己真係去咗日本咁㖭啊!整體而言我覺得$600有呢一個體驗非常之抵~

整體而言我覺得$600有呢一個體驗非常之抵~

2024-01-05 1010 浏览
去咗間超少女心嘅omakase喺尖沙咀K11 ART對面地點都算方便 易搵🥹佢哋做緊優惠 488兩位 超抵成間都係粉紅色櫻花🌸間唔中玻璃櫃入邊仲有飄雪🌨️環境寧靜 好啱傾偈💬前菜係合桃同埋醋釀油甘魚酸酸地幾開胃‼️👍🏻壽司以貝類為主 飯細細舊 好啱減肥嘅女仔咁多款壽司入邊 魚子醬配帶子同埋海膽壽司係最吸引😋蝦同吞拿魚壽司都唔錯的熟食係天婦羅鮑魚 有啲小驚喜都幾大隻 唔hea😯最後元貝湯就略為淡咗啲豆腐牛奶雪糕都唔錯👍🏻呢個價錢嚟講已經真係算唔錯
去咗間超少女心嘅omakase
最後元貝湯就略為淡咗啲
豆腐牛奶雪糕都唔錯👍🏻
呢個價錢嚟講已經真係算唔錯
2023-12-21 1510 浏览
Wtsapp左餐廳book枱同老公慶祝生日揀左最貴嗰個set,俾左$1000訂金雖然都係大概2000蚊一位,omakase黎講未算好貴,屬正常價錢但都滿心期待🥲到達門口,未開門已聽到好嘈嘅普廣夾雜吵鬧聲完全冇omakase嘅氣氛未入門口前仲以為可能餐廳分幾個區,係居酒屋鐵板燒區所以咁嘈?點知唔係,係真係一個小小嘅空間只有一張大bar枱,大概10個坐位可能係我唔好彩,同枱有一班大概5-6人嘅客人非常嘈吵絕對唔係講嘢有幾句大聲左咁簡單係好似去左街市大排檔撘枱一樣嗰幾位客人亦只係剛開始食,酒只係飲左好少,絕非一時飲醉失儀當時餐廳員工都好有禮貌主動道歉但奈何餐廳只有一張bar枱,喺一個好細少嘅空間店員亦覺有問題,更主動提出俾我地掉位但即便掉位大家都係同一空間,同一張枱頂多只能褪過一個位,根本毫無分別我地亦明白員工難處,好難向其他客人投訴所以都諗住算⋯😭但食左2道菜,真係頂唔順亦覺得非常委屈🥲早早預約好嘅生日飯,滿心期待同老公過生日,竟然變成咁😭決定就算棄訂都要離場當時向員工請示老闆,點知老闆原來一路在場正正就係招呼緊嗰堆客人😓可能嗰幾位客人消費能力高,或者係老闆朋友?唔講我以為佢係其中一位客人
Wtsapp左餐廳book枱同老公慶祝生日
揀左最貴嗰個set,俾左$1000訂金
但都滿心期待🥲

到達門口,未開門已聽到好嘈嘅普廣夾雜吵鬧聲
完全冇omakase嘅氣氛
點知唔係,係真係一個小小嘅空間
只有一張大bar枱,大概10個坐位
可能係我唔好彩,同枱有一班大概5-6人嘅客人非常嘈吵
絕對唔係講嘢有幾句大聲左咁簡單
係好似去左街市大排檔撘枱一樣
嗰幾位客人亦只係剛開始食,酒只係飲左好少,絕非一時飲醉失儀

當時餐廳員工都好有禮貌主動道歉
但奈何餐廳只有一張bar枱,喺一個好細少嘅空間
店員亦覺有問題,更主動提出俾我地掉位
但即便掉位大家都係同一空間,同一張枱
頂多只能褪過一個位,根本毫無分別
我地亦明白員工難處,好難向其他客人投訴
所以都諗住算⋯😭

但食左2道菜,真係頂唔順
亦覺得非常委屈🥲
早早預約好嘅生日飯,滿心期待同老公過生日,竟然變成咁😭
決定就算棄訂都要離場

當時向員工請示老闆,點知老闆原來一路在場
正正就係招呼緊嗰堆客人😓
可能嗰幾位客人消費能力高,或者係老闆朋友?
唔講我以為佢係其中一位客人
嗰一下深感無奈,亦唔想同佢多講

既然連餐廳老闆,都默許甚至認同自己嘅omakase餐廳,可以咁樣喧鬧嘈吵
重申,並非少少傾計談笑聲,係如同街市,大排檔一般高談闊論咁嘈
毫無環境氣氛可言,但老闆都係一齊嘅,我亦無話可說😖

個人認為Omakase,食物固然重要,但氣氛環境亦好重要
如果唔係…老實講拎住4000蚊嘅budget,2個人可以係尖沙咀,有大把其他非常好嘅日本菜選擇🤡

而老闆亦冇向嗰幾位客人反映,所以並無多講,即然老闆都覺得冇問題,甚至參與其中,我誠心建議佢轉形做居酒屋算
但佢都有向我道歉,並指會退訂
我表示可以支付番我食左嗰2道菜嘅錢
佢亦冇收嘅

當然,離開餐廳後,尖沙咀亦有好多好好嘅選擇,但真係有啲失落,期待左咁耐好好嘅生日飯變成咁

平心而論,食物質素我只係食左2道菜,並無資格評論
但咁嘅budget,日本菜絕對好多選擇,就算omakase亦有有大把選擇

但如果你對氣氛有絲毫要求,絕對唔好選擇呢度,因為老闆自己都對餐廳氣氛冇要求同堅持
又或者呢間omakase比較特別,行熱鬧嘈雜嘅氣氛☺️如果你喜歡,可以一試

尖沙咀嘅八瀧係日式鮨店,最大賣點係無限追加壽司,追加超過二十件更可在榜上留名,啱晒大胃王!前菜三點為香郁嘅海膽豆腐、軟腍兼入晒味嘅磯煮南非鮑魚、同埋爽口嘅赤水母刺身,配柚子酸汁特別開胃!日本嘅厚岸真蠔刺身,配自家製嘅蘋果醋啫喱,酸味溫和仲帶果甜,同蠔味好夾!肥大肉厚嘅北海道牡丹蝦,以蝦膏作為醬汁,加埋以蝦殼提煉而成嘅蝦油,勁爆惹味,仲有啲東南亞菜嘅感覺!超軟滑兼creamy嘅鱈魚白子,輕炙至半生熟,特別顯甜!季未嘅秋刀魚仍然肥美,製成小卷,以漬物提升口感!烤至半生熟嘅活北寄貝,加入特製嘅白粟米凍湯,超清甜!醬油漬過嘅鮟鱇魚肝,勁軟綿,好似牛油咁,香郁滿分!海膽拿破侖八瀧嘅signature dish,以紫菜天婦羅夾住拖羅蓉,再舖上大量嘅赤海膽,最後灑上淡雪鹽,加埋background music同埋櫻花雪景嘅視覺效果,真係創意無限!以清甜可口嘅帶子高湯,作為間場!北海道嘅帶子肥大肉厚,加入柚子皮增添清新!千葉縣嘅深海池魚肥得嚟又夠爽口,中間夾咗啲萬能蔥增香!胡麻鯖採用江戶前嘅做法,魚味香郁!熟成7日嘅福岡真鯛,鮨味得以提升,紀州梅醬有啲似果jam!北海道嘅甜蝦以特製嘅蝦醬油作調味,鮮上
超軟滑兼creamy嘅鱈魚白子,輕炙至半生熟,特別顯甜!
季未嘅秋刀魚仍然肥美,製成小卷,以漬物提升口感!
烤至半生熟嘅活北寄貝,加入特製嘅白粟米凍湯,超清甜!
醬油漬過嘅鮟鱇魚肝,勁軟綿,好似牛油咁,香郁滿分!
海膽拿破侖
以清甜可口嘅帶子高湯,作為間場!
北海道嘅帶子肥大肉厚,加入柚子皮增添清新!
千葉縣嘅深海池魚肥得嚟又夠爽口,中間夾咗啲萬能蔥增香!
胡麻鯖採用江戶前嘅做法,魚味香郁!
熟成7日嘅福岡真鯛,鮨味得以提升,紀州梅醬有啲似果jam!
北海道嘅甜蝦以特製嘅蝦醬油作調味,鮮上加鮮!
青森縣嘅野生中拖羅,鮮味、油香、仲有酸味都好突出,正!
可以無限追加是日壽司款式,食咗好多件深海池魚同埋中拖羅!

甜品係白粟米同埋赤蜜瓜!
2023-12-12 977 浏览
中曬伏! 味道一般唔在講,講明壽司無限追加, 食咗幾件同我講話冇曬壽司飯唔好意思, 最後畀多件天婦羅我, 再平幾百蚊要我走人, 其實真係有啲侮辱成份, 貪平就唔會嚟食啦! 個員工同我講 其實唔係第一個客人投訴( 我講緊唔夠壽司) 叫我喺whatsapp度向老闆反映, 響whatsapp度覆咗幾句就用六折嚟做個結尾, 之後咩都唔覆。 唯一要讚 現場員工幾有禮貌諗深一層 算唔算違反商品條例?唔講咁多 啱啱食完返屋企 我依家要去煮公仔麵。😤😤😤😤
諗深一層 算唔算違反商品條例?
唔講咁多 啱啱食完返屋企 我依家要去煮公仔麵。😤😤😤😤
2023-11-28 496 浏览
這間好味隱世Omakase真心希望讓懂美食的朋友看到,到訪此處去真正體驗到日料fusion樂趣。季節前菜是海膽豆腐·鮑魚·水母,這三樣食材選擇同埋配搭已經系好驚艷,質感層次分明,可以說是既有心機的前奏。日本生蠔-本身不愛吃蠔的我都愛上,這款生蠔沒有海腥味,主廚Tony不管食材揀選還是處理手法,都十分專業,更是顛覆性選用了蘋果啫喱,讓整個食物有種微妙平衡的清甜感。北海道牡丹蝦-蝦肉的鮮嫩爽滑,配上蝦油的香潤,入口回味無窮。白象拔蚌材質Q彈,配上Tony秘制分子料理甜汁,就像在ice cream裡面撈出驚喜脆片,口感對照鮮明。𩽾𩾌魚肝,配點日本小蔥和芥末,絕妙!原只紫海膽配上甜蝦再灑上金箔,這樣的作品呈上來,已經是藝術品,更不用提入口的creamy與彈滑的藝術組合。這款酸甜洋蔥配大拖羅的吃法也是第一次吃到,一杯舀盡入口,「哇塞」即刻出口,眼睛也亮了。特別要介紹下Chef‘s special-海膽山拿破侖,絕對是全港首創。紫菜米餅和tuna打底,上面一大塊海膽,頂層淡雪鹽撒下的那一刻,櫻花牆也開始飄雪。用慢鏡頭錄制下了這一幕,為店家的食物藝術表達所觸動。此外,店家還提供,全港唯一無限追加的手

𩽾𩾌魚肝,配點日本小蔥和芥末,絕妙!

此外,店家還提供,全港唯一無限追加的手握壽司🍣最後的湯和甜品也是將藝術審美高水平維持到最後。
❤️
可以說這是一次全程驚喜連連的Omakase用餐之旅。食物本是客觀的存在,當店家傾注了用心在其中,便同食客建立了妙不可言的聯繫。我願用溫柔的筆觸來記錄這讓人連連贊嘆的一餐,請將它列入到你的hk omakase必訪清單,它會在兩個小時里給到你意想不到的記憶。
2023-09-23
今天有幸嘗試到Omakase~餐廳位於尖沙咀樓上,擁有滿滿櫻花景,無限追加壽司!男生也能吃飽✨🔸先付海膽豆腐:海膽與豆腐的結合賦予整體口感柔滑,同時展現海膽的濃郁奶油風味。磯煮南非鮑魚:預先醃製後的南非鮑魚入味鮮美,同時保持清爽的口感和彈性。赤水母刺身:以柚子酸汁為基底調味,味道爽口並具開胃效果。🦪兵庫縣珍蠔蠔肉口感爽脆,整體散發濃郁的海洋氣息。與其他餐廳不同的是,廚師巧妙地加入了蘋果啫喱作為點綴,增添了清甜風味。🦐北海道牡丹蝦經過4.5小時熬製的蝦油搭配香炒蝦膏,口感中爆發出豐富的蝦味,鮮甜且層次分明。🔹鱈魚白子經過微火燒烤後,鱈魚白子散發出濃郁的魚油香氣,進一步提升了整體的魚味豐富度。🔹北海道赤海膽+白蝦+蟹肉廚師建議分別品嚐三種食材,然後再混合食用,這樣能更加突顯食材的鮮味。🔹愛知縣白象拔蚌搭配白粟米湯凍湯,微甜的湯品能更好地凸顯白象拔蚌的甜味。🔹 青森縣鮟鱇魚肝以醬油漬慢煮烹調,與一般高火烹飪的方法有所不同,這樣能更好地使鮟鱇魚肝入味。✨海膽拿破崙是餐廳招牌菜,上層是北海道海膽,下層是新鮮的拖羅,中間夾著脆片,再搭配自家製的淡雪鹽。當鮮甜的海膽與脆片相遇,帶來豐富的口感。廚師在

🔸先付
赤水母刺身:以柚子酸汁為基底調味,味道爽口並具開胃效果。

🦪兵庫縣珍蠔

🦐北海道牡丹蝦

🔹鱈魚白子

🔹北海道赤海膽+白蝦+蟹肉

🔹愛知縣白象拔蚌
搭配白粟米湯凍湯,微甜的湯品能更好地凸顯白象拔蚌的甜味。

🔹 青森縣鮟鱇魚肝

✨海膽拿破崙
是餐廳招牌菜,上層是北海道海膽,下層是新鮮的拖羅,中間夾著脆片,再搭配自家製的淡雪鹽。當鮮甜的海膽與脆片相遇,帶來豐富的口感。廚師在上菜時會撒上淡雪鹽,同時店內的櫻花景也會飄起雪花,營造出浪漫的氛圍。

🍣壽司6貫
炙燒帆立貝:帆立貝肉質鮮嫩多汁,微燒處理後表面微焦,賦予獨特的燒烤風味。
甜蝦:肉質鮮嫩彈牙。
秋刀魚:肉質豐腴,口感豐潤,帶有淡淡的脂肪香氣。
中拖羅:魚香濃郁,搭配適量的魚油脂,入口甘香。
大拖羅:較中拖羅呈現淺色,腹部脂肪更豐富,入口即化,滿溢著天然魚油脂的甘香。
碟魚裙邊:指鰈魚鰭附近的部位,脂肪含量高,經過炙燒處理,散發出誘人的油香。

🥣帶子木魚花清湯
木魚花清湯以精緻茶壺裝載,伴有微微帶子甜味,飲落暖胃且滿足。
帶子木魚花清湯

🍦甜品
以黑芝麻雪糕伴鮮甜蜜瓜作結,雪糕奶味重,蜜瓜甜度十足!

帶子木魚花清湯
2023-11-23 124 浏览
先付3點海膽豆腐|磯煮鮑魚|水母刺身豆腐軟滑入口有海膽既咸鮮味, 鮑魚煮得入味彈牙, 而水母刺身師傅則特別加上柚子酸汁提鮮.北海道仙鳳趾牡蠣雖然size唔算太大, 但質地滑口, 蠔味濃郁, 師博係上面加左蘋果啫喱嚟代替一般酸汁, 令味道更加清新北海道牡丹蝦 必須大推呢個牡丹蝦, 非常好食! 蝦本身已經非常厚肉,師傅再將蝦膏炒香放上面,然後用蝦殼整成蝦油襯托蝦刺身, 令香味係口中爆發.鱈魚白子 本身都有小小驚食白子, 但師博將新鮮既鱈魚白子稍微炙燒過,令佢保留鮮味之餘亦唔會有苦味或者腥味.愛知縣白象拔蚌用上白象拔蚌, 味道鮮甜富海水味, 另外師博更調製左白粟米濃湯嚟配襯象拔蚌, 令清甜既味道更突出炙燒大拖羅 大拖羅係吞拿魚脂肪最豐富既位置, 炙燒過後更能帶出拖羅既油香同焦香味,底下用左自家製洋蔥漬做襯托, 去中和返油膩感. 青森縣鮟鱇魚肝師博特別用慢煮醬油漬既方法去泡製鮟鱇魚肝, 令到佢比一般蒸魚肝既口感更加軟滑.海膽拿破崙上層用上大大舊日本海膽, 下層則係新鮮拖羅, 中間再加上紫菜天婦羅, 師博最後更係我地面前灑上由米漿同海鹽製成既白雪鹽, 一片片好似落雪咁,岩哂打卡之餘亦令口感更豐富
先付3點
海膽豆腐|磯煮鮑魚|水母刺身

北海道仙鳳趾牡蠣

炙燒大拖羅

海膽拿破崙
上層用上大大舊日本海膽, 下層則係新鮮拖羅, 中間再加上紫菜天婦羅, 師博最後更係我地面前灑上由米漿同海鹽製成既白雪鹽, 一片片好似落雪咁,岩哂打卡之餘亦令口感更豐富.

壽司5貫
深海池魚 | 甜蝦 | 凡立貝 | 大拖羅 | 左口魚邊手卷
當中最喜歡凡立貝同左口魚邊手卷, 凡立貝夠哂厚肉鮮味,而左口魚邊經過炙燒之後, 油香味非常突出.
吸物
鯛魚白湯

甜品
紅豆雪糕
2023-11-13 193 浏览
同男朋友放肆下🥰 食返餐omakase先!前菜三點海膽豆腐磯煮鮑魚赤水母 - 柚子酸汁,開胃日本生蠔上面加咗蘋果啫喱,食落好鮮味北海道牡丹蝦上面係炒咗嘅蝦膏,仲有特別煮嘅蝦油,配搭埋成個蝦味更加突出愛知縣白象拔蚌配咗個白粟米泡沫,食落更新鮮大拖羅多士 配咗大蔥味噌入口即融,外面做咗小小火炙嘅處理,令到個拖羅味更出清森縣安康魚肝做咗醬汁漬處理,先食原味,再加wasabi,師傅更加話呢個係產地最靚嘅魚肝~算係我食過最唔腥嘅魚肝!鱈魚白子做咗小小烤嘅處理,食落熱熱地,加埋個酸汁,食落感覺唔錯!海膽拖羅拿破崙好大堆海膽!下層仲配咗新鮮拖羅,算係佢地嘅signature dish,配埋淡雪鹽~食落好鮮味,海膽份量多到咬一口跌咗啲出嚟😂😂雙層脆口紫菜咬落好有層次感~喜知次珍貴魚類,好少見個有原條魚喺omakase出現!仲要上枱仲係熱辣辣,香噴噴,好正呀!壽司~帆立貝甜蝦中拖羅平目魚裙邊手卷吞拿魚赤身醬油漬》〉如果食唔飽,餐廳仲有得無限追加壽司!因為我地已經好飽,所以就冇追加到😂帶子湯清清地,一掃食完好多好野嘅油膩感,入面仲有兩粒細細地嘅帶子~最後仲有埋蜜瓜同埋黑芝麻雪糕,食得好滿足
同男朋友放肆下🥰 食返餐omakase先!

前菜三點
海膽豆腐
磯煮鮑魚
赤水母 - 柚子酸汁,開胃

日本生蠔
上面加咗蘋果啫喱,食落好鮮味

北海道牡丹蝦
上面係炒咗嘅蝦膏,仲有特別煮嘅蝦油,配搭埋成個蝦味更加突出

愛知縣白象拔蚌
配咗個白粟米泡沫,食落更新鮮

大拖羅多士 配咗大蔥味噌
入口即融,外面做咗小小火炙嘅處理,令到個拖羅味更出

清森縣安康魚肝

鱈魚白子
做咗小小烤嘅處理,食落熱熱地,加埋個酸汁,食落感覺唔錯!

海膽拖羅拿破崙

喜知次

平目魚裙邊手卷
吞拿魚赤身醬油漬

帶子湯

最後仲有埋蜜瓜同埋黑芝麻雪糕,食得好滿足
本身睇到啲差評都驚食物質素有參差但係食過又唔覺得有啲人講到咁差🫣環境仲要都幾靚😍✨首先先付有海膽豆腐、磯煮南非飽魚、赤水母刺身海膽豆腐質感好細滑好香海膽味磯煮南非飽魚好入味赤水母刺身配合柚子酸汁 爽得黎又好開胃三樣入面我最鐘意呢個生蠔係來自兵庫縣配上蘋果啫喱唔單止清甜仲突顯到生蠔嘅鮮味生蠔嘅口感唔太creamy,佢係偏清爽 海水味頗重好新鮮🤫燒鱈魚白子係我從未食過嘅食物Creamy嘅白子配上酸汁 減低膩嘅感覺白子入口融化好重魚味👍🏻👍🏻北海道牧丹蝦🦐我好鍾意食蝦,呢一碟真係要大讚牡丹蝦上面有蝦膏而牡丹蝦下面有用蝦殼熬嘅蝦油係係有三重唔同嘅蝦味,喺口腔演奏好重蝦味!好香!愛知縣白象拔蚌配上白粟米湯好鮮甜入口首先係粟米香味然後粟米香味會消散就會食到象拔蚌味加埋紫蘇花令層次昇華,唔會只得甜北寄貝好鮮而魚白湯好香濃!來自青森縣嘅安康魚肝係醬油漬 好濃嘅醬油味,口感係好軟滑有試過冇配Wasabi食但配上wasabi 的話味道層次會更好!大拖羅有炙燒過配上味噌醬好香魚嘅油脂味🫶🏻呢個超巨量海膽山真係令人心心眼😍加上淡雪鹽真係好吸睛仲要一路加鹽一路會配合背後嘅櫻花雪景真係視感享受🥹北海道赤海膽好甜
本身睇到啲差評都驚食物質素有參差
但係食過又唔覺得有啲人講到咁差🫣
環境仲要都幾靚😍✨

首先先付有海膽豆腐、磯煮南非飽魚、赤水母刺身
海膽豆腐質感好細滑好香海膽味
磯煮南非飽魚好入味
赤水母刺身配合柚子酸汁
爽得黎又好開胃
三樣入面我最鐘意呢個

生蠔係來自兵庫縣
配上蘋果啫喱唔單止清甜仲突顯到生蠔嘅鮮味
生蠔嘅口感唔太creamy,佢係偏清爽
海水味頗重好新鮮🤫

燒鱈魚白子係我從未食過嘅食物
Creamy嘅白子配上酸汁 減低膩嘅感覺
白子入口融化好重魚味👍🏻👍🏻

北海道牧丹蝦🦐
我好鍾意食蝦,呢一碟真係要大讚
牡丹蝦上面有蝦膏
而牡丹蝦下面有用蝦殼熬嘅蝦油
係係有三重唔同嘅蝦味,喺口腔演奏
好重蝦味!好香!

愛知縣白象拔蚌配上白粟米湯好鮮甜
入口首先係粟米香味
然後粟米香味會消散就會食到象拔蚌味
加埋紫蘇花令層次昇華,唔會只得甜

北寄貝好鮮而魚白湯好香濃!

來自青森縣嘅安康魚肝係醬油漬
好濃嘅醬油味,口感係好軟滑
有試過冇配Wasabi食
但配上wasabi 的話味道層次會更好!

大拖羅有炙燒過配上味噌醬
好香魚嘅油脂味🫶🏻

呢個超巨量海膽山真係令人心心眼😍
加上淡雪鹽真係好吸睛
仲要一路加鹽一路會配合背後嘅櫻花雪景
真係視感享受🥹
北海道赤海膽好甜 ,一啲腥臭味都冇
底下係拖羅魚蓉
但我覺得脆海苔有啲搶味
令到底下嘅魚蓉味道突出唔到

第一次食omakase 會有成條魚上🤣
喜之次係深海魚,矜貴在唔可以用拖網去捕捉,只可以釣
魚味香濃而且肉質嫩滑,唔算多骨
好味!

壽司有帆立貝、甜蝦、赤身 醬油漬、中拖羅、平目魚群邊,好滿足🤤🤤

最後點少得湯
鯛魚白魚湯好濃郁
感覺冇乜調味,成個湯都係滿滿嘅魚鮮味

甜品係紅豆雪糕配蜜瓜
正常雪糕,蜜瓜都幾甜!

整體黎講我覺得幾好味
Presentation 都幾好,雪景好加分🤣
食物用料都唔馬虎
唔係好明點解會咁多差評🤔
2023-11-10 155 浏览
今次呢間Omakase係我食過咁多間入面最有心思和新意,好多菜式都係經佢地主廚多翻嘗試改良而成,加入咗很多fusion嘅元素,每款都有自己嘅獨特之處。🤤💕當中最令我驚喜嘅係海膽拿破崙,配搭餐廳嘅櫻花雪景,浪漫又美味,推薦大家一定要黎試下。🌸❄️三點前菜🍱香濃嘅海膽豆腐,7成都係用海膽做,鮮甜嘅南非鮑魚以及水母刺身,淋上柚子酸汁 ,十分開胃。兵庫縣生蠔🦪用上蘋果啫喱代替傳統柚子酸汁,突出咗蠔嘅清爽味,提升了鮮味。北海道仁丹蝦🦐刺身蝦上面有蝦膏,底係用蝦殼熬左5-6個鐘出嚟嘅蝦油,色香味俱全,將全隻蝦融合成一碟佳餚。秋刀魚壽司🐟秋刀魚係當季嘅食材,加上漬物和大蔥製成卷物。燒原條喜知池🐠外皮香脆,魚肉好嫩。愛知縣白象拔蚌🌊配白粟米湯,愛知縣白象拔蚌以鮮度出色聞名,凍湯微甜嘅味道恰到好處,更帶出象拔蚌嘅鮮甜。大拖羅🎣炙燒後嘅大拖羅好香口,伴自家秘製洋蔥酸汁,酸酸甜甜,令拖羅食落不會太油膩。鱈魚白子🥚微微火炙後入口更香濃。清心縣鮟鱇魚肝🎏整個表面都呈橙色,一望就知係十分新鮮,醬油漬慢煮後更入味,而且含豐富膠原蛋白。海膽拿破崙🌸上層係北海道白海膽,下層係新鮮拖羅,再加上自家製用白海鹽和米整成嘅小碎片
三點前菜🍱
兵庫縣生蠔🦪
北海道仁丹蝦🦐
秋刀魚壽司🐟
秋刀魚係當季嘅食材,加上漬物和大蔥製成卷物。
燒原條喜知池🐠
外皮香脆,魚肉好嫩。
愛知縣白象拔蚌🌊
大拖羅🎣
鱈魚白子🥚
微微火炙後入口更香濃。
清心縣鮟鱇魚肝🎏
海膽拿破崙🌸
上層係北海道白海膽,下層係新鮮拖羅,再加上自家製用白海鹽和米整成嘅小碎片,師傅上碟時會從上方灑下,好似落雪咁,與此同時,眼前嘅櫻花樹景都飄起雪花,好靚又好浪漫。
壽司🍣
有帆立貝、甜蝦、熟成真雕、海膽墨魚、赤身醬油漬五款壽司,選材新鮮,師傅刀工好。
鯛魚白湯🍲
用精緻茶壺裝住,飲得出係用鮮魚熬製,完全無味精。
甜品🍧
芝士雪糕伴密瓜,連雪糕口味都相當特別。
2023-11-05 134 浏览
初次品嘗Omakase的我,揀咗位於尖沙咀的八瀧,一出地鐵站就係,夠晒方便。環境好有日式feel,地方不是太大,坐位亦不多。最得意係食食下窗後面啲櫻花樹裝飾突然噴啲雪出嚟。每次食之前主廚會簡單地介紹食物及最佳品嘗方法,而服務員就好有耐性地從旁加而詳細解釋。務求令客人對食物留下深刻印象!食物擺盤十分精緻,令人賞心悅目,而刺生好新鮮,加上主㕑會配上不同的醬汁,帶出食物的鮮味及層次感。而今Omakase次包括有前菜、刺身、鮮甜的魚湯,冇限追加壽司,自家製紅豆雪糕,非常豐富。前菜刺身方面:牡丹蝦,焰燒拖羅,白蝦、海膽、長腳蟹,海膽拿破侖,北海道帶子,魚肝,白粟米凍湯象拔蚌,秋刀魚,鱈魚白子。濃濃的鮮魚湯,據說係用多種魚熬製而成,好好飲,暖在心頭壽司🍣最後一道菜,甜品:紅豆雪糕,香滑軟綿,很有奶香及紅豆味

前菜
前菜:海膽豆腐、鮑魚、水母

牡丹蝦

焰燒大拖羅

白蝦、海膽、松葉蟹

北海道帶子,魚肝,白粟米凍湯象拔蚌

秋刀魚紫菜卷

鱈魚白子

濃濃的鮮魚湯,據說係用多種魚熬製而成,好好飲,暖在心頭

魚湯

壽司🍣
壽司

最後一道菜,甜品:紅豆雪糕,香滑軟綿,很有奶香及紅豆味
紅豆雪榚
北海道帶子,魚肝,白粟米凍湯象拔蚌
秋刀魚紫菜卷
魚湯
紅豆雪榚
  • 白蝦、海膽、長腳蟹
話說近排比兩隻智慧齒🦷痛痛地搞到無哂食慾,把心一橫一炮過剝哂佢🤡吃貨既我又可以堂堂正正搵個籍口去食好野,順便慶祝一下朋友生日👀最後揀左依間係尖沙咀既omakase,睇中左佢有櫻花打卡位🌸真係好靚,求奇影一張都可以po ig裝b😎晚市黎講依個價錢既omakase真係我食過咁多間性價比最高!可以無限添加壽司!🤩八瀧yataki  $1588季節前菜海膽豆腐,質感滑嫩,海膽鮮味同豆腐嘅淡雅完美結合磯煮鮑魚,質感飽滿,韌彈有嚼勁,磯煮方式保留咗鮑魚嘅原汁原味赤水母🪼,本身無咩味,但以口感為主,嚼感清爽,帶點微酥脆,柚子酸汁吊味,前菜最鐘意依道sashimi 割。刺身北海道生蠔🦪,肉質肥美,口感creamy,無乜金屬味/海水味,顯得蠔味道更清甜,加左蘋果醋啫哩中和蠔味,兩者恰到好處,大大隻好滿足😭網燒大拖羅🐟,經過燒烤後,拖羅肉上既微焦香增添風味,油脂質感依然入口即化,洋蔥酸汁解油膩感,酸酸辣辣好開胃👍🏻愛之縣象拔蚌白栗米湯🌽,其中一道驚喜菜式,白栗米清甜順滑,象拔蚌新鮮爽口,兩者絕對係perfect match🫢北海道牡丹蝦🦐,肥美鮮甜,除左有濃郁既蝦膏,仲有蝦油充當醬汁既角色,令蝦既味道昇華
八瀧yataki  $1588
海膽豆腐,磯煮鮑魚,赤水母
季節前菜
海膽豆腐,質感滑嫩,海膽鮮味同豆腐嘅淡雅完美結合
北海道生蠔
網燒大拖羅
象拔蚌白栗米湯
鮟鱇魚肝
sashimi 割。刺身
北海道牡丹蝦🦐,肥美鮮甜,除左有濃郁既蝦膏,仲有蝦油充當醬汁既角色,令蝦既味道昇華,未食過連蝦油上碟,好濃好好味☺️
鮟鱇魚肝🐠,用浸煮方法令佢較腍身,食落好軟綿而且好甜!加少少wasabi食,層次會更豐富👍🏻
南澳龍蝦
和牛天婦羅
松葉蟹飯
cooked 烹。熱食
南澳龍蝦🦞,用煎方式烹煮,令佢半熟狀態可以同時保留鮮味,質感爽口,配上炒蝦膏,味道一流😋
A5和牛天婦羅,師傅建議一份配多士食,另一份配牛油麵豉醬,和牛係生,油脂係口融化😭同時外層酥脆衣皮將肉質包覆,最後有麵豉醬作點綴
松葉蟹飯🦀,飯吸收左蟹汁同蟹膏,而且每啖都有蟹肉,好似仲可以加拿添🤓
chef′s special 名物
海膽山拿破崙🧡,八瀧既signature dish,其實我就係為依款菜而黎😌事實證明係200%正確,好誇張,目測海膽份量係多過一隻原隻海膽,先食一啖海膽,鮮甜度爆登,質感柔軟,入口即溶🥹配搭中間海苔天婦羅,酥脆口感中和一下,下面果層係拖羅蓉😍係好重油脂果款,總共要食3啖先食得哂🫣最後仲有淡雪鹽增加口感,200分滿足,巨滿足,certified‼️
秋刀魚
赤身醬油漬
甜蝦
sushi omakase 5 styles (unlimited sushi)
鮨。手握壽司5貫(無限追加)🍣
帆立貝,中拖羅,秋刀魚,赤身醬油漬,甜蝦
整體都好新鮮,咁多款尤其鐘意赤身醬油漬,厚身之餘醬油味好重。另外仲可以無限追加sushi,太瘋狂😈基本上蝦類,貝類,魚類都可以追加,一定夠飽,已經決定左聖誕節要再黎食🤤
白身魚湯
soup 吸物
白辛魚湯,誠意滿滿既湯😻我食過咁多間omakase既湯物都無依間咁濃,煲左12粒鐘以上,而且係用湯壺上,飲到最後倒出黎都仲係熱,係我係香港食日本菜飲過最濃郁最有魚鮮味既魚湯😚
靜崗縣蜜瓜,椰子雪糕
dessert 季節・甘物
靜崗縣蜜瓜,清甜消暑
椰子雪糕,有椰子肉既雪糕!好有口感!
每間omakase都唔同既菜式係令我愛上omakase既原因,每次食都有唔同既驚喜,而今次係最滿意既一次,白栗米湯,蝦油配牡丹蝦,牛和天婦羅,每一道菜都好有記憶點。chef′s special既海膽山拿破崙實在太驚豔…成口都係海膽,新鮮,份量多之餘,海苔同淡雪鹽既配搭亦恰到好處,當然仲有無限添加sushi…晚市omakase價錢真係好抵,極度推介,但求聖誕節唔好full booking🫣
2023-11-02
赤身醬油漬
白身魚湯
靜崗縣蜜瓜,椰子雪糕
2023-10-31 222 浏览
餐廳做緊5週年感謝祭,晚市Omakase有8折優惠,仲可以無限追加壽司。前菜三品水母刺身配柚子醬汁,好清爽。南非鮑魚,肉質鮮嫩。鱈魚白子,肥美creamy。先付二品北海道真生蠔:配自家製蘋果啫喱,特別清甜味美。瀧•刺身五點1)北海道牡丹蝦刺身:配蝦膏,點埋用蝦頭熬製既蝦醬油,令蝦味加倍濃郁,層次豐富。2)愛知縣白象拔蚌刺身:加左柚子皮,倍添清新。3)大拖羅網燒:帶少少焦香味;師傅教1件就咁食,另一件就配洋蔥漬食,2種唔同口感。4)香箱蟹:加昆布蒸熟,再將蟹肉和蟹膏釀番入蟹彀度,配搭梅酒啫喱,酸酸地,好特別。5)鮟鱇魚肝刺身:加醬食更軟滑,配wasabi食,味道更加平衡。煙燻甘鯛立鱗燒鯛魚厚身,魚鱗脆卜卜,配海膽醬食,口感更豐富。天婦羅海膽拿破崙上層海膽,下層拖羅,配有米味既淡雪鹽,帶番出少少甜味既口感。壽司活北寄貝:拍一拍令肉質更爽口好食。日本賴尿蝦:師傅好細心幫我哋挑出蝦腸。秋刀魚:油脂充沛。中拖羅:魚油比例適中。海膽墨魚:口感豐腴有層次。赤身醬油漬:醬油輕醃後,更鮮甜。吸物帶子清湯:鮮甜。甜品豆腐味雪糕及蜜瓜:雪糕散發大豆香味,配搭北海道蜜瓜,甜而不膩。總結,食材質素高,服務態度專

前菜三品
水母刺身配柚子醬汁,好清爽。
南非鮑魚,肉質鮮嫩。
鱈魚白子,肥美creamy。

先付二品
北海道真生蠔:配自家製蘋果啫喱,特別清甜味美。

瀧•刺身五點
2)愛知縣白象拔蚌刺身:加左柚子皮,倍添清新。

煙燻甘鯛立鱗燒
鯛魚厚身,魚鱗脆卜卜,配海膽醬食,口感更豐富。

天婦羅海膽拿破崙

壽司
活北寄貝:拍一拍令肉質更爽口好食。
日本賴尿蝦:師傅好細心幫我哋挑出蝦腸。
秋刀魚:油脂充沛。
中拖羅:魚油比例適中。
海膽墨魚:口感豐腴有層次。
赤身醬油漬:醬油輕醃後,更鮮甜。

吸物
帶子清湯:鮮甜。

甜品

總結,食材質素高,服務態度專業,我哋在櫻花雪景下享受左一頓盛宴。
  • 天婦羅海膽拿破崙
  • 煙燻甘鯛立鱗燒