2016-03-07 952 浏览
是日午餐: 八方雲集 10.麵線套餐 $35套餐包括台灣麵線 味道一般,材料有幾粒大腸同幾粒貢丸。大腸無怪味我就覺得已經pass,哈哈。韭菜鍋貼 (因為太餓,忍唔住食左兩隻先記得要影相) 呢個餐可以揀水餃/鍋貼,同有5個味(招牌 韭菜 辣味 咖哩 田園)俾你揀。除左招牌同韭菜,其他都要加$2.5先有。鍋貼味道都係一般,唔係好夠韭菜味。同埋鍋貼個皮太淋。如果脆身少少就好啦。豆漿 無咩特別,正正常常咁。
是日午餐: 八方雲集 10.麵線套餐 $35

套餐包括

豆漿

無咩特別,正正常常咁。
2016-03-07
2015-08-27 597 浏览
呢間野係香港開咗咁耐,我都未食過,朋友叫到,咁就去咗試下拉。叫咗個套餐有一杯豆漿跟住十隻鍋貼同埋一碗湯。湯就麻麻哋,都係味精湯。豆漿就夠大杯,但係我就覺得佢不夠香濃。不過好在佢勝在佢啲鍋貼補救返,皮夠薄,內面就係啲韭菜碎同埋豬肉碎,啲韭菜好香。如果下次來都係食反佢嗰啲餃子和鍋貼就夠啦。
叫咗個套餐有一杯豆漿跟住十隻鍋貼同埋一碗湯。
湯就麻麻哋,都係味精湯。
豆漿就夠大杯,但係我就覺得佢不夠香濃。
如果下次來都係食反佢嗰啲餃子和鍋貼就夠啦。
2015-06-24 488 浏览
平日晚上,做完facial過後,最好不過就是自己一個人食一頓安靜既晚飯!不需要太豐富,至重要係簡單!就叫了一個輕輕便便的套餐![台灣麵線]走貢丸粒!因為我覺得它們的貢丸和那麵線很不佩!多芫荽!其實本人很喜歡食麵線,因為幼幼的麵條加上豬大腸的味道,極有台灣味!而豬大腸十分肥美!講真,我覺得它們應該設有加加加大碗!不過,堂食既份量係比外賣小些![招牌煱貼]煎得剛好,肉汁豐富!加上醋!十分開胃!但有一兩隻煎穿了!有點美中不足!總結來說,水平很不錯!始終間間分店的水準也有些篇差!而呢間,未去到最fit 的水準!而服務水準,絕對不入流!如果看重服務質素既朋友,就要考慮一下喇!

[台灣麵線]

[招牌煱貼]

2015-06-22
2015-03-29 434 浏览
一念起想食餃子and鍋貼, 就念起八方雲集. 其實八方雲集出左地溝油時間之後對呢間鋪有少少驚, 但系覺得佢d餃子and鍋貼系真系唔錯, 所以照去食.一個勁量套餐, 10隻辣味鍋貼 and 蚵仔麵線, 另加一杯豆漿 ($45). Lunch黎講gum既分量算系差唔多. 辣味鍋貼有少少泡菜味, 唔會太辣, 岩我呢d唔算好食得辣, 但又好想食辣野既人. 蚵仔麵線就幾特別, 唔算好有麺感, 但連埋d湯一齊食系幾好味.杯豆漿我嫌它少少甜得濟, 但整體來說lee餐幾豐富幾好味值得一食。
一個勁量套餐,
辣味鍋貼
餃子
10隻辣味鍋貼 and 蚵仔麵線
蚵仔麵線
, 另加一杯豆漿 ($45).
豆漿
2015-03-20
2014-11-28 678 浏览
數年前還不時來家裡附近的這一家八方雲集吃水餃或鍋貼, 但近年吃素比較多之後就幾乎沒有再來, 直至上月新推出了「田園蔬菜水餃/鍋貼」才恢復了再光顧的興致。說是 「新出品」其實一點不新, 台灣早在三年多前已經推出, 不過遲到好過無到吧。田園水餃和鍋貼各要五只 (兩者同價, $32 共十只), 竟然是鍋貼先來, 綠色的外皮看來雖然不太吸引, 而且煎得蠻油膩 (這樣店內強巧的油煙味就解釋得到了)。根據店內海報顯示, 裡面有小棠菜、椰菜、紅蘿蔔、沙葛、黑木耳和秘製調味, 沒錯是比起用肉餡的沒那麼多油, 但味道相對沒有那麼濃, 要靠辣椒油等等的佐料提升味道。然後水餃也來了, 也是綠色的餃皮, 由於整體味道比較輕, 我覺得吃水餃可以容易點嘗到蔬菜的味道, 吃完十只水餃跟鍋貼也沒有太飽膩的情況。然而此店內部環境一般, 可以的話外帶會好一點。
田園水餃和鍋貼各要五只 (兩者同價, $32 共十只),
田園蔬菜鍋貼/水餃
田園蔬菜鍋貼
然後水餃也來了, 也是綠色的餃皮,
田園蔬菜水餃
然而此店內部環境一般, 可以的話外帶會好一點。
田園蔬菜水餃
2014-11-04 441 浏览
今日同男朋友行行下街突然好想食鍋貼,見到有間八方雲集即刻就行左入去食佢既下午茶餐,本身諗住都要30蚊左右,一望個餐牌原來30有找而份量方面,都叫做適中既,我同男朋友叫左一份鍋貼一份紅油抄手,再搭多一杯珍珠奶茶同一杯豆漿先講下份鍋貼,皮既厚度適中,餡多肉汁又多,正!至於紅油抄手就對我黎講整辣左少少,鍾意食辣既朋友應該比我更鍾意食,最後到兩杯野飲,八方雲集係一間餃子專門店,所以對佢既飲品都冇特別大期望,果然平平,豆漿甜度不足,加上豆味亦唔夠香濃,另外珍珠奶茶既奶茶亦唔夠香滑,珍珠太林太細粒,但都算入得落口,總括黎講,都算係唔錯啦,可以接受~
2014-09-04 323 浏览
八方雲集的水餃和鍋貼都是我的最愛。本人十分喜歡韮菜,所以一定會吃韮菜水餃,口感清爽,內涵不帶半點油膩,豬肉味道香濃,湯汁鮮甜,絕對是上等的美食。再說鍋貼,形狀方便進食,煎得恰到好處,外脆內軟。金黃色的邊散發出陣陣香氣,而咬一口會發現,其實內涵熟透卻不稀爛,煎了更能帶出豬肉的濃香。招牌鍋貼,實屬佳品。
韭菜水餃+招牌水餃
鍋貼
韭菜水餃+招牌水餃
2014-08-15 336 浏览
  • 招牌鍋貼
  • 韮菜水餃
2014-05-15 738 浏览
公司每月的派對,總會叫八方雲集的鍋貼外賣,貪其平靚正﹗在招牌鍋貼、韭菜鍋貼、韓式辣味鍋貼和黃金咖哩鍋貼四款鍋貼中,小妹最愛乃簡簡單單的招牌鍋貼。 這間的位處分角的分店應該是由閩南人經營的,環境、服務和衛生均屬一般。是日所見,食客多是附近街坊,或自由行同胞,因附近有不少廉價的賓館。小妹要了一個招牌鍋貼配貢丸湯套餐$30,有十隻鍋貼,蠻抵食的﹗貢丸湯隨即就上,一大碗味精湯上,泛著片片散發獨特清香的芫茜,以及三粒貢丸,湯淺嚐一兩口即止。急凍貢丸有著其獨特的肉丸味兒,入口爽口且不太死實,收貨也。 招牌鍋貼即叫即蒸,阿姐先送上五隻新鮮熱辣的鍋貼,懷疑是因剛好售罄之故,因見其他食客一次過有十隻鍋貼。 八方的鍋貼瘦瘦長長的,皮夠薄且富有彈性和嚼勁。沒煎過的鍋貼上邊白裏透綠,口感帶嫩;底部煎得金黃香脆的,香口非常。餡料是以鮮爽甜椰菜碎和豬肉碎為主,比例適中,調味又頗為恰當,咬下帶有肉汁,配上陳醋同吃,把味道和層次昇華至另一高度。不過,若然豬肉的質素稍稍提高,鮮味和口感將會大大提升也。 及後,阿姐再送上另外五隻鍋貼,小妹繼續滿足地吃著……

及後,阿姐再送上另外五隻鍋貼,小妹繼續滿足地吃著……
2014-05-05
2013-06-19 274 浏览
Sometimes all you want is a bowl of noodles and maybe a small side dish.  This shop provides several tasty choices of both.  On this outing I ordered a bowl of thin rice noodles.  The soup packs a punch in a small bowl.  The soup is very thick and extremely flavorful with rich pork intestines, sliced Taiwanese pork balls and a few chopped green onions on top.  Even though the portion wasn't large, it was very filling.My friend ordered the Taiwanese beef soup and it came in an immense bowl.  The

Rice Noodles with Pork Intestine and Pork Balls
My friend ordered the Taiwanese beef soup and it came in an immense bowl.  The soup stock had distinct flavors from the large chunks of carrot and winter melon.  The portions of meat were almost too much and the two of us barely managed to finish off the stew beef, beef shank meat and tendon pieces but they tasted so good so we ate everything.
Taiwanese Beef Noodles
To cool down, we had a few glasses of soy milk.  It's not better or worse than most places.
Soy Milk
We ordered kimchi dumplings before realizing how bit the beef soup was so large.  I don't remember much about them and we weren't able to finish them but I remember that they were perfectly pan fried.
Kim-chi Dumplings
2013-06-13
Taiwanese Beef Noodles
Kim-chi Dumplings
2013-01-02 178 浏览
台灣過江龍八方雲集,來到香港仍然保持水準~~不比台灣遜色!!如吃過台灣鍋貼、麵線,不久也會心思思想要吃回台灣的風味,自不然想起八方雲集。當然今天也是如此......到八方雲集大多是吃餃子、鍋貼,有如一間餃子店,不過也有少量款式的麵食供選擇。套餐:10隻鍋貼+台灣麵線 $33鍋貼有4款口味招牌韭菜辣味咖喱選了韭菜鍋貼,剛剛煎起,新鮮熱辣皮夠薄,富有少少彈性,所以不容易爛。底部煎得脆脆的,很香口。韭菜餡料,很香的韭菜,咬下仍有肉汁。鍋貼沾上醋及豆瓣辣醬,味道一絕!台灣麵線雖然不及台灣,但味道也不錯的。香港很少地方有麵線可以食,八方雲集的麵線算是最像樣的了。麵線有少許豬大腸+豬肉丸切片,豬腸都入味,豬肉丸也不錯的。麵線湯底比台灣的偏淡。麵線有足夠的濃杰度,不會稀稀的。本人覺得點餐紙有點混亂,如果多人點的話更亂,建議修改一下。
當然今天也是如此......

套餐:10隻鍋貼+台灣麵線 $33
鍋貼有4款口味
招牌
韭菜
辣味
咖喱

選了韭菜鍋貼,剛剛煎起,新鮮熱辣

韭菜餡料,很香的韭菜,咬下仍有肉汁。
鍋貼沾上醋及豆瓣辣醬,味道一絕!

台灣麵線雖然不及台灣,但味道也不錯的。

香港很少地方有麵線可以食,八方雲集的麵線算是最像樣的了。
麵線有少許豬大腸+豬肉丸切片,豬腸都入味,豬肉丸也不錯的。
麵線湯底比台灣的偏淡。麵線有足夠的濃杰度,不會稀稀的。
點餐紙
本人覺得點餐紙有點混亂,如果多人點的話更亂,建議修改一下。
2013-01-02
點餐紙
2012-03-02 88 浏览
八方雲集和四海遊龍都是來自台灣的水餃餐館地緣關係 所以到八方雲集的次數較多沒想到 香港的八方雲集 和台灣的味道一模一樣我愛的酸辣湯 招牌鍋貼 韓式水餃 大腸麵線 一樣的味道喚醒在台北生活工作的記憶在物價昂貴的香港 八方雲集顯得平價10顆招牌鍋貼+酸辣湯= 22HKD大腸麵線+五顆韓式水餃+酸辣湯=31.5 HKD八方雲集 不是米其林幾顆星名氣餐館但美味而平價 幸福 來自生活的點點滴滴熱騰騰的水餃 不只能滿足我的胃 還有想念家鄉的心記得下次點酸辣湯 加點醋, 大腸麵線 加點豆瓣辣醬, 會更有胃到!
八方雲集和四海遊龍都是來自台灣的水餃餐館

• 豆漿
  • 牛肉麵
1K
2010-11-14 66 浏览
很凍的晚上, 和大豬女友兩人來了北角, 剛食了的粉又不夠飽,行經此店, 看到熱辣辣的鍋貼水餃, 胃口再度爆發, 馬上入內先!叫左個餐兩人share, 每款5隻, 招牌及韭菜水餃.再加個飲品. 好似唔太夠, 驚女友唔飽, 再加個魚丸湯!招牌及韭菜水餃各5隻, 其實都唔少. 都幾大隻, 也足料.招牌水餃幾多肉, 肥瘦剛好, 有咬口又唔太肥膩.韭菜水餃好香韭菜味.點少少醋, 正~咦, "鼓"... 豉油....魚丸湯好細碗, . 內有3粒丸的.3粒都是不同的魚整的, 但我卻食唔出係咩魚...總之唔腥又彈牙, 唔太粉, 算ok 吧.北角咁多潮州人, 其實食魚蛋的選擇多的是.水餃也ok 了, 集團式經營, 不會太大驚喜吧...服務正常, 阿姐也好快手.
叫左個餐兩人share, 每款5隻, 招牌及韭菜水餃.
再加個飲品.
好似唔太夠, 驚女友唔飽, 再加個魚丸湯!

招牌及韭菜水餃

招牌及韭菜水餃各5隻, 其實都唔少. 都幾大隻, 也足料.
招牌水餃幾多肉, 肥瘦剛好, 有咬口又唔太肥膩.
韭菜水餃好香韭菜味.
點少少醋, 正~
哈~

咦, "鼓"... 豉油....
魚丸湯好細碗, . 內有3粒丸的.
3粒都是不同的魚整的, 但我卻食唔出係咩魚...
總之唔腥又彈牙, 唔太粉, 算ok 吧.
北角咁多潮州人, 其實食魚蛋的選擇多的是.
水餃也ok 了, 集團式經營, 不會太大驚喜吧...
服務正常, 阿姐也好快手.
2010-10-16 77 浏览
咖哩鍋貼~ 落單後好快上檯了,原來係凍既,唔知幾早整定~ 咖哩味不算濃,味道一般 泡菜鍋貼~ 新鮮熱辣,脆口!! 正!!~ 餡料泡菜好香,唔算好辣,4款中最好食係呢個!! 旗魚丸湯~ 口感好似墨魚丸~ 清湯不錯,可以調節下鍋貼熱氣 =)
雙拼套餐 - $27

咖哩鍋貼
~ 落單後好快上檯了,原來係凍既,唔知幾早整定
~ 咖哩味不算濃,味道一般

泡菜鍋貼
~ 新鮮熱辣,脆口!! 正!!
~ 餡料泡菜好香,唔算好辣,4款中最好食係呢個!!

旗魚丸湯
~ 口感好似墨魚丸
~ 清湯不錯,可以調節下鍋貼熱氣 =)
2010-10-15
雙拼套餐 - $27
(非会员)
2010-07-11 41 浏览
1. 外賣單次序亂遲來order的人, 都係order同一食品, 竟然會先有得攞走.2. 外賣收銀員的服務態度又差又散漫同個位肥肥的外賣收銀員反映, 她卻一副愛理不理, 都理鬼得你等/下次唔幫襯嘅態度. 3. 食物一般 d湯無味; 窩貼隻隻"痴"住晒, 一夾d皮就爛晒; 蚵仔大腸麵線, 一碗得一舊大腸.以後都唔會再去.
1. 外賣單次序亂

2. 外賣收銀員的服務態度又差又散漫

3. 食物一般

以後都唔會再去.

外卖自取