黎自台中過江龍甜品店•八時,係中環開設首間店後再下一城,第二間分店開到去尖沙咀☺️店家仙草選以無鹼方式製作,主要靠仙草乾本身釋放既膠質再加以熬煮八小時凝結成凍🥰芋泥系列為尖咀店限定,基本上一個甜品滿足曬我所需💯面層有芋泥|芋圓|麻糬|奶蓋🍧芋泥綿密|芋圓麻糬帶煙韌感|奶蓋輕盈軟滑重點係啲冰係可以拉絲架💥因為係用混合左仙草製成既冰磚刨出黎🧊冰既口感都幼細,唔會話太粗糙啖啖都食到天然仙草味道食到底仲有質感動L又滑溜既完整仙草😍而另一款抹茶焙茶冰亦一啲都唔輸蝕焙茶奶蓋味道夠出,同樣幼滑,抹茶雪糕有啲哈根大師嘅影子🤔最底部亦有店舖主打嘅仙草👅兩份刨冰都會配有一碗細紅豆紫米芋圓珍珠🥰
黎自台中過江龍甜品店•八時,
係中環開設首間店後再下一城,
第二間分店開到去尖沙咀☺️

店家仙草選以無鹼方式製作,
主要靠仙草乾本身釋放既膠質
再加以熬煮八小時凝結成凍🥰

芋泥系列為尖咀店限定,
基本上一個甜品滿足曬我所需💯
面層有芋泥|芋圓|麻糬|奶蓋🍧
芋泥綿密|芋圓麻糬帶煙韌感|奶蓋輕盈軟滑
重點係啲冰係可以拉絲架💥
因為係用混合左仙草製成既冰磚刨出黎🧊
冰既口感都幼細,唔會話太粗糙
啖啖都食到天然仙草味道
食到底仲有質感動L又滑溜既完整仙草😍

而另一款抹茶焙茶冰亦一啲都唔輸蝕
焙茶奶蓋味道夠出,同樣幼滑,
抹茶雪糕有啲哈根大師嘅影子🤔
最底部亦有店舖主打嘅仙草👅
兩份刨冰都會配有一碗細紅豆紫米芋圓珍珠🥰
2023-10-28 18 浏览
Newly opened in Tsim Sha Tsui! They have a branch in Central too.🍽️ Grass Jelly Combo with Hojicha Milk Cap Shaved Ice and Matcha Ice Cream📝 For those who love desserts, you have to try this. Unlike any other shaved ice, Pa Shih’s shaved ice is so unique.The shaved iced has this soft, cotton candy like texture and it just melts in your mouth. What makes it unique is that the moment you scoop the shaved ice, you can see some grass jelly underneath and some of it is incorporated in the shaved ice!

The shaved iced has this soft, cotton candy like texture and it just melts in your mouth. What makes it unique is that the moment you scoop the shaved ice, you can see some grass jelly underneath and some of it is incorporated in the shaved ice! You can see how stretchy the shaved ice is!

The Hojicha Milk cream goes well with the shaved ice. Could definitely taste the Hojicha flavor What’s more, you have the matcha ice cream at the top that is sprinkled with chopped nuts.

If you like your shaved ice to be sweeter, you can pour more condensed milk on top. 😉
2023-10-20
喺尖沙咀食完晚餐,口痕想食個甜品,行咗去厚福街呢間充滿人氣嘅八時神仙草,星期五晚舖頭大排長龍,不過每枱有限時45分鐘,所以排咗一陣就入到去。最低消費每人$45。我哋嗌咗個抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤,頂頭有一球抹茶雪糕,之後個層係濃厚嘅焙茶奶蓋,奶蓋嘅口感香滑,焙茶的味道好濃,底下就係雪花冰夾雜住麻糬粒粒同仙草絲,有別於普通嘅刨冰,雪花冰同仙草絲嘅配搭令到每一啖都好有口感,麻糬粒粒亦都好煙靭,配埋另外淋上去嘅花奶,味道少甜更加好食。呢個雪花盛盤set仲包埋一細碗芋圓、薯圓、珍珠、紅豆同紫米,全部都好煙韌同夠味,唔係剩係得粉圈既感覺,一個set嘅份量已經足夠兩個人share食,推介鍾意食芋圓芋泥同埋雪花冰嘅朋友!📍尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊 餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊 整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤
抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤
2023-10-20 70 浏览
来香港旅游逛街,想吃下午茶和甜品,特色台式超人气甜品店,必须要来尝尝。甜美又上头的创意新鲜草在尖沙咀等你。先来个招牌芋薯圆打头阵,真的超大颗粒,软软糯糯,越嚼越香,芋头和红薯的原料的清香逐渐散发,配上甜而不腻的红豆和马蹄爆珠,口感层次很丰富。招牌嫩仙草盛盘,独创的嫩仙草,又嫩又滑,不是吃到嘴里,是滑进去的,配上芒果粒和小圆子,吃起来又清新又爽。真材实料的仙草益处多,清热解暑,美容养颜,降三高。这么美味又能吃美的甜品都想天天吃。招牌仙草雪花冰。这可是地道的绵绵冰啊,细腻松软,入口即化,仙草做成拉丝的形态混在花冰里,不要犹豫先从哪儿下口,有香甜的芋泥,和绵密松化的花冰,最底还有嫩仙草,浇上适当的炼乳。这每一口都是一口入魂的美味。快点码住吧。尖沙咀站,B2口,导航厚福街5-6号,走路溜达三五分钟很好找。

来香港旅游逛街,想吃下午茶和甜品
特色台式超人气甜品店,必须要来尝尝。
甜美又上头的创意新鲜草在尖沙咀等你。

先来个招牌芋薯圆打头阵,真的超大颗粒,

招牌嫩仙草盛盘,独创的嫩仙草,又嫩又滑,
不是吃到嘴里,是滑进去的,配上芒果粒和
小圆子,吃起来又清新又爽。真材实料的仙草
益处多,清热解暑,美容养颜,降三高。
这么美味又能吃美的甜品都想天天吃。

招牌仙草雪花冰。
这每一口都是一口入魂的美味。

2023-10-16
  • 嫩仙草盛盘
  • 芋芋奶盖麻糬雪花盛盘
2023-10-20 26 浏览
𝐏𝐚 𝐒𝐡𝐢𝐡 𓇥終於畀我試到呢個八時仙草啦 ♬ 估唔到一份除咗有雪花冰之外,仲有超大粒嘅芋圓碗 𓎦 咁想試嘅原因係佢嘅冰入面有大量仙草絲,好特別!雪花冰夠綿密,每一口配上濃濃嘅牛奶𓎹、香滑嘅奶蓋、煙靭嘅麻薯,底部全部係滑嫩嘅仙草,而我好中意台灣嘅芋泥,香港好少店有,而且仲要夠滑!另外嘅芋圓比平時嘅大成兩三倍,估唔到仲Keep到煙韌嘅口感同帶有少少芋頭同番薯味,紅豆蓉就令味道更多層次𓏢 一次過集合晒我中意嘅台式甜品,加入encore系列ꕀ
𝐏𝐚 𝐒𝐡𝐢𝐡 𓇥

宵夜
芋芋奶蓋麻糯雪花盛盤
主打嫩仙草雪花冰同多款仙草甜品、飲品最近係尖沙咀開咗分店梗係要試下啦🤤八時神仙草製作仙草嘅過程唔會加入鹼粉,成份天然。採用仙草乾熬煮8小時去熬出仙草本身嘅膠質,所以仙草凍會呈現琥珀色半透明嘅狀態。🔸芒果嫩仙草雪花盛盤 ($92)今次就揀咗香港限定嘅芒果嫩仙草雪花盛盤。雪花冰係用仙草凍成冰磚再刨成雪花冰,所以每一啖都會食到一絲絲嘅凍仙草絲,口感非常特別🤩雪花冰面鋪上一層奶蓋,奶蓋質感輕盈,上面亦放上粒粒芒果。另外亦會附上芒果醬可以按自己喜好倒落雪花冰,香甜嘅芒果醬配埋清新嘅仙草雪花冰,再加埋底層超級滑嫩嘅嫩仙草,整個組合味道層次豐富得嚟又清新👍🏻跟雪花冰嘅盛盤就有芋圓,薯圓,珍珠,紅豆同紫米。芋圓同薯圓質感煙韌有咬口,煙韌控絕對可以一試😋📍八時神仙草尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖
主打嫩仙草雪花冰同多款仙草甜品、飲品
最近係尖沙咀開咗分店梗係要試下啦🤤

🔸芒果嫩仙草雪花盛盤 ($92)
芒果嫩仙草雪花盛盤

📍八時神仙草
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖
2023-09-24
芒果嫩仙草雪花盛盤
之前就吃過了中環的八時神仙草!從台灣開來的人氣店!中環店經常看到門口排著長長的隊伍沒想到分店開來了九龍!!這不得去嗎!一定要試試他們家的雪花冰 並不是簡單的黑糖+冰 他們是把熬煮了八小時後的仙草冷藏後再刨成的仙草雪花冰,相比於普通的冰沙口感更加軟綿細膩,而且因為仙草已經熬出了膠質所以還會拉絲~芋泥和抹茶口味都很好吃!(但個人更偏愛抹茶<抹茶焙茶奶蓋雪花盛盤> 抹茶雪糕+焙茶奶蓋+仙草冰!請問誰能拒絕!頂部還有玄米脆粒豐富層次,底部還有嫩仙草!可以說是非常完美的搭配了!<芋泥嫩仙草盛盤>芋泥好軟糯!感覺出有用心在製作雪花冰和仙草都有配一小碗芋圓和白珍珠!芋圓就是很天然的芋頭味道,不會很甜還很有嚼勁,很好味!不用去台灣都能吃到地道芋圓仙草!
之前就吃過了中環的八時神仙草!從台灣開來的人氣店!

中環店經常看到門口排著長長的隊伍
沒想到分店開來了九龍!!這不得去嗎!

<芋泥嫩仙草盛盤>芋泥好軟糯!感覺出有用心在製作
2023-10-13
2023-10-16 153 浏览
又黎尖沙咀食晚飯,食完跟手更係食埋個甜品先啦!近近地轉入厚福街搵食啦!搵到呢間開業無耐嘅仙草專門店食食先~原來呢間舖頭係2013年,從台中的一間小倉庫開始經營『神仙草』。靠在口耳相傳下『神仙草』每天人潮絡繹不絕。2022年,於香港中環開設頭一間海外店。八時神仙草地址: 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖叫左三個甜品黎試試~圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58呢個係香港限定,有大量嫩仙草口感比一般滑又彈口、芒果粒粒、小丸子、芋圓、紅豆容粒、配有芒果醬可以自由選擇放幾甜。抹茶嫩仙草盛盤$56都係有大量嫩仙草、配抹茶雪糕、芋圓、紅豆容粒、白玉珍珠、呢個整體正正常常。芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤$98最呢幾出色外型打卡一流,材料有芋泥、焙茶味嘅奶蓋、芋圓、薯圓、珍珠、紅豆同紫米、雪花冰夾雜住麻糬同一絲絲仙草,朋友們都估左好耐先知!整體體試都都嘅好,出餐好算快,員工幾有善。
又黎尖沙咀食晚飯,食完跟手更係食埋個甜品先啦!

八時神仙草
地址: 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖

叫左三個甜品黎試試~
圓仔芒果嫩仙草盛盤 $58
圓仔芒果嫩仙草盛盤

抹茶嫩仙草盛盤$56
抹茶嫩仙草盛盤

芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤$98
芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤

整體體試都都嘅好,出餐好算快,員工幾有善。
2023-10-15
$56 (宵夜)
2023-10-16 25 浏览
台灣芋圓仙草甜品大家成日食 真係會食到悶😂但轉變一下 拉絲仙草雪花冰非常有驚喜🤤除咗最出名嘅雪花冰之外仲有仙草 飲品選擇🍹照顧埋唔鍾意食凍嘢嘅朋友👍🏻咁多種口味入邊 我就揀咗佢嘅招牌雪花冰👉🏻芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤配香草雪糕🍧雪花冰頂頭係芋泥加奶蓋🥰夾到一個點 配搭拉絲仙草 toppings 仲有芋泥🍠丸子🍡紅豆🫘地瓜芋🍨香草雪糕🥛食到最底仲有仙草😋唔使驚食到最底冇晒未識冰粒💯!!

Let’s Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰大甲芋頭限定系列| 無鹼天然方式熬煮——————————————————「八時神仙草」去年於中環開設首店,最近在人多熱鬧的尖沙咀開設分店,更推出尖沙咀限定系列!『芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤』$92仙草雪花冰用純仙草製作成冰磚,再刨成拉絲又入口即溶的雪花冰,頂層一球軟滑芋泥配上煙韌麻糬,底層鋪滿仙草凍;盛盤有芋圓、薯圓、珍珠、紅豆及紫米,超級豐富!『芋泥西米露盛盤』$58西米煮得Q彈,粒粒分明,配上濃濃芋泥糖水,同樣有超級足料的芋圓、薯圓、珍珠、紅豆及紫米,絕對適合芋泥控!『鮮奶紅豆紫米粥盛盤』$52暖心系列,適合養生的朋友!紅豆紫米煮得軟淋,不會過甜,淋上鮮奶入口更加香滑。.🏡環境舒適:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋好味指數:😋😋😋😋🏼親切服務:👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡able:📸📸📸
Let’s Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰

試食活動
芋泥西米露盛盤
鮮奶紅豆紫米粥盛盤
芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤
他们家的仙草冰真的很有特色又好吃!!!满满的雪花冰里面居然还有很多仙草丝这里的仙草口感特别嫩滑 而且味道就是跟普通的仙草不一样 还有芋圆也是巨巨巨糯叽叽!!不知道有什么独特的做法总之好吃就对了👍🏼特别推荐「芋泥奶盖麻薯雪花冰」这款好像是是尖沙咀店才有!芋泥味超级浓郁香醇~而且搭配的麻薯特别糯 口感给满分💯对我来说甜度也刚刚好!!还有「抹茶雪花冰」和「芋泥红豆烧仙草」这两款也是招牌推荐 根据自己喜欢的口味点基本不会踩雷👍🏼超适合逛街走的满头大汗或者饭后来份甜品!!
他们家的仙草冰真的很有特色又好吃!!!
满满的雪花冰里面居然还有很多仙草丝

特别推荐「芋泥奶盖麻薯雪花冰」
这款好像是是尖沙咀店才有!芋泥味超级浓郁香醇~
而且搭配的麻薯特别糯 口感给满分💯
对我来说甜度也刚刚好!!
还有「抹茶雪花冰」和「芋泥红豆烧仙草」
2023-10-12 29 浏览
真係每一次經過厚福街都要入去食超級好味~超正宗最推薦招牌嫩仙草芋圓超級大粒 大過所有普通甜品店嘅芋圓入邊白珍珠係我嘅最愛仙草雪花冰同棉花一樣入邊仲有雪凍兩日再刨成絲狀嘅仙草!!超特別~大家一定要去試下
真係每一次經過厚福街都要入去食
超級好味~
超正宗
最推薦招牌嫩仙草
芋圓超級大粒 大過所有普通甜品店嘅芋圓
入邊白珍珠係我嘅最愛
仙草雪花冰同棉花一樣
入邊仲有雪凍兩日再刨成絲狀嘅仙草!!
超特別~
大家一定要去試下
🎈 建議場合:#普通拍拖 #港女打卡👤 建議人數:2人(最多可容納5人檯)💸 人均消費:$50-100【3個人食咗啲咩?】- 芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤($98)- 芒果甘露盛盤 ($58)⭐⭐⭐⭐「最近最好食甜品 款式多 但唔好對服務質素有任何期望」當大家食厭左普通甜品普同韓式、日式刨冰嘅時候不妨黎試試八時神仙草嘅台式刨冰!*刨冰裡面混左啲仙草絲,口感好特別,同一般刨冰唔同~上面有香濃嘅芋泥,同埋滿滿焙茶香嘅濃厚奶蓋,好食之餘唔會膩。*刨冰下面仲佈滿一層仙草,好有彈性同埋唔會好甜,100分推介!*除左刨冰外,個set仲包括左芋圓同埋珍珠仲有紅豆,十分豐富,大滿足!至於個芒果甘露就普普通通,不過不失。但不得不提嘅就係服務態度真係好差,啱啱入座開始食15分鐘就走過黎我地張檯,敲打我地檯面話我地夠鐘要走。。。吓?啱啱上左甜品咋喔,都未開始食就要走?後來發現係因為隔離檯坐左35分鐘所以要趕佢地走,而唔係我地。但係敲檯尼個行為真係無必要。。。我都明白佢地想做多啲生意,翻檯翻得頻密啲,但係如果用餐時間的30分鐘嘅話,如果可以入座前通知聲或者會好啲,比起敲檯趕人走更容易接受。📍 八時神仙草尖沙咀厚福街5
🎈 建議場合:#普通拍拖 #港女打卡
👤 建議人數:2人(最多可容納5人檯)
💸 人均消費:$50-100

【3個人食咗啲咩?】
- 芋泥焙茶奶蓋雪花盛盤($98)

- 芒果甘露盛盤 ($58)

*刨冰裡面混左啲仙草絲,口感好特別,同一般刨冰唔同~

至於個芒果甘露就普普通通,不過不失。

📍 八時神仙草
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖 (港鐵尖沙咀站B2出口 約4分鐘路程)
🥕芋芋奶蓋麻糬雪花盛宴:9/10($98)🙎🏻‍♂️喺睇menu嘅時候,已經比呢度嘅芋泥刨冰吸引到🤩🤩🤩。刨冰嘅表面被奶蓋同埋一個好大嘅芋泥球覆蓋住,食落去甜度啱啱好😋😋😋,幾香芋頭味,啱曬芋泥控。冰🍧🍧方面:由於夾雜住啲仙草絲,口感非常特別,而且做到拉絲嘅效果,加埋奶蓋同埋煉奶之後,嗰冰充滿香濃嘅奶香味,口感棉滑得嚟層次亦都好豐富💯💯。冰下面仲有滿滿嘅一層仙草🧉🧉,好滑好彈,仙草味幾濃,甜度亦到適中。芋圓方面,口感好好,幾煙靭,但係🙎🏻‍♂️就略嫌芋頭味唔夠重😮‍💨😮‍💨。 🥕芒果甘露盛盤:7/10($58)芒果甘露食落去好棉、好香濃😋😋, 但係味道就比較甜。芒果粒雖然唔算多,但係都幾甜幾新鮮。酸酸甜甜嘅柚子粒亦都為呢碗嘢嘅口感加左唔少分🙈🙈。
🥕芋芋奶蓋麻糬雪花盛宴:9/10($98)

芋芋奶蓋麻糬雪花盛宴

🥕芒果甘露盛盤:7/10($58)
芒果甘露盛盤

2023-10-04
芒果甘露盛盤
  • 芋芋奶蓋麻糬雪花盛盤
这家台湾甜品店我一生吹!之前在中环歌赋街也吃过这家八时神仙草,当时念念不忘!想着如果过海一定要再去品尝!结果盼来了尖沙咀开了分店!!真的喜大普奔!!终于可以再吃到这口神仙草了!感动到流泪~~ ✨芋芋奶盖麻糬雪花盛盘这个是尖沙咀分店限定!喜欢吃芋艿的真的必点!整个造型都好梦幻~雪花冰居然有拉丝感!!!好像棉花糖入口即化!真的好特别!第一次吃到这种口感!里面居然还有Q弹的麻薯,真的好赞!顶部芋泥球不会太甜,芋香绵密,微咸的奶盖上撒有杏仁片,满满的果仁香气~底部是一整块顺滑软嫩的仙草,整个组合口感超!级!丰!富!如果觉得不够甜,可以自己加炼奶哦~跟冰的盛盘有芋圆、薯圆、珍珠、红豆和紫米,真材实料,大颗Q弹,真的每一样都好爱!一整个搭配吃口感简直了!完全停不下来!🤩 ✨芒果甘露盛盘可以理解为杨枝甘露,香浓鲜甜,里面有芒果块、芒果布丁、柚子肉和西米等,芒果熟甜,柚子肉微酸,味道清爽开胃,是香港人特别钟意吃的甜品,再加上盛盘的配料,饱足感十足。真的感觉好幸福!✨ ✨抹茶焙茶奶盖雪花盛盘作为抹茶和焙茶爱好者,我朋友真的吃到赞不绝口!直夸拉丝的仙草雪花冰好特别!焙茶味香浓,日本抹茶雪糕浓郁带回甘

✨芋芋奶盖麻糬雪花盛盘
里面居然还有Q弹的麻薯,真的好赞!
底部是一整块顺滑软嫩的仙草,整个组合口感超!级!丰!富!
如果觉得不够甜,可以自己加炼奶哦~
一整个搭配吃口感简直了!完全停不下来!🤩

✨芒果甘露盛盘
真的感觉好幸福!✨

✨抹茶焙茶奶盖雪花盛盘
焙茶味香浓,日本抹茶雪糕浓郁带回甘!加上底层清爽的仙草,整个口感非常协调~
厚厚的奶盖上撒有荞麦粒,增加口感!抹茶控真的值得一试!✨
可惜那天去晚了,中秋限定款花好月圆嫩仙草雪花盛盘卖完了,真的哭死。。。

💜最后在尤其要不要打包带一份回家时,店员小哥哥说尽管拎走!因为他家的冰是用仙草冷藏2天再刨成雪花冰,所以一丝丝的其实是仙草,冰不是水做的,所以30分钟内不会融化,可以外卖回家或者带回公司~真的是外卖党的福音啊!!

这家真的我一定会回吃无数次!!!

📍 八时神仙草 (台湾人气仙草甜品店)
地址:尖沙咀厚福街5-6号多富阁地下2号铺
(港铁尖沙咀站 B2 出口,步行3分钟)