2020-06-24 223 浏览
疫情減緩,一直有聯絡的一個朋友在這幾個月來也少了見面,眼見今晚大家都有空閒,相約來到觀塘海濱她工作的鄰近,她說有一間吃南洋叻沙開了不到一個月的東南亞餐廳,值得一試喎。來到亞金南洋茶室,店裡給我的印象是闊落和舒適,一坐下枱面已放了一個印有QR code的自助下單程式紙,方面我們手機裡下單,免卻店員走近,我想這也是防疫之舉吧。主吃我點了亞金叻沙,朋友點了肉骨茶。叻沙的湯底很鮮味,娘惹咖哩加椰香,確混得洽到好處香濃鮮味。回想吃真正叻沙的日子,已是幾年前到新加坡旅行時,今晚再嘗這娘惹味道,别有一番回味旅程。前面的青瓜手撕雞都好清新!手撕雞好香,唔會太重味,同青瓜的口感相得益彰!玻璃魷魚辣辣地幾惹味!魷魚都好彈牙!朋友叫的肉骨茶,叫做細滲 Bak Kut Teh,内有一字骨,驚喜的是還有豬肚,豬膶,腩肉和豬粉腸,加埋一碗白飯,知足了,我取了她少少吃,湯汁都很濃,富馬來亞肉骨茶的味道。最後提一提大家,我們也走了寶,原來這店這期做了一個半價,是招牌叻沙,二人用,原只波士頓龍蝦做叻沙,半價賣84元,一人去吃吃不完,一半帶回家又得喎,我朋友說。可惜我們落晒單才發現這個推介,一定要再次來和快,不要再錯過。

玻璃魷魚辣辣地幾惹味!魷魚都好彈牙!

2020-06-17 666 浏览
呢間南洋餐廳新開,平時2點都仲有人龍所以今日就晏少少食lunch,黎到既時候咁岩係下午茶時段當然要叫招牌肉骨茶&叻沙啦呢度係用QR code落單,好方便輕怡招牌叻沙米粉有蝦,蟹柳,魚片頭&魷魚呢個叻沙呈橙紅色,有咖喱既香,同時亦有椰香味,但略嫌蝦頭味唔夠,有少許失色!不過個叻沙湯夠濃厚,但一啲都唔膩,米粉掛湯一流輕怡一字骨肉骨茶肉骨茶既藥材味好香,夠養生鮮牛油咖央多士餐塊咖央多士好厚呀最愛中間塊鮮牛油加埋咖央就超級perfect多士烘得岩岩好南洋奶茶芒果沙冰
呢間南洋餐廳新開,平時2點都仲有人龍
所以今日就晏少少食lunch,黎到既時候咁岩係下午茶時段

當然要叫招牌肉骨茶&叻沙啦

呢度係用QR code落單,好方便

輕怡招牌叻沙米粉
有蝦,蟹柳,魚片頭&魷魚

輕怡一字骨肉骨茶
肉骨茶既藥材味好香,夠養生

鮮牛油咖央多士餐

南洋奶茶

芒果沙冰
2020-06-17
下午茶
觀塘海濱附近開得越來越多餐廳,今次來試這間只開業不足一星期的亞金南洋茶室!中午午飯時間要大排長龍,不過條隊移動比想像中快,兩個人的話都好快有位一坐下便有員工奉上QR code 給我們自助下單,十分方便。App內餐目顯示清楚,唯新店不是全部菜式都有圖片。這店主打馬來西亞叻沙,第一次來我們都點了招牌叻沙($65), 有齊蝦、蟹棒、魚片頭、魷魚圈、豆卜,非常豐富!麵底可自選米線、米粉或滲滲(油麵+米粉),辣度也有小中大三個選擇。我和朋友點了小辣也近乎不辣,有淡淡椰香味,湯底濃郁!滲滲十分有口感,各種配料也非常新鮮!午餐包熱飲,我點了熱南洋奶茶,creamy奶很香,但水吧應該已加糖,略嫌有點太甜。朋友點了熱美祿,不用加錢,也是有點甜。但整體都不錯呢!

招牌叻沙

招牌叻沙
2020-06-11 460 浏览
今日去試食他們的真店之寶,叻沙,湯底好掂,比得上在新加坡食的,茶餐2pm開始,$45包一杯野飲。我再叫多一個小食,有特價,春卷出來仍熱的,有誠意。下次會再試蝦麵及肉骨茶。試過後再同大家報告。
  • 亞金叻沙