2021-05-30 353 浏览
In this hot and humid summer, keeping hydrated and cool is of paramount importance. What’s better to have refreshing ice cream and green tea milk? This little spot in K11 offers different green tea/hotjicha / styled desserts.The tea are not bad. The ice cream is better.A bit pricey but I guess most goes to rent.

2021-04-22 650 浏览
疫情之下冇得去旅行,之前經過幾次已經覺得呢間店裝修得好有日本feel⛩咁岩約咗朋友未咁快到,就入黎試件cake邊食邊等 😋🎀 抺茶流心蛋糕卷 其實餐牌好多野想試,但第一眼就俾呢個蛋卷吸引咗 😍蛋卷中間抺茶味嘅cream已經有急不及待想流出黎嘅感覺 🤤 雖然唔係真係好液態咁流出黎,但啲cream飽滿嘅程度係溢出黎。雖然蛋糕上面有糖霜+抺茶粉,但食嘅時候唔會有搶喉嘅感覺。蛋糕唔會乾,加上滿滿嘅抺茶cream,充滿抺茶味而又唔會太甜同太漏 😋而紅豆係抺茶嘅好朋友,配埋一齊食非常夾,令整體味道層次提升 👍🏽
咁岩約咗朋友未咁快到,就入黎試件cake邊食邊等 😋

🎀 抺茶流心蛋糕卷
其實餐牌好多野想試,但第一眼就俾呢個蛋卷吸引咗 😍
雖然蛋糕上面有糖霜+抺茶粉,但食嘅時候唔會有搶喉嘅感覺。
抺茶流心蛋糕卷
抺茶流心蛋糕卷
  • 抹茶流心蛋糕卷
2021-03-29 562 浏览
🤤🤤🤤又嚟食抹茶🤤🤤🤤<流心蛋糕卷 配茶銘 焙茶「錦香」>不甜的鮮忌廉和抹茶忌廉 被 軟·輕·滑 的抹茶蛋糕 包裹著,頭頂更灑上一層抹茶粉。👅入口時因抹茶粉而感到比較乾、甘苦,後續的蛋糕輕甜味慢慢融化。🍵一口蛋糕卷,呷一口茶銘 焙茶,啖啖香濃茶香,清潔味蕾,洗去忌廉的膩味。
🤤🤤🤤又嚟食抹茶🤤🤤🤤
<流心蛋糕卷 配茶銘 焙茶「錦香」>
👅
🍵
抹茶流心蛋糕卷  配茶銘
抹茶流心蛋糕卷  配茶銘
2021-03-25 680 浏览
星期一至五的下午茶時間,到處都少人。朋友剛入會就有買一送一優惠券,請我一起嘆茶。我們都喜歡茶味香濃,不喜歡太甜,這家店剛好完全符合口味。茶味最濃的是抹茶蕨餅,必吃!
我們都喜歡茶味香濃,不喜歡太甜,這家店剛好完全符合口味。
茶味最濃的是抹茶蕨餅,必吃!
2021-03-18
用餐优惠
優惠券
2021-03-15 492 浏览
2人浪漫拍拖,在K11決定吃這間主要是有鰻魚三食斧飯而我也超想吃吃甜點看到很多人買抹茶,感覺去了日本買手信一樣……偽日本幻想下都好套餐價錢很合理 鰻魚三食,比較特別要有耐心因為上桌後要煲15分鐘才可以吃的套餐內有一個果凍,黑糖味微甜梅子1粒3食分別是,普通即吃;伴蔥吃;茶漬吃三文魚茶漬飯定食多了1個蕃茄冷盤,有糖粉甜甜地,很喜歡最重要茶漬湯好好味!黃豆粉糕抹茶未好濃,入口軟綿綿,一吃愛上喜歡黃豆粉,點一些糖漿完美真係超級軟身……
2人浪漫拍拖,在K11決定吃這間
主要是有鰻魚三食斧飯
而我也超想吃吃甜點
看到很多人買抹茶,感覺去了日本買手信一樣……
偽日本幻想下都好

套餐價錢很合理
鰻魚三食,比較特別要有耐心
因為上桌後要煲15分鐘才可以吃的

鰻魚三食

套餐內有一個果凍,黑糖味微甜
梅子1粒
3食分別是,普通即吃;伴蔥吃;茶漬吃

三文魚茶漬飯

三文魚茶漬飯定食
多了1個蕃茄冷盤,有糖粉甜甜地,很喜歡

三文魚茶漬

最重要茶漬湯好好味!

黃豆粉糕
黃豆粉

抹茶未好濃,入口軟綿綿,一吃愛上

喜歡黃豆粉,點一些糖漿完美

真係超級軟身……
鰻魚
鰻魚三食
三文魚茶漬飯
黃豆粉
鰻魚
🤤 一個甜品滿足你所有願望👍🏻 可能是香港最好味的抹茶軟雪糕之一🥱 等位可能要耐啲,坐位不多,用餐限時60分鐘<丸久小山園 窩夫新地 $68>- 可選 純抹茶/ 純焙茶/混合扭紋- 配有一口抹茶蛋糕、餡蜜紅豆蓉、白玉2粒、抹茶和焙茶啫喱,用香脆窩夫薄餅作碗- 雪糕不太甜、不太膩、亦無小冰顆粒 🌱如果係和心集團會員,可享主餐牌95折;新入會更有買一送一,但只適用於一模一樣的食物(雪糕口味都要一致),利中帶弊🤔
🤤 一個甜品滿足你所有願望
👍🏻 可能是香港最好味的抹茶軟雪糕之一
🥱 等位可能要耐啲,坐位不多,用餐限時60分鐘

<丸久小山園 窩夫新地 $68>
- 可選 純抹茶/ 純焙茶/混合扭紋
- 雪糕不太甜、不太膩、亦無小冰顆粒

• 丸久小山園窩夫新地
2021-02-12 632 浏览
之前見依間d 評價麻麻地,但今次只係想食少少野,所以比次機會佢😂今次叫左鮭魚五目釜飯定食配玄米茶。跟餐加$48 叫多左個窩夫新地。另外再叫左個粒粒抹茶冰牛奶同埋抹荼心太軟。鮭魚五目釜飯要等大概15至20分鐘,等熄左火就可以開蓋加埋啲蔥同紫菜撈勻再焗一陣就可以開蓋食。鮭魚五目釜飯上面啲三文魚真係少到唔搵唔到🧐🧐,所以根本食唔到有三文魚味,真係有啲失望😞入面仲有4隻細蝦同埋2隻帶子仔。個飯比較濕,成個感覺食緊個好濕而冇咩味既飯🤢個玄米茶又唔知點解唔係平時飲開果d 味,個味怪怪地,冇玄米味,但又好似有啲薑味😕飯跟餐仲有甜品,但其實係個少少甜嘅既啫喱,食咗好耐先食得出果少少甜味🤨窩夫新地都ok 既,個窩夫好脆,配上綠茶同焙茶mix 既雪糕,上面有d 丸子🍡雪糕都好濃味,但比較水,但整體來講都唔錯😋粒粒抹茶冰牛奶係冰左既抹茶粒加3.6牛奶,但即使抹茶粒融曬都冇咩抹茶味,只係飲到牛奶味😖抹荼心太軟真心好味,心太軟熱辣辣,一切開中間嘅抹茶醬流晒出嚟,而且抹茶醬好濃郁👍🏻👍🏻👍🏻整體來講可能始終呢間餐廳係主打甜食,所以甜食好味過鹹食好多😂我覺得雪糕個味同埋心太軟係真係好好食🥰其他就真係唔洗試🥲

2021-01-30 472 浏览
在樓下吃了一個souffle pancake不夠飽所以在K11裡打了個轉又走到了一間平常很多人排隊的舖頭坐下來正正經經的吃了一個午餐點了一個午市套餐雞肉五目釜飯食配焙茶 ($88)傳統的日本釜飯格色 有點溫泉旅旅一泊二食的味道Waiter在端上套餐時有很耐心的講解進食的方法 加分上台後要等釜飯煮好 十約要十五分鐘左右期間聽著旁邊一家四口在聊天 倒也不悶十五分鐘過去 煮好了一個熱辣辣的飯雞肉配上蔬菜的甜味滲進了米粒之中 甚好整個套餐的敗筆在於那個附送的甜品有點像大菜糕但略略帶硬 有點奇怪的感覺不過主要的東西還是很好同時我跟餐加了一個甜品 丸久小山園窩夫新地 (+$48)總算不負抹茶專門甜之名 給出了正常甜品的水準好食但沒有太大的意外驚喜
在樓下吃了一個souffle pancake不夠飽
所以在K11裡打了個轉
又走到了一間平常很多人排隊的舖頭
坐下來正正經經的吃了一個午餐

點了一個午市套餐
雞肉五目釜飯食配焙茶 ($88)

傳統的日本釜飯格色 有點溫泉旅旅一泊二食的味道

雞肉配上蔬菜的甜味滲進了米粒之中 甚好
整個套餐的敗筆在於那個附送的甜品
有點像大菜糕但略略帶硬 有點奇怪的感覺
不過主要的東西還是很好

同時我跟餐加了一個甜品 丸久小山園窩夫新地 (+$48)
總算不負抹茶專門甜之名 給出了正常甜品的水準
好食但沒有太大的意外驚喜
丸久小山園窩夫新地
2021-01-03
雞肉五目釜飯食配焙茶
雞肉五目釜飯
丸久小山園窩夫新地
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍨 M̆̈ă̈t̆̈c̆̈h̆̈ă̈ D̆̈ĕ̈s̆̈s̆̈ĕ̈r̆̈t̆̈ P̆̈l̆̈ă̈t̆̈t̆̈ĕ̈r̆̈ with 𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑇𝑒𝑎 HKD178 @ 🌟 京都抹茶庵 《👽食神大媽食甜品》.起中村藤吉關閉後,香港能夠搵到日本經典抹茶品牌嘅店舖買少見少。🍵 有名嘅丸久小山園抹茶香濃醇厚,其中尖沙咀分店更加提供堂食甜品。😋.眾多甜品入面呢款拼盤豐富又美味,曾經出現過嘅一款餐點,可惜轉左餐牌之後就無再見過了 😫 依家嘅餐牌品種較少有點單調,店家是否無心戀戰了?.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂..📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓211號舖⠀☎️ +(852)3468–2254.

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓211號舖⠀
☎️ +(852)3468–2254
2020-12-05 554 浏览
食完晚飯,想食甜品 朋友提意到呢間食人流唔算多,好快就可以入座了打住日式綠茶頭銜,但沒有日本的品質「抹茶厥饼雪糕」份量唔算多,厥餅一入口就有濃烈的苦味,回味甘反而不太覺😅,雪糕中規中矩,溶得好快😂「抹茶窝夫新地」培茶,味道不錯,全個甜品係個窩夫餅最正,其他不評論「心太软」個心太軟一上枱,就好似爆旋陀螺咁,爆開晒睇到都唔開胃 咁都可以照出品,真偑服每人最至要點一樣食物/飲品食物質素很一般,價錢也偏貴試一次夠了,沒有特別 !
食完晚飯,想食甜品 朋友提意到呢間食
人流唔算多,好快就可以入座了

打住日式綠茶頭銜,但沒有日本的品質

「抹茶厥饼雪糕」

「抹茶窝夫新地」
培茶,味道不錯,全個甜品係個窩夫餅最正,其他不評論

「心太软」
個心太軟一上枱,就好似爆旋陀螺咁,爆開晒
睇到都唔開胃[失望] 咁都可以照出品,真偑服

每人最至要點一樣食物/飲品
食物質素很一般,價錢也偏貴
試一次夠了,沒有特別 !

2020-11-24 387 浏览
如果中意食抹茶既朋友 又想揾個地方同朋友傾下計可以試下呢間!黃豆粉厥餅 配有黑糖漿幾好食!不過淋左漿之後唔適宜放太耐先食抹茶味反而冇我想像中咁濃淡淡既抹茶香抹茶加焙茶雪糕感覺唔錯 焙茶味幾濃!注意有人均最低消費喔!
如果中意食抹茶既朋友
又想揾個地方同朋友傾下計
可以試下呢間!

黃豆粉厥餅 配有黑糖漿
幾好食!不過淋左漿之後唔適宜放太耐先食

抹茶味反而冇我想像中咁濃
淡淡既抹茶香

抹茶加焙茶雪糕
感覺唔錯 焙茶味幾濃!

注意有人均最低消費喔!
2020-11-23
2020-11-12 399 浏览
我唔係話好鍾意食甜品既人🙈🙈🙈🙈🙈 雪糕我都真係淨係只會食幾種🤩🤩🤩 但係!!!呢一間京都抹茶庵 Kyoto Matcha An Green Tea Specialist 既綠茶/培茶 雪糕令我一試難忘😍😍😍😍!!! 第一次食2種味一齊, 抹茶味相對比培茶甜少少,但都唔會太甜, 如果本身喜歡食甜品既我會建議你食抹茶,如果我自己食(唔洗同男朋友SHARE的話)我會叫淨培茶味☺️☺️☺️ 我鍾意佢好香既茶味, 又唔會好甜!!! 入口甘香唔會好瀉, 配埋紅豆同小丸子!!!口感豐富🥰🥰🥰唯一係價錢偏高
2020-11-08 320 浏览
行到累,又因為戴口罩在街飲野唔方便,入左呢間位於K11的抹茶店歇一歇。.門面所見有售賣抹茶粉同相關產品,好專的感覺。加上曾經在京都食過好味抹茶甜品,用餐期望高左少少。.📍我和友人叫的兩款甜品賣相不錯的,加上店內的裝潢,女生打卡之選。抹茶味甚濃,但冰落得太多,愈食愈凍。以整杯甜品的配合度和價格去衡量,CP值偏低。有點失落感.......花形蕨餅。靚。但沒特別吃到是什麼味道。努力留意其他人點了什麼食物,會不會我叫的不是王牌?
行到累,又因為戴口罩在街飲野唔方便,
入左呢間位於K11的抹茶店歇一歇。
門面所見有售賣抹茶粉同相關產品,
好專的感覺。
加上曾經在京都食過好味抹茶甜品
用餐期望高左少少。
📍我和友人叫的兩款甜品

賣相不錯的,加上店內的裝潢,
女生打卡之選。抹茶味甚濃,
但冰落得太多,愈食愈凍。
以整杯甜品的配合度
和價格去衡量,
CP值偏低。有點失落感......
花形蕨餅。靚。
但沒特別吃到是什麼味道。
努力留意其他人點了什麼食物,
會不會我叫的不是王牌?
2020-07-16 1095 浏览
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️俾錢請我食都唔會再嚟!🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️✖️✖️✖️伏120% ✖️✖️✖️成件事完全錯曬,所有嘢都不知所謂。令到我好失望。☕️培茶完全無茶味,好似飲緊中式酒樓嘅鐵觀音咁😣😣,🍡蕨餅淋到唔知食緊乜🤷‍♀️🤷‍♀️,🍦培茶雪糕芭菲完全唔知喺度食緊乜嘢,雪糕無茶味,脆米係淋嘅,乜都淋嘅。🍮雞蛋布丁完全無味嘅,媽咪我好亂呀😣😣我見隔離枱叫左個芭菲都食左兩啖就停左...如果想試伏,就嚟呢間野 唔好5:00後嚟,個大嬸會不停提示6:00関門。

2020-07-16 689 浏览
*伏了*抹茶,茶庵失敗我睇咗YouTube 飲食女男介紹 帶一個日本人去評分,佢都話食完冇下次 我唔信所以同朋友嚟試一次 😭😭😭😭 1: 叫咗黃豆綠茶蕨餅淋啤啤,苦呀阿媽😰😰😰個黑蜜糖漿似龜苓膏嗰啲糖漿(我喺日本京都食過唔係咁㗎)2: 培茶乜乜巴飛..裡面米通粒粒係淋㗎 似放喺屋企十年走曬氣唔脆。雪糕個茶味好普通 但培茶味唔突出,𥚃面啲布丁係冇味㗎!3: 最後杯茶係熱培茶,同我喺酒樓飲杯鐵觀音冇分別...即係茶有茶味囉,但係你唔覺得有乜特別理由去飲呢杯$35嘅茶囉
*伏了*抹茶,茶庵失敗
(我喺日本京都食過唔係咁㗎)

嶡餅