2025-06-19
《傷心酸辣粉 - 旺角》以前喺旺角番工,lunch time成日同同事走落黎傷心酸辣粉食雞煲,飲品同配料都係任飲任食,人均都係$100有找勁抵食😌仲有得揀烤魚、辣雞煲、藥膳雞煲等等,選擇都幾多😎最近又突然間想食雞煲,收左工就過番黎旺角呢間分店望下而家有咩唔同,原來而家仲有羊蠍子煲、胡椒豬肚雞同埋近年港人好喜歡既椰子雞煲,晚市都只需$128/人,汽水啤酒茶飲都係飲拎的,食完雞煲仲可以出番自助區拎火鍋配菜,成個雪櫃既配料任你配搭,仲可以自己佢地既招牌酸辣粉添🤭包你食到飽飽離場今次我就揀左椰子雞煲試下,個湯用左椰子水煮成,啲雞肉都幾入味同滑身,甜甜地幾開胃,不過加湯就無得加椰子水,只有雞湯供應,食完啲雞後就可以打邊爐🍲而自助吧有各式各樣既丸類同蔬菜,冬瓜、蘿蔔都係吸湯既食材,吸左椰子水之後勁甜勁好味😋另外主食就推薦拎份紅薯粉再配埋蒜蓉、醋同辣油製作酸辣粉👍🏻💁🏻♀️酸辣土豆絲 $ 28除左任食雞煲外,呢度既涼菜同樣都係我好鍾意食的,不過小辣都已經幾辣下,如果第一次食可以試左BB辣先🌶️個人喜歡酸辣呢一款多過熗炒土豆絲,土豆絲食落爽脆又入味,餸白飯或主食都超下飯💁🏻♀️紅油海蜇 $36海蜇有紅油
💁🏻♀️酸辣土豆絲 $ 28
💁🏻♀️紅油海蜇 $36
海蜇有紅油同麻油味選擇,紅油既話就惹味啲,墊底既青瓜嗦曬汁都好好食,小食既份量都幾多,多人黎食飯既話就可以叫多幾款share 食,一個人的話叫一款都好夠啦
💁🏻♀️蒜泥白肉 $43
喜歡食蒜既話呢道小食就啱曬你,大量既蒜泥鋪喺薄切既腩肉上面,配上紅油後勁濃味,同樣帶微微辣味,不過唯一要擔心就係食完個口充滿蒜味🫢約會前忌食呀🤭但的確好惹味同埋夠曬大份👍🏻推介