2020-08-28 36 浏览
2個人食,可以叫多幾樣野,又可以share,都算係外賣中既一點樂趣🤣,好似大食左的🤭。🔻麻辣手撕雞飯 $57 + 招牌客家鹽焗手撕雞飯 $60🔻麻辣手撕雞嘅分別係會跟多一盒麻辣醬俾你,個醬係超👍🏻,鹹香麻辣但唔係勁麻辣🤯,加上手撕雞本身有嘅鹹味,餸飯啱啱好😎,手撕雞又足料,唔會皮多過肉😌,加上小小芝麻又惹味的。🔻蟲草花雞湯 $42 + 花膠燉雞湯 $57🔻兩個湯都好鬼香🤤雞味好濃郁,2碗都有的湯料跟,花膠雞湯真係有條花膠架😍,蟲草花雞湯係勁多蟲草花🥰,正。🔻白菜豬肉餃配炒麵 $57🔻炒麵唔油又夠乾身,份量都幾多🤣。白菜豬肉餃好好食😋,白菜係經醃製過,所以唔沾任何醬料都好夠味👍🏻。

麻辣手撕雞酸辣魚湯米線,麻辣手撕雞份量多,手撕雞啖啖肉,肉質嫩滑,味道咸香,表面鋪上白芝麻,食落味道更加香口,配以麻辣醬汁食用,味道多麻少辣,食落幾惹味;酸辣魚湯有酸菜、生菜、韮菜、腐竹,酸菜口感脆口,酸度3分,魚湯味道鮮甜、帶有薑辣;米線口感爽滑、軟硬適中;生菜好新鮮,口感爽脆。蓮藕雪梨雞湯,原盅燉湯,好足料,包括有蓮藕、雪梨、粟米、雞腳、栗子、雞肉,雞腳燉至骨皮分離,味道天然、清甜、鮮味十足。

• 蓮藕雪梨雞湯
2020-08-26 27 浏览
同樣的地方, 同樣的人, 只是位於不同的時間和日期, 可能也有不一樣的感覺, 這是相同的時空嗎?這間餐廳位於愛琴海坊之內, 主打的一定是香港製作,香港的味道, 一名年青人努力打拼的故事, 全力支持。而我點選的食物就是手撕雞魚湯米線, 價錢方面,也相當大眾化和合理。 外賣自取的包裝也十分工整, 分量也十分充足,絕對足夠一個成年人享用, 但我最欣賞的就是他的魚湯,吃起來沒有多餘的味精感覺,就是清和甜的味道, 沒想到小小的店鋪,也能係做出這樣美味。

2020-08-23 35 浏览
二少廚房主打手撕雞及滋補燉湯!選擇簡單明確!💕蟲草花雞湯 $48有益腎陽、補肺陰、止血化痰及健脾益胃嘅功效!💪🏻💕花膠瘦肉湯 $48有滋陰養顏及養血補嘅功效!🥰 💕麻辣手撕雞 🌶🐓跟餐加$28 加$8配酸辣魚湯米線麻辣醬分開上,夠細心!辣度剛好,麻得過癮!😆💕薑蔥手撕雞 🌿🐓 配飯🍚 跟餐加$28簡簡單單又一餐,味道不過不失!😉💕豆漿 $12💕茉莉花茶 $12無糖,好健康!💕涼粉 (送)
二少廚房主打手撕雞及滋補燉湯!選擇簡單明確!

💕蟲草花雞湯 $48

有益腎陽、補肺陰、止血化痰及健脾益胃嘅功效!💪🏻

💕花膠瘦肉湯 $48

有滋陰養顏及養血補嘅功效!🥰

💕麻辣手撕雞 🌶🐓跟餐加$28 加$8配酸辣魚湯米線

麻辣醬分開上,夠細心!辣度剛好,麻得過癮!😆

💕薑蔥手撕雞 🌿🐓 配飯🍚 跟餐加$28

簡簡單單又一餐,味道不過不失!😉

💕豆漿 $12

💕茉莉花茶 $12
無糖,好健康!

💕涼粉 (送)

外卖自取
餐廳:二少廚房 (觀塘)地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下6B-6C號舖平日對人行善,甚或傳福音,你都無法估計何時會改變到一個人,唯獨種子已經撒播,你的行為亦同時在一點一滴的成為見證,總有一天神會親自作工,那時候收成的日子也到了二少廚房前身係二少甜品🍮,由賣港式甜品到依家賣燉湯同港式食物都係一個幾大嘅轉變,難得經過一於試下佢地嘅野食😋薑蔥手撕雞泰國絲苗香米 $57手撕雞份量幾多,雞肉痴住少少雞皮,亦加上芝麻,令手撕雞更香更吸引🤤。睇下,一夾起啲雞肉真係一絲絲架😍,仲配埋油生菜🥬,營養指數達標🤓;飯就選用咗泰國絲苗香米,好有屋企嘅感覺☺️,撈埋薑蔥一流韭菜豬肉餃配栥飯 $57韭菜豬肉餃都幾足料🥟,不過我就覺得餃子皮略為厚咗啲🙈,勝在佢嘅清湯底都幾清甜,仲配埋栥飯或者炒麵,我就揀咗栥飯😚,好耐無食喇,煙韌得黎仲有惹味嘅餡料,睇相你又估唔估到有咩呢😆?我就食到有榨菜同肉鬆喇🤪叫套餐仲配一杯豆漿或者熱茉莉花茶,豆漿豆味香濃,唔會太甜,我幾鍾意👍🏼;堂食係用外賣盒,有啲唔環保♻️,不過疫情下都明白嘅每日經文:我們行善,不可喪志;若不灰心,到了時候就要收成。所以,有了機會就當向眾人行善,向信徒一
餐廳:二少廚房 (觀塘)
地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下6B-6C號舖

薑蔥手撕雞泰國絲苗香米 $57
飯就選用咗泰國絲苗香米,好有屋企嘅感覺☺️,撈埋薑蔥一流

韭菜豬肉餃配栥飯 $57
韭菜豬肉餃都幾足料🥟,
不過我就覺得餃子皮略為厚咗啲🙈,
勝在佢嘅清湯底都幾清甜,仲配埋栥飯或者炒麵,

每日經文:我們行善,不可喪志;若不灰心,到了時候就要收成。所以,有了機會就當向眾人行善,向信徒一家的人更當這樣。
——‭‭加拉太書‬ ‭6:9-10‬ ‭
2020-08-21
2020-08-22 34 浏览
係附近行完街,就買埋外賣番屋企食,想飲D 湯水就揀左呢間啦❣️花膠燉雞湯本身雞湯都已經好鮮甜,仲要加埋花膠,成碗湯就高級左,而且仲會有花膠s 食到,我諗女士們都應該好鍾意❣️蓮藕蜜棗排骨湯呢款湯就比較濃味,亦都反映到佢好足料,蓮藕煲到好淋,係家的味道,而且食唔到有味精❣️白菜豬肉餃配栥飯栥飯好紮實,新鮮熱辣辣。餃子入味,而且個湯底都唔hea,係用雞湯煮㗎❣️招牌客家鹽焗手撕雞泰國絲苗香米鹽焗雞一絲絲, 大細一致,食雞唔駛lur 骨係另一種享受,爽!不得不提佢個飯,粒粒分明飽滿,絲苗米真係唔同級數❣️豆漿重豆味,適合現今香港人。。。。唔甜👍🏻👍🏻👍🏻❣️涼粉好耐都無食過涼粉,好有回憶,而且都唔係咁容易搵到有餐廳有得食(甜品舖除外啦🤣) 食左唔會覺得罪惡係好!重!要!
係附近行完街,就買埋外賣番屋企食,想飲D 湯水就揀左呢間啦

❣️花膠燉雞湯

❣️蓮藕蜜棗排骨湯

❣️白菜豬肉餃配栥飯

❣️招牌客家鹽焗手撕雞泰國絲苗香米

❣️豆漿
重豆味,適合現今香港人。。。。唔甜👍🏻👍🏻👍🏻

❣️涼粉
2020-08-20 53 浏览
前幾日有啲唔舒服🤧個午餐想食健康少少😌個 friend 話佢試過二少廚房啲燉湯唔錯叫我去試😬.招牌鹽焗手撕雞配秘製醬拌麵🥢手撕雞份量頗多,味道微鹹🐓而且應該係用咗雞髀肉🍗嫩滑唔鞋👍🏻旁邊仲有一份生菜🥬秘製醬似係豆辦醬,所以只係微辣🌶麵質特別有咬口🍜配搭青瓜絲🥒花生碎🥜食落比較有層次感😋.蟲草花雞湯🥣湯料有蟲草花、雞腳,雞肉🐔瘦肉🐖燉完啲精華已經滲晒落個湯度🤤雞味重清甜濃郁,滋補又唔油膩☺️.熱茉莉花茶🍵清香回甘又唔澀
熱茉莉花茶🍵清香回甘又唔澀
  • 蟲草花雞湯
2020-08-19 27 浏览
一入門口就見到這家主打燉湯、手撕雞的小店,想喝點健康、滋補養顏的湯水,就剛好了。不過有幾款經已售罄了。花膠燉雞湯先趁熱喝碗滾湯。燉湯滾熱。湯帶點濃稠黏黏的,因為有花膠、雞腳,骨膠原豐富,入面滿滿的材料及雞肉。表面泛起一層薄薄的雞油,雖然略有點油膩,不過勝在真材實料,雞香味濃。湯水滋潤甘甜,喝完整個人也暖和了。招牌客家鹽焗手絲雞泰國絲苗香米套餐一人份量分開放好,還有些蔬菜。雞肉鹽焗鹹香,肉質鮮嫩,沒有很多肥肉或連著雞皮。手撕雞要配著飯吃,那個泰國絲苗白飯,粒粒分明飯香。韭菜豬肉餃水餃皮薄,餡料均勻,豬肉及韭菜比例差不多,韭菜味出。整體味道簡單,湯底清淡,健康配搭。
花膠燉雞湯
招牌客家鹽焗手絲雞泰國絲苗香米
套餐一人份量分開放好,還有些蔬菜。
韭菜豬肉餃
水餃皮薄,餡料均勻,豬肉及韭菜比例差不多,韭菜味出。
整體味道簡單,湯底清淡,健康配搭。
2020-08-19 23 浏览
如果講開食手撕雞,我就最鍾意食觀塘鴻圖中心裡面的二少廚房,呢度既手撕雞飯,簡直係色香味俱全。現實疫情情況不能夜晚堂食,我更會特登到二少廚房買外賣。今次就特登來買外賣,疫情下又想有個靚地方食飯,就會自己渣車上山頂。這裡的手撕雞飯餐簡直係便靚正,成個餐有飯有湯有飲野,都係$100唔洗首先這個手撕雞飯,可以配薑蔥或麻醬,裡面除了有滑溜溜的手撕雞,也有青菜搭配,飲食咁樣就絕對健康均勻啦再來配埋這裡的靚湯,這裡的靚湯不是一般的例湯,而係蟲草花雞湯,好足料架,真係成碗湯都係湯料,可以食雞又食蟲草花,有陣時飲完碗湯都有4成飽啦。再跟多杯野飲,食飽飯可以慢慢嘆,呢個價錢,呢個質素,真心抵到爛。
2020-07-22
2020-08-18 35 浏览
疫情期間多數一日三餐都在家煮,但煮得多都好悶間唔中都會買下外賣食今次去左二少廚房買手撕雞飯,包埋湯買左招牌客家鹽焗手撕雞配泰國絲苗,加花膠燉雞湯。外賣餐盒好穩陣,夠實淨,客家鹽焗手撕雞咸味足但唔會過咸,雞味香,雞肉有咬口唔會梅,好怕食到肉質好梅既雪藏雞肉。 泰國絲苗有飯香。仲有少許生菜平衡一下。花膠燉雞湯幾足料有豬肉,雞肉雞腳,厚肉冬菇,1小片花膠。 雞湯香濃好飲。仲有其他口味手撕雞,下次想試下麻辣味
疫情期間多數一日三餐都在家煮,但煮得多都好悶
間唔中都會買下外賣食

今次去左二少廚房買手撕雞飯,包埋湯

買左招牌客家鹽焗手撕雞配泰國絲苗,加花膠燉雞湯。

仲有其他口味手撕雞,下次想試下麻辣味

• 招牌客家鹽焗手撕雞
  • 花膠燉雞湯
2020-08-17 58 浏览
🔸招牌客家鹽焗手撕雞 $60🔸泰國絲苗香米轉祕製醬拌麵 +$8🔸套餐加配蟲草花雞湯 +$13🔸豆漿 $12-話說喺觀塘返工之後,都差不多試勻晒呢個愛琴坊入面嘅餐廳喇,今晚就揀咗呢間未食過嘅二少廚房。餐廳提供唔同口味嘅手撕雞套餐,仲可以配埋個燉湯滋補一下。我就揀咗鹽焗雞口味嘅手撕雞,配拌麵少少麻但唔算好辣,麵底偏稔,雞肉份量算多,夠送晒成個麵,仲配埋幾條生菜。燉湯係蟲草花煲雞,裡面仲有啲瘦肉,幾足料滋潤。
🔸招牌客家鹽焗手撕雞 $60
🔸泰國絲苗香米轉祕製醬拌麵 +$8
🔸套餐加配蟲草花雞湯 +$13
🔸豆漿 $12

燉湯係蟲草花煲雞,裡面仲有啲瘦肉,幾足料滋潤。
外卖自取
週末都係懶煮飯,所以又落樓下買外賣返屋企睇電視😆見到二少廚房有燉湯,即係心心眼,因為我真係好鍾意飲湯😝仲有我女最鍾意嘅手撕雞,所以就決定呢間!佢本身餐牌選擇好簡單,有4款手撕雞套餐,每款加多十幾蚊就有個燉湯 (total $70),超值!所以我就order左兩款手撕雞飯(日式芝麻醬、麻辣)加兩個燉湯 (花膠雞湯、蟲草花雞湯),仲有兩碗涼粉送🥰外賣盒都整齊,分上下格裝餸、飯,醬油都係分開盛裝唔錯。首先講吓啲雞,無咩皮同好似雞髀肉好滑,感覺健康,加上都有唔少生菜,超喜愛👍🏻我女就撈晒所有日式芝麻醬,份量啱啱好。而我就無放哂麻辣醬因為驚太辣,但點雞食又真係好香麻香好正,只係點就唔會太辣。而兩個湯都好香雞味,分別都有雞件、雞腳食(好淋好入味),湯料好足夠,花膠都算大隻,飲完一啲都唔口喝,證明真材實料👍🏻同埋都算大碗,用個大杯裝住👌🏻個涼粉大大粒,好爽口,唔太苦,加埋少許淡奶糖水,味道剛剛好!作為完美嘅句號👍🏻

• 花膠燉雞湯
  • 蟲草花雞湯
  • 麻辣手撕雞
今次去左近牛頭角與觀塘之間既一個food canteen買外賣,個canteen既食物款式都幾多元化。咁今次就揀左一間燉湯🍲同手撕雞🍗既專門店。由於佢既燉湯要晚市先有,咁今次就 order 左兩個餐  : 🥟韭菜水餃配炒麵配羅漢果茶 - $57 : 個水餃都唔錯既,水餃皮唔會太厚,炒麵份量都幾多,味道可以再重少少 👍🏻 個羅漢果茶個味道好清都幾好飲。🍗招牌客家鹽焗手撕雞飯配拌麵配羅漢果茶 - $68 : 手撕雞既味道可以再重D同埋可以再乾身少少,不過 Overall 都幾好味既、個拌麵有驚喜,鹽度辣度岩岩好,非常推薦 👍🏻 份量都好夠飽 !!整體黎講,呢間餐廳既款式都好多,新開黎講招牌既菜式都唔錯,味道上可以再做一D輕微既改善,個鹽焗雞拌麵真心唔錯既,有機會既話下次會試埋佢個燉湯 🍲。

韭菜水餃
招牌客家鹽焗手撕雞飯配拌麵
炒麵
羅漢果茶
2020-08-11
10 分钟 (外卖自取)
招牌客家鹽焗手撕雞飯配拌麵
羅漢果茶

2020-08-11
10 分钟 (外卖自取)
2020-08-14 16 浏览
禁晚市堂食後,大部分時間都係自煮,今晚突然想食外賣,就去咗觀塘呢間朋友推介的手撕雞幫襯下。放工時間都多人,所以點餐後都要耐心等候。我叫咗一個燉湯手撕雞套餐同半隻手撕雞外賣,大約等咗15分鐘就有得拎了!蟲草花燉湯:一打開個杯蓋,已經聞到超香濃既湯味,湯入面有雞肉、雞腳、瘦肉、龍眼肉、蟲草花~雞腳燉到好軟林,亦吸哂湯既味道~飲一啖湯,好濃郁,冇味精。套餐既薑蔥手撕雞:附送咗兩盒薑蔥油,手撕雞本身都有小小麻油香味,但拌埋薑蔥食,更一流。散叫咗半隻鹽焗手撕雞:呢個比薑蔥手撕雞更入味,再加上芝麻,味道更香口!