2014-07-04
今晚同朋友游完水, 大家都好肚餓要醫肚增肥, 佢哋提議去試試這間牛腩麵, 有這區朋友介紹話不錯. 因為時間都夜已十點, 先打去check吓幾點收鋪仲有無牛腩先, 太好了, 店舖收11點, 所以快腳趕去. 店舖位於大街很易找, 但店子很小, 只有十多個座位, 可能較夜, 店裏只有2位顧客. 望望牆上既餐牌, 奇怪全部寫清湯既, 朋友又話係藥膳湯底, 而我expect一入店會聞到好似台灣夜市般既大大藥膳味, 但又沒有, 我哋大家仲諗會唔會已轉了老閭. 本來打算食淨牛腩+菜, 但淨食好貴要90蚊, 所以都係食碗粉抵啲. 所有粉麵都寫"清湯蘿蔔xxx", 即是主打湯底+蘿蔔. 那我就揀了"清湯蘿蔔坑腩米" ($38 + 坑腩/崩沙腩 $10). 回顧2013年12月有食評相片, 當時原來係$32, 即半年後加了$6. 不過40幾蚊一碗都不太貴, 旺角某間專食牛腩麵店舖都要這價錢還要越來越差. 這碗坑腩米一上枱, 已聞到淡淡的藥膳香, 喝一啖湯底清甜, 果真有藥膳味, 雖然不太濃, 但這樣才不會蓋過牛腩既味道, 而湯底既甜是蘿蔔既甜, 怪不得老閭話每款粉都必定有蘿蔔. 我哋
那我就揀了"清湯蘿蔔坑腩米" ($38 + 坑腩/崩沙腩 $10). 回顧2013年12月有食評相片, 當時原來係$32, 即半年後加了$6. 不過40幾蚊一碗都不太貴, 旺角某間專食牛腩麵店舖都要這價錢還要越來越差. 這碗坑腩米一上枱, 已聞到淡淡的藥膳香, 喝一啖湯底清甜, 果真有藥膳味, 雖然不太濃, 但這樣才不會蓋過牛腩既味道, 而湯底既甜是蘿蔔既甜, 怪不得老閭話每款粉都必定有蘿蔔. 我哋初時擔心湯底咁甜一定有味精, 但我最後食完及喝湯, 都無太口渴. 講番坑腩, 每件都有肥有瘦好均勻, 不鞋不韌, 夠軟熟, 令我想起以往食"大利清湯腩"既口感. 而蘿蔔, 我哋大家都食清, 好甜好"林". 不過坑腩一直都是最搶手, 但現在咁夜都還有貨, 究竟是這店太少客人, 還是要加$10太貴, 還是供應量多呢?? 不過無論是什麼原因, 我真是覺得好味!!
我另外兩位朋友就揀了"清湯蘿蔔牛腩河" / "清湯蘿蔔魚片頭河" / 腩汁芥蘭. 可能我朋友沒有轉坑腩, 她覺得牛腩較鞋. 而魚片頭就無驚喜, 可能都是交來的現貨. 相反芥蘭就好甜, 大家都讚, 只是腩汁我覺得不太夠味, 似蠔油味. 可能這裏既牛腩是清湯煮, 不是用腩汁來炆, 所以又何來濃濃杰杰既腩汁呢?
题外话/补充资料:
提議大家下次試要叫坑腩, 雖然多$10, 但肉質是軟熟的. 北角有店主打台式藥膳牛腩麵但售1百至2百蚊一碗, 雖然我還未試過, 但八寶這店轉坑腩都不過$50, 已經不算貴了.