今次作為我的第100篇!我㨂咗我喜歡的「心太軟」為主題。因本身喜歡甜品,這間「傅師傅」雖然並不是樣樣都咁好食,但有幾款確實不錯!!大圍甜品店越開越多!係大圍最耐應該係「傅師傅」同「林園」了!有時晚上都幾多人下!(尤其大時大節)我個人認為不錯的有以下幾款〜首選1。「心太軟」食過好多間了!(包括我住的大圍)!「傅師傅」嘅心太軟,確實有水準!好食!「心太軟」$43,夠熱!外脆內軟!有流心!今次流心不算太多尚可!焗時間剛剛好!味道不會太甜又不會太溜!!(時間都好緊要!時間要掌握得好!因焗得太耐會變實心)生果都好好味!首選2。「芒果紫糯米」$28!芒果夠甜!上面有少少椰汁!紫糯米好正!每次食都好味!首選3。「焦糖香芋西米焗蛋白」$32!完美的配搭,好好味!(忘記影相)首選4。「凍芒果雙皮奶」$32!燉奶口感良好! 都幾嫩滑!芒果分量多,多數都算甜,小丸子煙煙韌韌!上面芒果醬不凍,如果係凍會比較好!首選5。「焦糖焗蛋」$28,這個法式焦糖焗蛋做法,上面烤的焦糖甜甜的味道配上燉蛋,好味!首選6。「酥皮焗香蕉」$43,剛焗出來夠哂熱!分量都幾多!酥皮脆但略嫌比較簿,包住香蕉的醬有肉桂的味道、和夾雜著少

今次作為我的第100篇!我㨂咗我喜歡的「心太軟」為主題因本身喜歡甜品,這間「傅師傅」雖然並不是樣樣都咁好食,但有幾款確實不錯!!

首選6。「酥皮焗香蕉」$43,剛焗出來夠哂熱!分量都幾多!酥皮脆但略嫌比較簿,包住香蕉的醬有肉桂的味道、和夾雜著少許提子乾,味道不錯!食完都幾飽下!(多人食可以試下)

<<<<<<<<>>>>>>>>>>>
比前曾經食過下面幾款的意見~

千層酥$43, 好味!不錯!生果夠多!酥皮脆但比較簿。(喜歡生果的應該會鐘意!)

芒果涼粉$28!味道ok!

梳乎理$43!一般!(附近個間屋子咖啡好食得多)
火焰雪山$58!一般。
炸雪糕$45!分量多但一般!(皮太厚了!)
總括而言:不是樣樣都咁好食,但有幾款確實不錯!!價錢合理,值得一試!
$35 (宵夜)
  • 心太軟
  • 鮮果千層酥
  • 芒果紫糯米
  • 焦糖香芋西米焗蛋白
  • 凍芒果雙皮奶
  • 焦糖焗蛋
  • 酥皮焗香蕉
2014-06-25 511 浏览
今日同屋企人去食甜品。結果伏味極濃……Order左一個香蕉卷,一個栗子西米布甸。不知為何,香蕉卷竟帶著點點苦澀味,本來以為係在下味蕾遲鈍,驟眼一看,原來表面係黑色的。內裡既香蕉餡又完全無味……本來已無食欲,但又不想浪費食物,只好狂蘸無味的合成吉士。栗子西米布甸……尚可接受。不過吾知點解有原粒栗子。只此一次,下不為例!
今日同屋企人去食甜品。結果伏味極濃……
Order左一個香蕉卷,一個栗子西米布甸。
本來已無食欲,但又不想浪費食物,只好狂蘸無味的合成吉士。
栗子西米布甸……尚可接受。不過吾知點解有原粒栗子。
只此一次,下不為例!
宵夜
2014-03-29 466 浏览
在大圍有很多美食,需要仔細去挖掘,稍不留神,就會錯過那些看似普通裝修,實則有豐富佳餚的餐館,傅師傅就是其中一間。 雖然還未入夏,但悶熱的天氣多少讓人不平靜。來碗糖水就最好不過啦~芒果紫糯米甜中帶酸,清涼解渴的好選擇。dawei

2014-03-28
$30 (宵夜)
2014-03-28 781 浏览
  是日友人們為我慶祝生日, 中午兩點, 多數甜品店都未開, 唯傅師傅和對面的屋子咖啡開了, 屋子咖啡人龍太長, 座位太少, 我們選擇了傅師傅.   我在這兒要澄清之前吃過它的梳乎厘後, 寫了一篇不好的食評, 今次要為這有誠意的小店大平反!!!!  小店有兩邊廂, 第一邊廂已full, 老闆親自出來招呼戟們, 開通第二邊廂, 老闆十分之熱情, 知道我生日給我們包場, 叫我們當自己家對於我這個有''選擇困難症''的人可以看餐牌看了15分鐘還未能下決定, 看着傅師傅琳瑯滿目的餐牌, 我真的足足看了15分鐘有多, 傅師傅入來問: 係咪唔啱食? 唔啱食可以坐多陣先走喎唔駛怕唔好意思!  老闆十分好客!! 我在北海道3.6牛奶布甸 和 雜果班戟 之間爭扎了一會, 最後選了北海道3.6牛奶布甸這兒的甜品份量十分之大, 友人們也分別點了楊枝甘露, 芒果布甸, 心太軟, 朱古力世界加雪糕我出去去了個洗手間回來後, 一進來漆黑一片, 只見在雜果班戟上插了一支黑暗中的明亮蠟燭, 旁邊伴有北海道3.6牛奶布甸 老闆計單時還說: 明年生日再來, 我請!! (8.5/10) 香濃牛奶味, 夠滑, 口感似pann

老闆計單時還說: 明年生日再來, 我請!!

(8.5/10) 香濃牛奶味, 夠滑, 口感似panna cotta, 軟軟creamy的. 伴有cream 同strawberry.

雜果班戟(3/10) 雜果雪到冇味
 太多cream , 戟皮太大塊似枕頭

楊枝甘露(6/10)一般正常的楊枝甘露, 沒太大驚喜, 但勝在芒果甜, 唔酸!!

心太軟 (4/10) 太硬, 流心效果不足

今次要平反的是對這間甜品店的''重量不重質''壞印象, 原來傅師傅十分熱情好客!! 甜品亦不是太難食! 有誠意有心思的小店!! 祝生意興隆!!

北海道3.6牛奶布甸
雜果班戟
雜果班戟
题外话/补充资料: 傅師傅十分熱情好客!!!!
2014-03-22
庆祝纪念
生日
北海道3.6牛奶布甸
2014-03-21 399 浏览
今天是跟老婆仔的紀念日把時間填得密密麻麻的下班後我們到了學校拍攝屬於我們的畢業照在不同的地方拍照放置腳架調整位置, 有點像旅行的感覺之後又看了一套電影接著又趕著到處走天氣又突然轉冷這根本就是旅行的經歷吧雖然當中遇到一點小問題但仍然抱著樂觀的心面對不被它影響心情繼續我們吃糖水的計畫由於天氣轉冷我們打算吃熱的糖水所以來到這裡點了30元的木瓜馬蹄雪耳以及28元的焦糖焗蛋這個木瓜馬蹄雪耳看起來已經與菜單上的圖片有點不同吃起來更是很普通老婆仔更說這比想像中差的確有種怪怪的味道帶著似變壞了的酸味所以老婆仔吃了一半就交給我吃了至於焦糖焗蛋這就好吃得多很滑很甜, 而且表面的焦糖也很多老婆仔也很喜歡嚷著要吃我幾乎吃完表面的焦糖時老婆仔更大叫了出來所以我便交給了她吃在這種帶寒的天氣下吃這個甜品是不錯的選擇天氣仍然寒冷但仿似旅行的一天以糖水來結束牽著老婆仔同遊既甜又暖
今天是跟老婆仔的紀念日
把時間填得密密麻麻的
下班後我們到了學校拍攝屬於我們的畢業照
在不同的地方拍照
放置腳架調整位置, 有點像旅行的感覺
之後又看了一套電影

所以老婆仔吃了一半就交給我吃了
焦糖焗蛋
至於焦糖焗蛋
這就好吃得多
很滑很甜, 而且表面的焦糖也很多
老婆仔也很喜歡

但仿似旅行的一天以糖水來結束
牽著老婆仔同遊
既甜又暖
2014-03-20
$29 (宵夜)
焦糖焗蛋
2014-02-11 204 浏览
凍芒果梳乎厘, 一直都被指為此店的''算是''招牌甜品, 我一坐下看見menu上有, 便想試試......說實話, 這兒的價錢不比其他甜品店平, 但質素卻比其他的差劣. order不夠5分鐘便端上來, 我''嘩''的一聲是因為體積十分巨大, 大得像枕頭似的, 賣相不俗. 試第一口, 好難食呀!!!!!!! 可以說是''發泡膠'' !!!!! 我似在食一個很巨大的''發泡膠''!!!! 芒果味??!!沒有. 梳乎厘的鬆軟??!!沒有. 梳乎厘正常的少許氣泡??!!都沒有!!!  是完完全全實心的, 枕頭比它還要軟......看見其他人的甜品都是份量十足, 大大件, American Style 似的, 但看來這甜品店是重量而不重質這次可算是我有生之年試過最難食最難食的甜品!!!!!

好難食呀!!!!!!! 可以說是''發泡膠''
 是完完全全實心的, 枕頭比它還要軟......

這次可算是我有生之年試過最難食最難食的甜品!!!!!
2014-02-10
2013-10-15 257 浏览
大約晚上11:30去到. 店內都有位 唔洗等位一行四人叫左四個甜品火焰雪山: 滿以為係我地面前點火但原來係廚房整好哂 少了驚喜同開心cream好多 但雪糕好少 cream可以燒得脆返少少食左一啖已經有唔想食既感覺豬古力鮮果窩夫:幾脆 味道幾好 賣相唔錯炸雪糕: 味道比以前差左 唔好食 以前好好食 可能轉左師傅整??豬古力金錢袋: 賣相同名字都吸引但食落又係一般食左哩次就算 唔會有下一次幫襯!!
大約晚上11:30去到.
店內都有位 唔洗等位
豬古力鮮果窩夫
豬古力鮮果窩夫:幾脆 味道幾好 賣相唔錯
炸雪糕
炸雪糕: 味道比以前差左 唔好食
以前好好食 可能轉左師傅整??
豬古力金錢袋
豬古力金錢袋: 賣相同名字都吸引
但食落又係一般

食左哩次就算 唔會有下一次幫襯!!
2013-07-27
$60 (宵夜)
豬古力鮮果窩夫
2013-09-23 166 浏览
去完大埔,我地三五知己又邊會比佢停,食完晚飯就到甜品。傅師傅係大圍好出名架,好多人排隊,今次我地好彩,剛剛有人走,所以唔係等咗好耐。我地咁多人更係叫啲大件啲,所以就叫咗楊枝甘露芒果布甸,芒果窩夫同火焰雪山。個楊枝甘露芒果布甸,好夠凍,啲柚又夠甜,同個芒果布甸好夾,而且仲有個雪糕球,夏天食夠晒透心涼。跟住來個芒果窩夫,因為芒果合時,所以我地係咁食,個芒果夠甜,同個淡淡地的窩夫一齊食好夾,佢仲有個醬比你點,味道更加一流。個火焰雪山仲係我地必食之選,因為佢有3個唔同味的雪糕係入面,個面就熱熱地,入面就透心涼,冰火的感覺係夏天解熱的好方法。講番間餐廳,因為佢地有小食又有甜品,三五知己要敍頭,就可以來呢到落腳,因為食乜都得。
去完大埔,我地三五知己又邊會比佢停,食完晚飯就到甜品

楊枝金露芒布甸
芒果窩芙
火焰雪山
2013-09-15
$30 (宵夜)
楊枝金露芒布甸
芒果窩芙
2013-09-07 89 浏览
去完男友(簡稱:B)家吃晚飯,之後我的甜品胃發作,B 就陪我吃甜品了:-)去左傅師傅(第一次吃),見到價格方面是屬於中上的,但見到餐牌既相好吸引 兩人竟然叫左三個甜品 "
题外话/补充资料: 當中有d比較特別大家不妨一試,除了甜品外,餐廳還有麵食等等。
2013-09-04
錢袋藍莓蘋果酥 $43
2013-08-24 64 浏览
之前都想試架啦 踩完單車 打算去點知裝修事隔一年 成班朋友bbq完 話食糖水即刻提意話試呢間好出名既~點左2樣 比較多人讚既 炸ice-cream & 炸banana~朋友話 炸banana 幾好食 我覺得炸ice-cream粉厚 好濟ar 下次去唔會再點~鋪頭細 得好少位置 好迫
之前都想試架啦 踩完單車 打算去點知裝修
事隔一年 成班朋友bbq完 話食糖水
即刻提意話試呢間好出名既~

朋友話 炸banana 幾好食

我覺得炸ice-cream粉厚 好濟ar 下次去唔會再點~

鋪頭細 得好少位置 好迫
2013-03-24
$40 (宵夜)
2013-07-20 71 浏览
早前去大圍的時候,已經想在大圍內吃個甜品,可是大部份都未曾開門營業,唯有放棄。今天適逢來到大圍吃個午餐,不如順便吃個甜品吧!行到大圍村,其實都有好幾間甜品店,其中傅師傅是在下都試的甜品店之一。當在下行到這裡,當然都想入內的,而且又適逢剛剛午餐完畢,最好吃個甜品,咁就最好不過。其實在餐牌中所列的甜品,大部份都是同一的甜品,如豆腐花,傳統糖水,窩夫,又或者是由生果配搭的甜品。而傅師傅的甜品當中,也有炸雪糕和炸香蕉,可是這兩項都不是在下想要的甜品,說到窩夫,也不想吃呢!反而看到的是與豆腐花有關的甜品,而在下也想知道這裡的豆腐花是怎樣的。向店員點了一客雜果豆腐花。當店員端上時,就發覺"哇"了一聲,心想這麼水汪汪般的呢?而且糖水差不多要流瀉出來。當然要吃一件生果圥,生果並不太甜,反而是糖水卻偏甜了很多,而豆腐花亦不見得很滑的,蘸上了糖水才覺得滑,而豆腐本身都有豆的香味,可是卻真的不夠滑。生果中雖然有蜜瓜,西瓜和哈蜜瓜,都是時令水果,但又不見得十分的清甜。在下想整個甜品之中,以糖水最甜,水果也不見得那麼清甜呢!

在下想整個甜品之中,以糖水最甜,水果也不見得那麼清甜呢!

2013-07-20
2013-02-27 67 浏览
型態美觀, 錢袋內有藍莓萍果肉, 味道不錯; 錢袋頂又脆又香口3個球完全不同味, 有士多啤梨, 朱古力及吞呢拿味; 炸皮熱雪糕凍, 有特式; 但可惜皮似用了千年油炸, 有油益味樣子很美, 梳乎厘以朱古力味蛋糕製作, 但質感好膠又彈牙,好似有層膠既海綿咁... 古怪...整個甜品有3層,最內層係雲呢拿雪糕, 再用雞蛋糕似的... 薄薄一層包著雪糕而最外層白色既味道似棉花糖味道和視覺效果一樣唔錯!!
但可惜皮似用了千年油炸, 有油益味
樣子很美, 梳乎厘以朱古力味蛋糕製作, 但質感好膠又彈牙,
好似有層膠既海綿咁... 古怪...
整個甜品有3層,
而最外層白色既味道似棉花糖
味道和視覺效果一樣唔錯!!
2013-02-23
$40 (宵夜)
一去到,已經10點幾,仲見到好多學生喺度排隊等位,好彩等左10分鐘就有位比我地三個人,雖然逼啲,不過環境吾錯👍三個人食左六款甜品1.心太軟 $38裏面啲熔醬流出泥,個皮都整得幾脆,但可以再熱啲2.炸雪糕$38必食之選,有三款,士多朱古力同vanilla,外脆內軟,個皮炸得好香,熱,一定要試3.火焰雪山好一般,中左伏,外面層皮似疏乎里,但質感似有蛋白味嘅發保膠,裹面有海綿蛋糕同雪糕,仲有提子干 普通,吾推介4.西瓜西米$25ok,普通糖水鋪水準5. 3.6奶凍$25一般,cream味重奶味吾重6.海底椰黑糯米$25吾錯,糯米好彈牙三個人六樣甜品 $199每人大約$66 推介炸雪糕!見到對面有人食炸香蕉,個皮炸得好鬆脆,應該幾好食。會再去,但火焰雪山吾推薦!
三個人食左六款甜品
1.心太軟 $38
裏面啲熔醬流出泥,個皮都整得幾脆,但可以再熱啲
2.炸雪糕$38
3.火焰雪山
4.西瓜西米$25
ok,普通糖水鋪水準
5. 3.6奶凍$25
一般,cream味重奶味吾重
6.海底椰黑糯米$25
吾錯,糯米好彈牙

三個人六樣甜品 $199
每人大約$66
2012-01-25
$66 (宵夜)
  • 炸雪糕,心太軟
2012-12-15 40 浏览
同班fd踩完單車到大圍交車去左食dinner之後7點幾黎呢度食甜品~因為對呢區唔熟悉就上網睇左openrice既食評決定黎呢度既,今次冇失望喇。可能太早既關係,我地入去時見到鋪頭既人食梗晚飯,不過都好好客咁請左我地入去坐。睇睇menu~呢度係其中一張~我地叫左4樣甜品,落完單好快有得食,唔洗點等~而且碟碟甜品同相片形容一樣架先黎芒果梳乎厘,好大個架!!入面實心泡泡黎既,5係"吉"左個洞,食到飽飽呀!第2碟芒果布甸,芒果都算新鮮,撈埋雲呢那雪糕食,夠凍,good!再黎個"香蕉酥"都幾好味,炸得岩岩好,如果上面個吉士汁可以多少少就更好喇!同埋旁邊d生果5夠甜~最後食左20mins左右就黎個心太軟,個朱古力流心夠融但又未至於多到傾瀉,蛋糕軟硬適中,唔錯!不過相比起我食過咁多間心太軟,佢又未成為好味的榜首,但相比價格係較平的一間呢。總括黎講,d甜品係好味的,如果踩完單車黎大圍既話會有機會再黎食過!P.S.不過e+ d甜品價格貴過食一餐dinner......點解呢......

睇睇menu~呢度係其中一張~

先黎芒果梳乎厘,好大個架!!
入面實心泡泡黎既,5係"吉"左個洞,食到飽飽呀!

2012-12-08
$40 (其他)
大圍上年有成5,6間甜品鋪,今年又得番幾間,連一間連鎖式發x都做唔住,可以想到黎大圍開甜品鋪真係要有番咁上下先可以競爭,傅師傅係大圍咁耐我都起碼食過100次以上,覺得佢係大圍甜品鋪中有番咁上下,今日趕住返屋企所以外賣左鮮果千層酥$38 ,同埋蕉糖焗蛋$25,鮮果千層酥裡面真係好足料好多生果,真係非常之適合好似我呢d工作好忙無乜時間食生果ka人,而個蕉糖焗蛋亦都非常心香d蛋又滑,真係非常之好味!
2012-09-26
5 分钟 (外卖自取)
$63 (宵夜)
  • 鮮果千層酥