2025-08-13
呢間串燒店係朋友嘅好介紹,地點喺尖沙咀方便之外,佢仲要好抵食,低至$10/$15/$20一串嘅選擇都好多,串燒種類多多,而且味道好好,幾高質。我哋就試咗兩款$10串款式,鹽燒西班牙五花腩同埋泰式燒墨魚鬚,性價比超高。五花腩燒到焦脆,油香加上肉嘅香味真係冇得彈。墨魚酥火候啱啱好,爽滑鮮嫩,唔會韌,本身已經有少少准鹽調味,再沾上配嘅泰式醬汁好味。豚肉荔枝卷都只係$15一串,豚肉薄片燒得甘香甘香,捲着裏面鮮甜多汁嘅荔枝肉,一口咬下勁多汁喺個口腔爆發,性價比又係好高。免治雞肉棒係我食日式串燒必食嘅,外層焦焦香香,裏面免治肉加入雞軟骨碎粒,增加口感,最重要係配上嘅月見燒汁好好味。雞肉方面,我哋仲試咗鹽燒雞髀肉,雞皮燒得金黃香脆,雞肉鮮嫩多汁, $20一串好抵食。牛肉方面,我哋就試咗韓風燒牛肋肉同埋鹽燒和牛牛小排,韓風牛肋肉調味好好味,牛肉帶點咬口,而牛小排肉質就比較軟,食嘅時候自己加入調味粉,牛味即時提升好多。海鮮方面,我哋就食咗蒜蓉欖角燒蟶子、蒜蓉燒蠔、山椒鰻魚汁燒白鱔。蟶子同埋生蠔都新鮮,唔腥,火候啱啱好,聖子唔會韌,生蠔鮮嫩鮮嫩,配料調味好惹味。白鱔燒得皮超脆,鮮肉爽口,配上鰻魚汁,加上少
焦糖菠蘿鵝肝醬多士
焦糖菠蘿菠蘿中和咗鵝肝醬嘅油膩感,食落去有啲果香,帶一啲清爽嘅味道,鵝肝醬亦都唔會羶,口感Creamy幼滑,配上脆口多士,口感好好。
墨魚滑+紫菜+大蝦
紫菜卷住墨魚滑炸,口感好多層次,先係酥脆嘅紫菜,然後係爽蛋嘅墨魚滑,中間仲拌入咗一啲粟米同埋蝦肉,食嘅時候沾上特調醬汁,呢個小食好正。