2017-07-28 1265 浏览
雞腎質感太硬,牛柏葉好"un"'生腸都可以接受,但都係不及肥媽好食,仲有醬料甜醬"太傑 ",芥末醬又無味總之唔係我杯茶!其實人多排隊係因為切得太慢,制造錯覺意謂排隊就好食,又中伏!

2017-07-28
2017-07-27 1084 浏览
初開時每次經過都見佢排隊, 今日終於忍唔住排埋一份, 我前面大約有7-8伙人, 到我買完足足等左25分鐘多少少.出名係小雜錦$25, 大雜錦$50, 小試牛刀所以要左小雜.男店員用心慢慢切每款材料, 切既途中會一路加豉油, 所以每層都幾入味. 切好就由女店員加甜辣醬, 有需要可以分開袋醬, 但要加1蚊, 呢樣值得讚.雜錦有札肉, 紅腸, 呢兩樣無咩特別. 腎有D韌, 有D位咬唔爛.豬心, 豬脷, 豬頭肉炒埋一碟都係軟腍腍, 幾入味. 豬耳少少爽, 骨位有D硬.生腸同牛柏葉應該算最好, 好爽口, 凍食特別開胃.總括黎講下次番兜生腸同柏葉5蚊串, 不過最緊要係唔咁長條龍先買.

生腸同牛柏葉應該算最好, 好爽口, 凍食特別開胃.
其他
2017-07-23 786 浏览
元朗太遠啦,知道荃灣有分店即刻試下,夜晚7點,都有成10個人排。排左10mins左右,叫左個小雜錦$25,同男友share都好夠食,每款小食都有兩舊左右,生腸同牛栢葉有成4-5舊添 勁中意食佢個牛栢葉有鬼巴士仲食肥姐? 呢個又平又大盒 好多唔同款嘅小食 個汁仲好特別 唯一缺點係因為每盒好多材料 即叫即整 排隊嘅時間比較長~聽講話外賣返屋企放雪櫃一晚,會更加好食!因為盒鬼巴士太吸引,心急想食,是但影左張就開餐,下次要再食!

勁中意食佢個牛栢葉
唯一缺點係因為每盒好多材料 即叫即整 排隊嘅時間比較長~
聽講話外賣返屋企放雪櫃一晚,會更加好食!

小鬼巴士
小鬼巴士
2017-07-22 650 浏览
在元朗頗有名氣的滷味店「元朗鬼巴士」,原來來了荃灣開分店,我亦終於有緣吃到。基本上分$25的小雜錦和$50的大雜錦。我要了小的,但也塞滿個盒,份量方面都算幾足。我唔食豬心,其餘全部要晒,當中包括生腸、牛柏葉、生腸、滷水柏葉、豬脷、火雞腎、乳鴿腎及豬頭肉。我唔知個老板娘有冇比漏,但感覺腎同牛柏葉好似只有一款。其中牛柏葉及生腸好爽口,頗喜歡,腎也唔錯。醬汁方面這裏冇下豉油,但有一種啡色醬汁,帶甜,還OK。總括而言整頭風格和「肥姐」的有點不同,顏色較淺(橙色的滷味成份較少),口味較一般同類店子淡。由於我個人食東西也較清淡,味道方尚啱我口胃,但如果排隊超過十五分鐘(聽聞元朗店排隊超過這時間)的話,又未必值得,畢竟我還是喜歡肥姐之流(橙色滷味)多一些。

醬汁方面這裏冇下豉油,但有一種啡色醬汁,帶甜,還OK。

2017-07-13
10 分钟 (外卖自取)
2017-07-20 554 浏览
久仰元朗鬼巴士之名,佢哋嘅潮汕涼拌鹵味都有口皆碑,而之所以叫鬼巴士,係因為創辦人曾經係特約演員,電影鬼巴士就係佢嘅代表作。最近佢哋進駐荃灣,趁嚟開呢頭就買嚟食吓。去到嗰陣有條人龍,好彩唔洗等好耐就買到。佢哋嘅餐牌寫鹵味分別有牛柏葉、滷水柏葉、生腸、火雞腎、乳鴿腎、豬心,豬脷、豬耳、豬頭肉、扎肉、香腸,想每款食啲,於是買咗盒大雜錦。店員將鹵味塞到滿一滿,份量都真係唔少。牛柏葉易咬唔韌,生腸脆而滑溜。火雞腎體積比一般雞腎大,咬起嚟爽口彈牙,豬頭肉軟嫩。另外仲有香腸同扎肉等等,再撈埋甜醬、黃芥辣、醬油,甜得嚟又有麻油香,都真係幾惹味。

久仰元朗鬼巴士之名,
佢哋嘅潮汕涼拌鹵味都有口皆碑,
而之所以叫鬼巴士,
係因為創辦人曾經係特約演員,
電影鬼巴士就係佢嘅代表作。

最近佢哋進駐荃灣,
趁嚟開呢頭就買嚟食吓。
去到嗰陣有條人龍,
好彩唔洗等好耐就買到。

想每款食啲,
於是買咗盒大雜錦。

大雜錦

店員將鹵味塞到滿一滿,
份量都真係唔少。

生腸

牛柏葉易咬唔韌,
生腸脆而滑溜。

火雞腎

火雞腎體積比一般雞腎大,
咬起嚟爽口彈牙,
豬頭肉軟嫩。
另外仲有香腸同扎肉等等,
再撈埋甜醬、黃芥辣、醬油,
甜得嚟又有麻油香,
都真係幾惹味。
大雜錦
2017-07-16 285 浏览
朋友話呢間係元朗好似好出名,依家荃灣都開新分店,於是一齊就黎試下啦。我地兩個人食叫左個大雜錦,即係咩都有,一次過試曬咁多樣野食。鋪頭得兩個鹵味切割員,一個收銀,有人龍都起碼要排十五分鐘隊左右,係櫥窗睇到食物都尚算乾淨。鹵水雜錦到手都幾多份量!啲特制醬汁係曬底部,只有下面先點到汁,最上面好少汁,另外我地仲加左芥茉醬同埋甜醬。只要點到底下啲醬汁基本上都好味,所以個醬汁出色!扎肉紅腸生腸都好爽口,豬心豬脷豬耳豬頭肉腎臟個啲原身腌得好入味,味道夠但口感方面就有分別,腎臟同埋牛柏葉切得太大片,而且好硬一啲都唔爽口,食一舊起碼花成五分鐘𡁻碎佢⋯⋯食完成盒鹵味,𡁻到牙都攰。
2017-06-15 352 浏览
終於捉到人同我去食,潮汕涼拌鹵水小食 大份 $50,等左5分鐘就有得食,佢地即場切都十分新鮮,醬汁仲可以另外上吾錯。超足料見佢都係咁落吾同既野,而且都係出面比較少有添,每款鹵水都吾錯,大。胆脆但勁多肥膏 豬肉肉入味又吾硬,但可能佢本身已經有味之後再加豉油(倒左吾少係盒底,勁咸)又海鮮醬又芥辣就好咸,最底果d冇食到。之前見到人要排成個鐘,好不用等好耐如果吾洗排隊試一次可以,但可能太多人講吾錯的確係有點失望。

2017-06-12 214 浏览
今日去無左飲品加配優惠由一位刀手增加至2位,加上收銀妹妹。排隊時間大減,5分鐘左右,比上一次十幾分鐘快好多!Really worth going.橙色生腸點尬好食hehe
今日去無左飲品加配優惠

由一位刀手增加至2位,加上收銀妹妹。
排隊時間大減,5分鐘左右,比上一次十幾分鐘快好多!

Really worth going.
橙色生腸點尬好食hehe
2017-05-28 398 浏览
25蚊一個小雜錦 滿$30加$5有特色飲品特制醬汁令食品唔洗點芥末/甜醬都好食一定要就咁試一試先再點醬食!當中特別推薦反腸好爽口 唔係到到都有得賣嫁牛柏葉都好正 又大塊生腸 我一向最愛特色飲品揀左 提子多多 出付意料地好飲 我估多多甜甜地 所以比花茶好飲。(比起$12蚊一串 $26蚊一set 既肥姐,我更愛鬼巴士,希望佢完左promotion 個價位都相宜啦!)留意:營業時間:5pm -12am
25蚊一個小雜錦 滿$30加$5有特色飲品

特制醬汁令食品唔洗點芥末/甜醬都好食
一定要就咁試一試先再點醬食!

當中特別推薦
反腸好爽口 唔係到到都有得賣嫁
牛柏葉都好正 又大塊
生腸 我一向最愛

特色飲品揀左 提子多多
出付意料地好飲 我估多多甜甜地 所以比花茶好飲。

留意:營業時間:5pm -12am
2017-05-19 507 浏览
自己住附近都未食過聞名元朗的鬼巴士,經過荃灣反而無意中試到😂😆係值得一試既,都值得再三回味既🤤🤤🤤 宜家新張期間仲有HKD$5 /1串試食價,唔係唔食呀嘛?試下先!🔺小雜燴HKD$25 / 大雜燴HKD$50如果全部都想試既朋友 推介一次過啦~夠滿足😆 🔺不過宜家有$5串都好抵叫🍢🍢🍢🍢🍢點左 生腸、豬耳、豬頭肉、扎肉、鵝腎 五款各一串 除左覺食材好爽好新鮮,豬耳都好乾淨無毛毛...之外,秘制醬汁甜甜地加上好夠辣既黃芥末 好match🤤👍🏻 #個汁絕對是精髓 覺得以打冷黎講都真係入三甲。 #推介 #豬頭肉!個名好似有D可怕,不過食落好似冰薰蹄,口感好爽!❤️ 🔺加$11可以試埋隔離鄰舍個雞蛋仔添...下回再講。

🔺小雜燴HKD$25 / 大雜燴HKD$50
如果全部都想試既朋友 推介一次過啦~夠滿足😆

🔺不過宜家有$5串都好抵叫

#推介 #豬頭肉!
個名好似有D可怕,不過食落好似冰薰蹄,口感好爽!❤️

🔺加$11可以試埋隔離鄰舍個雞蛋仔添...下回再講。
2017-05-17
5 分钟 (外卖自取)
$20 (宵夜)
  • 大雜燴
2017-05-16 339 浏览
價錢平 但味道一般 飲汁咁同埋我覺得佢個生腸唔夠大隻 好林 唔爽口 柏葉係幾好但好慢 好慢好慢慢慢慢慢慢到死等幾條友都等我廿分鐘 同肥姐效率無得比 排長龍都係因為等得閒 但又唔係話好好 唔值寧願唔排
價錢平 但味道一般 飲汁咁
寧願唔排
  • 柏葉
2017-05-15 300 浏览
剛啱第一次試呢檔嘢嘅滷水小食,好老實講~在我個人心目中,呢檔嘢嘅滷水食品其實只係一般,佢哋嘅醬汁雖然好味,但係食物質素只係普通,我睇到服務員從冰櫃裡面攞食物出嚟,果d滷水食品雪到又硬又實,而且清楚睇到d食品已經雪到結咗冰,再加上d食物仲未徹底溶雪,就直接切件放入盒内供顧客食用,我心諗…d嘢食都未溶雪,叫人點食?最失望係牛柏葉,雪到冇哂口感,又吾爽脆,放入口食嘅時候仲可以食到有冰碎,真係擔心食完吾知會吾會肚痛,唯一只係可以講d生腸幾好食,其他都只係好一般,而且仲要排差吾多一粒鐘先至買到,真係寧願幫襯其他小食店好過。
滷水小食
2017-05-14
  • 生腸
2017-05-13 432 浏览
到抵~~35分鐘慨等待值唔值呢???外賣左一個細什再加一串生腸~~~共30元!!個芥辣叫左佢分開~~~其他就交晒落去~~(P.S個收銀姐姐會問)登登!!!!!E到30蚊好似都OK!!!!!!牛柏柏~~超爽又唔靭~食落SHORT SHORT聲~~~GOOOOOOOOOOOD生腸佢就有2隻~~~~E隻叫做白生腸~~~比較硬D。依片豬耳,細雜豬耳竟然得一片又冇平時麻辣豬耳咁爽口,爭D!!可能豬頭肉吸得滷水比較多,味道較濃郁,外面有層依依靭靭既野幾有口感!!!亦都有隻滷水生腸,橙色,依隻就爽D,比較林D!!隻芥辣都幾好味,好辣下~~~個滷水汁幾好,睇落好似好杰好咸,但食落係剛剛好~加埋麻油汁,又香,幾正!!!可惜,係份量其實都有D唔MATCH,好似是但執D,其實唔係每樣一串咁囉!!!!每樣大約得半串,五蚊串預兩三舊囉~~~~總結,等35分鐘到底抵唔抵呢??其實都可以接受既,但本身得一個人同佢CUT得較慢,先搞到等咁耐~可以一試GA~!!!!!!!!!!!!!
到抵~~35分鐘慨等待值唔值呢???
外賣左一個細什
再加一串生腸~~~

共30元!!
個芥辣叫左佢分開~~~其他就交晒落去~~(P.S
個收銀姐姐會問
登登!!!!!E到30蚊好似都OK!!!!!!
生腸佢就有2隻~~~~E隻叫做白生腸~~~比較硬D。
依片豬耳,細雜豬耳竟然得一片

又冇平時麻辣豬耳咁爽口,爭D!!

可能豬頭肉吸得滷水比較多,
味道較濃郁,外面有層依依靭靭既野幾有口感!!!
亦都有隻滷水生腸,橙色,依隻就爽D,比較林D!!
隻芥辣都幾好味,好辣下~~~
個滷水汁幾好,睇落好似好杰好咸,但食落係剛剛好~
加埋麻油汁,又香,幾正!!!
可惜,係份量其實都有D唔MATCH,好似是但執D,
其實唔係每樣一串咁囉!!!!

每樣大約得半串,五蚊串預兩三舊囉~~~~
總結,等35分鐘到底抵唔抵呢??其實都可以接受既,
但本身得一個人同佢CUT得較慢,先搞到等咁耐~
可以一試GA~!!!!!!!!!!!!!
2017-05-12
35 分钟 (外卖自取)
  • 牛柏葉