2018-10-26 89 浏览
平時甚少去港島區覓食,今次因為工作關係會到康怡,所以便搜尋一下有甚麼開始嘗試,八月堂就係其中一間。之前睇食評見大多數介紹試咸食,但本人比較喜歡甜食,本來想嘗試朱古力口味,但最後見到限定推出的法式莓果口味,對限定兩字有種情意結,於是就決定買呢個限定口味回公司試試。回到公司用焗爐烘熱,買之前有想像過可能會很甜,雖然這款不是在表面淋上莓果漿的那一種,但看上去稍稍光身的感覺總覺得有機會很甜。但食的時候有種少少的驚喜,因為它沒有很甜,對我來說甜度剛好,不會很甜膩又或者過淡。在烘熱以前,裝著可頌的紙袋已經有少許透油,但烘熱後用來墊著可頌的紙巾沒有看到有過多的油在上面。整體來說我覺得還不錯,如果再來也會嘗嘗其他的口味。

整體來說我覺得還不錯,如果再來也會嘗嘗其他的口味。
5 分钟 (外卖自取)
2018-10-25 81 浏览
每人限買6個所以買左蜂巢, 皇家爵士, 黑胡麻, 沖繩黑糖, 紅豆之前仲試過雪花檸檬同香濃起司全部都唔錯最驚喜的係就算佢有coating係上面個包都唔會因此而淋左缺點就係要等都因為咁所以d牛角包好新鮮
每人限買6個

所以買左蜂巢, 皇家爵士, 黑胡麻, 沖繩黑糖, 紅豆

之前仲試過雪花檸檬同香濃起司

全部都唔錯
最驚喜的係就算佢有coating係上面
個包都唔會因此而淋左

缺點就係要等
都因為咁所以d牛角包好新鮮
2018-10-25 71 浏览
從Facebook見到大量宣傳,正好該店在我工作附近區域,於是過去買外賣回到公司分享。(請預留30分鐘排隊,人氣旺,需等待!)誰知,至少買6件起,每件約$15-22,試下無坊我買了最基本的味道蜂巢,還有朱古力、士蛋啤梨、檸檬、卡士達及明太子。口味多樣化,賣相精緻,其他味道可見於食客們上載的圖吧~~對我來說,最好吃是卡士達,印象是最深!入面吉士醬香濃又軟滑,口感豐富!其他印象比較普通,可能是自己不太喜好太甜的感覺,不過試試也可以的!

誰知,至少買6件起,每件約$15-22,試下無坊

2018-10-14 274 浏览
今日本來只想買降膽固醇的乳酪,咁啱經過見到人龍不長就去排一下隊。見佢今日口口聲聲話係最後一日$98/6個的優惠,咁就買黎試下。一排就排咗20分鐘。有三個「可頌」(叫返牛角包算)佢每人只可買一個好似好 矜貴咁款 咁就買一兩個試下啦結果買咗紅豆x1 黑糖x1 白朱古力x2 黑朱古力x1 明太子x1本來想買個芝士味,但總覺得係撻左片卡__芝士上去咁,所以免了。無相睇,記得影相時已經食晒。唔係叫做好好食,但口痕時的確可以止下痕。佢啲咸包好食過甜包。就此完,無乜特別。講真,止口痕就唔洗食佢啦。但想講今日負責做執包果個有啲唔聽人講野,又要客人就佢。前面個女士講左幾次話要兩個就係都要問返人地係咪一個。後面嗰幾個負責整包嘅可能真係整個懵咗,木口木面。咁多人買辛苦曬。
今日本來只想買降膽固醇的乳酪,
咁啱經過見到人龍不長就去排一下隊。
見佢今日口口聲聲話係最後一日$98/6個的優惠,
咁就買黎試下。一排就排咗20分鐘。

有三個「可頌」(叫返牛角包算)佢每人只可買一個
好似好 矜貴咁款 咁就買一兩個試下啦
結果買咗紅豆x1 黑糖x1 白朱古力x2
黑朱古力x1 明太子x1
本來想買個芝士味,
但總覺得係撻左片卡__芝士上去咁,所以免了。
無相睇,記得影相時已經食晒。

唔係叫做好好食,但口痕時的確可以止下痕。
佢啲咸包好食過甜包。
就此完,無乜特別。
講真,止口痕就唔洗食佢啦。

但想講今日負責做執包果個有啲唔聽人講野,
後面嗰幾個負責整包嘅
可能真係整個懵咗,
木口木面。咁多人買辛苦曬。
2018-10-14
20 分钟 (外卖自取)
一間由台灣入黎香港嘅可頌店(即係牛角包🥐專門店),外面非常打耳,吸引大班人黎買。近排ig都好多人po,作為一個牛角包🥐控,點可以唔試呀。.一人最多可買六個,一款只能買一個,即係買嘅味道全都要唔一樣,六個一盒好似係$98咋。即係一個$16到。咁平食到一個靚靚,內層層次分明,新鮮出爐,外脆內軟,餡味豐富,算係咁啦。不定時會推出新口味。建議平日開店至2點到買,唔洗排咁制。.迷戀卡士達🥐($20)不得不介紹,我覺得最正嘅口味,入面嘅吉士醬超rich,creamy,仲有雲尼拿籽,唔係雲尼拿香油,非常好,超級正。🔈建議兩個鐘內要食左佢。.🔥曜黑胡麻🥐($22)以為佢嘅芝麻味會淡淡嘅,估唔到幾濃,且唔會過甜,真係幾正,好多人都被佢個黑炭樣吸引。🔈建議兩個鐘內食左佢。.其餘就不多作介紹,有雪花檸檬🍋🥐($17),紅粉🍓戀人🥐($18),白色莊園🥐($17),炙燒明太子🥐(好似係喱一鹹味嘅)($19),沖繩黑糖🥐($22🔈兩個鐘內食)。佢地仲有限時推出嘅紅豆味。
迷戀卡士達🥐($20)
🔈建議兩個鐘內要食左佢。
🔥曜黑胡麻🥐($22)
🔈建議兩個鐘內食左佢。
佢地仲有限時推出嘅紅豆味。
2018-10-09 417 浏览
個個禮拜日下晝行過都超多人排隊,一係就好多味都賣曬,今次我決定12點幾就去,唔信咁都排唔到!呢段時間都已經有10零個人,起碼排得過,但排到自己嘅時候發現想食嘅味道都無,唯有死死地氣行返出黎等到佢出爐先再排.等左接近20分鐘我又重新加入隊中,因為再唔排又無,最後我買到3款口味(每人只可以買1盒其中限定口味只能1件)曜黑胡麻 $22其實我唔鍾意食芝麻,純粹係買比媽媽食!未切開都已經聞到好濃烈嘅芝麻味,裡面原來有芝麻醬!咬落去好似食左一碗黑芝麻咁,好有roasting嘅感覺!我媽咪就話幾好啦雪花檸檬 $17期待度100換來美味度50,我本身expect係淡淡嘅檸檬味,但一咬落去係超!級!酸!自問都幾喜歡食酸野,但真係無expect酸成咁,幾乎係酸到好似食左成舊檸檬咁,D雪花帶唔到甜味挽救情況,等我仲為左佢重新排隊,真係唔值得囉.沖繩黑糖 $22排到我嘅時候佢剛好重新出爐,即刻買埋佢.可惜重新上架依然唔係熱辣辣,都算,黑糖好似唔係好多咁,但o個一忽已經超級甜,不過可以講嘅就係真係完完全全嘅黑糖味無添加,同酥脆嘅牛角包一齊食都幾夾,但一個人食曬的話可能會太漏,比起檸檬佢算係好食好多.整體黎講我覺

曜黑胡麻

曜黑胡麻 $22
雪花檸檬

雪花檸檬 $17
沖繩黑糖

沖繩黑糖 $22

整體黎講我覺得D味道都幾極端,講得好係將佢嘅味道發揮到極致.牛角包本身唔算超級酥脆,只係唔會有油膩感.如果可以熱辣辣就會更加好,加上佢排隊嘅設計令顧客有難度,因為排到自己會無想食嘅味道以致要再重頭排過,加上唔係買6個的話基本上會袋曬落紙袋,好似我今次就一個迷你盒加一個紙袋,真係超難take away囉,唔排隊都算,排完隊食到呢個quality我不如去其他日本麵包店買牛角包.
曜黑胡麻
2018-10-07 253 浏览
當日巧遇八月堂新開張,限定優惠99元可任揀6個牛角包,於是便打算一試究竟。由於口味任揀,有些熱門口味供不應求。店家安排欠妥,大家都排了好一段時間,排到之後又沒有想要的口味,有好些人都鼓譟起來。店家堅持每個步驟都做足,入爐、出爐、風乾,想買到心儀口味,就只能再等新一輪牛角包出爐。 由左至右:皇家爵士 ($18), 迷戀卡士達 ($20), 朱古力可頌 ($18)雪花檸檬 ($17), 紅粉戀人 ($18), 香濃起司 ($19) 牛角包外脆內軟,酥皮層次分明,咬開牛角包之後酥皮會回彈至本來形狀,非常可口。迷戀卡士達($20)的吉士涵超級細滑,我認為是6個口味中最好味的,不過即買就要即食,不能多等。喜歡吃酸的人定會揀雪花檸檬,有淡淡的檸檬味,但更多是包上面糖的甜味,但其實都幾好食的。香濃起司的芝士十分吸引人,但芝士味淡,並沒有邪惡的味道,有點小失望。而皇家爵士和紅粉戀人則是不過不失。朱古力可頌聽說不錯,我一向不是很喜歡朱古力味的包,所以加了朱古力我覺得它反而將牛角包的香味帶走了。老闆不斷推介原味牛角包,我也相信原味是最有保證的,畢竟這個包底造得特別好,其他口味更多是噱頭吧。

由左至右:

2018-09-01
45 分钟 (外卖自取)
$99 (其他)
用餐优惠
試食活動
  • 迷戀卡士達
2018-10-07 2178 浏览
今天行經太古,立即想起來自台灣的過江龍可頌店。這可頌即是牛角麵包,是用了日本進口麵粉和歐洲頂級奶油製作。唔知本地Bakehouse /Joel Robuchon 好一點,或是這間過江龍好一點呢?這間店位於超級市場內。店子採半開放式設計,看到店員忙於焗製牛角麵包。原本是有十一款口味,蜂巢,朱古力,白色莊園,皇家爵士,紅粉戀人,黑芝麻,雪花檸檬,炙燒明太子,香濃芝士,迷戀卡士達和沖繩黑糖, 價錢由$15-$22。本來心大心細,以為有多款口味選擇,到我排隊的時候,只是下午三時許,可以選擇的口味寥寥可數。紅粉戀人$18未吃已經聞到香甜的草莓味,實在吸引,難怪這紅粉在台灣大賣。這紅粉牛角飽口感鬆軟,而且十分酥化,氣孔唔少。牛角飽上還有一層粉紅色薄薄的、脆香士多啤梨朱古力,味道香甜,還有鮮草莓果乾點綴著,草莓味濃郁,但有點像吃士多埤梨百力支的味道。雪花檸檬$18這牛角麵包富有檸檬的清新芳香。而糖霜是用鮮檸檬汁製作,所以檸檬味清宜而唔會太假,口味比較清新。正合我這樣自相矛盾的人,想吃鬆化的牛角麵包,但又怕油膩,這倒是我三款之中最喜歡的。相思紅豆$22這個牛角麵包是香港獨有的口味。紅豆餡料唔少,而且紅

本來心大心細,以為有多款口味選擇,到我排隊的時候
,只是下午三時許,可以選擇的口味寥寥可數。

紅粉戀人$18

雪花檸檬$18

相思紅豆$22

這個牛角麵包是香港獨有的口味。紅豆餡料唔少,而且紅豆大大粒,粒粒分明,配上軟滑紅豆忌廉,甜甜軟軟的,和脆香的牛角麵包形成有趣的對比,不錯。相對其他牛角麵包,這一個比較實在。

整體而言,這可頌(牛角麵包)是ok的。口味選擇唔少,味道同urban bakery 相約,但體積比較小巧。個人就偏向bakehouse 同Joel robuchon 的牛角麵包多一點,比較喜歡那種傳統西式牛角麵包:鬆化牛油,酥皮的層次同整體麵包的空氣感, 就是簡單的組合。然而,這家店的牛角麵包比較脆香,口味多樣化,遍及男女老幼,連小孩和老人家也嚷著叫家人買,可見它獨有的吸引力。加上價錢唔貴,若然不用大排長龍,一試又何妨。

2018-10-06
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
2018-10-06 176 浏览
見得十個八個人排,去馬😂唔錯,整體唔過甜,有牛油香,最好即場食返到屋企已經軟左雪花檸檬$17 酸甜較得好皇家爵士$18 朱古力都幾濃迷戀卡士達$20 吉士無乜特別,係幾滑,似雪糕質地
見得十個八個人排,去馬😂
唔錯,整體唔過甜,有牛油香,最好即場食返到屋企已經軟左
雪花檸檬$17 酸甜較得好
皇家爵士$18 朱古力都幾濃
迷戀卡士達$20 吉士無乜特別,係幾滑,似雪糕質地
2018-10-02
10 分钟 (外卖自取)
排隊排到癲嘅除咗珍珠奶茶仲有牛角包 😛 但因為算係順路所以都俾佢吸引咗入去排~預番排隊時間半粒鐘起跳就差唔多。奉勸大家唔好太要求一定要食到乜乜乜味因為啲味好多時都唔齊 😙,而每一批嘅出爐時間都唔同。因為新開張太熱門亦都有其他限制:例如每人最多只可以購買一盒 (6個) 而每種口味每人每次只可以點一件甜味第一名曜黑胡麻 ❤️ ($22)評分:8/10.胡麻係唯一一款買咗之後要係兩個鐘內食用嘅口味。最欣賞嘅地方係佢有外到內黑芝麻味都非常突出 😚 牛角包入面有香濃嘅流心黑芝麻蓉 🤗 不過其實就算攤凍咗都唔影響黑芝麻嘅濃郁度嘅,純粹擺耐咗牛角包就唔會再脆鹹味第一名火炙明太子 ❤️ ($19)評分:8.5/10.本來見佢個樣好單調,平平無奇咁以為味道會偏淡。點都估唔到最後竟然跑出咗 😁 明太子味絕對唔系就咁沈啲粉系面就當係,而係混合咗入舊麵團入面。乜餡都唔加已經夠晒惹味連我都好驚訝。如果要比較性價比的話佢比起胡麻仲有更勝一籌其餘味道 (排名分先後)雪花檸檬 ❤️ ($17)評分:7.5/10.酸甜嘅檸檬味比起普通甜味更有睇頭,檸檬味源自面頭嘅個層 glazed 糖漿,似檸檬撻嘅味道.香濃起司 ❤️ ($1

甜味第一名
曜黑胡麻 ❤️ ($22)
評分:8/10.

鹹味第一名
火炙明太子 ❤️ ($19)
評分:8.5/10.

其餘味道 (排名分先後)
雪花檸檬 ❤️ ($17)
評分:7.5/10.
香濃起司 ❤️ ($19)
評分:7/10
又係以為會寡結果比想像中好嘅例子,芝士加咗啲香草 (香料?) 食落有少少似辣肉腸,唔系單純芝士味。但以鹹味嚟講明太子要比芝士同麵包夾好多

朱古力可頌 ❤️ ($18)
評分:6.5/10.
朱古力系穩實嘅味道,用嚟整牛角包可以話係冇驚喜。普普通通。呢隻味入面都有一舊軟心朱古力餡係入面,但都係冇乜特別

白色莊園 ❤️ ($17)
評分:6/10.
六隻味入面最平庸嘅就係呢隻,白朱古力因為係直接淋落牛角包面同朱古力混合咗麵粉嘅甜味有好大分別。入面亦冇另外夾餡料,整體上 soso

• 火炙明太子
  • 曜黑胡麻
2018-10-03 148 浏览
萬眾期待的八月堂終於在香港開幕,人們都紛紛到來朝聖,導致店外大部分時間都有長長的人龍。他們著名的可頌選用天然牛油,日本麵粉以及世界衛生組織認證的雞蛋做材料,配合從日本引入的技術,製成的可頌內獨有的64層蜂巢質地。每位客人一次只限買六個可頌,而各款限定口味只能買一個。我是一個對原味的忠實支持者,所以今次先說說原味吧。從包裝拿出來已經可以嗅到 鮮牛油的香味。他們建議在購買後的數小時內儘快享用,否則濕氣便會在可頌內形成,令到質地變軟。外層十分香脆,呈酥皮狀。內層的蜂巢層分佈均勻,咬了一口後可頌可以慢慢回彈至原狀,證明了發酵過程經過妥善處理。味道方面可頌本身帶甜,外層帶焦香味,加上一層薄薄的蜜糖令到外層在烘焙過程中焦糖化,給予可頌光亮和深啡色的賣相。整體來說是一個不錯的可頌,如果能夠弄大一點就好了。

原味可頌

各色可頌
原味可頌
各色可頌
2018-10-03 271 浏览
被吹虛得太厲害了,其實味道只係平平,外層尚算脆口,入面層次ok,但實在欠缺牛油香,連排隊等候時有2盤牛角包出爐都聞唔到香味,對於賣到17,8蚊一個所謂出名嘅牛角包,未免有啲失望😞家有小孩子,為咗迎合佢嘅口味大部份都揀同朱古力相關的,另加一個明太子口味。果然不出所料,咬落去係無乜牛油香味,朱古力亦只係普通貨式,明太子薄薄一層,有點咸香係算比較新鮮,但略嫌層晚太子真係太薄了,而我亦睇唔出何來炙燒每人只限買6個,每款口味只可買1個,好彩只排10分鐘同埋揀4個啫,但老實說回頭機率跟性價比都不高

皇家爵士
紅粉戀人
炙燒明太子

白色莊園
2018-10-03 143 浏览
今次有幸試到台灣品牌的牛角包🥐多虧家人去排隊這次試的是白巧克力牛角包,進食時間是在購物後的三、四小時原本以為會變得很難食沒想到口感依舊多層次,沒有變得超級「林」仍有一點點脆!包面上的白巧克力🍫不是很廉價很假的巧克力 還可接受至於抹茶粉 大概只是裝飾總括而言,下次經過太古的話會試試不同口味的
今次有幸試到台灣品牌的牛角包🥐多虧家人去排隊
這次試的是白巧克力牛角包,進食時間是在購物後的三、四小時
原本以為會變得很難食
沒想到口感依舊多層次,沒有變得超級「林」仍有一點點脆!
包面上的白巧克力🍫不是很廉價很假的巧克力 還可接受
至於抹茶粉 大概只是裝飾
總括而言,下次經過太古的話會試試不同口味的
2018-10-02 283 浏览
八月堂登陸太古!早餐又多個選擇了💁‍♀️不過平日收工過到去7點幾已經差不多賣哂😂😂 按喜愛程度排列No.1迷戀卡士達可頌口感就比較多,一咬落去就食到用左歐洲天然鮮奶油加淡淡嘅香草🌿味,奶油幾creamy,吾錯No.2失古力夾心可頌,用左朱古力麵粉製作🍫而內面個芯有條朱古力棒,加強朱古力味🍫No.3蜂蜜可頌切開真系有蜂巢形狀,食落淡淡嘅奶油味同蜂蜜味,最為穩陣不伏之選💁‍♀️ No.4白色莊園可頌就系面頭有層白朱古力再配朱古力牛角酥,皆因當中無內餡,主要就靠白朱力來調味!食落吾會太甜🙂

2018-09-30 189 浏览
襯今日假期, 可以比啲時間試去排下隊。。。幸好, 只排了20分鐘。 不過, 食過之後, 覺得不礙如是, Urban 的比佢好食得多。 最意外的, 一直在排,一直在睇住佢新鮮出爐, 卻不覺得有出爐麵包的香味。 照理, 牛角酥出爐是好香牛油味的。總括 : 非難食,欲沒特別, 食完不會回味, 不值得去排。
襯今日假期, 可以比啲時間試去排下隊。。。
2018-09-30