2016-05-21 188 浏览
同好友聚舊食完飯,但大家仲未想散住,於是就去左旁邊美麗華搵個地方坐低,繼續吹下水。去到呢間「綠茶屋」發覺原來係要自己去檯面買左野,然後再等佢囉黎。餐廳係全室內開放式,坐位係靠商場既通道,有一邊係露天方便食煙既朋友,我地選左室內位置,剛坐下時,可能已經接近9點,幫襯既人不多,只有兩三檯客人,坐位舒適,燈光因為商場完全控制,會比較偏向光猛,而檯面清潔一般,仲見到有抹完未乾既水漬。肥柑子朋友呆呆貓,因為有咳,只可以叫杯熱飲,就買左熱既宇治抹茶,發覺上飲品時,呢位侍應真係手都震埋,成杯震下震下咁不斷倒瀉,真係無言。好在綠茶味道好正,唔會太濃而無左清香,又唔會太甜無左甘露既微微澀味。之後係柑太既特選白玉霜淇淋抹茶豆腐布甸($58),軟雪糕打得好企身,夠凍唔會咁快溶,而綠茶啫喱做得好入味,而幾粒紅白綠玉味道中以綠茶同白玉最好,紅玉既櫻花味就得個甜字。底下既綠茶布甸甜度過左少少,但入口既滑膩就似豆腐花咁。問題到左肥柑子果度啦...首先...點野前,檯面有一堆人係度睇餐牌,四五名港女完全無視係佢地身後既我....>_<,要開到聲先識走開,之後,一問,無晒硬球綠茶雪糕...灰...,再問

宇治綠茶
特選宇治綠茶雪糕豆腐布甸
問題到左肥柑子果度啦...首先...點野前,檯面有一堆人係度睇餐牌,四五名港女完全無視係佢地身後既我....>_<,要開到聲先識走開,之後,一問,無晒硬球綠茶雪糕...灰...,再問,香蕉朱古力奶昔...又無...灰爆,只好叫左抹茶奶昔啦...點不知,等下又等,再等下又等,人地幾檯都上左野,過左十幾分鐘都未見影...終於忍唔住走去問下,先知我杯野仲製作中,有無咁複雜呢?
抹茶奶昔
埋檯後,軟雪糕同豆腐布甸果個差唔多,都好企身,而下面果個奶昔,奶味重,綠茶味較薄,味道總算合格。

呢間野雖然有四個侍應係度工作中,不過感覺唔似手腳快,反而各有各做咁,希望可以改善下,甜品味道好,餐廳環境舒適都要有好服務配合。
2016-05-18
宇治綠茶
特選宇治綠茶雪糕豆腐布甸
抹茶奶昔
  • 特選白玉霜淇淋抹茶豆腐布甸
2016-05-05 1245 浏览
綠色總給人環保, 健康, 安全的感覺, 今晚剛在諾士彿臺吃過燒雞扒, 口有点兒乾, 和朋友再轉到以綠茶甜品為口號的京都抹茶屋,  此店位於美麗華商場二樓, 自助式店.餐廳店員話, 她們十点截 call.  我們是最後的客人, 要快快決定了, 於是簡單地選了三款甜品, 買飛後找座位, 顧客很多, 只有搭枱.  店員很快送來我們的 order, 看來頗好 第一個是:  芒果北海道 3.6牛乳宇治抹茶奶味香濃, 只是奶泡打得不夠好, 可能太急趕着收工, 欠綿密有些水汪汪似的.抺茶味不錯.  帶有少許芒果微粒.  Tasty.第二個是: 宇治抹茶卷蛋 賣相和擺設很美, 綠茶卷蛋, 味道香滑, 有朱古力絲點綴, 而忌廉也不太甜, 比對 Menu, 像是沒有如圖片中的靚靚彩色生果在旁邊吧.第三個是:   特盛白玉宇治抹茶霜淇淋豆腐布甸吃了一口才記起未拍照片,    第一口是抹茶軟雪糕, 有香滑抹茶味和奶味 .  雪糕下有豆腐布甸, 豆味濃, 口感滑.伴着的是:  白玉, 抹茶軟糍, 透明果凍, 味道各有不同, 感覺有少彈牙而煙韌. 含爽味, 夠清涼. 總括此三個甜品味道算不錯, 價錢也適中,
第一個是:  芒果北海道 3.6牛乳宇治抹茶
抺茶味不錯.  帶有少許芒果微粒.  Tasty.
第二個是: 宇治抹茶卷蛋
第三個是:   特盛白玉宇治抹茶霜淇淋豆腐布甸
吃了一口才記起未拍照片,

第一口是抹茶軟雪糕, 有香滑抹茶味和奶味
.  雪糕下有豆腐布甸, 豆味濃, 口感滑.
總括此三個甜品味道算不錯, 價錢也適中, 只是要搭枱, 美中不足
$46 (宵夜)
晚餐後吃甜品是常識吧!?姐姐要吃抹茶甜品,錯有錯著的,與好朋友發現了位於美麗華商場隱角的抹茶店,櫻花的背景下,蠻好看的,可以坐着邊吃邊談心,在counter點了食物,店員就會端上來一杯抹茶奶昔配雪糕,分量頗大杯的,奶昔的口感很滑,有細碎的冰粒,奶之間帶陣陣茶味,不會太甜抹茶雪糕十分之軟滑,茶味可以再濃郁附,雪糕溶得蠻快,要快吃夏日炎炎的時間,這會是perfect match呀問店員取張紙巾,也很快遞上,服務還不錯!如果不堂吃,外帶是半價哦!(好抵)-----------------------------京都抹茶屋Address: 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場2樓2009A號舖Time: 星期日至四 12:00~22:00; 星期五、六 12:00~23:00
晚餐後吃甜品是常識吧!?

姐姐要吃抹茶甜品,錯有錯著的,

與好朋友發現了位於美麗華商場隱角的抹茶店,

櫻花的背景下,蠻好看的,可以坐着邊吃邊談心,

在counter點了食物,店員就會端上來
抹茶奶昔雪糕
一杯抹茶奶昔配雪糕,分量頗大杯的,

奶昔的口感很滑,有細碎的冰粒,奶之間帶陣陣茶味,不會太甜

抹茶雪糕十分之軟滑,茶味可以再濃郁附,

雪糕溶得蠻快,要快吃

夏日炎炎的時間,這會是perfect match呀

問店員取張紙巾,也很快遞上,服務還不錯!
如果不堂吃,外帶是半價哦!(好抵)

-----------------------------
京都抹茶屋
北海道紅豆宇治抹茶
2016-04-15
2016-04-23 202 浏览
一支公係尖咀食完晚餐,要食番個甜品作結!好鬼想食綠茶甜品,岩岩經過京都抹茶屋,實在食評唔好,但係綠茶係我最愛之一……一心抱住僥幸心態,就出事!點左個宇治抹茶霜淇淋甜點,賣相好唔錯。宇治抹茶雪榚抹茶味唔算出,甜味反而太出,軟雪榚唔算軟滑,有d失望,紅豆仲好食過佢,但係就得面面一層,雪榚同紅豆下面,係下價小丸子同糯米糕,都未算,仲有勁多既無咩綠茶味既沙冰,沙冰好快化水,比軟雪榚仲快…冰水浸軟雪榚,軟雪榚都化埋,想點?可想而知!50蚊,好食可以好扺,唔好食兼取巧就係好貴…
宇治抹茶霜淇淋甜點

50蚊,好食可以好扺,唔好食兼取巧就係好貴…
2016-04-23
2016-04-17 244 浏览
逛街逛到有點雙腿有點累,是時候坐下喝杯茶、吃點什麼補充一下體力了,嘻!😁 原本我們想去美麗華的Starbucks吃新出的三文魚蘆筍批的 (因為我很喜歡蘆筍),但去到發現全場滿座,而且沒有人有離開的意圖。討厭等位的我,決定在附近尋找其他餐廳。後來我們來到了Starbucks的樓上,發現那裡有一間京都抺茶屋。抺茶是一種健康食品,它是不發酵茶,比其他茶葉的維他命C含量較高,還能降低血糖、控制膽固醇、防止老化、避免肥胖以及養顏美容等效果,實在是女士恩物,我當然嚷著要一試了! 這間餐廳是開放式格局的,沒有大門,在路邊有一些枱椅,只有一個櫃檯,同時兼任收銀處、水吧和廚房,客人要先到櫃檯點餐和付錢,之後店員會把餐點送到客人的座位。 在這裡我要先投訴一下他們的menu, 似乎有些資料不是太update⋯⋯我們order北海道3.6牛乳咖啡,menu寫的是$40,但店員說現在加了價變成$42了,這樣也不要緊,我們照樣order了。然後我們想order花之園窩夫,店員又說現在窩夫的賣相已經改變了,和menu的圖片不同,我們問有沒有新圖片看,她冷淡的說了句沒有。無奈的我們只好改選另一款十勝窩
在這裡我要先投訴一下他們的menu, 似乎有些資料不是太update⋯⋯我們order北海道3.6牛乳咖啡,menu寫的是$40,但店員說現在加了價變成$42了,這樣也不要緊,我們照樣order了。然後我們想order花之園窩夫,店員又說現在窩夫的賣相已經改變了,和menu的圖片不同,我們問有沒有新圖片看,她冷淡的說了句沒有。無奈的我們只好改選另一款十勝窩夫宇治抺茶,店員又說現在沒有menu圖片中的硬雪糕,只有軟雪糕了⋯⋯我差點想反問她:你們的menu究竟有什麼是對的??最後我們隨便order了北海道3.6牛乳咖啡、北海道3.6牛乳宇治沬茶和十勝窩夫宇治抺茶。
點餐後,我們找了個靠近櫃檯的位置坐下,但發現桌子上有兩大處明顯的水漬,我們得再三要求,店員才肯過來清潔⋯⋯😓
北海道3.6牛乳宇治沬茶
北海道3.6牛乳宇治沬茶 ($42):原本我最期待的餐點就是它,但上菜後發現它的賣相不太好,因為在最上方的奶泡打得不夠綿密,還不斷有一個個小氣泡冒出來,把奶泡弄得像月球表面一樣⋯⋯我嘗了一口奶泡,水汪汪的,也完全不覺得牛奶味香濃。然後我喝了一口抺茶,嗯,抺茶味好像淡了點?而且比起抺茶香味,似乎苦澀味比較重。理論上,這杯抺茶應該是用抺茶粉混合牛奶而作成,但我不太嘗得出牛奶味,更別說是北海道3.6牛乳了⋯⋯
北海道3.6牛乳咖啡
北海道3.6牛乳咖啡 ($42):它的賣相相當精美,杯和碟上畫了七彩繽紛的花朵,實在是少女至愛!而且表面的奶泡打得很漂亮,在咖啡上形成了一個平滑的表面,像皚皚白雪一樣!對這杯咖啡充滿期待的男朋友嘗了一口,馬上臉色一沉,還搖頭嘆息。我問怎麼了?他說這根本不是咖啡,完全沒有咖啡味。沒這麼嚴重吧,我也嘗了一口,感覺上就像罐裝雀巢牛奶咖啡加了水開淡了一樣,咖啡味淡得不像話,我覺得連日本小學生喝的咖啡牛奶也比這杯咖啡香濃⋯⋯
十勝窩夫宇治抺茶
十勝窩夫宇治抺茶 ($58):上菜時,店員只給了一份刀叉便跑走了,我男朋友到櫃檯問她們多拿一份,她竟要他自己去一邊的櫃子去拿⋯⋯可是這明明不是自助式的餐廳嘛。窩夫的樣子和menu上的不同了?menu明明是心形的,還害我期待了一下⋯⋯窩夫的表面很深色,我本以為是朱古力味的?但切開又發現不是,只是表面烤焦了吧⋯⋯窩夫其實味道還可以,有淡淡的蛋香,也夠厚實,只是整塊窩夫已經放涼了,表皮已經變軟。如果窩夫是新鮮出爐的話,應該是外脆內軟才對,可惜它不是即叫即制的。抺茶軟雪糕和紅豆是唯一令我滿意的食品,雪糕的抺茶味甘香,入口濃而不澀,北海道紅豆又大顆又甜,可以為軟滑的雪糕增添咬感,抺茶的甘和紅豆的甜,兩者結合成一種美妙的平衡,難怪日本人自古以來已經喜愛宇治金時!

除了店員的服務態度欠佳外,最後又要一提服務質素,她們曾經把別人的抺茶錯拿給我們,之後如風一般跑走了,我們根本沒機會跟她說這不是我們order的。後來過了好一會兒她才跑回來拿回那杯抺茶⋯⋯

不知道是我們運氣欠佳,點的食物飲品都是店裡較難吃的款式呢,還是我們要求過高?但那些不update的menu、欠佳的服務態度和質素已經令我們卻步,不會再光顧了。
2016-04-16
2016-04-05 245 浏览
因為特價關係,特登走去試佢地既抹茶雪糕- 地理位置:  其實果個位置有啲偏僻, 我用左幾分鍾先搵到佢地既躲身地- 抹茶雙色雪糕:  食落第一啖有抹茶味,但唔知係咪因為我嗌雙色味,食左第一啖之後,到食完成個過程都再無抹茶味出現,味道被牛奶味蓋過。整體能講性價比唔算太高。
因為特價關係,特登走去試佢地既抹茶雪糕

整體能講性價比唔算太高。

2016-03-09
2016-03-22 290 浏览
約左好好朋友聚一聚,誤打誤撞去到呢度。 原來佢唔係一間正正常常既店,係一個open area 嚟的。我就叫左宇治抹茶雪糕葛軟糍。 因爲佢無矖抹茶球裝雪糕,所以俾左軟雪糕,不過咳既關係都要進貢俾'大佬'食,據稱都幾滑幾重抹茶味。我就食左蕨餅。 蕨餅係有抹茶味但甜得要命,食到兩粒,第三粒入唔到口了,而抹茶啫喱就好一點,似布甸同啫喱之間,有cream味之餘都重抹茶味,較滿足點!呢度好就好在呢度唔多人唔洗排隊,要止抹茶癮,要求唔高的話,都可來一嚐!

2016-02-21
2016-01-15 431 浏览
今日同米仔出尖沙咀去睇文化中心的 3D 光雕匯演,吃飽飽就去睇,睇完醒起可以去食綠茶雪糕。。。就由文化中心出發!! 到店時已9點半多,只有綠茶雪糕,牛奶雪糕已售罄。。這雖然這樣也不會減低我的食慾。綠茶雪糕有三個半圈,第一啖入口時覺得有一粒粒的粉,感覺都是滑滑的,有些少的茶味,但主要是甜味。。沒有別間綠茶雪糕的那麼濃郁。醇厚。。是次特價的,不設堂食的

是次特價的,不設堂食的
2015-12-18
2015-12-30 585 浏览
聽朋友說最近京都抹茶屋星期一至五有promotion, 原價$34抹茶軟雪糕賣$14,而近期愛上綠茶的我,當然要前來試試😋第一口感覺抹茶與奶味平均,而且甜味適中,再嘗...雪糕軟滑夠creamy,而雪糕筒脆口美味,整體來說,$14 promotion價.....抵食
第一口感覺抹茶與奶味平均,而且甜味適中,
再嘗...雪糕軟滑夠creamy,
而雪糕筒脆口美味,
整體來說,$14 promotion價.....抵食
2015-12-29
2015-12-11 429 浏览
行過THE ONE 門口,見有個牌寫住,10蚊杯綠茶軟雪糕就走左上去。其實個位置有D難搵,係美麗華STARBUCKS附近條樓梯行上一層,最角落頭就係喇。綠茶牛奶兩溝軟雪糕 $12雪糕唔太大杯,綠茶味唔太濃,奶味普通。
綠茶牛奶兩溝軟雪糕 $12
雪糕唔太大杯,綠茶味唔太濃,奶味普通。
2015-12-09 497 浏览
跟朋友慶祝生後,打算去食甜品,因為京都綠茶位於同一個商場,所以帶朋友去試下。平日的關系,人流不算多。點了窩夫綠茶雪糕,綠茶軟雪糕配玉子 及有個類似綠茶豆腐的東東。窩夫夠鬆軟,綠茶雪糕都夠濃,但送到檯時已經開溶溶地。但另一款綠茶軟雪糕就不夠香濃,不夠綠茶味。而另一個似綠茶豆腐的,味道更覺奇怪。
2015-11-25 397 浏览
其實係得尖沙咀美麗華食預左貴小小。裝修其實麻麻,如果吾係突然想食抹茶我唸我吾會黎,不過未試過點都試下先同好友一人一樣share食。講下左邊先,五記得咩名,幾脆,好難切開,你知拉,一禁佢即刻bit抹茶醬出黎,要切完再沾返醬食。跟住係右邊抹茶豆腐,點講呢~好普通淡淡地,食完對上個件佢已經顯得冇味,係造型得意囉。唯一好在地方靜,冇咩人,傾計傾得幾開心。已經同fd約好下次揀其他地方下午茶,哩度冇驚喜~
其實係得尖沙咀美麗華食預左貴小小

裝修其實麻麻
,如果吾係突然想食抹茶我唸我吾會黎,不過未試過點都試下先

同好友一人一樣share食。
,要切完再沾返醬食

唯一好在地方靜,冇咩人,傾計傾得幾開心

已經同fd約好下次揀其他地方下午茶,哩度冇驚喜
~
2015-11-22
2015-11-07 479 浏览
同女朋友行完街,口淡淡就想搵d甜品食下啦,見到有間關於抹茶嘅甜品店,當然唸都唔唸就衝左過去,因為我好愛抹茶,見到個menu,好多都好想食,最後我就點左個宇治抹茶雪糕葛軟糍,而我女友就點左個雙莓牛乳窩夫。到左啦,賣相都好好,我同我女朋友share一齊食,雪糕葛軟糍果個雪糕就好有抹茶味,但係個mochi就無咩味啦!而配搭起紅豆同cream都好襯。而個窩夫就都幾好食,窩夫再襯雪糕真係無得輸啦!好好味,下次會再黎試其它款!

2015-09-23 631 浏览
今天和老婆仔在九龍公園泳池游泳原因是老婆仔聽到友人分享後很想學懂游泳神奇的是今天我們兩個竟然也一同時間學懂游泳雖然泳術有待改善但起碼嚐到成功的滋味晚上約了到老婆仔家中與她家人吃晚飯距離晚飯時間還有數小時便在尖沙咀閒逛一下突然發現這裡有間綠茶甜品店加上老婆仔游泳後很累想找個地方坐下休息便在這裡吃個甜品吧在商場的一角加上這個時間店內沒有很多人環境很寧靜我們點了一個58元的宇治抹茶芭菲兩人一起吃很大杯的芭菲根據菜單描述這個芭菲包含3.6軟雪糕和抹茶軟雪糕中層的是紅豆、日本抹茶味葛軟滋、抹茶布甸和抹茶寒天底層的是粟米片最頂的則是自家制乾果吃起來3.6軟雪糕奶味不濃有點失望不過抹茶軟雪糕的抹茶味確實不錯令人很精神的抹茶味再混合各種軟的軟滋、布甸、寒天真的很不錯其中紅豆和抹茶真的很配合再加上粟米片原來抹茶和粟米片也這麼配合日後也可以試試自己製作!而自家制乾果我們都不太習慣乾果的口感雖然確實有很強烈的橙味但我們都不太懂欣賞在抹茶店臨立的時代這間餐廳價錢合理味道也可以接受算是不錯
今天和老婆仔在九龍公園泳池游泳
宇治抹茶芭菲
很大杯的芭菲
根據菜單描述
這個芭菲包含3.6軟雪糕和抹茶軟雪糕
中層的是紅豆、日本抹茶味葛軟滋、抹茶布甸和抹茶寒天
底層的是粟米片
最頂的則是自家制乾果
吃起來3.6軟雪糕奶味不濃
有點失望
不過抹茶軟雪糕的抹茶味確實不錯
令人很精神的抹茶味
再混合各種軟的軟滋、布甸、寒天
真的很不錯
其中紅豆和抹茶真的很配合
再加上粟米片
原來抹茶和粟米片也這麼配合
日後也可以試試自己製作!
而自家制乾果
算是不錯
2015-09-21
宇治抹茶芭菲
2015-09-14 513 浏览
原本想去The one人氣爆燈的中村撞下運氣,點知 ⋯去到見到條龍咁,都預左,就即刻上openrice check下附近有咩日式甜品,就見到美麗華的京都抹茶屋,睇落唔錯,加上美麗華個位又方便,決定去試下囉。去到見到個格局 ,無日式feel,感覺似隨便放幾張枱椅就算,最有日本feel可能係個招牌「京都」2個字💦。都唔係好想幫親,但女友唔想再行咪試下囉。望下mean,飲品和甜品都多選擇,最後叫左個「香蕉曲奇芭菲」兩份食😍,百力支夠脆,雪糕都夠凍。整體好好就唔係,但尖沙咀區收$58算係咁。唯一唔滿意就係,有部分staff的態度同係MK食飯一樣,無笑容和串。Come on👏服務員👏你d態度係決定客人會唔會返食。(除非好難食)
原本想去The one人氣爆燈的中村撞下運氣,點知

去到見到個格局

你d態度係決定客人會唔會返食。(除非好難食)

2015-09-13