2007-12-09 21 浏览
唔清楚這餐廳是否轉營,連經理都轉咗,以前都算是幾好.今日的感覺完全不好.呢度服務都變咗質.以前係高級食府,現在降級了這裡很嘈吵,也見到一班服務員和一位女經理在水吧位嬉戲大笑吵鬧.簡直當我地人客透明.絕對唔應該身穿制服給人客看到感覺不好.重影響八月花聲譽.希望下次唔好再給我看到.影響顧客.
2007-12-06 28 浏览
上星期兩個人去到又一城, 見門口ok就入去了.點了以下菜:1.文昌雞----普普通通2.BB豬------又話超年幼小豬, 又咪係普通乳豬, 得嗰 四件$50-3.齋菜類----清清地,有d竹生之類,ok得4.龍蝦麫----最好味埋單五佰幾, 真係食地方
上星期兩個人去到又一城, 見門口ok就入去了.
點了以下菜:
1.文昌雞----普普通通
四件$50-
3.齋菜類----清清地,有d竹生之類,ok得
4.龍蝦麫----最好味
埋單五佰幾, 真係食地方
2007-12-02 32 浏览
Weekend到八月花吃晚飯, 叫了四道菜, 上了兩道豆腐類小菜後, 另外的炒飯和牛筋煲, 遲遲未到. 因五歲姪兒嚷著要吃飯, 催了不下6-7轉, 已大半鐘頭炒飯仍未到, 到最後才有侍應說要稍後, (懷疑漏單), 已一肚子氣, 小朋友仍未有飯吃, 故什麼都不要了, 叫他們cancel 炒飯和牛筋煲, 侍應不但沒有歉意, 還主動問我們是否跟著埋單, 埋單時還計了牛筋煲的錢, 改一輪單在未吃飽的情況下離開. 經驗十分不快, 糟蹋了週末大好心情.結果姪兒去了他喜愛的KFC吃雞皇飯, 才吃過飽肚. 之後到了bossini購物, 感受什麼是優質服務.連最基本給人吃飽的要求也達不到, 服務水平低劣, 學什麼搞飲食, 價錢已其次, 吾有生之年都不會再幫襯!

2007-11-30 11 浏览
當晚食咗個匯豐4人特價餐($880), 份量唔算多, 但味道唔錯, 尤其個南瓜帶子羮, 好香, 可惜個竹筒飯同甜品都唔夠熱! 雖為特價餐, 但加一, 茶芥全部計足, 埋單要千幾蚊!另外, 座位設計奇怪, 無咩私隱度, 訂位時切記要求出面D枱, 入面嗰D L型梳化位, 夾餸不便, 講話不便...

雖為特價餐, 但加一, 茶芥全部計足, 埋單要千幾蚊!

2007-11-28 30 浏览
[ 食物] ok但貴 手拍黃瓜:少辣,爽口,正炸苦瓜湯丸:外脆內軟,一定要試,好好味! 醋味花生:好好味,成碟食哂^^ 果汁:勁細杯$28,仲要加一,好貴>_<[ 服務] 差果日同個fd一入去, 就見到個女Manager好凶狠眼神望住個staff, 雖然唔知咩事,但已經對呢個人印象唔咪咁好.叫咗個河枌,好耐都唔來,原來冇落單.叫佢同我追,但個侍應唔理我哋行咗去.追咗四,五次先到. 响度等的期間,望去水吧,見到個女Manager响度偷食生果,跟住又响度同個收銀傾計,鬼咁大聲. 我哋想追d食物,都唔敢叫佢.見個女Manager成日用d好凶狠眼神望住d 同事,我和個fd都覺得d侍應服務咁差都係有個咁既上司.真慘!
[ 食物] ok但貴

手拍黃瓜:少辣,爽口,正
炸苦瓜湯丸:外脆內軟,一定要試,好好味!
醋味花生:好好味,成碟食哂^^
果汁:勁細杯$28,仲要加一,好貴>_<

[ 服務] 差

叫咗個河枌,好耐都唔來,原來冇落單.
叫佢同我追,但個侍應唔理我哋行咗去.追咗四,五次先到.

2007-11-21 22 浏览
和媽咪兩支公去歎高檔一點, 就選了這間.點心係好精美, 不過偏咸了一點!環境寬闊, 不過太黑了, 歎報紙不方便.每人平均$20/位茶, 雖然係好貨色但, 太貴了吧!點了5款點心...珍珠雞, 露筍春卷, 綿花雞, 灌湯餃, 釀青椒.埋單$230.-幾
和媽咪兩支公去歎高檔一點, 就選了這間.
點心係好精美, 不過偏咸了一點!
環境寬闊, 不過太黑了, 歎報紙不方便.
每人平均$20/位茶, 雖然係好貨色但, 太貴了吧!
點了5款點心...
珍珠雞, 露筍春卷, 綿花雞, 灌湯餃, 釀青椒.
埋單$230.-幾
2007-11-20 29 浏览
昨晚同男朋友去又一城,AEcard有50% discount就試下這間又係美心集團的八月花。見綱上有些好評的菜色,就跟著試幾個.....蔥油海蜇頭---好食,其他調味品如芥辣,豉油都不需要。(美心的紫玉蘭會附有芥辣,要點些少才好味;又一棧,卻點什麼都不會好食;不是美心的金滿庭,前菜的海蜇頭比它們好。)嫲嫲糯米飯---如所說的,份量唔多,約有兩碗細飯碗份量,有臘腸和蝦米粒放面,加點附有的豉油都算好食,跟一碟仔菜心。(但要一提的是,若三人以上share這個飯的話只可當小食,當飯食的一定不夠;還有,想吃的應該一坐下時就落單,因為這個飯要等45分鐘的,侍應落單時會提你的。)爺(椰)爺(椰)栗子雞---味道ok,那個椰汁同雞肉都幾香滑,可伴白飯吃的一道菜。榴子丁咕囉肉--- 一般,下次不會order的了。對於我不喜歡吃肥肉的人,偏偏四件就有兩件是肥肉達95﹪的,想起也想嘔.........原本叫了薑茶湯圓作甜品,但等了十五分鐘,趨了單也未上,結果cancel了不要。服務--- 一般. 侍應算有禮貌,但又無神無氣,叫趨單卻笑著口說糯米飯是要等的一副不想理的樣子,一個應該是經理的女士替我們跟進薑茶湯

一個應該是經理的女士替我們跟進薑茶湯圓為何遲遲未有,笑笑口很有禮貌也很落力。但估不到她就在所有食客面前大聲叫:“為什麼X枱的薑茶湯圓會這麼耐?我叫趨單時為何無人跟進?廚房點解無預備?現在太耐客人不要了!!.......直至我們離開,她有禮貌地說了三數次不好意思....我反而想快快走。

2007-11-18 18 浏览
見佢既裝修都ok,諗住水準都唔會差得去邊,而張credit card做緊promote,有半價,所以去試下...食左:1) 嫲嫲糯米飯- 份量唔多,但好好食,唔落豉油我都食到,不過落左好食d...原來仲包一碟菜,早之唔叫碟菜,叫另外一款餸啦! (侍應又唔提下)2) 爺爺栗子雞- 粵江春既比呢間既好食同埋材料份量多d... 不過味道都ok...椰子幾香,雞肉好滑!3) 糖酒炒玉蘭- 有少少甜味幾好食,不過略嫌煮得有d過諗,唔夠爽脆...原來對呢間餐廳印象唔錯,點知...食食下,男友發現我張櫈有隻小強係度行(!),我即刻彈起身...講畀侍應聽,佢地只係拎走張櫈(拎開幾個人位),但冇打死/捉走隻小強! 我已經好冷靜冇尖叫架喇(勁驚小強),不過侍應既反應好似話好平常啫,一d都唔緊張間餐廳畀客人發現有小強!!! (不過食完冇肚痛,應該食物係乾淨既!)或者,下次唔好坐近廚房既枱!

食左:

或者,下次唔好坐近廚房既枱!
&#23282;&#23282;糯米飯
2007-11-16 15 浏览
尋日打電話訂位時full house,要8點後先有位,點知7:30 walk-in時有位。太好啦!股市旺,book 位吃飯越來越難。環境,氣氛跟Rice Paper和Simply Thai差不多。因爲木板地,所以有點嘈吵。點了蒜片什菌、脆皮BB豬、文昌雞,蟹肉蛋白燕窩羹、大閘蟹同小丸子多食。原本還點了蟹粉餃,但7點幾就賣晒。蒜片什菌–很香口脆皮BB豬- 皮脆得像薯片文昌雞–雞很滑,但酒味和雞味都很淡。蟹肉蛋白燕窩羹- 很香,手拆蟹肉,老雞金華火腿湯底,湯面放滿燕窩。大閘蟹–九月圓,十月尖。兩隻都係公,正呀! 膠手套,蟹簽,較剪,濕紙巾。有整工具,事半工倍。蟹味鮮甜,蟹膏甘香。正!唯一美中不足是沒有薑湯order,點了青檸薑蜜代替。小丸子多食–五款小丸子有原味、南瓜、綠茶、香芋、黑芝麻。八小碟dip:砂糖、果仁片、腰果粒、黑白芝麻、脆椰絲、朱古力碎和甜筒碎吃,小丸子很煙un。淨係玩mix & match已經娛樂無窮。總括服務及食物水凖都好好。

股市旺,book 位吃飯越來越難。

蒜片什菌–很香口
脆皮BB豬- 皮脆得像薯片
文昌雞–雞很滑,但酒味和雞味都很淡。

總括服務及食物水凖都好好。
2007-11-16 12 浏览
如果唔係AE card有50% offer,都冇諗過嚟幫襯。情況跟上次mega box嘅喜百合一樣....平日夜晚都一樣要排吓隊,相反隔籬嘅又一泰就鬼影都唔見隻...既然有五折,可以叫多幾樣試下...脆脆BB乳豬--- 皮頗脆,微暖,但肉不多。食落普普通通,跟永合隆及新斗記絕不可相提並論....太座點名要叫D特別嘢。呢度標榜食新派中菜,當然有大把選擇la。火燄威士忌栗子紅棗燴牛膝,徹頭徹尾嘅fusion菜式。嗶一口汁試試,加入whisky後汁入喉頗辛辣,味係類似紅酒汁嘅味,感覺幾特別;牛膝份量極足,肉炆得夠淰糯,但奇怪地稍嫌不太入味;栗子極甜極淰,比肉味道更佳....杞子雞湯浸時蔬--- 用嘅係菜苗。上次已响喜百合食過,驚喜欠奉。雞湯偏鹹,要扣分...甘橘脆蝦球--- 又係特別菜色。用橘子製汁,用嚟伴海鮮,確實幾match,食落口感幾清新,橘子計酸酸哋,又帶有少許橘子獨有嘅苦澀味,幾開胃;蝦大隻之餘亦爽口新鮮。美中不足係橘子汁份量不足,令D蝦好似未完全"上色"....再嚟個桶仔飯當白飯食。用料足(瑤柱、拆蟹肉、雞粒、冬菇粒等),味道不錯....最後送嘅八月花茶,入口甜甜哋,當成甜品亦未

既然有五折,可以叫多幾樣試下...

最後送嘅八月花茶,入口甜甜哋,當成甜品亦未嘗不可...

水準比上次食嘅喜百合出色...

有機會可以再來....

2007-11-10 23 浏览
曾經有一段時間, 日日都去呢度飲下午茶, 放學就去坐, 食完行番屋企.同班waiters好熟, 大家有傾有講, 但最近一次去, 驚覺轉哂人, 仲好無禮貌.八月花, 唔同以前啦.

八月花, 唔同以前啦.
2007-11-10 9 浏览
有日同男朋友去行又一城,想去酒樓叫餸食飯,於是黎左呢度。裝修唔似中式酒樓,似西餐廳格局,牆邊有卡位。花茶要左碧螺春,想品嚐下竹林深處人家既味道,茶味清新,但幾淡口,唔太合我口味。點左石榴子咕嚕肉,個汁較稀,肉炸得脆而不鬆,唔夠肥,又細細粒咁,唔得。迷你桶仔糯米飯,真係好迷你,一個人都食得掂,個飯整得幾好,粒粒分明,裡面有蔥,雞粒,瑤柱,冬菇,料好入味,且飯底部唔油,好食。金瑤蟹肉脆茄子,茄子炸得幾脆,蟹肉一粒粒的,連埋茄子一齊食,好味。荔芋香酥鴨,呢個係全晚最好食,鴨上佈滿芋蓉,好脆,而芋蓉下係鴨皮,鴨皮下係一層薄脂肪,脂肪下係鴨肉,幾重口感,非常正,唔怕油膩既真係要試下。男朋友分得三舊,其餘全部被我消滅。菠蘿雞煲,同咕嚕肉個汁差唔多,不過呢個較結,雞肉有肉汁。成個煲上,但冇煲仔菜既香,似係炒後先倒落去。甜品叫左燕窩蛋撻,蛋漿唔夠滑,冇特別。

甜品叫左燕窩蛋撻,蛋漿唔夠滑,冇特別。
2007-11-09 13 浏览
細妹gloria話補祝返我既生日, 所以Book位去"八月花", 入到去細妹毫不猶豫叫個HSBC set dinner 4位要$880-好貴呀!! (但我地3個人叫4人餐, 心知不妙啦, 一定要食多份啦..肥肥呀.....) 個set有南瓜帶子湯, 招牌燒乳豬, 迷你竹桶飯, 開邊蒜蓉焗龍蝦(半隻), 栗子紅棗炆牛膝, 籠仔荷葉蒸龍利柳, 蛋白杏仁茶, 仲有好好味的八月花茶飲~~ yummy~~~ 埋單都好貴呀, 連茶錢每位$50- Total: $1180 -!!! Service好好呀, 我發現個龍蝦有一條不知明的物體時, 佢地取走去問廚房, 之後話返比我知, 原來是龍蝦的腸...仲問我要否整返熱, 極之細心...待應一叫即到,good! 環璄坐得幾舒服. 真唔好意思呀Gloria, 要你請咁貴...........thx so much !!
2007-11-07 284 浏览
相約久違了的朋友看戲,趁有時間先吃晚飯,見這間餐館鄰近戲院加上門面美觀,兼且是美心集團下的食肆,因此姑且入內一試。此店的裝修帶點西式,看來是想吸納一些外籍顧客,價錢方面走較高檔次。甫坐下侍應已提醒在座各人可以各自選擇飲品,餐牌上中西各式飲料皆有提供,結果除朋友太座選了碧螺春外,我和朋友都寧可揀西式特飲,因為反正價錢都是相若。不過喝茶的好處是可以加水添飲,而且那套玻璃茶具也頗精緻。菜方面,前菜的椒鹽炸豆腐份量很少,味道有別於一般做法,豆腐隔了油、炸得很乾身,口感有點似炸芝士,然後以炸蒜蓉鋪面。我們三人各自點了一款菜,本蟲選的是素菜,名字很優雅叫艷影紗窗,做法是以竹笙包上素,再於上面淋獻汁並以杞子和青豆伴碟。此碟彷似是那些廚藝比賽的作品,賣相靚但吃不飽。朋友選的是帶子蛋白炒飯,上面淋的是蟹子獻汁,無論色香味都不俗,不過仍是略嫌份量偏少。最後一道菜是太雕文昌雞,雞的肉質頗滑,而那汁則有點濃,但整體口感也不錯。服務方面,侍應的基本訓練算足,但有不少大集團的慣常問題,例如他們總愛趁人不為意時收碟,很多時我們其實還未吃完,以及召喚侍應時總要花點時間才找到人。另外不知是否受西方色彩影響,總是吃完一道才上下一味,令人有點不太自在。這類酒家比較適宜見客招呼外賓,三五知己飯則有點令人覺得拘緊。
2007-10-29 3 浏览
今日去左8月花慶祝公公同姨媽既生日...去之前上網睇下個評語..初頭都有d驚(因前幾個comment都唔係幾好咁),但係今日去到個感覺又唔係咁喎..佢地d staff 知道我地有人生日仲同佢祝壽添喎..我仲以為熟客先係咁...點知又唔係丫..態度都好nice ..今次我仲特登留意d高級既staff,佢地都ok呀..真係跟足哂d單又唔洗點催..唔錯唔錯唯一係個份量真係細碟左dd..大致上今日都幾好...味道都好岩,唔係好咸..最鍾意佢d甜品..賣相好得同好特別值得再去!!