未入門之前午市2點左右時間,門口大排長龍~我拎緊13號籌嗌緊既系9號籌,到底點解呢間望落較細少既店鋪居然吸引左咁多人食飯,我同媽咪一齊一探個到底🤣😎難得假日同媽咪出元朗行下街,除左媽咪想入元朗恆香買下老婆餅之餘,食餐久違嘅元朗午餐,因為平時太少抽時間入元朗,天氣咁凍呀媽同肯出嚟行,點可以唔帶佢去探店,見呢間排晒長龍咁,唔使諗就佢啦~😋👉🏻炸魚餅炸魚餅彈牙,而且有香芽味,帶丁丁唔大食得出微辣,炸過既外皮系香口,配埋泰式辣醬,酸甜辣滋味夾埋魚餅系真好食,遺憾系份量再多d就好,可能系因應番二人限聚,唔少價錢有減少就番二人份量傾向,唔知係米特別安排,呢樣ok細心既😋👉🏻炸皮蛋蝦球呢樣系我同媽都最想食既小食😍唔系間間店都可以食到炸皮蛋,而且有釀蝦球通常外皮都會更彈牙爽身,果然食到外彈內軟滋味,皮蛋心入口無幾耐溶到,一樣配埋款泰式辣醬,沾唔沾都好食,食到第二-三件可以開始有d膩既時候,泰式酸醬真系幫好大忙,開胃減膩🤣👋🏻👉🏻粉絲蝦煲👌🏻呢樣真系比較出奇地見泰菜有比較中式口味既食物出現,唔太清楚系米泰菜/Fusion菜既設計,入面配料上有肉桂、八角、芹菜、蔥、蒜頭、粉絲同大蝦🍤呢個咁凍既天氣食下粉絲

炸魚餅

😋👉🏻炸魚餅
炸皮蛋蝦球

😋👉🏻炸皮蛋蝦球
粉絲蝦煲

👉🏻粉絲蝦煲👌🏻

呢個咁凍既天氣食下粉絲煲都幾正,有上枱先揭蓋儀式上有訓練👍🏻粉絲味道上都幾香肉桂味,蝦都幾大隻有細心開邊,一般接受程度,可能因自己本身對藥材味道唔太偏好關係,而媽咪口味上表示比較接受
泰式奶茶

☕️泰式奶茶👌🏻
呢到熱奶茶用紙杯上枱,略微加快左奶茶灘凍時間,味道上奶味偏重、甜味較出,我口味上比較鐘意奶滑而甜,媽咪就比較鐘意淺奶微糖

整體上,店內裝潢都幾有泰味design,特別鐘意呢到掛燈、掛牆畫同門口有個SaWaDiKa既雕像1號1號,坐得比較近廚房,見到上菜位置就有種港式感覺,另外因小店關係枱與枱位置間比較親密,較適合情侶、姊妹小聚
👀據親眼所見,唔少人願意排隊當然有原因,呢到推出個都幾親民價既午餐餐牌,真系幾良心價錢,$5x-$6x就已嗌到個份量幾抵既飯/河,真心都比較喜歡有為市民盡心既食店,所以都要支持下佢💋

下次可能再試埋其他泰式冬蔭公/生菜包/明爐魚等呢類泰味濃重頭戲先
2021-01-07 74 浏览
這次去了一家位於元朗教育路新開的店舖吃東西,店舖是吃泰國菜的,餐牌上有很多選擇🙈。店舖環境雖然不大,但坐得挻舒適,不會很嘈吵的。💥炸春卷 HKD$48,這個是素菜版春卷,一份有六件。炸春卷的外皮脆脆,但不會很油膩☺,裡面材料十足令到更豐富。💥海南雞 HKD$88,這個是例牌份量,份量挻多的。很喜歡用海南雞拌飯吃😋。雞肉肉質嫰滑,不會感到太韌,也不會吃到雪味挻好😆。💥紅咖哩豬肉 HKD$98,另有選擇雞肉/牛肉選擇,這個份量挻多的😍。上菜時聞到很香咖哩味,紅咖哩味道辣辣的,感覺像小辣口感,味道適中不會太咸。豬肉肉質滑而不韌,咖哩用來飯吃很棒😆。我們另外點了熱泰式奶茶和珍多冰,兩杯飲品味道也很香濃,熱泰式奶茶不會很甜😆。這裡的食物份量挻多,我們也吃到很飽😋。

2021-01-07
2021-01-07 1107 浏览
清假約左朋友平日喺附近行完山,記得之前喺 社交平台食在元朗個group好多人話元朗新開左間泰菜黃店唔錯,就順便買埋外賣拎返屋企做晚餐。亞萊係一間走中低價位嘅街坊泰菜店,店面比較簡單,但價錢就好貼地,晚餐飯麵都係五六十蚊,加十蚊仲有泰式特飲,但選擇唔算多,所以我地就寧願散叫其他野食。泰式燒雞中翼($68) - 雞翼好大隻,燒得幾靚仔,上面搽左啲蜜糖甜甜地都唔錯。紅咖哩炒豬肉($98) - 個紅咖哩辣得好惹味,辣度大約係小辣同中辣之間,無論配白飯/蒜蓉包/薄餅都好食,豬肉都有幾多件,另外仲有好多四季豆,都幾足料。薄餅($28) - 薄餅大約有八塊,份量都唔少,不過外賣返到黎就硬左少少,建議堂食好啲,如果真係要外賣,蒜蓉包或白飯應該會好啲。泰式乾炒河($58) - 因為河粉賣晒,所以佢轉左金邊粉俾我,配料有豬牛雞可以揀,我揀左豬肉,肉類都唔少,另外仲有炒蛋、菜芯同紅蘿蔔。金邊粉唔會太腍,仲有少少彈,唔會太油,碟頭都大份,夠兩個人食。芒果糯米飯($48) - 芒果好香甜,椰漿係分開上,可以食之前先淋喺糯米飯上面,黑糯米好有咬口,不過口感比較黏。總結,價錢正路,外賣仲有九折,咖哩好惹味必試。

泰式燒雞中翼

紅咖哩炒豬肉
薄餅

芒果糯米飯
總結,價錢正路,外賣仲有九折,咖哩好惹味必試。
泰式燒雞中翼
紅咖哩炒豬肉
晚飯時間六點後必須外賣!! 今日收工遲咗唔想煮飯~見到呢間新開張當然專登搭車過嚟試吓啦👍🏻👍🏻 泰國菜正啊❤️❤️呢間野選擇較多🥳外賣自取仲有九折添啊🤩🤩扺食扺食🤤🤤🤤炭燒豬頸肉👅超級足料大大塊🤤惹味又開胃夠囇爽口彈牙~配上酸辣汁很有泰式風味啊!!泰式豬手 👅Wow 🤩 滿滿的骨膠原啊🤤🤤豬手炆得十分淋身~而豬手配上餐廳自製醬汁可中和油膩感,令味道更豐富非常好味呀!!泰式小食拼盤👅蝦餅、魚餅、春卷、雞翼真係一次滿足四個願望🤘🏻 新鮮熱辣炸起嘅真係特別好味!! 蝦餅好吃彈牙!! 雞翼夠囇入味😍😍泰式雞肉炒粉絲👅超級好吃的雞肉炒粉絲👍🏻👍🏻雞肉大大件份量好足🤤 粉絲乾身, 加埋蛋粒! 必試喔

晚飯時間六點後必須外賣!!

呢間野選擇較多🥳外賣自取仲有九折添啊🤩🤩
扺食扺食🤤🤤🤤

炭燒豬頸肉👅
超級足料大大塊🤤惹味又開胃夠囇爽口彈牙~
配上酸辣汁很有泰式風味啊!!

泰式豬手 👅

泰式小食拼盤👅

泰式雞肉炒粉絲👅

2021-01-05 76 浏览
—喺教育路見到新開泰國菜 個名仲貼緊紅紙睇餐牌先知叫亞萊泰菜🤣🤣而家外賣自取有9折 一於試試嗌咗泰式香葉雞肉炒河($58)即叫即炒 翻到屋企仲熱見到個色都知入晒味 越食越辣泰式冬蔭湯河($58) 外賣都幾大碗 香料味好夠有晒香茅 檸檬葉 南薑食完飲埋碗湯好暖胃泰式串燒($78/半打)可以揀兩款肉 要咗牛雞有埋沙嗲醬 肉嫩帶焦香馬拉盞炒雜菜($48)懶健康加多個菜 —————————————————亞萊泰菜元朗教育路118號地舖

喺教育路見到新開泰國菜 個名仲貼緊紅紙
睇餐牌先知叫亞萊泰菜🤣🤣
而家外賣自取有9折 一於試試
嗌咗泰式香葉雞肉炒河($58)
即叫即炒 翻到屋企仲熱
見到個色都知入晒味 越食越辣
泰式冬蔭湯河($58)
外賣都幾大碗 香料味好夠
有晒香茅 檸檬葉 南薑
食完飲埋碗湯好暖胃
泰式串燒($78/半打)
可以揀兩款肉 要咗牛雞
有埋沙嗲醬 肉嫩帶焦香
馬拉盞炒雜菜($48)
懶健康加多個菜
—————————————————
亞萊泰菜
元朗教育路118號地舖
2021-01-05 97 浏览
While looking around to pack dinner back home, I saw a group of people queuing outside this shop, thus i decided to see what they are offering. Thai a Rai Food was located at Kau Yuk Road, the street where alot of well known restaurants were located. Their menu was comprehensive, offering a wide range of Thai cuisine such as salad, appetizers, curries, rice or noodles, vegetables, drinks and desserts etc. They served dinner set at a reasonable price too.  Iced longan drink was sweet and cooling,

Iced longan drink was sweet and cooling, with the longan juicy and chewy.

Thai chicken feet salad - It was sour and slightly spicy, very appetizing. Bone have been removed, thus it was very crunchy and chewy.

Fried fish cake was crispy and chewy, with Thai sweet and sour sauce complimenting it nicely.

Thai boat noodles - The chef was generous with the serving, packed in a large plastic container. Soup was slightly thick in texture and was peppery in taste. Hor fun was soft and smooth, and pork ball and sliced pork were chewy too.

Thai style fried rice - It was fried till chewy and fragrant, with few large pieces of pork in it as well. Sliced pork was chewy too.

Prawn paste fried rice - It was flavourful, with plenty of wok hei. It was fragrant and chewy as well, with sausages and fried egg in it.
外卖自取
2021-01-04 52 浏览
疫情下的晚餐一定要外賣返屋企,每間餐廳都各出奇招,而這間亞萊泰菜則外賣9折作招來,晚餐全部都是$5-60起。炸蝦餅蝦餅炸至金黃香脆,蝦肉彈牙,加上泰式酸辣醬,十分惹味。泰式豬手豬手全份份量十足,豬皮膠質豐富,爽口彈牙,肉質亦有咬口,炆得入味,而且完全不油膩。泰式濕炒牛河河粉爽滑,醬汁較多,配料亦很豐富,有大量的芥蘭、西蘭花及菇,超級多料。蝦醬炒飯炒飯配上肉鬆、臘腸及煎蛋,炒飯爽口帶咸鮮蝦醬味,十分惹味。

炸蝦餅
蝦餅炸至金黃香脆,蝦肉彈牙,加上泰式酸辣醬,十分惹味。

泰式豬手

泰式濕炒牛河

蝦醬炒飯
炒飯配上肉鬆、臘腸及煎蛋,炒飯爽口帶咸鮮蝦醬味,十分惹味。

2021-01-04 26 浏览
見教育路開咗間新嘅泰國菜就入去試吓。舖頭唔算大,但係裝修幾靚好有泰國感覺。青木瓜沙律,酸酸甜甜好好味,前菜黎講好開胃,啲料又多,食落好爽口,好清新。炸蝦餅半份,即叫即炸,好香好熱,食落去淡淡蝦肉,唔點醬都好好食,點埋個甜酸醬,我真係以為自己去咗泰國。菠蘿炒飯,出邊啲菠蘿炒飯係就咁一個炒飯加啲腰果同埋雜豆就算,依度唔係咁簡單,佢仲有啲海鮮喺度,加咗少少茄汁,估唔到同菠蘿嘅甜味係咁夾!依個菠蘿炒飯真係好出色,估佢唔到,可以話真係要試吓。泰式鮮蝦炒金邊粉,即叫即炒,好多蝦好大隻,配料都好多,撈埋一齊酸酸甜甜有少少辣好好味。同菠蘿炒飯係兩樣唔同嘅嘢,但係都係必叫!真係好正,唔會後悔。原個椰青同埋椰汁冰,個椰青好甜好嫩,飲晒啲椰汁之後,就咁起啲椰肉都好容易起到,唔硬,好鮮甜。椰汁冰都好有椰子味,甜得黎唔假,好正。

2021-01-03
2021-01-04 43 浏览
元朗開左間新泰菜,下午茶時間門口都迫爆排晒隊,我又湊熱鬧試吓啦🤣🙏🏻餐廳放著泰國流行曲,幾好聽喎🤣📍泰式冬陰功湯河🦐🍜($58)冬陰功湯香濃😋😋,酸酸辣辣,配椰汁味好吃😋大蝦配料闊綽🦐🦐🦐🦐📍香葉肉碎煎蛋飯🍳🐷($50)九層塔香味濃郁,肉碎配爽脆豆角,戳破那半熟蛋,很下飯🍚😋📍泰式通菜🥬($48)相當惹味,以蒜蓉為主調,香香辣辣🌶📍泰式明爐烏頭🐟🐟($108)湯汁泰味濃,酸酸辣辣,有幾粒梅子肉, 相當清香,魚肉嫩滑👍🏻📍原個椰青🧉($32)新鮮清甜🧉👍🏻❤️

📍泰式冬陰功湯河🦐🍜($58)

📍香葉肉碎煎蛋飯🍳🐷($50)
九層塔香味濃郁,肉碎配爽脆豆角,戳破那半熟蛋,很下飯🍚😋

📍泰式通菜🥬($48)
相當惹味,以蒜蓉為主調,香香辣辣🌶

📍泰式明爐烏頭🐟🐟($108)

📍原個椰青🧉($32)
新鮮清甜🧉👍🏻❤️
公眾假期,無屋企飯食是常識吧😂今日去左教育路近永年果邊,有間新開泰菜,買左外賣去朋友屋企一齊食,包裝企理。青木瓜沙律($48),青木瓜粗切,酸酸甜甜,微辣。泰式鮮蝦炒金邊粉($78 )同一般橙色的炒金邊粉唔同,個人覺得可以酸d~冬蔭公湯($98) 外賣有兩碗,最後加個肉碎生菜包($78),有成盒肉碎咁多,咸咸地配生菜就剛好。整體口味偏港式,全都唔會太酸太辣,適合大眾口味😊晚市有客飯自取9折都係$50/60蚊,做街坊生意😋
公眾假期,無屋企飯食是常識吧😂

青木瓜沙律($48),青木瓜粗切,酸酸甜甜,微辣。

2021-01-02 34 浏览
元朗 最近新開咗幾間泰國舖頭, 其中一間就係教育路, 今日就同家姐去試下, 今日食晏時間所以比較多人。 要等咗十分鐘 先入到家姐嗌咗個午餐豬頸肉炒飯, 加十元有特色嘢飲三色冰。 豬頸肉飯好多料,炒飯底。我就叫左豬肉船河, 青檸梳打, 如果喜歡食濃味嘅朋友就啱曬啦, 湯頭十分之濃郁带甜, 熱辣辣暖笠笠。🤩米線沙律店員推介, 48蚊價錢十分之大碟,有三隻雞翼🐓一堆米線,加木瓜絲撈埋啲醬料十分惹味,尤其雞翼 皮脆內嫩十分佈味😋炸魚餅半份 配泰式 辣汁, 炸得十分香脆惹味😋最後甜品芒果糯米飯, 糯米飯熱到出煙, 芒果十分清甜, 為午餐劃上完美句號😍😘

炸魚餅半份 配泰式 辣汁, 炸得十分香脆惹味😋

2021-01-02
  • 三色冰
2021-01-01 46 浏览
今日試咗教育路新開嘅一間泰式餐廳。餐廳裝潢簡單舒服,遲啲等疫情無咁勁,一定會再去堂食呢❣️是日分別點了:❤️《香葉海鮮炒飯$78》~海鮮足料,入口有啖啖香葉味襯托,味道不俗。🧡《泰式冬陰功湯河$58》~呢個價錢,性價比高。配料足,蝦肉爽彈,淡淡的香茅味配上酸酸辣辣冬陰公湯底十分開胃🤩💛《鐵板蠔仔🦪$88》~蠔仔唔算細隻,而且份量頗多。相信如果堂食鐵板上菜,定必更加惹味😍💚《馬拉盞炒通菜$48》~惹味嘅馬拉盞係我每次都去泰式餐廳必點嘅!通菜嫩又綠,讚!外賣自取仲有九折,抵食 & 好食!

今日試咗教育路新開嘅一間泰式餐廳。

餐廳裝潢簡單舒服,遲啲等疫情無咁勁,一定會再去堂食呢❣️

是日分別點了:

外賣自取仲有九折,抵食 & 好食!
2021-01-01
在元朗教育路,見到很多花牌,原來是新開了一間食泰國菜的餐廳。外賣有折,就買了兩個午餐及兩個餸回家當晚餐。.午餐$55-$50,價錢貼地,份量足,相信日後應該好多人光顧。見到堂食賣相精緻,用好靚的碟裝,打卡-able。.午餐B: 海南雞飯雞肉嫩滑,雞皮是誘人的黃。飯也是香柔的黃飯,每一口都帶有海南雞的香。.午餐 C: 黃咖喱雞飯咖喱與飯分開放,份量好多差點吃不完。雞肉煮到好入味,與咖喱混然一體。而且有洋蔥、薯仔、蕃茄、青椒等,材料豐富,感覺健康。.午餐加$10配泰式特飲,珍多冰好正,椰香滿滿又有珍多啫喱咬。.泰式豬手 $48 $48好抵食,份量好多一大盤。滷水味夠深入,豬手腍而不膩。加上泰式酸醬,酸酸地好開胃,當餸兩個人食都可以。.咖喱炒蟹 $138強烈推介,無買錯!用錫紙包住感覺神秘,一打開蟹香四溢。蟹蓋略略浮現,要慢慢在咖喱內尋寶才背發現其他蟹件。咖喱啖啖蟹香,食得出絲絲蟹肉。.室內環境舒服,燈光柔亮,座位不多相信不久之後要排隊了。
外賣有折,就買了兩個午餐及兩個餸回家當晚餐。

午餐B: 海南雞飯

午餐 C: 黃咖喱雞飯
咖喱與飯分開放,份量好多差點吃不完。

泰式豬手 $48

咖喱炒蟹 $138

室內環境舒服,燈光柔亮,座位不多相信不久之後要排隊了。
  • 咖喱炒蟹