2021-02-25 1050 浏览
自從上次試左嚿麻麻地既明太子麻糬燒。之後就無再黎過呢間買麵包。😹咁呢次同朋友夜晚經過,見到有85折,就幫襯下咁。總共買左$44三個包。點知有驚喜。最有驚喜個包係明太子牛角包。因為上次試果個明太子麻糬包麻麻地。😅都係抱住試多次既心態買左呢個明太子既包。而且仲要係懶得影,所以無圖。😹點知好食到爆。今次個明太子明顯食到有咸味,個咸味帶出左明太子個鮮味同香味。個味覺衝擊都幾大,幾隻味都響你個口爆出黎咁。😏加埋牛角包鬆鬆地個質地,必試。🤪今次個明太子牛角包一D都吾腥。見到有其他食評建議叮熱去食。大家可以因應自己需要去選擇叮吾叮熱既。第二個包係吉列炸蝦包。因為我放到第二朝食,所以個炸蝦吾算太脆。個蝦尾我有食既,個炸蝦有蝦味但吾算出。成個包偏普通。吾會特別推薦。🙈想食炸蝦可以一試,最好就即日食左佢。最後一個包係朱古力牛角包。牛角包中間會有兩條朱古力,應該係黑朱古力。朱古力味香濃!個朱古力會響你口入面慢慢融化。加埋牛角包一層一層既質感,好食到爆。必試之一。整體而言,我覺得似抽獎咁,永遠吾知邊個包好食或難食。😹
咁呢次同朋友夜晚經過,見到有85折,就幫襯下咁。
總共買左$44三個包。
點知有驚喜。

最有驚喜個包係明太子牛角包。
因為上次試果個明太子麻糬包麻麻地。😅
都係抱住試多次既心態買左呢個明太子既包。
而且仲要係懶得影,所以無圖。😹
點知好食到爆。
個味覺衝擊都幾大,幾隻味都響你個口爆出黎咁。😏
加埋牛角包鬆鬆地個質地,必試。🤪
今次個明太子牛角包一D都吾腥。
見到有其他食評建議叮熱去食。
大家可以因應自己需要去選擇叮吾叮熱既。

第二個包係吉列炸蝦包。
因為我放到第二朝食,所以個炸蝦吾算太脆。
個蝦尾我有食既,個炸蝦有蝦味但吾算出。
成個包偏普通。
吾會特別推薦。🙈
想食炸蝦可以一試,最好就即日食左佢。
吉列炸蝦包

最後一個包係朱古力牛角包。
牛角包中間會有兩條朱古力,應該係黑朱古力。
朱古力味香濃!

個朱古力會響你口入面慢慢融化。
加埋牛角包一層一層既質感,好食到爆。
必試之一。
朱古力牛角包

整體而言,我覺得似抽獎咁,永遠吾知邊個包好食或難食。😹
2021-02-24
2 分钟 (外卖自取)
朱古力牛角包
2021-02-22 989 浏览
成日有朋友推薦享樂烘焙,上網睇過啲相都覺得好吸引🤤今次專程黎到新蒲崗拜訪下佢! 5點幾去到,好多大熱款式都賣哂既🥺(嗚好想食芋泥bagel😢)有target既都係建議早少少去哈哈😛~Bagel款式很多😍口感煙銀又唔會太硬,定價唔平但口味各有特色,食完一個亦好飽!👍🏻我地食之前叮左廿秒,微暖味道更加分~1. 紫菜香蒜肉鬆芝士貝果 $20 🌟4.5/5分呢款比預期中好食😦肉鬆咸香,自家製香蒜芝士散發出淡淡既蒜香,食完又唔會口臭!😳整個配搭好平衡😆~ 紫菜本身就混入麵包度,如味道更出相信會更香!2. 湯種咖啡Baileys貝果 $20 🌟4/5分咖啡味香濃,軟心內餡夠多🤤可惜唔太食得出Baileys既存在~3. 湯種特濃抹茶麻糬貝果 $20 🌟3.5/5分抹茶Bagel本身已經有濃郁既抹茶,加埋抹茶Cream cheese完全名稱其實既特濃!🤣只可惜我地唔係抹茶控覺得有少少苦澀哈哈~😜另外麻糬亦煙銀!4. 台灣紫薯麻糬包 $13 🌟4/5分麵包鬆軟,外面既紫薯好香,唔會一路食一路跌,抵讚!👍🏻內餡好多,紫薯真材實料,麻糬唔知係咪叮過所以更加軟心,少少拉絲效果,非常軟糯!🤩不過呢個組合就有少少

1. 紫菜香蒜肉鬆芝士貝果 $20 🌟4.5/5分

2. 湯種咖啡Baileys貝果 $20 🌟4/5分

3. 湯種特濃抹茶麻糬貝果 $20 🌟3.5/5分
湯種特濃抹茶麻糬貝果 $20
湯種特濃抹茶麻糬貝果 $20

4. 台灣紫薯麻糬包 $13 🌟4/5分
台灣紫薯麻糬包 $13
麵包鬆軟,外面既紫薯好香,唔會一路食一路跌,抵讚!👍🏻內餡好多,紫薯真材實料,麻糬唔知係咪叮過所以更加軟心,少少拉絲效果,非常軟糯!🤩不過呢個組合就有少少滯啦~

享樂既麵包款式特別,定價唔平,但試左幾款味道都唔錯,足以吸引回頭客!🥰推薦大家有機會都不妨一試~

題外話💬光顧當日收銀既女店員態度令我地好愕然😦我地排隊比錢時咁岩電話響,唔知係咪太忙既原故令佢比較煩躁(?) 佢無啦啦好大力pat低個托盤😨全程無出過聲之餘,甚至用不友善既眼光啤住我地,令我地感覺到佢無咩禮貌🥴嗚好似買個包都得罪佢咁T_T
台灣紫薯麻糬包 $13
新一年🐂恭祝各位新年快樂,身體健康,豐衣足食,牛氣沖天!恭喜恭喜!🧧🧧🟣台灣大甲芋頭麻糬酥(賀年禮盒:HKD$128/1盒6個)芋頭酥外形精美,一層層的酥皮形成漩渦形狀🌀。切開酥餅,內層酥皮,芋泥和麻糬的比例剛剛好,各佔大約三分一,咬下去💜大甲芋味香濃,配上煙韌Q彈的麻糬,口感豐富,♨️加熱後再配合酥皮香香酥酥的口感,芋控覺得很滿足🤤。🟠御前帝王酥(賀年禮盒:HKD$138/1盒4個)帝王酥十分大個,每粒約有一個小朋友拳頭👊🏻般大,內含紅豆蓉、麻糬、肉鬆和原粒咸蛋黃等餡料。咬開帝王酥,肉鬆隨即掉落,餡料豐富飽滿❣️,入口概吃到蛋黃及肉鬆的鹹香,又嚐到紅豆蓉的微微甜💕,鹹鹹甜甜,加上酥底的白芝麻,甜而不膩👍🏼,一口有多重口感😌。

🟣台灣大甲芋頭麻糬酥
🟠御前帝王酥

🟣台灣大甲芋頭麻糬酥 🟠御前帝王酥
🟣台灣大甲芋頭麻糬酥
🟠御前帝王酥
貝果麵包外另一力作美味足料酥點 原隻鹹蛋黃 拉絲軟糯麻糬-One of my favourite bakery shop in Hong Kong. Ly Bakery is always famous for their bagels while Chinese New Year is coming and they are selling the traditional chinese cake too. The chinese style puff pastry is crumbly. The taro cake used taro from Taiwan and the mochi inside is soft and chewy. The texture is so nice and the not-too-sweet flavour is right on point. Another pastry is the salted egg yolk with smashed red bean. The whole salted egg yolk is huge and the
貝果麵包外另一力作
美味足料酥點 原隻鹹蛋黃 拉絲軟糯麻糬

One of my favourite bakery shop in Hong Kong. Ly Bakery is always famous for their bagels while Chinese New Year is coming and they are selling the traditional chinese cake too. The chinese style puff pastry is crumbly. The taro cake used taro from Taiwan and the mochi inside is soft and chewy. The texture is so nice and the not-too-sweet flavour is right on point. Another pastry is the salted egg yolk with smashed red bean. The whole salted egg yolk is huge and the flavour is strong. It somehow covers the red bean taste, yet the texture is still perfect for me.
台灣大甲芋泥麻糬酥

💜 台灣大甲芋泥麻糬酥 ($20)
經典台灣芋頭酥嘅外表 但比傳統台灣款更有驚喜 一圈圈一層層嘅酥皮 切落去已經感覺到酥脆 食落去偏偏唔會覺得油膩亦唔會封喉 呢個酥皮足見享樂嘅功架🤤 特別嘅驚喜係來自拉絲麻糬 軟身Q彈煙韌 配合芋泥綿綿嘅口感 芋泥味道剛好唔會太甜又食到芋頭香 整體配合得好好!!! 一開頭見20蚊但size偏細有啲失望 但最後食落去都非常滿意! 唯一係呢款散裝冇獨立包裝固定 只係用平時普通麵包膠袋 袋住呢粒易碎嘅酥點 一步一驚心喔🥺
台灣烏豆沙蛋黃酥

🧡 台灣烏豆沙蛋黃酥 ($18)
原粒鹹蛋黃唔係講笑好足料 配上台灣烏豆沙 同埋同樣好高質嘅酥皮!! 酥皮一貫高水準 而鹹蛋黃嘅鹹香味實在好重 鍾意鹹蛋黃嘅一定唔可以錯過!! 但我個人就覺得因此個紅豆味相對食唔出 完全被搶晒風頭🤭 豆沙口感亦好軟綿 豆沙配合酥皮係幾夾啊🤞🏻另外蛋黃酥反而有獨立包裝 穩陣好多 抵讚☺️
台灣烏豆沙蛋黃酥

😋 享樂烘焙 LY Bakery
📍新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下E舖

#lybakery
#foodietummy_spk #foodietummy_bakery #foodietummy_yellowshop
2021-01-31 1097 浏览
享樂係一間深入民心嘅黃手作烘焙店🥯💛聽好多大西北嘅朋友都會話要去新蒲崗買手信😂有咩咁出名,勁到啲人要特登去買包食?🤨入到舖頭更加會見到唔少人會打緊電話報告緊有咩包仲話要買多幾個比同事🤡今次小編會首先出左佢今期新嘅包點,其他嘅,就要睇大家反應啦!🤤==============================🥯 享樂烘焙 @ly_bakery📍 新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖 (鑽石山站B出口,步行約10分鐘)⏰ 星期一至六 07:00 - 20:30 / 星期日 08:30 - 19:30.📍 九龍灣常悅道21號The Eastmark地下3號舖 (九龍灣站B出口,步行約10分鐘)⏰ 星期一至五 07:00 - 20:30 星期六 08:00 - 19:30 / 星期日 10:00 - 19:30==============================1️⃣ 【紅莓合桃scone】 $16小編係九龍灣買包不果後,去左新蒲崗總店,即刻blinkblink眼🤩即使夜晚7點幾8點,仲有好多選擇😚Scone嘅水準好一致,外層焗得金黃色有少少顏色不均,但顏色都係好吸引,唔太影響視覺同
享樂係一間深入民心嘅黃手作烘焙店🥯💛
聽好多大西北嘅朋友都會話要去新蒲崗買手信😂
有咩咁出名,勁到啲人要特登去買包食?🤨
入到舖頭更加會見到唔少人會打緊電話報告緊有咩包
仲話要買多幾個比同事🤡
🥯 享樂烘焙 @ly_bakery
📍 新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖
(鑽石山站B出口,步行約10分鐘)
📍 九龍灣常悅道21號The Eastmark地下3號舖
(九龍灣站B出口,步行約10分鐘)
⏰ 星期一至五 07:00 - 20:30
1️⃣ 【紅莓合桃scone】 $16
即使夜晚7點幾8點,仲有好多選擇😚
Scone嘅水準好一致,外層焗得金黃色
有少少顏色不均,但顏色都係好吸引,唔太影響視覺同味覺嘅享受😗
scone嘅structure係好firm,唔係好多空氣🌬,咬落去又好軟熟同唔乾🤤
食落去牛油味比紅莓味重,雖然都會見到有紅莓乾,但唔太食到紅莓味
相比起提子scone,紅莓乾較少
合桃方面,都會見到有幾粒合桃,但都係唔算好出合桃味
3個scone入面黎比較失色😕,小編會排佢第3🥉
(🔥 怒食指數:7/10)
2️⃣ 【蜜糖提子scone】$16
因為真係太肚餓,小編忍唔住開左個黎食🤣
佢係焗到金黃色,顏色均勻,入面firm而軟熟😏
食到好香嘅蜜糖味🍯,入面有粒粒嘅提子乾🍇
雖然呢兩樣材料加埋好似會好甜咁,但原來係諗多左😂
佢份量亦都唔細,唔似坊間有啲整到macaron嘅size🤡
整體黎講,都好推薦大家試下!
3個scone入面會排第2🥈
(🔥 怒食指數:9/10)
3️⃣【伯爵茶scone】$16
排第1嘅梗係要最後登場🥇
呢個個份量比起之前個2個scone再大啲,係可以分左2個大嘅cookie size出黎🍪
就咁睇都可以見到好多一點點嘅伯爵茶係scone到
食落去牛油味唔會喧賓奪主,同伯爵茶味好夾,亦都有好香嘅茶味😭
係清新,唔會太濃,真係好好味,呢個會encore!!🤩🤩
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥評分:
環境:9/10 (外賣)
味道:8.3/10
伯爵茶scone
蜜糖提子scone
伯爵茶scone
2021-01-31 714 浏览
✨呢間人氣麵包店[享樂烘焙],佢地既人氣產品都算多,如果你係麵包控既話,值得去睇吓有無野啱!?不過問題係如果唔係一早去既話就無咩選擇🤦🏼‍♀️,我自己就試左佢地既紫菜肉鬆芝士貝果同明太子麻糬燒‼️.💬紫菜肉鬆芝士貝果 🥯$20呢個包比予期好食,可能有我鍾意食既肉鬆同芝士,依兩款料其實好少會出事,所以味道都算唔錯,祇係無咩驚喜🤷🏼‍♀️!.💬明太子麻糬燒 $15我本身好鍾意食明太子既野,但係呢個包我食左兩啖就無食落去,因為我覺得有啲腥味🥺❗️傷心💔!...📍享樂烘焙 (新蒲崗)新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖.📍享樂烘焙 (九龍灣)九龍灣常悅道21號The Eastmark地下3號舖..
💬紫菜肉鬆芝士貝果 🥯$20
💬明太子麻糬燒 $15
📍享樂烘焙 (新蒲崗)
新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖
📍享樂烘焙 (九龍灣)
九龍灣常悅道21號The Eastmark地下3號舖
2021-01-19 867 浏览
本身我早餐真係唔太鍾意食包 但試過呢間就翻唔到轉頭(´Д` )次次經過都會想買喺新蒲崗或者九龍灣返工既朋友應該有聽過”享樂烘焙” Bagel 成日好快都會一出爐就比人買哂ಥ_ಥ我成日都想買好多隻味翻屋企之後食過仲有藍莓乳酪黑松露同伯爵茶麻薯..........仲有好多款我都未試哂架(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 今日呢款係紫菜肉鬆貝果🥯$20食之前通常都會放入微波爐或者焗爐 叮✨一陣(男朋友H先生溫馨提示❤️) 叮叮✨✨✨好快就食得啦食貝果最緊要熱辣辣咁食 一咬落去真係好有彈性 超級煙un 😋😋 聞落去已經好香海苔味(^o^)入面都有少少海苔味 之後仲要有肉鬆🤩雖然唔係啖啖肉鬆(份量有d少如果多d就好) 一個已經好飽啦(≧∇≦)
我成日都想買好多隻味翻屋企

叮叮✨✨✨好快就食得啦
食貝果
最緊要熱辣辣咁食 一咬落去真係好有彈性 超級煙un 😋😋

一個已經好飽啦(≧∇≦)
题外话/补充资料: 絕對值得再買🐷🐷😋😋💕💕 仲有好多唔同既包包架(*^o^*) PS.夜晚有個時間買仲好似有折架~
2021-01-18
  • 貝果
👣享樂烘焙 ly_bakery👣🥖🥐🥯🍞🥖🥐🥯🍞🥖🥐🥯🍞🥖🥐🥯🍞終於俾我試到享樂烘焙啦!☺️☺️佢哋嘅麵包價位唔算高 都幾親民亦會有好多新奇好味的口味!佢地嘅bagel自稱不正宗湯種bagel🤣係特登整到無論雪左幾日再解凍/或者加熱之後 都會保持鬆軟口感成日見人哋食 但自己太懶去太遠!🤣佛系的我 有一日俾我無端端行到呢間分店附近!緊係立即入去掃吓貨!👻如果有機會一定要試埋冰心麵包同埋九龍灣限定口果嘅麵包!———————————————————————⭐️⭐️ 特濃小山園抹茶拿鐵麻薯小吐司🍞 HKD35⭐️⭐️抹茶味濃郁 feel到落好足抹茶粉🍵聞落有淡淡抹茶香配上甜甜的抹茶醬 🤪麻糬室温食已經好軟糯 翻熱完更加軟!味道:🌕🌕🌕🌕🌖⭐️⭐️ 台灣紫薯麻糬拉絲包 HKD13 ⭐️⭐️紫色賣相好靚 我覺得好既位係啲粉唔會跌到周圍都係 而係固定係包面到!食既時候唔會好論盡😌超級重紫薯味 因為有滿滿的紫薯餡紫薯餡濕潤而帶微甜😆麻糬係我食過有史以來最拉得絲既🤩🤩不過係有少少過度黐牙!包體翻熱完之後外脆內軟味道:🌕🌕🌕🌕🌕⭐️⭐️ 湯種擂沙黑芝麻貝果🥯 HKD18 ⭐️⭐️佢係少於5%糖同油架!外皮好煙韌

👣享樂烘焙 ly_bakery👣

🥖🥐🥯🍞🥖🥐🥯🍞🥖🥐🥯🍞🥖🥐🥯🍞

終於俾我試到享樂烘焙啦!☺️☺️
佢哋嘅麵包價位唔算高 都幾親民
亦會有好多新奇好味的口味!
佢地嘅bagel自稱不正宗湯種bagel🤣
成日見人哋食 但自己太懶去太遠!🤣
佛系的我 有一日俾我無端端行到呢間分店附近!
緊係立即入去掃吓貨!👻
如果有機會一定要試埋冰心麵包同埋九龍灣限定口果嘅麵包!

———————————————————————

抹茶味濃郁 feel到落好足抹茶粉🍵
聞落有淡淡抹茶香
配上甜甜的抹茶醬 🤪
麻糬室温食已經好軟糯 翻熱完更加軟!

味道:🌕🌕🌕🌕🌖

⭐️⭐️ 台灣紫薯麻糬拉絲包 HKD13 ⭐️⭐️

食既時候唔會好論盡😌
超級重紫薯味 因為有滿滿的紫薯餡
紫薯餡濕潤而帶微甜😆
麻糬係我食過有史以來最拉得絲既🤩🤩
不過係有少少過度黐牙!
包體翻熱完之後外脆內軟

味道:🌕🌕🌕🌕🌕

⭐️⭐️ 湯種擂沙黑芝麻貝果🥯 HKD18 ⭐️⭐️

佢係少於5%糖同油架!
外皮好煙韌 包體濕潤帶微微嚼勁 😋
黑芝麻餡真係好似擂沙湯丸入面嗰啲
不過當然係乾身的
無論食定聞落都帶有香濃芝麻香 帶微甜的
好滿足 餡料份量好足👻
食到最後一口都仲有芝麻餡
無餡料嗰邊都會有好多黑白芝麻粒 😙

呢個配搭好正 估唔到擺落bagel到係咁好食
唔會係嗰啲食完要好勉強揾返隻味係邊既bagel!

味道:🌕🌕🌕🌕🌕

⭐️⭐️ 湯種手工大甲芋泥貝果🥯 HKD18⭐️⭐️

外皮好煙韌 中間包體鬆軟但有點太乾
芋泥質地幼滑偏甜 反而冇咩奶香味
個人偏好多啲奶香🥛
比我預期中普通😛
芋泥份量可以多返少少就好啦!

味道:🌕🌕🌕🌑🌑

⭐️⭐️ 湯種黑松露芝士貝果🥯 HKD20 ⭐️⭐️

微微黑松露香 比想像中無咁濃
芝士略不夠多 如果再多啲濃味啲更好
但賣相呢款最突出 加上金色點綴 更顯高貴!

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
  • 特濃小山園抹茶拿鐵麻薯小吐司
  • 台灣紫薯麻糬拉絲包
  • 湯種擂沙黑芝麻貝果
  • 湯種手工芋泥貝果
2021-01-12 575 浏览
包入面係紫薯蓉加麻糬,餡嘅分量都唔少,基本上每一啖都會食到餡紫薯蓉嘅味比較自然,唔係死甜,但係唔知點解混雜咗一啲紫薯皮,令到個囗感有少少奇怪,如果冇埋啲皮入去就好麻薯一啲都唔煙韌,似係可以拉絲嘅質感
麻薯一啲都唔煙韌,似係可以拉絲嘅質感

2021-01-12
外卖自取
一日之計在於晨 要有good day緊係要食個鍾意嘅早餐做good morning😋睇左food ig一段時間 發現有間麵包舖嘅冰心麵包好出名 排隊都未必買到 就算我平時經過麵話賣晒前幾日訂左佢地嘅團購package $70/4個😗食後感:冰心麵包= Bagel🥯夾住平時puff嘅cream😯Bagel要雪住 食前5mins拎去室溫放一陣 Bagel雪完唔會太硬🥯 有咬口 好食!抹茶味cream幾滑 有少少抹茶苦味 幾正!整體嚟講幾好食嘅 但有啲漏 麵包唔多 但cream爆爆爆爆多!😂😂😂試過一次 過完口癮 唔打算再買 開心開心😌💜

前幾日訂左佢地嘅團購package $70/4個

😗食後感:
冰心麵包= Bagel🥯夾住平時puff嘅cream😯
Bagel要雪住 食前5mins拎去室溫放一陣
Bagel雪完唔會太硬🥯 有咬口 好食!
抹茶味cream幾滑 有少少抹茶苦味 幾正!

試過一次 過完口癮 唔打算再買 開心開心😌💜
2020-11-04
2021-01-02 558 浏览
相信享樂烘焙對大家都唔陌生,咁我今次就去到新蒲崗嘅學享樂烘焙。因為我係星期日下午四點後去,見到好多麵包都已經賣晒。當時我買咗一個芝麻味嘅bagel試吓。擂沙芝麻bagel $16價錢比一般嘅舖頭算平,可能大量製造?!bagel一咬就食到芝麻餡料,散發出好香嘅黑芝麻味,超吸引。佢叫擂沙芝麻,我絕對覺得冇改錯名。芝麻餡同平時食湯圓嘅一樣,唔會過於流質或者過實,份量又多又香濃,一啖接一啖咁食。bagel本身都有芝麻香味,食完成口都係芝麻味😂。

擂沙芝麻bagel $16
2020-10-11
2020-12-30 470 浏览
🇭🇰 享樂期待了很久的麵包黃店💛包睇總體來講比較軟熟,但是可以多一點煙韌感覺,不算太大個,幸好內餡十足搭救,全部的味道聽落很有驚喜但係吃落還好,還是比較想識他們夏天出的冰心麵包系列哦! 它們的麵包好像都是用低糖/代糖、少油配方,因為健康所以還是會回購的湯種特濃抹茶麻糬貝果🥯抹茶控有點失望,抹茶味道是有的但是沒有很回甘,裡面有抹茶忌廉和麻薯,麻糬沒有拉絲偏煙韌的!7/10湯種芋泥(大甲芋頭)貝果🥯大甲芋頭十分好味,食得出唔係平時香港食到的芋頭💕比較甜和綿,包體比較少而且也是偏麵包質地。很快吃完而且最喜歡的一個8.5/10湯種黑芝麻貝果🥯滿滿的黑芝麻,這款終於比較想貝果hahah有回彈力的包包!不太甜的,味道不錯7.5/10湯種松露芝士貝果🥯以為係朱古力truffle原來係黑松露,黑松露同芝士味道都係很出,是忌廉芝士的味道,上面有金箔和可可粉面頭,感覺新奇可以一試🧀8/10💰$18-20 /1
🇭🇰 享樂

湯種松露芝士貝果🥯
8/10

💰$18-20 /1
2020-12-30 517 浏览
之前大食妹去新蒲崗做野, 做完去左附近嘅享樂烘焙買第二日嘅早餐<16層伊思妮杏仁牛角>大食妹買左個16層伊思妮杏仁牛角個樣睇落超吸引16層伊思妮杏仁牛角嘅外皮好似麥西哥包, 但咬落幾脆牛角酥都幾多層, 可惜牛油唔夠, 口感偏乾, 而且都唔多甜, 好睇唔好食<台灣紫薯QQ>另外, 大食妹仲嗌左個台灣紫薯QQ俾屋企人台灣紫薯QQ超大個, 大概有兩人份量麵包外面灑上左紫薯粉同糖霜口感鬆軟, 裏面仲混合左罌粟籽, 同少許紫薯蓉
<16層伊思妮杏仁牛角>
大食妹買左個16層伊思妮杏仁牛角
個樣睇落超吸引

16層伊思妮杏仁牛角嘅外皮好似麥西哥包, 但咬落幾脆

<台灣紫薯QQ>
另外, 大食妹仲嗌左個台灣紫薯QQ俾屋企人
台灣紫薯QQ超大個, 大概有兩人份量

麵包外面灑上左紫薯粉同糖霜

口感鬆軟, 裏面仲混合左罌粟籽, 同少許紫薯蓉
2020-12-28 436 浏览
呢度既麵包唔平,但食完你會明,然後繼續幫襯。🔸湯種手工芋泥貝果🥯:一般有芋泥的產品製作比較䌓複,因為芋泥要打至起沙,有時會加入牛油改善口感。這個芋泥少少甜、食落好滑。而貝果則外皮煙un,因為入焗爐前先放入滾水微微燙熟表面。🔸米。明太子麻糬包:包上有幾塊小麻糬及明太子醬。明太子醬是明太子和沙律醬混合而成,也許是麵包放涼了,食落油膩和重口味。🔸粿麥合桃提子包:是歐陸風格的麵包,啖啖都有提子乾,ok好食😋
呢度既麵包唔平,但食完你會明,然後繼續幫襯。

而貝果則外皮煙un,因為入焗爐前先放入滾水微微燙熟表面。

2020-12-19 474 浏览
一直見到很多人都話呢間野d面包好好食好受歡迎,我想試好耐,但一直都冇機會經過新蒲崗,最近經過新蒲崗便打算試試呢度既面包,買左兩個貝果,一個明太子麻糬燒。我覺得三個面包既味道大致上都係好食既,但係我最鍾意都係有肉鬆餡料既貝果,咸咸地,而且夠煙韌,貝果同肉鬆既配搭好夾,而芋泥貝果都不算差,好濃郁既芋頭味,但係甜甜地就唔係最鍾意啦,同埋自己本身都唔係好鍾意食芋泥。仲有明太子麻糬燒,自己都幾鍾意食明太子同麻糬,不過當兩種配搭埋一齊既時候,明太子就撳咗麻糬嘅味道,可能我都係覺得麻糬襯甜甜地既野啦但係總括黎講,呢個麵包店既麵包都好好食,我一定會回購!下次會想試吓抹茶麻糬貝果

2020-11-04
  • 貝果