2024-07-15 86 浏览
呢一間日式串燒店見好似好吸引🤩,所以決定去試下啦🥳備長卷 $188呢一個壽司卷係呢度嘅招牌之一🌟,壽司卷非常豐富,壽司係保住碎吞拿魚😋,而最正係上面嘅三文魚籽同海膽,真係超級滿足🤤牛舌厚切 $78呢個牛舌我認為係最高質嘅菜式💯,牛舌好厚切但係口感保持得好爽嫩,燒得啱啱好唔會過熟😍紐西蘭羊扒 $98 羊扒叫左7成熟,口感一流,味道亦都唔會覺得蘇😝鵝肝多士 $88呢度嘅另一款招牌菜🤪,鵝肝真係超級肥美,咬落去係會爆漿咁creamy😙軟殼蟹天婦羅 $68天婦羅外皮香脆,而軟殼蟹本身都好有鮮味😛
呢一間日式串燒店見好似好吸引🤩,所以決定去試下啦🥳

備長卷 $188

牛舌厚切 $78

紐西蘭羊扒 $98
羊扒叫左7成熟,口感一流,味道亦都唔會覺得蘇😝

鵝肝多士 $88

軟殼蟹天婦羅 $68
天婦羅外皮香脆,而軟殼蟹本身都好有鮮味😛
2024-07-14 80 浏览
今晚去完鍋鑼灣行完街,見到樓上鋪有間唔錯嘅居酒屋,所以上去試吓。前菜 分別有椰菜,紅羅白同青瓜,點佢地嘅秘制麵豉醬一齊食,又幾青爽,幾fresh。燒飯團 有幾隻味選擇,我就選咗明太子,飯團外皮燒到脆卜卜,似飯焦,都幾正,而d明太子都幾多同足料。汁燒魷魚筒 個燒汁好正,帶出魷魚嘅香味,魷魚都幾大隻,食落唔會韌,燒得啱啱好。壽司盛 d魚生勁新鮮,d魚好肥美,吞拿魚色澤好靚,一睇就知好新鮮,三文魚都係厚切,食落口感油脂豐富,甜蝦都幾大隻,鮮甜,整體全部壽司都幾高質。燒牛肋骨 牛肉好淋,燒到啱啱好,完全冇燒到overcook,仲保留咗好多肉汁,好重牛味。露荀豬肉卷 燒到面頭有少少焦香,配埋爽脆嘅露荀,所以食落一d都唔油膩。明太子雞翼 個雞皮脆卜卜,而入面雞肉勁嫩滑,明太子釀落雞翼,脹卜卜,食落好match,好味。雞骨豬肉腸 呢款幾特別,有支雞骨串落豬肉腸果度,食落好juicy,幾香豬肉味。軟殼蟹天婦羅 size都幾大隻,天婦羅炸粉唔算太厚,食落非常脆口,唔錯。

前菜

燒飯團

汁燒魷魚筒

壽司

燒牛肋骨

露荀豬肉卷
燒到面頭有少少焦香,配埋爽脆嘅露荀,所以食落一d都唔油膩。

雞骨豬肉腸

軟殼蟹天婦羅
size都幾大隻,天婦羅炸粉唔算太厚,食落非常脆口,唔錯。

日本料理係我最鐘意美食款式🤩朋友介紹左一間係銅鑼灣偏隱蔽既日本串燒料理食完之後發現性價比好高超值得推介仲有好多其他日本壽司🍣、刺身🐟🐙等選擇☞法國鵝肝多士🍞$88鵝肝煎得好靚聞落去有香濃奶油口感加上鬆脆既多士口感好豐富又有層次感☞牛舌厚切👅$78 牛舌👅肉質細嫩、幾有彈性食落去好順滑如果想再食濃小小口味既話可以點上店家沙嗲醬會更惹味👍☞免治雞肉串🍢 $42 肉質鬆軟多汁食落去口感好細膩仲可以撈埋附帶的日本蛋和醬油汁成個配搭倍感邪惡☞明太子雞翼🍗$32每一啖都充滿左濃烈味道融合左明太子醬既香辣味同雞翼的鮮美雞翼外皮鬆脆、煎得好靚☞燒銀鱈魚肝 🐟$48銀鱈魚肝聞落去有淡淡的海洋風味和奶油香味☞一口炸芝士🧀 $58 每件炸粉脆皮很薄 芝士份量好足完全無偷工減料 店家精心處理炸物☞牛肉稻庭烏冬🍜$98牛肉好鮮嫩仲係半熟狀態顏色好靚加上稻庭烏冬麵條既Q彈口感相結合超有滿足感👍☞安格斯牛柳🐂 $78店員會問你燒到幾多成熟呢次我地揀左5成熟食落去好鮮嫩多汁、口感好細滑☞燒鰻魚🐟 $48燒鰻魚最重要係個醬汁醬汁甜度適中令鰻魚肉表面呈現出一層甜甜的焦糖色澤食落去都好juicy☞凍柚子蜜 🥤$40☞乳酸梳
日本料理係我最鐘意美食款式🤩
朋友介紹左一間係銅鑼灣偏隱蔽既日本串燒料理
食完之後發現性價比好高
超值得推介
仲有好多其他日本壽司🍣、刺身🐟🐙等選擇

☞法國鵝肝多士🍞$88

鵝肝煎得好靚
聞落去有香濃奶油口感
加上鬆脆既多士
口感好豐富又有層次感

☞牛舌厚切👅$78

牛舌👅肉質細嫩、幾有彈性
食落去好順滑

成個配搭倍感邪惡

☞明太子雞翼🍗$32

每一啖都充滿左濃烈味道
融合左明太子醬既香辣味同雞翼的鮮美
雞翼外皮鬆脆、煎得好靚

☞燒銀鱈魚肝 🐟$48

超有滿足感👍

☞安格斯牛柳🐂 $78

店員會問你燒到幾多成熟
呢次我地揀左5成熟
食落去好鮮嫩多汁、口感好細滑

☞燒鰻魚🐟 $48

• 厚切牛舌
  • 自家製免治雞肉棒
  • 牛肉稻庭烏冬
2024-07-11 70 浏览
📍銅鑼灣 備長去完日本成日都掛住佢哋嘅居酒屋,成日都想食返日本串燒嘅味道。於是今日就嚟咗位於銅鑼灣逸園大廈26樓嘅備長居酒屋🙂‍↔️。見到佢嘅餐牌都有好多選擇,有串燒類、刺身類、壽司類、主食類等等,應有盡有。有時約一大班朋友大家有各自想食嘅嘢,呢間居酒屋就絕對幫到你。🤍٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و備長卷 $188店入邊最多人叫嘅一定係佢呢一個備長卷,一共有六舊卷物,入邊係包咗吞拿魚餡。不過重點都唔係呢樣嘢,係面頭倒咗一大堆海膽同三文魚子,多到跌咗落個碟度,份量超豐富。牛舌厚切 $78牛舌成日都擔心會好韌,但係佢呢個厚切燒得啱啱好,中間有少少煙煙韌韌,但係又唔會硬得滯,而且加上鹽嘅調味,好濃郁嘅牛味出晒嚟。荔枝豬肉卷 $38佢呢個豬肉卷每一舊有一粒荔枝,加上每一啖都有豬肉包住,鹹鹹甜甜咁好特別。鍾意食清爽啲,唔會太油膩嘅串燒,呢一款豬肉卷一定好啱你。白鱔 $88白鱔感覺一串$88好似有啲貴,但係其實超級大嚿,而且啖啖肉每一啖都好爽口。加上佢用鹽燒咗佢嘅皮。咬落去有少少調味,但係又唔會好鹹,啱啱好。鵝肝多士 $88超大片鵝肝加上多士絕對係最佳嘅配搭,而且鵝肝嘅質素都好高,正。牛肉稻庭烏冬 $98佢嘅稻庭烏
📍銅鑼灣 備長

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

備長卷 $188

牛舌厚切 $78

荔枝豬肉卷 $38

白鱔 $88

鵝肝多士 $88

牛肉稻庭烏冬 $98
佢嘅稻庭烏冬,唔係平時嘅烏冬,咬落去嚶嚶韌韌,而且牛肉唔會過肥,整體嚟講相當之滿意。

日本小甜薯 $26
佢嘅甜薯好甜,而且啱啱好熱辣辣非常之好食。

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
  • 法國鵝肝多士
  • 備長卷
  • 白鱔
  • 牛舌厚切
2024-07-09 73 浏览
#fatchubelly銅鑼灣📍備長 (銅鑼灣)💥備長卷(碎吞拿魚、三文魚籽、海膽)備長卷外形100分材料好豐富卷物入面有碎呑拿魚,上面有三文魚籽同海膽三者味道融洽而且好鮮味👍🏻💥三文魚刺身三文魚好肥美😝有四大舊而且勁厚口感好好💥牛舌厚切牛舌有三大塊💕每一塊燒都微焦做到外脆內彈牙牛舌入面係僅僅熟有少少粉嫩整體唔錯👍🏻💥自家製免治雞肉棒(付日本蛋)雞肉棒有少少軟骨🤩雞味調味唔會太濃主要味道係個蛋黃同醬油💥大蔥雞肉串大蔥燒都好鮮甜雞肉都好juicy兩者好夾😁💥汁燒魷魚筒魷魚筒份量好多燒汁甜甜地好惹味💥炒雜菜雜菜份量好多🙌好多款式而且唔會好油有微微麻油香備長 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
#fatchubelly銅鑼灣

📍備長 (銅鑼灣)

💥備長卷(碎吞拿魚、三文魚籽、海膽)

備長卷外形100分
材料好豐富
卷物入面有碎呑拿魚,上面有三文魚籽同海膽
三者味道融洽

做到外脆內彈牙
牛舌入面係僅僅熟
有少少粉嫩
整體唔錯👍🏻

💥自家製免治雞肉棒(付日本蛋)

雞肉棒有少少軟骨🤩

好多款式
而且唔會好油
有微微麻油香

2024-07-07 76 浏览
屹立銅鑼灣十多年的人氣日式串燒居酒屋最近重新裝修以新面貌示人設計注入型格氣息,配合柔和燈光,更有格調環境舒適,人多的話還可以預訂私人房間舉辦派對吧台區可以欣賞到師傅燒烤功架,主打高質食材串燒、刺身、壽司等酒品選擇多,適合三五知己暢飲!前菜條椰菜片、紅蘿蔔條及青瓜條配自家製味噌醬赤蝦壽司蝦身透明嫩紅,蝦肉爽滑鮮甜,蝦頭滿滿蝦膏 三文魚腩壽司脂肪比例均勻,入口即溶,油潤香甜帆立貝壽司肉質豐厚,口感彈牙,濃郁鮮味鳥類燒物明太子雞翼皮脆肉嫩,外層雞味濃郁,餡料豐富飽滿備長推介日本雞皮燒至薯片般脆口,送酒一流兩百公克美國安格斯肉眼照燒大小厚薄適中,軟嫩多汁海鮮類鹽燒油甘魚鮫肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜
設計注入型格氣息,配合柔和燈光,更有格調
環境舒適,人多的話還可以預訂私人房間舉辦派對
吧台區可以欣賞到師傅燒烤功架,主打高質食材串燒、刺身壽司
前菜條
赤蝦壽司蝦身透明嫩紅,蝦肉爽滑鮮甜,蝦頭滿滿蝦膏
赤蝦壽司
三文魚腩壽司脂肪比例均勻,入口即溶,油潤香甜
三文魚腩壽司
帆立貝壽司肉質豐厚,口感彈牙,濃郁鮮味
帆立貝壽司
鳥類燒物明太子雞翼皮脆肉嫩,外層雞味濃郁,餡料豐富飽滿
明太子雞翼
備長推介日本雞皮燒至薯片般脆口,送酒一流
日本雞皮
兩百公克美國安格斯肉眼照燒大小厚薄適中,軟嫩多汁
美國安格斯肉眼照燒
海鮮類鹽燒油甘魚鮫肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜
鹽燒油甘魚鮫
日本雞皮
美國安格斯肉眼照燒
鹽燒油甘魚鮫
2024-07-03 60 浏览
最近喺銅鑼灣度睇完戲搵吓有啲咩好嘢食,我哋就發掘到呢間居酒屋,坐近吧枱就可以見到師傅燒串燒,一坐低就放低咗蔬菜盤,都幾新鮮。大部份燒物嘅火候都掌握得幾好,保留肉汁。紐西蘭羊扒:呢嚿羊架好厚身,入口有濃濃嘅肉味,而且唔騷岩蠔:口味揀咗蔥蒜,所以就比較濃味一啲,蠔非常飽滿自家制免治雞肉捧:另外仲有温泉蛋跟,溫泉蛋喺醬汁嘅上面,免治雞肉棒入面仲有雞軟骨,點埋蛋汁非常好食明太子雞翼:雖然用咗明太子,但都唔算太辣,雞翼燒得好好,外面皮脆入面又充滿肉汁大蔥雞肉串:大蔥同埋雞肉嘅配搭相當唔錯,有好香嘅蔥香味鵝肝多士:通常鵝肝嘅醬汁會比較酸,主打清新,呢一款嘅醬汁就比較鹹,鵝肝肥美日本芝士年糕:年糕嘅外表燒得好脆,入面係香軟嘅芝士牛肉稻庭烏冬:烏冬都幾彈牙,牛肉嘅肉質唔錯,而且份量都幾多海膽壽司:雖然比較貴,但係覺得物有所值,海膽非常鮮甜

紐西蘭羊扒:呢嚿羊架好厚身,入口有濃濃嘅肉味,而且唔騷
岩蠔:口味揀咗蔥蒜,所以就比較濃味一啲,蠔非常飽滿
大蔥雞肉串:大蔥同埋雞肉嘅配搭相當唔錯,有好香嘅蔥香味
日本芝士年糕:年糕嘅外表燒得好脆,入面係香軟嘅芝士
牛肉稻庭烏冬:烏冬都幾彈牙,牛肉嘅肉質唔錯,而且份量都幾多
海膽壽司:雖然比較貴,但係覺得物有所值,海膽非常鮮甜
晚上去了銅鑼灣的備長吃晚餐。😚餐廳座位長這樣 ☺我記得以前備長沒有刺身跟壽司,所以見到menu 有,就想嘗試看看。 😍三文魚壽司三文魚厚實而新鮮,每一口都充滿了鮮美的味道。😆汁燒魷魚筒魷魚鮮嫩多汁,調味剛剛好。 ☺多春魚整條魚都可以吃,怕魚刺的朋友也可以點。牛舌厚切牛舌非常厚實,有著嚼勁十足的口感,肉質鮮嫩多汁。雞腿肉我點了芥茉子口味,我朋友點鹽燒口味。雞肉鮮嫩多汁,芥茉子增添了一種特別的風味。雞軟骨外層酥脆內裡嫩滑,非常開胃。鹽燒雞翼每一口都帶有鹽燒的香氣,雞翼肉質鮮嫩多汁。牛肉稻庭烏冬牛肉質地極佳,烏冬與牛肉的搭配非常恰到好處,每一口都讓人回味無窮。軟殼蟹天婦羅味道剛剛好,外層酥脆,不會過於油膩或咸味過重。明太子雞翼明太子的鮮味與雞翼的嫩滑完美結合,帶來了獨特的風味享受。
晚上去了銅鑼灣的備長吃晚餐。😚

餐廳座位長這樣 ☺

我記得以前備長沒有刺身壽司,所以見到menu 有,就想嘗試看看。 😍

三文魚壽司
三文魚厚實而新鮮,每一口都充滿了鮮美的味道。😆

汁燒魷魚筒
魷魚鮮嫩多汁,調味剛剛好。 ☺

多春魚
整條魚都可以吃,怕魚刺的朋友也可以點。

牛舌厚切
牛舌非常厚實,有著嚼勁十足的口感,肉質鮮嫩多汁。

雞腿肉
我點了芥茉子口味,我朋友點鹽燒口味。
雞肉鮮嫩多汁,芥茉子增添了一種特別的風味。

雞軟骨
外層酥脆內裡嫩滑,非常開胃。

鹽燒雞翼
每一口都帶有鹽燒的香氣,雞翼肉質鮮嫩多汁。

牛肉稻庭烏冬

軟殼蟹天婦羅
味道剛剛好,外層酥脆,不會過於油膩或咸味過重。

明太子雞翼
明太子的鮮味與雞翼的嫩滑完美結合,帶來了獨特的風味享受。
2024-07-02
  • 牛舌厚切
  • 牛肉稻庭烏冬
2024-07-03 39 浏览
🌟看到這家新推出了魚生 當然要去試一下
居酒屋坐位闊落 環境乾淨🫧 先點了廚師推介的👨🏻‍🍳意式魚生多士作前菜
🤭由海膽 三文魚 吞拿魚 油甘魚組成 魚生本身已用橄欖油調味 再加上多士底層的醋跟洋蔥 不用點上醬油也夠味道💖 🍡串燒👅牛舌
厚身大片 口感軟身 烤得剛好 🐷荔枝豬肉卷

🥖鵝肝多士
鵝肝大塊 油脂很多 內臟味濃 多士脆身

🍜牛肉稻田烏冬
半生熟牛肉大片 薄身 烏冬口感彈牙
同朋友行完sogo搵食,於是就黎左呢間係sogo附近係澳門逸園中心26樓嘅備長日式居酒屋。 餐廳位置方便,空間闊落,座得舒服,很適合三五知己傾計食野。餐牌野食選擇多,但今日我地得2個人所以唔係叫左好多嘢:-🌟 鵝肝多士 - 鵝肝甜甜地 好肥美 但多士唔夠脆 有d失望 (明明見d人話多士脆卜卜😓)🌟 燒粟米 - 好甜、多汁🌟 鹽燒雞翼 - 燒得乾身、好香口🌟 汁燒魷魚筒 - 燒得剛剛好,唔會韌,醬汁夠濃味🌟 燒銀鱈魚干👍

餐牌野食選擇多,但今日我地得2個人所以唔係叫左好多嘢:-
🌟 燒粟米 - 好甜、多汁
🌟 鹽燒雞翼 - 燒得乾身、好香口
🌟 汁燒魷魚筒 - 燒得剛剛好,唔會韌,醬汁夠濃味
🌟 燒銀鱈魚干👍

2024-07-01 43 浏览
今次試銅鑼灣嘅居酒屋,呢到主打串燒,食材新鮮全部都係即叫即整☺️除咗串燒,仲有多款小食、壽司、日本酒選,啱哂同朋友一邊傾計一邊食🔥1️⃣ 荔枝豬肉卷 $38 這道荔枝豬肉卷好好吃😋肉質又嫩又多汁,中間包住荔枝,帶有微微甜香和豬肉的鮮味十分融合🐽2️⃣ 牛舌厚切 $78 呢個係職員推介必試!食落去有驚豔到🥹牛舌好厚切,同時保留肉汁,好有咬口🍢3️⃣ 燒蠔 $48燒蠔有味噌味同蔥蒜醬油味,蠔肉都幾大粒,新落新鮮,今次兩個味都試咗,個人覺得蔥蒜醬油味更出色,可以食到蠔嘅鮮味🦪4️⃣ 自家製免治雞肉棒 $42 次次食串燒都會叫自家製免治雞肉棒😆呢個雞肉棒食落嫩滑加埋雞軟骨好有口感,再配上醬油蛋汁,好食🤤5️⃣ 備長卷 $188 必點🔥呢個備長卷勁足料有吞拿魚、三文魚籽、海膽!!好新鮮,口感豐富🤤6️⃣ 日本雞皮 $32 咬落去十分酥脆,加上鹹鹹哋嘅鹽做調味,停唔到口🤣📍Address📍備長 (銅鑼灣)🦥銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

1️⃣ 荔枝豬肉卷 $38

2️⃣ 牛舌厚切 $78

3️⃣ 燒蠔 $48

4️⃣ 自家製免治雞肉棒 $42

5️⃣ 備長卷 $188

6️⃣ 日本雞皮 $32
咬落去十分酥脆,加上鹹鹹哋嘅鹽做調味,停唔到口🤣

📍Address📍
🦥銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
2024-07-01 27 浏览
呢間日式居酒屋開業17年🎎,平日晚市去到差唔多滿座,食物質素有返一定水準!餐廳整體闊落光猛,除咗有多款日式串燒🍢選擇,仲加入咗啲日式料理同刺身,仲有每日嘅Special Menu同飛機魚,新鮮感十足!-——————————————🥗前菜 $28/2每兩位有一份前菜,有啲青瓜、紅蘿蔔同椰菜,可以點上味噌醬,爽脆清甜!🐟意式魚生多士 $88呢個係Special Menu,多士上面放上三文魚、吞拿魚、油甘魚、海膽,配有酸酸地嘅意式汁,一啖超滿足,口感豐富,見到一定要試!🦪燒蠔 $48有味噌同蔥蒜醬油兩款口味,兩款都試晒!味噌燒蠔咸香口感更juicy,蔥蒜醬油相對上淡味,更能食到蠔嘅鮮甜🍗自家製免治雞肉棒 $42每間居酒屋一定要試嘅菜式,夾雜軟骨,沾上醬油蛋,蛋漿包裹雞肉捧,口感特別軟滑🐓日本雞心 $38🐓日本雞肝 $38🐓日本雞腎 $32🐓大蔥雞肉串 $35日式串燒點少得燒鳥🐓,雞心雞肝雞腎呢啲內臟必點,雞肝心質感綿密,雞腎爽脆,唔會食到雞內臟嘅味,但略嫌佢汁燒嘅味道醬汁唔夠多~太多列唔晒,下面呢啲都值得一試!👇🏻💕牛肋骨 $48💕雞肉豬肉腸 $19💕柚子芥末墨魚串 $38💕鹽燒鴨舌 $28
-——————————————

🐓日本雞心 $38
🐓日本雞肝 $38
🐓日本雞腎 $32
🐓大蔥雞肉串 $35

太多列唔晒,下面呢啲都值得一試!👇🏻
💕牛肋骨 $48
💕日本芝士年糕 $28
💕三文魚燒飯團 $35

🌟Encore指數:8.5/10
2024-07-01 31 浏览
日本居酒屋間唔中都會去,放工同朋友傾下計食下串燒先🔥✨荔枝豚肉卷🐖好特別的串燒,咸咸地的豚肉包住甜甜的荔枝,口感層次昇華👅明太子雞翼💥雞翼新鮮燒到熱辣辣,外皮脆卜卜,肉好嫩口,有少少蜜糖味🉐自家製免治雞肉棒🐓(附上日本蛋) 😋自家製既感覺正,口感超順滑擁有蛋香味,入面有粒粒雞軟骨,層次豐富🤤白鱔✨白鱔係厚切,肉質肥美厚實,外皮燒到脆卜卜,彈牙爽口👅日本芝士年糕😊燒年糕外層燒至金黃酥脆,爆餡芝士令到QQ彈彈,入口非常脆口🙆壽司感覺好驚喜,擺設相當吸睛,賣相好吸引,全部都好新鮮🍣🍣三文魚子壽司($28)🍣三文魚壽司($22)🍣三文魚腩壽司($28)🍣油甘魚壽司($28)牛肉稻庭烏冬🍜湯底清甜有牛肉香,烏冬好順滑,牛肉非常高質✨服務員笑容親切,非常有禮,下次必定再去🥢🥢📍備長 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
日本居酒屋間唔中都會去,放工同朋友傾下計食下串燒先🔥✨

荔枝豚肉卷🐖
好特別的串燒,咸咸地的豚肉包住甜甜的荔枝,口感層次昇華👅

明太子雞翼💥
雞翼新鮮燒到熱辣辣,外皮脆卜卜,肉好嫩口,有少少蜜糖味🉐

自家製免治雞肉棒🐓(附上日本蛋) 😋

白鱔✨
白鱔係厚切,肉質肥美厚實,外皮燒到脆卜卜,彈牙爽口👅

日本芝士年糕😊

壽司感覺好驚喜,擺設相當吸睛,賣相好吸引,全部都好新鮮🍣

🍣三文魚子壽司($28)
🍣三文魚壽司($22)
🍣三文魚腩壽司($28)
🍣油甘魚壽司($28)

牛肉稻庭烏冬🍜
湯底清甜有牛肉香,烏冬好順滑,牛肉非常高質✨

服務員笑容親切,非常有禮,下次必定再去🥢🥢

📍備長 (銅鑼灣)

2024-06-28 44 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯放工同朋友傾吓偈,最啱就係去日式居酒屋。今次就到訪位於銅鑼灣嘅「備長」,聽講佢哋最出名嘅係日式串燒。餐廳更加設有吧枱,鍾意私隱度高嘅我就坐同朋友傾吓偈食吓嘢。刺身(松)Assorted Sashimi (5Kinds)$280食得日本嘢點少得刺身。呢個套餐可以一次過試晒五款:三文魚二切、甜蝦二匹、魷魚一匹、油甘魚二切、日本時令魚一種二切。我自己最鍾意油甘魚,顏色半透明又有光澤。備長卷 (碎吞拿魚、三文魚籽、海膽) $188另一款打卡嘅食品,吞拿魚蓉上面灑滿三文魚籽和海膽,淨係打卡都好邪惡。鮮甜又入口即溶嘅海膽,咸香嘅三文魚籽和綿密嘅吞拿魚蓉,鮮味即刻出哂嚟。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ 備長 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯#香港探店#香港美食推薦

備長卷 (碎吞拿魚、三文魚籽、海膽) $188

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

#香港探店
#香港美食推薦
2024-06-28 29 浏览
這天來了銅鑼灣的<備長>吃日本菜,位置就在Sogo附近的大廈樓上,挺近地鐵站的。是居酒屋來的,所以串燒、壽司、刺身、鍋物等等都有,還有每天特別推介的項目。來居酒肯定要試點串燒的,我們點了一個燒鰻魚、味噌燒蠔、荔枝豚肉串跟鹽燒雞大腿肉,整體質素很不錯,特別是蠔比我想像中大隻得多,但因為配合了味噌所以不會感到很腥,推介! 另外還點了一些非串燒的燒物,是芝士年糕以及梅醬長芋燒,亦即是燒淮山,平日很少可以吃到!說是梅醬但不是想像中酸的梅子醬,就是有點淡淡的調味,淮山很脆口,多汁,很不錯! 另外因為最近天氣太熱了,所以想吃一點冷盤,要了三片三文魚刺身,是卷成花狀的,非常賞心悅目!還要了辣吞拿魚卷,共有六件而且並不是很細那種卷物,但比我想像中會辣一點。 貪心的我們還要了一個清酒煮蜆跟稻庭牛肉烏冬,牛肉不是那種很肥的肥牛,好評!但整體牛肉烏冬比想像中大碗很多, 絕對超過一人份所以比較適合多人share才點這個。 整體來說餐廳地點不錯,價錢相宜不算貴,食物選擇也不少,而且都是即叫即做的,是在銅鑼灣吃日本菜的好選擇。

是居酒屋來的,所以串燒、壽司刺身、鍋物等等都有,還有每天特別推介的項目。

• 燒蠔