冇伏台灣菜,經過唔知食咩可以一戰~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥟 原味窩貼十隻+士林夜市雙拼(台式鹽酥雞拼夜市花枝丸) HK$66・味道:窩貼係八方雲集味XD,冇特別。鹽酥雞幾惹味,鹹香味足,花枝丸咬落一粒粒花枝幾好食。・口感:鹽酥雞好脆,花枝丸彈彈der~🧋 熱珍珠奶茶 走甜 HK$12(套餐原價-$9)・味道:珍珠微甜,奶同茶比例幾好,唔係奶水/純茶。飲落幾香醇,想一啖接一啖。 ・口感:順口~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:冇話好好食又冇好難食,正常台灣嘢囉,唔知想食咩可以搓搓。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
冇伏台灣菜,經過唔知食咩可以一戰~
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

・口感:鹽酥雞好脆,花枝丸彈彈der~
原味窩貼十隻
士林夜市雙拼

🧋 熱珍珠奶茶 走甜 HK$12(套餐原價-$9)
・口感:順口~
熱珍珠奶茶

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~

2023-12-03
士林夜市雙拼
熱珍珠奶茶
2023-10-18 215 浏览
話說有日朋友話想食台式餐廳,於是就係網上外賣平台見到呢間餐廳!我叫左台式肉燥乾麪,有粒蛋同菜,至於麪質方面,可能係外賣嘅原因,所以係偏軟細。而鍋貼,味道正常,香脆套餐有飲品送,叫左凍茉香綠茶,飲之前要搖勻,底有少少甜!
而鍋貼,味道正常,香脆

套餐有飲品送,叫左凍茉香綠茶,飲之前要搖勻,底有少少甜!
2023-07-06 468 浏览
見好耐無去九龍城,諗住搵下嗰頭有無咩好野食啦⋯⋯點知落車就落雨,即刻乜mood都無曬。唔想淋住雨搵食,唯有求衝去九龍城廣場hea食算了,咁⋯⋯就搵到呢間台式食店啦。開餐啦1. 台式風味系列餐 $68 (麵食)+ $14(茶)* 鹽酥雞台式肉燥麵* 南投桂花烏龍 鹽酥雞 同麵係分開上既,鹽酥雞有一飯碗既份量,唔知係咪跟餐關系,舊雞既尺寸係比較細件既,係女仔可以一口食到既尺寸。粉漿同雞肉比例ok,炸得好乾爽,唔油膩。雞肉食落唔乾柴,調味夠,咬落勁香脆,極之邪惡呀。而個 台式肉燥麵 呢,係撈麵黎。一上枱,見到碗面同蛋都唔係好夠色水,d肉燥一粒粒咁,d汁又好似好水咁,有d伏伏地既感覺⋯⋯咁叫左都要食架⋯⋯咁就先啪粒旦!咦?原來又OK架WoW! 係我膚淺,雖然佢淺色,但原來係夠滷味架。 Sorry, 我係唔應該以貌取旦既。啪完蛋,輪到個麵啦!先將d麵同碟底既汁狂撈先! 咦?原來個麵幾正架WOW, 麵身幼過米線少少,質地軟身既,但軟得來食落係有少少軟糯感,唔係死林嗰種。個麵都好索汁下,所以條條麵都索滿滷汁,所以食落都好夠味。而肉燥呢,佢用左半肥瘦既豬粒,你單獨食佢一粒粒肉係屬軟淋同夠味既,但撈麵

開餐啦

1. 台式風味系列餐 $68 (麵食)+ $14(茶)
* 鹽酥雞台式肉燥麵
* 南投桂花烏龍

鹽酥雞肉燥麵

啪完蛋,輪到個麵啦!先將d麵同碟底既汁狂撈先! 咦?原來個麵幾正架WOW, 麵身幼過米線少少,質地軟身既,但軟得來食落係有少少軟糯感,唔係死林嗰種。個麵都好索汁下,所以條條麵都索滿滷汁,所以食落都好夠味。而肉燥呢,佢用左半肥瘦既豬粒,你單獨食佢一粒粒肉係屬軟淋同夠味既,但撈麵或飯既話,個肉燥烹得溶d會好d,如果整到半溶既豬油連汁同肉碎掛到上麵就更正d. 不過,呢個價錢,同份量,很可以架啦。
鹽酥雞肉燥麵

加錢換支 南投桂花烏龍 飯,佢係樽裝冷泡茶, 一大枝飲唔晒可以拿左飲!個桂花味好香,飲落順口清香又解渴解油膩,幾好。
南投桂花烏龍

2. 原味鍋貼 * 5件 $16

碟鍋貼 係跟朋友個 牛肉麵餐叫既,只要加16蚊就有,好抵食!一碟5件,條條長過男士手指公架。鍋貼皮薄,煎到好靚,只煎一面,咬落去一面香脆,一面帶點軟韌既口感,內餡無乜肉汁,但肉肉內餡十分飽滿,食落充滿肉香,正!

3. 肉燥青菜 $21

個菜….就麻麻地,因為都幾硬….唔知係唔夠熟定點,食落仲有少少青草味,有肉燥汁都攪唔掂,下次我應該唔會加錢叫菜。
肉燥青菜

呢間台食店既坐位格局 同連鎖快餐店差唔多,速食格局,無打咭位。我8點鐘食,唔洗等位,舖內約1/3既枱剩。

食物上枱既速度可以,一樣接一樣上,食物上枱都係溫熱既,如果無飯食,唔想食得好貴,想hea食,又怕悶唔想食普通連鎖快餐店,咁佢都係一個唔錯既選擇既。

奉上餐單:
2023-07-03
南投桂花烏龍
2023-02-16 807 浏览
呢間係公司附近,成日都會幫襯。Set lunch 好抵食。今日叫咗紅燒湯麵+原味水餃(5隻)+阿薩姆紅茶,$55!套餐可以配搭水餃,鍋貼,花枝丸,肉燥青瓜,雜錦酸辣湯。紅燒湯麵湯底超正餃子好好味。真心推介。👍
餃子好好味。真心推介。👍

2023-02-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-10-01 902 浏览
外賣點的這家,週末也還可以配送。肉臊麵加上海青蔬菜。肉臊味道是很香,但是外賣送來的面都會有點坨…..總體來說味道還是不錯的奶茶無糖就可,而且送貨速度巨快!!!可能就剛好在家附近吧hhhh
奶茶無糖就可,而且送貨速度巨快!!!
可能就剛好在家附近吧hhhh
外卖送餐
2022-09-24 634 浏览
身為滷肉飯愛好者, 每次到訪台灣餐廳, 想都不用上便叫滷肉飯, 雖然每間台灣餐廳所製作的滷肉飯都不一樣, 但我最怕滷肉飯太油膩, 好彩這間 一點也不油膩。我叫了鹽酥雞滷肉飯套餐配蜂蜜綠茶。 這店先上滷肉飯後補鹽酥雞,因為鹽酥雞需時製作。 滷肉飯嘅份量剛好, 就算胃口大小小的我也不會覺得不夠飽。 滷肉飯附上半隻鹵蛋兩條青菜, 滷肉嘅份量ok不會很少, 鹹甜味道剛好亦偏甜啲啲, 這亦是我喜歡的味道,因為我個人不喜歡偏鹹味 或重鹹味的滷肉飯。 滷肉嘅肥瘦比例剛好, 滷肉嘅汁亦不會很油膩, 所以拌飯吃起來亦不會覺得滿口都是油。 米飯嘅軟硬度亦剛好,飯不會很軟身, 我個人喜歡吃硬飯, 吃起來有qq嘅感覺。 兩條青菜是什青菜沒有什麼好說。 半隻鹵蛋味道 一般和一般鹵蛋的味道差不多。 鹽酥雞是即炸的新鮮熱辣, 雞肉有汁不會很乾, 但我對這店鹽酥雞嘅炸粉感覺麻麻。傳統台灣鹽酥雞是用木薯粉作為炸漿, 我吃得出這間不是用木薯粉做炸漿的,只是一般炸漿, 話雖如此鹽酥雞也炸得很脆。 總括來說這間的味道不錯, 對比其他台灣餐廳這間味道算是很ok, 價錢也很大眾化, 下次經開九龍城一定會再幫襯。

鹽酥雞滷肉飯套餐
2022-09-13
等候时间
10 分钟 (堂食)
鹽酥雞滷肉飯套餐
  • 台式鹽酥雞
2022-08-12 684 浏览
/抵食台灣菜/一個人係九龍城廣場揾食行行下見到依間餐廳都幾多人等望下餐牌原來係食台灣野既而且價錢都算合埋鐘意食台灣野既懶豬當然衝🏃🏻‍♀️.🔸豐盛三品牛肉麵 $69+4 (轉蕃茄湯)牛肉麵黎講依個價錢唔算貴,三品牛肉麵包括左牛丸、牛腩、牛腱,每款餸各有兩件。個人覺得依個牛肉麵幾有驚喜,牛腱每件都算幾大,而且幾香,質地又唔會過腍過韌。牛腩夠軟腍,而且牛丸唔係乾爭爭,入面係有肉汁既🤩蕃茄湯底酸酸甜甜幾開胃~.🔸原味餃子(5隻) 套餐+$15餃子就係普通菜肉餃,不過不失~.🔸茉香綠茶星期一至五套餐包埋一杯紅茶或者綠茶,懶豬叫左綠茶走甜,淡淡茉香味道,解膩舒服👍🏻.總結來講,$83食到咁豐富飽肚既午餐,cp值都幾高!其實牛肉麵都大碗,就算唔加餃子都好夠飽,不過懶豬第一次食唔知道🤭想食更實惠既仲有其他台式風味系列/台式湯麵系列,平均$50-60包埋小食,都好抵!可以回頭既一間餐廳~.
/抵食台灣菜/
一個人係九龍城廣場揾食
行行下見到依間餐廳都幾多人等
望下餐牌原來係食台灣野既
而且價錢都算合埋
鐘意食台灣野既懶豬當然衝🏃🏻‍♀️

🔸豐盛三品牛肉麵 $69+4 (轉蕃茄湯)
🔸原味餃子(5隻) 套餐+$15
餃子就係普通菜肉餃,不過不失~
🔸茉香綠茶
2022-05-26 999 浏览
今天到九龍城南貨店買糭後,順道到了九龍城廣場覓食。八方台式麵店面積不大,放午飯的時候店內已差不多擠滿了客人,最後我還是選擇了幾個麵食帶回家與家人分享。~台灣肉燥麵配師大香酥豬扒這店的肉燥並不是常見切成極小的碎肉,而是肥瘦肉分明的小小塊,可以逐塊夾起放進口裡,味道恰到好處,不會過鹹,今次配爽口麵來吃而不是飯,又是另一番味道。師大香酥豬扒炸得金黃色,厚薄適中,味道獨特,吃起來啖啖肉,非常滿足。~懷舊紅燒三寶麵清爽餃子、彈牙牛丸和一點也不會韌的牛腩放在微辣的湯來吃,非常滋味。台灣麵放進湯內吸收了湯的精華吃起來更惹味,湯內的超入味紅和白蘿蔔入口爽甜,也是不能放過。~滷大腸大腸處理得潔凈,滷水味道適中,不會過濃,入口爽滑又有𡁻口,十分不錯。~濃香麻醬麵配原味鍋貼麻醬撈麵是夏日的好選擇,惹味容易入口。麻醬內的芝麻粒更是我的至愛,盡發揮了其濃香的作用。長型鍋貼煎得剛好,餡料充實,沾上醋來吃更美味。~飲品古早味仙草鮮豆乳討人喜愛,入口是涼涼的,仙草味雖然不太濃,但卻非常滑溜,豆乳又不會過甜。餐後來一杯熱淡水酸梅湯是最好不過。清香的凍茉香綠茶茶味濃郁,是夏日解渴的好選擇。食後感:是日台式美食是改良了的台
今天到九龍城南貨店買糭後,順道到了九龍城廣場覓食。

~台灣肉燥麵配師大香酥豬扒

~懷舊紅燒三寶麵

~滷大腸

~濃香麻醬麵配原味鍋貼

長型鍋貼煎得剛好,餡料充實,沾上醋來吃更美味。

~飲品

餐後來一杯熱淡水酸梅湯是最好不過。
清香的凍茉香綠茶茶味濃郁,是夏日解渴的好選擇。

食後感:是日台式美食是改良了的台灣口味,味道一般較淡較不肥膩,讓人食得健康又有信心,又能夠一解暫時未能飛到台灣旅行的愁,值得捧場。
外卖自取
2022-04-21 658 浏览
台灣跨國集團公司,台灣直送食材👍。🍜台式雲吞麵本身以為好似粉麵舖咁3,4粒雲吞,點知有成7,8粒😂。不過都係細細粒既,餡料適中,由豬肉同高麗菜搓成。🍡酥炸花枝丸第一次係度食呢個小食,好好味‼️大大粒,有成5粒。上到台仲係熱辣辣,口感彈牙,食到粒粒既花枝肉,🈵️🥤阿薩姆紅茶午餐都有手搖跟餐真係正。叫左走冰少甜,少少茉香甜味,茶味又夠,不過都幾大杯,每次飲哂都好飽。😛ℹ酥炸花枝丸值得推介~午餐set有齊以上3樣食物,又抵又好味😋
台灣跨國集團公司,台灣直送食材👍。

🍜台式雲吞麵

🍡酥炸花枝丸

🥤阿薩姆紅茶

ℹ酥炸花枝丸值得推介~
午餐set有齊以上3樣食物,又抵又好味😋
2022-04-16 415 浏览
本身住左九龍城3年,呢間台式野,都食左好多次,呢度既豬扒,鹽酥雞都係即炸,所以就算返到屋企食落仲熱辣辣,乾拌面第一次食,都可以,滷肉飯就keep住好食,,如果黎食,都要試下鍋貼,八方本身係做鍋貼,一定有返甘上下水平😄
外卖自取
  • 原味鍋貼
2022-02-22 495 浏览
未知是否同是八方品牌,但由於疫情下可選擇的真的不多,所以唯有試吓。認為食物偏貴,但都有其道理。最大問題係飯枱太細,好似唔容許你再多叫一碟食物。驚喜部份係牛肉多及厚!都係一間可以回頭的店.
驚喜部份係牛肉多及厚!都係一間可以回頭的店.
2022-02-20
2022-01-03 638 浏览
見喺附近表演,第一次嚟到九龍城廣場,呢頭聽講好多嘢食,一路行,哇!遲啲表演完真係要話嚟試下先得,太多食肆了,正!但係因為一陣要跳舞,唔想食太飽,見有台灣麵食就揀咗去呢度。平日人流唔多,一入到去就有位坐,唔洗等。簡簡單單嗌咗一個套餐,一個麵同餃子🥟要先到櫃檯俾錢落單好快就到,份量比想像中少左啲,但係好食嘅仲有煎餃子,比手指粗返少少,正常味道如果當晚餐,唔夠飽,下午茶可以,以份糧計,價錢少貴,但味道係好食嘅

平日人流唔多,一入到去就有位坐,唔洗等。

簡簡單單嗌咗一個套餐,一個麵同餃子🥟

要先到櫃檯俾錢落單
台灣肉燥麵

好快就到,份量比想像中少左啲,但係好食嘅
原味鍋貼

仲有煎餃子,比手指粗返少少,正常味道

台灣肉燥麵
2021-11-04 707 浏览
平時經過九龍城廣場都係直接去食泰國菜 好少係廣場食飯今次咁岩見到呢間餐廳 就去試下先😋 叫左兩個套餐 味道都唔錯 都好抵食😛 -1️⃣麻醬椒香乾拌麵 配原味鍋貼 $52(其實本人唔太食得辣 叫左呢個辣麵 純粹意外)但食落出奇好食😋😋 首先 麵質軟硬適中 而且拌醬汁好夠 條條麵都掛到醬汁😋😋 食落係好麻辣 但麻得好過癮 會想愈來愈想食 🤪🤪🤪 每食完一口都會食到有少少芝麻醬中和下 唔會一味麻辣味 😍😍🤩 而且仲有半熟溏心蛋同配菜 正正 🤩🤩🥟 原味鍋貼我揀左原味 白菜豬肉🥬🐖 煎得夠香 夠熱 餃子裡面仍有肉汁 ☺️ 同八方雲集的味道一樣🥰👍🏻 -2️⃣懷舊飄香鹵肉飯配椒鹽酥雞 $60 初初未上菜以為會好一般 但食落有驚喜 好好味😋 鹵肉肥瘦適中 味道濃郁但唔會咸 啲肉汁份量岩岩好 夠食晒一碗白飯 🐓🐓🐓鹽酥雞份量十足 都有7-9件 炸到脆卜卜 調味適中 😋😋不過裡面啲肉有啲鞋 -🥤🧋我哋就加錢 叫左 兩杯飲品 🧋🧋芋圓奶茶 🥤 (+$16)呢個真心失望😵‍💫😵‍💫😵‍💫 首先芋圓煮得唔夠熟 又唔煙韌 奶茶 飲得出似係奶精沖出來 而且好似有啲益力多味咁 (可能用伯爵茶?) 而且 真係 太太太太太太甜
平時經過九龍城廣場都係直接去食泰國菜
好少係廣場食飯
今次咁岩見到呢間餐廳 就去試下先😋
叫左兩個套餐 味道都唔錯 都好抵食😛

1️⃣麻醬椒香乾拌麵 配原味鍋貼 $52
麻醬椒香乾拌麵配鍋貼
麻醬椒香乾拌麵

(其實本人唔太食得辣 叫左呢個辣麵 純粹意外)
但食落出奇好食😋😋

炸到脆卜卜 調味適中 😋😋
不過裡面啲肉有啲鞋

🥤🧋我哋就加錢 叫左 兩杯飲品
芋圓奶茶

🧋🧋芋圓奶茶 🥤 (+$16)
呢個真心失望😵‍💫😵‍💫😵‍💫
首先芋圓煮得唔夠熟 又唔煙韌
而且 真係 太太太太太太甜啦 (後悔無叫微糖)
甜到膩😵😵😵😵

🥤🥤阿撒姆紅茶 ☕️ (+$6)
呢個茶 味道正常 不過都係偏甜😵‍💫
飲落有啲似檸檬茶🙈

🍽整體黎講🍽
餐廳用 剔紙仔方式 客人剔完想要嘅食物就去櫃檯比錢
但後來先知原來除左檯上的set menu 出面仲有餐牌 仲有其他食物(我想食地瓜丸同刈包😫😫 可惜今次食唔到)

💰💰💰糧尾推介 ‼️

2021-11-02
麻醬椒香乾拌麵配鍋貼
麻醬椒香乾拌麵
2021-10-14 472 浏览
📍九龍城賈炳達道128號九龍城廣場地下高層UG26C-26E號舖八號波都無咩食店開,就試下呢間台灣野🐣環境:🐣🐣🐣🥚🥚服務:🐣🐣🐣🥚🥚套餐 $49 包一麵一小食一飲品🌸紅燒湯麵 🍜 味道:🐣🐣🐣🐣🥚偏咸,但個湯底幾好食😋🌸原味鍋貼 味道:🐣🐣🐣🐣🥚肉都新鮮,有肉汁👍🏻👍🏻🌸珍珠奶茶🧋 加12蚊差價味道:🐣🥚🥚🥚🥚係我飲過最難飲既珍珠奶茶😂超甜,感覺係溝左糖水咁,冇奶茶味🙈🙈

八號波都無咩食店開,就試下呢間台灣野🐣

環境:🐣🐣🐣🥚🥚
服務:🐣🐣🐣🥚🥚

套餐 $49 包一麵一小食一飲品

🌸紅燒湯麵 🍜
味道:🐣🐣🐣🐣🥚
偏咸,但個湯底幾好食😋

🌸原味鍋貼
味道:🐣🐣🐣🐣🥚
肉都新鮮,有肉汁👍🏻👍🏻

🌸珍珠奶茶🧋 加12蚊差價
味道:🐣🥚🥚🥚🥚
2021-10-13 377 浏览
前日收工去超市準備買日用品之後,經過八方同老公先諗起好耐冇食過,老公揀咗鹽酥雞加肉操飯,我揀肉燥面再加五隻煎餃,第一次試佢嘅肉操面,肉操有少少肥肉,個汁好好味,但份量比較少,而煎餃子🥟同以前一樣冇失水準,而紅茶我覺得比較甜, 下次要嗌少甜。總括嚟講下次我哋都會再試