2024-02-01 132 浏览
西灣河太安樓正宗台式黑糖綜合豆花材料足口味夠晒台灣feel,入面除咗豆花之外仲有芋圓地瓜圓迷你湯圓同埋紅豆,芋圓同地瓜圓嘅size比較巨型,不過味道幾好,食得出芋頭味同番薯味,就好似喺台灣夜市食到嘅味道咁樣,好正。另外佢啲紅豆真係好掂,軟綿綿得嚟紅豆味夠晒香濃,煲到少少起沙,我個人就非常喜歡。佢嘅迷你湯丸煙煙韌韌口感同味道都唔錯。至於個豆腐花就夠晒滑。呢碗野雖然落咗黑糖,不過佢嘅甜度都調得幾適中。
2024-01-17 107 浏览
認識我的人都知道我很喜歡吃芋圓和地瓜丸,可是在香港一直找不到一家像台灣吃到的口感和味道相近的芋圓和地瓜丸,早年於長州找到一家,雖然只是80%近似,不過已經是吃過最高分的了,不過今天朋友介紹之下認識了這家在西灣河的台,口味有95%近似台灣的正宗口味,真的是一試難忘,以後可不用坐船入長州亦吃到台灣好味道。這店晚上7時多才開門,我晚上7時左右到達只開了半閘,於是在太安樓內吃吃這吃吃那,仍然走回去,終於開門了,買了芋圓仙草凍及芋圓豆花,口感的煙韌度及入口的味道,雖不及台灣吃到的,但正所謂遠水不能救近火,在這裡吃著吃著頂頂癮吧。
2023-12-10 133 浏览
🇭🇰來來小吃店·仙草冰$34呢間我好耐之前朋友帶我嚟食 我覺得好好食嘅 不過我近排再食就覺得佢水準差左好多 食左兩次都好失望🥹佢啲芋圓同以前一樣都係超大粒既 但係依家係勁粉 咬落去質感好粉 而且無咩味 係好似煮左好耐漲大左既丸咁 無左之前大大粒QQ既口感 滿足唔到我想食芋圓既慾望🫢🫢🥲·📍來來小吃店 (西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A33B號舖)·#rbyeat#rby西灣河#rby港式 #rby甜品飲品
🇭🇰來來小吃店
仙草冰$34
仙草冰

#rbyeat
#rby西灣河
#rby港式 #rby甜品飲品
等候时间
5 分钟 (堂食)
$34 (宵夜)
2023-07-28 374 浏览
舖面貼滿曬唔同既Menu, 甜品同飲品既選擇都好多, 揀到眼都花, 最後都係揀左我最愛既芋圓😋黑糖綜合豆花($33)紅豆, 粉圓, 芋圓, 珍珠, 豆花呢個組合超飽肚, 全部都係煙韌類既圓形食物, 芋圓超大粒得黎又夠煙韌, 豆花係厚實比較多石膏粉果種, 相當滿足🥰三色黑糖豆花 ($31)雞蛋布丁, 仙草, 豆花都係必勝既組合, 呢款建議可以揀少甜, 因為本身雞蛋帶丁已經有甜味, 加埋豆花既糖漿會甜上加甜, 所以少甜會更好, 都係一個芋圓以外既好選擇😚平日既夜晚去都相當熱鬧, 眼見大家食飽飯都會黎買杯飲品或者甜品食下, 除左冇得堂食之外, 呢個價錢黎講又大份又足料, 絕對抵食🤩

黑糖綜合豆花($33)

三色黑糖豆花 ($31)

2023-07-28
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$33 (宵夜)
2023-06-23 307 浏览
店名: 來來小吃店 地址: 西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A33B號舖西灣河站B出口,行3分鐘環境: 不設堂食價錢: 4/5味道: 4/5太安樓一向都係港島嘅掃街媽去處,今次就試下呢間台式甜品店😙黑糖綜合豆花❤️❤️❤️❤️$33縮合包左紅豆🫘,粉圓同芋圓,紅豆🫘粒粒分明,唔會話煲到爛哂,粉圓同芋圓都煙韌有咬口🥳芋圓有淡淡嘅芋頭同地瓜香,豆花亦有豆味,唯一扣分位係唔夠凍🙈🥲stitchfoodie西灣河#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 來來小吃店

地址: 西灣河筲箕灣道57-87號太安樓第二街A33B號舖
西灣河站B出口,行3分鐘

環境: 不設堂食
價錢: 4/5
味道: 4/5

太安樓一向都係港島嘅掃街媽去處,今次就試下呢間台式甜品店😙

黑糖綜合豆花❤️❤️❤️❤️

stitchfoodie西灣河

2022-12-02 645 浏览
食完晚飯突然想食碗台式甜品上open rice 睇到食評好似不錯 專程行咗幾條街去食結果…………………🤢伏🤮伏🤬伏成碗糖水冇甜味 叮點黑糖嘅味道都食唔到出芋頭切到大大舊 煮得唔夠時間 實得得 唔夠粉亦冇芋頭香味芋圓大大粒以為唔差啦 點知一陣雪味 好似放咗好耐完全唔煙韌仙草都係一陣雪味 衰過惠康買到嘅即食仙草終結成碗只食到雪味 係雪咗好耐嘅味道食咗3分1已經頂唔住 倒咗第一次食到咁難食嘅台式甜品那裏來的好評??不可一不可再
食完晚飯突然想食碗台式甜品
仙草都係一陣雪味 衰過惠康買到嘅即食仙草
終結成碗只食到雪味 係雪咗好耐嘅味道
食咗3分1已經頂唔住 倒咗
第一次食到咁難食嘅台式甜品
那裏來的好評??
不可一不可再
仙草冰
2022-11-25 419 浏览
嚟到大概十點半,落住中等雨有風都有三四位客人等攞外賣,所以都有啲期待值。落單要咗碗熱嘅綜合紅豆湯,粉圓、小丸子同芋圓 (圖中因正常芋圓賣晒而換咗細嘅)都真係有齊嘅。讚:1. 收錢姐姐落單時已講明大芋圓賣晒,要改小芋圓,落單前會交代清楚,呢點係要讚嘅。2. 三樣軟得嚟都夠煙韌,小丸子糯米味香。劣:1. 紅豆湯無紅豆味,似黑糖水多過紅豆湯,而且極甜,係食咗兩啖之後口乾到要飲水嘅甜,甜到我成碗都食唔落dum咗。2. 小芋圓完全無味,可能太「小」啦,只食到糖水甜味。見到其他豆花相好似幾靚咁,可能只有紅豆湯咁伏啦……小妹就可一不可再,會留返quota食其他舖出品。

讚:
2. 三樣軟得嚟都夠煙韌,小丸子糯米味香。

劣:
2. 小芋圓完全無味,可能太「小」啦,只食到糖水甜味。

綜合紅豆湯
2022-11-24
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$33 (宵夜)
🍍來來小吃店🥤呢間正宗台灣食店已經喺太安樓札根好幾年由台灣夫婦主理主要賣台式飲品同甜品之前已經食過佢嘅芋圓台灣人整嘅果然零舍不同~(๑´ㅂ`๑)Q彈得嚟唔會太粉仲芋頭味有芋頭香蕃薯味有蕃薯香不過我最鐘意嘅係佢地嘅台式飲品有別於其他台飲店佢地嘅嘢飲係你會喺台灣街頭先會見到嘅款例如金舌頭手上嘅炒鳳梨鮮奶聽落怪怪但飲落愉快炒鳳梨有果香咬落無渣鮮奶飲落有淡淡鳳梨味唔會死甜我飲咗兩啖俾腦細搶咗就成杯無咗了下次要佢請十杯我飲( ੭눈 _ 눈 )੭
🍍來來小吃店🥤

呢間正宗台灣食店已經喺太安樓札根好幾年
由台灣夫婦主理
主要賣台式飲品同甜品
之前已經食過佢嘅芋圓
台灣人整嘅果然零舍不同~(๑´ㅂ`๑)
Q彈得嚟唔會太粉
鮮奶飲落有淡淡鳳梨味唔會死甜
我飲咗兩啖俾腦細搶咗就成杯無咗了
下次要佢請十杯我飲( ੭눈 _ 눈 )੭
2021-06-21 1252 浏览
大熱天時同小朋友向附近公園玩完,買杯野飲解下溫先,再買埋碗糖水慢慢嘆。蜂蜜綠茶$18+珍珠$3大大杯好飲,珍珠夠煙韌黑糖綜合豆花$31,大大碗好足料芋圓,珍珠,紅腰豆,黑糖糖水豆花 好好食等緊其間,都唔少人來幫襯。有機會都想試埋其他糖水

蜂蜜綠茶$18+珍珠$3
大大杯好飲,珍珠夠煙韌

黑糖綜合豆花$31,大大碗好足料

芋圓,珍珠,紅腰豆,黑糖糖水豆花 好好食

等緊其間,都唔少人來幫襯。

有機會都想試埋其他糖水
2021-05-23 944 浏览
好耐無嚟太安樓掃街,今次無做功課,直接見到邊間多人就試吓今日係星期六,老闆娘係一次過收幾張單就去準備,做完個幾張單先至再接單,所以經常會有大排長龍嘅情況出現,條龍又好似好耐都唔郁嘅情況出現,但係老闆娘好nice好有禮貌,最後等咗20分鐘左右仙草冰($32)好抵食,因為入面咩都有,有手工芋圓(番薯,芋頭,綠茶芋圓),仲有珍珠,仙草同埋2-3大舊芋頭,芋圓同珍珠都彈牙,芋頭就味道好好,但可以再煮林啲,整體性價比都好高
好耐無嚟太安樓掃街,今次無做功課,直接見到邊間多人就試吓

外卖自取
  • 仙草冰
2021-05-06 1325 浏览
幾年前,我在上手手提電話的「開飯喇」戶口裡面,曾經光顧過位於「港島」「西灣河」著名食街「太安樓」裡面的台灣外賣飲品小食店「來來小吃店」。當時我選擇了,購買和享用「來來小吃店」店主製作,擁有非常濃厚甜味的冰凍「黑糖豆腐花」甜品,還有手調的「黑糖珍珠鮮奶」飲品。其實「來來小吃店」作為一間台灣外賣小吃飲品店,當時不會只有製作和提供「黑糖珍珠鮮奶」飲品這麼簡單,只是當時的我對「黑糖」甜品跟鮮奶飲品太過着迷,才沒有留意食店的其他台灣飲品。結果我今次光顧「來來小吃店」,再沒有選擇享用「黑糖珍珠鮮奶」和「黑糖豆腐花」,改為購買「來來小吃店」製作的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品。其實我在付款購買「水蜜桃紅茶」飲品的時候,已經有跟「來來小吃店」裡面看店的人說,我的冰凍「水蜜桃紅茶」需要減少冰塊,只需要「少冰」就已經足夠了。「來來小吃店」製造的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品實際售價價錢頗為便宜,只需要港幣十八元就已經有交易,是我見過售價價錢最便宜的「水蜜桃紅茶」飲品店。結果我攜帶已經付款的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品回家之後,一打開飲品杯面一看,發現「水蜜桃紅茶」裡面的冰塊已經完全融化,畢竟「西貢」這個「不毛之地」名號可不是蓋

結果我攜帶已經付款的冰凍「水蜜桃紅茶」飲品回家之後,一打開飲品杯面一看,發現「水蜜桃紅茶」裡面的冰塊已經完全融化,畢竟「西貢」這個「不毛之地」名號可不是蓋,坐港鐵返回「彩虹」已經需要二十分鐘。

再在「彩虹」等候專綫小巴返回「西貢」,或許又需要等候半小時,坐等候漫長車程返回「西貢」,結果又需要浪費半小時,結果飲品裡面剩餘的冰塊,已經融化接近七七八八了。
水蜜桃紅茶

幸好「來來小吃店」凍「水蜜桃紅茶」飲品裡面的「水蜜桃」甜味跟「紅茶」味道感覺勉強仍然尚在,沒有被冰塊融化出來的冰水所沖淡。

不過我看「水蜜桃紅茶」飲品裡面剩餘下來的冰塊,都已經隨著漫長的車程而完全融掉,說感覺完全沒有可惜,就肯定是不可能,問題是飲品裡面的「水蜜桃」甜味還剩下多少?幸好我還算飲到「水蜜桃」甜味。

不過「太安樓」食街裡面有提供「水蜜桃紅茶」的台灣飲品店,實際數目可真不小,而且價錢都是相差無幾,所以我下次何時有機會再光顧「來來小吃店」,我可真的不敢貿貿然就下定論。
2021-04-11
等候时间
12 分钟 (外卖自取)
$18 (宵夜)
水蜜桃紅茶
2020-08-23 1411 浏览
My all-time favourite Taiwanese dessert takeaway in Hong Kong!-The shop owners are a pair of Taiwanese couple, who’re rly nice and friendly.-The taro balls are chewy with three different flavours, which are yellow sweet potato, purple sweet potato and taro. The soup here is brown sugar tea. I remember you can also opt for red bean soup as the base of the taro ball dessert!
外卖自取
2020-08-04 1075 浏览
放工又黎太安樓搵食啦🥳,其實呢度真係好似迷你版嘅葵涌廣場,一定可以滿足大家「掃街」嘅慾望,港、中、西、日、越、泰,想食乜都得✔呢次食完正餐 林記車仔麵 之後,行左幾個圈消化下之後,就過左黎 來來小吃店😆次次經過都見到幾多人係度等,今次就決定試下!本身打算試佢個燒仙草,但天氣真係太太太熱啦,所以最終揀左仙草冰🧊❄$32價錢合理,份量絕對唔會少過外面個啲糖水鋪,而且佢啲冰係用仙草去整,所以成碗味道好濃郁,就算冰溶左味道都唔會變淡👍🏻芋圓、芋蓉、珍珠等配料都好多😋😋食晒即刻涼透心,舒服晒~

燒仙草

2020-06-28
等候时间
15 分钟 (堂食)
燒仙草
  • 仙草冰
2020-06-27 888 浏览
之前見到其他食評話依間好食就特登過黎食但唔知係咪抱太大期望..有啲失望叫左個黑糖芋圓豆花芋圓唔太林亦都幾大粒.. 什至紫色果粒有啲渣而豆腐花相對就比較硬 亦唔重豆味
之前見到其他食評話依間好食就特登過黎食
但唔知係咪抱太大期望..
有啲失望
叫左個黑糖芋圓豆花
芋圓唔太林亦都幾大粒.. 什至紫色果粒有啲渣
而豆腐花相對就比較硬 亦唔重豆味
2020-04-12 1078 浏览
好耐都未嚟過太安樓啦,夜晚過嚟太安樓真係特別熱鬧,夜晚嘅店舖都有好多選擇,好多都有營業,食完晚飯當然要食吓甜品啦,喺太安樓入邊見到一間燒仙草,我決定夜晚甜品就食佢啦!呢度嘅等候時間有啲耐因為依度排隊嘅人數都好多,價錢對我來講係合理嘅,質素都幾好,份量都合理,啱晒食完飯為晚飯建上一個完美嘅句號,燒仙草嘅質地口感都係唔錯,我以為係凍嘅所以會有啲冰係入邊,入邊仲有一大份既芋泥,口感好好,有啲顆粒狀,唔錯!