2008-08-26 10 浏览
上次同朋友聚會(7人)去左五月花,未去過咪唸住識下囉!點知…係超多人排隊,入面好嘈,枱好窄,都算!唸住平平地,係差唔多架啦!點野食,魚生個樣普通,款式ok啦…不過不失!火煱就有點過份,d料差過大家樂!雞亦無味,牛好硬,青口都唔多掂…我地不斷咁點野食,但成日漏單,有d野,叫三次先黎一次,唔知佢想點!好混亂!不過,最難接受都係d waiter,好多時叫都無人認!到我地食地仲有十五分鐘時,我地落單,有隻呀姐居然串串下咁對住我地講「你地就夠鐘啦喎,食唔晒就唔好嗌啦!」(我地當中有一個遲左到,只在埋單前半個鐘左右到…)呀姐好似唔係好願幫我地入紙咁,又擾攘左五分鐘…我地都知唔應該浪費食物,但唔通可以唔俾人食﹖人地放工遲左到啫,都有俾錢架﹖我地又未過時間!一夠鐘,成晚都當我地透明嘅待應,居然動用兩個人員,咩都唔講就博命清晒我地張枱d野,速度之快,老闆見到一定好安慰!!!但對我黎講,就算以後要食魚蛋粉,我都唔會再去呢度食!

點野食,魚生個樣普通,款式ok啦…不過不失!
火煱就有點過份,d料差過大家樂!

雞亦無味,牛好硬,青口都唔多掂…

• 無,請原諒!
2008-08-10 16 浏览
呢度既自助餐唔錯壽司刺身加打邊爐都唔洗$200一個人值得一提既係呢度服務超好唔會點漏單火鍋牛肉一流還帶點黑椒味一口牛肉超正肉質好軟 沒有根三文魚細塊左d刺身加了幾款飲品也加了青蘋果綠茶不過甜品真係麻麻以前既ice mochi竟然無左換來唔怪味既綠茶雪糕火鍋又取消了生蠔
呢度既自助餐唔錯

換來唔怪味既綠茶雪糕
火鍋又取消了生蠔
  • 一口牛肉
2008-08-08 30 浏览
果次好早就去到 *V*{因為平D牙嘛}一去到就叫野食 =]D野都OK既 XDDD刺身幾新鮮 .環境都唔錯 .我地3個人.佢都比左好多刺身我地 =]飲品選擇比較少 {汗}139 蚊有日本料理又有邊爐都算幾平 !!不過.服務就麻麻地我細佬點錯左果螺{其實我係想點蜆}之後我問D待應可唔可以換啦佢態度好差.話你食完再點蜆{果個人叫 IVY}唉.真係心淡晒 /_______\本身都好滿意架比佢咁搞一搞扣晒分牙 !!
果次好早就去到 *V*

正 . 刺身
唔錯 . 咕嚕肉
正.桂花糕 {幾香桂花味}
2008-08-08 8 浏览
終於可以食到五月花既旺角店刺身款太少了,加埋都唔夠10款好彩三文魚既質素都ok,甜蝦就比三文魚好d壽司做得好靚,岩岩好一啖過,正有好多款既小食可以叫,不過我試晒三個方法煮既蜆.....發覺全部都係冇咩味.....d汁帶唔到味入去飲品都係得可樂,7up同橙汁.............太少了吧??同埋野飲有時會有冰,有時冇...令人費解火鍋方面不過不失啦..............百五蚊都算抵食既
終於可以食到五月花既旺角店

刺身款太少了,加埋都唔夠10款

好彩三文魚既質素都ok,甜蝦就比三文魚好d

壽司做得好靚,岩岩好一啖過,正

有好多款既小食可以叫,不過我試晒三個方法煮既蜆.....

發覺全部都係冇咩味.....d汁帶唔到味入去

同埋野飲有時會有冰,有時冇...令人費解

火鍋方面不過不失啦..............

百五蚊都算抵食既
$160 (宵夜)
2008-08-02 6 浏览
本來想到尖沙咀,但該店walk﹣in也沒有位子,所以來到家樂。本來想到17/F,但到達兆之後,又碰巧發現一間中日台放題,人終歸是喜歡多樣花的,所以走到15/F的五月花,由開始到結束,我覺得是一個不錯的巧遇。我和朋友兩個人一起點菜,最初滿以為每次只可以叫3碟,心底裹覺得:「咁少?!」及後才發現是每人每次3碟!!!!!我們吃了接近兩小時,不停在吃,叫了三輪食物,每次是四張紙的東西也有刺身,燒物,一品食物,壽司其實一直也吃得頗高興,唯獨當中的一碟台式花螺,最讓我失望,1. 來到桌上時,我嗅到一陣讓失食欲急劇下降的臭味!!!把它們吃進口裹時則無礙,但味道很差!!2. 肉質差,有沙,有爛的,味道真的很差!!3. 因為花螺裏還有小花螺!!你一放入口裏,只能吐出來,無法進食。另外,這裏的年輕職員態度惡劣,我只是提醒我沒有火鍋如何打邊爐,得到的回應是一句很大聲並沒有禮貌的:「我知道喇!!!!!」雖然我不是要求:「係!」但也請不要這種態度。及後,貌似經理的男人發現我們沒有火鍋,又喚人提我們加,那位少女又說:「得啦!!!!」其實我和朋友也不過二十來歲,也明白年輕人心浮氣躁,但....請保持自己的意識,出來
本來想到17/F,但到達兆之後,又碰巧發現一間中日台放題
人終歸是喜歡多樣花的,所以走到15/F的五月花,
由開始到結束,我覺得是一個不錯的巧遇。

我和朋友兩個人一起點菜,最初滿以為每次只可以叫3碟,
心底裹覺得:「咁少?!」
及後才發現是每人每次3碟!!!!!

我們吃了接近兩小時,不停在吃,叫了三輪食物,
每次是四張紙的東西也有
刺身,燒物,一品食物,壽司

其實一直也吃得頗高興,唯獨當中的一碟台式花螺,最讓我失望,
1. 來到桌上時,我嗅到一陣讓失食欲急劇下降的臭味!!!
把它們吃進口裹時則無礙,但味道很差!!
2. 肉質差,有沙,有爛的,味道真的很差!!
3. 因為花螺裏還有小花螺!!你一放入口裏,只能吐出來,
無法進食。

另外,這裏的年輕職員態度惡劣,
我只是提醒我沒有火鍋如何打邊爐,
得到的回應是一句很大聲並沒有禮貌的:「我知道喇!!!!!」
雖然我不是要求:「係!」
但也請不要這種態度。
及後,貌似經理的男人發現我們沒有火鍋,又喚人提我們加,
那位少女又說:「得啦!!!!」
其實我和朋友也不過二十來歲,
也明白年輕人心浮氣躁,但....請保持自己的意識,
出來工作,不是單靠你的一份熱誠或者辦事能力,
有時待人接物也很重要。
經此一役,我更能了解為何這麼多老闆不願意僱用香港年青人!

除了這位少女外,我其實頗欣賞貌似經理的男人,
當我旁邊一張卡台吉出來後,
他主動問我們會否搬到那兒,因為我倆點了很多很多食物,
根本兩人位不夠放,他幫我們全數搬過隔離。謝謝

其實味道不過不失,但勝在唔漏單,又夠快!!
我相信會吸引我再來一次!!

在眾多食物中,我喜歡吃七味雞軟骨,又大碟,又脆!
很飽很飽,但仍然會想吃一件桂花糕,很好吃的桂花糕
$164 (宵夜)
  • 七味雞軟骨,桂花糕
2008-07-23
上星期五晚5個人仔等位唔係等左好耐唔知係我地細食定人地大食抑或係冇咩好食叫左2rounds之後就冇叫到仲要唔係叫左好多野食但都食唔晒除左什麼五香炸豆腐&紅豆雪糕之外 都冇咩可以推介俾大家整體來說不過不失啦

上星期五晚

除左什麼五香炸豆腐&紅豆雪糕之外
都冇咩可以推介俾大家

整體來說
不過不失啦
  • 五香炸豆腐,紅豆雪糕
2008-06-19 4 浏览
上次吃都一個月前啦...好回味...所以再去吃火鍋 + 自助餐刺身好新鮮~~壽司都好正好飽~~
上次吃都一個月前啦...
好回味...
所以再去吃

火鍋 + 自助餐

刺身好新鮮~~
壽司都好正
好飽~~
$14x (晚餐)
2008-06-01 5 浏览
昨天星期六, 我地一行9男之生日聚會, 好彩book左台9:30, 我聽到話無walk in 價錢變左, 請openroce update9:30準時入座,9個大男人被安排一張8人台, 真係迫,不過個場真係好多人, 無辦法啦!入座後便立刻落order, 選擇不算, 可惜飲品只有汽水(可樂,雪碧,橙汁),上菜速算幾快, 服務都ok炸物: 不錯, 係新鮮炸起, 不太油, 壽司: 只屬一般, 不過不失 刺身: 第一lot不新鮮, 但第二lot又好新鮮, 好唔穩定熟食: 只有部份好吃, 要睇個人都算係一個聚會好地方, 隔離d台又係同人賀壽, 又會禁橋$149+10%, 9個人, 有一個free, 都係ok
價錢變左, 請openroce update
上菜速算幾快, 服務都ok
炸物: 不錯, 係新鮮炸起, 不太油,
壽司: 只屬一般, 不過不失
熟食: 只有部份好吃, 要睇個人
都算係一個聚會好地方, 隔離d台又係同人賀壽, 又會禁橋
$149+10%, 9個人, 有一個free, 都係ok
新價錢
2008-06-01 45 浏览
為左慶祝就同男朋友去左呢度吃飯~~睇openrice話佢既放提好味又正,就book左位黎啦!不過book左7點3,間鋪都未坐滿人0_0一坐低,先發現加左價囉.....平既時間仲要提早左半個鐘.....又唔講,有d唔鐘意.....我地無要到個火鍋,不過隔離台既人有食,都幾吸引既。首選推介七味雞軟骨,超好味!order左兩次!點解得兩次咁少?因為炸野我男朋友唔食(佢食左幾粒)我就接近食兩碟啦!雖然仲想要,但炸野食得太多唔好,唯有忍><....美極大蝦都好正,殼都食得架,一口牛牛好香,好好味!魚生都好味,但三文魚真係細舊左d,但勝左食唔到雪水味,甜蝦最正!食左極多!crab籽沙津一定唔好叫,好難食!sushi都唔好叫喇....要叫就叫少少好啦,如果唔係會無肚食其他野.....我地叫得太多sushi,食到無肚食其他野><蠢左!飲品甜品種類都得好少,我果日都只係得抹茶雪糕!服務好!人好nice問極都唔會唔耐煩。呢樣好抵讚,出野又好快,但都有少少漏單。但環境就麻麻,三張兩人台放到好似拍埋一齊咁滯。anyway,佢唔加價既話價錢就好合理的,我地兩個人食計埋加一兩人$3
為左慶祝就同男朋友去左呢度吃飯~~
睇openrice話佢既放提好味又正,就book左位黎啦!
不過book左7點3,間鋪都未坐滿人0_0
又唔講,有d唔鐘意.....
我地無要到個火鍋,不過隔離台既人有食,都幾吸引既。
首選推介七味雞軟骨,超好味!order左兩次!
雖然仲想要,但炸野食得太多唔好,唯有忍><....
美極大蝦都好正,殼都食得架,一口牛牛好香,好好味!
魚生都好味,但三文魚真係細舊左d,但勝左食唔到雪水味,
甜蝦最正!食左極多!
crab籽沙津一定唔好叫,好難食!
我地叫得太多sushi,食到無肚食其他野><蠢左!
飲品甜品種類都得好少,我果日都只係得抹茶雪糕!

服務好!人好nice問極都唔會唔耐煩。
呢樣好抵讚,出野又好快,但都有少少漏單。
但環境就麻麻,三張兩人台放到好似拍埋一齊咁滯。
anyway,佢唔加價既話價錢就好合理的,我地兩個人食計埋加一兩人$350。
p.s.雞軟骨張相係我食左先記得影,唔止咁少架
  • 七味雞軟骨
(非会员)
上星期五我兩個朋友Call出來食飯,其中一個推介這裡,就試吓!來到並不多人,那位小姐預留卡位給我哋(因訂咗位),而得兩小時所以一坐抵,即選嘢食,先來個豬骨煲打边爐(送概..可以要的),不過個湯好好味,佢概食物我覺得都好新鮮,其他先選剌身、天婦羅、一口牛柳(鍾意牛的朋友必食)&一口豆腐、雞軟骨(唔油)...勁好味呀,另一勁推介是蟹粥,好鮮甜,有好多款食物,未能一次試晒,為有留待下次,不過最後食的甜品,也好正--就是桂花糕同日本雪榚(當晚是紅豆雪榚),超好味又唔太咁,正!P.S. :為一唔滿意是,未夠兩小時那個細小的男經理已吹我哋埋單,其他侍應都好好服務,收碟同入單都快手。

,其他侍應都好好服務,收碟同入單都快手。
  • 一口牛柳、一口豆腐、雞軟骨、蟹粥、紅豆雪榚
老公 family day 廿多人好墟冚。6:15入座 8:15埋單,果下話每位加十蚊,都唔知點計法。初頭一枱都係熟食,坐底成粒鐘一舊刺生都冇入過口,真搞笑。原來寫紙有古怪, Take 咗想要既刺生再寫人數原來冇意思,要响刺生旁邊填數量先啱,搞咗咁耐都係拎得兩碟每款兩件既刺生上枱,十幾人都唔知邊個夾先好。我發覺好多日式放題都有呢個問題,好心佢地改下個表格格式喇,咪令人誤解至得架。三文魚刺生就立口咗d,其他刺生款式又唔多,唔食三文魚都好似冇食刺生咁,之不過有炸軟殼蟹啵,同埋軟殼蟹反卷都可以食多d丫,都幾好味架。其他食物如炒飯﹑炒烏冬﹑中華沙津﹑水蟹粥﹑螺肉﹑八爪魚...等等都只係寫個一字落去,就碟碟都大大碟,驚你唔飽咁 整體食物不過不失,兩小時任食都冇乜要求,不過一定要食紅豆雪糕,唔太甜...好好味架
老公 family day 廿多人好墟冚。
初頭一枱都係熟食,坐底成粒鐘一舊刺生都冇入過口,真搞笑。

整體食物不過不失,兩小時任食都冇乜要求,
不過一定要食紅豆雪糕,唔太甜...好好味架
  • 炸軟殼蟹﹑軟殼蟹反卷﹑紅豆雪糕
2008-05-24 9 浏览
我地上網睇到7:30P.M.前$139蚊一個,所以就諗住去試下,我打左電話去BOOK位,但係個職員完全無提過幾錢一位囉!我地5個人去到,先知道原來加晒價,就連優惠時間都改左7點前,有無攪錯呀!雖則話我地可以唔入去,但一心黎到唔食又唔知轉去邊食好,唉!我地真係覺得貴架!$169蚊再加一喎,成$180蚊一個人,食BUFFET都係差唔多!最終都係入左去食,我地叫左好多刺身,熟食,不過無打邊爐,因為食唔晒費事嘥~我地叫左以下食物:各類刺身---這裡刺身款比一般放題多,質素又好,好新鮮,夠凍!和牛粒---根本就係牛柳條,酸酸甜甜,肉好滑不過好大碟酒釀醉雞翼---將兩隻雞翼分四份,我覺得咁既份量先岩,不過無味既路邊田螺---呢個幾好食清酒煮蜆---D蜆無味既,不過個汁可以當湯飲兼送飯食雞軟骨---好好食,不過點埋秋刀魚0個碗汁重正秋刀魚---好硬好難夾,味道一般三文魚腩---以為係燒,原來係炸既,有點失望,因為無人鍾意食,唯有我食晒佢,不過雖然炸,不過D肉好滑我朋友食左鰻魚手卷話普通啦!!炒什菜---好多油PIZZA仔---好多沙律醬,無人想食肉燥飯---好咸,有兩棵西蘭花未熟咁擺嚮上面咖哩炒飯-
我地叫左以下食物:
和牛粒---根本就係牛柳條,酸酸甜甜,肉好滑不過好大碟
路邊田螺---呢個幾好食
清酒煮蜆---D蜆無味既,不過個汁可以當湯飲兼送飯食
雞軟骨---好好食,不過點埋秋刀魚0個碗汁重正
秋刀魚---好硬好難夾,味道一般
我朋友食左鰻魚手卷話普通啦!!
炒什菜---好多油
PIZZA仔---好多沙律醬,無人想食
肉燥飯---好咸,有兩棵西蘭花未熟咁擺嚮上面
咖哩炒飯---好好味,不過飽飽地,食慾減弱,所以食左一啖
湯拉麵---得我個朋友一個人食,因為我地食唔落,佢重話好鍾意食,所以話好味
雪糕每人一客---OK呀
汽水任飲---真係汽水,因為我試過嚮第二間0個D汽水同糖水無分別
各樣都OK!不過真係一到兩個鐘就叫你起身,趕住比枱人地,其實都食得好急,
服務態度良好,不過無人加茶,攪到喝死咁滯!

• 咖哩雞粒炒飯
  • 各式牛肉菜色
2008-05-21 12 浏览
原本想去青葉的,最後walk in無位,就來左尼間杜試啦..我地6:20入座,收$139(比之前好似加左價)果日雖然係星期六,但係早段時間人唔太多,亦都唔使book位一來到就勁點刺身,可惜選擇太少,而且刺身出得慢同比較少..不過尼間話晒都是食東南亞菜,都唔可以要求咁多款揀了!~跟住繼續叫野食,牛肉、豆腐、青口、秋刀魚等等~都出得非常之快,不過D份量真係好難觸摸..例如叫1個牛肉,就出左1大碟、1個豆腐,就出左10件(呆左)但係叫1個雞軟骨,就出左1串5小粒....所以建議係未知份量前都係以1為標準好了..果日差唔多叫左廿幾款野食,除左香蔥三文魚頗難食之外,其它都幾唔錯呀!而且服務員態度唔錯,食得都幾開心~所以大家值得一試呢!
原本想去青葉的,最後walk in無位,
就來左尼間杜試啦..
我地6:20入座,收$139(比之前好似加左價)
果日雖然係星期六,但係早段時間人唔太多,亦都唔使book位
一來到就勁點刺身,可惜選擇太少,而且刺身出得慢同比較少..
不過尼間話晒都是食東南亞菜,都唔可以要求咁多款揀了!~

跟住繼續叫野食,牛肉、豆腐、青口、秋刀魚等等~
都出得非常之快,不過D份量真係好難觸摸..
但係叫1個雞軟骨,就出左1串5小粒....

所以建議係未知份量前都係以1為標準好了..
而且服務員態度唔錯,食得都幾開心~
所以大家值得一試呢!
2008-05-14 1 浏览
上星期同朋友一起光顧晚市放題, 6:30前入座(我地訂6:20^^")最平, 好像$139!我的朋友差不多每款菜式也點了一款, 我最鍾意食炸雞軟骨、薄餅、刺身、一口豆腐(好似係甘名)、田螺、火鍋中的大硯!火鍋的湯底是豬骨湯, 有好香濃的胡椒香味! 正! 肥牛和羊肉都幾好食~我食左好多隻甜蝦刺身, 好嫩滑好鮮味!!整體的服務態度不錯, 我位朋友倒瀉水, 侍應也自動自覺又比毛巾又比紙巾 ^﹏^不過勸大家唔好點太多中菜, 因為實在太大碟! 除非好多人去食...中菜裡面有一味唔知咩神戶牛?? 真係好難食, 好似咕嚕肉甘, 另外有一味唔知咩肥牛都好普通唔太好味。呢兩個送勸大家唔好點了! 另外我地無點壽司, 不過隔離台的壽司紫菜好皺好似放左好耐甘, 感覺上刺身會新鮮D!
我的朋友差不多每款菜式也點了一款,
我食左好多隻甜蝦刺身, 好嫩滑好鮮味!!

• 炸雞軟骨、薄餅、一口豆腐、刺身
2008-05-07 2 浏览
上次呢, JKY帶著JNT來到五月花慶祝生日, 原本我地都好期待架, 因為中午飢饉左一餐, D食評又講到咁好. 不過呢, 我地果日去到, 一來D坐位好逼, 二來我地張檯夾係兩張檯中間 (泊注架), 三來隔離個火鍋的蒸氣吹正JNT, 搞到透唔到氣, 想換位(哇, 我想講仲有大把位囉) 經理無咩反應之餘仲要黑面, 一副"你唔食我無損失"的樣子將慶生氣氛, 期待, 同埋我地都激走埋. 呢件事話我知呢間野D服務真係好差. 結果那晚我們到了17樓的青葉去. 好啦, 今次我地搞更廿人的GATHERING, 約左係五月花, 心諗始終都係想試一次既, 又想比較一下睇下15樓定係17樓好食. 試完之後, 依家我可以好肯定咁同大家講, 要食好D就去青葉啦. 首先講下野食啦. 刺身 - 食放題, 又點少得勁食刺身? 不過JNT夾第一件甜蝦, 一入口就係唔新鮮的味道 (腥味?!), 口感唔係差, 不果就覺得佢雪左好耐咁. 三文魚是OK的, 食得過. 章魚片(熟), 一片片黐住, 就好似剛剛係雪櫃拿出來的肥牛咁黐住, 唔掂! 吞拿魚D肉散過肉鬆, 無味, 簡直DISGUSTUNG! 墨魚片OK, 雖然有人話唔太

首先講下野食啦.

吞拿魚D肉散過肉鬆, 無味, 簡直DISGUSTUNG!
墨魚片OK, 雖然有人話唔太好食. 章紅魚(類似物體)一條條切, 肉感鬆散, 無味. D咩咩貝就OK啦, 雖然都無咩味. 明顯地,五月花D刺身係你食多多都會唔到本.

壽司 - 雖然D飯上面的東西無縮水, 不過D飯真係多到....

牛 - 唔係化? 一口牛其實係你一口食得落的牛柳片囉, 汁煮的 =_= (心諗咁都得?)味到OK既, 不過令想食真正一口牛的我非常失望喇.
跟住有碟咕嚕肉咁既野(真係有齊洋蔥菠蘿橙色酸汁),原來又係XX一口牛 (因為唔係我叫, 所以唔知全名), 哇, 真係GAG到喊 =.= 好啦, 火鍋的肥牛又點呢? 其實係未完全解凍的街市貨色, 不過好在五月花真係你要幾多俾幾多你食, 仲要幾大塊添, 味道就普遍啦. 金菇肥牛粉絲, 大排檔味, 膩!賣相唔OK.

清酒煮蜆 - 香過同熱過青葉, 不過多沙到好似食緊爆炸糖, 我諗呢樣會幾飄拂既.

炸餃子 - 旺角街邊賣緊果D

皮蛋XX凍豆腐 - 唔掂, 豆腐無味, 唔滑, 似石灰膏

燒/炸雞翼 - 無食, 因為個樣無咩特別

XXX豬扒 - 點解好有疑似吉列豬扒皮但係用水態汁枕住...既?味道有點似西檸雞.

鹽燒靖魚/秋刀魚 - 青葉果D好食D, 唔月花D燒野簡直係油浸的!

天婦羅 - 無食, 不過其他人好似食左唔少.

甜品 - 無左糯米"滋" 啦
, 不過雪糕 (both 紅豆和綠茶)真係好好味, 綠茶雪糕有綠茶粉的甘苦. 結果JNT前後吃了三客雪糕

其他食物 - 普遍都係OUTCOME同EXPECTED的差好遠, 但係又唔會難食到食唔落. 食物類形似中式小食自助餐多過日本放題. 實在係麻麻地, 強差人意.

服務 - 幸運地, 之前數個食評的不愉快經驗沒發生在我們身上. 由於我地人數眾多, 佢地遇先泊好6張檯成大檯俾我地, 呢點上我覺得唔錯, 不過整體上呢...上菜無青葉咁快, 同埋五月花D人成日面黑黑咁,感覺上無青葉咁好啦.結賬時,我們已過了鐘,但係仲可以點到野飲.這個安排比青葉30MIN前last order好. 不過最後我地坐係度等大家去TOILET, 經理周不時打開我地檯旁的候樓梯門想請我地走, 有點ODD, 其實我地都走緊啦...你估好鐘意留係個咁嘈既地方咩,開埋門有點趕客的感覺. =_=

環境,說實話,五月花的裝修和餐具等都靚過青葉,感覺新D,不過五月花感覺上迫好多. 如是者,五月花亦比較嘈,(不過兩度都嘈架啦),我自己PREFER 青葉多點.

相比之下,我就覺得五月花不值一試了, 雖然多野食揀, 但係真正揀得落手又好味的真係無幾樣.

*****仲要家左價
7點前 - $149