晚飯後想吃點甜品解饞,這次來到旺角的「佳佳甜品」,試試他們的招牌楊枝甘露和腐竹白果糖水,感覺是不錯的選擇。店面位於旺角熱鬧地段,進門後竹條天花板和木質裝潢設計帶點日式風情,牆上掛滿甜品介紹的畫作,環境溫馨又有格調。值得一提的是,佳佳甜品以往人氣旺盛,較早前需要排隊才能入座,但當日運氣不錯,無需排隊直接入內,節省了不少時間。不過要注意,座位設計有點狹窄,特別是晚市高峰期,空間有點擠迫,建議避開人多時段入座。這晚點了凍楊枝甘露,色澤鮮艷的芒果湯底散發濃郁果香,西米粒Q彈適中,配上微甜的椰奶,口感層次豐富,甜度控制得宜,冰涼的口感非常解膩,質素確實值得一讚。另一款凍腐竹白果糖水同樣清爽,腐竹軟滑,白果香氣撲鼻,湯底清甜不膩,冰涼的感覺在晚餐後特別舒爽,帶來清新體驗。服務員態度友善,點餐和上菜速度尚可,惟高峰期稍為忙亂,建議提前預約。環境方面,天花竹條設計別出心裁,配合暖黃燈光,營造出舒適氣氛,牆上的甜品畫作也增添了不少藝術感。但座位間距確實偏窄,特別是靠窗或門口位置,活動空間有限,長時間坐可能會感到不適。衛生方面,店內保持乾淨,餐具也算整潔,給人放心感。總體來說,佳佳甜品的甜品質素穩定,凍楊

總體來說,佳佳甜品甜品質素穩定,凍楊枝甘露和腐竹白果糖水都很清爽,晚飯後來一碗冰涼糖水解膩很合適。惟座位狹窄和高峰期人多是小小缺點,若能改善空間佈局,體驗會更佳。性價比方面,價錢合理,幾十元就能享用一頓甜品小聚,適合朋友聚會或家庭出動。給予75/100的評分,推薦給愛吃甜品的你,當日無需排隊是意外之喜,但記得避開人潮時段,慢慢享受這份冰涼甜蜜時光!
楊枝甘露
宵夜
楊枝甘露
2025-05-08 0 浏览
中式甜品舖一定要去佳佳甜品,朋友平時都係食腐竹白果薏米糖水,今次我就揀咗番薯糖水加湯圓。番薯糖水重薑味,好驅風食完好舒服,腐竹白果薏米依然保持到味道。之前每次去都會食合桃露,不過發現除咗合桃露其他都唔錯。
2025-03-25 232 浏览
好日都唔出旺角,食完晚飯見又唔係晏,點都搵返個糖水食啦,行行吓見到佳佳,似係加盟店,坐滿人又幾多人排隊,諗住佳佳分店應該唔會太差啦,點知伏到不能,叫咗兩溝嘅糊好似水咁稀,芝麻糊加綠豆沙冇綠豆味,一樣又係稀,連芝麻糊都可以水咁稀真係冇嘢講,楊枝甘露啲西米硬,又冇奶或椰汁,咁邊似楊枝甘露呀,一係就另上畀人自己落,完全冇真係冇咗個靈魂,湯丸就冇乜特別,都係嗰啲現成嘢,普普通通,總之叫嗰啲都係唔掂嘅嘢,伏到咁,真係試一次夠啦
2025-03-24
$35 (宵夜)
係旺角同朋友食完晚餐經過見到米芝蓮推薦 就入去試下,吾洗等位 嗌左碗熱芝麻糊同凍冰花燉蛋-芝麻糊 : 上枱係熱但好甜,一食就知係芝麻粉沖個種,好一般。-冰花燉蛋 : 蒸得太老,好甜,好鞋口,用匙羹一不就好散,重點吾滑身。-因為太甜慢慢食,食食下門口有人排隊 店員就好急要清枱 問左幾次食完未。未食完碗糖水就有店員過黎講「其實用餐時間係30分鐘,因為係繁忙時間 所以要清枱」,只能講冇下次吾好食 服務又差,原來咁都可以米芝連。
係旺角同朋友食完晚餐經過見到米芝蓮推薦
就入去試下,吾洗等位 嗌左碗熱芝麻糊同凍冰花燉蛋
芝麻糊 : 上枱係熱
但好甜,一食就知係芝麻粉沖個種,好一般。
未食完碗糖水就有店員過黎講
「其實用餐時間係30分鐘,因為係繁忙時間 所以要清枱

只能講冇下次

吾好食 服務又差

原來咁都可以米芝連。
芝麻糊
2025-03-15