2025-08-09
終於“登陸”了,正日當然想對自己好一點,太太特意請假陪我,囝囝又放暑假,最好就由起身一直食同玩足一日。 午間係另一間酒店品嚐了下午茶,晚飯就選擇了九龍酒店的倚窗閣,今次的主題是‘’夏日美食狂想曲‘’(地中海香草美饌配搭特色滋味火鍋)。 可能網上平台有折扣,就算是平日,居然有8,9成客,是少見的熱鬧。 磯煮鮑魚以前會有兩至三款生蠔供應,但可能之前太多餐廳出事,倒不如轉做熟食仲好。 磯煮鮑魚真係好正,肉質軟熟入味,食幾多都有。 海鮮有俄羅斯雪花蟹腳、藍貝、青口、咖啡蟹、海蝦及翡翠螺。 解凍處理得不錯,質素有保證,點都要食返一round。 刺身係香港酒店自助餐中,倚窗閣的種類及質素都好好,有劍魚腩、三文魚、油甘魚、八爪魚、紅蝦、赤貝、帶子及北寄貝。 火鍋近年酒店自助餐都多了點新意,火鍋是其中一樣,而且食落又幾豐富喎! 主打有美國牛肉片、伊比利亞豬肉片、海螺、蠔肉、沙白、鮮蝦、魷魚、鮮花甲及龍躉片, 其他配料蔬菜類有高麗菜、唐生菜、金針菇、冬菇、白蘿蔔片、皇帝菜、冬瓜片、芫茜及腐竹。 而湯底有椰子雞、法式海龍王以及四川麻辣湯,講真,海龍王湯硬係覺得怪怪的,還是傳統椰子雞啱我。 越式牛肉湯麵有豬
磯煮鮑魚真係好正,肉質軟熟入味,食幾多都有。
有俄羅斯雪花蟹腳、藍貝、青口、咖啡蟹、海蝦及翡翠螺。
解凍處理得不錯,質素有保證,點都要食返一round。
刺身
火鍋
越式牛肉湯麵
有豬骨及牛肉兩款湯底,另外配料有牛丸、炸魚片、扎肉、豆卜、肥牛肉、芽菜同西生菜。
Carving Station
香草海鹽慢烤有骨肉眼扒
一如以往,都係等到中間較生的位置先出手。
北京片皮鴨
即包即食,可以自行加配醬料,鴨皮有油香,不錯。
真心推薦鹽燒牛舌,厚切下啖啖肉,好食。
熱葷
酒店本身有中菜廳,中菜出品穩定,所以都好受食客歡迎。
野生姬松茸炆雞
炒得幾乾身,雞肉亦嫩。
甜甜地又醃得好入味,尤其是個汁,用來拌白飯一流。
勁厚肉又無碎骨,蔥油好香,有提味的作用。
西式熱葷仲有美式燒排骨、摩洛哥紅酒牛肉、鹽燒三文魚鰭、黑松露卡邦尼意大利粉、三文魚炒飯、忌廉薯片及西班牙海鮮炒飯
湯
倚窗閣既湯品一向都好夠火喉,尤其是係中湯。
西湯是南瓜甘筍湯,質感滑溜,甜度來自南瓜及甘筍。
有八爪魚蘑菇沙律、素菜藜麥沙律、煙火腿菠蘿沙律以及吞拿魚沙律。
芝士
有橙車打芝士、蒜蓉芝士以及大孔芝士。
有紅椒凍肉腸、意大利前菜、煙三文魚、精選意大利凍肉雜錦、芝麻吞拿香芒莎莎及西班牙凍湯配鮮蝦。
甜品
Movenpick雪糕有雲呢拿夢幻、瑞士朱古力、士多啤梨、 薄荷朱古力、特濃咖啡、熱情果芒果雪葩、法式焦糖燉蛋、Rum酒提子及香蕉味,可以杯上,又可以配甜筒,所以好受歡迎。
太太比較鍾情中式糖水,這個紅棗雪耳燉桃膠就最啱佢。
加埋即制窩夫、DIY豆腐花及涼粉,種類可算多。
為免比人拆散,最佳方法係盡早食,對嗎?
整個甜品區超過20款甜品,好啱心多的朋友。
水果
有蜜瓜、哈密瓜、士多啤梨、西瓜及菠蘿。
飲品
凍櫃有汽水,另外有橙汁、蘋果汁、薄荷香橙水以及冰凍紅茶,仲要係free flow。