2021-03-28 65 浏览
八屋嘅裝修好靚 但地方不大 要早啲去到排隊~明太子意粉($118)擺盤好靚😍 配菜有啲小 但意粉夠彈牙😋 明太子份量味道都啱啱好🥰 不過意粉嘅份量唔多 有啲唔夠喉!莓莓法式西多士($88)超好食😋西多軟軟地配糖漿真係好正🤩但同茶記食嘅又唔同 呢個冇炸得咁嚴重 食落唔係脆卜卜嘅😛
八屋嘅裝修好靚 但地方不大 要早啲去到排隊~

明太子意粉($118)

莓莓法式西多士($88)
2021-03-26 88 浏览
小妹係ig 見到有個抹茶控介紹呢間,專程為左抹茶而去試,結果....失望🌚2杯抺茶都係好淡抹茶,飲開抺茶嘅你哋睇吓個色水就明。仲要當我問matcha latte 有無得揀豆奶/燕麥奶,個店員答latte....即係有奶成份....我就話我知,咁有好多餐廳可以轉佢先話幫我問。最後就係大家見到咁淡色嘅抹茶豆奶(無紅豆個杯),豆奶味好重,無乜抹茶味😪到個意粉好香但可惜一上枱已經唔夠熱!好扣分最後,雪糕好綠但係冇乜冇茶味淨係好重牛奶味不過好滑,見到用匙羹食過都冇乜紋路。環境幾好,我哋今日仲包左場(得我一枱客),但我應該唔會encore 呢間🥲

2杯抺茶都係好淡抹茶,飲開抺茶嘅你哋睇吓個色水就明。
到個意粉好香但可惜一上枱已經唔夠熱!好扣分

2021-03-26
📍旺角 -#八屋 Cafe Hachiko——-明太子意粉-忌廉芝士蟹肉餅-莓莓法式西多士-意大利岩漿朱古力(HOT)-宇治抹茶紅豆拿鐵(ICE)——-呢間Cafe風格夠曬特別 暗黑酒吧嘅Cafe🖤 適合吹水relax嘅好地方💕 地方唔算大 不過好坐-野食方面都有水準👍🏻 明太子意粉 唔乾身 唔會太咸 味道啱啱好 好食😋 忌廉芝士蟹餅 冇咩特別 正常味道🤣-最有驚喜係個甜品同杯朱古力☺️ 講一講個莓莓法式西多士 鬆軟大件嘅西多士配上煎香嘅蛋漿 加埋肉桂粉 口感味道唔平凡 一陣肉桂粉嘅香味令到西多士更加分 加埋大量糖粉同楓糖漿撒上表面 整件西多士 令人停唔到口🤤🤤🤤推介呀💕朱古力都係我推介嘅飲品💕👍🏻 味道香濃 朱古力味夠重🤩 佢杯朱古力整得好靚 影相呃like一流🤣🤣 唔好錯過杯朱古力呀🥰🥰-對杯宇治抹茶紅豆拿鐵有點失望😢本來想像佢杯抹茶應該會好濃好香 但係我覺得佢比較淡 抹茶味唔夠濃👉🏻👈🏻整體嚟講呢間cafe 環境 食物 服務都好好🙈希望我下次再去 杯抹茶味道可以濃啲🥺🥺🥺——
📍旺角
-#八屋 Cafe Hachiko
-明太子意粉
-忌廉芝士蟹肉餅
-莓莓法式西多士
-意大利岩漿朱古力(HOT)
-宇治抹茶紅豆拿鐵(ICE)
-呢間Cafe風格夠曬特別 暗黑酒吧嘅Cafe🖤

莓莓法式西多士
  • 明太子意粉
  • 意大利岩漿朱古力
2021-03-20 110 浏览
這家店即是酒吧亦是咖啡店,設計很漂亮。由於朋友試過後讚不絕口,今次就帶上我試試。雖然店內位置不多,但平日晚上亦不需要等位。明太子意大利麵 $118必點之選肯定是明太子意粉。擺盤好靚,賣相十分吸引。扁意粉的軟硬度是偏硬,且比較乾身。明太子及黑魚子份量很多,尤其魚子可以豐富口感。唯一可挑剔的是份量偏少,女生食完都唔會覺得飽。日本唐揚炸雞 $58炸物口感與期望相符,炸雞很嫩滑,炸粉都唔會太厚。八屋法式西多士 $88甜品一放上枱就會聞到淡淡的玉桂味。西多士口感很綿密,有種入口即溶的感覺。淋上糖漿一起食用都不會太甜,再配上水果可化解油膩。整體來講,環境十分舒適,很適合與朋友進食及聊天。部分食物質素超出預期,下次絕對會再來試試其他食物。

明太子意大利麵 $118

日本唐揚炸雞 $58
日本唐揚炸雞

炸物口感與期望相符,炸雞很嫩滑,炸粉都唔會太厚。

八屋法式西多士 $88

2021-03-10
2021-03-18 1559 浏览
睇啲相餐廳既裝修好似幾特別好適🈴️打卡, 可惜上到去𨋢門打開見到間Cafe其實係勁細, 啲佈置同相像中有啲出入🤭 雖然係有齊曬相入面見到既元素, 但係成個氣氛比想像中普通😕 食物既選擇都唔多, 個人覺得呢度比較適合飲野多過食野黑松露薯條🍟($80)而家好多餐廳都會用黑松露去配襯薯條, 呢度都唔例外😂 薯條表面滿佈黑松露, 另外仲有個黑松露醬可以點, 從而提升左黑松露既味道 , 味道唔算太突出白酒忌廉煮藍青口意大利麵🇮🇹($128)因為呢度既主食真係唔多, 所以我地叫左兩個意粉, 呢個白汁有啲似係超市買到果隻白汁既味道, 青口食落冇咩特別😕慢煮章魚意大利麵配清酒汁🐙($138)黎到第二個意粉, 睇個名好似好吸引咁, 但係其實佢既份量真係有啲少🤭 我諗擺盤都有啲影響左, 一隻大碟上面只有半邊意粉既份量😅 配左啲車厘茄同堆有啲過韌既章魚, 味道有咩太大既驚喜🤔宇治抹茶提拉米蘇拿鐵🍵($58)見到呢度既飲品選擇都幾多, 見到呢個名即刻忍唔住要叫黎試下☺️ 因為我走左少少冰, 所以漸層效果冇咁突出, 但係其實飲落都係Gimmick野😟 味道冇咩特別, 就係普通既Matcha Latte 多左啲cre

黑松露薯條🍟($80)

白酒忌廉煮藍青口意大利麵🇮🇹($128)

慢煮章魚意大利麵配清酒汁🐙($138)

宇治抹茶提拉米蘇拿鐵🍵($58)
見到呢度既飲品選擇都幾多, 見到呢個名即刻忍唔住要叫黎試下☺️ 因為我走左少少冰, 所以漸層效果冇咁突出, 但係其實飲落都係Gimmick野😟 味道冇咩特別, 就係普通既Matcha Latte 多左啲cream 同埋一塊手指餅點落啲latte 度

Tiramisu Latte ☕️($50)
呢杯其實係普通版Latte, 同抹茶果杯一樣, 都係有塊手指餅點落杯飲品度, 不過咖啡味會濃啲🙃 當佢普通咖啡咁飲係ok既

抹茶檸檬氣泡🍋($52)
三杯飲品入面呢杯叫做比較特別, 酸酸地幾開胃既, 而且隻杯既底係尖尖地, 所以一定要用佢既杯座去固定🧷

八屋抹茶窩夫🧇($118)
坐底果時見隔離枱叫左好似幾吸引咁, 所以我地都跟住叫左一個😆 佢既造型係幾有霸氣, 係幾適🈴️攞黎影相既👍🏽 味道方面可能因為抹茶既份量偏多, 所以食落有啲苦澀味😩 Waffle 塔既中間夾住左綠茶味同埋雲尼拿味既雪糕去配襯, 我覺得呢個甜品好適合4個人share 🤣

最後我地仲試埋佢地既酒類飲品🍷
Uji Matcha Gin 🍸($118)
呢個飲落係有驚喜既, 抹茶既味道溝埋落Gin度出奇地夾, 飲落仲要幾清新, 相當易入口😎

Rose Garden🌹 ($108)
一杯相當girly 既飲品, 十分易入口, 滿滿既玫瑰花碎佈滿左係杯邊, 當你飲既時候就一定會飲到玫瑰既味道🤩

Whisky Sour🥃 ($98)
咁多杯入面我個人最鐘意呢杯, 亦都係咁多杯入面酒味最重既一杯👍🏽 本身怕太濃味既我都覺得相當易入口😉 酒上既奶泡酸酸甜甜幾易入口😌

整體黎講我覺呢度比較適合飲野多過食飯, 而且啲Customer service 真係有待改善🙈 食完野完全冇人執枱, 變左食甜品既時候唔夠空間😕 其實食物質素都有待改善, 如果呢個價錢食既野係咁既話我覺得唔太值😩
2021-03-18
2021-03-16 92 浏览
已不是第一次來這裡光顧,最初來的時候,回想起來應該是餐廳剛開始的時候,被其有型格調的裝潢吸引,慕名而來~怎知一吃便愛上他們的法式多士,其中一個很大原因,是多士的質地與味道都比較接近我在東京吃過的味道(無錯~思鄉病發作🙈)一個人可以不知不覺吃掉一碟🙊自此之後,每次到訪都會點法式多士😋但近日才發現原來咖啡也很不錯的說👍🏻點了焦糖布丁咖啡,有點點焦香,微微的甜,但又沒掩蓋咖啡的香氣~正正子💕反而對比之下,今次點的意粉味道就平凡了少許,中規中矩的~
已不是第一次來這裡光顧,
最初來的時候,
回想起來應該是餐廳剛開始的時候,
被其有型格調的裝潢吸引,
慕名而來~

怎知一吃便愛上他們的法式多士,
其中一個很大原因,
是多士的質地與味道都比較接近我在東京吃過的味道
(無錯~思鄉病發作🙈)
一個人可以不知不覺吃掉一碟🙊

有點點焦香,
微微的甜,
但又沒掩蓋咖啡的香氣~正正子💕

反而對比之下,
今次點的意粉味道就平凡了少許,
中規中矩的~
2021-03-15 127 浏览
見到D人吹捧到間餐廳咁好,話咩高質樓上cafe食完真係黑人問號,乜野??最基本既蒜油意粉都可以煮到苦既係因為D蒜頭好明顯炒焦左,苦味入唒D意粉,由內而外出來個Matcha Latte so-so only奶多過綠茶,同starbucks quality 差唔多😪 I don’t understand why people would even bother recommending the place except for the fact that it has a nice background. Everything is just extremely poor to average.
見到D人吹捧到間餐廳咁好,話咩高質樓上cafe
食完真係黑人問號,乜野??

朋友之前推薦嘅樓上餐廳,裝修幾靚,環境坐得舒服😌 一入去已經見到大大個酒吧檯同酒櫃🥂 menu main dish唔多,反而飲品就多到揀唔到~ 無lunch set令到野飲價錢都有啲貴,不過高質亦係值得一試!✨—————*有加一服務費🤍 明太子意大利麵 $118Mentaiko Spagetti 賣相打卡able📸 意粉偏乾身,咬落口感唔會覺得heavy,份量適中,呢排細胃口嘅我剛好👍🏻 魚子蟹子份量好多,啖啖都食到~🤩 如果佢份量多啲,或者有肉作配菜,性價比會更佳!🤍蒜油意大利麵 $88味道太淡,可以增強蒜香味同埋辣度🌶 份量不錯,亦有乾蒜片拌麵。小編稍嫌個麵太濕,如果炒得乾身啲,會更有鍋氣🔥 整體普通,會覺得明太子意粉CP值高啲!🤍法式西多士 $88份量比想像多,有三塊大大舊西多士,糖漿分開上,可以自己調教落幾多😋 有切左片嘅士多啤梨同香蕉🍌🍓 水果一齊食可以中和返甜味!麵包好軟熟,炸到金黃色,但係食落唔係真係咁脆🤔 表面嘅肉桂粉同糖霜令賣相同味道都昇華左😍🤍 Ice Latte Float $48同平日Latte嘅分別,Float係會有多球Vanilla Ice cream係面🍨
—————
*有加一服務費

🤍 明太子意大利麵 $118
Mentaiko Spagetti

🤍蒜油意大利麵 $88

🤍法式西多士 $88

🤍 Ice Latte Float $48
同平日Latte嘅分別,Float係會有多球Vanilla Ice cream係面🍨 呢杯嘢飲有驚喜,算係我飲過嘅Latte入面數一數二好飲!🥰 雖然有啲貴,但係都大杯,同埋質素好❤️ 冰凍清新嘅雪糕配Iced Latte真係一流,口感味道都好欣賞😚 當然係賣相咖啡Layers方面係毋得彈~

🤍 Dirty $42
有少少失望,因為飲落去同普通Latte差無幾,expresso味道應該做得更突出,飲落去Layers都可以明顯啲😢☕️
2021-03-11 103 浏览
📍Cafe Hachiko 八屋有驚喜cafe🤩一心是衝著matcha latte來的,沒想到食物質素很高分,環境雖然不算大 但位置也坐得舒服😊- 苺苺法式西多士 $88好吃!因為忘了叫店員後上甜點,所以吃的時候其實也放涼了一陣子,但!味道沒有影響到,賣相十分厚實,金黃色的吐司🍞一吃下去外層有些部分有少少脆,內部的吐司十分鬆軟綿密,很有層次 不會一咬下去就軟掉。甜度剛剛好,除了糖漿外,也撒上糖粉,真的撒對了!糖粉跟吐司很配,有點像吃沙翁會配糖粉的感覺💛必吃!- 明太子意粉 $118老實說,明太子意粉也是很多餐廳會有的菜色,所以要再令人有深刻的印象不容易,但它做到了!意粉是用扁意粉,做到了彈牙有咬勁的感覺,成功!另外味道吃到很重蒜蓉牛油香,重點是 越咬越香,最後香氣也有停留在口腔中,讓人會想一口接一口吃🙊除了明太子外也加了飛魚子增加口感,也證明了廚師老闆他們用心的菜色,沒有馬虎👍🏻- 芝麻脆脆雞翼 $66炸得好吃 內層是多汁的 雞肉也嫩滑- 冰宇治抹茶紅豆拿鐵 $58賣相很加分,杯子很有戲外,也成功做出漸層效果。味道方面合格,但茶味偏淡。如果可以濃一點就perfect池
📍Cafe Hachiko 八屋

- 苺苺法式西多士 $88

- 明太子意粉 $118

- 芝麻脆脆雞翼 $66
炸得好吃 內層是多汁的 雞肉也嫩滑

- 冰宇治抹茶紅豆拿鐵 $58
賣相很加分,杯子很有戲外,也成功做出漸層效果。
味道方面合格,但茶味偏淡。如果可以濃一點就perfect池

為左呢度既飲品慕名而來 一出lift就見到金光閃閃既bar🤩但我黎既目的竟然係latte😆主食就一般水準🙈french toast仲要係好失望🥺🍵宇治抹茶紅豆拿鐵 $58好吸睛🤩飲品係不錯既~ 佢用左JAS認證有機宇治抹茶 茶味香濃 整體夠厚身 奶味重😍紅豆煮得好綿滑 帶出甜味😌🍝明太子意粉 $118擺盤好靚 但明太子味唔出 意粉口感硬身不錯~ um...但整體水準一般未到驚喜🙈🦀日式忌廉芝士蟹餅 $49Er....淨係食到忌廉同芝士 蟹肉好似消失左 食緊一pat炸cream咁🥺不過外皮炸得酥脆既~🍞八屋法式西多士 $88好失望....西多士中間大部份都仲係白色 完全冇吸到蛋漿🥺好似係緊白麵包+糖漿咁😫雖然索滿蛋漿既邊邊位有入口化開既感覺 同埋一上枱好香濃肉桂味😆但整體真係麻麻地 可能係我食過最失望既french toast☹️
明太子意粉
宇治抹茶紅豆拿鐵
🍵宇治抹茶紅豆拿鐵 $58

🍝明太子意粉 $118

🦀日式忌廉芝士蟹餅 $49
🍞八屋法式西多士 $88
宇治抹茶紅豆拿鐵
  • 宇治抹茶紅豆
當日周末下午時分去,大概等位半個鐘到裝修比較幽暗,主要靠酒櫃大燈同落地窗既陽光坐得幾舒適不過旁邊有人排隊的話都有少少壓力,唔好意思坐太耐🙈而且牆身貼上韓星照片,Kpop迷見到應該會更加歡喜😍🍽海膽醬大蝦意大利麵(4.2/5)💰128首先擺盤幾靚幾岩打卡哈哈😂大蝦幾隻幾爽脆,調味足夠😗海膽汁另上,有海膽既鮮味同咸咸地咁😋加落意粉到超match😍份量唔多,就算一個女仔胃都填唔滿,大概得6成左右飽😲🍽明太子意大利麵 (4/5)💰118擺盤真係要讚下😆見到個樣已經夠曬吸引醬汁雖然唔多,但明太子份量都唔少,每啖意粉都食到幾多🤤面頭有啲魚籽,份量適中不過冇咩味🤔整體意粉調味剛好😙食落都唔乾身,不過都係食唔飽🍽Matcha Tiramisu Latte (4.2/5)💰50幾有特色,平時好少見呢種特色飲品😆雖然收50蚊但成杯容量都幾多🤔抹茶帶有微微回甘,配搭一枝手指餅,單食超硬😂所以記得浸落野飲🤫加上面頭既mascarpone cheese都有啲食緊抹茶味tiramisu既感覺🤤🍽意大利岩漿朱古力(4.5/5)💰50朱古力味好香濃,少咗啲甜膩感😍朱古力飲落幾順滑,望住面頭既朱古力慢慢溶落去都幾可愛😙
當日周末下午時分去,大概等位半個鐘到
裝修比較幽暗,主要靠酒櫃大燈同落地窗既陽光
而且牆身貼上韓星照片,Kpop迷見到應該會更加歡喜😍

🍽海膽醬大蝦意大利麵(4.2/5)💰128
首先擺盤幾靚幾岩打卡哈哈😂
大蝦幾隻幾爽脆,調味足夠😗
份量唔多,就算一個女仔胃都填唔滿,大概得6成左右飽😲

🍽明太子意大利麵 (4/5)💰118
擺盤真係要讚下😆見到個樣已經夠曬吸引
醬汁雖然唔多,但明太子份量都唔少,每啖意粉都食到幾多🤤
面頭有啲魚籽,份量適中不過冇咩味🤔
整體意粉調味剛好😙食落都唔乾身,不過都係食唔飽

幾有特色,平時好少見呢種特色飲品😆
雖然收50蚊但成杯容量都幾多🤔

🍽意大利岩漿朱古力(4.5/5)💰50
朱古力味好香濃,少咗啲甜膩感😍
朱古力飲落幾順滑,望住面頭既朱古力慢慢溶落去都幾可愛😙
不過飽腹感都幾重下🤫
2021-03-09
  • 明太子意大利麵
  • 海膽醬大蝦意大利麵
  • 意大利岩漿朱古力
2021-03-06 80 浏览
I usually don't write comments. This cafe makes drinks in the bar. The baristas removes the mask for lunch at the place where they make foods and drinks for customers.Place on her mobile phone on a spoon or fork to serve customers, and sometimes remove the mask and talk.I will never come here again.
I will never come here again.
2021-02-28
I ordered an Original Waffle with Ice Cream ($88) and a Dulcet Dark Chocolate ($58).The waffle was a hot croffle (croissant and waffle), which went really well with the large scoop of vanilla ice cream.The Dulcet Dark Chocolate was amazing. It was extremely rich and its texture was really smooth and thick.  One of the best drinks I have ever had.
题外话/补充资料: The minimum charge is 1 drink per person.
2021-02-15
  • Dulcet Dark Chocolate
2021-03-03 114 浏览
小編收藏咗呢間餐廳好耐🥰近排終於有機會試到啦‼️呢間餐廳打卡一流🤩每碟食物擺盤都擺得好靚😍食物水準亦都唔錯😋😋我哋叫咗一碟明太子意粉😚意粉係偏向乾身😝啱晒啲唔鍾意食太多醬嘅人🙈啲魚子令到意粉嘅口感更加豐富😆食落幾好味🤤🤤🤤我哋另外叫咗一碟白酒忌廉煮藍青口意大利麵😚青口嘅份量都幾多🤩但係就略嫌整體嘅意粉味道偏淡🧐而日本忌廉芝士蟹餅炸得非常香脆😙但係又唔過分油膩😝蟹味亦都好濃😋😋好creamy幾好食😆女小編覺得最有驚喜嘅係Tiramisu Latte🤩🤩嘢飲上面嘅ladyfinger脆脆地🙈配上濃厚嘅mascarpone cheese🥰完美還原番tiramisu 嘅味道😍上層甜甜地嘅tiramisu 同下層苦苦地嘅latte簡直係絕配‼️‼️總括嚟講呢間餐廳環境幾靚🤩服務都唔錯😚啲食物啱晒打卡🙈味道都幾好😋不妨一試😍😍😋 好味:8.22/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:8.00/10😝 環境:8.19/10😚 衞生:6.99/10🤩 整體:8.09/10
小編收藏咗呢間餐廳好耐🥰近排終於有機會試到啦‼️

日本忌廉芝士蟹餅
  • 明太子意粉
  • 日本蟹肉忌廉餅
2021-03-03 50 浏览
[🇭🇰香港- 旺角].🔻一入黎就好似去左第二個世界,完全唔覺得自己係旺角;地方唔大,但食物同飲品嘅選擇就好多👍🏻"Matcha Tiramisu Latte" IG-able之外,欣賞抹茶同奶嘅比例,飲曬都唔會話好膩同after taste有朱古力味;後面嘅”豆腐芭菲”如果再滑啲就好啦;等我下次黎試下🍝.🔻🍽 八屋📌 地址: 旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
[🇭🇰香港- 旺角]
🔻