2021-05-19 172 浏览
今日Happy Friday,公司canteen又揀唔到食乜,襯Uber Eats仲有買滿60蚊免運費,一於食好D叫外賣花鵰酸菜牛肉牛筋麵:花鵰酸菜湯有淡淡花鵰酒香唔會過咸但可以濃味多少少,牛腱同牛筋已經淋到近乎入口即化,牛腱中嘅筋位亦淋到似日本啫喱口感,用咀一妹就爛不過湯黎講我比較鍾意原味牛肉麵湯

不過湯黎講我比較鍾意原味牛肉麵湯
2021-05-14
25 分钟 (外卖送餐)
平日夜晚8:XXpm到,雖然唔洗等位,都入面都坐滿係咁啱有2個位雖然店外冇人龍,但啲人係keep住入諗緊食花鵰去骨雞脾湯麵定蔥油去骨雞脾湯麵但之前喺過江龍段X貞食過乾拌麵念念不忘,夠熱又夠濃味於是今次放棄出名的花鵰去骨雞脾湯麵 同 蔥油去骨雞脾湯麵單點 叫咗手撕雞脾乾拌麵($48)一上桌見到啲餸都好多有好多青瓜(?)條,留有少少皮爽口 清新雞脾係粗條,數量都夠不過有一條雞,仲有啲紅,其實係熟嘅但係我個人接受唔到乾拌麵會送上一碗湯飲咗幾啖,都幾好飲,但係就唔係好夠熱乾拌麵個汁,有少少麻醬味入啲芝麻粒,有時咬到芝麻,又幾香口嘅但個汁,略嫌唔夠濃味去撈晒全碗麵麵彈牙,唔錯,都chewy的唔會淋patpat都係自己叫錯嘢,下次再試,叫返啲湯麵應該好啲份量女仔食,絕對110%飽樓面店員是2個叔叔, very nice
平日夜晚8:XXpm到,雖然唔洗等位,
都入面都坐滿
係咁啱有2個位
雖然店外冇人龍,但啲人係keep住入

諗緊食花鵰去骨雞脾湯麵定蔥油去骨雞脾湯麵
但之前喺過江龍段X貞食過乾拌麵
念念不忘,夠熱又夠濃味
於是今次放棄出名的花鵰去骨雞脾湯麵 同 蔥油去骨雞脾湯麵
單點 叫咗手撕雞脾乾拌麵($48)

一上桌見到啲餸都好多
有好多青瓜(?)條,留有少少皮
爽口 清新

雞脾係粗條,數量都夠
不過有一條雞,仲有啲紅,其實係熟嘅
但係我個人接受唔到

乾拌麵會送上一碗湯
飲咗幾啖,都幾好飲,但係就唔係好夠熱

乾拌麵個汁,有少少麻醬味
入啲芝麻粒,有時咬到芝麻,又幾香口嘅
但個汁,略嫌唔夠濃味去撈晒全碗麵

麵彈牙,唔錯,都chewy的
唔會淋patpat
手撕雞脾乾拌麵

都係自己叫錯嘢,下次再試,叫返啲湯麵
應該好啲

份量女仔食,絕對110%飽

樓面店員是2個叔叔, very nice
2021-05-06
話說男友裝左五一懲罰祭個app😃梗係率先試下用佢黎搵下附近有咩餐廳醫下肚啦👅👅本身睇中左嗰間喺D2Place,去到發現人太多又坐得逼,就行左十幾分鐘轉食呢間🙈 ✨五香牛筋麵 $48牛筋幾足料,食極都有👍🏻✨牛肉牛筋麵 $59男友話貴過牛筋麵十蚊都只多得兩片薄牛肉😂同埋有幾樣野想講:- 食完嗰晚有啲口渴,可能關個湯底事- OpenRice個堂食價錢唔update,睇用户上傳嘅menu圖先係佢宜家個價(都加左幾多)- 注意星期六、日及公眾假期另收加一🙌- 侍應有啲生手,上錯食物兩次,野飲叫少冰冇啦啦變左走甜🤷🏻‍♀️

✨五香牛筋麵 $48
牛筋幾足料,食極都有👍🏻

✨牛肉牛筋麵 $59
男友話貴過牛筋麵十蚊都只多得兩片薄牛肉😂

同埋有幾樣野想講:
- 食完嗰晚有啲口渴,可能關個湯底事
- 注意星期六、日及公眾假期另收加一🙌
午餐
2021-04-24 539 浏览
本人有個小小癖好(?) 食親台菜 首選都係牛肉麵🐮/鹽酥雞🐔 覺得台菜係最基本既兩味野 應該無死🙂🙂元州招牌牛肉麵🐮雖然得兩塊牛肉 但係!每塊都成吋厚😨滷得入味之餘 仲要勁淋🥺🥺我可能因為食左兩舊油炸野所以舊肉食到尾覺得好漏🥲 麵條係粗身 每條都彈牙有咬口 💦湯底普通 無咩特別🙂蝦多士🦐🦐🦐套餐加錢要左兩件餅乾Size蝦多士🙂本身都好期待 見佢ig大推🤩🤩但真心失望😔 一放落口每一啖都係油☹️蝦膠比例唔算多 你唔會食到佢彈牙既口感😞多士係脆既 但同時feel佢係油泳池浸完🥲再配埋沙律醬 哇!油膩感 💯希望佢只係一時失手 🥲🥲🥲

元州招牌牛肉麵🐮

多士係脆既 但同時feel佢係油泳池浸完🥲
再配埋沙律醬 哇!油膩感 💯
希望佢只係一時失手 🥲🥲🥲

2021-04-05 716 浏览
之前試過一次堂食覺得好正,今次叫咗外賣黎試!!!!🤩🤩🤩————————————陳年花雕去骨雞髀麵 $61唔記得叫佢湯另上,送到黎啲面浸到林晒冇咁好食😭😭😭但朋友叫拌麵就話啲麵好彈牙!😋😋😋雞髀肉超嫩!!仲要份量好多😍😍又香又好食,花雕味都好夠,不過都係覺得堂食好食啲!!😉😉😉😉朋友叫炸醬拌面就覺得炸醬好鹹😟😟😟不過總括來講都係幾好食嘅,仲要超級抵食!😝😝😝
之前試過一次堂食覺得好正,今次叫咗外賣黎試!!!!🤩🤩🤩
————————————
陳年花雕去骨雞髀麵 $61

唔知點解最近係咁食台灣菜🤣—————————————————🐮元州招牌牛肉麵 $45 (奶茶+$10)先講吓個牛,個牛其實超級腍,咬落去就斷,唔會咬唔爛。但最重要嘅喺佢冇落鬆肉粉!!因為我前嗰幾年發現自己對呢D添加劑過敏,所以食完我就知道佢落咗添加劑掟係煮腍。今次我D皮膚冇過敏,所以應該真係煮腍D牛肉😚😚同埋今次我叫咗幼麵,而個麵有少少鹼水味。如果唔鐘意食鹼水麵嘅朋友要三思~ 對於鐘意食鹼水麵嘅朋友,好似我咁,就可以一試😌😌而個人認為個就係差緊個湯底,如果個湯底再濃D,咁就perfect💯☕奶茶方面,雖然抿落去有好香嘅茶味,但飲落去就略嫌不夠。—————————————————
唔知點解最近係咁食台灣菜🤣
—————————————————
🐮元州招牌牛肉麵 $45 (奶茶+$10)
☕奶茶方面,雖然抿落去有好香嘅茶味,但飲落去就略嫌不夠。
—————————————————
2021-02-25 943 浏览
閒日行過黃店林立嘅女人街,街上小貓三四隻,多得政苦禁晚市堂食,五點半食晚飯真係第一次。成日忙住處理瑣事未食過嘢,決定點菜單上最貴的兩款試試。行政總裁牛肉麵 $92湯底香濃,粗麵有咬口,配料全部大大件又超級多,牛肉鬆化入味,牛筋軟腍,牛舌煎香過,牛丸多汁彈牙,食得滿足。滿漢全席牛肉麵 $90湯底同樣香濃,配料有牛筋、牛肉、去骨雞脾,牛筋牛肉評語同上不贅,雞脾原隻上有氣勢,肉質滑溜有雞味,幼麵相對對淋身,整體仍是水準以上。好多時食一碗拉麵都動輒過百,這兒的極豐富也是九十左右,有時可以轉轉口味支持一下小店吧!
行政總裁牛肉麵 $92
滿漢全席牛肉麵 $90
2021-01-22
2021-02-21 523 浏览
今日去開長沙灣交收,順便喺附近睇吓有咩嘢食啱,見到呢間元州牛肉麵都幾出名,而且價錢又唔貴,所以就做lunch試吓先😝上到嚟好大碗,牛肉份量都多,有三大塊,而且價錢只係$48,相比起出邊嘅台式牛肉麵平得多牛肉厚切得嚟,咬落去仍然保持到嫩滑,而且好重牛味,加埋少少牛筋,真係好正另外麵底方面,有粗麵同埋幼麵揀,我就揀咗粗麵,份量都好多,食咗一半都仲有圖上邊咁多剩返,配埋佢濃郁嘅湯底嚟食真係好夾,好索湯總結來講,呢間牛肉麵值得encore,40幾蚊來講性價比真係好高
元州牛肉麵

元州牛肉麵
  • 元洲招牌牛肉麵
2021-02-19 409 浏览
💛元洲招牌牛肉麵💰$46一入口好surprised🥰好濃郁既湯底🤩好夠味但又唔會話係死鹹(((o(*゚▽゚*)o)))牛肉好厚呢~有三大片😙唔會硬唔會咬唔開~super林身😋同埋骨膠原滿滿😝好入味🥰叫左粗麵~麵質有咬口唔易斷😚但食到最尾略嫌有啲鹹🥺但咁大碗先四十幾蚊!!好抵食😋推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅係半分)💛元洲樽冰奶茶💰$10(跟餐)冇乜特別😣偏淡味唔夠甜🥺似叫左小甜咁🥺所以大家可試其他飲味~推薦程度:🔆🔆🔅(5個🔆為滿分;🔅係半分)🌟睇過啲食評話麵麻麻地~又冇味~今次我既體驗就好唔錯🤓值得再試得🥰
💛元洲招牌牛肉麵
💰$46

推薦程度:🔆🔆🔆🔆
(5個🔆為滿分;🔅係半分)

💛元洲樽冰奶茶
💰$10(跟餐)

推薦程度:🔆🔆🔅
(5個🔆為滿分;🔅係半分)

2021-02-16 405 浏览
一日一黃店-長沙灣必食人氣牛肉麵 上次黎到冇開 今次新年黎到呢區 間間黃店都唔開 淨係佢開左 仲要走果時有驚喜 新年幫襯送劈酒用啤牌一副 都幾過癮(可睇圖).呢日嚟到都幾多人排隊 門口有塊板 自己寫低幾多位 自己拎飛排隊 由於店舖比較細大概得10個位 排1-2人會比較快等3張飛 入座大概等15至20分鐘 落單叫野食 今日人多 又有外賣插單 再等15-20分鐘.⭐️元洲招牌牛肉麵 唔跟餐都只係$48平時商場好多牛肉麵都$70-100起跳(係講緊你啦春春堂)相比之下呢間性價比好高👌🏻先講賣相 平平無奇 牛肉同菜都係底🙈比我救番上表面再影相👌🏻有2條菜 同3舊牛肉‼️重點黎啦 牛肉肉質勁軟淋 可以話冇牙婆都食到👍🏻牛肉勁厚身 好入味 有d似係牛展位 👍🏻煮到勁軟 中間果d根腱位有小小花膠感👍🏻單憑舊牛肉可以打贏好多 貴價牛肉麵店👍🏻麵質 厚身有咬口👌🏻湯底濃郁 有極少藥材味 加咗$3麻辣湯😋嘴唇有愈食愈麻嘅感覺 唔算辣 非常過癮.再叫咗個⭐️麻辣手撕雞$39👌🏻常見好食水平 唔多講 中間夾着青瓜👌🏻肉質OK 同樣麻辣好過癮.#元洲牛肉麵 (元州街) (長沙灣)地址:長沙灣元州街498號青華閣地下I
等3張飛 入座大概等15至20分鐘
😋嘴唇有愈食愈麻嘅感覺 唔算辣 非常過癮
再叫咗個⭐️麻辣手撕雞$39
👌🏻常見好食水平 唔多講 中間夾着青瓜
👌🏻肉質OK 同樣麻辣好過癮
#元洲牛肉麵 (元州街) (長沙灣)
地址:長沙灣元州街498號青華閣地下I號舖
旺角都有分店
⭐️評分:
味道:5/5 因為舊肉 我比5分
環境:2/5 自修室位 枱 餐牌小痴手
服務:3/5 用即棄餐具 店員有禮 ok既
抵食:4.5/5
2020-12-26 494 浏览
呢間店我每個月都會幫襯,外賣抵食過堂食系列,全日外賣依家做緊9折,要了一碗元州三寶麵$64(內裡包含牛展,牛筋同牛舌,3款餸)。牛展厚切,味道濃郁,有入口即溶既感覺,超腍同時保持返口感,牛筋又係大舊夠腍彈口入味,湯底有小小藥膳既味道,食完好想念台灣。******************************元洲牛肉麵 (元州街)長沙灣元州街498號青華閣地下I號舖******************************

元洲牛肉麵 (元州街)
長沙灣元州街498號青華閣地下I號舖
元洲三寶麵
外卖自取
元洲三寶麵
  • 元洲招牌牛肉麵
  • 牛肉麵
2020-12-24 444 浏览
«1110»牛.筋.麵.湯都高質 食完唔口渴!﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷元州三寶牛肉麵 $69▶牛肉 牛筋 牛舌第一次嚟諗住一次過試晒啲牛先,食完之後我覺得之後淨係嗌牛肉牛筋都得😗牛肉半塊扒咁樣樣,又厚又大size!!🤪 已經腍到一咬即化,中間連住少少嘅筋都變咗軟糯口感,食完仲想隊多舊🤤牛筋比牛肉更加入味,軟淋淋吸晒啲湯汁🥺 反而牛舌就似另外煮熟放入去~小結:招牌牛肉麵有三塊好食牛都只係$46,牛舌只是還好但差成$23蚊!可以果斷嗌招牌牛肉麵!抵食好多🤣麵條粗身有咬口,湯底啱我口味,有些少藥材味兼唔會太油膩,而且飲完都唔口渴呀😚▷去骨花雕雞髀麵 套餐 $63▶跟餐飲、小食 香煎魷魚餅未食都聞到陣陣花雕酒味,雞髀去骨之後啖啖肉,不過雞肉就唔算好滑,勝在夠晒大隻,食肉都食到飽咁滯。魷魚餅都係打邊爐丸嘅質素,煎完更加香口,加完餸成餐感覺豐富勁多~🥰﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣元洲牛肉麵長沙灣元州街498號青華閣地下I號舖
«1110»

牛.筋.麵.湯都高質 食完唔口渴!
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷元州三寶牛肉麵 $69
▶牛肉 牛筋 牛舌

▷去骨花雕雞髀麵 套餐 $63
▶跟餐飲、小食 香煎魷魚餅

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
元洲牛肉麵
長沙灣元州街498號青華閣地下I號舖
2020-12-21 317 浏览
今日叫左1個牛肉湯麵同1個牛筋牛肉拌麵。D牛肉真係好好食,入口即化。而D湯係用湯骨+蔬菜煲成,飲落去好似有D藥材味咁,幾特別,我成碗湯飲晒都唔口乾。同埋碗麵算大,我自問唔細食,食完一碗都飽。值得一睇就係呢間外賣係平過堂食好多,外賣大約3X-4X,堂食就4X起跳,星期六日要加一。環境算一般,又唔多座位,但D野食好食已經無得輸。
環境算一般,又唔多座位,但D野食好食已經無得輸。
2020-12-20
2020-12-16 338 浏览
其實呢間係我飯堂, 加上我鐘意食牛肉麵, 我係前前後後食左好多次~ 等我分享吓我既美味經驗啦~~佢個餐牌寫招牌牛肉麵「一麵入魂」, 所以係唔試唔得啦。我第一次就係食招牌牛肉麵, 上枱巳經勁香, 上面三大舊厚腱肉, 對佢足料真係滿心歡喜, 試啖湯頭, 香濃不膩, 咬一口肉, 入口即化, 唔會有渣卡牙縫, 真係勁勁勁好食, 個麵我揀粗麵, 煙靭彈牙, 好好好滿足啊~~~ 呢個時候要介紹吓碗花雕牛肉牛筋麵, 我係第一次食咁好食既牛筋, 試左之後我唔再剩係食牛肉麵啦~ 佢個牛筋啊, 膠質好豐富, 平日去潮州麵店0個啲, 個牛筋係煮爛晒同好冧既,  但係呢度呢種牛筋呢, 就係有咬口有嚼頭既, 好似食緊好靚0個啲糖心鮑魚0個種啜口既感覺, 帶有微微酒香,  鮮甜既濃湯入晒味, 真係好食到欲罷不能~~~  加3蚊可揀加辣, 有招牌麻辣同辛辣兩種選項, 只有得揀小辣或特辣 --- 啱丫, 其實我都唔明有啲地方分十幾廿級辣係咩玩法, 而且通常出黎結果都同預期唔同~ 唔講人地, 呢間既兩款辣我都試過, 都係揀小辣, (我驚特辣蓋過我既至愛湯底味丫)~ 我覺得麻辣好有層次而且好香, 如果招牌牛肉麵我必加辣,

花雕酸菜牛筋牛肉麵

加3蚊可揀加辣, 有招牌麻辣同辛辣兩種選項, 只有得揀小辣或特辣 --- 啱丫, 其實我都唔明有啲地方分十幾廿級辣係咩玩法, 而且通常出黎結果都同預期唔同~ 唔講人地, 呢間既兩款辣我都試過, 都係揀小辣, (我驚特辣蓋過我既至愛湯底味丫)~ 我覺得麻辣好有層次而且好香, 如果招牌牛肉麵我必加辣, 但加辣無可避免會增添油膩感。自從我拜倒在花雕牛肉牛筋裙下, 我就冇再諗加辣囉~~

招牌牛肉麵加辛辣
2020-12-15
花雕酸菜牛筋牛肉麵
招牌牛肉麵加辛辣
2020-11-11 517 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈超隱世台式良心牛肉麵💛一口入魂超淋牛展🐂今次真係超級隱世😌我哋拎住個google map睇 都搵咗15分鐘先搵到😂 仲要行咗同一條街幾次先搵到🤨 曾經懷疑係咪入咗結界😂 不過結果係我地包場😌😈 冇其他人🥳佢最出名係佢哋既牛肉(牛展)超大舊😂單點$88已經有8舊 所以好抵玩😂-🐮 #招牌元州牛肉麵 🐮($46)每碗麵都有3大舊牛肉🐮食落超淋筋有口感☺️煮得真係一流,完全唔柴口既😈同類牛肉入面食過最正既😌 但係個麵就麻麻😌 鹼水味比較重😌好彩個湯都唔錯,但最驚人都係舊牛肉💛-👅 #火燒牛舌 👅($45)超厚牛舌👅食落好有口感👍但有少少過咸😦浸住啲湯就可以解決😈好抵食🤪六大塊都超大超厚既🤪不過唔係太感覺到燒過似滷過👅不過幾正 記得叫😂總結來說 個牛肉超出色 一定要試🤪-🎈 長沙灣元州街498號青華閣地下I號舖平均傷害:$46好味值:7/10...
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
超隱世台式良心牛肉麵💛一口入魂超淋牛展🐂
不過結果係我地包場😌😈 冇其他人🥳

🐮 #招牌元州牛肉麵 🐮($46)
每碗麵都有3大舊牛肉🐮食落超淋筋有口感☺️
煮得真係一流,完全唔柴口既😈
同類牛肉入面食過最正既😌 但係個麵就麻麻😌 鹼水味比較重😌
好彩個湯都唔錯,但最驚人都係舊牛肉💛

👅 #火燒牛舌 👅($45)
超厚牛舌👅食落好有口感👍
但有少少過咸😦浸住啲湯就可以解決😈