2015-09-21 539 浏览
繼上次找到我的芋圓之旅終點站-康瑞涼茶後,並沒有放棄繼續尋覓出色的芋圓。古語有云,一山還有一山高。在太安樓找到兩家店,美姐糖水和來來小吃店。相比美姐糖水,來來小吃店較整潔企理,亦較寬敞。除了廚房,還有供堂食的立食位置,炎炎夏日,有冷氣供應,還有電視,挺不錯。美姐有各類中式糖水,來來則主打台灣糖水和飲品。刨冰可自選配料。懶人如我,可選仙草冰,預設地有芋圓、芋頭、仙草和粉圓。份量十足,賣相一般。最好吃是大大件芋圓,粉粉的,少少煙韌,濃郁芋香。其他都一般。芋圓令人失望,完全沒有蕃薯或芋頭味,只是一顆淡而無味的丸子。在美姐糖水外賣了一碗薑汁芋圓作比較。薑汁不會太甜,幾濃的薑汁,吃過仙草冰,正好暖一暖胃。十分喜歡它的薑汁,但芋圓同樣強差人意。還是深水埗醫局街的隱世芋圓最出色。到目前為止,最回味,甚至可說是唯一令人滿意的一家。看到寫著"台灣名產 仙草芋圓丸子"的一刻,心裡一陣興奮。即叫即煮,等了5-10分鐘,卻漫長得像一輩子。急不及待打開蓋子,盛得滿滿的。有芋圓、紅豆、薏米,底下放滿仙草,十分豐富。芋圓十分煙韌,咬下去有淡淡的芋頭味,還有超細的芋頭粒。黃色的較軟,又滑又煙韌,有蕃薯的甜和清香。很滿

在太安樓找到兩家店,美姐糖水和來來小吃店。

養樂多綠茶
看到寫著"台灣名產 仙草芋圓丸子"的一刻,心裡一陣興奮。

芋圓十分煙韌,咬下去有淡淡的芋頭味,還有超細的芋頭粒。黃色的較軟,又滑又煙韌,有蕃薯的甜和清香。很滿意。

大大粒的紅豆完全沒有多餘的甜,咬下去,粉粉的口感。薏米大粒又彈牙,丸子煙韌帶點粉,還有滑溜溜的仙草,十分清香。唯一的甜味,來自椰汁,應該是混了點仙草的糖漿,椰香和甜味之中,帶有一點仙草味。
$20一碗,用料豐富,而且真材實料。混在一起,每一樣都有各自的角色,令整碗糖水味道更佳,口感更多層次。除了外賣,還可以到旁邊的康瑞中醫診所堂食。可惜,家庭式經營的小店,要吃到芋圓,要碰碰運氣。
2015-09-12
2015-09-15 458 浏览
Went here because there was no one.Ordered the wintermelon and grass jelly drink and requested it to be less sweet.Unfortunately, the drink was super sweet.It seems that I need to try this place again because a blogger told me that the 黑糖台灣冰 is good.

2015-08-25 219 浏览
💕三味冰價錢:$30分數:7/10材料:椰果 仙草凍 手作芋圓(黃 紫 白色)其實30蚊好大碗囉😫夏日首選🌞冰凍碎冰🌝加左啲黑糖係上面😗甜而不膩😚好有清爽feel😜qq椰果🙋解熱消暑仙草凍💁芋圓😅不過其實冇咩芋頭味😂不過好彈好有嚼勁☺️入面有啲黏性😌不愧係手工😆

💕三味冰
價錢:$30
分數:7/10
材料:椰果 仙草凍 手作芋圓(黃 紫 白色)
  • 三味冰
2015-08-18 274 浏览
Facebook見到有朋友分享太安樓竟然有挫冰!!!果然呢期忙住做野 連太安多左間台灣野都唔知我對台灣最念念不忘既野食 一定有挫冰份大大碗冰 加黑糖 好味到喊!偏偏香港淨係興綿花冰 -_- 我淨係想要黑糖挫冰喳下晝六點去 店入面無客人得老闆既朋友 佢個小朋友讓左唯一一張櫈俾我好乖啊 !點左 三色黑糖豆花 (三色:布丁 仙草 豆花)果然同台灣一樣!豆花做底 加黑糖水 布丁 仙草 上面再放一d挫冰豆花食到豆味 (雖然似廢話 但係好重要架)台灣豆花係有質感d 唔同香港豆花咁滑黑糖水好潤 不過黑糖味唔算勁濃反而個布丁有驚喜 超濃味!就算同黑糖水一齊 都仲食到布丁味$25蚊碗 滿足滿足 我呢個台灣胃心滿意足~ 果然真材實料 實會番黎再食希望佢係太安樓做得住啦 話哂呢度競爭咁大
Facebook見到有朋友分享

太安樓竟然有挫冰!!!

果然呢期忙住做野 連太安多左間台灣野都唔知

我對台灣最念念不忘既野食 一定有挫冰份
大大碗冰 加黑糖 好味到喊!
偏偏香港淨係興綿花冰 -_-
我淨係想要黑糖挫冰喳

下晝六點去 店入面無客人
得老闆既朋友 佢個小朋友讓左唯一一張櫈俾我
好乖啊 !

點左 三色黑糖豆花 (三色:布丁 仙草 豆花)
果然同台灣一樣!
豆花做底 加黑糖水 布丁 仙草 上面再放一d挫冰
三色黑糖豆花 $25

豆花食到豆味 (雖然似廢話 但係好重要架)

台灣豆花係有質感d 唔同香港豆花咁滑

糖水好潤 不過黑糖味唔算勁濃
反而個布丁有驚喜 超濃味!
就算同黑糖水一齊 都仲食到布丁味

希望佢係太安樓做得住啦 話哂呢度競爭咁大
2015-08-18
三色黑糖豆花 $25
  • 三色黑糖豆花
2015-08-08 417 浏览
泥到西灣河太安樓呢個小夜市,越夜越精彩😎最近得知呢間新開既來來小吃店原來係主打台灣牛奶冰。而我係比佢既芋圓吸引住,因為去過台灣後,一直對芋圓念念不忘,但係香港好難搵到一間大件夾好食既手工芋圓!幸好屋企附近有咁多好野食,要宵夜完全冇難道😌短短3日,我已經到過呢間店兩次,第一次食3樣配料既牛奶冰$30,第2次食5樣配料$35,如要煉奶要另加$2。唔好以為咁平一定好細份,實則係2~3人份量,絕對係平,靚, 👍👍呢幾日天氣熱到一個點,快啲泥試下呢個解暑之選!!介紹下呢個5樣配料既牛奶冰先🍨,配料有:芋圓●芋頭●地瓜●布丁●粉圓,另加煉奶。芋圓同粉圓都in in un un,值得一提係,芋圓即叫即整,芋頭夠溶,地瓜橙黃夠甜😍😍 店內仲有豆花,涼粉,飲品等,各有特色 友人話即使住遠啲都要泥食兩三次,希望小店能夠保持水準😆
泥到西灣河太安樓呢個小夜市,越夜越精彩😎

唔好以為咁平一定好細份,實則係2~3人份量,絕對係平,靚,
👍👍呢幾日天氣熱到一個點,快啲泥試下呢個解暑之選!!

5樣牛奶冰
店內仲有豆花,涼粉,飲品等,各有特色
友人話即使住遠啲都要泥食兩三次,希望小店能夠保持水準😆
题外话/补充资料: 請留意:堂食店內只有一張櫈!
2015-08-05
5樣牛奶冰