2020-11-13
出開尖沙咀,行到The ONE見有間新餐廳,既然都肚餓咁就份去醫肚試下。見到仲有個花牌係度,應該真係開咗冇耐。餐廳環境好舒服好闊落,有日系感覺,碰巧過咗lunch時間,所以冇乜人,hea下都唔錯。而家用QR code落單好common,好方便。起初諗住淨係點個牛扒丼,點知㩒㩒下見有得追加,仲有好多選擇,而且好似幾抵。最後貪心地點埋雞翼同甜品。黑毛和牛牛扒丼Menu寫呢個係人氣No.1,我又好鍾意食牛,唔駛諗梗係揀佢啦。賣相已經好吸引,份量都好多。丼送上的時候,店員會附上芝麻同七味粉,本人好鍾意芝麻,加咗之後仲香,好味。牛扒份量唔少,每件都幾厚切,好有𡁻口,個邊有燒過嘅香味,好好食。巴馬臣蒜牛油雞翼個雞翼有驚喜,超級香嘅牛油味,加埋上面嘅芝士碎,同埋有淡淡嘅蒜香味,熱辣辣食超正,鍾意牛油嘅人會好鍾意。靜岡煎茶香蕉焦糖批呢個又係有驚喜,有多重層次嘅味道。初時都擔心焦糖會好甜,但完全冇,就算咁飽都唔覺漏。餅底好脆,上面係香蕉同焦糖醬混合,好夾,造得好creamy,上面一大堆cream係好輕嗰種,好滑,好似喺日本食咁樣,唔係連鎖蛋糕店嗰啲!
黑毛和牛牛扒丼
巴馬臣蒜牛油雞翼