2019-09-08 266 浏览
之前一早係 已經介紹過優之米無味精雞湯🥣優之米係元朗都一段時間由於間鋪頭位置唔起眼同唔係十分方便所以我都一直未去試終於有機會試到👍🏻🤣今日叫左一個大花膠雞湯飯+雞 $88另一個一個大花膠雞湯飯+豬扒 $78黎到既時候嚇親😱好大碗每一碗起碼有兩碗飯同埋好大塊花膠用心制作 咁大塊一d都唔馬虎🙈同埋我以為雞係會比雞胸原來係跟雞脾 太好拉🥰雞脾好滑 好新鮮突然覺得優之米好有愛🤣個湯真材實料👍🏻好濃郁既花膠雞湯同食完我係唔口渴🤤同飯簡直係絕配最後我都食哂成個飯🙈😂而個豬扒都好食😋好鬆軟仲帶椒鹽味優之米高質素出品👍🏻一定會再黎啊😆
之前一早係 已經介紹過優之米
優之米高質素出品👍🏻一定會再黎啊😆
花膠雞湯飯+雞
花膠雞湯飯+雞
2019-05-30 235 浏览
岩岩上一篇話補返另一間食花膠既食評!咁放埋做下一篇。 大家可以比較下呢間其實係見倒有人介紹雞湯好飲。 所以接埋女朋友入去試下。 可能食飯時間, 加上細鋪坐位唔多, 都係外面排左陣隊。 既然黎得既, 梗係試佢既花膠雞湯米線+ 花膠雞湯飯! 真係好重雞湯味, 唔係雞粉味, 個色水真係膠得出煮左好耐。 花膠好大塊, 比想像中大, 米線正常。 但我會飲晒d湯佢, 冬天既過成身暖晒, 好舒服。 小食叫左, 豬耳, 土豆絲, 蓮藕片。 樣樣都好開胃, 爽丫。 半隻雞, 應該係細雞, 所以都好嫩滑。 如果鍾意花膠,呢間都係必試之一, 因為性價比都幾高幾抵食, 飽住走。
岩岩上一篇話補返另一間食花膠既食評!
咁放埋做下一篇。 大家可以比較下
呢間其實係見倒有人介紹雞湯好飲。 所以接埋女朋友入去試下。
可能食飯時間, 加上細鋪坐位唔多, 都係外面排左陣隊。
既然黎得既, 梗係試佢既花膠雞湯米線+ 花膠雞湯飯!
半隻雞, 應該係細雞, 所以都好嫩滑。
花膠雞湯飯
麻辣土豆絲
油雞
麻辣豬耳
2018-09-25 506 浏览
今日中秋節 出去元朗 見呢間見開 係港生活PAGE有介紹過 試下先試左個花膠雞湯米線 好好飲 老闆娘話無味精可以飲埋D湯 幾特別 係等上菜等得耐D 飲左大半杯熱檸水68蚊算唔錯 幾抵食 仲其他平D的米線但未有機會試食唯獨係D雞普普通通 但都OKAY的
係等上菜等得耐D 飲左大半杯熱檸水
68蚊算唔錯 幾抵食 仲其他平D的米線但未有機會試食
唯獨係D雞普普通通 但都OKAY的
2018-09-25
  • 花膠雞米線
2018-08-20 506 浏览
嬰女皇出生後 既想照顧好家庭 又想不忘初心 繼續捐窿捐罅揾好野食 網上外賣平台真的很方便 足不出戶都試到各式新餐廳 今次試呢間優之米 認真高質秘製雞中翼 $32 雞翼外皮香脆 不會很油膩 可惜時間控制差一點點 乾身左啲招牌手撕雞炸醬涼麵 $59 可選炸醬涼麵或涼拌米線 偷吃了老公一口 涼麵真的夠凍並且爽彈 炸醬不會過甜或濃稠 配上辣度適中的手撕雞 開胃而回味無窮飽魚雞湯飯 $98 可選湯飯或米線 店家聲稱湯底採用雞、花膠、瑤柱,響螺等珍貴食材烹製 其實好想試佢既至尊鮑魚花膠雞米線 但餵母乳既怕花膠塞奶 又怕米線不湊米氣 退而求其次 食上奶既鮑魚雞湯飯啦一打開真的喜出望外 係滑嫩既雞脾啊!!鮑魚亦燜得入味彈牙 至於個湯亦足料好味 食用完亦無口乾舌燥 不錯吃 但個人覺得配滑溜溜既米線會更搭配呢會再試其他野的 期待下次係帶埋嬰女皇到店一嚐呢

秘製雞中翼 $32

會再試其他野的 期待下次係帶埋嬰女皇到店一嚐呢
2018-08-11
招牌手撕雞炸醬涼麵
鮑魚雞湯飯
  • 秘製雞中翼(4隻)
  • 秘製雞中翼
2018-08-12 378 浏览
今天難得地早下班跟同事去了元朗的優之米吃晚餐~下巴士也要步行五六分鐘,店小小的,不容易找到店內只有五張桌,幸好來到的時候有一張圓桌不用等聽說這裡是以花膠、鮑魚配米線聞名每天都有限量30盅$38的「花膠響螺雞燉湯」最後四盅有三盅都給小妹跟同事們點了燉湯很濃很滑給的肉和雞都很多,但花膠跟響螺只有一小塊跟一小顆龍眼肉都吸了精華整體來說非常香非常好喝小妹再點了麻辣手撕雞小窩米線$55小妹點了小辣,但吃起來都挺辣辣的米線Q彈好吃
今天難得地早下班

跟同事去了元朗的優之米吃晚餐~
下巴士也要步行五六分鐘,店小小的,不容易找到
店內只有五張桌,幸好來到的時候有一張圓桌不用等

聽說這裡是以花膠、鮑魚配米線聞名

每天都有限量30盅$38的「花膠響螺雞燉湯」
最後四盅有三盅都給小妹跟同事們點了
花膠響螺雞燉湯
燉湯很濃很滑
給的肉和雞都很多,但花膠跟響螺只有一小塊跟一小顆
龍眼肉都吸了精華
整體來說非常香非常好喝

小妹再點了麻辣手撕雞小窩米線$55
麻辣手撕雞小窩米線
小妹點了小辣,但吃起來都挺辣辣的

米線Q彈

好吃
花膠響螺雞燉湯
麻辣手撕雞小窩米線
2018-08-04 323 浏览
放工同老公去元朗搵食,行行下就被門口招牌吸引。。。鮑魚花膠雞米線 & 花膠響螺雞燉湯仲要有推廣價!即刻入去試!新舖開張,人流唔多,7點半都即刻有位。叫左個好抵食嘅2人餐同一人一盅燉湯燉湯先上,材料堅豐富,好鮮味,真材實料!好味!飲完湯已有四成飽,再上埋拍青瓜,已經飽左一半。雞。。本人覺得普通。。。主角登場,米線份量適中,花膠唔算大,如果腍多少少會好食啲,鮑魚夠腍夠入味,好食。總括來講,最推薦係燉湯,不過如果再食2人餐的話,真係會好飽!下次再試埋其他
放工同老公去元朗搵食,行行下就被門口招牌吸引。。。

鮑魚花膠雞米線 & 花膠響螺雞燉湯

仲要有推廣價!即刻入去試!

新舖開張,人流唔多,7點半都即刻有位。
叫左個好抵食嘅2人餐同一人一盅燉湯

燉湯先上,材料堅豐富,好鮮味,真材實料!好味!

飲完湯已有四成飽,再上埋拍青瓜,已經飽左一半。

雞。。本人覺得普通。。。

• 花膠響螺雞燉湯
2018-07-29 208 浏览
郊遊完到出返元朗搵食 元朗實在太多選擇 人又多很多出名的食店已大排長龍都不知去那間好 又已經開始肚餓經過驟然看到這間小小的店舖優之米是新開張 門口佈置得好green的感覺看過餐單 感覺幾健康又有清淡的選擇 便決定試試那個花膠麵餐朋友則點了豬頸肉和口水雞餐招牌菜花膠反而沒特別 湯的味道不夠花膠又韌 有點失望雞肉就比較嫩滑 也ok朋友的豬頸肉也不差口水雞也是可以的埋單時還送了三張coupon服務尚算ok只是食物有改善空間
郊遊完到出返元朗搵食
埋單時還送了三張coupon
服務尚算ok
只是食物有改善空間
2018-07-14 156 浏览
Dinner 2人叫左花膠雞湯飯+口水雞湯飯 total~$14x 價錢ok. 好好味!!冇味精,食完唔口渴~成個湯可以清哂.份量亦大份. 雞係另上服務很好,坐位亦唔迫~ 會再去食. 值得支持嘅小店

服務很好,坐位亦唔迫~ 會再去食. 值得支持嘅小店
2018-07-06 271 浏览
之前喺見FB群組見有好評,就來試一試呢間新店,來到時冇咩客,就叫左推介嘅2人套餐啦,$199 包括鮑魚花膠米線x2碗, 雞有半隻,小食一份(點左黑木耳),飲品我哋一人加多$18轉飲水果茶&鮮果C果肉,都抵! 鮑魚係分開碟上架,個賣相都好得,而佢個湯底好,應該冇味精但好濃郁,雞都唔錯有雞味,小食嘅份量亦都好足,只係制作需時要等吓咁啫,不過好食就冇所謂啦。但係都驚多客起上嚟真係會等好耐!總括嚟講:一定有下次!
之前喺見FB群組見有好評,就來試一試呢間新店
總括嚟講:一定有下次!

2018-07-02
  • 2人套餐