76
80
29
等级4
354
0
💛#黄店话说去咗沙田凯悦酒店staycation有靓靓海景,於是就去埋附近搵食,首先搭一个站去火炭先!听日再介绍大围站!火炭喺工业区所以附近其实都好多餐厅食堂,不过黄店的话火炭就比较少,今次间餐厅系台湾菜,室内空间真系好大而且都有舒服简单嘅装修环境适合坐低倾吓计食嘢,不过佢嘅位置真系有少少远,由地铁站行过去系好多条嘅直路,睇吓大家为咗食可以去到几尽🤣佢受咗伤被贴上胶布🤣👓台式鲁肉饭套餐 $55因为属於工厂位置所以呢个价钱包嘢饮都正常。套餐其实都几丰富系一碗鲁肉饭+一碟卤水拼盘,拼盘有好多海带丝、猪耳、豆干、萝卜、一只卤水蛋、两只鸡翼。佢嘅卤水汁偏稠带甜,我个人都系比较平时传统嗰只卤水汁,但胜在饭餸丰富。鲁肉饭反而似肉燥饭多啲,肉粒偏碎,会比较喜欢大大粒正方体嘅肉粒,变相口感会好啲,不过肉嘅味道都正常唔错。评分:7/10👓醉鸡米线 $65有7片鸡卷,米线同鸡都洒上杞子作装饰,啲鸡好重酒味好正,但醉鸡汤底份量好少唔够湿润,采用幼米线,不过份量偏少唔够大碗 评分:7/10👓鸭血鸭肉米线 $65配料都几丰富,有豆卜豆乾、榨菜芽菜红萝卜、两旧鸭血、约4块鸭肉片。鸭血唔算太厚身,但唔算非常辣。汤底
更多
💛#黄店
话说去咗沙田凯悦酒店staycation有靓靓海景,於是就去埋附近搵食,首先搭一个站去火炭先!听日再介绍大围站!
火炭喺工业区所以附近其实都好多餐厅食堂,不过黄店的话火炭就比较少,今次间餐厅系台湾菜,室内空间真系好大而且都有舒服简单嘅装修环境适合坐低倾吓计食嘢,不过佢嘅位置真系有少少远,由地铁站行过去系好多条嘅直路,睇吓大家为咗食可以去到几尽🤣
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

佢受咗伤被贴上胶布🤣
0 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
👓台式鲁肉饭套餐 $55
因为属於工厂位置所以呢个价钱包嘢饮都正常。套餐其实都几丰富系一碗鲁肉饭+一碟卤水拼盘,拼盘有好多海带丝、猪耳、豆干、萝卜、一只卤水蛋、两只鸡翼。佢嘅卤水汁偏稠带甜,我个人都系比较平时传统嗰只卤水汁,但胜在饭餸丰富。鲁肉饭反而似肉燥饭多啲,肉粒偏碎,会比较喜欢大大粒正方体嘅肉粒,变相口感会好啲,不过肉嘅味道都正常唔错。
评分:7/10
0 浏览
0 赞好
0 留言
👓醉鸡米线 $65
有7片鸡卷,米线同鸡都洒上杞子作装饰,啲鸡好重酒味好正,但醉鸡汤底份量好少唔够湿润,采用幼米线,不过份量偏少唔够大碗
评分:7/10
0 浏览
0 赞好
0 留言
👓鸭血鸭肉米线 $65
配料都几丰富,有豆卜豆乾、榨菜芽菜红萝卜、两旧鸭血、约4块鸭肉片。鸭血唔算太厚身,但唔算非常辣。汤底够辣但系食得耐会觉得偏咸 ,面条烟韧唔会太软身。
评分:7.5/10
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
55
0
2021-07-15 66 浏览
Came here for a quick lunch and was not disappointed. The mince pork rice was flavourful and perfect with a little piece of pork ear or egg. The sauce is on the sweet side, as is the pineapple drink I got. Generous portions, super filling! Would come again if in the area.
更多
Came here for a quick lunch and was not disappointed. The mince pork rice was flavourful and perfect with a little piece of pork ear or egg. The sauce is on the sweet side, as is the pineapple drink I got.
卤肉饭套餐
0 浏览
0 赞好
0 留言


Generous portions, super filling! Would come again if in the area.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
卤肉饭套餐
等级3
30
0
2021-06-24 313 浏览
话说senior就推介呢一间台湾嘢食,对於喺火炭最尽头嘅上班一族来讲,呢一间算系近近地,但食物质素真系麻麻地。有得拣一定唔会拣佢先。实在唔太好食嘅关系,连卖相都麻麻地,所以我都冇心机影相。第一次食带咗个南岭猪扒饭,嗰时觉得个名几得意就叫咗,後尾发现系炸猪扒入边有流心芝士,呢个时候听落都仲系好吸引,但系当个饭嚟咗之後,系极之失望。首先个猪扒好乾争争,啲芝士嚟到嘅时候已经唔够留心同埋芝士份量唔够多,猪扒好薄,加埋就好似唔系食紧流心芝士炸猪扒咁🥲然後我叫咗杯嘢饮系美禄恐龙,类似个咁嘅名,即系有啲美禄粉冲杯朱古力奶出嚟,我想讲呢杯野系酸酸地。我已经分唔到系我嘅问题定系啲美禄粉嘅问题。第二次食叫咗个冇咁易中伏嘅嘢食,就系牛肉面。点知都系濑晒嘢,个牛肉应该系炆煮出嚟,会系好松软,入口即溶,但系… …真系一言难尽,个牛肉系咬唔到咁嘅款,值得一赞嘅只系个汤底叫做还好。
更多
话说senior就推介呢一间台湾嘢食,对於喺火炭最尽头嘅上班一族来讲,呢一间算系近近地,但食物质素真系麻麻地。有得拣一定唔会拣佢先。

实在唔太好食嘅关系,连卖相都麻麻地,所以我都冇心机影相。

第一次食带咗个南岭猪扒饭,嗰时觉得个名几得意就叫咗,後尾发现系炸猪扒入边有流心芝士,呢个时候听落都仲系好吸引,但系当个饭嚟咗之後,系极之失望。

首先个猪扒好乾争争,啲芝士嚟到嘅时候已经唔够留心同埋芝士份量唔够多,猪扒好薄,加埋就好似唔系食紧流心芝士炸猪扒咁🥲

然後我叫咗杯嘢饮系美禄恐龙,类似个咁嘅名,即系有啲美禄粉冲杯朱古力奶出嚟,我想讲呢杯野系酸酸地。我已经分唔到系我嘅问题定系啲美禄粉嘅问题。

第二次食叫咗个冇咁易中伏嘅嘢食,就系牛肉面。点知都系濑晒嘢,个牛肉应该系炆煮出嚟,会系好松软,入口即溶,但系… …真系一言难尽,个牛肉系咬唔到咁嘅款,值得一赞嘅只系个汤底叫做还好。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
33
0
2021-05-20 523 浏览
喺屋企附近冇乜好嘢食,要行好耐好耐好耐先去到呢一间餐厅,但系我依然会行好远下你呢间餐厅食,因为佢真系好高质好正。呢一间嘅装修好工业风,因为佢喺工厂大厦入边罗,完全唔觉得佢系台湾野黎,不过呢佢会播住一啲台湾嘅歌,都几有台湾feel嘅。我最锺意食嘅就系佢个红烧牛肉面,我汤底好浓郁,但系又唔系好油腻好清爽,带着淡淡的辣味,刺激啊!啲牛好淋好鲜嫩,唔会好柴皮,而且好入味,有花椒八角味。佢啲髯须鸡都好出色㗎,揸得好趣口,又香,又唔会好咸,食完会想再食。一句讲晒好好味😋
更多
喺屋企附近冇乜好嘢食,要行好耐好耐好耐先去到呢一间餐厅,但系我依然会行好远下你呢间餐厅食,因为佢真系好高质好正。


呢一间嘅装修好工业风,因为佢喺工厂大厦入边罗,完全唔觉得佢系台湾野黎,不过呢佢会播住一啲台湾嘅歌,都几有台湾feel嘅。

我最锺意食嘅就系佢个红烧牛肉面,我汤底好浓郁,但系又唔系好油腻好清爽,带着淡淡的辣味,刺激啊!啲牛好淋好鲜嫩,唔会好柴皮,而且好入味,有花椒八角味。佢啲髯须鸡都好出色㗎,揸得好趣口,又香,又唔会好咸,食完会想再食。

一句讲晒好好味😋
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
4
0
2021-05-10 558 浏览
未食之前睇楼下评价,啲评价系一半赞一半弹。-咁可能带狗入内既餐厅真系唔多,仲要近彭福公园既狗狗友善餐厅更加寮寮可数。所以唯有去呢间试下啦😊-一入去我地即刻问职员狗仔可唔可以唔入袋,职员话唔洗入袋,超开心,可以比狗仔出黎透下气(如果佢话要入袋我地就唔帮衬了,因为用袋狗仔其实真系几唔舒服)咁之後就要自己去counter俾钱点餐,佢冇跟餐野饮,要分开叫,所以lunch黎讲价钱算中上,80几蚊有面有特别野饮,唔算话贵但唔系平,但胜在入面环境够大够舒服。咁都好快上左餐,我地叫左佢地menu推荐既鲁肉饭同 辣牛肉面,味道不过不失,唔系难食但称不上好食。反而想讲两杯野饮,我地叫左一杯黑糖珍珠同紫薯latte, 两杯都想少糖少冰黑糖珍珠想少冰但店员话唔可以,咁黑糖冇得少甜系正常既,但冇得少冰就。。。。紫薯latte 就化学味,入面冇紫薯,应该系化学调饮品加奶精?总之唔推介饮。-见好多评价话店员态度差,我觉得唔可以话差,只可以话佢地冇服务,基本上系客人自助,店员都冇黑面既,可能系工作攰姐,但唔系恶意个种。咁人地冇收服务费,有收个啲店都好多冇服务啦,冇收个啲就唔好要求太高啦-店内环境真系几舒服,都几静同几
更多
未食之前睇楼下评价,啲评价系一半赞一半弹。
-
咁可能带狗入内既餐厅真系唔多,仲要近彭福公园既狗狗友善餐厅更加寮寮可数。
所以唯有去呢间试下啦😊
-
一入去我地即刻问职员狗仔可唔可以唔入袋,职员话唔洗入袋,超开心,可以比狗仔出黎透下气(如果佢话要入袋我地就唔帮衬了,因为用袋狗仔其实真系几唔舒服)
咁之後就要自己去counter俾钱点餐,佢冇跟餐野饮,要分开叫,所以lunch黎讲价钱算中上,80几蚊有面有特别野饮,唔算话贵但唔系平,但胜在入面环境够大够舒服。
咁都好快上左餐,我地叫左佢地menu推荐既鲁肉饭同 辣牛肉面,味道不过不失,唔系难食但称不上好食。反而想讲两杯野饮,我地叫左一杯黑糖珍珠同紫薯latte, 两杯都想少糖少冰黑糖珍珠想少冰但店员话唔可以,咁黑糖冇得少甜系正常既,但冇得少冰就。。。。紫薯latte 就化学味,入面冇紫薯,应该系化学调饮品加奶精?总之唔推介饮。
-
见好多评价话店员态度差,我觉得唔可以话差,只可以话佢地冇服务,基本上系客人自助,店员都冇黑面既,可能系工作攰姐,但唔系恶意个种。咁人地冇收服务费,有收个啲店都好多冇服务啦,冇收个啲就唔好要求太高啦
-
店内环境真系几舒服,都几静同几大,带大狗狗都冇问题,不过要小心好多蚊,但店员都好尽责成日攞枝蚊拍电蚊,都有做野嫁啦😉
80几蚊买个舒服,人同狗都坐得舒服我觉得ok啦~应该会再去(但唔建议叫特饮)
15 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
353
0
2021-05-09 478 浏览
呢日又嚟食,想食饭又简简单单,於是叫咗盐水鸡。点知一嚟,知道中伏鸟😨虽然好大兜,但翻开成碟鸡都碎湿湿,一粒粒碎碎咁,十足十开咗个罐罐,倒到满满用嚟喂主子🐱🐶食嗰啲鸡咁样... 😧外表差不特止,食落仲难食 😨😨😨 又乾又硬,又无鸡味又无盐水味,仲要乱加咗一味粉,辣辣哋... 🐶我怀疑系咪整廿一世纪新狗不理... 超级伏~ 食咗三分一,还返比佢,真系食唔落,变相斋食白饭。同食少少环境千祈千祈唔好食呢度盐水鸡,极伏~
更多
呢日又嚟食,想食饭又简简单单,於是叫咗盐水鸡。点知一嚟,知道中伏鸟😨


17 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言


虽然好大兜,但翻开成碟鸡都碎湿湿,一粒粒碎碎咁,十足十开咗个罐罐,倒到满满用嚟喂主子🐱🐶食嗰啲鸡咁样... 😧


外表差不特止,食落仲难食 😨😨😨
又乾又硬,又无鸡味又无盐水味,仲要乱加咗一味粉,辣辣哋... 🐶我怀疑系咪整廿一世纪新狗不理...
超级伏~ 食咗三分一,还返比佢,真系食唔落,变相斋食白饭。
15 浏览
0 赞好
0 留言



同食少少环境
12 浏览
0 赞好
0 留言



千祈千祈唔好食呢度盐水鸡,极伏~
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-07
用餐途径
堂食
人均消费
$60 (午餐)
等级4
101
0
💛💛💛伙食工业💛💛💛如果唔系有事要去火炭,我谂我都唔会食到呢间餐厅,因为真系远离市区😂。就咁睇外边已经见到充满森林FEEL既木装饰,入到去简直系文清打卡之地😎。台式香酥鸡排饭 $55香酥鸡有少少辣,未辣到要饮水,好惹味,炸得好好。份量都okay,几多鸡扒又几多饭,不过略嫌个饭有少少笠口😥。如果你问我下次会唔会食,我会因为呢个价钱而食,如果加价就不了🤪。台式蛋饼(肉松)$40食落有少少奇怪,个蛋饼比较湿,可能呢个系真台式做法,只系我哋唔习惯咁食🤨。肉松份量好多好足料,食到每啖都有肉松,就算食蛋饼边边位都有😽。美绿恐龙 $25唔系好多地方有得饮美禄恐龙,呢度嘅美绿粉就好似座山咁!好味又抵饮,只要$25,下次都一定会再嗌☺️。埋单$120(无加一)
更多
💛💛💛伙食工业💛💛💛

如果唔系有事要去火炭,我谂我都唔会食到呢间餐厅,因为真系远离市区😂。就咁睇外边已经见到充满森林FEEL既木装饰,入到去简直系文清打卡之地😎。

台式香酥鸡排饭 $55
香酥鸡有少少辣,未辣到要饮水,好惹味,炸得好好。份量都okay,几多鸡扒又几多饭,不过略嫌个饭有少少笠口😥。如果你问我下次会唔会食,我会因为呢个价钱而食,如果加价就不了🤪。
18 浏览
1 赞好
0 留言

台式蛋饼(肉松)$40
食落有少少奇怪,个蛋饼比较湿,可能呢个系真台式做法,只系我哋唔习惯咁食🤨。肉松份量好多好足料,食到每啖都有肉松,就算食蛋饼边边位都有😽。
11 浏览
0 赞好
0 留言

美绿恐龙 $25
唔系好多地方有得饮美禄恐龙,呢度嘅美绿粉就好似座山咁!好味又抵饮,只要$25,下次都一定会再嗌☺️。
13 浏览
0 赞好
0 留言

埋单$120(无加一)
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-04
用餐途径
堂食
人均消费
$60 (午餐)
等级3
42
0
位於火炭嘅『伙食工业』,地方非常宽倘而且价格合理。加上有啲时候会有不同嘅Live Band 演出,系放松心情嘅好去处。步入餐厅,彷佛时光倒流30年。各种充满温度的摆设和字句,犹如置身古早台湾。宜兰葱肉馅饼,皮同肉馅味道唔错,不过温度稍为唔够热。台湾菜又点少得盐酥鸡?呢度系鸡排版本,炸得外脆内软,鸡肉亦腌得入味,系是晚最满意嘅一道。牛筋牛肉面系另一台湾名菜。呢度牛肉炆得够腍,份量亦够慷慨,可惜汤头略淡,未能将牛肉味带出。鲁肉饭配卤水拼盘,鲁肉充满猪油香,配上白饭当然一绝。卤水拼盘有鸡翼,猪耳同海带,味道正常。後加嘅新竹米粉,炒得乾身足料。
更多
位於火炭嘅『伙食工业』,地方非常宽倘而且价格合理。加上有啲时候会有不同嘅Live Band 演出,系放松心情嘅好去处。
30 浏览
0 赞好
0 留言

步入餐厅,彷佛时光倒流30年。各种充满温度的摆设和字句,犹如置身古早台湾。
宜兰葱肉馅饼
17 浏览
0 赞好
0 留言
宜兰葱肉馅饼,皮同肉馅味道唔错,不过温度稍为唔够热。
台式香酥鸡排饭
23 浏览
0 赞好
0 留言
台湾菜又点少得盐酥鸡?呢度系鸡排版本,炸得外脆内软,鸡肉亦腌得入味,系是晚最满意嘅一道。
红烧半筋半牛肉面
24 浏览
0 赞好
0 留言
牛筋牛肉面系另一台湾名菜。呢度牛肉炆得够腍,份量亦够慷慨,可惜汤头略淡,未能将牛肉味带出。
台式鲁肉饭套餐
17 浏览
0 赞好
0 留言
鲁肉饭配卤水拼盘,鲁肉充满猪油香,配上白饭当然一绝。卤水拼盘有鸡翼,猪耳同海带,味道正常。
新竹米线
15 浏览
0 赞好
0 留言
後加嘅新竹米粉,炒得乾身足料。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
台式香酥鸡排饭
红烧半筋半牛肉面
台式鲁肉饭套餐
新竹米线
等级4
353
0
2021-04-15 255 浏览
初来火炭报到,乜都唔知盲中中,OP又少人写食评~ 第一日食咗外卖鸡饭就知中伏~ 难食到癫~ 继不断OP搜寻後,终於决定嚟一试Glos cafe~ 食过後,已决定系我呢区不定时嘅饭堂~ 食过香稣鸡排面,鸡排超大块❣️又香又松脆,好食好食~ 面仲好弹牙,汤亦好好饮,饮落唔觉有味精,yum yum yum~ 👍🏻琴日再食半筋半肉面,份量足~ 面底同鸡排面唔同~ 个人有钟意鸡排嘅面多啲,够弹牙呀嘛~ 不过牛筋同牛肋肉都她软腍,所以都系一个几好嘅选择~不过饮品方面就大失望~ 要海岩盐焦糖latte,拉花水准👀眼见有限味道亦似即冲即溶~ 加$15先有,唔抵~ 唔值~环境方面,有好多摆设,确实系有趣嘅
更多
初来火炭报到,乜都唔知盲中中,OP又少人写食评~ 第一日食咗外卖鸡饭就知中伏~ 难食到癫~


继不断OP搜寻後,终於决定嚟一试Glos cafe~ 食过後,已决定系我呢区不定时嘅饭堂~


食过香稣鸡排面,鸡排超大块❣️又香又松脆,好食好食~ 面仲好弹牙,汤亦好好饮,饮落唔觉有味精,yum yum yum~ 👍🏻

22 浏览
0 赞好
0 留言
29 浏览
0 赞好
0 留言


琴日再食半筋半肉面,份量足~ 面底同鸡排面唔同~
个人有钟意鸡排嘅面多啲,够弹牙呀嘛~ 不过牛筋同牛肋肉都她软腍,所以都系一个几好嘅选择~
10 浏览
0 赞好
0 留言



不过饮品方面就大失望~ 要海岩盐焦糖latte,拉花水准👀眼见有限
18 浏览
0 赞好
0 留言

味道亦似即冲即溶~ 加$15先有,唔抵~ 唔值~


环境方面,有好多摆设,确实系有趣嘅
13 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言

7 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-14
用餐途径
堂食
人均消费
$60 (午餐)
推介美食
  • 台式香酥鸡排面
等级2
8
0
2021-04-07 287 浏览
今日系复活节假期第二日,瞓到自然醒之後大约1点半先出动搵嘢食~知道火炭工厂区多咗好多黄店🟡 专登去搵吓,适逢睇到呢间,我对台式食品都好有兴趣啱晒胃口,於是一行二人就入咗嚟~餐厅系半自助式,疫情下要登记入座资料同量体温,之後可自行搵位,再出去收银处点餐,然後侍应送餐~ 流程大概就系咁嘅~当我哋决定咗食咩之後,由我拎住餐牌出去收银处,呢个时候,我有幸「见识」到嗰位四眼大叔嘅服务~👓大叔 | 👩🏻 我👩🏻:唔该⋯我想要⋯👓:小姐,你边张枱架? 👩🏻: hm....我坐电视机对住嗰张(同时我指向枱嘅方向指意话佢知)但未讲完佢就开口⋯👓:我都唔知你讲边张!👩🏻:我未讲完,你就截断,就梗系唔知啦!👓:头先咪叫咗你哋要讲枱号罗!👩🏻:头先? 你同边个讲?👓:我同嗰位先生讲架!👩🏻:哦⋯咁即系唔系我啦,我当时听唔到喎;你而家系咪要我返埋位,睇咗枱号再出嚟点餐呀?👓:咁你讲啦⋯(佢怒气冲冲咁嘅样,衰过黑社会)👩🏻 :乜你可以咁嘅服务态度嘅?呢个时候我咩mood都无晒~ 9秒9放番低个餐牌,走!食餐饭啫,无谓贴钱买难受!总结:已backlisted~ 可能疫情下呢间餐厅太好生意嘞,唔多旨在一个半个所谓嘅「
更多
今日系复活节假期第二日,瞓到自然醒之後大约1点半先出动搵嘢食~

知道火炭工厂区多咗好多黄店🟡 专登去搵吓,适逢睇到呢间,我对台式食品都好有兴趣
啱晒胃口,於是一行二人就入咗嚟~

餐厅系半自助式,疫情下要登记入座资料同量体温,之後可自行搵位,再出去收银处点餐,然後侍应送餐~ 流程大概就系咁嘅~

当我哋决定咗食咩之後,由我拎住餐牌出去收银处,呢个时候,我有幸「见识」到嗰位四眼大叔嘅服务~


👓大叔 | 👩🏻 我

👩🏻:唔该⋯我想要⋯

👓:小姐,你边张枱架?

👩🏻: hm....我坐电视机对住嗰张(同时我指向枱嘅方向指意话佢知)但未讲完佢就开口⋯

👓:我都唔知你讲边张!

👩🏻:我未讲完,你就截断,就梗系唔知啦!

👓:头先咪叫咗你哋要讲枱号罗!

👩🏻:头先? 你同边个讲?

👓:我同嗰位先生讲架!

👩🏻:哦⋯咁即系唔系我啦,我当时听唔到喎;你而家系咪要我返埋位,睇咗枱号再出嚟点餐呀?

👓:
咁你讲啦⋯(佢怒气冲冲咁嘅样,衰过黑社会)

👩🏻 :乜你可以咁嘅服务态度嘅?

呢个时候我咩mood都无晒~ 9秒9放番低个餐牌,走!食餐饭啫,无谓贴钱买难受!

总结:
已backlisted~

可能疫情下呢间餐厅太好生意嘞,唔多旨在一个半个所谓嘅「客人」挂~ 唯有祝佢哋长做长有啦~
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-03
等候时间
1 分钟 (堂食)
用餐时段
午餐
等级3
32
0
2021-04-06 322 浏览
4月3 阳光充沛的亲子日每年都会造访一次,但已没有当初的味蕾感动,只能说不过不失,服务态度傲慢至一个点,犹豫客人与职员活於台式工业风的平行时空内⋯暖色灯光将高楼底空间,打造出温暖的怀旧独处空间,点餐就请客人稍移玉步,欠缺灵魂的职员其後就会为你送上餐点,完全零交流⋯是日午餐:番茄牛肉面、金钻凤梨牛肉面、红烧半筋半牛肉面;饮品:美䘵恐龙、冬瓜柠檬茶、百香果绿茶;甜品:静冈抹茶红豆千层蛋糕(灾难)番茄牛肉面:健怡之选,大片番茄搭配半筋半肉,汤底有满满洋葱的少钠番茄浓汤,非重口味之选,大爱芫茜味,美中不足之处正是幼面底,出晒事试想像一下「劲软身的出前一丁面糊」,如果改为传统Q感台式面会锦上添花大厨推荐金钻凤梨牛肉面:添加两小块凤梨的半筋半牛肉面,清汤底带有啖啖凤梨味,Q感台式面,烟韧口感加上凤梨清新会带动你一口接一口,直至完面为止招牌红烧半筋半牛肉面:微辣惹味,但不及从前的味道,却依然难以抗拒的台式口味甜品就真心失望静冈抹茶红豆千层蛋糕:一件尚未完成解冻的千层,口感硬过石头,pancake口感粗糙,没有软绵口感的普通绿茶红豆忌廉,大失望期间仲有一段小插曲,亲眼目睹职员将甜品飘去其他枱,再游魂到
更多
4月3 阳光充沛的亲子日
每年都会造访一次,但已没有当初的味蕾感动,只能说不过不失,服务态度傲慢至一个点,犹豫客人与职员活於台式工业风的平行时空内⋯


暖色灯光将高楼底空间,打造出温暖的怀旧独处空间,点餐就请客人稍移玉步,欠缺灵魂的职员其後就会为你送上餐点,完全零交流⋯


是日午餐:番茄牛肉面、金钻凤梨牛肉面、红烧半筋半牛肉面;饮品:美䘵恐龙、冬瓜柠檬茶、百香果绿茶;甜品:静冈抹茶红豆千层蛋糕(灾难)

番茄牛肉面:
健怡之选,大片番茄搭配半筋半肉,汤底有满满洋葱的少钠番茄浓汤,非重口味之选,大爱芫茜味,美中不足之处正是幼面底,出晒事
试想像一下「劲软身的出前一丁面糊」,如果改为传统Q感台式面会锦上添花
番茄牛肉面
$55
7 浏览
0 赞好
0 留言


大厨推荐
金钻凤梨牛肉面:
添加两小块凤梨的半筋半牛肉面,清汤底带有啖啖凤梨味,Q感台式面,烟韧口感加上凤梨清新会带动你一口接一口,直至完面为止
金钻凤梨牛肉面
$60
6 浏览
0 赞好
0 留言

招牌
红烧半筋半牛肉面:
微辣惹味,但不及从前的味道,却依然难以抗拒的台式口味
红烧半筋半牛肉面
$60
8 浏览
0 赞好
0 留言

甜品就真心失望
静冈抹茶红豆千层蛋糕:
一件尚未完成解冻的千层,口感硬过石头,pancake口感粗糙,没有软绵口感的普通绿茶红豆忌廉,大失望
期间仲有一段小插曲,亲眼目睹职员将甜品飘去其他枱,再游魂到我枱
静冈抹茶红豆千层蛋糕
$40
15 浏览
0 赞好
0 留言

多年光顾,菜式欠创意,职员持续有性格的态度,千万别抱住大期望到访
166 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
63
0
朋友介绍火炭Cafe ,有台式食物,好吸引Cafe位置比较偏远,由火车站行过去要15分钟左右,微斜路,店环境阔落又有不少旧物,玩味十足,打卡唔错点左两杯美绿恐龙,$20杯大大杯,好多美绿粉,抵饮又好味!食物点左半筋半腩饭,忟得好入味够林,唔错,肉松蛋饼好丰富,不过有少少漏,同埋酱太咸,少少失分芝士薯条,份量劲多,芝士好浓好香,不过餐牌写英文松露,以为会有少少,点知一d都冇有d失望另外点左千层蛋糕,顺便庆生,yeah
更多
朋友介绍火炭Cafe ,有台式食物,好吸引

Cafe位置比较偏远,由火车站行过去要15分钟左右,微斜路,店环境阔落又有不少旧物,玩味十足,打卡唔错
43 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言

点左两杯美绿恐龙,$20杯大大杯,好多美绿粉,抵饮又好味!
8 浏览
0 赞好
0 留言

食物点左半筋半腩饭,忟得好入味够林,唔错,肉松蛋饼好丰富,不过有少少漏,同埋酱太咸,少少失分
芝士薯条,份量劲多,芝士好浓好香,不过餐牌写英文松露,以为会有少少,点知一d都冇有d失望

10 浏览
0 赞好
0 留言




另外点左千层蛋糕,顺便庆生,yeah
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2021-03-28 295 浏览
一心谂住黎试,谂住系黄店+台湾野,叫左个盐酥鸡排饭+黑糖珍珠奶茶,点知两样都唔掂,有d失望!鸡排饭55蚊,盐酥鸡排无盐味,净系得辣粉味,虽然鸡排大块得黎都算脆,但系肉质唔叫滑同多汁。叫得盐酥鸡竟然辣粉味盖过晒所有味,真系估佢唔到。黑糖珍珠奶茶仲离谱,完全无黑糖味,珍珠细粒得黎仲要系好粉既,类似未煮熟既感觉,呢杯野索价30蚊真系好唔抵。总共埋单 85 蚊,呢个价位出面大把餐厅质素好过佢,环境几好都无用,d 食物质素真系要改善下。
更多
一心谂住黎试,谂住系黄店+台湾野,叫左个盐酥鸡排饭+黑糖珍珠奶茶,点知两样都唔掂,有d失望!

鸡排饭55蚊,盐酥鸡排无盐味,净系得辣粉味,虽然鸡排大块得黎都算脆,但系肉质唔叫滑同多汁。叫得盐酥鸡竟然辣粉味盖过晒所有味,真系估佢唔到。

黑糖珍珠奶茶仲离谱,完全无黑糖味,珍珠细粒得黎仲要系好粉既,类似未煮熟既感觉,呢杯野索价30蚊真系好唔抵。

总共埋单 85 蚊,呢个价位出面大把餐厅质素好过佢,环境几好都无用,d 食物质素真系要改善下。
11 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
195
0
2021-03-10 486 浏览
🐮红烧半筋半牛肉面 $60 (7.5/10)⁣汤底咸咸地带微辣,牛味唔重的~⁣牛肉几淋几好咬,面质地弹牙😗系一碗不过不失嘅牛肉面🤎⁣⁣🍅蕃茄牛肉面$55 (6/10)⁣依个面好似系屋企自己煮面咁🤣汤底冇乜蕃茄味,只系个面放左几旧蕃茄咁🤧而且面系一patpat的,唔推荐🙇🏻‍♀️⁣⁣🍳肉松蛋饼$40 (7/10)⁣蛋皮几有蛋味,肉松芝士都几多,整体不过不失👀。⁣⁣🐓椒盐鸡软骨$40 (7.5/10)⁣鸡软骨炸到好脆,椒盐都几多,没有特别 。⁣⁣
更多
30 浏览
0 赞好
0 留言

🐮红烧半筋半牛肉面 $60 (7.5/10)⁣
汤底咸咸地带微辣,牛味唔重的~⁣
牛肉几淋几好咬,面质地弹牙😗系一碗不过不失嘅牛肉面🤎⁣
16 浏览
0 赞好
0 留言

🍅蕃茄牛肉面$55 (6/10)⁣
依个面好似系屋企自己煮面咁🤣汤底冇乜蕃茄味,只系个面放左几旧蕃茄咁🤧而且面系一patpat的,唔推荐🙇🏻‍♀️⁣
22 浏览
0 赞好
0 留言

🍳肉松蛋饼$40 (7/10)⁣
蛋皮几有蛋味,肉松芝士都几多,整体不过不失👀。⁣
40 浏览
0 赞好
0 留言

🐓椒盐鸡软骨$40 (7.5/10)⁣
鸡软骨炸到好脆,椒盐都几多,没有特别 。⁣
35 浏览
0 赞好
0 留言
34 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
122
0
工业邨入面其实都有几间靓cafe,一入门口就比佢既装修打动到,虽然系cafe,但工业风既设计加埋间中会隐约听到出面既环境声,反而令到整体环境更加舒服自在,减少左一般Cafe过分宁静既焗促感,呢度空间亦非常大,系可以好好咁坐下食餐饭既好地方🤗🤗Lunchset比想像中平,大部分都五十几包埋茶啡,加钱可再转特饮。美禄恐龙本身美禄底已算浓郁,饮到尾再将面头既美禄粉mix埋一齐饮,有三种朱古力蛋糕既浓厚感觉,一定要试。台式盐水鸡饭冻食,味道足,不太油腻,几啱轻口味人士试。台式香酥鸡排面汤头清甜,面底弹牙,唔错。鸡排炸得好香脆,咸度ok,有啲过辣,要配面/饭食既辣度。
更多
工业邨入面其实都有几间靓cafe,一入门口就比佢既装修打动到,虽然系cafe,但工业风既设计加埋间中会隐约听到出面既环境声,反而令到整体环境更加舒服自在,减少左一般Cafe过分宁静既焗促感,呢度空间亦非常大,系可以好好咁坐下食餐饭既好地方🤗🤗

Lunchset比想像中平,大部分都五十几包埋茶啡,加钱可再转特饮。

美禄恐龙
本身美禄底已算浓郁,饮到尾再将面头既美禄粉mix埋一齐饮,有三种朱古力蛋糕既浓厚感觉,一定要试。
美禄恐龙
$15
34 浏览
1 赞好
0 留言

台式盐水鸡饭
冻食,味道足,不太油腻,几啱轻口味人士试。
台式盐水鸡饭
$60
21 浏览
0 赞好
0 留言

台式香酥鸡排面
汤头清甜,面底弹牙,唔错。
鸡排炸得好香脆,咸度ok,有啲过辣,要配面/饭食既辣度。
台式香酥鸡排面
$55
26 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
卡布其诺
$15
36 浏览
0 赞好
0 留言
130 浏览
0 赞好
0 留言
148 浏览
0 赞好
0 留言
172 浏览
1 赞好
0 留言
231 浏览
1 赞好
0 留言
191 浏览
0 赞好
0 留言
98 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-01-19
用餐途径
堂食
人均消费
$70 (下午茶)
推介美食
美禄恐龙
$ 15
台式盐水鸡饭
$ 60
台式香酥鸡排面
$ 55
卡布其诺
$ 15