中午去尖沙咀吃的保顿冰室🇭🇰好多人哦排队都排了20min🈵🈵🈵怀旧风格的装修算是香港冰室的一大特色,立马回到80年代🍗咖喱鸡腿煎蛋饭:一个手掌那么大的鸡腿,皮脆肉嫩,再搭配两个只流心煎蛋和特制咖喱汁😋yummy yummy🍨雪糕菠萝包:菠萝包夹着两个雪糕球,好好吃🤤first time尝试双重口感还点了香蕉船和菠萝冰💛这两个好解暑(朋友点的红豆冰也不错👍🏻😌下次还会带朋友去吃

怀旧风格的装修算是香港冰室的一大特色,立马回到80年代

2024-06-25
  • 雪糕菠蘿包
  • 華田脆脆西多士
2024-06-27 135 浏览
一向都鐘意去☕茶餐廳, 貪佢多選擇, 價錢又實惠💸。 今日响關注組📋見到推介呢間懷舊🪟茶餐廳, 餐牌同環境🪑, 仲有小時候愛飲嘅滾水蛋, 紅豆冰雪糕🍧, 全部都係兒時回懷👶, 另外仲有懷舊豬油撈飯🍚, 係舊香港嘅平民美食呀💥!🍭蔥花雞蛋三文治先來三文治🥪解餓。雞蛋🥚香滑鮮嫩,夾雜咗蔥花,蛋味更香濃, 下次要烘底, 來個香脆。🍭馬碲煎肉餅煎蛋🍳豬油撈飯 + 椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯🍚雖然叫咗2個都係豬🐽肉嘅套餐, 但口感完全唔同。椒鹽豬肉🤤潤澤惹味,口感緊實多汁, 而馬蹄煎肉餅就口感鮮彈撲實🍲, 汁肉均勻香滑軟熟。 放入濃中帶一點稠嘅豬油豉🍝油,立刻提升味道, 係舊日美食嘅美麗回憶🥳體驗。🍭紅豆刨冰配雪糕 + 什果刨冰配雪糕兒時👶回憶又點少得刨冰。 紅豆綿🍧蜜有咬口, 味道微甜, 一口有齊🧇🥥椰奶,紅豆同沙冰,暑氣全消, 係消暑良品🍹。

🍭蔥花雞蛋三文治

🍭馬碲煎肉餅煎蛋🍳豬油撈飯 + 椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯🍚

🍭紅豆刨冰配雪糕 + 什果刨冰配雪糕
2024-06-19
2024-06-26 193 浏览
尖沙咀是購物和美食集中地, 講到飲食, 茶餐廳始終是港人喜愛的 冰室位於亞士厘道, 懷舊平實嘅裝修, 地方清潔闊落, 下午時段更有午餐, 下午茶餐和常餐, 選擇都幾多。午餐炸豬扒蕃茄汁燴意粉炸豬扒好大塊, 熱辣辣好香脆, 厚肉得嚟肉汁好豐富, 意粉幼滑彈牙, 酸度温和嘅蕃茄汁包著豬扒和意粉, 清新爽口。常餐沙嗲牛肉麵配餐肉和牛油餐包沙嗲汁濃稠適中, 麵條彈牙爽口, 餐包外脆內軟, 夾著牛油和餐肉來吃, 滋味有層次感。下午茶餐生炸雞髀配薯條雞髀炸得香脆, 肉質實滑鮮嫩, 加埋香脆薯條, 食落好香口。牛油蛋撻是曲奇皮 口感酥脆, 蛋撻內餡的質地嫩滑, 甜度適中, 充滿蛋香和奶香 。菠蘿包外皮酥脆 麵包鬆軟Q彈,獨特的口感體驗,甜度恰到好處。雞尾包包身軟糯, 饀料甜味豐富。

午餐炸豬扒蕃茄汁燴意粉

常餐沙嗲牛肉麵配餐肉和牛油餐包

下午茶餐生炸雞髀配薯條

牛油蛋撻是曲奇皮

菠蘿包外皮酥脆

2024-06-26 93 浏览
在人來人往 繁華的尖沙咀,想找一間 港式懷舊冰室👯感受吓香港嘅舊式情懷門面 既白底紅字 已經十分港式 聽住 梅艷芳嘅 「今天今天星閃閃 剩下我北風中漆黑中帶著淚」💃🏻🕺🏻🌃回憶番哂黎,可以打下舊香港卡~📸馬蹄蒸肉餅煎旦豬油撈飯 $88大大碗飯有蔥有蒜分量十足,調味好味最欣賞係可以自己調校落幾多 豬油同豉油調到啱自己口味公司燴意粉(黑椒汁)$58加煎蛋$5.00公司嘅意思就係乜都有啱晒鍾意食漢堡扒、腸仔、午餐肉既人~加埋兩隻蛋🍳滿足晒咁多個願望沙嗲牛肉 通粉 $38簡簡單單 🐂平又飽~性價比高忌廉鮮奶 $12红豆冰 $26經典飲品
在人來人往 繁華的尖沙咀,
想找一間 港式懷舊冰室👯
感受吓香港嘅舊式情懷
門面 既白底紅字 已經十分港式
回憶番哂黎,可以打下舊香港卡~📸

馬蹄蒸肉餅煎旦豬油撈飯 $88
調到啱自己口味

公司燴意粉(黑椒汁)$58
加煎蛋$5.00
公司嘅意思就係乜都有
啱晒鍾意食漢堡扒、腸仔、午餐肉既人~
加埋兩隻蛋🍳
滿足晒咁多個願望

沙嗲牛肉 通粉 $38
簡簡單單 🐂
平又飽~性價比高

忌廉鮮奶 $12
红豆冰 $26
經典飲品

想體驗80年代港式茶餐廳嘅感覺, 一定要黎尖沙咀新開嘅保頓冰室! 隨著時間嘅變遷, 愈來愈多街坊小店執笠, 取而代之嘅係一間又一間嘅連鎖餐廳品牌..少左嘅係果份人情味🥲今晚我喺呢度搵番久違嘅老香港冰室果份懷舊嘅味道! 🥰 經典鐵板西冷牛扒餐, 可以揀黑椒汁、蒜蓉汁或者洋蔥汁, 套餐包一個牛油餐包、餐湯同一杯野飲! 加$8 就可以轉特飲喇!天氣咁熱忍唔住叫左杯懷舊椰汁紅豆🫘冰爽一下🤤大大粒香甜紅豆加入香濃嘅椰汁, 真係消暑佳品! 主角牛扒🥩放喺一塊燒紅左嘅鐵板上, 上枱時waiter將醬汁淋落塊牛上, 熱出到哂煙同發出吱吱喳喳嘅聲響…係穫氣啊! 而家好少地方食到咁正宗嘅鐵板扒餐👍🏻 塊牛扒大概7成熟, 牛肉質感厚實食得出冇落鬆肉粉, 採用嘅係優質靚牛❤️ 如果中意生D嘅記得落單時同waiter講聲! 除左配飯或意粉仲可以揀配薯菜! 薯條即叫即炸熱辣辣👍🏻跟住試埋呢到嘅另一款名物 - 豬油撈飯☺️ 章魚肉餅煎蛋飯~上枱時waiter會比埋一枝甜醬油同豬油, 大家可以按個人喜好同口味加入飯到撈黎食, 啖啖都係豬油嘅香味, 真係非常邪惡又令人欲罷不能🫣 肉餅口感好實在而在瘦肉偏多, 煎香後表面帶輕

跟住試埋呢到嘅另一款名物 - 豬油撈飯☺️ 章魚肉餅煎蛋飯~上枱時waiter會比埋一枝甜醬油同豬油, 大家可以按個人喜好同口味加入飯到撈黎食, 啖啖都係豬油嘅香味, 真係非常邪惡又令人欲罷不能🫣 肉餅口感好實在而在瘦肉偏多, 煎香後表面帶輕微焦香食落好惹味👍🏻

下次黎要試埋佢嘅常餐同雪糕菠蘿包! 聽我喺尖沙咀番工嘅朋友講, 呢間餐廳平日lunch hour成日都大排長龍, 所以話有誠意嘅優質餐廳一定會好生意, 因為香港人實在太識食喇🤗
2024-06-25
2024-06-24 1995 浏览
我最近去左一間餐廳個名同球隊保頓同名嘅保頓冰室,呢間冰室行懷舊風格,餐廳入面有好多懷舊既裝飾品,地磚更加係用左經典嘅綠白色磚仔,仲播住懷舊金曲,一行入間餐廳真係好似返返去80年代咁🎬XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)講到懷舊梗係唔可以唔嗌豬油撈飯啦,呢度嘅豬油撈飯係可以根據自己嘅喜好去決定落幾多豬油同豉油,唔驚唔夠豬油,用XO醬炒嘅牛柳粒味道濃郁,十分之惹味,配上自己調配嘅豬油撈飯,令人回味無窮,齒頰留香🤤鐵板西冷牛扒配薯菜($138)另一冰室經典就係鐵板餐,鐵板一上枱已經「炸炸」聲,侍應會幫你落埋汁,仲會好貼心咁叫你用紙巾遮住自己,唔好俾啲汁彈到,西冷牛扒肉味濃郁,配上黑椒汁,簡直係經典絕配,薯條會另外上,唔驚同鐵板一齊上搞到腍晒,薯條脆卜卜炸得啱啱好十分之香口🥩菠蘿冰(跟餐加$8)菠蘿冰用上罐頭菠蘿,同兒時回憶一樣味道🍍🍹紅豆冰(跟餐加$12)紅豆份量足,唔會好甜,亦夠綿身,配上椰奶好飲🫘🥛雪糕菠蘿包($38)見到隔籬枱嗌咗呢個雪糕菠蘿包睇落好吸引,忍唔住都嗌一個嚟試下,熱辣辣嘅菠蘿包配上雪糕就好似冰火兩重奏咁,感覺都幾特別,鬆軟嘅菠蘿包夾住雲呢拿味雪糕估唔到會咁夾,食完想再enco

XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)

鐵板西冷牛扒配薯菜($138)

菠蘿冰(跟餐加$8)
菠蘿冰用上罐頭菠蘿,同兒時回憶一樣味道🍍🍹

紅豆冰(跟餐加$12)
紅豆份量足,唔會好甜,亦夠綿身,配上椰奶好飲🫘🥛

雪糕菠蘿包($38)
見到隔籬枱嗌咗呢個雪糕菠蘿包睇落好吸引,忍唔住都嗌一個嚟試下,熱辣辣嘅菠蘿包配上雪糕就好似冰火兩重奏咁,感覺都幾特別,鬆軟嘅菠蘿包夾住雲呢拿味雪糕估唔到會咁夾,食完想再encore 呀😍

呢間冰室位置方便,價錢都唔貴,下次可以帶埋阿爸阿媽過嚟感受下懷舊風😆
2024-06-15
香港呢個美食天堂當然其中一樣最出名就係傳統嘅港式冰室啦,見尖沙咀新開咗一間比較懷舊嘅冰室,諗都冇諗到即刻好想試吓啦😂 試咗佢幾款招牌菜式,好有傳統香港嘅味道,另外佢播住大家都好熟悉嘅廣東歌 🎶 有種懷舊嘅感覺🤗瑞士汁雞翼 🐥 一見到有瑞士汁雞翼就即刻叫咗啦,好鍾意用瑞士汁做調味,甜甜地好開胃🤤 一碟有兩隻,可以同朋友一人一隻分享吓😉生炸雞髀煎雙蛋飯 🐤 呢個係佢嘅招牌菜式之一,雞髀超大隻,即叫即炸,炸得好脆🤩 可以配咖喱汁、蕃茄汁、黑椒汁或者蒜蓉汁🤗XO醬牛柳粒豬油撈飯 🍛豬油撈飯都係佢嘅招牌菜式之一,除咗牛柳粒之外仲有好多唔同嘅選擇,XO醬呢個會有少少辣,不過好惹味,豬油可以隨你任加,隨你喜好😉雪糕菠蘿包 🍨菠蘿包係香港傳統美食之類,但係雪糕菠蘿包呢樣嘢就真係第一次聽啦,雪糕亦都係大家鍾意食嘅甜品,所以兩樣加埋當然就好好食啦😋

瑞士汁雞翼 🐥

生炸雞髀煎雙蛋飯
XO醬牛柳粒豬油撈飯
雪糕菠蘿包
2024-06-23 111 浏览
尖沙咀最近新开了1️⃣间冰室,里里外外都用上港式怀旧风啊,好多人经过都会忍不住看看👀。我和朋友🧑‍🤝‍🧑打算试试新地方,想不到这间茶餐厅虽然外表怀旧,但使用了最先进的q rcode点餐系统。餐牌上所有食物🥘都非常吸引🤩,我选择了椒盐猪扒煎蛋猪油捞饭,碗饭份量算大,椒盐猪扒都超级多,加上猪油个饭变得超级香!朋友👫点了美式杂扒餐,里面有鸡扒、猪扒、烟肉、鸡翼、司华力肠,跟餐会有牛油🧈餐包,餐汤,白饭/意粉/薯菜,实在是打工仔的丰富晚餐了🥣,当中大推个罗宋汤,平时喺其他茶餐厅/冰室饮到嘅都偏水,但呢道个汤是浓郁的!汤里里面有不少牛肉粒,总之全是惊喜,下次一定要再来试试其他餐!保頓冰室 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道20A號地舖

跟餐会有牛油🧈餐包,餐汤,
白饭/意粉/薯菜,

保頓冰室 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道20A號地舖
  • XO醬牛柳粒豬油撈飯
  • 華田脆脆西多士
2024-06-22 125 浏览
裝修是懷舊復古風,環境尚可店裡播懷舊老歌,有點韻味。菜品賣相還可以,但是味道一般,結合價格和位置勉強可以過關。西多士比較新奇的搭配,我個人覺得一般,更喜歡吃甜品。雞腿脆皮很脆但沒什麼味道,蛋質還不錯。
裝修是懷舊復古風,環境尚可店裡播懷舊老歌,有點韻味。

菜品賣相還可以,但是味道一般,結合價格和位置勉強可以過關。

西多士比較新奇的搭配,我個人覺得一般,更喜歡吃甜品

雞腿脆皮很脆但沒什麼味道,蛋質還不錯。
2024-06-22 69 浏览
位於尖沙咀的「保頓冰室」,彷彿是一座穿越時光的時光機! 🕰️🏪 充滿復古氛圍:- 坐落於亞士厘道20號- 內部裝修充滿80年代冰室風格- 營造出悠閒懷舊的就餐氛圍🧭 排隊人龍彰顯人氣:- 門口總是人頭湧湧- 可見其深受食客的熱捧🎵 懷舊音樂營造氣氛:- 餐廳內播放著懷舊的廣東金曲- 彷彿帶你穿越回到過去🍽️ 經典香港茶餐廳菜式:- 午餐葡式雞飯 $68- 法蘭西多士 $38 ,美味花生醬- 生炸雞髀 $42 皮脆肉嫩,令人垂涎🍍 創意港式點心:- 菠蘿油 - 冰火交融,碰撞出全新體驗- 香港式奶茶 - 濃郁醇厚,回味無窮🌟 無論是懷舊氛圍,還是傳統美食,「保頓冰室」都讓人彷彿穿越回到香港過去的美好時光。 📿 這裡絕對值得一探究竟!

🏪 充滿復古氛圍:

- 午餐葡式雞飯 $68
- 法蘭西多士 $38 ,美味花生醬
- 生炸雞髀 $42 皮脆肉嫩,令人垂涎

🍍 創意港式點心:
- 菠蘿油 - 冰火交融,碰撞出全新體驗
- 香港式奶茶 - 濃郁醇厚,回味無窮

2024-06-21 67 浏览
這間懷舊餐廳擁有濃厚的冰室氛圍,背景播著80年代的音樂。餐廳的招牌菜色包括了老一代的港式美食,讓人流連忘返。公司茄汁意粉是一大亮點,上頭淋了香濃的茄汁,底下是彈牙的意粉,配上香脆的火腸、腸仔及半熟的雞蛋,口感豐富,風味獨特。漢堡扒軟而多汁,肉質新鮮,與意粉的完美組合。招牌生炸雞脾雙蛋飯也別有一番風味。外脆內嫩多汁的雞脾,配上微焦的煎蛋汁香四溢,用來配飯就是快餐的一絕。瑞士雞翼肉質軟嫩多汁,瑞士汁恰到好處,不會太甜又不會過咸,每人一隻其實不太足夠。西多士外皮金黃酥脆,麵包經過精心烘烤,口感恰到好處。內陷中填有花生醬,與酥脆的外皮及蛋香融合,讓人食指大動。最後來一杯懷舊忌廉溝鮮奶,忌廉的氣泡及甜味,香滑溫潤,綿密的口感與清新的奶香令人陶醉。這間店無疑能讓人重溫舊日的美好滋味,值得細細品嚐。下次有機會再嘗試餐廳的麵包。
2024-06-21 84 浏览
🥢新開設在尖沙咀的冰室 偶然經過覺得裝潢很特別 足滿懷舊風格📺💽📼
🇭🇰現在在香港很難會看到這種冰室 而且價錢十分親民👍🏻

💖來到懷舊冰室當然要吃懷舊菜式 看到很多都好想吃🤭

🍗馳味金牌飯🍳
大大的生炸雞脾 加上雙煎蛋 賣相已勝!!🥇
🫣分量超級大份 雞脾做到皮脆肉滑 白飯配上黑椒汁加上蛋醬吃一流😋

🥓鐵板美式雜扒 配薯菜
鐵板扒餐包括餐湯 餐包 飲品
扒類也很豐富 脆皮腸 雞翼 豬扒 煙肉 雞腿肉
自己倒上蒜溶汁到鐵板發出"炸~~~~"的聲音 充滿兒時回懷
🤩份量多到滿瀉 口跟朋友看到目定口呆👀

🫣還點了馳名菠蘿包、奶醬多、紅豆冰
本來想點香蕉船, 刨冰等 但因為太飽都吃不下了 下次一定要再去吃!!~

🇭🇰現在在香港很難會看到這種冰室 而且價錢十分親民👍🏻

自己倒上蒜溶汁到鐵板發出"炸~~~~"的聲音 充滿兒時回懷
🤩份量多到滿瀉 口跟朋友看到目定口呆👀

🫣還點了馳名菠蘿包、奶醬多、紅豆冰
2024-06-20 81 浏览
今日係尖沙咀開工。開了幾個會議實在很累。很大壓力。須要食一些可以滿足到自己的快食。同幾個同事食過快飯。再拼搏。鐵板牛柳拼大蝦。鐵板即叫即燒。火烘烘的高溫。拼湊出來既鮮嫩牛柳。五成熟啲肉質更是無懈可擊。肉質鬆軟。彈牙多汁。牛柳獨实味道一流。再配上傳統配菜意粉更是天衣無縫地合襯。乾炒雞扒意粉。雞扒肉汁鮮嫩。入口彈牙。火喉十足。最基本最重要的是炒出來意粉。沒有多餘剩油。可見師傅功力深厚。乾爽順喉。野味十足焗豬扒飯。自從大家樂做起左焗豬扒飯之後。每間餐廳都出自家製的。而本人比較欣賞它的全心全意焗豬扒飯。原因它的本質係理所當然「傳統」。飯量其實都是好重要。它的份量恰到好處。再加上新蕃茄製成醬汁。豬扒肉汁豐富。肉質鮮嫩。無一處可挑剔。

2024-06-17
  • 鐵板牛柳拼大蝦
  • 焗蕃茄豬扒飯
2024-06-19 81 浏览
尖沙咀呢個遊客區,發現依間充滿懷舊風情嘅餐廳,唔算好大,但非常受歡迎,假期可以話係座無虛席!2:00嚟到,午餐時間雖然係星期六,但係都有午餐,唔錯。2:30仲有下午茶添。乾炒公司意粉就好似公司三文治咁,乜嘢材料都有啲呢個意粉有驚喜,好有鑊氣,而且好惹味!黑椒味道突出,配埋啲香腸、雞蛋、堡扒同埋超清爽嘅洋蔥,成件事出奇地正😁😁雞髀雙蛋飯,有好幾款醬汁可以選擇我哋就揀咗咖喱汁,偏向辛辣感覺,幾好餸飯。炸雞髀出色,個皮好脆!兩隻煎蛋賣相亦令人食指大動😁😁飲品方面,我哋揀咗凍奶茶同埋熱奶茶見到呢個雪糕菠蘿包,幾特別,所以一於當甜品,食埋先啦😁😁菠蘿包夾住雪糕,我都係第一次,雪糕好滑,成件事感覺涼浸浸,又有少少脆,有趣有趣😁😁

2:00嚟到,午餐時間
雖然係星期六,但係都有午餐,唔錯。2:30仲有下午茶添。

乾炒公司意粉
就好似公司三文治咁,乜嘢材料都有啲

雞髀雙蛋飯,有好幾款醬汁可以選擇
凍奶茶

飲品方面,我哋揀咗凍奶茶同埋熱奶茶

凍奶茶
2024-06-18 83 浏览
🥩鐵板西冷牛扒配薯菜🫕餐湯羅宋湯湯底真材實料,有牛肉、蔬菜、蕃茄,味道濃郁配埋牛油餐包沾上羅宋湯,好夾淋上黑椒汁,吱吱聲音,香噴噴既牛扒,肉質淋滑👍🏻🍗生炸雞脾煎雙蛋飯雞脾炸到金黃酥脆,肉質保持嫩滑,配埋兩雙太陽蛋&茄汁撈飯,不得了🫘🥤紅豆冰綿密既紅豆,椰香濃郁,紅豆跟椰汁比例岩岩好,唔會太甜🥤什果賓治滿滿既水果,有菠蘿、椰果、車厘子等,配搭7 up,透心涼,爽呀📍保頓冰室 尖沙咀亞士厘道20A號地舖

🥩鐵板西冷牛扒配薯菜
🫕餐湯羅宋湯
淋上黑椒汁,吱吱聲音,香噴噴既牛扒,肉質淋滑👍🏻

🍗生炸雞脾煎雙蛋飯

🫘🥤紅豆冰
綿密既紅豆,椰香濃郁,紅豆跟椰汁比例岩岩好,唔會太甜

🥤什果賓治

📍保頓冰室