2016-07-06
我同朋友們食飯甜品, 之前都食過$5 熱黃豆豆腐花, 覺得太好食, 所以帶大家來食.亞玉豆腐花有分店位於元朗及紅磡, 幸好荃灣也有, 很方便又近我們. 味道好之餘, 價錢仲好吸食, 世間少有.我們買左有凍紅豆豆腐花$9 及熱紅豆豆腐花$8 , 還有熱芝麻糊豆腐花$8.交換左來食, 熱的豆腐花不會很滾熱, 而是溫熱的, 所以大熱天也可以輕鬆食到, 另外, 凍的豆腐花也涼透心.芝麻糊豆腐花好香芝麻味, 而且芝麻糊夠濃厚又滑溜, 實在做得太好味, 配豆腐花也很夾, 而且甜度低, 老人家同小朋友都岩食.紅豆豆腐花就比較甜, 紅豆粒大大粒又香甜, 豆腐花無須加糖水已經甜度足夠.兩個口味的豆腐花也很滑很有豆香, 真材實料係特別好味.當日很大雨, 但我沒有叫外賣, 而選擇即場食, 拿著傳統的中式碗企在街上食, 特別有風味, 感覺好懷舊.
芝麻糊豆腐花, 紅豆豆腐花 (熱$8, 凍$9)
兩個口味的豆腐花也很滑很有豆香, 真材實料係特別好味.