2016-06-21 327 浏览
黑豆花.又來食亞玉豆花了 今次走到荃灣分店☺️ 之前幾次都是點了普通豆花 今次試黑豆花😌 同樣都是順滑手有豆香 凍冰冰很消暑😍 而且好抵食 只是$5(熱)/$6(凍)碗 每次到元朗/荃灣都一定會食!不過自己喜歡普通豆花多點 豆味再濃點😋
黑豆花.

2016-06-10 308 浏览
 平時食開佢地豆腐花,夠滑,大碗,又有得自己加薑汁,勁like~尋日試埋佢地糯米糍,勁足料!啲花生餡多到爆出黎好好食!! 其實以前係元朗已經有食過, 荃灣店一樣保持水準, good!
2016-06-08
2016-05-19 303 浏览
第一次食黑豆豆花,原來係甘既味架!本身唔甜,同黃豆分別好大,一食就食得出。豆味非常足,豆花質地又實又滑,五蚊一碗,非常抵另外,食左個砵仔糕,$3/1,$10/5係好平,不過味道就淡啲,無乜糖味,紅豆都好硬,口痕食下就好~
另外,食左個砵仔糕,$3/1,$10/5
2016-05-19
2016-04-24 217 浏览
想吃阿玉豆腐花好耐,今晚吃完飯後便走過來吃甜品。來到的時候已經有十多個人在我前面排隊,但是差不多十分鐘就排到我。我點了一個普通豆腐花和一個芝麻糊豆腐花。點了豆腐花後,可以根據自己的喜好來加薑汁、糖水或黃糖。豆腐花滑不溜手,雖然少了一點豆香,但是仍然很好味,很滑。芝麻糊豆腐花不太甜,最適合現代人不愛甜,健康的口味。
普通豆腐花
芝麻糊豆腐花不太甜,最適合現代人不愛甜,健康的口味。
芝麻糊豆腐花
2016-04-23
普通豆腐花
芝麻糊豆腐花
2016-04-17 130 浏览
來到荃灣必食的$5亞玉豆腐花,總見長長人龍。這店的豆花,一吃很有荳腐香,而且很滑溜,店員遞過來是仍很熱辣,吃下去令人感覺好像食布甸一樣的感覺,滑到直達喉嚨。而且價錢實惠,有多款選擇,加入大量黃糖令整個味道昇華不少。另也有糖漿選擇,適隨尊便。
2016-04-04 165 浏览
初嘗荃灣的豆腐花小時候吃豆腐花最緊要凍,長大了吃豆腐花最緊要落黃糖,人再大了才懂得吃豆花的豆味。拿,以上只代表個人口味… 未見其鋪先見其隊,看來大家都十分喜歡這間鋪頭的豆花,一邊排隊一邊看有什麼吃,本想吃一碗黃豆, 一碗黑豆,可惜黑豆已售罄,只好吃原味,奉勸想試黑豆的食家要盡早幫襯。原味豆花不過5元,女朋友則選了芝麻糊豆腐花。 好吃的豆花不外乎要香、滑先試一口原汁原味,不加任何配料的豆花,吃豆有豆味,每一口都有黃豆香味於口中回盪。滑溜的豆花自動從口中滑入喉嚨,能吸引到大量食客果然名不虛傳。順便嘗了女朋友的芝麻糊,濃郁黑芝麻味蓋過了豆香…都說了吃豆腐花要吃豆味。好甜的女士們可以加上黃糖,增加豆花的口感和甜度。總括而言,此豆花確為平,香,滑,正…希望有緣再來嘗試此鋪的黑豆花。
初嘗荃灣的豆腐花

原味豆花不過5元,女朋友則選了芝麻糊豆腐花。
好吃的豆花不外乎要香、滑

好甜的女士們可以加上黃糖,增加豆花的口感和甜度。

2010-01-03
2016-04-04 173 浏览
荃灣一向好多好野食,平有平食,貴有貴食,今次食豆腐花~~五蚊一碗暖笠笠、熱辣辣豆腐花😱😱😱好扺丫!都幾多人食,持續都有唔少人幫襯👍🏻如果冬天凍冰冰食返碗一定超正!豆腐花豆味唔重,但真係好滑,黃糖、糖水可以仼加唔嬲,好爽😂😂

荃灣一向好多好野食,平有平食,貴有貴食,今次食豆腐花~~

2016-04-02
2016-03-23 359 浏览
響等緊串燒既時候四圍行, 見呢間豆腐花好多人排隊, 而且見5蚊碗, 好抵WO, 又排埋一份.一路排一路睇, 其實都有其他野食既, 不過主要D人都係食豆腐花, 所以亞姐都好似倒模式咁"不"豆腐花, 唔洗2分鐘已經到我.呢度有堂食或外賣, 我就外賣返屋企慢慢嘆, 外賣碗係矮身, 不過收5蚊算係咁啦.一入口, 豆腐花好滑, 滑入喉嚨, 一D都無鞋既感覺, 好香, 糖水唔算太甜. 我鍾意食黃糖, 略嫌比得較少, 下次叫佢比多D.
2016-03-18 199 浏览
同朋友係荃灣食完晚飯係附近見到好多人排隊食呢間豆腐花,我地口痕又八掛咁去試下,點知見到.......五蚊,夫復何求? 重點係好食!企係度用堂食碗食豆腐花,別有一番風味 有糖水,黃糖,可以就住個人喜好咁添。不過我食凍花,傻豬左落左黃糖,溶唔到,應該落糖水!熱花五蚊,凍花六蚊,仲有黑白花,太抵食,下次要再戰!極速食完將碗放係筒裡回收,感覺好懷舊聽講元朗總店反而無甘多人排隊,點解呢?

五蚊,夫復何求?
重點係好食!

企係度用堂食碗食豆腐花,別有一番風味

糖水,黃糖,可以就住個人喜好咁添。

不過我食凍花,傻豬左落左黃糖,溶唔到,應該落糖水

聽講元朗總店反而無甘多人排隊,點解呢?
2016-01-18
  • 黃豆豆腐花
1K
2016-03-08 420 浏览
今天又做乖乖女,專登駕車來荃興徑,排隊買番碗人龍豆花回家給J媽媽當宵夜。荃興徑已成了荃灣街坊的食街,晚上人龍處處,氣氛非常熱鬧。這間 "亞玉豆腐花" 於元朗起家,來到荃灣人氣不減。你看這哥仔以一打十的姿態應付人流不斷的人龍,厲害!人龍長到轉彎,PJ 與 "小松松" 排了足足10分鐘才可付錢,貪吃的 "小松松" 最近跟 PJ 一樣胖了很多,越抱越墜手....本想外賣回家吃,但這懷舊碗實在太可愛了,於是便決定企係街度食,真有風味。這碗豆腐花只售$5元,平到嚇親我,加了少許由店家提供的黃糖及糖漿調味,可以吃了!豆腐花都算大碗,清甜香滑,豆味不算濃,這碗豆腐花明顯同 "小松松" 一樣,走白滑路線。食客都站在街上用這懷舊碗吃着豆腐花,吃罷便有秩序地將碗放回回收桶,時間彷彿倒流至花樣年華時代。J媽媽的外賣 "芝麻糊豆腐花" 也十分抵食,大大碗只需$8元,外賣加$1元,外出起碼貴2倍!給J媽媽吃之前,我偷吃了一啖,芝麻糊味濃,帶有濃濃的芝麻香,甜度偏輕,稀稠適中,與嫩滑的豆腐花一併吃,無論是味道或質感都醇厚美味。是晚的最大驚喜反而是這支凍豆漿,大大支只需$7元,又是超平宜的。豆漿的豆味超濃,濃到好似
Fresh Soy Milk
豆漿的豆味超濃,濃到好似我係日本飲嗰啲。不過保鮮期只有兩天,相信無落防腐劑。
Fresh Soy Milk
亞玉豆腐花(荃灣店)集平靚正於一身,難怪人龍不斷。
2016-03-05
$23 (宵夜)
  • 豆漿
  • 芝麻糊豆腐花
2016-03-02 315 浏览
之前試過黃豆豆腐花,今次要試試黑豆豆腐花。豆腐花依舊非常軟滑,顏色呈灰色,不是黑色的,豆味更香濃。一碗豆腐花的份量很多,吃完會有飽肚的感覺。天氣冷,奉著一碗豆腐花站著吃,很溫暖,很滿足。
黑豆豆腐花

之前試過黃豆豆腐花,今次要試試黑豆豆腐花。
黑豆豆腐花
2016-02-17 342 浏览
天寒地凍搵啲暖粒粒嘅嘢食真係好重要,而咁岩見到間賣熱豆腐花,暖胃之餘仲可以潤一潤。 熱豆腐花:豆腐花拎上手暖粒粒,而且豆腐花應該係新鮮制,因為遠距離亦感覺到濃濃黃豆香味,感覺熱嘅豆腐花會更香更入味,而食落去有果然不出所料嘅可口,豆腐花好滑溜,加埋少少糖水可以豐富佢個層次,而豆腐花份量又岩岩好,食完呢個豆腐花令到成個人都暖哂。

2016-01-29 245 浏览
平時都係食豆腐花,又滑又香豆味,今次買盒糯米池試下。$12/3個,唔算大個。皮好薄,煙un軟熟。入面包住好多餡,一不小心就跌到一枱都係!餡料係花生碎,黑芝麻碎,砂糖,椰絲,炒至乾身香口。食落去好香花生同黑芝麻既味,亦唔會太甜~其中一個放係室溫第二日先食,外皮依然煙un軟糯
平時都係食豆腐花,又滑又香豆味,今次買盒糯米池試下。
$12/3個,唔算大個。
皮好薄,煙un軟熟。
食落去好香花生同黑芝麻既味,亦唔會太甜~

其中一個放係室溫第二日先食,外皮依然煙un軟糯

2016-01-26 215 浏览
位於荃灣海霸街一帶,一直有荃灣糖水街這個美譽。林羅滿目的糖水店,一些傳統和非傳統的都有。當中傳統的豆腐花店都有不只一間,今天就選擇了一間較多人的。 元朗亞玉豆腐花,在元朗開鋪多年,近年在荃灣開了分店。豆類的製品選擇不算太多,最平常而又最受觀迎的,絕對是黃豆豆腐花,而價錢每碗只是$5。 店鋪沒有坐位,客人自己為豆腐花加糖水及黃糖,然後便拿著碗子站著店鋪外吃。碗子有點重,但豆腐花很快便可吃完,問題不算很大。 除了糖水及黃糖,還有薑汁可以調味,並且沒有限制添加份量,份量因各人喜好,自由配搭。 豆腐花,非常軟滑,豆味香濃,像吃著熱的雪糕一樣。而且份量多,吃完會有飽肚的感覺。豆腐花有熱或凍兩個選擇,熱的感覺會滑一點。另外,如果不想在店外站著吃,可以選擇外賣。當然即場吃,會更新鮮,更熱,口感更佳。

黃豆豆腐花

另外,如果不想在店外站著吃,可以選擇外賣。

當然即場吃,會更新鮮,更熱,口感更佳。
黃豆豆腐花
2K
2016-01-05 213 浏览
店名:亞玉豆腐花地址:荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5B舖好味指數:7/10價錢:$7黃豆豆腐花(熱)我喜歡這間是因為有薑汁,荳花吃上來不夠熱,我喜歡吃上來燙口的感覺。之前來吃這個都感覺很好的,今次不知為何覺得不夠滑,整體都一般般。
店名:亞玉豆腐花
地址:荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5B舖
好味指數:7/10
價錢:$7
黃豆豆腐花(熱)
2014-03-24