2021-05-25 108 浏览
飲品✨宇治抹茶紅豆拿鐵🍵 $58✅💯好滑好香茶味,有少少茶應有既澀但唔係苦,而且唔會太甜,抹茶配紅豆,怎能不愛~❤️主菜✨明太子意大利麵🍝 $118✅意粉al-dente,唔會淋bat bat😃✅超多蟹籽,擺盤好靚🤩✔️味道不過不失,都食到明太子味但上菜時已經唔係好熱所以差d😕甜品✨八屋西式西多士🧈 $88✅外面煎得金黃色,上菜時已經被驚艷到😍✅切落去果下完全feel到佢有幾脆✅食落有蛋香味,外脆內軟,再有輕微肉桂味點綴,幸福感get❤️
飲品✨宇治抹茶紅豆拿鐵🍵 $58

主菜✨明太子意大利麵🍝 $118
✅意粉al-dente,唔會淋bat bat😃
✅超多蟹籽,擺盤好靚🤩

甜品✨八屋西式西多士🧈 $88
✅外面煎得金黃色,上菜時已經被驚艷到😍
✅切落去果下完全feel到佢有幾脆

八屋西式西多士
八屋西式西多士
2021-05-25 61 浏览
講唔停成日都覺得呢間餐廳啲飲品好吸睛🤩 所以就揾咗日平日同朋友去咗試吓啦明太子意大利麵 $118唔好睇佢冇乜醬咁 佢嗰意粉其實好夠味🥰同平時嗰啲好creamy嘅意粉感覺幾唔同👅扁意粉口感亦都啱啱好!講唔停好滿意海膽醬大蝦意大利麵 $128呢個仲好食!🤩佢個海膽醬雖然睇落唔係好杰個種 但係落完之後真係每條意粉都食到海膽味 大蝦亦都幾爽 幾推薦大家點呢個!莓莓法式西多士 $88呢個反而普通🤫法式西多士係屬於比較軟身個種 肉桂味都幾出 不過講唔停會想有啲cream 食落應該冇咁dry Tiramisu 咖啡拿鐵 $50呢個必點!冇諗過上面個手指餅仲係脆身 加埋mascarpone cheese同咖啡食好正😍宇治抹茶紅豆拿鐵 $58呢個打卡一流 味道都唔錯🍵整體黎講 講唔停覺得呢間餐廳嘅質素幾高 本身以為嘢飲會淨係得個外表 冇諗過飲落又幾唔錯喎 幾推薦大家黎試吓!

明太子意大利麵 $118

海膽醬大蝦意大利麵 $128

莓莓法式西多士 $88

Tiramisu 咖啡拿鐵 $50

宇治抹茶紅豆拿鐵 $58
呢個打卡一流 味道都唔錯🍵

2021-05-17 118 浏览
其實收藏左呢間喺想試list已經一段時間,見人地post的食物相好吸引,今晚出開旺角終於可以一試。我哋6:45去到,好彩剩返一張2人小圓枱。原來呢度空間唔係好大,只係得數張枱,一開𨋢門已經係用餐嘅坐位。一黎叫左個海膽醬大蝦扁意粉,賣相擺盤有創意,出面小見。味道方面真係好食,大蝦爽甜,個海膽醬係劃龍點睛,提升左整個意粉鮮味。再叫左個炸軟殼蟹,即叫即炸,香脆juicy,好難唔好食👍🏻話明係抹茶控天堂,當然唔少得主角抹茶,呢杯宇治抹茶紅豆賣相好吸引,一層層嘅配搭好似一坐火山咁,搽茶紅豆鮮奶比例恰當,唔太甜又飲得出抹茶味道。而呢杯宇治抹茶tiramisu 個present好特別好靚,lady finger on top 加mascarpone 再加大量抹茶粉,好適合鍾意打卡嘅女士。最後當然唔少得甜品,宇冶抹茶窩夫配雪糕,黎到真係"嘩"左一聲,成十層咁高,食完真係好滿足😋
我哋6:45去到,好彩剩返一張2人小圓枱。

大蝦海膽醬扁意粉

再叫左個炸軟殼蟹,即叫即炸,香脆juicy,好難唔好食👍🏻
炸軟殻蟹

宇治抹茶鮮奶
抹茶 tiramisu latte
宇冶抹茶窩夫配雪糕
2021-05-16 92 浏览
去食嘢預受氣。沖嘢飲果件豬扒,黑面黑到世界欠左你咁。問你少少嘢,即刻叫客人:「你諗完先再叫我。」再叫你,啤住人大聲話:「等等先啦。」今日咁少人,你都黑哂面。你能力好有問題。見你一尾幫自己啲嘢飲同蛋糕影相去IG,我估你應該係老細(女)。但態度差到咁,唔怪得星期日都無人幫趁。但係當條仔整嘢佢食。食到含春咁嘅樣。嘢食一般,西京燒,多骨又超油。嘢食得個樣。日式食物同放題味差唔到...貼錢買難受
去食嘢預受氣。
沖嘢飲果件豬扒,黑面黑到世界欠左你咁。
問你少少嘢,即刻叫客人:「你諗完先再叫我。」
再叫你,啤住人大聲話:「等等先啦。」
今日咁少人,你都黑哂面。你能力好有問題。

2021-05-13 76 浏览
-八屋-呢間cafe既意粉都幾高質素 不過份量就較為少😢 野飲更加岀色😍 可惜無影到相🥺環境裝修得超靚 好舒服 適合同朋友傾下計 chill下 影下相🥳 中意去食cafe既你 大推呢間👍🏻👍🏻👍🏻因為我地就晏就黎食 所以都唔洗等好耐🌝 如果夜晚去既話 可能要早啲去啊 因為佢鋪位唔大! 留意反星期五六日既12:00-6:00只接受walk in!!🍽卡邦尼煙肉意粉($88)呢個卡邦尼意粉好creamy 味道好濃😻不過份量較少😿美味程度(3/5): ⭐️⭐️⭐️性價比(3/5):⭐️⭐️⭐️🍽黑松露意粉 ($128)黑松露味都幾重 幾香😻加上有啲金箔係上面 成個意粉睇落grand左🤣🤣美味程度(4/5): ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比(3/5):⭐️⭐️⭐️🍽明太子意粉($118)好多人都會好怕明太子太鹹 但呢個意粉嘅明太子就適中 味道都突岀😗可以一試🥳美味程度(4/5): ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比(3/5):⭐️⭐️⭐️
-八屋-

🍽卡邦尼煙肉意粉($88)
呢個卡邦尼意粉好creamy 味道好濃😻不過份量較少😿
美味程度(3/5): ⭐️⭐️⭐️
性價比(3/5):⭐️⭐️⭐️

🍽黑松露意粉 ($128)
美味程度(4/5): ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比(3/5):⭐️⭐️⭐️

🍽明太子意粉($118)
美味程度(4/5): ⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-05-12 108 浏览
餐廳有7樓同8樓7樓可以預約8樓要walk-in,當日去左8樓食 (有bar台果一層)環境好好 野食都好好味1)八屋法式西多士佢配上既糖漿吾係死甜有微微苦中和到個甜味好特別 一定要試下2)明太子意大利麵雖然佢個樣好平凡但佢明太子超香濃好岩重口味既朋友主要係偏咸味3)宇治抹茶提拉米蘇拿鐵餐廳有好多特飲我地試左3杯3杯好好會好香奶味同綠茶味4)日本蟹肉忌廉餅佢入邊有滿滿既千島醬好正係甜味為主入邊好熱 係即炸即出爐
餐廳有7樓同8樓
7樓可以預約
8樓要walk-in,
當日去左8樓食 (有bar台果一層)
環境好好 野食都好好味

2021-04-29
庆祝纪念
生日
2021-05-08 82 浏览
我期待左encore呢間好耐😚成半年無嚟 但係耐唔耐就掛住佢嘅matcha latte 半年前飲係超級爆好飲 抹茶又濃奶又香 又唔粉 blend得超好 係我飲過最好飲嘅matcha latte 但今日嘅matcha latte我真心覺得。。🥺(我特登鋪墊俾大家睇下面嘅食評🤣🤣)💟Uji Matcha Red Bean (Iced) [$58]嚟到賣相已經100分🤩 外形係富士山咁超靚✨係靚靚嘅奶泡 抹茶 同紅豆 抹茶牛奶好滑無粉粒 偏甜左啲 舀埋紅豆蓉同佢個latte咁食好夾!!! 抹茶牛奶中和到紅豆嘅甜味 雖然我成日覺得凍matcha latte會偏淡咗啲 但都好鍾意😙💟Carbonara [$88]WOW係傳統version嘅carbonara!! 係我想見到嘅深黃色!食落超香蛋同cheese味 煙韌嘅意粉加埋鹹香嘅bacon真係超好食雖然覺得個sauce可以稠少少🤏🏻但係味道係夠濃desu!! EGG-CELLENT!!💟Hachiko French Toast [$88]終於介紹我上次食完今次encore嘅items!🍞仍然係賣相好靚嘅法式西多士!我記得上次食個包係濕好多今次個
但今日嘅matcha latte我真心覺得。。🥺
(我特登鋪墊俾大家睇下面嘅食評🤣🤣)

💟Carbonara [$88]

💟Hachiko French Toast [$88]
終於介紹我上次食完今次encore嘅items!🍞
仍然係賣相好靚嘅法式西多士!
我記得上次食個包係濕好多
今次個toast就乾身啲 所以都冇咁膩同飽 鍾意呢個改變!淋埋maple syrup同肉桂粉整個甜味啱啱好 再食都應該揀佢over waffles!

💟Uji Matcha Latte (Hot) [$52]
上次飲真係好驚艷 每杯嚟之前都準備好耐 但今次一order好快就到 色澤都無之前咁深 已經覺得好似爭啲 飲落失望左 好粉好粉。。。飲到最後攪勻啲就好少少 之前唔需要攪勻第一啖飲落已經係好濃抹茶香味 而且奶主要係令佢香滑啲厚啲 今次飲整體都唔係好濃抹茶味 口感亦都差好遠🙁🙁唔知係咪真係半年冇嚟所有嘢食都唔同左整法 飲品而家變返較偏甜了😢

唔知抹茶痴線佬仲可以去邊度飲到濃厚嘅matcha latte kuku QAQ但不得不說佢嘅嘢食真心好高質 雖然佢開始滿足唔到我對抹茶嘅期望 但係presentation係超好的
佢日頭係cafe夜晚係bar 環境好chill!!!
2021-05-08 66 浏览
意想不到的美味😋,豐富的menu📖,地方雖然唔大,但我哋欣賞用心❤️製作…..食物同環境都比想像中好 價錢合理全部食完一D都冇漏感覺 見到有日本年糕串忍唔住叫了 不過日本年糕串如果有熱食就更好 味道同我去福岡食感覺差唔多 牛角窩夫配雪糕 個人覺得好好味 用牛角酥做成窩夫韓國好興 估唔到呢度有得食 雪糕🍦我哋影相📸️都用咗分幾鐘 但都唔溶 👍🏻👍🏻⋯⋯整體食材唔錯 食得飽但又唔會好漏 先係重點推介以下食物👍🏻🦀肉炸餅 cream cheese crab 海膽醬大蝦意粉uni prawns pasta日本年糕串(凍)Tiramisu  coffee 💯Coffee ☕️ Latte 💯牛角窩夫🧇配雪糕😍💯海膽醬大蝦🍤意大利麵🍝💯下次要去試有認證的雪糕🍦

整體食材唔錯 食得飽但又唔會好漏 先係重點

推介以下食物👍🏻

🦀肉炸餅 cream cheese crab
海膽醬大蝦意粉uni prawns pasta
日本年糕串(凍)
Tiramisu  coffee 💯
Coffee ☕️ Latte 💯
牛角窩夫🧇配雪糕😍💯
海膽醬大蝦🍤意大利麵🍝💯
下次要去試有認證的雪糕🍦
Tiramisu  coffee
Tiramisu  coffee
2021-05-06 131 浏览
身為抹茶控,一直bookmark依間小店,雖然店面唔大,但design都可見心思!一場嚟到,當然要試下佢地嘅抹茶飲品同甜品!但食甜品之前,都可以食下咸食「打定底」。咸食叫左🍝明太子意大利麵($128)平時食明太子相關嘅意大利麵,明太子汁都會比較多,但今次依款相對下較乾身。雖然睇上去較少汁,但個人而言味道唔錯,配合撒係表面嘅飛魚子一齊食,更有口感!(不過上枱時意大利麵都唔算好熱,影兩張相嘅時間已經凍左)🍵宇治抹茶紅豆拿鐵(凍)($58)牛奶同抹茶嘅組合本身已經好吸引,再加上最愛嘅紅豆,當然唔可以錯過!基本上各個SNS都會見到依杯飲品嘅蹤影,因為外型就似一座抹茶富士山。抹茶入口帶甘,但當拌勻牛奶同紅豆後感覺有點甜,所以想好好品嘗抹茶香嘅朋友,可以選擇另一款-特濃宇治抹茶。嚟到重點嘅甜品時間,分別叫左兩款。🍦字治抹茶紅豆白玉芭菲($68)好濃郁嘅抹茶雪糕,但一啲都唔heavy!雪糕下層嘅白玉、脆脆等用料都好足,成個芭菲好有滿足感!🍞八屋法式西多士($88)見到好多客人都有order依款,被又厚又大件嘅法式西多士吸引之下,就算好飽都決定要試!一上枱,肉桂味隨即撲鼻而來,愛肉桂嘅我未食已經好興奮

咸食叫左🍝明太子意大利麵($128)
明太子意大利麵

(不過上枱時意大利麵都唔算好熱,影兩張相嘅時間已經凍左)

🍵宇治抹茶紅豆拿鐵(凍)($58)
宇治抹茶紅豆拿鐵

嚟到重點嘅甜品時間,分別叫左兩款。
字治抹茶紅豆白玉芭菲

🍦字治抹茶紅豆白玉芭菲($68)
字治抹茶紅豆白玉芭菲

🍞八屋法式西多士($88)
八屋法式西多士

一上枱,肉桂味隨即撲鼻而來,愛肉桂嘅我未食已經好興奮。
佢地嘅法式西多士味道以肉桂為重,楓糖可自行倒上,而且質感柔軟,輕輕用刀一切已經可以容易切開,推薦!

由於對特濃宇治抹茶有極大怨念😂下次再嚟一定要試下!🍵
宇治抹茶紅豆拿鐵
2021-05-03 62 浏览
餐廳啱啱開嘅時候勁多人介紹幾時佢哋兩個即刻仆去食,但一直懶得寫post,拖左半年終於捨得寫🥶放心我哋每間餐廳食完都有即時感受記錄在案所以食評好真😉餐廳menu食物款式偏多,有小食主食甜品飲品,飲品反而比較多有冰樂、茶類、芝士奶蓋、咖啡拿鐵。空間其實比想像中細,最靚係bar枱位,但都係得四個位,好多人記得book枱!👓八屋法式西多士 $88份量都偏大份,有四舊。肉桂味偏重,淋上輕微糖漿,多士質感比較軟身明顯浸咗好耐蛋漿,覺得個質感OK嘅不過有外脆內軟嘅效果會更加好。評分:7/10👓卡邦尼煙肉意大利麵 $88嗱個卡邦尼真係麻麻地,係欣賞佢冇落忌廉嘅,亦吾漏,但個味道唔太好食唔係平時食開傳統嘅卡邦尼,佢本身已經將蛋黃撈勻,得煙肉和芝士碎,煙肉好肥好多肥膏位,意粉又普通有啲淋。評分:6/10👓宇治抹茶紅豆拿鐵 $58飲得出係甘苦抹茶而不是普通綠茶,唔太甜偏甘,甜味主要來自紅豆,整體係好飲,但少貴,係一杯用上高級抹茶粉嘅拿鐵囉😂評分:6.5/10👓日本焙茶拿鐵 $52好飲!焙茶味好濃,夠奶味,兩者比例調得濃。不過要盡快飲,冰一溶就溝淡焙茶味。評分:8.5/10👓日本忌廉芝士蟹餅 $49蟹餅其實好

👓八屋法式西多士 $88
評分:6.5/10
👓日本焙茶拿鐵 $52
評分:8.5/10
👓日本忌廉芝士蟹餅 $49
蟹餅其實好creamy,不過其實食唔出有蟹,淨係食到好多忌廉餡。炸得脆口,不過同佢附上嘅千島醬味道唔係太夾。
評分:7/10
2021-05-02 65 浏览
🇭🇰 旺角美食-八屋💕終於黎左試好多foodie都去過嘅八屋cafe啦😍,店內位置唔多,非繁忙時間都要等一陣。🌟明太子意粉 $118個意粉其實幾好食,不過我同朋友都覺得個明太子味道唔算非常突出。🌟黑松露薯條 $80薯條炸得幾脆,黑松露醬味道唔錯,黑松露味道夠重!🌟抹茶紅豆拿鐵 $58最期待就係呢杯野飲啦😍,野飲用左富士山形狀嘅杯,打卡一流,抺茶夠香濃,值得推介👍🏻🌟焙茶拿鐵 $52呢杯係朋友點嘅,味道正常水準。今次黎到未有機會試佢地最出名嘅西多士,所以有機會一定會再黎!
🇭🇰 旺角美食-八屋

🌟明太子意粉 $118

🌟黑松露薯條 $80
薯條炸得幾脆,黑松露醬味道唔錯,黑松露味道夠重!

🌟抹茶紅豆拿鐵 $58

🌟焙茶拿鐵 $52
呢杯係朋友點嘅,味道正常水準。

2021-05-01 122 浏览
雖然餐廳比想像中細,但係吧枱位嘅酒牆同周圍嘅裝飾,都營造左一個好舒服好適合同朋友慢慢傾計嘅氣氛!✨海膽醬大蝦意大利麵 𝑈𝑛𝑖 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎🪄 大蝦爽口彈牙,海膽醬香濃亦唔會過咸 ✨明太子意大利麵 𝑀𝑒𝑛𝑡𝑎𝑖𝑘𝑜 𝑆𝑝𝑎𝑔ℎ𝑒𝑡𝑡𝑖🪄每一啖都有滿滿嘅明太子,但略嫌比較乾身 ✨八屋法式西多士 𝐻𝑎𝑐ℎ𝑖𝑘𝑜 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡 🪄肉桂味香得黎唔會太濃,同時滲出淡淡蛋香味,質感外微脆內鬆軟✨提拉米蘇咖啡拿鐵 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 🪄將附上嘅𝐿𝑎𝑑𝑦𝑓𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟浸落𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒一陣先食,係一杯飲得嘅𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢. 如果甜度稍為降低,而𝑚𝑎𝑠𝑐𝑎𝑟𝑝𝑜𝑛𝑒 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒味道重少少,會更啱個人口味。整體黎講幾特別! ✨焦糖瑪奇朵 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑀𝑎𝑐𝑐ℎ𝑖𝑎𝑡𝑜 🪄焦糖同咖啡味道平衡得幾好,亦唔會過甜 🪄𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10

海膽醬大蝦意大利麵

Tiramisu  latte

Caramel  Macchiato

🪄𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10

• 八屋法式西多士
又是被食物顏值吸引過去的店鋪😆首先店舖裝修風格就是酒吧feel,吧台上都是各種名酒🥃🥂🍷🍾🍺,而且有一面是落地玻璃能看到外面的街道,很放鬆的感覺😌最吸引我的還是這個顏值超高的宇治抹茶紅豆拿鐵,共有四層顏色,杯子也是很特別,視覺上像富士山🗻🍵宇治抹茶紅豆拿鐵(9/10)最頂層是奶蓋加抹茶粉,淡甜的奶蓋和抹茶融合的味道剛剛好,次層的🍵抹茶口味也很濃郁,加上下層的奶香味十足順滑,最底層的紅豆泥是加糖熬製而成的,相對軟糯,強烈推薦👍🏻🍵芝芝宇治抹茶(8/10)奶蓋是淡甜淡甜的,就算是全部混合在一起喝,也不會有粉妝的口感,不會有苦澀感,這家的抹茶都是有JAS認證有機宇治抹茶🍵相當推薦!🍝明太子義大利麵(6/10)明太子加黑松露一起煮的意麵,上面有一小勺黑松露,整體份量不多,有明太子的口感但味道一般🧇士多啤梨巨塔窩夫(6.5/10)草莓🍓給的量是挺多,就是沒什麼味道,窩夫🧇有香脆的口感,雪糕融化的很快,📷拍照打卡的朋友要快點拍了哈哈😄環境(8/10)整體而言氛圍很好,無論是閨蜜下午茶,情侶拍拖,三五好友小酌都很合適的地方,位置也很靠近旺角,不過店舖座位不多,等人流少的時候更適合拍照喔📷推薦度:8/
🍵宇治抹茶紅豆拿鐵(9/10)
🍵芝芝宇治抹茶(8/10)
🍝明太子義大利麵(6/10)
🧇士多啤梨巨塔窩夫(6.5/10)

環境(8/10)
推薦度:8/10
回頭度:7/10
食物味道:8/10(宇治抹茶類)6/10(其他)
值得打卡:8/10
2021-04-29
2021-04-30 59 浏览
忌廉蟹肉蟹膏意粉 $118好好食! 不過份量有啲細🙁 佢個味好濃郁 完全夠味😋 加上忌廉 食落更creamy嘅感覺✨ 意粉煮到啱啱好 蟹肉都多嘅🍽日式蛋黃牛肉丼 $108唔太記得個名🥲 呢個係舊menu 上係冇架 好似見唔到有食評 所以決定試試佢☺️ 不過試完覺得整體一般😕 肥牛幾入味 而且唔會好肥 唔鐘意肥嘅就比較啱✨ 呢個價錢唔值得試抹茶芭菲 $68好細杯 好精緻😝上面有一小塊金箔✨濃郁嘅抹茶雪糕 再配幾粒白玉 仲有少少脆片同紅頭 中間有層泡沫咁 最底有啲抹茶啫喱粒 苦苦地嘅抹茶啫喱🤔 個人就覺得冇乜味唔好食日本焙茶冰樂 $58意外地好飲! 飲落甜甜地 回味後有焙茶微苦嘅茶味😋 5⭐️滿分味道:⭐️⭐️⭐️.5價錢:⭐️⭐️⭐️外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️回購:⭐️⭐️⭐️📍八屋 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓

忌廉蟹肉蟹膏意粉 $118

味道:⭐️⭐️⭐️.5
價錢:⭐️⭐️⭐️
外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️
回購:⭐️⭐️⭐️

📍八屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
2021-03-30
2021-04-30 57 浏览
一入到餐廳俾佢個bar枱設計吸引住🤩設計幾型食物擺盤都幾靚 好適合打卡📸🍝明太子意粉 $118 (味道: 7.5/10)扁闊意粉口感偏硬,擺盤好靚但份量偏少😶師傅捲麵技術一流👍意粉比較乾身而我之前食開嘅明太子意粉都係有多d汁 今次都幾特別😙明太子同墨魚子嘅份量有好多 掛到每條意粉😍味道唔錯不過就淡咗d👌🍵宇治抹茶拿鐵 $52 (味道: 9/10) 賣相好靚層次分明🤩底層係奶 中層係抹茶最上面係奶泡加d抹茶粉 抹茶味好濃😋佢用咗JAS認證有機抹茶 撈勻飲好好飲!😍

🍝明太子意粉 $118 (味道: 7.5/10)

🍵宇治抹茶拿鐵 $52 (味道: 9/10)