2020-05-10 829 浏览
裝修懷舊舒適,夜晚有現場音樂,氣氛很好。鹽酥雞外脆內軟,麵線彈牙。侍應服務態度好。鹽水雞都好入味,好滑。醫護人員還有折扣。座位舒適,適合一大班人傾計。會介紹比其他朋友。
2020-04-07 2945 浏览
今天男友又來我公司找我吃午餐了,於是我們終於有機會嚐試另一間之前看中的餐廳,主打台灣菜的~伙食工房由於我們之前看見這間店舖在Open Rice中有很多好評,所以對這間餐廳期望很高,可惜「希望愈大,失望愈大」,我們根本想不到這間台灣菜的味道居然是這麼難吃!首先說說餐廳的環境,雖然餐廳是偏向懷舊,復古的路線,但是餐廳的燈光真的是太過昏暗了,而且桌子,椅子,設施,甚至是餐牌都給人一種殘舊的感覺其實殘舊與懷舊,那種感覺只是一絲之差而已!另外個人亦覺得這種風格和台灣菜有點格格不入的感覺,本人並不太喜歡了No.1【紅燒半筋牛肉麵】$60即使是平日的午市時候,一碗普通的牛肉麵都居然需要等待20分鐘以上!?幸好我的公司只是在旁邊的大廈,所以還有10~15分鐘慢慢享用,但如果是在比較遙遠的大廈上班的話,那便只能狼吞虎嚥了最重要的是,雖然牛肉麵等待了接近25分鐘,但它居然只是微暖而已!很明顯不是即叫即煮,那為什麼需要等待25分鐘!?至於它的味道更讓人失望頂透,牛肉的份量本身已經十分少了,只有兩塊而已,肉質更相當粗糙和堅韌,而且更沒有什麼牛肉味,淡而無味的,讓人味同嚼蜡,吃糠咽菜雖然牛筋都算爽口和有嚼勁,但

其實殘舊與懷舊,那種感覺只是一絲之差而已!

No.1【紅燒半筋牛肉麵】$60

紅燒半筋牛肉麵
很明顯不是即叫即煮,那為什麼需要等待25分鐘!?

紅燒半筋牛肉麵
雖然牛筋都算爽口和有嚼勁,但是牛肉麵的麵條簡直是「失敗之作」!麵條的口感非常煙韌和黏牙之餘,更沒有任何味道,索然無味的,連少許的牛肉香氣都滲透不到,間接顯示出麵條的烹調的時間完全不足夠!

No.2【台式香酥雞排麵】$55
台式香酥雞排麵
這份雞排終於是即叫即炸了,所以雞排的外皮十分酥脆香口,內裡的肉質則質嫩滑可口,鮮美多汁,重點是炸粉的份量並不多,所以完全沒有油膩的感覺,讓人口舌生香,回味無窮

台式香酥雞排麵
可惜的是,它旁邊麵條的味道簡直讓人「畢生難忘」!由於麵條中並沒有其他配料,湯底便好像和清湯寡水一樣淡而無味,那麼泡在湯中的麵條當然也是索然無味的,而且它的口感亦相當煙韌和黏牙,無論是味道抑或是質感都和牛肉麵的麵條一模一樣的!

台式香酥雞排麵
最過份的是,餐廳連鹽,胡椒粉,辣椒油這些基本的調味料都沒有,導致我們並不能為麵條添加一點味道,希望餐廳真的可以改善一下

No.3【黑糖珍珠奶茶】$15
黑糖珍珠奶茶
由於珍珠已經售罄了,所以改為了寒天,即是類似涼粉的東西,口感和味道都還算可以的

黑糖珍珠奶茶
但是黑糖奶茶的味道簡直是甜得嗆喉,什麼奶茶的醇香,黑糖的清甜,寒天的爽口,我通通都嚐不到, 我滿口都只是充斥著濃濃的化學甜味,簡直味如雞肋,讓人難以下嚥,囓蘗吞針!

價錢方面,紅燒半筋牛肉麵$60,台式香酥雞排麵$55,黑糖珍珠奶茶$15,兩人總共是$130,都算是正常午餐的價錢

總結來說,這間餐廳的上菜速度真的非常慢,趕時間的上班族千萬不要來,而且他連牛肉麵,黑糖珍珠奶茶這些基本的台灣食物都可以煮到這麼難吃,所以真的非常不值得推薦給大家!
2020-04-03
2020-04-03 1029 浏览
係藍藍嘅工廠區裏面,竟然有一間夠膽喺門口貼滿文宣,叫人點樣唔去食佢啊🚶🏻‍♀️不得不說,喺火炭呢區,黃店真係寥寥可數仲要係台式小店,簡直係少之又少餐廳採用工業風,張張枱都有唔同嘅風格⛑今日我就坐咗係角落其實lunch時間都好多人㗎,早少少嚟霸位會好啲🐮紅燒牛肉麵炆到好林嘅牛肉,配上台灣麵仲有清清地嘅湯底,面嘅份量亦都好多好彈牙啱晒大食嘅男士🧀藍帶芝士豬扒飯嘩!好大塊豬扒呀!🐷竟然係2塊薄薄嘅豬扒夾住芝士好嬲呀,個飯嘅份量多到驚人🍚不過就略嫌唔係好夠汁🤔有少少乾爭爭嘅感覺💁🏻‍♀️整體來講,份量就帶啦,不過質素就可以再進步下但係工業區來講,都真係少有嘅台式餐廳
係藍藍嘅工廠區裏面,竟然有一間夠膽喺門口
貼滿文宣,叫人點樣唔去食佢啊🚶🏻‍♀️
不得不說,喺火炭呢區,黃店真係寥寥可數
仲要係台式小店,簡直係少之又少
餐廳採用工業風,張張枱都有唔同嘅風格⛑
今日我就坐咗係角落
其實lunch時間都好多人㗎,早少少嚟霸位會好啲

🐮紅燒牛肉麵
炆到好林嘅牛肉,配上台灣麵
仲有清清地嘅湯底,面嘅份量亦都好多好彈牙
啱晒大食嘅男士

🧀藍帶芝士豬扒飯
嘩!好大塊豬扒呀!🐷
竟然係2塊薄薄嘅豬扒夾住芝士
好嬲呀,個飯嘅份量多到驚人🍚
不過就略嫌唔係好夠汁🤔
有少少乾爭爭嘅感覺

💁🏻‍♀️整體來講,份量就帶啦,不過質素就可以再進步下
但係工業區來講,都真係少有嘅台式餐廳
  • 紅燒半筋半肉麵
2020-03-04 1102 浏览
難得星期六放半天假,老闆車我們去午餐,揸車來火炭食個午餐。餐廳以工業風格,地方寬躺,自助形式叫餐,我們點了台式雞扒飯、牛肉麵、沙律,飲品也有不少選擇。我們忙著閑談,只影了2張相。
難得星期六放半天假,老闆車我們去午餐,揸車來火炭食個午餐。
2020-02-08
2020-02-28 1007 浏览
火炭工業區因為有好多辦公室,星期一至五中午食飯都會好多人。呢間台灣野都唔例外。食物本身都唔錯,我們叫左魯肉飯滷水三拼,珍珠奶茶。味道都算係幾正宗,用料都不錯,而且$65一個午餐, 都唔算係貴。但係入到餐廳既感覺都真係麻麻地,可能係我個人鐘意乾淨光猛既感覺啦,呢到Sale懷舊真係唔係好適合我。感覺D好似係殘殘舊舊,唔係好乾淨咁。同埋,由落單到有野食,差唔多等左25分鐘。Lunch time 得一個鐘,等25分鐘,真係唔會夠時間食架。
魯肉飯

2020-01-07
  • 滷水三拼
2020-02-28 683 浏览
好日吾來工業區,為左交收口罩來了這區,幸有朋友介紹呢間,地方非常闊落,下午來傾下計又或靜思下都幾好。食左個紅燒半筋半肉牛肉麵,超正!筋夠林吾散仲有小小咬口,牛腩夠入味吾散,牛味濃而不膩,也不嗆喉,湯底有牛的清甜,仲有雪菜做點綴,味道多一層次,香港的程班長好食,呢個style不同,平分春色,同樣好味!更體貼系走嘅時候,發現有口罩義賣$2O有5個口9罩,有印尼及日本口罩,每人限買1袋。今天得印尼,店員話明天才有日本口罩,沒打緊,印尼也不錯。

食左個紅燒半筋半肉牛肉麵,超正!

• 紅燒半筋半肉麵
幫襯咁多次,次次都咁好食。價錢同份量亦都好ok,環境好靚。加上係黃店,基本上冇得彈🥰全店「唯一」缺憾🤢係唱個live個呀叔真係好難聽!莫名其妙嘅唱腔,唔知佢唱乜,破壞了文青vibe😔除咗好食,好聽都係良知。為食客耳朵着想,唔好再俾佢上台😐Thanks。講返嘢食,今次叫咗台式清燉牛肉麵,同埋台式滷肉飯。牛肉麵嘅牛肉好冧,面嘅質感亦都好有趣,湯底清得來唔會太淡。滷肉飯嘅份量亦都好夠,兜滷味好入味😋P.S. 掛住食唔記得影相,相機食後sor😂

除咗好食,好聽都係良知。

為食客耳朵着想,唔好再俾佢上台😐Thanks。

P.S. 掛住食唔記得影相,相機食後sor😂
2020-01-15 1422 浏览
勁少打食評 白飯都食兩啖算唔知關唔關假期事星期六4點幾黎食見d相ok又係黃店就黎左食環境係真係ok 又闊落 又有live band 又有裝修價錢唔係平 $65無野飲 火炭工業區但食物真係搞唔掂 叫左鹽酥雞扒飯塊雞扒好明顯無調過味 如果冇嗰啲七味粉只會食到油炸味 都算 連個白飯都難食 好似係雪櫃拎出黎叮咁同埋好心比少少配菜 唔好用黑芝麻做配菜 真係搞唔掂周圍D茶記都有誠意過你地😓😓唔好以為黃色經濟圈就hea做 比返少少誠意
勁少打食評 白飯都食兩啖算

但食物真係搞唔掂 叫左鹽酥雞扒飯
同埋好心比少少配菜 唔好用黑芝麻做配菜 真係搞唔掂

周圍D茶記都有誠意過你地😓😓

唔好以為黃色經濟圈就hea做 比返少少誠意
有時候,台灣人比香港人更了解政治,更留意時事。因為香港有可能會成為台灣既倒影😢黃到金既老闆,配上大量文宣💪🏻雖然唔近地鐵站,離出口要行大約十分鐘。但都阻礙唔到香港人黎食野😂平日午膳時間,基本上一定爆場👍🏻如果係平日午膳黎,建議打去訂定檯。整間鋪都係用左工業風去設計,每一張檯都用左唔同既餐桌同餐椅,但併埋一齊,並無違和感。💬廁所唔算整潔,有少少尿臭味,要改善一下。🔹紅燒半筋半牛肉麵 $60個湯底好清,牛肉尚算燘得夠不過就未去到好淋既地步麵條有少少粗,唔入味,有少少湯同麵分開既感覺份量偏大,適合男士🔸醉雞麵線 $65聞落去有好香既酒味,但食落唔重酒味偏清淡,而麵線亦有少少煮過龍,偏淋其實去過幾次,每次既服務都偏混亂,每一次都有漏單既情況,如果午膳去食,就真係要預留多少少時間,一個鐘時間會好趕🙊
有時候,台灣人比香港人更了解政治,更留意時事。
因為香港有可能會成為台灣既倒影😢
黃到金既老闆,配上大量文宣💪🏻
雖然唔近地鐵站,離出口要行大約十分鐘。
但都阻礙唔到香港人黎食野😂
平日午膳時間,基本上一定爆場👍🏻
如果係平日午膳黎,建議打去訂定檯。

💬廁所唔算整潔,有少少尿臭味,要改善一下。

🔹紅燒半筋半牛肉麵 $60
個湯底好清,牛肉尚算燘得夠
不過就未去到好淋既地步
麵條有少少粗,唔入味,有少少湯同麵分開既感覺
份量偏大,適合男士
紅燒半筋半肉麵

🔸醉雞麵線 $65
聞落去有好香既酒味,但食落唔重酒味
偏清淡,而麵線亦有少少煮過龍,偏淋
醉雞麵線

2020-01-05 851 浏览
星期日,工業區冷清沒有人的日子,好難得這台式食店還會開門做生意。門面是用老舊的木板砌成,格調懷舊底週調,好容易就乏略了!一開門,室內裝修好像帶你到七八十年代的時候。有很多舊物會吸引你拍照!食物有 飯,麵,小吃,甜品及飲料。點餐要親自到櫃檯,餐點準備好後員工就會放到你的坐處。沒有加一服務費。香菜西檸雞絲冷麵 $70香菜 即 芫荽,令整個麵食變得額外清香,加上甜甜酸酸的西檸汁,會令你更開胃!手撕雞肉已附味,肉質嫩滑爽口,是用雞腿肉。整個環境氣氛及食物,會使你再光顧。

門面是用老舊的木板砌成,格調懷舊底週調,好容易就乏略了!

食物有 飯,麵,小吃,甜品及飲料。

香菜西檸雞絲冷麵 $70

整個環境氣氛及食物,會使你再光顧。

香菜青檸雞絲冷麵
2020-01-05
香菜青檸雞絲冷麵
  • 香菜西檸雞絲冷麵
2020-01-02 877 浏览
[🇭🇰香港- 火炭].一班人食飯最開心係可以乜都叫曬嚟share😆小食-宜蘭蔥肉餡餅,豆乳雞,甜不辣,滷水拼盤都好食;而主食我就好鐘意個魯肉飯,好難得有台灣嘅味道🥰半肥瘦魯肉超多,汁又夠,好足料!另外紅燒半筋半牛麵嘅粗同扁身麵好彈牙,可惜紅牛筋/腩燜得唔夠腍;整體環境舒服,好啱成班人嚟,食物方面小食出色過主食.🔻🍽 伙食工業📌 地址: 火炭坳背灣街57-59號利達工業中心地下3號舖 (正門入口-火炭路).#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatfotan #tummysreadyfortaiwanese
[🇭🇰香港- 火炭]
🔻
🍽 伙食工業
#tummysreadyfortaiwanese
2019-12-20 714 浏览
首先強烈建議openrice睇文唔好剩係關注多唔多食物描述裝修如何絕對影響進食體驗如果硬要不斷描述食物味道先可以pass建議openrice 不如諗清諗楚先?作為評核能否專業一點?而不一味只關注味蕾?香港人火炭小店食物品質可以最重要係由門口已經黃到金店內仲有香港人小品可購置希望長期戰可以為香港做多一點點室內裝潢舒適主要賣台式食物味道還好 選擇足夠岩晒香港女仔已列為工作日的午餐之選
首先強烈建議openrice睇文
唔好剩係關注多唔多食物描述

裝修如何絕對影響進食體驗
如果硬要不斷描述食物味道先可以pass
建議openrice 不如諗清諗楚先?
作為評核能否專業一點?
而不一味只關注味蕾?

香港人火炭小店

味道還好 選擇足夠
岩晒香港女仔

已列為工作日的午餐之選
2019-12-09 768 浏览
呢間餐廳真係有啲偏僻,但係絕對值得介紹😆 因為之前要係附近返intern,就俾我發現咗呢間隱世美食喇!真工業風係真工業區😂應該係地理位置嘅關係,呢度嘅lunch都比出面平🤑 嘢食嘅質素都頗高,牛肉麵嘅湯底幾清甜,有微微嘅牛味😋 牛筋勁好味好腍,美中不足係牛肉有啲韌,但重牛肉味😍 我好中意佢個麵有咬口,係台灣食嘅手工麵嘅回憶🤩食台灣野又點少得鹽酥雞呢🤤 先講份量,佢嘅雞扒仲多過我碗飯,開心share咗幾舊比同事😱 雞扒炸起無耐,熱辣辣,好脆口,上面仲灑左啲七味粉,相當惹味🤤 因為用咗雞脾肉,食落嫩滑😚 食完真係想返office瞓覺💤除咗有正嘢食之外,呢度係個聚會影相好地方😎 餐廳夠寬闊,坐得舒服,入面仲有好多裝飾擺設,充滿復古嘅氣息👍🏽 之前仲有人租借場地拍MV添!▫️ 紅燒半筋半牛肉麵 $60▪️台式香酥雞扒飯 $50

▫️ 紅燒半筋半牛肉麵 $60
▪️台式香酥雞扒飯 $50
午餐
  • 紅燒半筋半牛肉麵
  • 台式香酥雞排飯
今天11.24除了要盡公民責任,亦要繼續支持良心小店。所以,我就相約壽星仔到「伙食工業」慶祝生日。「伙食工業」相距火炭站約10分鐘路程,內外都貼有「反送中」文宣。意想不到的是,小店竟然有live music表演,感覺非常chill!食物以台式為主,有麵有飯,選擇多元化。櫻花蝦炒飯($80)櫻花蝦味香濃,飯炒得夠乾身,好味!紅燒半筋半牛肉麵($70)牛筋多過牛肉,絕對是喜歡吃牛筋的人的心頭好!台式蛋餅($40)啖啖蛋香,內有肉鬆和其他材料,很有台灣早餐的風味!台式豆乳雞($50)第一次吃,金黃香脆,無骨啖啖肉,跟鹽酥雞一樣令人食唔停口!酒釀櫻桃千層蛋糕($42)味道和口感可跟大品牌媲美,忌廉襯上酒香,很夾!堤拉米蘇千層蛋糕($42)層層疊非常有口感,咖啡味香濃,吃兩個都不覺滯!無論是環境或美食,「伙食工業」很值得一chill再chill!

食物以台式為主,有麵有飯,選擇多元化。

櫻花蝦炒飯($80)櫻花蝦味香濃,飯炒得夠乾身,好味!
櫻花蝦炒飯

紅燒半筋半牛肉麵

台式蛋餅

台式豆乳雞

酒釀櫻桃千層蛋糕

堤拉米蘇千層蛋糕

2019-11-24
$178.2 (晚餐)
庆祝纪念
台式豆乳雞
酒釀櫻桃千層蛋糕
堤拉米蘇千層蛋糕
2019-09-02 1878 浏览
同事說火炭有一間台灣菜很特別,這天時間比較多我們便到這裡吃飯~餐廳裝潢的確很有特色,又有種台灣老風味,午餐套餐除了主菜外,還會奉上滷味小食。台式魯肉飯套餐 $50沒想到小食份量這麼大,裡面是滷味大雜錦,醬汁鹹中帶甜,很下飯,最開心是有很多海帶,海帶很有咬口,其實光吃滷味都已經飽了。至於我點的肉燥飯豬肉肥瘦均勻,和飯的比例差不多,忠於台灣原味,不過飯粒略顯太濕,但火炭而言算是很好吃了

台式魯肉飯套餐 $50