餐厅: 五月星牛肉麵
资讯:

2021-07-15 50 浏览
今日又嚟到觀塘區搵食😆駱駝漆大廈出名多唔同嘅國家美食選擇 ,又抵又好食😍 今日就嚟試咗呢間五月星牛肉麵台灣食店招牌紅燒牛肉麵湯底濃 牛肉大大件肉質軟淋 每次食台式嘢都係必點刈包超級大嚿肥豬肉🐷🐷勁厚切啖啖滋味而且加埋榨菜 、花生碎及其他配料食落非常有層次有口感👍 麵包香軟 🍞成個味就係台灣嘅味道呀!試管鹽酥菇 鹽酥菇炸得啱啱好🍄 唔油又唔會太乾身 😋大碟幾抵食🤗枱邊有唔同嘅味粉可以選擇自行調味😋😋一碟多食魯肉飯 我哋叫咗細嘅滷肉飯🍚,但係其實一啲都唔係細!呢個價錢算好抵食麻辣鴨血 🌶同我哋想像中有啲出入 好少見呢個菜式會咁色彩繽紛除咗鴨血之外仲有菇、椒 、芽菜等等,又幾夾過黃金皮蛋 🥚 其中一個至愛每次見到都會嗌茉香綠茶&黑糖撞奶珍珠兩杯都唔算太甜 啱晒香港人健康人生 但又可以過下口隱👍

湯底濃 牛肉大大件肉質軟淋 每次食台式嘢都係必點

試管鹽酥菇

魯肉飯

麻辣鴨血 🌶

黃金皮蛋 🥚 其中一個至愛每次見到都會嗌

茉香綠茶&黑糖撞奶珍珠

兩杯都唔算太甜 啱晒香港人健康人生 但又可以過下口隱👍

2021-07-14 25 浏览
餐牌好多野食招牌紅燒牛肉麵湯底濃郁帶藥材味,有少少甜同少少辣,令人想追湯飲。麵條比一般牛肉麵嘅麵扁,彈牙可口。配菜白蘿蔔好甜好入味。主菜牛肉好腍,肉質帶少少膠,好入味,吸哂湯底的精華。試管鹽酥雞炸得好香脆,完全係新鮮熱辣辣,而且有唔同嘅味粉可以加。例如孜然粉、雞粉、辣粉、梅粉等等。自己就覺得雞粉最好味✌🏻青瓜大大碟,夠味,可惜唔辣刈包第一次聽依個term😂,老闆娘教我哋讀掛包😂😂😂😂原來係啲肥肉加酸菜既包,份量好夠,見到賣相好特別haha,食完好飽😂
餐牌好多野食

試管鹽酥雞

青瓜
大大碟,夠味,可惜唔辣

2021-07-13 33 浏览
今日先見識到原來駱駝漆高層都有好多受歡餐廳,呢間台式餐廳就係其中一間。坐低就拎紙仔剔,我同同事都揀咗牛肉麵做主食,同事要紅燒我就要清燉~ 清燉湯底用新鮮騸牯牛骨加時令蔬果燉煮,夠晒清甜,而且牛肉炆得非常軟淋!蘿蔔煮得透徹,麵條夠彈牙!朋友就話紅燒牛肉麵辣辣地,湯底夠濃郁,一路食一路連湯啜入口,夠惹味!而家仲做緊牛肉麵/拌麵/大碗飯+ $32就無限添加小食紙上嘅食品,我哋試咗蒜泥白肉,手拍青瓜,涼拌海蜇,仲有麻辣鴨血等等,有得試多幾款小食仲可以無限添加,真心抵食!唔少得要叫返D台式特飲,抹香綠茶最啱我口味,另外巨峰綠茶唔會太甜,飲完透心涼!呢度店舖雖小,但員工落力又好笑容,唔錯唔錯!
呢度店舖雖小,但員工落力又好笑容,唔錯唔錯!
2021-07-08
2021-07-13 32 浏览
工廠區🏭不嬲都美食多😍平日下午茶時段都有唔少人幫襯既台灣美食店😋依家小店既店員仲會主動黎介紹啲野食😍加晒分.招牌紅燒牛肉麵 $73店主極力推介‼️牛肉煮得好淋😇湯底都好惹味,帶有少少🤏辣😚最欣賞既係個麵質,唔痴牙帶有少少煙韌💓.清湯牛肉麵 $73同招牌既一樣,唯一唔同既係湯底無左啲辣😏.🧪試管鹽酥菇 $48依個有唔同既菇類拎去炸😍試管意思係指用試管裝住唔同既味粉,撈落去,一共有七隻味😇點都有一款岩你.🥪刈包 $32台灣出晒名,中間夾住肥豬肉🐷青瓜,食落口唔會話好肥膩😁個包仲要好鬆軟

清湯牛肉麵 $73
同招牌既一樣,唯一唔同既係湯底無左啲辣😏

🧪試管鹽酥菇 $48

🥪刈包 $32
2021-07-04 1062 浏览
官塘開源道駱駝漆大廈已成為美食天堂,今晚就係同朋友去「五月星牛肉麵」食晚飯🥣,網上好Hit嘅牛肉麵😁😁招牌紅燒牛肉麵 $73小店每日用新鮮騸牯牛骨熬煮20多個小時而成湯底濃郁鮮甜,牛展滷得軟腍,蘿蔔入味、麵條彈牙爽口,配上酸菜、蔥花更美味 😋😋五月星拌麵 $63古早味炆豬肉條,肥瘦適中,雞髀菇、金菇、冬菇、秀珍菇、大豆芽、醃青瓜,拌彈牙麵條🍝,清新自然👍👍蒜泥白肉 $32天熱最喜歡小吃,薄切豬腩肉,口感肥而不膩,蒜香濃厚,酸青瓜伴食,更酸甜開胃😋😋刈包 $32小蒸籠cuty,半圓形鬆軟刈包夾住入口即溶扣肉,肥而不膩,鹹香酸菜、甜甜花生碎粉,挺好味😋試管鹽酥雞 $48外脆內軟鹽酥雞,用上辣椒粉、香蔥粉、海苔粉、梅粉、孜然粉、芝士粒嘅六款不同試管,來過味覺大測試,玩味十足😁😁青蘋果益力多$25 酸酸甜甜,冰涼解渴 👍👍黑糖珍珠撞奶$28 綿滑奶泡加煙韌珍珠,黑糖不太甜,順滑可口🥰🥰

五月星拌麵 $63

蒜泥白肉 $32

刈包 $32

試管鹽酥雞 $48

青蘋果益力多$25 酸酸甜甜,冰涼解渴 👍👍
2021-07-03
2021-07-04 39 浏览
今日同老公去咗觀塘行街,夠鐘就食埋晚飯。而加工廈樓上有好多嘢食,老公就帶我上去食台灣嘢。去到門口已經見到全場爆滿,好多人。 地方唔大唔細,裝修帶少少懷舊,環境乾淨整齊。呢度係用order紙點餐,我哋就叫咗一款前菜,兩款小食,兩款麵同埋兩杯嘢飲。前菜就叫咗麻辣豬耳,裏面仲有少少芽菜,酸菜同青瓜等配菜,豬耳麻辣味夠,爽口得黎又唔會過份地辣,上面再灑幾粒芝麻,好香。小食就叫左個試管鹽酥雞,黎嘅時候剛剛炸起,食落仲係好熱,味道鹹鹹地辣辣地,旁邊試管有唔同嘅調味粉,自己鐘意咩味就自己揀。而我就覺得本身已經夠味道,好好食,所以就無再加調味粉。刈包係台灣其中一款小食,上碟時有竹籠裝住,好有特色。包皮光滑已經夠靚,裏面有滷肉,酸菜同青瓜等做餡料,仲有碎花生碎同糖。滷肉夠味唔太鹹,又唔算肥,花生碎同糖好香,配埋酸菜同青瓜一齊食,味道好夾,幾好食。見到柯打紙有招牌紅燒牛肉麵,既然係招牌菜,就一定要食。牛肉麵嘅精髓就係個湯底,呢個湯底牛味濃,好骨膠原,紅燒牛肉同白蘿蔔炆得又淋又入味,麵底煙韌,份量都幾多,佢本身辣辣地,所以比較惹味,叫佢係招牌菜係冇錯嘅。老公就話想食清燉牛肉麵,呢個嘅味道同我嗰個湯底一樣,只

老公就話想食清燉牛肉麵,呢個嘅味道同我嗰個湯底一樣,只係唔辣嘅。佢都話牛肉同白蘿蔔炆得好淋,湯底味濃,幾清淡,唔食辣嘅人就比較鍾意呢款。
飲品我叫咗珍珠奶茶,呢杯飲品茶味同奶味都唔算太濃,味道亦唔太甜,冰唔太多但都好冰凍,我就覺得幾好。老公就叫咗杯菊花蜜,佢話有淡淡菊花味,甜甜地,夠晒凍,都幾好飲。

2021-07-03
2021-07-02 39 浏览
位於觀光駱駝漆大廈一直尋找美食好地方,太掛念台灣旅行日子,搵到五月星小店,店舖細細裝修懷舊,可以選擇食物飲品種類都多,店員友善推薦幾款必食主打野食。😋🍜麻辣牛肉麵 牛肉軟淋入味,麵質軟硬適中,湯底濃郁帶點甜味,辣味充滿花椒麻香,味道有驚喜。🍛糖醋豬軟骨鹵肉飯鹵肉係肥瘦均衡肉粒,有咬感,拌飯食一流。豬軟骨肉質炆到超軟淋,酸酸甜甜超好味又開胃。🥯刈包即叫即整上台時熱騰騰,一咬充滿花生香味,夾著肥豬肉肥瘦適中,配上酸菜味道相當豐富,推介必食。👍🏻

🍜麻辣牛肉麵

🍛糖醋豬軟骨鹵肉飯

🥯刈包
係觀塘除左阿元來了 大家都可以支持下位於駱駝漆大廈既今次試左💛No.1 試管鹽酥雞 (💰 48) 8.6/10鹽酥雞 有肉汁 雞粒肉質鮮嫩 外皮香脆重點係唔會過鹹🥰😌有六種調味粉 自由配搭一次過滿足晒唔同人既口味分別有海苔粉 辣粉 洋蔥粉 芝士粉 孜然粉同辣味椒鹽粉🙋🏻‍♀️個人最愛孜然粉 💛No.2招牌紅燒牛肉麵 (💰 73) 7.8/10牛肉湯麵掛湯十足 麵質算粗身彈牙湯底唔會太油膩👍🏻 牛肉肉質煙韌 💛No.3刈包 (💰 32) 8.2/10滷肉調味適中 五花肉軟爛花生粉好香 增加包既口感溫馨小提示🤫餐廳既枱同碗碟 有少少唔乾淨建議大家一坐低要即刻抹枱😂
係觀塘除左阿元來了 大家都可以支持下

花生粉好香 增加包既口感

溫馨小提示🤫
餐廳既枱同碗碟 有少少唔乾淨
建議大家一坐低要即刻抹枱😂
💛觀塘抵食良心台灣菜 — 五月星▫️觀塘駱駝漆一向都美食小店林立,今次又黎左試吓呢間五月星台灣菜,店舖裝修充滿台灣風味,而且貼滿文宣、蘋果日報在牆上。▫️-招牌紅燒牛肉麵🍜($73)配上香蔥,酸菜。湯底熱辣辣,比其他牛肉麵濃郁😍飲落好香甜,飲落去有藥材嘅甘甜味,真係好好飲!忍唔住飲晒成碗🤣牛展 🥩煮得好入味,而且又夠軟淋,面底都富有彈性,咬落都好煙韌😋▫️-刈包🥪($32)用蒸籠上餐,入面夾住邪惡五花腩,腩肉充滿五香味,似糭入面既肥豬肉,入口油香味重,配上酸菜、青瓜、花生、砂糖,多重口感 ,食完一個都唔會膩😋▫️-蒜泥白肉🥒($32)蒜泥味輕微,以酸酸甜甜嘅醬汁為主,配上青瓜止膩。▫️-黃金皮蛋🥚($15)蛋黃溏心,醬汁同蒜泥白肉相似,但依個比較辣。▫️-珍珠奶茶🧋▫️地址:五月星牛肉麵 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室
💛觀塘抵食良心台灣菜 — 五月星
▫️
-招牌紅燒牛肉麵🍜($73)
▫️
-刈包🥪($32)
▫️
-蒜泥白肉🥒($32)
蒜泥味輕微,以酸酸甜甜嘅醬汁為主,配上青瓜止膩。
▫️
-黃金皮蛋🥚($15)
蛋黃溏心,醬汁同蒜泥白肉相似,但依個比較辣。
-珍珠奶茶🧋
▫️
地址:五月星牛肉麵 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室
2021-06-25 138 浏览
呢間鋪頭,經過幾次都好多人一直都想黎食 趁呢日起附近做嘢就食埋個飯先返去~沒有刻意將店裝潢成復古既台灣店舖,純粹起旁邊貼上餐廳食物既poster ,感覺有啲似細個食粉麵既店舖,好有親切感👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻🔅五月星牛肉麵🔅.標榜無味精嘅招牌牛肉麵 $73 ⭐️⭐️⭐️⭐️(大大日碗)一上枱既時候不自覺咁嘩左出黎🗣即刻比對面望住🤨🤭唔好意思,因為真係好大碗下😳嚇親寶寶湯底濃郁,有淡淡藥膳味,味道帶甜。牛肉稔滑啖啖肉,白蘿蔔入味 ..滷肉飯$25⭐️⭐️⭐️ (飯量爆多😂)滷肉食落唔會好油膩,任何時候都係下飯既好伙伴要投訴既應該係飯超多🥲細胃者食完飯就應該食唔落其他小食..古早味刈包 $32 ⭐️⭐️⭐️💫應該係每張枱都有叫既野食😂😂唔係間間台式食店都有。呢度用個蒸籠原個上(好得意😍)後來有聽到熟客仔會請店家切半,方便share。大大舊半肥瘦醃得入味既五花肉配埋酸菜等餡料,中和左肥膩既感覺,肥🧸特別鍾意起表面既花生糖粉,增加了一層脆脆既口感😋..試管鹽酥雞$48 ⭐️⭐️⭐️💫試管係指起枱面唔同種款既調味粉本身鹽酥雞已經好夠味而且脆口,一口size真係近似番台灣食到既鹽酥雞唔同既調味
呢間鋪頭,經過幾次都好多人
一直都想黎食 趁呢日起附近做嘢
就食埋個飯先返去~

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

🔅五月星牛肉麵🔅

一上枱既時候不自覺咁嘩左出黎🗣即刻比對面望住🤨
🤭唔好意思,因為真係好大碗下😳嚇親寶寶
滷肉飯$25⭐️⭐️⭐️ (飯量爆多😂)

滷肉食落唔會好油膩,任何時候都係下飯既好伙伴
要投訴既應該係飯超多🥲細胃者食完飯就應該食唔落其他小食

古早味刈包 $32 ⭐️⭐️⭐️💫

試管鹽酥雞$48 ⭐️⭐️⭐️💫

試管係指起枱面唔同種款既調味粉
唔同既調味粉可以任落,配合番唔同人對口味既需求
甜不辣$15 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Q彈既魚漿好有口感,上面少少准鹽食落已經好滋味
黑糖撞奶 $28 ⭐️⭐️⭐️💫

邪惡之選😈珍珠好Q有咬口
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
本身好糾結出唔出食評
因為平日六點幾黎已經勁多人..多啲人知可能下次就要排隊先有得食😂
  • 刈包
  • 甜不辣
  • 試管鹽酥雞
·觀塘工廈駱駝漆出色台灣菜五月星牛肉麵💛💛💛💛💛·~~~~~~~~~·1️⃣刈包($32)*有驚喜估你唔到咁好食嘅刈包,刈包用蒸籠裝住,打開熱辣辣,就咁睇都已經好吸引,咬落去完全估你唔到咁好食,入邊有夠手又肥膏豬肉,跟住有啲酸菜、青瓜、麻辣醬、花生醬、砂糖等等,食到中間有啲汁會流出嚟,嗰啲汁就係辣辣地甜甜地鹹鹹地,配埋酸酸地嘅酸菜,成件事好Juicy好惹味😋😋😋🤤🤤🤤完全要推介呢款刈包俾大家👍🏽👍🏽👍🏽💯💯💯(score: 5/5)·2️⃣豬軟骨拌麵($68)*繼刈包後又另一驚喜,首先豬軟骨唔係一般嘅豬軟骨,豬軟骨係蜜燒嗰種嘅豬骨,甜甜地,而且又好香嘅焦香味,完全一驚喜,無預過豬軟骨係咁😛😍😍😍*拌麵係椒麻味咁,正常嘅台灣拌麵辣辣地好香嘅味道,成件事都係好完美! !😋😋😋😋😋(score:5/5)·3️⃣招牌紅燒牛肉麵($73)*招牌紅燒牛肉麵70年嘅台灣老秘方淆嘅湯底,用新鮮騸牯牛骨淆 20多個小時,所以湯底好香好濃,麵條夠晒好味彈牙😍😍😍*牛肉係牛展黎,牛展肥瘦部份均勻,同埋係厚牛展,另外蘿蔔都好入味唔錯👍🏽👍🏽😋😋😋(score:5/5)·4️⃣任食小食($32一位)*任食小食有10款唔同嘅小食
觀塘工廈
駱駝漆出色台灣菜
五月星牛肉麵
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~~
1️⃣刈包($32)
(score: 5/5)
2️⃣豬軟骨拌麵($68)
(score:5/5)
3️⃣招牌紅燒牛肉麵($73)
(score:5/5)
4️⃣任食小食($32一位)
*任食小食有10款唔同嘅小食可以俾你任食嘅,每碟都係細細碟咁上,其中小編推介麻辣鴨血、甜不辣、麻辣豬耳同黃金皮蛋👍🏽👍🏽😋😋😋
*麻辣鴨血夠晒啦又入味,叫一次得4舊仔係到,要encall😂😂
*甜不辣熱辣辣又係有4舊,夠晒彈牙,側邊嘅試管調味料可以加落去調味👍🏽👍🏽😌😌
*黃金皮蛋睇個樣以為好似普通雞蛋,但係其實係皮蛋嚟嘅,味道有幾特別幾好味值得試👍🏽😋
*唯一做得唔好就係啲小食要等好耐先至上到,等到所有嘢都食晒都仲未上🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️
(score:4/5)
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
豬軟骨拌麵
任食小食
麻辣鴨血
豬軟骨拌麵
任食小食
麻辣鴨血
  • 黃金皮蛋
2021-06-18 1380 浏览
觀塘駱駝漆大廈一向隱藏著不少美食,這間主打無味精牛肉麵的<五月星>便是其中一間。店子小小,但有著多款台式小食及飲品,餐廳裝修帶點懷舊味道。員工服務態度亦很好,會主動介紹食物。餐廳主打牛肉麵當然要一試,點了紅燒蜂巢牛肚麵($73),賣相不錯,份量大碗。湯底用牛骨熬成,的確濃味,加入四川的香料,令湯底少辣而惹味,麵質頗有咬口,蜂巢牛肚很爽口,配上酸菜及軟淋的蘿白,好味。五月星拌麵($63),麵條跟湯麵一樣彈牙,掛汁亦不錯,用上味道甜甜的而又肥瘦適中的鹵肉,爽脆青瓜及不同的菇菌同撈,配上椒麻的醬汁,不太辣,好醒胃。刈包($32),用上蒸籠盛上,賣相不錯,刈包味道及口感就像饅頭般,夾著一塊厚切的豬腩肉,配上酸菜,小青瓜,花生碎及少許甜甜的醬汁,從而中和油膩感,整體配撘很夾很好味。試管鹽酥菇($48),所謂試管便是每枱都有著一排六支的試管,內邊放滿不同味道的調味粉(梅粉,海苔,孜然,辣椒,芝士及椒鹽),可因應自己喜好加入菜式。鹽酥菇炸得香酥不油膩不乾身,本身已有少少鹽調味過,再加上不同的調味粉後,增添味道。麻辣鴨血($32)及豬耳($15)都是惹味的小食,他們的麻辣都頗辣,鴨血下

麻辣鴨血($32)及豬耳($15)都是惹味的小食,他們的麻辣都頗辣,鴨血下有好多青瓜,芽菜,菇菌墊底。
台式飲品當然不能少。
2021-06-17
2021-06-17 92 浏览
平時都有去食開的店舖,係十分地道的台灣菜,尋日決定帶屋企人去嘗試五月星牛肉麵的手藝。刈包$32,落足花生粒和酸菜,中間夾住大大舊五花腩,份量十足。鹽酥豚肉鹵肉飯$73,鹽酥豚肉即叫即做,菜送過來的時候十分熱辣辣,食左一口後,完全停不下來。招牌紅燒牛肉麵$73,牛肉又軟又淋,很易入口! 湯底夠濃又帶甜,正!五月星拌麵$63,咩食材都有的拌麵,我叫了古早味,味道有點像以前流行的冷麵。黑糖撞奶$28和青蘋果果汁$22,不輸出面的飲料店

鹽酥豚肉鹵肉飯

黑糖撞奶

黑糖撞奶$28和青蘋果果汁$22,不輸出面的飲料店
青蘋果果汁
2021-06-12
  • 鹽酥豚肉鹵肉飯
2021-06-14 57 浏览
晚餐.好耐之前嚟試過午餐 印象中係唔錯嘅今日嚟試下晚餐.1) 五月星拌麵 (古早味)麵條軟硬度適中醬汁帶點酸辣 很開胃配料有肉有菇 可以平衡一下 感覺無咁油膩.2)清燉牛肉麵台式牛肉麵通常食幾啖就會覺得膩呢個清燉牛肉都味道就比較清淡好適合淡口味人士🥰.3) 刈包有豬腩肉 酸茶 花生 好足料都係酸酸甜甜 份量都幾大.4) 手拍青瓜.5) 試管鹽酥菇鹽酥雞就食得多 鹽酥菇真係好似無試過枱上有幾枝用試管裝住嘅鹽 有唔同嘅口味可以沾來吃不過啲鹽酥菇本身都好夠味唔加鹽都好好味.6) 黑糖撞奶 + 紅棗桂圓茶飲品質素都唔錯黑糖撞奶嘅珍珠大小剛好 唔會飲到好飽滯不過只有黑糖撞奶 無黑糖奶茶 有點可惜
好耐之前嚟試過午餐 印象中係唔錯嘅
今日嚟試下晚餐
1) 五月星拌麵 (古早味)
麵條軟硬度適中

6) 黑糖撞奶 + 紅棗桂圓茶
飲品質素都唔錯
黑糖撞奶嘅珍珠大小剛好 唔會飲到好飽滯
不過只有黑糖撞奶 無黑糖奶茶 有點可惜

今天週末跟寶寶來到觀塘這邊逛街,順道看看駱駝漆大廈有沒有便宜好東西買😝逛着逛着,不經不覺經已六時多了🙈拿着一些戰利品的我們決定在附近吃完再直接乘車回家去❗️OpenRice了一下,便找到這間挺人氣、位於駱駝漆大廈三座裡的台灣料理🤩對此刻的我們來說,可謂非常的就腳✌🏻來到三座11樓,便看見這家有老台灣食店感覺的小店🌟除了主餐牌的食物外,晚市時段惠顧任何主食類食物(麵及飯),加$32即可任食十款小食❗️鑒於我們考慮過,吃完主食其實已經吃不下太多的食物了🙈所以最後還是不加這$32😝我們點了一個前菜、兩份主食、一個小食,以及兩杯飲品❣️🥢手拍青瓜 $15招牌紅燒牛肉麵 $73顏直不錯喔😍先喝一口湯😌湯底濃香惹味,味道帶微辣卻又不會過辣💕非常適合我們🤓牛𦟌質感軟糯不乾,而且很入味❗️不需要很用力咬開❣️而分量亦不少,有四大片🤩蘿蔔也炆得夠腍入味👍🏻鹽酥雞滷肉飯 $68鹽酥雞入口非常香脆🤩雞肉很新鮮❗️不會炸得太乾,咬下去雞肉嫩滑彈口👍🏻滷肉惹味得來又不會過鹹,鹹香滷肉配以白飯真的是個非常完美的配搭☺️越吃越滋味❣️刈包 $32店家必食推介❗️餡料有芝麻、花生碎、酸菜、五花腩等,吃起來竟有點甜味😲加上有鹹有辣,味蕾
今天週末跟寶寶來到觀塘這邊逛街,
順道看看駱駝漆大廈有沒有便宜好東西買😝
逛着逛着,不經不覺經已六時多了🙈
拿着一些戰利品的我們決定在附近吃完再直接乘車回家去❗️
OpenRice了一下,
便找到這間挺人氣、位於駱駝漆大廈三座裡的台灣料理🤩
對此刻的我們來說,可謂非常的就腳✌🏻

來到三座11樓,
便看見這家有老台灣食店感覺的小店🌟

除了主餐牌的食物外,
晚市時段惠顧任何主食類食物(麵及飯),
加$32即可任食十款小食❗️
鑒於我們考慮過,
吃完主食其實已經吃不下太多的食物了🙈
所以最後還是不加這$32😝
我們點了一個前菜、兩份主食、一個小食,
以及兩杯飲品❣️
🥢
手拍青瓜 $15

顏直不錯喔😍先喝一口湯😌
湯底濃香惹味,味道帶微辣卻又不會過辣💕
非常適合我們🤓
牛𦟌質感軟糯不乾,而且很入味❗️
不需要很用力咬開❣️
而分量亦不少,有四大片🤩
蘿蔔也炆得夠腍入味👍🏻

鹽酥雞滷肉飯 $68

鹽酥雞入口非常香脆🤩
雞肉很新鮮❗️
不會炸得太乾,
咬下去雞肉嫩滑彈口👍🏻
滷肉惹味得來又不會過鹹,
鹹香滷肉配以白飯真的是個非常完美的配搭☺️
越吃越滋味❣️

刈包 $32

店家必食推介❗️
餡料有芝麻、花生碎、酸菜、五花腩等,
吃起來竟有點甜味😲
加上有鹹有辣,味蕾交集,
卻一點也不反感👍🏻
挺好吃的🥰
而且麵包質感軟綿綿的☺️
拿着➕咬下去感覺都非常討好🤩
整體也不錯👍🏻
非常推薦大家試試❣️
🥢
黑糖珍珠撞奶 $28

一杯不算太甜的黑糖珍珠鮮奶,
賣相不錯🌟
但略嫌珍珠有點少🙈